Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1214 din 29 noiembrie 2000

privind organizarea si functionarea invatamantului la distanta in invatamantul superior

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 639 din  7 decembrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 15 alin. (8) si (9), ale art. 60 alin. (1) si (2) si ale art. 161 alin. (2) din Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, precum si ale Legii nr. 88/1993 privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Invatamantul la distanta (ID) este o forma moderna de invatamant superior prin care se asigura posibilitati de formare initiala, de perfectionare sau reconversie profesionala unor categorii largi de cetateni, fara intreruperea activitatii lor profesionale.
    Art. 2
    Programele universitare in sistem ID asigura urmatoarele tipuri si niveluri de pregatire profesionala:
    a) calificari superioare universitare, finalizate prin examene de absolvire - colegiu, prin examen de licenta sau de diploma - facultate;
    b) specializari la nivel postuniversitar, inclusiv prin studii aprofundate, masterat, finalizate prin diplome;
    c) perfectionare profesionala finalizata prin certificate;
    d) reconversie profesionala finalizata prin diplome.
    Art. 3
    Sunt abilitate sa organizeze ID in specializari determinate institutiile de invatamant superior - universitati, facultati, colegii acreditate sau care au obtinut acreditarea in acest scop. Pentru organizarea si finantarea ID institutiile de invatamant superior acreditate in acest scop se pot asocia cu alte institutii de invatamant superior, fundatii, agentii guvernamentale sau organisme neguvernamentale interesate in perfectionarea sau in reconversia profesionala.
    Art. 4
    Initierea si managementul programelor in sistem ID la nivelul universitatii sau al facultatii/colegiului se fac in structuri institutionale specializate: centre ID sau departamente ID.
    Art. 5
    Centrele/departamentele ID ofera programe de studii in baza unor conventii de parteneriat cu facultatile de profil.
    Art. 6
    Centrele/departamentele ID se organizeaza si functioneaza pe baza unui regulament propriu de functionare, in care se prevad structura institutional-functionala, conditiile de admitere si de desfasurare a procesului de instruire, sistemul de evaluare si de certificare a studiilor, drepturile si obligatiile studentilor si ale institutiei ofertante. Regulamentul de organizare si functionare a centrelor/departamentelor ID se aproba de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare de ID, care are si obligatia sa asigure publicitatea acestuia.
    Art. 7
    Diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior, in conditiile legii, pentru specializarile in sistem ID confera aceleasi drepturi ca si cele eliberate pentru specializarile de la forma de invatamant zi.
    Art. 8
    Planul de invatamant si programele sunt evaluate conform unor criterii generale si standarde obligatorii, elaborate de Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare si de Ministerul Educatiei Nationale. Fiecare componenta, precum si alte dimensiuni ale materialului curricular - prezentarea grafica, originalitatea metodologica - sunt supuse evaluarii sistematice.
    Art. 9
    Institutia organizatoare de ID utilizeaza o metodologie specifica de pregatire a studentilor, in care sunt incluse: suporturi de curs (curs scris, casete audio-video, dischete, CD-ROM, pachete de invatare, indrumatoare de studiu, culegeri tematice), cadre didactice desemnate pentru fiecare student, perioade intensive de pregatire-evaluare (cel putin una pe semestru, la sediul institutiei sau la centrele teritoriale).
    Art. 10
    Baza materiala a departamentelor/centrelor ID include in mod necesar spatii proprii administrative si de invatamant, laboratoare multimedia, retele de calculatoare, acces la Internet, resurse tehnice pentru multiplicarea materialelor si auxiliarelor curriculare.
    Art. 11
    Personalul didactic este cel prevazut in Legea nr. 128/1997 privind statutul personalului didactic pentru invatamantul superior si beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii.
    Art. 12
    Cadrele didactice si nedidactice din cadrul ID sunt remunerate din fondurile aferente programelor de ID, in conditiile legii.
    Fondurile aferente programelor ID se constituie din taxe de studiu percepute in conditiile legii, sume alocate de la bugetul de stat pe baza cifrei de scolarizare aprobate anual prin hotarare a Guvernului pentru invatamantul universitar de stat, precum si din alte surse de venituri obtinute in conditiile legii.
    Art. 13
    Studentii inscrisi la ID incheie un contract cu institutiile de invatamant superior organizatoare de ID, in care se specifica drepturile si obligatiile partilor.
    Art. 14
    Institutiile de invatamant superior pot aloca din cifra de scolarizare pentru admiterea in invatamantul superior de stat finantat de la bugetul de stat un numar de locuri pentru forma de invatamant la distanta.
    Art. 15
    Durata studiilor in cadrul ID este mai mare cu un an decat cea prevazuta la forma de invatamant zi.
    Art. 16
    In cazul masteratului sau al reconversiei profesionale, pentru care sunt prevazuti 1 - 2 ani si, respectiv, un an si jumatate, durata cursurilor in regim ID se mareste cu un semestru.
    Art. 17
    In invatamantul superior, la forma ID functioneaza sistemul creditelor transferabile, valoarea acestora pentru fiecare disciplina fiind stabilita de senatul fiecarei universitati organizatoare de ID.
    Art. 18
    Programele ID in specializarile determinate, prevazute la art. 2 lit. a), pot fi organizate numai de institutiile de invatamant superior care au acreditate respectivele specializari la forma de invatamant zi.
    Art. 19
    Programele ID prevazute la art. 2 lit. a) se evalueaza si se propun pentru acreditare de catre Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare. Procesul de acreditare vizeaza evaluarea academica periodica, respectiv metodologia specifica de pregatire a ID si baza materiala a centrelor/departamentelor ID.
    Institutiile interesate in organizarea ID achita la data depunerii cererii o taxa pentru fiecare specializare, in cuantumul a trei salarii brute de profesor universitar din invatamantul de stat, cu o vechime maxima, potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 88/1993 privind acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor, republicata.
    Acreditarea programelor ID se face prin hotarare a Guvernului pe baza raportului Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare, avizat de Ministerul Educatiei Nationale.
    Art. 20
    Pentru programele prevazute la art. 2 lit. b), c) si d) acreditarea se face pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale.
    Institutiile militare de invatamant superior, cu avizul Ministerului Educatiei Nationale, pot elabora metodologii proprii pentru programele si nivelurile de pregatire prevazute la art. 2 lit. b), c) si d).
    Art. 21
    In universitatile interesate programele ID se infiinteaza si functioneaza numai dupa acreditarea acestora, potrivit Legii nr. 88/1993 si prezentei hotarari.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul educatiei nationale,
                       Andrei Marga

                       Ministrul muncii si protectiei sociale,
                       Liviu Lucian Albu

                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian Remes

                       Presedintele Consiliului National
                       de Evaluare Academica si Acreditare,
                       Ioan MihailescuSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1214/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1214 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 82 2020
    Credit urgent prin transfer catre angajati si osvc Împrumuturi și finanțare în 1-2 ore Vă ofer un împrumut financiar unic de la un investitor direct în valoare de 20.000-50.000.000.000 CZK. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă și pentru toți cetățenii. Durata acestui credit poate fi fixată la 240 de luni cu posibilitate de rambursare anticipată la orice preț și fără majorare. Luați întregul împrumut și primiți banii înapoi în 1-2 ore de la aplicare. Dacă doriți să împrumutați bani, vă rugăm să mă contactați prin acest e-mail de mai jos: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
     LEGÁLNÍ A SPOLEHLIVÉ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuješ půjčku? Potřebujete naléhavou finanční pomoc? Potřebujete naléhavou půjčku na splacení svých dluhů? Nebo možná potřebujete kapitálový úvěr ke zlepšení svého podnikání? Půjčku můžete získat od 20 000 Kč do 60 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou 2 %. Pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě prosím prostřednictvím tohoto níže uvedeného e-mailu pro více informací; novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
    Credit personal rapid online Buna ziua, sunt o persoana fizica care ofera credite internationale. Cu un capital care va fi folosit pentru a oferi împrumuturi între persoane pe termen scurt și lung în intervalul de la 50.000 la 50.000.000 CZK tuturor solicitanților serioși care au nevoie cu adevărat de el, rata dobânzii este de 2% pe an. J oferă împrumuturi financiare, împrumuturi imobiliare, împrumuturi pentru investiții, împrumuturi auto, împrumuturi personale. Sunt gata să-mi satisfac clienții în maximum 1 zi de la primirea formularului dumneavoastră de întrebare. E-mail: novotnyradex@gmail.com.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu