E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 740 din  3 iulie 1990

privind unele masuri in domeniul finantarii-creditarii investitiilor la unitatile de stat, precum si cu privire la transmiterea fondurilor fixe intre intreprinderile de stat

ACT EMIS DE:                GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 86 din  7 mai 1992


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    La nivelul fiecarei intreprinderi de stat se constituie fondul de investitii din care se asigura, in conditiile legii, finantarea cheltuielilor de investitii, prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al acesteia.
    Art. 2
    Fondul de investitii se creeaza, in anul 1990, prin comasarea fondului de dezvoltare economica al intreprinderii cu fondul pentru constructii de locuinte si alte investitii cu caracter social si cu partea aferenta fiecarei intreprinderi din fondul pentru intreprinderi noi si dezvoltari importante constituit la centrala.
    Art. 3
    Sursele fondului de investitii vor fi in anul 1990, in ordine, urmatoarele:
    (1) Disponibilitatile din anii precedenti la fondurile de investitii ale intreprinderii;
    (2) Beneficiile obtinute peste plan in anul 1989, repartizate in anul 1990 la fondurile de investitii ale intreprinderilor, in conditiile legii;
    (3) Sumele din valorificarea fondurilor fixe scoase din functiune si alte resurse pentru investitii, potrivit legii;
    (4) Sumele din recuperarea cheltuielilor geologice pentru investitii;
    (5) Amortizarea fondurilor fixe;
    (6) Sumele repartizate din beneficiile anului curent in limitele stabilite de fiecare intreprindere, dupa deducerea din masa beneficiului a obligatiilor datorate bugetului de stat, in conditiile legii.
    Art. 4
    Din sursele fondului de investitii prevazute la art. 3, care se vor constitui in anul 1990, se asigura, in ordine:
    (1) Rambursarea creditelor scadente primite pentru investitii, precum si plata dobanzilor aferente creditelor respective;
    (2) Restituirea integrala a partilor sociale virate la fondul de dezvoltare economica a intreprinderii pana la 31 decembrie 1989;
    (3) Restituirea beneficiilor varsate in plus in anul 1989 la fondurile de investitii;
    (4) Finantarea cheltuielilor de investitii prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli.
    In conditiile in care la nivelul unei intreprinderi sursele proprii depasesc nevoile de plati din fondul de investitii pe anul 1990, excedentul de surse poate fi folosit pentru rambursarea creditelor bancare primite pentru investitii si plata dobanzilor aferente acestor credite, indiferent de scadenta.
    Disponibilitatile de surse proprii ramase la finele anului 1990 la fondul de investitii se reporteaza de fiecare intreprindere in anul urmator la acelasi fond.
    Art. 5
    Amortizarea fondurilor fixe si celelalte surse proprii ale fondului de investitii raman integral la dispozitia intreprinderilor, in scopul folosirii lor pentru cheltuieli de natura celor cuprinse la art. 4 din prezenta hotarare.
    Se anuleaza obligatia de restituire de catre intreprinderi a fondurilor avansate de societate pentru investitii, precum si obligatia de varsare a prisosului de surse proprii la organul ierarhic superior ori la bugetul de stat.
    Art. 6
    In situatia in care, la nivelul unei intreprinderi, sursele proprii ale fondului de investitii nu asigura nevoile de plati pentru investitii, la cererea fiecarei intreprinderi, bancile pot acorda credite pe termen mijlociu si lung. In acest scop, bancile vor negocia cu intreprinderile in cauza, urmand  a incheia contracte de creditare, cu respectarea prevederilor legale referitoare la conditiile de rambursare, de dobanda si de garantie a creditelor.
    Creditele pentru investitii se vor acorda de catre banci din sursele de creditare mobilizate de acestea sau din alte surse financiare care se vor pune la dispozitia bancilor, in conditiile prevazute de normele legale.
    Sumele necesare creditarii investitiilor, reprezentand dezvoltari importante, de natura investitiilor cuprinse in anexa nr. 1 la prezenta hotarare, se vor pune la dispozitia bancilor, in limita alocatiilor prevazute in bugetul de stat pentru investitii.
    Art. 7
    Investitiile pentru intreprinderi de stat noi se vor credita de banci din fondurile care se vor pune la dispozitia acestora de la bugetul de stat.
    Conditiile de creditare de catre banci pentru intreprinderile de stat noi, de rambursare a creditelor, de plata a dobanzilor si de garantie a rambursarii creditelor se stabilesc, potrivit legii, prin contracte incheiate intre banci si intreprinderile respective.
    Art. 8
    Pentru sumele care se pun la dispozitia bancilor din bugetul de stat, in vederea creditarii investitiilor pentru dezvoltari importante si pentru intreprinderi de stat noi, bancile datoreaza o dobanda de 2%.
    Ratele la creditele acordate de banci pentru dezvoltari importante si pentru intreprinderi de stat noi, impreuna cu dobanzile datorate de banci pentru sumele puse la dispozitia acestora din alocatiile de la buget pentru creditarea unor astfel de investitii, se vor constitui ca surse ale statului la capitalul bancilor, pentru a fi utilizate, in continuare, la creditarea dezvoltarii economiei nationale. Pentru partea de capital a statului la banci, acestea datoreaza dividende care se vor stabili in conditiile legii.
    Art. 9
    Investitiile pentru constructiile de locuinte destinate fondului locativ de stat se realizeaza din urmatoarele surse:
    (1) sumele din valorificarea fondului locativ de stat scos din functiune;
    (2) amortizarea fondurilor fixe aferenta fondului locativ de stat, stabilita si varsata la banca, in conditiile legii;
    (3) alocatii de la buget, in completarea surselor de la alineatele precedente, in limitele prevazute prin bugetul de stat.
    Art. 10
    Investitiile institutiilor de stat se realizeaza din veniturile proprii ale acestora, sumele din valorificarea fondurilor fixe si din alte surse pentru investitii ale institutiilor si din alocatii de la buget, in conditiile legii.
    In aceleasi conditii se asigura sursele financiare si pentru realizarea investitiilor cuprinse in anexa nr. 2 la prezenta hotarare.
    Art. 11
    Admiterea la finantare si creditare a investitiilor se face de catre banci, la solicitarea beneficiarilor, pe baza proiectelor de executie si a altor documentatii specifice actiunilor aprobate, conform prevederilor legale, insotite, unde este cazul, de autorizatia de constructie.
    Pentru investitiile a caror acoperire financiara se asigura si din credite bancare ori alocatii de la buget, admiterea la finantare-creditare se face numai dupa ce bancile vor examina documentatiile tehnico-economice sub aspectul eficientei, rentabilitatii si al garantiei rambursarii creditelor.
    Art. 12
    Pe parcursul realizarii investitiilor care se finanteaza din alocatii de la buget si a celor pentru a caror realizare se acorda credite bancare, bancile verifica utilizarea fondurilor, potrivit destinatiei aprobate, conform prevederilor din documentatia admisa la finantare-creditare.
    Art. 13
    Pentru formarea surselor de creditare a investitiilor pe termen mijlociu si lung, bancile vor putea utiliza plasamente ale Casei de Economii si Consemnatiuni, Administratiei Asigurarilor de Stat, Administratiei de Stat Loto-Pronosport, precum si ale altor institutii, cu o dobanda negociata de pana la 5%.
    Dobanzile la creditele acordate se stabilesc de consiliile de administratie ale bancilor, in corelare cu costurile de mobilizare a surselor de creditare.
    Nivelurile dobanzilor astfel stabilite pot sa fie peste cele prevazute in Hotararea Guvernului nr. 294/5 aprilie 1990.
    Art. 14
    Transmiterea fondurilor fixe intre unitatile economice de stat se poate face, in conditiile legii, numai cu plata. Sumele incasate, respectiv platile efectuate din astfel de operatiuni se vor evidentia de catre unitatile economice de stat in cauza in pozitii distincte, in cadrul fondului de investitii.
    Art. 15
    Prevederile din prezenta hotarare se aplica de la 1 ianuarie 1990 si au caracter tranzitoriu, iar pana la definitivarea si intrarea in vigoare a unor noi reglementari legale privind investitiile, orice dispozitii contrare isi inceteaza aplicabilitatea.
    Art. 16
    Ministerul Finantelor, impreuna cu bancile, vor elabora norme de punere in aplicare a prevederilor din prezenta hotarare, iar pe baza propunerilor primite de la ministere, celelalte organe centrale si locale, Ministerul Finantelor va introduce modificarile corespunzatoare in sarcinile de venituri si limitele de cheltuieli bugetare si in ceilalti indicatori financiari pe anul  1990.

                 PRIM-MINISTRU
                  PETRE ROMAN

    ANEXA 1
                     LISTA
investitiilor de natura dezvoltarilor importante care se pot credita de catre banci din fondurile puse la dispozitia acestora din bugetul de stat

    - Extinderi de capacitati de productie de energie electrica si termica in termocentrale si amenajari hidroenergetice cu capacitati mai mari de 100 Mw si linii electrice de 220 Kw si 400 Kw;
    - Lucrari pentru exploatarea zacamintelor de titei si gaze, inclusiv lucrarile pentru cresterea factorului final de recuperare;
    - Instalatii noi pentru recuperarea fractiilor din gazele de sonda;
    - Dezvoltari cu cresterea de capacitate de peste 300 mii tone/an pentru minele de huila, fier si neferoase si peste 500 mii tone/an pentru nivelele si carierele de lignit;
    - Alte investitii la unitatile economice existente din industrie, cu valoare de peste 500 milioane lei, sau cu valori care depasesc volumul total al capacitatilor existente;
    - Dotari cu tractoare si combine agricole;
    - Dotari cu locomotive si vagoane;
    - Dotari cu nave maritime si fluviale, inclusiv cele de pescuit;
    - Dotari cu nave aeriene;
    - Lucrari de gospodarie comunala privind alimentarea cu apa, canalizari si retele magistrale de termoficare;
    - Transport pe cablu in turism;
    - Obiective de investitii necesare dezvoltarii bazei materiale a turismului pentru tineret.

    ANEXA 2
                         LISTA
investitiilor privind obiective noi sau de natura dezvoltarilor importante la unitatile economice de stat existente a caror acoperire financiara se poate asigura din alocatii de la bugetul de stat

    - Centrale nuclearo-electrice;
    - Lucrari privind descoperiri de rezerve de titei si gaze, inclusiv lucrarile premergatoare confirmarii rezervelor;
    - Lucrari pentru exploatarea zacamintelor de titei si gaze din platforma continentala a Marii Negre;
    - Conducte de transport magistrale de titei;
    - Deschideri si puneri in exploatare a zacamintelor de carbuni si sisturi bituminoase;
    - Deschideri si puneri in exploatare a zacamintelor de minereuri cuprifere si metale neferoase, fier si nemetalifere si metale rare;
    - Amenajari de imbunatatiri funciare in sisteme (irigatii, desecari si combaterea eroziunii solului, inclusiv lucrarile privind refacerea fertilitatii solului, realizate o data cu acestea);
    - Lucrari de investitii pentru apararea impotriva inundatiilor si gheturilor;
    - Lucrari de investitii pentru apararea mediului inconjurator, inclusiv statii de epurare pentru ape menajere;
    - Impaduriri;
    - Drumuri forestiere;
    - Linii de cale ferata, dublari si electrificari pe linii de cale ferata;
    - Poduri peste Dunare si Borcea;
    - Constructii si extinderi metrou;
    - Constructii de aeroporturi;
      Retele noi si dezvoltari pentru transportul in comun si orasenesc, inclusiv dotari cu tramvaie, autobuze si troleibuze;
      Canale navigabile;
      Sistematizari si extinderi de poduri, diguri si dane.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 740/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 740 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    I just want to say Thank You to everyone who supported me through the years. My name is Manuel Franco, New Berlin, Wisconsin. My story of how I won the Powerball lottery of $768.4M is a bit of a tale. I have been playing Powerball tickets for 6 years now since I turned 18. I bought my first ticket on my 18 birthday. I was feeling very lucky that day because I had contacted Dr. Odunga Michael to help me with the winning Powerball numbers. I really had that great great feeling that I looked at the camera wanting to wink at it. I only did a tiny part of it and trusted him. He gave me the numbers after I played a couple other tickets along with it for $10. I checked my ticket after the winnings came online and saw the numbers were correct including the Power play. I screamed for about 10 minutes because it felt like a dream. I had won $768.4M. You can check my winning testimony with the lottery officials just with my name search. Thank you Dr Odunga. Well, his email is odungaspelltemple@gmail.com and you can also call or Whats-app him at +2348167159012 so you guys can contact him
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
     FIX THE FOLLOWING PROBLEMS TO ALL ACROSS THE GLOBE ON: Get your ex back spell Lottery Spell Love/Reunion Spell Pregnancy Spell Protection Spell Freedom From Prison Spell Marriage spell Killing/Revenge spell Healing/Cure spell Contact him for any of these today at: EMAIL: odungaspelltemple@gmail.com OR Call and WHATS-APP HIM +2348167159012
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    I have been suffering from Herpes for the past 1 years and 8 months, and ever since then I have been taking series of treatment but there was no improvement until I came across testimonies of Dr. Silver on how he has been curing different people from different diseases all over the world, then I contacted him as well. After our conversation he sent me the medicine which I took according .to his instructions. When I was done taking the herbal medicine I went for a medical checkup and to my greatest surprise I was cured from Herpes. My heart is so filled with joy. If you are suffering from Herpes or any other disease you can contact Dr. Silver today on this Email address: drsilverhealingtemple@gmail.com or Whatsapp +2348120513902
ANONIM a comentat Hotărârea 2 2020
    Be careful about love spell comments here I got scammed by three of them,I lost over $1570 until a friend direct me to DR HUNTERS ALVIN who help me get back the father of my two kids after he left me for over 2 years.and now my ex is fully back and he love me and my kids like never before.if you need help with love spell then DR HUNTERS ALVIN is the solution to your problem he charge me only $390 and his love spell work like magic.He can be reach at:huntersalvinsolution@yahoo.com OR huntersalvinsolution@gmail.com .... YOU CAN USE ANY OF THE EMAILS...YOU CAN ALSO ADD HIM UP ON WHATSAPP USING THIS MOBILE NUMBER:+2347059232579
ANONIM a comentat Hotărârea 2 2020
    Be careful about love spell comments here I got scammed by three of them,I lost over $1570 until a friend direct me to DR HUNTERS ALVIN who help me get back the father of my two kids after he left me for over 2 years.and now my ex is fully back and he love me and my kids like never before.if you need help with love spell then DR HUNTERS ALVIN is the solution to your problem he charge me only $390 and his love spell work like magic.He can be reach at:huntersalvinsolution@yahoo.com OR huntersalvinsolution@gmail.com .... YOU CAN USE ANY OF THE EMAILS...YOU CAN ALSO ADD HIM UP ON WHATSAPP USING THIS MOBILE NUMBER:+2347059232579
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Dobrý den, abychom vám pomohli překonat různé finanční starosti, nabízíme finanční pomoc všem, kteří mají dluhy nebo chtějí začít podnikat a mnoho dalších projektů, pro důchodce, podnikatele IT nabízí spolehlivé půjčky. Vaše potřeby, půjčka na účet za pár minut. Kontaktujte mě pro více informací na mém e-mailovém účtu: martinbures517@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Dobrý den, abychom vám pomohli překonat různé finanční starosti, nabízíme finanční pomoc všem, kteří mají dluhy nebo chtějí začít podnikat a mnoho dalších projektů, pro důchodce, podnikatele IT nabízí spolehlivé půjčky. Vaše potřeby, půjčka na účet za pár minut. Kontaktujte mě pro více informací na mém e-mailovém účtu: martinbures517@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Ai nevoie de un împrumut urgent? Oferim împrumuturi personale? Credite pentru afaceri? Imprumut pentru casa? Credite agricole? Credite pentru educație? Credite de consolidare de debit? Împrumuturi pentru camioane? Credite auto? împrumuturi hoteliere? Refinanțați împrumuturile? și mai multe împrumuturi școlare? Credite pentru startup? .Oferim la dobanda 2%! Contactați-ne prin: (richardcosmos5@gmail.com) oferta de imprumut
ANONIM a comentat Hotărârea 207 1991
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Vrei să iei un împrumut și nu știi de unde să obții un împrumut real? Vrei sa incepi o afacere dar nu ai capital? Trebuie să solicitați un împrumut din orice motiv? Ai nevoie de un împrumut de Crăciun? Speranța a sosit în sfârșit pentru că Elena Nino oferă împrumuturi rapide și de încredere, serviciul lor este 100% autentic și vă garantează că veți primi împrumutul atunci când aplicați. Vă rugăm să trimiteți un e-mail și să aprobați astăzi la elenanino0007@gmail.com Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Ingrid
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 740/1990
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu