E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 740 din  3 iulie 1990

privind unele masuri in domeniul finantarii-creditarii investitiilor la unitatile de stat, precum si cu privire la transmiterea fondurilor fixe intre intreprinderile de stat

ACT EMIS DE:                GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 86 din  7 mai 1992


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    La nivelul fiecarei intreprinderi de stat se constituie fondul de investitii din care se asigura, in conditiile legii, finantarea cheltuielilor de investitii, prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al acesteia.
    Art. 2
    Fondul de investitii se creeaza, in anul 1990, prin comasarea fondului de dezvoltare economica al intreprinderii cu fondul pentru constructii de locuinte si alte investitii cu caracter social si cu partea aferenta fiecarei intreprinderi din fondul pentru intreprinderi noi si dezvoltari importante constituit la centrala.
    Art. 3
    Sursele fondului de investitii vor fi in anul 1990, in ordine, urmatoarele:
    (1) Disponibilitatile din anii precedenti la fondurile de investitii ale intreprinderii;
    (2) Beneficiile obtinute peste plan in anul 1989, repartizate in anul 1990 la fondurile de investitii ale intreprinderilor, in conditiile legii;
    (3) Sumele din valorificarea fondurilor fixe scoase din functiune si alte resurse pentru investitii, potrivit legii;
    (4) Sumele din recuperarea cheltuielilor geologice pentru investitii;
    (5) Amortizarea fondurilor fixe;
    (6) Sumele repartizate din beneficiile anului curent in limitele stabilite de fiecare intreprindere, dupa deducerea din masa beneficiului a obligatiilor datorate bugetului de stat, in conditiile legii.
    Art. 4
    Din sursele fondului de investitii prevazute la art. 3, care se vor constitui in anul 1990, se asigura, in ordine:
    (1) Rambursarea creditelor scadente primite pentru investitii, precum si plata dobanzilor aferente creditelor respective;
    (2) Restituirea integrala a partilor sociale virate la fondul de dezvoltare economica a intreprinderii pana la 31 decembrie 1989;
    (3) Restituirea beneficiilor varsate in plus in anul 1989 la fondurile de investitii;
    (4) Finantarea cheltuielilor de investitii prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli.
    In conditiile in care la nivelul unei intreprinderi sursele proprii depasesc nevoile de plati din fondul de investitii pe anul 1990, excedentul de surse poate fi folosit pentru rambursarea creditelor bancare primite pentru investitii si plata dobanzilor aferente acestor credite, indiferent de scadenta.
    Disponibilitatile de surse proprii ramase la finele anului 1990 la fondul de investitii se reporteaza de fiecare intreprindere in anul urmator la acelasi fond.
    Art. 5
    Amortizarea fondurilor fixe si celelalte surse proprii ale fondului de investitii raman integral la dispozitia intreprinderilor, in scopul folosirii lor pentru cheltuieli de natura celor cuprinse la art. 4 din prezenta hotarare.
    Se anuleaza obligatia de restituire de catre intreprinderi a fondurilor avansate de societate pentru investitii, precum si obligatia de varsare a prisosului de surse proprii la organul ierarhic superior ori la bugetul de stat.
    Art. 6
    In situatia in care, la nivelul unei intreprinderi, sursele proprii ale fondului de investitii nu asigura nevoile de plati pentru investitii, la cererea fiecarei intreprinderi, bancile pot acorda credite pe termen mijlociu si lung. In acest scop, bancile vor negocia cu intreprinderile in cauza, urmand  a incheia contracte de creditare, cu respectarea prevederilor legale referitoare la conditiile de rambursare, de dobanda si de garantie a creditelor.
    Creditele pentru investitii se vor acorda de catre banci din sursele de creditare mobilizate de acestea sau din alte surse financiare care se vor pune la dispozitia bancilor, in conditiile prevazute de normele legale.
    Sumele necesare creditarii investitiilor, reprezentand dezvoltari importante, de natura investitiilor cuprinse in anexa nr. 1 la prezenta hotarare, se vor pune la dispozitia bancilor, in limita alocatiilor prevazute in bugetul de stat pentru investitii.
    Art. 7
    Investitiile pentru intreprinderi de stat noi se vor credita de banci din fondurile care se vor pune la dispozitia acestora de la bugetul de stat.
    Conditiile de creditare de catre banci pentru intreprinderile de stat noi, de rambursare a creditelor, de plata a dobanzilor si de garantie a rambursarii creditelor se stabilesc, potrivit legii, prin contracte incheiate intre banci si intreprinderile respective.
    Art. 8
    Pentru sumele care se pun la dispozitia bancilor din bugetul de stat, in vederea creditarii investitiilor pentru dezvoltari importante si pentru intreprinderi de stat noi, bancile datoreaza o dobanda de 2%.
    Ratele la creditele acordate de banci pentru dezvoltari importante si pentru intreprinderi de stat noi, impreuna cu dobanzile datorate de banci pentru sumele puse la dispozitia acestora din alocatiile de la buget pentru creditarea unor astfel de investitii, se vor constitui ca surse ale statului la capitalul bancilor, pentru a fi utilizate, in continuare, la creditarea dezvoltarii economiei nationale. Pentru partea de capital a statului la banci, acestea datoreaza dividende care se vor stabili in conditiile legii.
    Art. 9
    Investitiile pentru constructiile de locuinte destinate fondului locativ de stat se realizeaza din urmatoarele surse:
    (1) sumele din valorificarea fondului locativ de stat scos din functiune;
    (2) amortizarea fondurilor fixe aferenta fondului locativ de stat, stabilita si varsata la banca, in conditiile legii;
    (3) alocatii de la buget, in completarea surselor de la alineatele precedente, in limitele prevazute prin bugetul de stat.
    Art. 10
    Investitiile institutiilor de stat se realizeaza din veniturile proprii ale acestora, sumele din valorificarea fondurilor fixe si din alte surse pentru investitii ale institutiilor si din alocatii de la buget, in conditiile legii.
    In aceleasi conditii se asigura sursele financiare si pentru realizarea investitiilor cuprinse in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.
    Art. 11
    Admiterea la finantare si creditare a investitiilor se face de catre banci, la solicitarea beneficiarilor, pe baza proiectelor de executie si a altor documentatii specifice actiunilor aprobate, conform prevederilor legale, insotite, unde este cazul, de autorizatia de constructie.
    Pentru investitiile a caror acoperire financiara se asigura si din credite bancare ori alocatii de la buget, admiterea la finantare-creditare se face numai dupa ce bancile vor examina documentatiile tehnico-economice sub aspectul eficientei, rentabilitatii si al garantiei rambursarii creditelor.
    Art. 12
    Pe parcursul realizarii investitiilor care se finanteaza din alocatii de la buget si a celor pentru a caror realizare se acorda credite bancare, bancile verifica utilizarea fondurilor, potrivit destinatiei aprobate, conform prevederilor din documentatia admisa la finantare-creditare.
    Art. 13
    Pentru formarea surselor de creditare a investitiilor pe termen mijlociu si lung, bancile vor putea utiliza plasamente ale Casei de Economii si Consemnatiuni, Administratiei Asigurarilor de Stat, Administratiei de Stat Loto-Pronosport, precum si ale altor institutii, cu o dobanda negociata de pana la 5%.
    Dobanzile la creditele acordate se stabilesc de consiliile de administratie ale bancilor, in corelare cu costurile de mobilizare a surselor de creditare.
    Nivelurile dobanzilor astfel stabilite pot sa fie peste cele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 294/5 aprilie 1990.
    Art. 14
    Transmiterea fondurilor fixe intre unitatile economice de stat se poate face, in conditiile legii, numai cu plata. Sumele incasate, respectiv platile efectuate din astfel de operatiuni se vor evidentia de catre unitatile economice de stat in cauza in pozitii distincte, in cadrul fondului de investitii.
    Art. 15
    Prevederile din prezenta hotarare se aplica de la 1 ianuarie 1990 si au caracter tranzitoriu, iar pana la definitivarea si intrarea in vigoare a unor noi reglementari legale privind investitiile, orice dispozitii contrare isi inceteaza aplicabilitatea.
    Art. 16
    Ministerul Finantelor, impreuna cu bancile, vor elabora norme de punere in aplicare a prevederilor din prezenta hotarare, iar pe baza propunerilor primite de la ministere, celelalte organe centrale si locale, Ministerul Finantelor va introduce modificarile corespunzatoare in sarcinile de venituri si limitele de cheltuieli bugetare si in ceilalti indicatori financiari pe anul  1990.

                 PRIM-MINISTRU
                  PETRE ROMAN

    ANEXA 1
                     LISTA
investitiilor de natura dezvoltarilor importante care se pot credita de catre banci din fondurile puse la dispozitia acestora din bugetul de stat

    - Extinderi de capacitati de productie de energie electrica si termica in termocentrale si amenajari hidroenergetice cu capacitati mai mari de 100 Mw si linii electrice de 220 Kw si 400 Kw;
    - Lucrari pentru exploatarea zacamintelor de titei si gaze, inclusiv lucrarile pentru cresterea factorului final de recuperare;
    - Instalatii noi pentru recuperarea fractiilor din gazele de sonda;
    - Dezvoltari cu cresterea de capacitate de peste 300 mii tone/an pentru minele de huila, fier si neferoase si peste 500 mii tone/an pentru nivelele si carierele de lignit;
    - Alte investitii la unitatile economice existente din industrie, cu valoare de peste 500 milioane lei, sau cu valori care depasesc volumul total al capacitatilor existente;
    - Dotari cu tractoare si combine agricole;
    - Dotari cu locomotive si vagoane;
    - Dotari cu nave maritime si fluviale, inclusiv cele de pescuit;
    - Dotari cu nave aeriene;
    - Lucrari de gospodarie comunala privind alimentarea cu apa, canalizari si retele magistrale de termoficare;
    - Transport pe cablu in turism;
    - Obiective de investitii necesare dezvoltarii bazei materiale a turismului pentru tineret.

    ANEXA 2
                         LISTA
investitiilor privind obiective noi sau de natura dezvoltarilor importante la unitatile economice de stat existente a caror acoperire financiara se poate asigura din alocatii de la bugetul de stat

    - Centrale nuclearo-electrice;
    - Lucrari privind descoperiri de rezerve de titei si gaze, inclusiv lucrarile premergatoare confirmarii rezervelor;
    - Lucrari pentru exploatarea zacamintelor de titei si gaze din platforma continentala a Marii Negre;
    - Conducte de transport magistrale de titei;
    - Deschideri si puneri in exploatare a zacamintelor de carbuni si sisturi bituminoase;
    - Deschideri si puneri in exploatare a zacamintelor de minereuri cuprifere si metale neferoase, fier si nemetalifere si metale rare;
    - Amenajari de imbunatatiri funciare in sisteme (irigatii, desecari si combaterea eroziunii solului, inclusiv lucrarile privind refacerea fertilitatii solului, realizate o data cu acestea);
    - Lucrari de investitii pentru apararea impotriva inundatiilor si gheturilor;
    - Lucrari de investitii pentru apararea mediului inconjurator, inclusiv statii de epurare pentru ape menajere;
    - Impaduriri;
    - Drumuri forestiere;
    - Linii de cale ferata, dublari si electrificari pe linii de cale ferata;
    - Poduri peste Dunare si Borcea;
    - Constructii si extinderi metrou;
    - Constructii de aeroporturi;
      Retele noi si dezvoltari pentru transportul in comun si orasenesc, inclusiv dotari cu tramvaie, autobuze si troleibuze;
      Canale navigabile;
      Sistematizari si extinderi de poduri, diguri si dane.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 740/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 740 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 740/1990
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu