Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 443 din  7 august 1992

privind aprobarea statutelor proprii ale Fondurilor Proprietatii Private

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 208 din 26 august 1992


SmartCity3


    In temeiul art. 64 lit. a) din Legea Privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Se aproba statutele proprii ale Fondurilor Proprietatii Private din anexele 1-5 la prezenta hotarare.

    ANEXA 1

                       STATUTUL PROPRIU
      al Fondului Proprietatii Private - I BANAT-CRISANA

    Art. 1
    Denumirea
    Denumirea fondului este "Fondul Proprietatii Private I - BANAT-CRISANA".
    Denumirea fondului, sediul si capitalul social vor fi mentionate in toate documentele emise.
    Art. 2
    Forma juridica
    Fondul Proprietatii Private - I BANAT-CRISANA (fondul) este organizat sub forma juridica a unei societati comerciale pe actiuni infiintat prin Legea privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991, denumita in continuare lege si isi desfasoara activitatea in conformitate cu:
    - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
    - Statutul- cadru al Fondului Proprietatii Private, denumit in continuare statut-cadru;
    - prezentul statut;
    - celelalte prevederi legale aplicabile.
    Art. 3
    Sediul
    3.1. Sediul fondului se afla in Romania, municipiul Arad, Calea Victoriei nr. 33-35.
    3.2. Consiliul de administratie al fondului are competenta sa dispuna, in functie de criterii de gestiune, eficacitate si costuri, infiintarea de filiale, sucursale, birouri, agentii, reprezentante sau alte asemenea, in tara sau in strainatate.
    Art. 4
    Durata
    4.1. Fondul are o durata de functionare, conform prezentului statut, de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii.
    4.2. Dupa expirarea perioadei prevazute la art. 4.1., fondul se reorganizeaza fara a se constitui o noua persoana juridica, intr-o societate comerciala pe actiuni de tipul fondurilor mutuale.
    Art. 5
    Obiectul de activitate
    Fondul are drept obiect de activitate realizarea atributiilor prevazute de lege si actioneaza in special pentru:
    a) administrarea actiunilor detinute in societatile comerciale care i-au fost arondate, potrivit legii, si in temeiul actelor de transmitere intocmite conform anexei nr. 1 la statutul-cadru; fondul indeplineste in calitate de actionar, atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si cele prevazute in acordul actionarilor, incheiat conform modelului din anexa nr. 2 la statutul-cadru;
    c) luarea de masuri pentru maximizarea profiturilor si capitalizarea acestora in vederea cresterii valorii certificatelor de proprietate; o parte din profiturile rezultate vor putea fi distribuite, cu titlu de dividende;
    d) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de noi investitii in vederea maximizarii valorii de piata a certificatelor de proprietate, conform prevederilor anexei nr. 4 la statutul-cadru;
    e) luarea de masuri necesare pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale in care este actionar, inclusiv prin vanzarea de actiuni chiar daca aceste actiuni apartin Fondului Proprietatii de Stat, pe baza modalitatilor modalitatilor si conditiilor definite in acordul actionarilor;
    f) asigurarea de servicii de brokeraj in vederea schimbarii certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale; examinarea tinand seama de conditiile de piata, a modalitatilor si determinarea procedurilor de schimb ale certificatelor de proprietate, conform dispozitiilor anexei nr. 3 la statutul-cadru;
    g) efectuarea de orice alte operatiuni comerciale, financiare, mobiliare sau imobiliare, direct sau indirect, necesare realizarii obiectului sau de activitate; participarea la constituirea de societati comerciale si incheierea de contracte; darea si primirea oricarui fel de asigurari si garantii necesare realizarii obiectului sau de activitate, cu respectarea dispozitiilor legale.
    Art. 6
    Capitalul social, certificatele de proprietate
    6.1. Capitalul social al fondului este de 96.650 milioane lei reprezentand potrivit art. 5 din lege, 30% din capitalul social al societatilor comerciale arondate si este determinat potrivit actelor de transmitere de proprietate.
    6.2. Capitalul social se divide in certificate de proprietate, titluri de valoare imobiliara la purtator, negociabile in conditiile prevazute de lege.
    6.3. S-au emis 17.500.000 certificate de proprietate a caror distribuire se efectueaza in conformitate cu art. 17 din lege. Certificatele de proprietate neridicate in termen de 180 zile de la data inceperii distribuirii, anuntata de catre Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii se anuleaza de catre fond.
    6.4. Pe fiecare certificat de proprietate este inscrisa denumirea "Fondul Proprietatii Private I".
    6.5. Certificatele de proprietate pot fi negociate la bursa conform art. 19 din lege.
    6.6. Certificatele de proprietate sunt emise in unitati de valoare si sunt atasate unui carnet de certificate din care cele ale fondului se pot detasa pentru a fi vandute sau schimbate la cererea detinatorului. Fiecare certificat de proprietate corespunde la 5.000 unitati de valoare indivizibile.
    6.7. Transmiterea certificatelor de proprietate se face prin simpla traditiune, astfel incat orice detinator al unui certificat de proprietate este considerat proprietarul legitim al acestuia.
    6.8. Certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre persoane fizice sau persoane juridice straine. Instrainarea certificatelor de proprietate cu incalcarea acestei dispozitii atrage pentru persoana in culpa sanctiunile prevazute de lege.
    Art. 7
    Activitatea financiar-contabila
    7.1. Contul de profit si pierderi si bilantul contabil la 31 decembrie ale fondului vor fi intocmite anual, in conformitate cu reglementarile Ministerului Economiei si Finantelor privind societatile comerciale, in vigoare la data respectiva.
    7.2. Fondul organizeaza si tine evidenta contabila potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 8
    Drepturile si obligatiile detinatorilor  de certificate de proprietate
    8.1. Detinerea unui certificat de proprietate presupune acceptarea totala si fara rezerve a prezentului statut.
    8.2. Potrivit legii, detinatorii certificatelor de proprietate au urmatoarele drepturi:
    a) sa propuna actiuni de imbunatatire a activitatii fondului, sa declanseze efectuarea controlului financiar de catre cenzori sau sa solicite, motivat, inlocuirea membrilor consiliului de administratie, in conditiile precizate in anexa nr. 5 la statutul-cadru.
    b) intr-o perioada de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii, si intr-un termen limitat, determinat, de la caz la caz, de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat, sa cumpere actiuni, anterior oricarei oferte publice de vanzare si pana la concurenta unei sume care nu poate sa depaseasca ultima valoare publicata a respectivelor certificate de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 21 lit. c) din lege. Reducerea se acorda numai la prezentarea certificatului de proprietate emis de Fondul Proprietatii Private caruia i-au fost atribuite 30% din actiunile societatii comerciale care face obiectul ofertei publice de vanzare de actiuni.
    Fiecare detinator de certificate de proprietate beneficiaza de dreptul de reducere la fiecare oferta publica de vanzare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat numai in limita valorii a 10 certificate de proprietate cu respectarea procedurii din anexa nr. 6 la statutul-cadru;
    c) sa obtina din partea fondului servicii de brokeraj care sa permita:
    - schimbarea, in conditii de piata, a certificatelor de proprietate in actiuni, la societatile comerciale care se privatizeaza;
    - cumpararea de actiuni detinute de Fondul Proprietatii de Stat, in conditiile prevazute la lit. b) a acestui articol;
    d) sa primeasca dividende distribuite de consiliul de administratie.
    Primele dividende vor fi distribuite numai din rezultatele celui de-al patrulea exercitiu economico-financiar. Distribuirea de dividende, incepand cu cel de al patrulea exercitiu economico-financiar, se efectueaza daca exista profit, dupa deducerea cheltuielilor de distributie;
    e) orice alte drepturi stabilite prin lege pentru detinatorii de certificate de proprietate.
    Art. 9
    Transmiterea certificatelor de proprietate
    9.1. Consiliul de administratie al fondului stabileste conditiile si modalitatile in care detinatorii certificatelor de proprietate pot sa-si exercite dreptul de a schimba certificatul de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale arondate fondului care se privatizeaza.
    9.2. Conditiile si modalitatile trebuie sa prevada numarul maxim de actiuni ale fiecarei societati comerciale care se privatizeaza, care pot fi schimbate pe certificate de proprietate autorizate sa participe la schimb, precum si, daca este cazul numarul maxim de certificate care pot fi prezentate la schimb de un singur detinator, in conditiile prevazute in anexa nr. 3 la statutul-cadru.
    9.3. Certificatele de proprietate schimbate pe actiuni sunt anulate de Fondul Proprietatii Private care le-a emis.
    Art. 10
    Consiliul de administratie
    10.1. Fondul este administrat de un consiliu de administratie.
    10.2. Primul consiliu de administratie al fondului este compus din 7 membri propusi de Guvern, la recomandarea comisiilor economice ale Adunarii Deputatilor si Senatului, si aprobati separat de cele doua camere.
    10.3. Membrii consiliului de administratie al fondului sunt numiti pentru o perioada de 5 ani.
    10.4. Membrii consiliului de administratie sunt alesi, in considerarea inaltelor lor calitati morale dintre persoane cu experienta recunoscuta, mai ales in domeniul international, in materie de finante, drept, industrie si comert.
    10.5. Membrii consiliului de administratie pot fi revocati de autoritatea care i-a numit.
    10.6. Consiliul de administratie alege dintre membrii sai, cu majoritatea membrilor consiliului de administratie un presedinte si un vicepresedinte.
    10.7. Membrii consiliului de administratie al fondului nu pot face parte in acelasi timp:
    a) din Consiliul de administratie al altui Fond al Proprietatii Private sau din Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat.
    b) din consiliul de administratie al unei societati  comerciale din al carei capital social s-a atribuit initial fondului o cota de 30% si nici nu pot interveni in administrarea acestor societati, cu orice titlu.
    Art. 11
    Sedintele consiliului de administratie
    11.1. Consiliul de administratie trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna, in sedinta ordinara.
    Consiliul de administratie poate fi convocat in sesiune extraordinara de catre presedinte sau la cererea a cel putin 3 dintre membrii sai.
    11.2. Consiliul de administratie trebuie sa fie convocat, in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
    11.3. Convocarea trebuie sa contina ordinea de zi, data si documentele supuse discutiei, precum si locul de desfasurare a sedintei.
    11.4. In situatii care solicita actiuni urgente termenul de 5 zile poate fi redus, iar convocarea efectuata oral.
    11.5. Consiliul de administratie delibereaza, in mod valabil, in prezenta a cel putin 4 dintre membrii sai,
    11.6. Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti.
    11.7. Consiliul de administratie numeste un secretar pentru fiecare sedinta pentru intocmirea procesului- verbal.
    Art. 12
    Atributiile consiliului de administratie
    Atributiile consiliului de administratie sunt urmatoarele:
    a) alege, dintre membrii sai, un presedinte si un vicepresedinte;
    b) aproba raportul de activitate anual precum si bilantul contabil si contul de profit si pierderi; raportul de activitate anual se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
    c) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru viitorul exercitiu economico-financiar;
    d) aproba, anunta si publica periodic valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare, in conditiile prevazute in anexa nr. 4 la statutul-cadru;
    e) Fixeaza remuneratia membrilor consiliului de administratie, pe baza avizului Guvernului; aceasta remuneratie poate cuprinde o parte fixa si o parte variabila, in raport cu performantele fondului;
    f) aproba onorariul cenzorilor, pe baza avizului Ministerului Economiei si Finantelor;
    g) propune fondului Proprietatii de Stat masuri pentru accelerarea procesului de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de privatizare;
    h) aproba negocierea conditiilor vanzarii integrale a actiunilor unei societati comerciale conform mandatului dat de Fondul Proprietatii de Stat.
    i) fixeaza si aproba suma dividendelor de distribuit detinatorilor certificatelor de proprietate, potrivit conditiilor stabilite de art. 5.2. lit. d) din statutul-cadru;
    j) fixeaza si aproba conditiile si modalitatile de schimbare a certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatii comerciale care se privatizeaza
    k) face recomandari Fondului Proprietatii de Stat sau primeste mandat din partea acestuia, pentru a fixa limitele de exercitare a dreptului de cumparare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat cu reducere de pret, conform art. 8.2. lit. b) din prezentul statut, tinand seama de oferta pe actiuni corespunzatoare;
    l) aproba incheierea contractelor conform dispozitiilor art. 71 din lege, cu persoane fizice sau persoane juridice, romane ori straine recunoscute in special pentru competenta si onorabilitatea lor.
    m) decide asupra propunerilor formulate de catre detinatorii certificatelor de proprietate conform art. 8.2. lit. a) din prezentul statut si cu respectarea modalitatilor prevazute in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    n) realizeaza orice alta activitate comerciala legata de obiectul sau de activitate si exercita drepturile  prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru adunarea generala a actionarilor.
    Art. 13
    Atributiile presedintelui consiliului de administratie
    13.1. Presedintele consiliului de administratie executa hotararile consiliului de administratie.
    13.2. Presedintele consiliului de administratie exercita functia de presedinte, director general al fondului.
    13.3. In cazul absentei sau imposibilitatii presedintelui consiliului de administratie de a-si exercita atributiile, vicepresedintele il inlocuieste in toate atributiile si obligatiile sale.
    13.4. Presedintele consiliului de administratie are, in principal, urmatoarele atributii:
    a) semneaza sau aproba incheierea contractelor in numele fondului, cu exceptia celor prevazute in art. 12.1. lit. 1) din prezentul statut;
    b) semneaza contractele prevazute de art. 71 din lege, dupa aprobarea acestora de catre consiliul de administratie;
    c) aproba toate operatiunile financiare realizate in numele fondului;
    d) numeste si revoca persoanele din conducerea operativa a fondului, cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie;
    e) angajeaza si reprezinta fondul in relatiile cu tertii si in fata instantelor jurisdictionale;
    f) stabileste si prezinta consiliului de administratie modalitatile de asigurare a serviciilor de brokeraj, pentru schimbarea certificatelor pe actiuni, la cererea depunatorilor.
    g) ia masurile necesare pentru vanzarea actiunilor in conditiile prevazute de art. 12.1. lit. h) din prezentul statut.
    Presedintele consiliului de administratie ia, de asemenea toate masurile necesare pentru a asigura buna desfasurare a activitatii fondului.
    13.5. Presedintele consiliului de administratie raspunde pentru activitatea sa in fata consiliului de administratie al fondului.
    Art. 14
    Raspunderea administratorilor
    Membrii consiliului de administratie al fondului raspund, in exercitarea mandatului lor, personal si solidar.
    Art. 15
    Controlul fondului
    15.1. Primii cenzori titulari si supleantii sunt numiti si revocati cu respectarea prevederilor art. 8 din lege.
    15.2. Cenzorii fondului sunt obligati:
    a) sa certifice situatia financiara anuala- bilant contabil, cont de profit si pierderi - care se supune aprobarii consiliului de administratie, conform normelor aplicabile societatilor comerciale;
    b) sa certifice remuneratia administratorilor;
    c) sa certifice valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare corespunzatoare;
    d) sa intocmeasca un raport general asupra bilantului contabil prezentat consiliului de administratie si, daca este cazul, rapoarte speciale, in cadrul aplicarii prevederilor legii.
    Art. 16
    Reglementarea litigiilor
    16.1. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice, nesolutionate pe cale amiabila, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecata romane competente.
    16.2. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice straine, nesolutionate pe cale amiabila, pot fi supuse spre rezolvare unei instante de arbitraj, din tara sau strainatate sau instantelor de judecata competente din Romania.
    Art. 17
    Modificarea statutului
    Dispozitiile prezentului statut pot fi modificate cu aprobarea Guvernului.

    ANEXA 2

                      STATUTUL PROPRIU
       al Fondului Proprietatii Private II - MOLDOVA

    Art. 1
    Denumirea
    Denumirea fondului este "Fondul Proprietatii Private II - MOLDOVA".
    Denumirea fondului, sediul si capitalul social vor fi mentionate in toate documentele emise.
    Art. 2
    Forma juridica
    Fondul Proprietatii Private II - MOLDOVA (fondul) este organizat sub forma juridica a unei societati comerciale pe actiuni, infiintat prin Legea privatizarii societatilor comerciale pe actiuni, infiintat prin Legea privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991, denumita in continuare lege, si isi desfasoara activitatea in conformitate cu:
    - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
    - Statutul-cadru al Fondului Proprietatii Private, denumit in continuare statut-cadru;
    - prezentul statut;
    - celelalte prevederi legale aplicabile.
    Art. 3
    Sediul
    3.1. Sediul fondului se afla in Romania, municipiul Bacau, str. Oituz nr. 24.
    3.2. Consiliul de administratie al fondului are competenta sa dispuna, in functie de criterii de gestiune, eficacitate si costuri, infiintarea de filiale, sucursale, birouri, agentii, reprezentante sau altele asemenea, in tara sau in strainatate.
    Art. 4
    Durata
    4.1. Fondul are o durata de functionare, conform prezentului statut, de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii.
    4.2. Dupa expirarea perioadei prevazute la art. 4.1., fondul se reorganizeaza fara a se constitui o noua persoana juridica, intr-o societate comerciala pe actiuni de tipul fondurilor mutuale.
    Art. 5
    Obiectul de activitate
    Fondul are drept obiect de activitate realizarea atributiilor prevazute de lege si actioneaza in special pentru:
    a) administrarea actiunilor detinute in societatile comerciale care i-au fost arondate, potrivit legii, si in temeiul actelor de transmitere intocmit conform anexei nr. 1 la statutul-cadru; fondul indeplineste in calitate de actionar atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum  si cele prevazute in acordul actionarilor, incheiat conform modelului din anexa nr. 2 la statutul-cadru;
    b) emiterea, catre cetatenii romani, de certificate de proprietate care reprezinta capitalul social al fondului;
    c) luarea de masuri pentru maximizarea profiturilor si capitalizarea acestora in vederea cresterii valorii certificatelor de proprietate; o parte din profiturile rezultate vor putea fi distribuite cu titlu de dividende;
    d) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de noi investitii in vederea maximizarii valorii de piata a certificatelor de proprietate, conform prevederilor anexei nr. 4 la statutul-cadru;
    e) luarea de masuri necesare pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale in care este actionar, inclusiv prin vanzarea de actiuni, chiar daca aceste actiuni apartin Fondului Proprietatii de Stat, pe baza modalitatilor si conditiilor definite in acordul actionarilor;
    f) asigurarea de servicii de brokeraj in vederea schimbarii certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale; examinarea, tinand seama de conditiile de piata, a modalitatilor si determinarea procedurilor de schimb ale certificatelor de proprietate conform dispozitiilor anexei nr. 3 din statutul-cadru;
    g) efectuarea de orice alte operatiuni comerciale, financiare, mobiliare sau imobiliare, direct sau indirect, necesare realizarii obiectului sau de activitate; participarea la constituirea de societati comerciale si incheierea de contracte; darea si primirea oricarui fel de asigurari si garantii necesare realizarii obiectului sau de activitate, cu respectarea dispozitiilor legale.
    Art. 6
    Capitalul social, certificatele de proprietate
    6.1. Capitalul social al fondului este de 116.826 milioane lei reprezentand, potrivit art. 5 din lege, 30% din capitalul social al societatilor comerciale arondate si este determinat potrivit actelor de transmitere de proprietate.
    6.2. Capitalul social se divide in certificate de proprietate, titluri de valoare imobiliara la purtator, negociabile in conditiile prevazute de lege.
    6.3. S-au emis 17.500.000 certificate de proprietate a caror distribuire se efectueaza in conformitate cu art. 17 din lege. Certificatele de proprietate neridicate in termen de 180 de zile de la data inceperii distribuirii, anuntata de catre Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, se anuleaza de catre fond.
    6.4. Pe fiecare certificat de proprietate este inscrisa denumirea "Fondul Proprietatii Private II".
    6.5. Certificatele de proprietate pot fi negociate la bursa, conform art. 19 din lege.
    6.6. Certificatele de proprietate sunt emise in unitati de valoare si sunt atasate unui carnet de certificate de proprietate din care cele ale Fondului se pot detasa pentru a fi vandute sau schimbate, la cererea detinatorului.
    Fiecare certificat de proprietate corespunde la 5.000 unitati de valoare, indivizibile.
    6.7. Transmiterea certificatelor de proprietate se face prin simpla traditiune, astfel incat orice detinator al unui certificat de proprietate este considerat proprietarul legitim al acestuia.
    6.8. Certificatele de proprietate pot fi instrainate catre persoane fizice sau persoane juridice straine. Instrainarea certificatelor de proprietate cu incalcarea acestei dispozitii atrage pentru persoana in culpa sanctiunile prevazute de lege.
    Art. 7
    Activitatea financiar-contabila
    7.1. Contul de profit si pierderi si bilantul contabil la 31 decembrie ale fondului vor fi intocmite anual, in conformitate cu reglementarile Ministerului Economiei si Finantelor privind societatile comerciale in vigoare la data respectiva.
    7.2. Fondul organizeaza si tine evidenta contabila, potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 8
    Drepturile si obligatiile detinatorilor de certificate de proprietate
    8.1. Detinerea unui certificat de proprietate presupune acceptarea totala si fara rezerve a prezentului statut.
    8.2. Potrivit legii, detinatorii certificatelor de proprietate au urmatoarele drepturi:
    a) sa propuna actiuni de imbunatatire a activitatii fondului, sa declanseze efectuarea controlului financiar de catre cenzori sau sa solicite, motivat, inlocuirea membrilor consiliului de administratie in conditiile precizate in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    b) intr-o perioada de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii, si intr-un termen limitat, determinat de la caz la caz de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat, sa cumpere actiuni, anterior oricarei oferte publice de vanzare, cu reducere de 10% fata de pretul ofertei publice de vanzare si pana la concurenta unei sume care nu poate sa depaseasca ultima valoare publicata a respectivelor certificate de proprietate in conformitate cu prevederile art. 21 lit. c) din lege. Reducerea se acorda numai la prezentarea certificatului de proprietate emis de Fondul Proprietatii Private caruia i-au fost atribuite 30% din actiunile societatii comerciale care face obiectul ofertei publice de vanzare de actiuni.
    Fiecare detinator de certificate de proprietate beneficiaza de dreptul de reducere la fiecare oferta publica de vanzare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat numai in limita valorii a 10 certificate de proprietate cu respectarea procedurii din anexa nr. 6 la statutul-cadru;
    c) sa obtina din partea fondului servicii de brokeraj care sa permita:
    - schimbarea, in conditii de piata, a certificatelor de proprietate in actiuni, la societatile comerciale care se privatizeaza;
    - cumpararea de actiuni detinute de Fondul Proprietatii de Stat, in conditiile prevazute la lit. b) a acestui articol;
    d) sa primeasca dividende distribuite de consiliul de administratie. Primele dividende vor fi distribuite numai din rezultatele celui de al patrulea exercitiu economico-financiar. Distribuirea de dividende, incepand cu cel de
    al patrulea exercitiu economico-financiar, se efectueaza daca exista profit dupa deducerea cheltuielilor de distributie;
    e) orice alte drepturi stabilite prin lege pentru detinatorii de certificate de proprietate.
    Art. 9
    Transmiterea certificatelor de proprietate
    9.1. Consiliul de administratie al fondului stabileste conditiile si modalitatile in care detinatorii certificatelor de proprietate pot sa-si exercite dreptul de a schimba certificatul de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale arondate fondului care se privatizeaza.
    9.2. Conditiile si modalitatile trebuie sa prevada numarul maxim de actiuni ale fiecarei societati comerciale care se privatizeaza, care pot fi schimbate pe certificate de proprietate, si, in special, categoriile de detinatori de certificate de proprietate autorizate sa participe la schimb, precum si daca este cazul, numarul maxim de certificate care pot fi prezentate la schimb la un singur detinator, in conditiile prevazute in anexa nr. 3 la statutul-cadru.
    9.3. Certificatele de proprietate schimbate pe actiuni anulate de Fondul Proprietatii Private care le-a emis.
    Art. 10
    Consiliul de administratie
    10.1. Fondul este administrat de un consiliu de administratie.
    10.2. Primul consiliu de administratie al fondului este compus din 7 membri propusi de Guvern, la recomandarea consiliilor economice ale Adunarii Deputatilor si Senatului, si aprobati separat de cele doua Camere.
    10.3. Membrii consiliului de administratie al fondului sunt numiti pentru o perioada de 5 ani.
    10.4. Membrii consiliului de administratie sunt alesi, in considerarea inaltelor lor calitati morale dintre persoane cu experienta recunoscuta, mai ales in domeniul international, in materie de finante, drept, industrie si comert
    10.5. Membrii consiliului de administratie pot fi revocati de autoritatea care i-a numit.
    10.6. Consiliul de administratie alege dintre membrii sai, cu majoritatea membrilor  consiliului de administratie, un presedinte si un vicepresedinte.
    10.7. Membrii consiliului de administratie al fondului nu pot face parte in acelasi timp:
    a) din consiliul de administratie al altui fond al Proprietatii Private sau din Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat;
    b) din consiliul de administratie al unei societati comerciale din al carei capital social s-a atribuit initial fondului o cota de 30% si nici nu pot in terveni in administrarea acestor societati, cu orice titlu.
    Art. 11
    Sedintele consiliului de administratie
    11.1. Consiliul de administratie trebuie sa intruneasca cel putin o data pe luna, in sedinta ordinara.
    Consiliul de administratie poate fi convocat in sesiune extraordinara de catre presedinte sau la cererea a cel putin 3 dintre membrii sai.
    11.2. Consiliul de administratie trebuie sa fie convocat in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
    11.3. Convocarea trebuie sa contina ordinea de zi, data si documentele supuse discutiei, precum si locul de desfasurare a sedintei.
    11.4. In situatii care solicita actiuni urgente, termenul de 5 zile poate fi redus, iar convocarea efectuata oral.
    11.5. Consiliul de administratie delibereaza in mod valabil, in prezenta a cel putin 4 dintre membrii sai.
    11.6. Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti.
    11.7. Consiliul de administratie numeste un secretar pentru fiecare sedinta pentru intocmirea procesului verbal.
    Art. 12
    Atributiile consiliului de administratie
    Atributiile consiliului de administratie sunt urmatoarele:
    a) alege, dintre membrii sai, un presedinte si un vicepresedinte;
    b) aproba raportul de activitate anual, precum si bilantul contabil si control de profit si pierderi; raportul de activitate anual se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
    c) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru viitorul exercitiu economico-financiar;
    d) aproba, anunta si publica periodic valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare, in conditiile prevazute in anexa nr. 4 la statutul-cadru;
    e) fixeaza remuneratia membrilor consiliului de administratie pe baza avizului Guvernului; aceasta poate cuprinde o parte fixa si o parte variabila, in raport cu performantele fondului;
    f) aproba onorariul cenzorilor, pe baza avizului Ministerului Economiei si Finantelor;
    g) propune Fondului Proprietatii de Stat masuri pentru accelerarea procesului de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de privatizare;
    h) aproba negocierea conditiilor vanzarii integrale a actiunilor unei societati comerciale, conform mandatului dat de Fondul Proprietatii de Stat;
    i) fixeaza si aproba suma dividendelor de distribuit detinatorilor certificatelor de proprietate, potrivit conditiilor stabilite de art. 5.2. lit. d) din statutul cadru;
    j) fixeaza si aproba conditiile si modalitatile de schimbare a certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatii comerciale care se privatizeaza
    k) face recomandari Fondului Proprietatii Private sau primeste mandat din partea acestuia pentru a fixa limitele de exercitare a dreptului de cumparare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat cu reducere de pret, conform art. 8.2. lit. b) din prezentul statut tinand seama de oferta de actiuni corespunzatoare;
    l) aproba incheierea contractelor, conform dispozitiilor art. 71 din lege, cu persoane  fizice sau persoane juridice romane sau straine, recunoscute, in special pentru competenta si onorabilitatea lor;
    m) decide asupra propunerilor formulate de catre detinatorii certificatelor de proprietate conform art. 8.2. lit. a) din prezentul statut si cu respectarea modalitatilor prevazute in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    n) realizeaza orice alta activitate comerciala legata de obiectul sau de activitate si exercita drepturile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru adunarea generala a actionarilor.
    Art. 13
    Atributiile consiliului de administratie
    13.1. Presedintele consiliului de administratie executa hotararile consiliului de administratie.
    13.2. Presedintele consiliului de administratie exercita functia de presedinte, director general al fondului.
    13.3. In cazul absentei sau imposibilitatii presedintelui consiliului de administratie de a-si exercita atributiile, vicepresedintele il inlocuieste in toate atributiile si obligatiile sale.
    13.4. Presedintele consiliului de administratie are, in principal, urmatoarele atributii:
    a) semneaza sau aproba incheierea contractelor in numele fondului, cu exceptia celor prevazute in art. 12.1. lit. l) din prezentul statut;
    b) semneaza contractele prevazute de art. 71 din lege, dupa aprobarea acestora de catre consiliul de administratie;
    c) aproba toate operatiunile financiare realizate in numele fondului;
    d) numeste si revoca persoanele din conducerea operativa a fondului, cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie;
    e) angajeaza si reprezinta fondul in relatiile cu tertii si in fata instantelor jurisdictionale;
    f) stabileste si prezinta consiliul de administratie, modalitatile de asigurare a serviciilor de brokeraj pentru schimbarea certificatelor pe actiuni la cererea detinatorilor;
    g) ia masurile necesare pentru vanzarea actiunilor in conditiile prevazute de art. 12.1. lit. b) din prezentul statut.
    Presedintele consiliului de administratie ia, de asemenea, toate masurile necesare pentru a asigura buna desfasurare a activitatii fondului.
    13.5. Presedintele consiliului de administratie raspunde pentru activitatea sa in fata consiliului de administratie al fondului.
    Art. 14
    Raspunderea administratorilor
    Membrii consiliului de administratie al fondului raspund, in exercitarea mandatului lor, personal si solidar.
    Art. 15
    Controlul fondului
    15.1. Primii cenzori titulari si supleanti sunt numiti si revocati cu respectarea prevederilor art. 8 din lege.
    15.2. Cenzorii fondului sunt obligati:
    a) sa certifice situatia financiara anuala -bilant contabil, cont de profit si pierderi -care se supune aprobarii consiliului de administratie, conform normelor societatilor comerciale;
    b) sa certifice remuneratie administratorilor;
    c) sa certifice valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare corespunzatoare;
    d) sa intocmeasca un raport general asupra bilantului contabil prezentat consiliului de administratie si daca este cazul, rapoarte speciale, in cadrul aplicarii prevederilor legii.
    Art. 16
    Reglementarea litigiilor
    16.1. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice, nesolutionate pe cale amiabila, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecata romane competente.
    16.2. Litigiile rezultate din activitatea fondului de relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice straine, nesolutionate pe cale amiabila, pot fi supuse spre rezolvare unei instante de arbitraj, din tara sau strainatate, sau instantelor de judecata competente din Romania.
    Art. 17
    Modificarea statutului
    Dispozitiile prezentului statut pot fi modificate cu aprobarea Guvernului.

    ANEXA 3

                       STATUTUL PROPRIU
       al Fondul Proprietatii Private III - TRANSILVANIA

    Art. 1
    Denumirea
    Denumirea Fondului este: "Fondul Proprietatii Private III - TRANSILVANIA".
    Denumirea fondului, sediul si capitalul vor fi mentionate in toate documentele emise.
    Art. 2
    Forma juridica
    Fondul Proprietatii Private III - TRANSILVANIA (fondul) este organizat sub forma juridica a unei societati comerciale pe actiuni, infiintat prin Legea privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991, denumita in continuare lege si isi desfasoara activitatea in conformitate cu:
    - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
    - Statutul-cadru al Fondului Proprietatii Private, denumit in continuare statut-cadru;
    - prezentul statut;
    - celelalte prevederi legale aplicabile.
    Art. 3
    Sediul
    3.1. Sediul fondului se afla in Romania, municipiul Brasov, str. N. Iorga nr. 2.
    3.2. Consiliul de administratie al Fondului are competenta sa dispuna, in functie de criterii de gestiune eficacitate si costuri, infiintarea de filiale, sucursale, birouri, agentii, reprezentante sau altele asemenea, in tara sau in strainatate.
    Art. 4
    Durata
    4.1. Fondul are o durata de functionare, conform prezentului statut de 5 ani calculata de la data intrarii in vigoare a legii.
    4.2. Dupa expirarea perioadei prevazute la art. 4.1., fondul se reorganizeaza fara a se constitui o noua persoana juridica, intr-o societate comerciala pe actiuni de tipul fondurilor mutuale.
    Art. 5
    Obiectul de activitate
    Fondul are drept obiect de activitate realizarea atributiilor prevazute de lege si actioneaza in special pentru:
    a) administrarea actiunilor detinute in societatile comerciale care i-au fost arondate, potrivit legii, si in temeiul actelor de transmitere intocmite conform anexei nr. 1 la statutul cadru; fondul indeplineste in calitate de actionar, atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si cele prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si cele prevazute in acordul actionarilor, incheiat conform modelului din anexa nr. 2 la statutul-cadru;
    b) emiterea catre cetatenii romani de certificate de proprietate care reprezinta capitalul social al fondului;
    c) luarea de masuri pentru maximizarea profiturilor si capitalizarea acestora in vederea cresterii valorii certificatelor de proprietate; o parte din profiturile rezultate vor putea fi distribuite cu titlu de dividende;
    d) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de noi investitii in vederea maximizarii valorii de piata a certificatelor de proprietate conform prevederilor anexei nr. 4 la statutul-cadru;
    e) luarea de masuri necesare pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale in care este actionar, inclusiv prin vanzarea de actiuni, chiar daca aceste actiuni apartin Fondului Proprietatii de Stat pe baza modalitatilor si conditiilor definite in acordul actionarilor;
    f) asigurarea de servicii de brokeraj in vederea schimbarii certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale; examinarea tinand seama de conditiile de piata a modalitatilor si determinarea procedurilor de schimb ale certificatelor de proprietate conform dispozitiilor anexei nr. 3 la statutul-cadru;
    e) efectuarea de orice fel de alte operatiuni comerciale-financiare, mobiliare sau imobiliare, direct sau indirect necesare realizarii obiectului sau de activitate; participarea la constituirea de societati comerciale si incheierea de contracte; darea si primirea oricarui fel de asigurari si garantii necesare realizarii obiectului sau de activitate, cu respectarea dispozitiilor legale.
    Art. 6
    Capitalul social, certificatele de proprietate
    6.1. Capitalul social al Fondului este de 114.674 milioane lei reprezentand potrivit art. 5 din lege, 30% din capitalul social al societatilor comerciale arondate si este determinat potrivit actelor de transmitere de proprietate.
    6.2. Capitalul social se divide in certificate de proprietate, titluri de valoare imobiliara la purtator negociabile in conditiile prevazute de lege.
    6.3. S-au emis 17.500.000 certificate de proprietate a caror distribuire se efectueaza in conformitate cu art. 17 din lege. Certificatele de proprietate neridicate in termen de 180 de zile de la data inceperii distribuirii, anuntata de catre Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, se anuleaza de catre fond.
    6.4. Pe fiecare certificat de proprietate este inscrisa denumirea: "Fondul Proprietatii Private III".
    6.5. Certificatele de proprietate pot fi negociate la bursa, conform art. 19 din lege.
    6.6. Certificatele de proprietate sunt emise in unitati de valoare si sunt atasate unui carnet de certificate de proprietate din care cele ale fondului se pot detasa pentru a fi vandute sau schimbate, la cererea detinatorului.
    Fiecare certificat de proprietate corespunde la 5.000 unitati de valoare, indivizibile.
    6.7. Transmiterea certificatelor de proprietate se face prin simpla traditiune, astfel incat orice detinator al unui certificat de proprietate este considerat proprietarul legitim al acestuia.
    6.8. Certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre persoane fizice sau persoane juridice straine.
    Instrainarea certificatelor de proprietate cu incalcarea acestei dispozitii atrage pentru persoana in culpa sanctiunile prevazute de lege.
    Art. 7
    Activitatea financiar-contabila
    7.1. Contul de profit si pierderi si bilantul contabil la 31 decembrie ale fondului vor fi intocmite anual, in conformitate cu reglementarile Ministerului Economiei si Finantelor privind societatile comerciale in vigoare la data respectiva.
    7.2. Fondul organizeaza si tine evidenta contabila potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 8
    Drepturile si obligatiile detinatorilor de certificate de proprietate
    8.1. Detinerea unui certificat de proprietate presupune acceptarea totala si fara rezerve a prezentului statut.
    8.2. Potrivit legii, detinatorii certificatelor de proprietate au urmatoarele drepturi:
    a) sa propuna actiuni de imbunatatire a activitatii fondului, sa declanseze efectuarea controlului financiar de catre cenzori sau sa solicite, motivat, inlocuirea membrilor consiliului de administratie, in conditiile precizate in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    b) intr-o perioada de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii, si intr-un termen limitat, determinat, de la caz la caz, de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat sa cumpere actiuni anterior oricarei oferte publice de vanzare, cu reducere de 10% fata de pretul ofertei publice de vanzare si pana la concurenta unei sume care nu poate sa depaseasca ultima valoare publicata a respectivelor certificate de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 21 lit. c) din lege. Reducerea se acorda numai la prezentarea certificatului de proprietate emis de Fondul Proprietatii Private caruia i-au fost atribuite 30% din actiunile societatii comerciale care face obiectul ofertei publice de vanzare de actiuni.
    Fiecare detinator de certificate de proprietate beneficiaza de dreptul de reducere la fiecare oferta publica de vanzare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat numai in limita valorii a 10 certificate de proprietate, cu respectarea procedurii din anexa nr. 6 la statutul-cadru;
    c) sa obtina din partea fondului servicii de brokeraj care sa permita:
    - schimbarea in conditii de piata, a certificatelor de proprietate in actiuni, la societatile comerciale care se privatizeaza;
    - cumpararea de actiuni detinute de Fondul Proprietatii de Stat, in conditiile prevazute la lit. b) a acestui articol;
    d) sa primeasca dividende distribuite de consiliul de administratie. Primele dividende vor fi distribuite numai din rezultatele celui de al patrulea exercitiu economico-financiar. Distribuirea de dividende, incepand cu cel de al patrulea exercitiu economico-financiar, se efectueaza daca exista profit, dupa deducerea cheltuielilor de distributie;
    e) orice alte drepturi stabilite prin lege pentru detinatorii de certificate de proprietate.
    Art. 9
    Transmiterea certificatelor de proprietate
    9.1. Consiliul de administratie al fondului stabileste conditiile si modalitatile in care detinatorii certificatelor de proprietate pot sa-si exercite dreptul de a schimba certificatul de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale arondate fondului care se privatizeaza.
    9.2. Conditiile si modalitatile trebuie sa prevada numarul maxim de actiuni ale fiecarei societati comerciale care se privatizeaza, care pot fi schimbate pe certificate de proprietate autorizate sa participe la schimb, precum si daca, este cazul, numarul maxim de certificate care pot fi prezentate la schimb de un singur detinator, in conditiile prevazute in anexa nr. 3 la statutul cadru.
    9.3.Certificatele de proprietate schimbate pe actiuni sunt anulate de Fondul Proprietatii Private care le-a emis.
    Art. 10
    Consiliul de administratie
    10.1. Fondul este administrat de un consiliu de administratie.
    10.2. Primul consiliu de administratie al fondului este compus din 7 membri propusi de Guvern, la recomandarea comisiilor economice ale Adunarii Deputatilor si Senatului, si aprobati separat de cele doua Camere.
    10.3. Membrii consiliului de administratie al fondului sunt numiti pentru o perioada de 5 ani.
    10.4. Membrii consiliului de administratie sunt alesi, in considerarea inaltelor lor calitati morale, dintre persoane cu experienta recunoscuta, mai ales in domeniul international, in materie de finante, drept, industrie si comert.
    10.5. Membrii consiliului de administratie pot fi revocati de autoritatea care i-a numit.
    10.6. Consiliul de administratie alege dintre membrii sai, cu majoritatea membrilor consiliului de administratie, un presedinte si un vicepresedinte.
    10.7. Membrii consiliului de administratie al fondului nu pot face parte, in acelasi timp:
    a) din consiliul de administratie al altui Fond al Proprietatii Private sau din Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat;
    b) Din consiliul de administratie al unei societati comerciale din al carei capital social s-a atribuit initial fondului o cota de 30% si nici nu pot interveni in administrarea acestor societati, cu orice titlu.
    Art. 11
    Sedintele consiliului de administratie
    11.1. Consiliul de administratie trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna in sedinta ordinara. Consiliul de administratie poate fi convocat in sesiune extraordinara de catre presedinte sau la cererea a cel putin 3 dintre membrii sai.
    11.2. Consiliul de administratie trebuie sa fie convocat in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
    11.3. Convocarea trebuie sa contina ordinea de zi, data si documentele supuse discutiei, precum si locul de desfasurare a sedintei.
    11.4. In situatii care solicita actiuni urgente, termenul de 5 zile poate fi redus, iar convocarea efectuata oral.
    11.5. Consiliul de administratie delibereaza in mod valabil, in prezenta a cel putin 4 dintre membrii sai.
    11.6. Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti.
    11.7. Consiliul de administratie numeste un secretar pentru fiecare sedinta, pentru intocmirea procesului verbal.
    Art. 12
    Atributiile consiliului de administratie
    Atributiile consiliului de administratie sunt urmatoarele:
    a) alege dintre membrii sai, un presedinte si un vicepresedinte;
    b) aproba raportul de activitate anual, precum si bilantul contabil si contul de profit si pierderi; raportul de activitate anual se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
    c) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru viitorul exercitiu economico-financiar;
    d) aproba, anunta si publica, periodic, valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare, in conditiile prevazute in anexa nr. 4 la statutul-cadru;
    e) fixeaza remuneratia membrilor consiliului de administratie pe baza avizului Guvernului; aceasta remuneratie poate cuprinde o parte fixa si parte variabila, in raport cu performantele fondului;
    f) aproba onorariul cenzorilor pe baza avizului Ministerului Economiei si Finantelor;
    g) propune Fondului Proprietatii de Stat masuri pentru accelerarea procesului de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de avizare
    h) aproba negocierea conditiilor vanzarii integrale a actiunilor unei societati comerciale, conform mandatului dat de Fondul Proprietatii de Stat;
    i) fixeaza si aproba suma dividendelor de distribuit detinatorilor certificatelor de proprietate, potrivit conditiilor stabilite de art. 5.2. lit. d) din statutul-cadru;
    j) fixeaza si aproba conditiile si modalitatile de schimbare a certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatii comerciale care se privatizeaza
    k) face recomandari Fondului Proprietatii de Stat sau primeste mandat din partea acestuia, pentru a fixa limitele de exercitare a dreptului de cumparare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat, cu reducere de pret, conform art. 8.2. lit. b) din prezentul statut tinand seama de oferta de actiuni corespunzatoare;
    l) aproba incheierea contractelor, conform dispozitiilor art. 71 din lege, cu persoane fizice sau persoane juridice, romane ori straine recunoscute in special, pentru competenta si onorabilitatea lor;
    m) decide asupra propunerilor formulate de catre detinatorii certificatelor de proprietate conform art. 8.2. lit. a) din prezentul statut si cu respectarea modalitatilor prevazute in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    n) realizeaza orice alta activitate comerciala legata de obiectul sau de activitate si exercita drepturile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru adunarea generala a actionarilor.
    Art. 13
    Atributiile presedintelui consiliului de administratie
    13.1. Presedintele consiliului de administratie executa hotararile consiliului de administratie.
    13.2. Presedintele consiliului de administratie exercita functia de presedinte, director general al fondului.
    13.3. In cazul absentei sau imposibilitatii presedintelui consiliului de administratie de a-si exercita atributiile, vicepresedintele il inlocuieste in toate atributiile si obligatiile sale.
    13.4. Presedintele consiliului de administratie, are in principal, urmatoarele atributii:
    a) semneaza sau aproba incheierea contractelor in numele fondului cu exceptia celor prevazute la art. 12.1. lit. l)  din prezentul statut;
    b) semneaza contractele prevazute de art. 71 din lege, dupa aprobarea acestora de catre consiliul de administratie;
    c) aproba toate operatiunile financiare realizate in numele fondului;
    d) numeste si revoca persoanele din conducerea operativa a fondului cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie;
    e) angajeaza si reprezinta fondul in relatiile cu tertii si in fata instantelor jurisdictionale;
    f) stabileste si prezinta consiliul de administratie, modalitatile de asigurare a serviciilor de brokeraj pentru schimbarea certificatelor pe actiuni, la cererea detinatorilor;
    g) ia masurile necesare pentru  vanzarea actiunilor in conditiile prevazute de art. 12.1. lit. h) din prezentul statut;
    Presedintele consiliului de administratie ia, de asemenea, toate masurile necesare pentru a asigura buna desfasurare a activitatii fondului;
    13.5. Presedintele consiliului de administratie raspunde pentru activitatea sa in fata consiliului de administratie al fondului.
    Art. 14
    Raspunderea administratorilor
    Membrii consiliului de administratie al fondului raspund, in exercitarea mandatului lor, personal si solidar.
    Art. 15
    Controlul fondului
    15.1. Primii cenzori titulari si supleanti sunt numiti si revocati cu respectarea prevederilor art. 8 din lege.
    15.2. Cenzorii fondului sunt obligati:
    a) sa verifice situatia financiara anuala - bilant contabil, cont de profit si pierderi- care se supune aprobarii consiliului de administratie, conform normelor aplicabile societatilor comerciale;
    b) sa certifice remuneratia administratorilor;
    c) sa certifice valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare corespunzatoare;
    d) sa intocmeasca un raport general asupra bilantului contabil prezentat consiliului de administratie si daca este cazul, rapoarte speciale, in cadrul aplicarii prevederilor legii;
    Art. 16
    Reglementarea litigiilor
    16.1. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice, nesolutionate pe cale amiabila, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecata romane, competente.
    16.2. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice straine, nesolutionate pe cale amiabila, pot fi supuse spre rezolvare unei instante de arbitraj, din tara sau strainatate sau instantelor de judecata competente din  Romania.
    Art. 17
    Modificarea statutului
    Dispozitiile prezentului statut pot fi modificate cu aprobarea Guvernului.

    ANEXA 4

                    STATUTUL PROPRIU
       al Fondului Proprietatii Private IV - MUNTENIA

    Art. 1
    Denumirea
    Denumirea fondului este "Fondul proprietatii Private IV - MUNTENIA".
    Denumirea fondului, sediul si capitalul social vor fi mentionate in toate documentele emise;
    Art. 2
    Forma juridica
    Fondul Proprietatii Private IV - MUNTENIA (fondul) este organizat sub forma juridica a unei societati comerciale pe actiuni, infiintat prin Legea Privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991, denumita in continuare lege, si isi desfasoara activitatea in conformitate cu:
    - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
    - Statutul-cadru al Fondului Proprietatii Private, denumit in continuare statut-cadru;
    - prezentul statut;
    - celelalte prevederi legale aplicabile.
    Art. 3
    Sediul
    3.1. Sediul fondului se afla in Romania, municipiul Bucuresti, str. Lipscani, nr. 19.
    3.2. Consiliul de administratie al fondului are competente sa dispuna in functie de criterii de gestiune, eficacitate si costuri, infiintate de filiale, sucursale, birouri, agentii, reprezentante sau altele asemenea in tara sau in strainatate.
    Art. 4
    Durata
    4.1. Fondul are o durata de functionare, conform prezentului statut, de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii.
    4.2. Dupa expirarea perioadei prevazute la art. 4.1., fondul se reorganizeaza fara a se constitui o noua persoana juridica, intr-o societate comerciala pe actiuni de tipul fondurilor mutuale.
    Art. 5
    Obiectul de activitate
    Fondul are drept obiect de activitate realizarea atributiilor prevazute de lege si actioneaza in special pentru:
    a) administrarea actiunilor detinute in societatile comerciale care i-au fost arondate, potrivit legii si in temeiul actelor de transmitere intocmite conform anexei nr. 1 la statutul-cadru; fondul indeplineste, in calitate de actionar, atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si cele prevazute in acordul actionarilor, incheiat conform modelului din anexa nr. 2 la statutul-cadru.
    b) emiterea, catre cetatenii romani, de certificate de proprietate care reprezinta capitalul social al fondului;
    c) luarea de masuri pentru maximizarea profiturilor si capitalizarea acestora in vederea cresterii valorii certificatelor de proprietate; o parte din profiturile rezultate vor putea fi distribuite, cu titlu de dividende;
    d) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de noi investitii in vederea maximizarii valorii de piata a certificatelor de proprietate, conform prevederilor anexei nr. 4 la statutul-cadru;
    e) luarea de masuri necesare pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale in care este actionar, inclusiv prin vanzarea de actiuni, chiar daca aceste actiuni apartin Fondului Proprietatii de Stat, pe baza modalitatilor si conditiilor definite in acordul actionarilor;
    f) asigurarea de servicii de brokeraj in vederea schimbarii certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale; examinarea, tinand seama de conditiile de piata, a modalitatilor si determinarea procedurilor de schimb ale certificatelor de proprietate, conform dispozitiilor anexei nr. 3 la statutul-cadru;
    g) efectuarea de orice alte operatiuni comerciale financiare, mobiliare sau imobiliare, direct sau indirect necesare realizarii obiectului sau de activitate; participarea la constituirea de societati comerciale si incheierea de contracte; darea si primirea oricarui fel de asigurari si garantii necesare realizarii obiectului sau de activitate, cu respectarea dispozitiilor legale;
    Art. 6
    Capitalul social, certificate de proprietate
    6.1. Capitalul social al fondului este de 102.268 milioane lei reprezentand, potrivit art. 5 din lege, 30% din capitalul social al societatilor comerciale arondate si este determinat potrivit actelor de transmitere de proprietate.
    6.2. Capitalul social se divide in certificate de proprietate, titluri de valoare imobiliara la purtator, negociabile in conditiile prevazute de lege.
    6.3. S-au emis 17.500.000 certificate de proprietate a caror distribuire se efectueaza in conformitate cu art. 17 din lege. Certificatele de proprietate neridicate in termen de 180 de zile de la data inceperii distribuirii, anuntata de catre Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, se anuleaza de catre fond.
    6.4. Pe fiecare certificat de proprietate este inscrisa denumirea "Fondul Proprietatii Private IV".
    6.5. Certificatele de proprietate pot fi negociate la bursa, conform art. 19 din lege.
    6.6. Certificatele de proprietate sunt emise in unitati de valoare si sunt atasate unui carnet de certificate de proprietate din care cele ale fondului se pot detasa pentru a fi vandute sau schimbate, la cererea detinatorului.
    Fiecare certificat de proprietate corespunde la 5.000 unitati de valoare, indivizibile.
    6.7. Transmiterea certificatelor de proprietate se face prin simpla traditiune, astfel incat orice detinator al unui certificat de proprietate este considerat proprietarul legitim al acestuia.
    6.8. Certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre persoane fizice sau persoane juridice straine. Instrainarea certificatelor de proprietate cu incalcarea acestei dispozitii atrage pentru persoana in culpa sanctiunile prevazute de lege.
    Art. 7
    Activitatea financiar-contabila
    7.1. Contul de profit si pierderi si bilantul contabil la 31 decembrie ale fondului vor fi intocmite anual, in conformitate cu reglementarile Ministerului Economiei si Finantelor privind societatile comerciale in vigoare la data respectiva.
    7.2. Fondul organizeaza si tine evidenta contabila, potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 8
    Drepturile si obligatiile detinatorilor de certificate de proprietate
    8.1. Detinerea unui certificat de proprietate presupune acceptarea totala si fara rezerve a prezentului statut.
    8.2. Potrivit legii, detinatorii certificatelor de proprietate au urmatoarele drepturi:
    a) sa propuna actiuni de imbunatatire a activitatii fondului, sa declanseze efectuarea controlului financiar de catre cenzori sau sa solicite, motivat inlocuirea membrilor consiliului de administratie in conditiile precizate la anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    b) intr-o perioada de 5 ani calculata de la data intrarii in vigoare a legii si intr-un termen limitat, determinat, de la caz la caz, de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat, sa cumpere actiuni, anterior oricarei oferte publice de vanzare, cu reducere de 10% fata de pretul ofertei publice de vanzare si pana la concurenta unei sume care nu poate sa depaseasca ultima valoare publicata a respectivelor certificate de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 21 lit. c) din lege. Reducerea se acorda numai la prezentarea certificatului de proprietate emis de Fondul Proprietatii Private caruia i-au fost atribuite 30% din actiunile societatii comerciale care face obiectul ofertei publice de vanzare de actiuni.
    Fiecare detinator de certificate de proprietate beneficiaza de dreptul de reducere la fiecare oferta publica de vanzare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat numai in limita valorii a 10 certificate de proprietate, cu respectarea procedurii din anexa nr. 6 la statutul-cadru;
    c) sa obtina din partea fondului servicii de brokeraj care sa permita:
    - schimbarea in conditii de piata, a certificatelor de proprietate in actiuni la societatile comerciale care se privatizeaza;
    - cumpararea de actiuni detinute de Fondul Proprietatii de Stat, in conditii le prevazute la lit. b) a acestui articol;
    d) sa primeasca dividende distribuite de consiliul de administratie. Primele dividende vor fi distribuite numai din rezultatele celui de al patrulea exercitiu economico-financiar. Distribuirea de dividende, incepand cu cel de al patrulea exercitiu economico-financiar, se efectueaza  daca exista profit dupa deducerea cheltuielilor de distributie;
    e) orice alte drepturi stabilite prin lege pentru detinatorii de certificate de proprietate.
    Art. 9
    Transmiterea certificatelor de proprietate
    9.1. Consiliul de administratie al Fondului stabileste conditiile si modalitatile in care detinatorii certificatelor de proprietate pot sa-si exercite dreptul de a schimba certificatul de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale arondate fondului care se privatizeaza.
    9.2. Conditiile si modalitatile trebuie sa prevada numarul maxim de actiuni ale fiecarei societati comerciale care se privatizeaza, care pot fi schimbate pe certificate de proprietate si, in special, categoriile de detinatori de certificate de proprietate autorizate sa participe la schimb, precum si, daca este cazul, numarul maxim de certificate care pot fi prezentate la schimb de un singur detinator, in conditiile prevazute in anexa nr. 3 la statutul - cadru.
    9.3. Certificatele de proprietate schimbate pe actiuni sunt anulate de Fondul Proprietatii Private care le-a emis.
    Art. 10
    Consiliul de administratie
    10.1. Fondul este administrat de un consiliu de administratie.
    10.2. Primul consiliu de administratie al fondului este compus din 7 membri propusi de Guvern, la recomandarea comisiilor economice ale Adunarii Deputatilor se Senatului si aprobati separat de cele doua Camere.
    10.3. Membrii consiliului de administratie al fondului sunt numiti pentru o perioada de 5 ani.
    10.4. membrii consiliului de administratie sunt alesi in considerarea inaltelor lor calitati morale, dintre persoane cu experienta recunoscuta, mai ales, in domeniul international, in materie de finante, drept, industrie si comert.
    10.5. Membrii consiliului de administratie pot fi revocati de autoritatea care i-a numit.
    10.6. Consiliul de administratie alege dintre membrii sai, cu majoritatea membrilor consiliului de administratie, un presedinte si un vicepresedinte .
    40.7. Membrii consiliului de administratie nu pot face parte in acelasi timp
    a) din consiliul de administratie al altui Fond al Proprietatii Private sau din Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat;
    b) din consiliul de administratie al unei societati comerciale din al carei capital social s-a atribuit initial fondului o cota de 30% si nici nu pot interveni in administrarea acestor societati, cu orice titlu.
    Art. 11
    Sedintele consiliului de administratie
    11.1. Consiliul de administratie trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna, in sedinta ordinara.
    Consiliul de administratie poate fi convocat in sesiune extraordinara de catre presedinte sau la cererea a cel putin 3 dintre membrii sai.
    11.2. Consiliul de administratie trebuie sa fie convocat, in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
    11.3. Convocarea trebuie sa contina ordinea de zi, data si documentele supuse discutiei, precum si locul de desfasurare a sedintei.
    11.4. In situatii care se solicita actiuni urgente termenul de 5 zile poate fi redus, iar convocarea efectuata oral.
    11.5. Consiliul de administratie delibereaza, in mod valabil, in prezenta a cel putin 4 dintre membrii sai.
    11.6. Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti.
    11.7. Consiliul de administratie numeste un secretar pentru fiecare sedinta, pentru intocmirea procesului-verbal.
    Art. 12
    Atributiile consiliului de administratie
    Atributiile consiliului de administratie sunt urmatoarele:
    a) alege, dintre membrii sai, un presedinte si un vicepresedinte;
    b) aproba raportul de activitate anual, precum si bilantul contabil si contul de profit si pierderi; raportul de activitate anual se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
    c) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru viitorul exercitiu economico-financiar;
    d) aproba, anunta si publica, periodic, valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare, in conditiile prevazute in anexa nr. 4 la statutul-cadru;
    e) fixeaza remuneratia membrilor consiliului de  administratie pe baza avizului Guvernului; aceasta remuneratie poate cuprinde o parte fixa si o parte variabila, in raport cu performantele fondului;
    f) aproba onorariul cenzorilor, pe baza avizului Ministerului Economiei si Finantelor;
    g) propune Fondului Proprietatii de Stat masuri pentru accelerarea procesului de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de privatizare;
    h) aproba negocierea conditiilor vanzarii integrale a actiunilor unei societati comerciale, conform mandatului dat de Fondul Proprietatii de Stat;
    i) fixeaza si aproba suma dividendelor de distribuit detinatorilor certificatelor de proprietate, potrivit conditiilor stabilite de art. 5.2. lit. d) din statutul cadru;
    j) fixeaza si aproba conditiile si modalitatile de schimbare a certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatii comerciale care se privatizeaza
    k) face recomandari Fondului Proprietatii de Stat sau primeste mandat din partea acestuia, pentru a fixa limitele de exercitare a dreptului de cumparare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat, cu reducere de pret, conform art. 8.2. lit. b) din prezentul statut tinand seama de oferta de actiuni corespunzatoare;
    l) aproba incheierea contractelor, conform dispozitiilor art. 71 din lege, cu persoane fizice sau persoane juridice, romane ori straine, recunoscute, in special pentru competenta si onorabilitatea lor;
    m) decide asupra propunerilor formulate de catre detinatorii certificatelor de proprietate conform art. 8.2. lit. a) din prezentul statut si cu respectarea modalitatilor prevazute in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    n) realizeaza orice alta activitate comerciala legata de obiectul sau de activitate si exercita drepturile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru adunarea generala a actionarilor.
    Art. 13
    Atributiile presedintelui consiliului de administratie
    13.1. Presedintele consiliului de administratie executa hotararile consiliului de administratie.
    13.2. Presedintele consiliului de administratie exercita functia de presedinte, director general al fondului.
    13.3. In cazul absentei sau imposibilitatii presedintelui consiliului de administratie de a-si exercita atributiile vicepresedintele il inlocuieste in toate atributiile si obligatiile sale.
    13.4. Presedintele consiliului de administratie are, in principal, urmatoarele atributii:
    a) semneaza sau aproba incheierea contractelor in numele fondului, cu exceptia celor prevazute la art. 12.1. lit. l) din prezentul statut;
    b) semneaza contractele prevazute de art. 71 din lege, dupa aprobarea acestora de catre consiliul de administratie;
    c) aproba toate operatiunile financiare realizate in numele fondului;
    d) numeste si revoca persoanele din conducerea operativa a fondului, cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie;
    e) angajeaza si reprezinta fondul in relatiile cu tertii si in fata instantelor jurisdictionale;
    f) stabileste si prezinta consiliului de administratie modalitatile de asigurare a serviciilor de brokeraj pentru schimbarea certificatelor pe actiuni la cererea detinatorilor;
    g) ia masurile necesare pentru vanzarea actiunilor, in conditiile prevazute de art. 12.1. lit. h) din prezentul statut.
    Presedintele consiliului de administratie ia, de asemenea, toate masurile necesare pentru a asigura buna desfasurare a activitatii fondului.
    13.5. Presedintele consiliului de administratie raspunde de activitatea sa in fata consiliului de administratie al fondului.
    Art. 14
    Raspunderea administratorilor
    Membrii consiliului de administratie al fondului raspund, in exercitarea mandatului lor, personal si solidar.
    Art. 15
    Controlul fondului
    15.1. Primii cenzori titulari si supleanti sunt numiti si revocati cu respectarea prevederilor art. 8 din lege.
    15.2. Cenzorii fondului sunt obligati:
    a) sa certifice situatia financiara anuala - bilant contabil, cont de profit si pierderi - care se supune aprobarii consiliului de administratie, conform normelor aplicabile societatilor comerciale;
    b) sa certifice remuneratia administratorilor;
    c) sa certifice valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare corespunzatoare;
    d) sa intocmeasca un raport general asupra bilantului contabil prezentat consiliului de administratie si daca, este cazul, rapoarte speciale, in cadrul aplicarii prevederilor legii.
    Art. 16
    Reglementarea litigiilor
    16.1. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice, nesolutionate pe cale amiabila, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecata romane competente.
    16.2. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice straine, nesolutionate pe cale amiabila, pot fi supuse spre rezolvare unei instante de arbitraj din tara sau strainatate, sau instantelor de judecata competente din Romania.
    Art. 17
    Modificarea statutului
    Dispozitiile prezentului statut pot fi modificate cu aprobarea Guvernului.

    ANEXA 5

                  STATUTUL PROPRIU
      al Fondului Proprietatii Private V - OLTENIA

    Art. 1
    Denumirea
    Denumirea fondului este "Fondul Proprietatii Private V - OLTENIA".
    Denumirea fondului, sediul si capitalul social vor fi mentionate in toate documentele emise.
    Art. 2
    Forma juridica
    Fondul Proprietatii Private V - OLTENIA (fondul) este organizat sub forma juridica a unei societati comerciale pe actiuni, infiintat prin legea privatizarii societatilor comerciale nr. 58/1991, denumita in continuare lege, si isi desfasoara activitatea in conformitate cu:
    - Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale;
    - Statutul-cadru al Fondului Proprietatii Private, denumit in continuare statut-cadru;
    - prezentul statut;
    - celelalte prevederi legale aplicabile.
    Art. 3
    Sediul
    3.1. Sediul fondului se afla in Romania, municipiul Craiova, str. Fratii Buzesti, nr. 4 A.
    3.2. Consiliul de administratie al fondului are competenta sa dispuna, in functii de criterii de gestiune, eficacitate si costuri, infiintarea de filiale, sucursale, birouri, agentii, reprezentante sau altele asemenea, in tara sau in strainatate.
    Art. 4
    Durata
    4.1. Fondul are o durata de functionare, conform prezentului statut, de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii.
    4.2. Dupa expirarea perioadei prevazute la art. 4.1., fondul se reorganizeaza fara a se constitui o noua persoana juridica, intr-o societate comerciala pe actiuni de tipul fondurilor mutuale.
    Art. 5
    Obiectul de activitate
    Fondul are drept obiect de activitate realizarea atributiilor prevazute de lege si actioneaza in special pentru:
    - administrarea actiunilor detinute in societatile comerciale care i-au fost arondate potrivit legii si in temeiul actelor de transmitere intocmite conform anexei nr. 1 la statutul cadru; fondul indeplineste, in calitate de actionar, atributiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare, precum si cele prevazute in acordul actionarilor, incheiat conform modelului din anexa nr. 2 la statutul-cadru:
    b) emiterea catre cetatenii romani, de certificate de proprietate care reprezinta capitalul social al fondului;
    c) luarea de masuri pentru maximizarea profiturilor si capitalizarea acestora in vederea cresterii valorii certificatelor de proprietate; o parte din profiturile rezultate vor putea fi distribuite, cu titlu de dividende;
    d) gestionarea portofoliului de actiuni si efectuarea de noi investitii in vederea maximizarii valorii de piata a certificatelor de proprietate, conform prevederilor anexei nr. 4 la statutul-cadru;
    e) luarea de masuri necesare pentru accelerarea privatizarii societatilor comerciale in care este actionar, inclusiv prin vanzarea de actiuni chiar daca aceste actiuni apartin Fondului Proprietatii de  Stat pe baza modalitatilor si conditiilor definite in acordul actionarilor;
    f) asigurarea de servicii de brokeraj in vederea schimbarii certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale; examinarea, tinand seama de conditiile de piata a modalitatilor si determinarea procedurilor de schimb ale certificatelor de proprietate, conform dispozitiilor anexei nr. 3 la statutul-cadru;
    g) efectuarea de orice alte operatiuni comerciale, financiare, mobiliare sau imobiliare, direct sau indirect, necesare realizarii obiectului sau de activitate; participarea la constituirea de societati comerciale si incheierea de contracte; darea si primirea oricarui fel de asigurari si garantii necesare realizarii obiectului sau de activitate, cu respectarea dispozitiilor legale.
    Art. 6
    Capitalul social, certificatele de proprietate
    6.1. Capitalul social al fondului este de 105.739 milioane lei reprezentand potrivit art. 5 din lege, 30% din capitalul social al societatilor comerciale arondate si este determinat potrivit actelor de transmitere de proprietate.
    6.2. Capitalul social se divide in certificate de proprietate, titluri de valoare imobiliara la purtator, negociabile in conditiile prevazute de lege.
    6.3. S-au emis 17.500.000 certificate de proprietate a caror distribuire se efectueaza in conformitate cu art. 17 din lege. Certificatele de proprietate neridicate in termen de 1.880 zile de la data inceperii distribuirii, anuntata de catre Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii, se anuleaza de catre fond.
    6.4. Pe fiecare certificat de proprietate este inscrisa denumirea "Fondul Proprietatii Private V".
    6.5. Certificatele de proprietate pot fi negociate la bursa, conform art. 19 din lege.
    6.6. Certificatele de proprietate sunt emise in unitati de valoare si sunt atasate unui carnet de certificate de proprietate din care cele ale fondului se pot detasa pentru a fi vandute sau schimbate, la cererea detinatorului.
    Fiecare certificat de proprietate corespunde la 5.000 unitati de valoare, indivizibile.
    6.7. Transmiterea certificatelor de proprietate se face prin simpla traditiune, astfel incat orice detinator al unui certificat de proprietate este considerat proprietarul legitim al acestuia.
    6.8. Certificatele de proprietate nu pot fi instrainate catre persoana fizice sau persoane juridice straine. Instrainarea certificatelor de proprietate cu incalcarea acestei dispozitii atrage pentru persoana in culpa sanctiunile prevazute de lege.
    Art. 7
    Activitatea financiar-contabila
    7.1. Contul de profit si pierderi si bilantul contabil la 31 decembrie ale fondului vor fi intocmite anual, in conformitate cu reglementarile Ministerului Economiei si Finantelor privind societatile comerciale, in vigoare la data respectiva.
    7.2. Fondul organizeaza si tine evidenta contabila potrivit normelor legale in vigoare.
    Art. 8
    Drepturile si obligatiile detinatorilor de certificate de proprietate
    8.1. Detinerea unui certificat de proprietate presupune acceptarea totala si fara rezerve a prezentului statut.
    8.2. Potrivit legii, detinatorii certificatelor de proprietate au urmatoarele drepturi:
    a) sa propuna actiuni de imbunatatire a activitatii fondului, sa declanseze efectuarea controlului financiar de catre cenzori sau sa solicite, motivat, inlocuirea membrilor consiliului de administratie in conditiile precizate in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    b) intr-o perioada de 5 ani, calculata de la data intrarii in vigoare a legii si intr-un termen limitat, determinat, de la caz la caz, de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat, sa cumpere actiuni anterior oricarei oferte publice de vanzare, cu reducere de 10% fata de pretul ofertei publice de vanzare, cu reducere pana la concurenta unei sume care nu poate sa depaseasca ultima valoare publicata a respectivelor certificate de proprietate, in conformitate cu prevederile art. 21 lit. c) din lege. Reducerea se acorda numai la prezentarea certificatului de proprietate emis de Fondul Proprietatii Private caruia i-au fost atribuite 30% din actiunile societatii comerciale care face obiectul ofertei publice de vanzare de actiuni.
    Fiecare detinator de certificate de proprietate beneficiaza de dreptul de reducere la fiecare oferta publica de vanzare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat numai in limita valorii a 10 certificate de proprietate, cu respectarea procedurii din anexa nr. 6 la statutul-cadru;
    c) sa obtina din partea fondului servicii de brokeraj care sa permita:
    - schimbarea, in conditii de piata, a certificatelor de proprietate in actiuni, la societatile comerciale care se privatizeaza:
    - cumpararea de actiuni detinute de Fondul Proprietatii de Stat, in conditiile prevazute la lit. b) a acestui articol;
    d) sa primeasca dividende distribuite de consiliul de administratie. Primele dividende vor fi distribuite numai din rezultatele celui de al patrulea exercitiu economico-financiar. Distribuirea de dividende, incepand cu cel de al patrulea exercitiu economico-financiar, se efectueaza daca exista profit, dupa deducerea cheltuielilor de distributie;
    e) orice alte drepturi stabilite prin lege pentru detinatorii de certificate de proprietate.
    Art. 9
    Transmiterea certificatelor de proprietate
    9.1. Consiliul de administratie al fondului de proprietate stabileste conditiile si modalitatile in care detinatorii certificatelor de proprietate pot sa-si exercite dreptul de a schimba certificatul de proprietate pe actiuni ale societatilor comerciale arondate fondului care se privatizeaza.
    9.2. Conditiile si modalitatile trebuie sa prevada numarul maxim de actiuni ale fiecarei societati comerciale care se privatizeaza, care pot fi schimbate pe certificate de proprietate si, in special, categoriile de detinatori de certificate de proprietate autorizate sa participe la schimb, precum si daca este cazul, numarul maxim de certificate care pot fi prezentate la schimb de un singur detinator, in conditiile prevazute in anexa nr. 3 la statutul-cadru.
    9.3. Certificatele de proprietate schimbate pe actiuni sunt anulate de Fondul Proprietatii Private care le-a emis.
    Art. 10
    Consiliul de administratie
    10.1. Fondul este administrat de un consiliu de administratie.
    10.2. Primul consiliu de administratie al fondului este compus din 7 membri propusi de Guvern, la recomandarea comisiilor economice ale Adunarii Deputatilor si Senatului, si aprobati separat de cele doua Camere.
    10.3. Membrii consiliului de administratie al fondului sunt numiti pentru o perioada de 5 ani.
    10.4. Membrii consiliului de administratie sunt alesi, in considerarea inaltelor lor calitati morale, dintre persoane cu experienta recunoscuta, mai ales, in domeniul international, in materie de finante, drept, industrie si comert.
    10.5. Membrii consiliului de administratie pot fi revocati de autoritatea care i-a numit.
    10.6. Consiliul de administratie alege dintre membrii sai cu majoritatea membrilor consiliului de administratie, un presedinte si un vicepresedinte.
    10.7. Membrii consiliului de administratie al fondului nu pot face parte, in acelasi timp:
    a) din consiliul de administratie al altui Fond al Proprietatii Private sau din Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat;
    b) din Consiliul de administratie al unei societati comerciale din al carei capital social s-a atribuit initial fondului o cota de 30% si nici nu pot interveni in administrarea acestor societati, cu orice titlu.
    Art. 11
    Sedintele consiliului de administratie
    11.1. Consiliul de administratie trebuie sa se intruneasca cel putin o data pe luna, intr-o sedinta ordinara. Consiliul de administratie poate fi convocat in sesiune extraordinara de catre presedinte sau la cererea a cel putin 3 dintre membrii sai.
    11.2. Consiliul de administratie trebuie sa fie convocat, in scris, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data sedintei.
    11.3. Convocarea trebuie sa contina ordinea de zi, data si documentele supuse discutiei, precum si locul de desfasurare a sedintei.
    11.4. In situatii care solicita actiuni urgente, termenul de 5 zile poate fi redus, iar convocarea efectuata oral.
    11.5. Consiliul de administratie delibereaza, in mod valabil, in prezenta a cel putin 4 dintre membrii sai.
    11.6. Deciziile sunt luate cu majoritatea membrilor prezenti.
    11.7. Consiliul de administratie numeste un secretar pentru fiecare sedinta pentru intocmirea procesului verbal.
    Art. 12
    Atributiile consiliului de administratie
    Atributiile consiliului de administratie sunt urmatoarele:
    a) alege, dintre membrii sai un presedinte si un vicepresedinte;
    b) aproba raportul de activitate anual, precum si bilantul contabil si contul de profit si pierderi; raportul de activitate anual se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
    c) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru viitorul exercitiu economico-financiar;
    d) aproba, anunta si publica, periodic, valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare, in conditiile prevazute in anexa nr. 4 la statutul-cadru;
    e) fixeaza remuneratia membrilor consiliului de administratie, pe baza avizului Guvernului; aceasta remuneratie poate cuprinde o parte fixa si o parte variabila, in raport cu performantele fondului;
    f) aproba onorariul cenzorilor, pe baza avizului Ministerului Economiei si Finantelor;
    g) propune Fondului Proprietatii de Stat masuri pentru accelerarea procesului de privatizare si colaboreaza la elaborarea programului anual de privatizare.
    h) aproba negocierea conditiilor vanzarii integrale a actiunilor unei societati comerciale, conform mandatului dat de Fondul Proprietatii de Stat;
    i) fixeaza si aproba suma dividendelor de distribuit detinatorilor certificatelor de proprietate potrivit conditiilor stabilite de art. 5.2. lit. d) din statutul-cadru;
    j) fixeaza si aproba conditiile si modalitatile de schimbare a certificatelor de proprietate pe actiuni ale societatii comerciale care se privatizeaza
    k) face recomandari Fondului Proprietatii de Stat sau primeste mandat din partea acestuia, pentru a fixa limitele de exercitare a dreptului de cumparare de actiuni ale Fondului Proprietatii de Stat, reducere de pret, conform art. 8.2. lit. b) din prezentul statut, tinand seama de oferta de actiuni corespunzatoare;
    l) aproba incheierea contractelor, conform dispozitiilor art. 71 din lege, cu persoane fizice sau persoane juridice, romane ori straine, recunoscute, in special, pentru competenta si onorabilitatea lor;
    m) decide asupra propunerilor formulate de catre detinatorii certificatelor de proprietate conform art. 8.2. lit. a) din prezentul statut si cu respectarea modalitatilor prevazute in anexa nr. 5 la statutul-cadru;
    n) realizeaza orice alta activitate comerciala legata de obiectul sau de activitate si exercita drepturile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale pentru adunarea generala a actionarilor.
    Art. 13
    Atributiile presedintelui consiliului de administratie
    13.1. Presedintele consiliului de administratie executa hotararile consiliului de administratie.
    13.2. Presedintele consiliului de administratie exercita functia de presedinte, director general al fondului.
    13.3. In cazul absentei sau imposibilitatii presedintelui consiliului de administratie de a-si exercita atributiile, vicepresedintele il inlocuieste in toate atributiile si obligatiile sale.
    13.4. Presedintele consiliului de administratie are, in principal, urmatoarele atributii:
    a) semneaza sau aproba incheierea contractelor in numele fondului, cu exceptia celor prevazute la art. 12.1. lit. l) din prezentul statut;
    b) semneaza contractele prevazute de art. 71 din lege, dupa aprobarea acestora de catre consiliul de administratie;
    c) aproba toate operatiile financiare realizate in numele fondului;
    d) numeste si revoca persoanele din conducerea operativa a fondului, cu aprobarea prealabila a consiliului de administratie;
    e) angajeaza si reprezinta fondul in relatiile cu tertii si in fata instantelor jurisdictionale;
    f) stabileste si prezinta consiliul de administratie, modalitatile de asigurare a serviciilor de brokeraj pentru schimbarea certificatelor pe actiuni, la cererea detinatorilor;
    g) ia masurile necesare pentru vanzarea actiunilor in conditiile prevazute de art. 12.1. lit. h) din prezentul statut.
    Presedintele consiliului de administratie ia, de asemenea, toate masurile necesare pentru a asigura buna desfasurare a activitatii fondului.
    13.5. Presedintele consiliului de administratie raspunde pentru activitatea sa in fata consiliului de administratie a fondului.
    Art. 14
    Raspunderea administratorilor
    Membrii consiliului de administratie al fondului raspund, in exercitarea mandatului lor, personal si solidar.
    Art. 15
    Controlul fondului
    15.1. Primii cenzori titulari si supleanti sunt numiti si revocati cu respectarea prevederilor art. 8 din lege.
    15.2. Cenzorii fondului sunt obligati:
    a) sa certifice situatia financiara anuala - bilant contabil, cont de profit si pierderi - care se supune aprobarii consiliului de administratie, conform normelor aplicabile societatilor comerciale;
    b) sa certifice remuneratia administratorilor;
    c) sa certifice valoarea certificatelor de proprietate si a unitatii de valoare corespunzatoare;
    d) sa intocmeasca un raport general asupra bilantului contabil prezentat consiliului de administratie si, daca este cazul, rapoarte speciale, in cadrul aplicarii prevederilor legii.
    Art. 16
    Reglementarea litigiilor
    16.1. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice, nesolutionate pe cale amiabila, sunt supuse spre rezolvare instantelor de judecata romane competente.
    16.2. Litigiile rezultate din activitatea fondului, din relatiile cu persoane fizice sau persoane juridice straine, nesolutionate pe cale amiabila, pot fi supuse spre rezolvare unei instante de arbitraj din tara sau strainatate, sau instantelor de judecata competente din Romania.
    Art. 17
    Modificarea statutului



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 443/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 443 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 443/1992
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu