E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 335 din 16 mai 1995

privind regimul constituirii, utilizarii si deductibilitatii fiscale a provizioanelor agentilor economici si societatilor bancare

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 100 din 24 mai 1995


SmartCity3


    In temeiul art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 13/1995 privind unele masuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome si a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, de intarire a disciplinei financiare si de imbunatatire a decontarilor in economie,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Agentii economici, persoane juridice, cu exceptia societatilor bancare si a institutiilor financiare specializate, pot constitui urmatoarele provizioane deductibile fiscal:
    a) provizioane pentru clientii neincasati, in cazul declararii falimentului acestora, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, in limita creantei neacoperite prin avansurile incasate si garantiile detinute de agentul economic asupra clientilor respectivi, si orice alte elemente asiguratorii.
    Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri, in cazul incasarii creantei, sau in cazul inregistrarii acesteia pe cheltuieli pe baza unei hotarari judecatoresti definitive prin care se atesta imposibilitatea incasarii creantei;
    b) provizioanele pentru pierderi din diferente de curs valutar aferente creantelor si obligatiilor in valuta, evidentiate in bilantul contabil de la sfarsitul exercitiului financiar.
    Deductibilitatea fiscala a acestor provizioane se acorda numai la incheierea exercitiului financiar anual, la nivelul pierderii nete din diferentele de curs valutar, respectiv dintre valoarea creantelor si datoriilor evaluate la cursul valutar de referinta al Bancii Nationale a Romaniei din ultima zi a exercitiului financiar si cursurile de schimb valutar la care acestea au fost inregistrate in contabilitate.
    Prin pierdere neta se intelege diferenta dintre sumele inregistrate in contul de conversie-activ si cele inregistrate in contul de conversie-pasiv la sfarsitul fiecarui an.
    Inregistrarea pe venituri a provizioanelor se efectueaza fie pe masura lichidarii creantelor si datoriilor in valuta, pentru care acestea au fost constituite, fie ca urmare a scaderii cursului valutar de referinta la incheierea exercitiului financiar;
    c) provizioane pentru garantii de buna executie, acordate clientilor conform clauzelor contractuale, in limita cheltuielilor prevazute pentru efectuarea remedierilor in perioada de garantie.
    Aceste provizioane se constituie lunar numai pentru bunurile livrate, lucrarile executate si serviciile prestate in cursul lunii respective, ce au perioada de garantie in perioadele urmatoare, la nivelul cotelor prevazute in contractele incheiate, dar nu mai mult decat cota medie realizata in exercitiul financiar precedent.
    Cota medie realizata in exercitiul financiar precedent reprezinta raportul dintre cheltuielile efectuate cu remedierile in perioada de garantie si veniturile realizate din vanzarea bunurilor, lucrarilor executate si serviciilor prestate, pentru care s-au acordat garantii conform contractelor incheiate.
    Pentru lucrarile de constructii care necesita garantii de buna executie, conform prevederilor din contractele incheiate, astfel de provizioane se constituie lunar in limita cotelor prevazute in contracte, cu conditia reflectarii integrale la venituri a valorii lucrarilor executate si confirmate de beneficiar pe baza situatiilor de lucrari.
    In situatiile in care in anul precedent nu au existat cheltuieli cu remedierile in perioada de garantie, in anul curent provizioanele pentru garantia de buna executie se constituie la nivelul cheltuielilor efective, dar nu mai mult decat cota prevazuta in contract.
    Inregistrarea la venituri a provizioanelor create pentru garantiile de buna executie se face pe masura efectuarii cheltuielilor cu remedierile sau la expirarea perioadei de garantie inscrise in contract.
    Art. 2
    Societatile bancare, pe langa fondul de risc constituit la soldul creditelor acordat conform legislatiei privind impozitul pe profit, pot constitui provizioane specifice de risc, potrivit Normelor Bancii Nationale a Romaniei privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor specifice de risc, pentru urmatoarele categorii de credite, inclusiv dobanzile aferente acestora:
    a) credite "pierdere" in limita a 100% din soldul acestora;
    b) credite "indoielnice" in limita a 50% din soldul acestora;
    c) credite "substandard" in limita a 20% din soldul acestora;
    d) credite "in observatie" in limita a 5% din soldul acestora.
    Pentru constituirea acestor provizioane, soldul creditelor acordate fiecarui debitor al societatii bancare se diminueaza cu valoarea garantiilor, ipotecilor si a depozitelor banesti gajate, potrivit normelor sus-mentionate ale Bancii Nationale a Romaniei.
    Provizioanele prevazute la alin. 1 lit. a) si b) se constituie si sunt deductibile la calculul impozitului pe profit incepand cu anul 1995, iar cele de la alin. 1 lit. c) si d), incepand cu 1 ianuarie 1996.
    Art. 3
    Societatile bancare vor utiliza provizioanele specifice de risc, in sensul diminuarii sau anularii acestora, in conformitate cu normele privind utilizarea provizioanelor specifice de risc de catre societatile bancare, care vor fi elaborate de Banca Nationala a Romaniei, cu avizul Ministerului Finantelor.
    Aceste norme vor fi elaborate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari si se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Art. 4
    Dispozitiile prevazute in prezenta hotarare pentru societatile bancare sunt aplicabile si Societatii Comerciale "Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Intreprinzatorii Privati" - S.A., pentru soldul sumelor garantate de aceasta in baza contractelor incheiate in acest sens.
    Art. 5
    Nu vor beneficia de deductibilitatea fiscala provizioanele constituite peste limitele prevazute la art. 1 si 2, precum si cele constituite in alte moduri decat cele prevazute in prezenta hotarare.

              PRIM-MINISTRU
            NICOLAE VACAROIU

                    Contrasemneaza:
                    Guvernatorul Bancii
                    Nationale a Romaniei,
                    Mugur Isarescu

                    Ministru de stat,
                    ministrul finantelor,



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 335/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 335 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 335/1995
Hotărârea 192 1996
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 335/1995
Ordin 33 1996
pentru aprobarea Precizarilor privind masurile referitoare la incheierea exercitiului financiar pe anul 1995 la agentii economici
Circulara 35 1995
privind asigurarea conditiilor corespunzatoare pentru limitarea riscurilor de credit si mentinerea in permanenta a nivelului minim de solvabilitate
Ordin 1459 1995
pentru aprobarea Precizarilor referitoare la reflectarea in contabilitate a prevederilor art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 335/1995, precum si a altor operatiuni
Norma 10 1995
privind constituirea si utilizarea rezervei generale pentru riscul de credit
Hotărârea 335 1995
privind regimul constituirii, utilizarii si deductibilitatii fiscale a provizioanelor agentilor economici si societatilor bancare
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu