Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1470 din 24 noiembrie 2005

pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1109 din  8 decembrie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/1999 cu privire la valorificarea bunurilor scoase din functiune, aflate in administrarea institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 28/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 20^1 din Ordonanta Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea si improspatarea produselor din rezervele proprii ale fortelor destinate apararii nationale, aprobata prin Legea nr. 50/1999, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    (1) Valorificarea la intern si la extern a bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale se efectueaza prin Compania Nationala "Romtehnica" - S.A., denumita in continuare Companie.
    (2) Deseurile de sticla, cauciuc, textile, lemn, hartie, carton, plastic, materialele de resortul hranirii si cele de constructii si cazare, animalele, echipamentul, uneltele genistice si ambalajele pot fi valorificate si de catre unitatile militare gestionare, in conditiile stabilite prin instructiuni aprobate prin ordin al ministrului apararii nationale.
    Art. 3
    (1) Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 262/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 218 din 1 aprilie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul apararii nationale,
                       Teodor Atanasiu

                       Ministrul economiei si comertului,
                       Codrut Ioan Seres

                       p. Ministrul finantelor publice,
                       Sebastian Bodu

    ANEXA 1

                              REGULAMENT
privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Valorificarea bunurilor aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale se efectueaza la propunerile comandantilor/sefilor unitatilor militare gestionare si se aproba de organele competente, potrivit legii.
    Art. 2
    In sensul prezentului regulament, prin bunuri se intelege produsele, echipamentele si orice ale obiecte, de orice fel si cu orice fel de descriere, cu exceptia cladirilor si terenurilor.
    Art. 3
    (1) Fac obiectul valorificarii:
    a) activele fixe scoase din functiune, obiectele de inventar si materialele declasate, precum si deseurile refolosibile rezultate in urma casarii sau demolarii;
    b) bunurile care nu au putut fi improspatate, a caror pastrare in depozite ar duce la deprecieri ori stari periculoase de orice fel, stabilite prin analize si incercari in laboratoare si poligoane specializate, potrivit normelor de specialitate in vigoare;
    c) tehnica, utilajele, loturile de piese de schimb, scule si accesorii, piesele de schimb, agregatele, ansamblele, subansamblele si materialele de orice fel, inclusiv produsele cu ciclu lung de fabricatie, aflate in diferite stadii de executie la operatorii economici, precum si echipamentele si utilajele achizitionate pe cheltuieli de capital aferente obiectivelor de investitii nefinalizate din unitatile militare, in starea in care se afla si daca indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele conditii: nu mai sunt necesare, au devenit excedentare, nu mai sunt prevazute in inzestrarea armatei, nu se mai fabrica sau, datorita uzurii morale ori fizice avansate, nu mai corespund destinatiei sau fac obiectul inlocuirii cu altele performante de acelasi tip;
    d) alte bunuri din existent, indiferent de starea acestora, in scopul rezolvarii unor nevoi ale Ministerului Apararii Nationale.
    (2) Bunurile care pot fi folosite in mod curent in alte sectoare de activitate se valorifica la persoane fizice si/sau juridice romane.
    (3) Bunurile care implica apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala, definite conform prevederilor legale in vigoare, se valorifica la extern, iar la intern catre:
    a) operatorii economici producatori de astfel de bunuri, in starea in care se afla ori demilitarizate;
    b) operatorii economici specializati si autorizati in comercializarea acestora ori care au in obiectul de activitate valorificarea deseurilor, dar numai dupa scoaterea din functiune, demilitarizare si cu respectarea controlului international al armamentelor conventionale.
    (4) Bunurile prevazute la alin. (3) se pot valorifica, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, la intern, numai dupa scoaterea din functiune si efectuarea operatiunilor de demilitarizare si catre persoane juridice care au prevazuta in obiectul de activitate realizarea de productii cinematografice, la cererea expresa a acestora.
    (5) Operatiunile de demilitarizare a bunurilor prevazute la alin. (4) se executa, dupa achitarea contravalorii totale a contractului de vanzare-cumparare, de unitati specializate ale Ministerului Apararii Nationale, iar costurile aferente acestora se suporta de catre beneficiar.
    (6) Bunurile valorificate potrivit alin. (4) se vor utiliza exclusiv pentru realizarea de productii cinematografice.
    Art. 4
    (1) Nu fac obiectul valorificarii:
    a) aparatura de secretizare sau componentele speciale care, prin procedura de valorificare, ar conduce la transmiterea de informatii si date cu caracter secret. Acestea se scot din functiune sau se declaseaza, dupa caz, si se caseaza potrivit normelor in vigoare;
    b) aparatura artileristica complexa, de conducere a focului, de radiolocatie, de transmisiuni, de automatizare a conducerii trupelor, nucleara, bacteriologica si chimica, precum si ansamblele, subansamblele si piesele de schimb specifice acestora, pentru care nu se primesc solicitari de valorificare la extern in termen de 6 luni de la data disponibilizarii;
    c) bunurile materiale de resortul sanitar veterinar care sunt atipice, interzise la comercializare si/sau utilizare de catre organele acreditate in acest sens din Romania sau care prezinta uzura fizica avansata ce pericliteaza viata bolnavilor ori a utilizatorilor;
    d) bunurile materiale aflate in dotarea birourilor atasatilor apararii si la reprezentantele militare. Acestea se scot din functiune sau se declaseaza, dupa caz, si se caseaza;
    e) bunurile utilizate pentru neutralizarea combustibililor speciali din rezervoarele si instalatiile tehnicii de rachete, care se distrug, cu respectarea normelor de protectie a mediului;
    f) bunurile specifice bazei materiale de instructie, folosite in procesul de instruire a militarilor, nominalizate in instructiunile prevazute la art. 50, denumite in continuare instructiuni, precum si piesele de schimb si materialele specifice acestora. Acestea se scot din functiune sau se declaseaza, dupa caz, si se caseaza;
    g) deseurile nerefolosibile care se distrug.
    (2) Nu se valorifica catre persoanele fizice si operatorii economici neautorizati bunurile care, prin destinatia lor, pot fi utilizate in scopuri care afecteaza siguranta nationala si individuala sau colectiva.
    Art. 5
    Bunurile se valorifica in starea in care se gasesc la data transmiterii documentelor pentru aprobarea valorificarii. Bunurile raman in evidenta si in administrarea unitatilor gestionare pana la predarea lor efectiva.
    Art. 6
    (1) Pentru bunurile aprobate la valorificare se interzice efectuarea oricaror lucrari care necesita manopera si materiale din fondurile Ministerului Apararii Nationale pentru schimbarea starii tehnice, cu exceptia situatiilor stabilite prin instructiuni.
    (2) Bunurile aprobate la valorificare se pastreaza in starea tehnica si de completare in administrarea unitatilor gestionare, potrivit documentelor de evaluare, pana la finalizarea procedurii de valorificare si predare la cumparator.
    (3) In instructiuni se nominalizeaza bunurile aprobate la valorificare pentru a caror pastrare se aloca si se utilizeaza fonduri din bugetul Ministerului Apararii Nationale.
    Art. 7
    Competentele de stabilire a bunurilor supuse valorificarii, cu exceptia celor date, conform prevederilor legale, in competenta altor organisme, se reglementeaza prin instructiuni.
    Art. 8
    Coordonarea unitara a activitatilor premergatoare si ulterioare valorificarii in cadrul Ministerului Apararii Nationale, precum si interfata cu Compania se realizeaza de Comandamentul Logistic Intrunit, denumit in continuare structura specializata.
    Art. 9
    (1) Bunurile aflate in administrarea Ministerului Apararii Nationale se valorifica la intern prin:
    a) licitatie publica deschisa cu strigare;
    b) selectie de oferte de pret sau negociere directa;
    c) valorificare directa fara organizare de licitatie;
    d) transmitere fara plata la alte institutii publice, in conditiile prezentului regulament.
    (2) Prin procedura prevazuta la alin. (1) lit. a) se valorifica:
    a) tehnica de lupta care devine comuna cu alte sectoare de activitate, dupa dezafectarea de dotarea specific militara, precum si bunurile, inclusiv cele demilitarizate, care pot fi folosite in mod curent in alte sectoare de activitate, in starea in care se afla ori in stare dezmembrata/partial dezmembrata, cat si tractoarele de artilerie, plasele si completele de mascare, busolele, lunetele, binoclurile, precum si deseurile feroase, neferoase, de metale pretioase si de aliaje ale acestora. La licitatie pot participa persoanele fizice si/sau juridice romane;
    b) armamentul si tehnica de lupta, demilitarizate, pentru care nu au existat solicitari de valorificare la extern in termen de 6 luni de la data transmiterii ofertelor si care nu se supun in anul respectiv controlului international al armamentelor conventionale. La licitatie pot participa numai operatori economici specializati si autorizati care au in domeniul de activitate fabricatia, modernizarea, reparatia si/sau comercializarea bunurilor identice ori de acelasi gen si/sau valorificarea deseurilor feroase si neferoase;
    c) la preturi de deseuri in stare nedezmembrata, armamentul si tehnica de lupta, demilitarizate, care nu s-au valorificat la extern in termen de 6 luni de la data transmiterii ofertelor si care se supun controlului international al armamentelor conventionale, precum si armamentul si tehnica de lupta, demilitarizate, prevazute la lit. b), care au ramas neadjudecate, inclusiv bunurile cu uzura morala si fizica avansata, respectiv bunurile sectionate sau lestate, folosite in procesul de instruire. La licitatie pot participa numai operatori economici specializati si autorizati care au in domeniul de activitate fabricatia, modernizarea, reparatia bunurilor identice sau de acelasi gen si/sau valorificarea deseurilor feroase si neferoase si care se obliga sa le dezmembreze la sediul unitatilor militare gestionare si sa le supuna, dupa caz, controlului international al armamentelor conventionale, conform clauzelor contractuale din contractul de vanzare-cumparare.
    (3) Prin procedura prevazuta la alin. (1) lit. b) se valorifica:
    a) bunurile care implica apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala, de natura armamentului, munitiei, tehnicii de lupta, mijloacelor si instalatiilor speciale, in starea in care se afla. La procedura pot participa numai operatori economici de profil din industria de aparare;
    b) deseurile de sticla, cauciuc, textile, lemn, hartie, carton, plastic, materialele de resortul hranirii si cele de constructii si cazare, uneltele genistice, echipamentul, animalele si ambalajele;
    c) munitia care trebuie delaborata si armamentul usor de infanterie prevazut la alin. (2) lit. b), nominalizat in instructiuni, care nu a fost adjudecat. La procedura de valorificare pot participa numai operatori economici de profil din industria de aparare;
    d) armamentul de artilerie, aeronavele si navele fluviale si maritime, scoase din functiune si demilitarizate, ce se utilizeaza pentru ambientarea, prin expunere statica, a unor monumente istorice sau a cladirilor. La procedura de valorificare pot participa persoane fizice si/sau juridice.
    (4) Prin procedura prevazuta la alin. (1) lit. c), in cazul in care producatorul sau alt ofertant accepta, prin compensare valorica, schimbarea bunului cu alte bunuri noi, similare, avand cel putin aceiasi parametri, necesare armatei, sau in alte situatii aprobate de ordonatorul principal de credite, la propunerea transmisa pe cale ierarhica de structura abilitata. Procedura de compensare valorica se stabileste prin instructiuni plecand de la preturile legal negociate pentru aceste produse la data ultimei negocieri, actualizate la data valorificarii.
    (5) Prin procedura prevazuta la alin. (1) lit. d) se valorifica bunurile care au parcurs procedurile prevazute la alin. (1) lit. a) - c) si care nu s-au vandut prin aceste proceduri, dar numai dupa scoaterea din functiune si demilitarizare, dupa caz.

    CAP. 2
    Evaluarea bunurilor

    Art. 10
    (1) Estimarea valorii bunurilor propuse pentru valorificare la intern se face de catre comisia ordonatorului de credite in a carui administrare nemijlocita se afla acestea, potrivit metodologiei stabilite prin instructiuni. In documentele de valorificare unitatile militare gestionare vor preciza bunurile cu uzura morala si fizica avansata care se valorifica, prin licitatie, in starea in care se afla, la preturi de deseuri nedezmembrate. In documentele de valorificare se vor mentiona conditiile care au generat asemenea situatie si se vor anexa copii ale actelor din care rezulta ca bunurile se pot valorifica in acest mod.
    (2) Stabilirea preturilor initiale de vanzare se face de catre structura specializata, potrivit metodologiei stabilite prin instructiuni, printr-o comisie de evaluare numita prin decizie a sefului structurii specializate, formata din cel putin 3 membri. Din comisie face parte si un reprezentant al Companiei, care va fi desemnat de catre conducatorul acesteia. Pentru identificarea starii tehnice si de completare a bunurilor din unitati, comisia, prin cel putin 2 membri si reprezentantul Companiei, va face evaluarea la fata locului, in centrele zonale de depozitare si colectare, prilej cu care se vor stabili si bunurile cu uzura morala si fizica avansata care se valorifica, prin licitatie, in starea in care se afla, la preturi de deseuri in stare nedezmembrata. In celelalte unitati certificarea propunerii de valorificare a bunurilor cu uzura morala si fizica avansata, prin licitatie, in starea in care se afla, la preturile de deseuri nedezmembrate, se face, la fata locului, de comisia desemnata de ordonatorul de credite, care este esalon superior al unitatii in cauza.
    (3) Pentru bunurile, nominalizate prin instructiuni, care se pot valorifica de unitatile militare gestionare, stabilirea pretului initial de vanzare se face de esalonul superior, printr-o comisie de evaluare, formata din cel putin 3 membri, la fata locului.
    (4) Preturile initiale de vanzare pentru tehnica de lupta dezafectata de dotarea specific militara si bunurile comune cu alte sectoare de activitate, care au o uzura morala si fizica avansata si care se valorifica, prin licitatie, in starea in care se afla, la preturi de deseuri in stare nedezmembrata, nu vor fi mai mici decat contravaloarea deseurilor ce ar rezulta in urma casarii acestora.
    (5) Evaluarea bunurilor ce se valorifica la extern se face de catre o comisie de evaluare numita prin ordin al ordonatorului principal de credite.
    Art. 11
    (1) Comisia de evaluare intocmeste un raport de evaluare a bunurilor care urmeaza sa fie valorificate. Pretul initial de vanzare, structura acestuia si, dupa caz, pretul diminuat se aproba conform competentelor stabilite prin instructiuni.
    (2) La evaluarea bunurilor se vor avea in vedere procedurile si criteriile stabilite prin instructiuni, precum si pretul pietei la bunuri de acelasi fel.

    CAP. 3
    Valorificarea la intern

    SECTIUNEA 1
    Organizarea si desfasurarea procedurii de valorificare a bunurilor prin licitatie publica deschisa cu strigare

    Art. 12
    Licitatia publica deschisa cu strigare se organizeaza de catre Companie.
    Art. 13
    La licitatiile de vanzare a bunurilor pot participa persoanele fizice si/sau juridice prevazute la art. 9 alin. (2), care prezinta pana la data tinerii sedintei de licitatie urmatoarele:
    a) documentul din care sa rezulte constituirea garantiei de participare;
    b) copie de pe certificatul de inmatriculare in registrul comertului si de pe codul fiscal, pentru persoanele juridice, sau copie de pe actul de identitate, pentru persoanele fizice;
    c) chitanta de achitare a contravalorii caietului de sarcini si a taxei de participare, eliberata de casieria organizatorului licitatiei, sau ordinul de plata emis de institutiile abilitate;
    d) declaratia de acceptare a proiectului de contract de vanzare-cumparare prevazut de caietul de sarcini;
    e) alte documente prevazute de legislatia in vigoare si solicitate de organizatorul licitatiei.
    Art. 14
    (1) Conducatorul Companiei numeste prin decizie, cu cel putin 30 de zile inainte de data tinerii licitatiei, comisia de licitatie, formata din cel putin 3 membri cu probitate morala, in urmatoarea componenta:
    a) presedintele si secretarul comisiei de licitatie, din partea organizatorului licitatiei;
    b) membri, specialisti cu experienta profesionala in domeniu.
    (2) Nu pot face parte din comisia de licitatie membrii comisiilor de evaluare.
    Art. 15
    (1) Nu pot participa la licitatie in calitate de cumparatori membrii comisiilor de evaluare si ai celor de licitatie si nici sotul/sotia sau rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv.
    (2) Membrii comisiilor de licitatie au obligatia de a semna pe propria raspundere o declaratie prin care se angajeaza sa respecte prevederile alin. (1).
    Art. 16
    (1) Garantia de participare la licitatie reprezinta 10% din valoarea pretului initial de vanzare stabilit in caietul de sarcini pentru bunurile care se valorifica. Depunerea garantiei se face pana la termenul limita prevazut in caietul de sarcini.
    (2) Garantia de participare la licitatie se va returna, incepand cu cea de-a treia zi lucratoare de la data inchiderii licitatiei, celor declarati necastigatori, respectiv celor declarati castigatori, dupa achitarea si ridicarea integrala a bunurilor adjudecate, prin ordin de plata sau in numerar, in limita plafonului de casa stabilit prin norme de Ministerul Finantelor Publice.
    Art. 17
    Organizatorul licitatiei intocmeste urmatoarele documente:
    a) caietul de sarcini;
    b) anuntul publicitar;
    c) tabelul cuprinzand persoanele care participa la licitatie.
    Art. 18
    (1) Caietul de sarcini se intocmeste in baza informatiilor transmise de structura specializata si cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
    a) obiectul licitatiei;
    b) cantitatea de bunuri oferita si locul de depozitare sau de pastrare;
    c) pretul de incepere a licitatiei, precum si valoarea salturilor de supralicitare;
    d) modalitatile de plata;
    e) termenul limita de prezentare a documentelor de catre licitator;
    f) data si locul de desfasurare a licitatiei;
    g) modul de desfasurare a licitatiei;
    h) valoarea taxei de participare, cuantumul si modul de constituire a garantiei care trebuie sa fie depusa de catre solicitanti pentru a fi admisi la licitatie, locul si data depunerii;
    i) proiectul de contract de vanzare-cumparare;
    j) modelul declaratiei licitatorului de acceptare a proiectului de contract de vanzare-cumparare;
    k) clauze asiguratorii privind pierderea garantiei de participare la licitatie, in cazul in care castigatorul licitatiei renunta la cumpararea bunului si refuza semnarea contractului de vanzare-cumparare, si privind neadmiterea la licitatie a persoanelor care nu prezinta toate documentele sau care prezinta documente incomplete ori incorect intocmite;
    l) alte conditii si precizari pe care comisia de licitatie le considera necesare.
    (2) Caietul de sarcini se aproba de conducatorul Companiei.
    Art. 19
    (1) Caietul de sarcini va fi pus la dispozitie solicitatorilor cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de data desfasurarii licitatiei si se poate analiza, respectiv achizitiona, atat de la sediul Companiei, cat si de pe site-ul acesteia.
    (2) Pretul caietului de sarcini nu va depasi contravaloarea intocmirii, redactarii si multiplicarii acestuia.
    (3) Fisele tehnice se pun la dispozitie solicitantilor numai pentru analiza si numai la sediul Companiei.
    Art. 20
    (1) Anuntul publicitar se face printr-o publicatie cu circulatie la nivel national. In scopul asigurarii unei transparente maxime, anuntul publicitar se face si pe pagina de Internet a Companiei sau prin alte mijloace de informare, cu cel putin 15 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru licitatie.
    (2) Anuntul privind vanzarea prin licitatie contine urmatoarele informatii:
    a) denumirea si adresa organizatorului licitatiei;
    b) obiectul licitatiei;
    c) locul, data si ora inceperii licitatiei;
    d) locul si data la care se poate obtine caietul de sarcini;
    e) numarul de fax sau adresa de e-mail la care se pot obtine informatii suplimentare.
    Art. 21
    (1) Persoana care a achizitionat caietul de sarcini, denumita in continuare licitator, are dreptul sa examineze conditiile, formularele, termenii si specificatiile din documentele licitatiei, iar in cazul in care are nevoie de informatii suplimentare in legatura cu acestea, le solicita in scris organizatorului licitatiei.
    (2) Organizatorul licitatiei raspunde in scris la toate solicitarile primite, inainte de termenul limita de depunere a documentelor de catre licitatori.
    Art. 22
    (1) Organizatorul licitatiei poate aduce modificari documentelor licitatiei, din proprie initiativa sau ca urmare a solicitarii licitatorilor.
    (2) Modificarile aduse documentelor licitatiei vor fi notificate tuturor licitatorilor, in scris, prin fax, prin posta electronica, cu cel putin 3 zile lucratoare inainte de termenul limita de depunere a ofertei. In situatia in care se descopera vicii de forma si erori aritmetice ale unor documente ale licitatiei, care ar putea prejudicia patrimoniul armatei, modificarile vor fi aduse la cunostinta tuturor licitatorilor, la inceperea sedintei de licitatie, pe baza documentului oficial al structurii specializate si a procesului-verbal intocmit de Companie si semnat de toti licitatorii acceptati.
    (3) Omiterea vreunei informatii in documentele de participare la licitatie sau prezentarea unor documente necorespunzatoare fata de cele stabilite prin caietul de sarcini determina descalificarea licitatorului respectiv.
    Art. 23
    (1) Taxa de participare la licitatie se determina in functie de cheltuielile de organizare si desfasurare a licitatiei si se achita la termenul prevazut in caietul de sarcini.
    (2) Contravaloarea caietului de sarcini, a taxei de participare, respectiv a garantiei de participare la licitatie, se poate achita atat la sediul Companiei, cat si prin ordin de plata in contul de virament al Companiei, care este prevazut in caietul de sarcini.
    (3) Licitatorilor care nu participa la licitatie li se va restitui, la cerere, taxa de participare.
    Art. 24
    (1) Solicitantilor care prezinta unitatilor militare gestionare chitanta sau ordinul de plata privind achitarea contravalorii taxei de participare la licitatie li se vor pune la dispozitie, pentru consultare si luare la cunostinta sub semnatura, fisele tehnice si inventarele bunurilor si li se va permite examinarea acestora la locul in care se afla depozitate ori pastrate, fara punerea in functiune si fara efectuarea probelor de rulaj.
    (2) Renuntarea participantilor la licitatie la dreptul de a inspecta bunurile licitate nu constituie temei pentru anularea totala sau partiala a contractului de vanzare-cumparare.
    Art. 25
    (1) Comisia de licitatie analizeaza documentele prezentate de licitatori cu cel putin doua zile lucratoare inainte de inceperea licitatiei si intocmeste lista cuprinzand ofertantii acceptati, excluzandu-i de la participare pe cei care nu au indeplinit conditiile sau care nu au prezentat, in totalitate si la termenul stabilit, documentele cerute prin caietul de sarcini.
    (2) Cu aceasta ocazie comisia de licitatie verifica:
    a) dosarul cu documentele de organizare a licitatiei;
    b) daca publicitatea s-a facut conform prevederilor prezentului regulament;
    c) documentele privind calificarea participantilor la licitatie.
    Art. 26
    (1) Licitatia se desfasoara in prezenta tuturor membrilor comisiei de licitatie, iar sedinta este condusa de catre presedintele comisiei.
    (2) La data si ora stabilite pentru inceperea licitatiei, in cazul in care sunt cel putin 2 participanti, presedintele comisiei de licitatie anunta obiectul licitatiei, face prezenta participantilor si constata daca sunt indeplinite conditiile legale pentru desfasurarea acesteia.
    (3) Desfasurarea in continuare a licitatiei se face astfel:
    a) presedintele anunta pretul initial de vanzare de la care se porneste strigarea, cu precizarea salturilor de supralicitare stabilite;
    b) participantii la licitatie prezinta oferta de pret prin strigari. Oferta trebuie sa respecte conditiile de salt precizate la deschiderea licitatiei;
    c) presedintele comisiei de licitatie anunta cu glas tare si clar suma oferita de licitator;
    d) daca la a treia strigare a ultimei oferte nu se striga o suma mai mare, presedintele comisiei de licitatie anunta adjudecarea licitatiei in favoarea participantului care a oferit ultima suma;
    e) licitatia se declara inchisa dupa anuntarea verbala a castigatorului de catre presedintele comisiei de licitatie si dupa intocmirea procesului-verbal care se semneaza de catre membrii comisiei de licitatie si de catre participantii la licitatie.
    (4) Procesul-verbal al procedurii de valorificare impreuna cu documentele privind organizarea si desfasurarea acesteia se arhiveaza la sediul organizatorului licitatiei si constituie baza legala a incheierii contractului de vanzare-cumparare. O copie a procesului-verbal al procedurii de valorificare va fi transmisa structurii specializate.
    Art. 27
    (1) Pentru bunurile care fac obiectul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 95/1999 cu privire la valorificarea bunurilor scoase din functiune, aflate in administrarea institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 28/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care se prezinta un singur participant, comisia de licitatie negociaza pretul de vanzare pornind de la pretul initial al licitatiei.
    (2) Rezultatul negocierii se inscrie intr-un proces-verbal de negociere semnat de ambele parti, care va constitui temei legal pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
    (3) Pretul rezultat din negociere nu poate fi mai mic decat cel stabilit ca pret de pornire la procedura prin licitatie.
    (4) In situatia in care bunul nu a fost adjudecat sau nu s-a prezentat nici un participant, organizatorul licitatiei informeaza in scris structura specializata, pentru ca aceasta sa dispuna masuri de valorificare prin celelalte proceduri prevazute la art. 9 ori casarea, dupa caz.
    Art. 28
    (1) Pentru bunurile care fac obiectul Ordonantei Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea si improspatarea produselor din rezervele proprii ale fortelor destinate apararii nationale, aprobata prin Legea nr. 50/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care nu s-au prezentat cel putin 2 participanti la licitatie sau daca nici un ofertant din cei prezenti nu a oferit pretul de pornire, se incheie proces-verbal de constatare, urmand ca licitatia sa se repete.
    (2) Repetarea licitatiei se face dupa trecerea a cel mult 15 zile lucratoare de la data primirii noilor conditii de valorificare din partea structurii specializate.
    (3) In cazul in care nici de aceasta data nu se prezinta la licitatie cel putin 2 participanti si nu se ofera cel putin pretul de pornire, licitatia se va relua in conditiile alin. (2).
    (4) In situatia in care dupa a treia licitatie bunul nu a fost adjudecat sau nu a fost oferit cel putin pretul de pornire a licitatiei, organizatorul licitatiei informeaza in scris structura specializata, pentru ca aceasta sa dispuna masuri de scoatere din functiune sau declasare si valorificare prin transmitere fara plata sau casare, dupa caz.
    Art. 29
    (1) Participantii la licitatie pot formula contestatii in cazul in care considera ca nu s-au respectat dispozitiile legale si precizarile din caietul de sarcini referitoare la organizarea si desfasurarea licitatiei.
    (2) Contestatiile se depun la sediul organizatorului licitatiei in termen de 24 de ore de la incheierea acesteia.
    Art. 30
    Organizatorul licitatiei este obligat sa solutioneze contestatia in termen de 5 zile lucratoare de la depunerea acesteia si sa comunice rezultatul in scris. In acest sens va fi numita o comisie formata din 3 - 5 membri, altii decat cei care fac parte din comisia de licitatie.
    Art. 31
    (1) In termen de 10 zile lucratoare de la termenul limita prevazut in caietul de sarcini pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare, persoana careia i s-a adjudecat bunul este obligata sa ia, pe baza de semnatura, de la structura specializata exemplarul nr. 1 al facturilor fiscale personalizate si numai in baza lor sa achite contravaloarea totala a acestora. Cumparatorul va intra in posesia bunurilor in momentul achitarii integrale a contravalorii bunurilor adjudecate, a comisionului si a taxei pe valoarea adaugata.
    (2) Daca persoana care si-a adjudecat bunul renunta la cumpararea acestuia sau nu indeplineste conditiile prevazute la alin. (1), pierde garantia depusa. Garantia se pierde si in situatia in care la licitatie sunt acceptati minimum 2 participanti, daca persoanele in cauza nu ofera pretul de pornire a licitatiei.
    (3) In situatia prevazuta la alin. (2) Compania informeaza in scris structura specializata si introduce bunurile in cauza, la preturile initiale de vanzare, la prima procedura de valorificare ce se organizeaza.
    (4) Bunurile adjudecate si achitate integral vor putea fi ridicate de cumparator in termenul si in conditiile prevazute in contractul de vanzare-cumparare.
    (5) Pentru bunurile adjudecate si achitate integral, care nu se preiau de catre cumparator in maximum 60 de zile de la data achitarii lor, cumparatorul este obligat sa plateasca penalitatile percepute conform contractului de vanzare-cumparare.
    Art. 32
    (1) Organizatorul licitatiei are dreptul de a anula licitatia pana la inchiderea acesteia in una dintre situatiile urmatoare:
    a) nu a fost asigurat un nivel corespunzator al concurentei la licitatiile organizate pentru bunurile prevazute la art. 28;
    b) nici unul dintre ofertanti nu a indeplinit conditiile de calificare;
    c) au fost prezentate numai oferte necorespunzatoare sau in circumstante exceptionale. Circumstantele exceptionale se enunta si se definesc in instructiuni.
    (2) Decizia de anulare a licitatiei creeaza pentru organizatorul acesteia obligatia de a comunica in scris tuturor participantilor la licitatie atat incetarea obligatiilor pe care acestia si le-au asumat prin depunerea de oferte, cat si motivul anularii, precum si obligatia de a returna garantia de participare.

    SECTIUNEA a 2-a
    Organizarea si desfasurarea procedurii de valorificare a bunurilor prin selectie de oferte de pret sau negociere directa

    Art. 33
    (1) Valorificarea bunurilor care se gasesc in situatia prevazuta la art. 27 alin. (4) se face prin organizarea selectiei de oferte de pret/negocierii directe, pe baza preturilor care pot fi majorate, mentinute sau diminuate in functie de modul de desfasurare a licitatiei si care sunt aprobate de seful structurii specializate, potrivit art. 11 alin. (1).
    (2) Daca bunurile nominalizate in instructiuni, care pot intra in competenta de valorificare a unitatilor militare gestionare, potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) din hotarare, nu se valorifica dupa repetarea procedurii de valorificare, in termen de 45 de zile de la data desfasurarii primei proceduri de valorificare, acestea se vand, in starea in care se afla, numai operatorilor specializati si autorizati in valorificarea deseurilor sau, dupa caz, se caseaza si se valorifica deseurile rezultate.
    (3) Deseurile feroase si neferoase rezultate in urma delaborarilor de munitii efectuate de unitatile militare specializate ale armatei se valorifica prin Companie.
    (4) Contravaloarea deseurilor rezultate din delaborarea munitiilor ce se efectueaza la sediul operatorului economic desemnat se poate utiliza pentru achitarea contravalorii serviciilor prestate de operatorii economici din industria de aparare pentru delaborarea munitiei.
    Art. 34
    (1) Numirea comisiei Companiei se face conform regulilor stabilite la art. 14.
    (2) Numirea comisiei, in cazul unitatilor militare gestionare, se face de esalonul superior.
    Art. 35
    (1) Selectia de oferte de pret/negocierea directa pentru bunurile care se gasesc in situatia prevazuta la art. 27 alin. (4) se face pe baza anuntului publicitar care se da cu ocazia organizarii licitatiei publice deschise cu strigare si a extrasului din caietul de sarcini de la licitatie, in care se includ bunurile neadjudecate la licitatie, la noile preturi de valorificare, precum si precizarile strict necesare, inclusiv proiectul contractului de vanzare-cumparare.
    (2) Dupa depunerea cererilor de cumparare si a garantiei de participare in cuantum de 10% din valoarea pretului de valorificare, solicitantilor li se trimit invitatii de participare, in care li se precizeaza si alte detalii legate de desfasurarea selectiei de oferte de pret/negocierii directe.
    (3) Fiecare ofertant are voie sa faca o singura oferta de pret pe care nu o poate schimba.
    (4) Ofertele de pret se depun sau se transmit la sediul organizatorului procedurii de valorificare, in plic inchis si sigilat, pana la data si ora precizate in extrasul din caietul de sarcini de la licitatie, semnate de ofertantul interesat. Ofertele sunt analizate in prezenta membrilor comisiei. Rezultatul analizei ofertelor de pret se consemneaza intr-un proces-verbal.
    (5) Contractul de vanzare-cumparare se incheie cu persoana care a oferit pretul cel mai mare.
    (6) Daca un singur ofertant a raspuns la solicitare, bunurile se valorifica catre acesta prin negociere directa.
    (7) Procedurile de valorificare pentru bunurile si deseurile prevazute la art. 9 alin. (3) lit. b) se efectueaza potrivit metodologiei stabilite prin instructiuni.
    Art. 36
    (1) Negocierea directa reprezinta procedura prin care se negociaza clauzele contractuale, inclusiv pretul, cu un singur cumparator.
    (2) Rezultatele negocierii se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de ambele parti si care constituie baza stabilirii valorii contractului de vanzare-cumparare.
    Art. 37
    Pretul minim de valorificare al bunurilor prevazute la art. 9 alin. (3) lit. d) acopera contravaloarea deseurilor ce ar rezulta in urma dezmembrarii acestora, precum si contravaloarea operatiunilor de demilitarizare ce se efectueaza prin grija Ministerului Apararii Nationale. Pretul minim de valorificare al bunurilor se va face public pe site-ul Companiei.

    SECTIUNEA a 3-a
    Organizarea si desfasurarea procedurii de valorificare a bunurilor prin transmiterea fara plata

    Art. 38
    Transmiterea fara plata se executa conform prevederilor prezentului regulament, dupa desfasurarea procedurilor prevazute la art. 9 alin. (1) lit. a) - c).
    Art. 39
    (1) Cererile privind transmiterea fara plata a bunurilor se adreseaza structurii specializate.
    (2) Listele cu bunurile ce urmeaza sa fie valorificate prin transmitere fara plata, pentru care nu sunt solicitari, se comunica de catre structura specializata institutiilor publice interesate.

    CAP. 4
    Valorificarea la extern

    Art. 40
    Ministrul apararii nationale este abilitat si are competente privind valorificarea la extern a bunurilor, astfel:
    a) sa supuna aprobarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, anual si ori de cate ori este nevoie, tehnica de lupta din urmatoarele categorii care fac obiectul valorificarii: aeronave, submarine, nave de lupta maritime si fluviale, tancuri si complexuri de rachete, armament, munitie si rachete din stocuri, la care gradul de asigurare este sub 80%;
    b) sa aprobe modalitatea de valorificare la extern a bunurilor prevazute de lege;
    c) sa aprobe valorificarea armamentului, munitiilor si a rachetelor din stocuri, la care gradul de asigurare este peste 80% .
    Art. 41
    Valorificarea la extern a bunurilor se efectueaza direct catre parteneri externi.
    Art. 42
    Aprobarea ministrului apararii nationale privind conditiile de valorificare, inclusiv pretul extern, constituie mandat pentru Companie in vederea semnarii contractului de export.
    Art. 43
    Aprobarile ministrului apararii nationale pentru valorificarea la extern a bunurilor sunt valabile in anul calendaristic respectiv, cu exceptia cazurilor in care prin aprobare se specifica altfel.
    Art. 44
    (1) Operatiunile de sortare si verificare a produselor se executa prin grija Ministerului Apararii Nationale.
    (2) Operatiunile de incarcare a produselor pe mijloacele de transport pe parcurs intern, precum si transportul si paza acestora de la locul de depozitare pana la locul de incarcare pe mijlocul de transport extern se executa de institutii sau operatori economici specializati.
    (3) Cheltuielile ocazionate de executarea operatiunilor prevazute la alin. (2) sunt achitate de partenerul extern.
    Art. 45
    La solicitarea Companiei, structuri abilitate din Ministerul Apararii Nationale sau operatori economici autorizati si stabiliti de aceasta vor executa operatiuni de dezafectare de dotarea specific militara, reinscriptionare, reconditionare si/sau reparatii ori modificari ale produselor. Contravaloarea operatiunilor este suportata de partenerul extern.
    Art. 46
    Circulatia documentelor, forma si continutul acestora privind valorificarea la extern vor fi reglementate prin instructiuni.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 47
    (1) Pentru realizarea activitatii de valorificare conform prevederilor prezentului regulament, Compania incheie un contract de comision cu Ministerul Apararii Nationale prin ordonatorul de credite abilitat, prin care se va stabili si comisionul datorat Companiei pentru serviciile de valorificare prestate de aceasta.
    (2) Avand in vedere specificul valorificarii prin comisionar, in cazul in care bunurile se valorifica la intern, la pretul de valorificare se adauga comisionul datorat Companiei, prevazut in caietul de sarcini, iar in cazul in care bunurile se valorifica la export, la pretul de valorificare se adauga, pe langa comisionul datorat Companiei, si cheltuielile efectuate pentru valorificarea bunurilor, dovedite pe baza de facturi, obtinandu-se astfel pretul de vanzare.
    (3) Pretul de vanzare la extern se incaseaza de Companie, care isi retine comisionul datorat si cheltuielile de valorificare si transfera pretul de valorificare in contul structurii specializate.
    (4) La intern, contravaloarea totala de achitat a contractului de vanzare-cumparare se incaseaza de structura specializata, care va vira comisionul cuvenit pe baza facturii fiscale emise de Companie.
    Art. 48
    (1) Piesele de schimb neadjudecate sau care nu au fost solicitate la transmitere fara plata in termen de 45 de zile de la data desfasurarii selectiei de oferte de pret/negocierii directe se vand de Companie, in starea in care se afla, la preturi de deseuri nedezmembrate, numai catre operatorii economici specializati si autorizati in valorificarea deseurilor.
    (2) Bunurile care implica apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala, aprobate pentru valorificarea la extern si pentru care Compania notifica structurii specializate ca nu se justifica parcurgerea acestei proceduri, se valorifica la intern.
    Art. 49
    Organizarea si exercitarea controlului financiar preventiv propriu, precum si inregistrarile contabile si documentele justificative ale modificarilor de patrimoniu determinate de procesul valorificarii bunurilor se efectueaza potrivit legii.
    Art. 50
    In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului regulament se aproba, prin ordin al ministrului apararii nationale, instructiuni de aplicare a acestuia, precum si reguli privind comportamentul personalului participant la procedurile de valorificare, care sa conduca la fluidizarea procesului de valorificare a bunurilor la intern si la prevenirea actelor de coruptie.

                                            


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1470/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1470 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1470/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu