Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1039 din 28 august 2003

privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 455 din 5 iulie 2007



Art. 1. - (1) Prevederile prezentei hotărâri se aplică frigiderelor, congelatoarelor şi combinelor frigorifice de uz casnic, din producţia internă şi din import, prevăzute în anexa nr. 4, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasă tensiune, denumite în continuare aparate frigorifice de uz casnic.

(2) Prezenta hotărâre se aplică şi aparatelor frigorifice de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanţă încheiat în condiţiile legii, adică acelora care sunt oferite la vânzare, închiriere sau vânzare în rate printr-o comunicare scrisă, prin corespondenţă, prin oferte scrise, prin anunţuri publicitare pe Internet ori prin alte mijloace pe suport electronic şi care implică faptul că potenţialul cumpărător nu poate vedea aparatul distribuit. Oferta de vânzare a unor astfel de aparate trebuie să conţină informaţiile cuprinse în anexa nr. 3.

Art. 2. - Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică aparatelor frigorifice de uz casnic care sunt alimentate şi de la alte surse de energie, în special acumulatoare, aparatelor frigorifice de uz casnic care utilizează principiul absorbţiei şi aparatelor care nu constituie produse de serie.

Art. 3. - In sensul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc astfel:

a)   furnizor - producătorul, reprezentantul său autorizat, persoană juridică cu sediul pe teritoriul României sau pe teritoriul unui sat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabilă cu introducerea pe piaţă a aparatului frigorific de uz casnic;

b)  distribuitor - agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriază sau expune aparate frigorifice de uz casnic utilizatorilor finali, în vederea comercializării;

c)   fişă - tabel standard cu informaţii tehnice privind aparatul frigorific de uz casnic.

Art. 4. - (1) Se admite introducerea pe piaţă numai a aparatelor frigorifice de uz casnic al căror consum de energie electrică este mai mic sau egal cu consumul maxim admis potrivit clasei de eficienţă pentru categoria aparatului frigorific de uz casnic respectiv, calculat conform metodei prevăzute în anexa nr. 6, şi care:

a)   au aplicată o etichetă indicând consumurile de energie, clasa de eficienţă energetică, nivelul de zgomot şi, după caz, alte caracteristici, conform anexei nr. 1; eticheta se plasează pe exteriorul părţii frontale sau superioare a aparatului frigorific de uz casnic, astfel încât să fie uşor de observat şi vizibilă;

b)  sunt însoţite de o fişă conţinând informaţiile înscrise pe etichetă, modelul fişei fiind conform anexei nr. 2;

c)   au marcajul european de conformitate CE, prevăzut în anexa nr. 3 la Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, republicată, cu modificările ulterioare, aplicat de un producător sau un reprezentant autorizat al acestuia, denumit în continuare marcaj CE;

d)  au clasa de eficienţă energetică determinată conform anexei nr. 5.

(2)   Informaţiile prevăzute de prezenta hotărâre sunt stabilite prin măsurători efectuate în conformitate cu standardele române şi/sau cu standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adoptă standardele armonizate elaborate de organismele europene de standardizare (CEN, CENELEC, ETSI) sub mandatul Comisiei Europene şi ale căror numere de referinţă au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Lista standardelor române care adoptă standardele europene armonizate se aprobă prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Această listă va fi actualizată periodic.

(3)    Informaţiile referitoare la nivelul de zgomot, prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3, vor fi făcute publice în conformitate cu prevederile art. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer. Nivelul de zgomot va fi măsurat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 482/2004.

*) Republicată în temeiul art. II din Hotărârea Guvernului nr. 1.144/2006 pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 773 din 12 septembrie 2006, dându-se textelor o nouă numerotare.

Hotărârea Guvernului nr. 1.039/2003 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 10 septembrie 2003 şi a mai fost modificată şi completată prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 639 din 15 iulie 2004.

Art. 5. - (1) Introducerea pe piaţă a aparatelor frigorifice de uz casnic care poartă marcajul CE, care atestă conformitatea cu cerinţele de eficienţă energetică, nu poate fi interzisă sau restricţionată.

(2) Se consideră că aparatele frigorifice de uz casnic care poartă marcajul CE conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c) şi art. 8 alin. (4) corespund cerinţelor de eficienţă energetică prevăzute de prezenta hotărâre.

Art. 6. - Responsabilitatea introducerii pe piaţă a aparatelor frigorifice de uz casnic conform prevederilor art. 4 revine furnizorului.

Art. 7. - (1) Producătorul sau reprezentantul său autorizat întocmeşte şi deţine o perioadă de 5 ani de la data fabricării ultimului aparat frigorific de uz casnic din seria respectivă de fabricaţie documentaţia care atestă conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotărâri. Această documentaţie va fi prezentată spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate.

(2) In cazul în care nici producătorul, nici reprezentantul său autorizat nu este persoană juridică cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine documentaţia prevăzută la alin. (1) şi de a o prezenta la cerere organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă a aparatului frigorific de uz casnic.

Art. 8.  -  (1) Procedura de evaluare a  conformităţii aparatelor frigorifice de uz casnic şi cerinţele  referitoare la aplicarea pe acestea a marcajului CE sunt  prevăzute în anexa nr. 7.

(2)   Documentaţia tehnică menţionată la art. 7 este prevăzută la pct. 3 din anexa nr. 7.

(3)  In cazul în care aparatelor frigorifice de uz casnic li se aplică şi alte reglementări legale care acoperă alte cerinţe şi care, de asemenea, prevăd aplicarea marcajului CE, acest marcaj indică conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu prevederile tuturor reglementărilor legale aplicabile.

(4)  In cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementări permit producătorului, pentru o perioadă de tranziţie, să aleagă reglementările aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementările aplicate de producător. In acest caz datele de identificare a reglementărilor aplicate, aşa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie să fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevăzute de reglementări şi care însoţesc echipamentele electrice.

(5)  Aplicarea marcajului CE se face direct pe produs şi, când este posibil, şi pe ambalaj, în mod vizibil, uşor lizibil şi durabil.

(6)   Este interzisă aplicarea de marcaje pe aparatele frigorifice de uz casnic, care pot fi confundate cu marcaje de conformitate CE.

(7)  Orice alt marcaj poate fi aplicat pe aparatul frigorific de uz casnic, pe ambalajul acestuia, în instrucţiunile de utilizare sau în alte documente, cu condiţia să nu reducă vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului de conformitate CE.

Art. 9. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

a)  nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a) şi b), conform art. 50 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor,  republicată;

b)   nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. c), conform art. 37 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 608/2001, republicată, cu modificările ulterioare;

c)   nerespectarea prevederilor art. 7 şi ale art. 8 alin. (1) -(4), conform art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficientă a energiei, republicată.

(2)   Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) de către personal anume împuternicit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. c) de către personal anume împuternicit de Agenţia Română pentru Conservarea Energiei.

(3)   Organele de control prevăzute la alin. (2) pot examina la cerere documentaţia care atestă conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotărâri.

Art. 10. - Contravenţiilor prevăzute la art. 9 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 11. - (1) In cazul în care organismul de control constată că marcajul CE a fost aplicat în mod nejustificat, producătorul sau reprezentantul autorizat al acestuia va fi obligat să aducă produsul în conformitate cu prevederile privind aplicarea marcajului şi să înceteze încălcarea prevederilor prezentei hotărâri. In cazul în care nici producătorul, nici reprezentantul său autorizat nu este persoană juridică cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, această obligaţie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă a aparatului frigorific de uz casnic.

(2) Dacă neconformitatea prevăzută la alin. (1) continuă, organele de control vor restricţiona sau vor interzice, după caz, introducerea pe piaţă a aparatului frigorific de uz casnic, în conformitate cu prevederile art. 12.

Art. 12. - (1) Orice decizie luată pe baza prezentei hotărâri de către Agenţia Română pentru Conservarea Energiei şi/sau de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, din care rezultă sancţiuni şi restricţii de introducere pe piaţă, va menţiona:

a)   temeiul legal al deciziei, în condiţiile prezentei hotărâri;

b)  căile de atac împotriva deciziei;

c)  termenele pentru exercitarea căilor de atac; în cazul plângerii la organul care a aplicat sancţiunea, se va indica şi termenul în care acesta trebuie să se pronunţe.

(2) In cazul situaţiilor prevăzute la art. 11 alin. (2), organele de control vor informa în scris Ministerul Economiei şi Finanţelor, indicând motivele deciziei lor. Ministerul Economiei şi Finanţelor va informa de îndată statele membre implicate şi Comisia Europeană asupra neconformităţilor constatate şi asupra măsurilor luate.

Art. 13. - Agenţia Română pentru Conservarea Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor promova măsuri pentru informarea şi educarea consumatorului, în scopul utilizării responsabile a energiei.

Art. 14. - Adaptarea cerinţelor aferente aparatelor frigorifice de uz casnic prevăzute în prezenta hotărâre la evoluţiile tehnice din domeniu se realizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Art. 15. - (1) Până la data intrării în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformităţii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeană, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piaţă atât a aparatelor frigorifice de uz casnic cu marcaj CE, cât şi a celor cu marcaj CS, în condiţiile prevăzute de prezenta hotărâre.

(2)    Elementele de identificare a marcajului de conformitate CS sunt prevăzute de Legea nr. 608/2001, republicată, cu modificările ulterioare.

(3)  In cazul în care aparatului frigorific de uz casnic îi sunt aplicabile şi alte reglementări care prevăd aplicarea marcajului de conformitate CS, marcajul trebuie să ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementări.

(4)   Se interzice, în condiţiile prevăzute de prezenta hotărâre, aplicarea concomitentă pe aparatele frigorifice de uz casnic a marcajului CE şi a marcajului CS.

(5)  Prevederile prezentei hotărâri referitoare la marcajul CE se aplică şi marcajului CS.

Art. 16. - (1) Responsabilităţile furnizorului în legătură cu aparatele frigorifice de uz casnic introduse pe piaţă cu marcaj de conformitate CS sunt aceleaşi cu cele prevăzute de prezenta hotărâre pentru aparatele frigorifice de uz casnic cu marcaj CE.

(2) Sancţiunile şi măsurile prevăzute la art. 9 alin. (1) se aplică şi în cazul aparatelor frigorifice de uz casnic introduse pe piaţă cu marcaj CS.

Art. 17. - Incepând cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi admise la comercializare numai aparatele frigorifice de uz casnic care poartă marcajul de conformitate CE.

Art. 18. - Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 19. - (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2)   Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 573/2001 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienţa energetică a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piaţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 375 din 11 iulie 2001.

(3)   Până la data de 31 iulie 2005, etichetele, fişele, precum şi informaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2), cuprinse în cadrul vânzării prin corespondenţă sau al altor tipuri de vânzare la distanţă, trebuie să fie conforme cu modelele prevăzute în anexele nr. 1,2 şi 3.

Art. 20. - Prezenta hotărâre transpune în legislaţia naţională următoarele directive europene:

a)   Directiva Parlamentului European şi a Consiliului European 96/57/CE privind cerinţele de eficienţă energetică a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptată la 3 septembrie 1996 şi publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 236 din 18 septembrie 1996 (pag. 0036-0043);

b)    Directiva Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetică a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptată la 21 ianuarie 1994 şi publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 045 din 17 februarie 1994 (pag. 0001-0022);

c)   Directiva Consiliului European 92/75/CEE privind indicarea prin etichetare şi informaţii standard referitoare la produse a consumului de energie şi de alte resurse de către aparatele de uz casnic, adoptată la 22 septembrie 1992 şi publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 297 din 13 octombrie 1992 (pag. 0016-0019);

d)   Directiva Comisiei Europene 2003/66/CE privind modificarea Directivei Comisiei Europene 94/2/CE pentru implementarea Directivei Consiliului European 92/75/CEE cu privire la etichetarea energetică a frigiderelor de uz casnic, congelatoarelor şi a combinaţiilor acestora, adoptată la 3 iulie 2003 şi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 170 din 9 iulie 2003 (pag. 0010-0014).

ANEXA Nr. 1*)

ETICHETA

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. 2

FIŞĂ

Fişa trebuie să conţină informaţiile prezentate mai jos. Informaţiile sunt comunicate de furnizor în ordinea următoare şi cuprind:

1.  marca comercială a furnizorului;

2.  elementul de identificare a modelului de fabricaţie al furnizorului;

3.  tipul aparatului, după cum urmează:

Categorie

Descriere

1

Frigider fără compartiment de joasă temperatură

2

Frigider cu compartiment de răcire

3

Frigider

4

Frigider

5

Frigider

6

Frigider

7

Frigider/Congelator

8

Congelatoare verticale

9

Congelatoare orizontale

Pentru aparatele frigorifice de uz casnic din categoria 10, furnizorul poate alege descrierea tipului de aparat.

4.   clasa de eficienţă energetică a modelului, definită conform anexei nr. 5, exprimată sub forma «Clasa de eficienţă energetică..., pe o scară de la A++ (cel mai eficient) până la G (cel mai puţin eficient)». Când această informaţie figurează într-un tabel, ea poate fi exprimată sub o altă formă, cu condiţia ca clasificarea de la A++ (cel mai eficient) până la G (cel mai puţin eficient) să apară cu claritate;

5.  când informaţiile sunt prezentate sub formă de tabel, iar unele aparate ce figurează în acesta au primit o etichetă ecologică comunitară, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice*), această informaţie poate să figureze aici în rubrica intitulată etichetă ecologică comunitară; în acest caz este reprodus semnul distinctiv al etichetei (floarea). Această dispoziţie nu aduce prejudicii exigenţelor prevăzute de sistemul comunitar de atribuire a etichetei ecologice;

6.  consumul de energie, definit drept consum anual de energie în kWh/an şi calculat pe baza rezultatului obţinut pe 24 de ore în condiţiile de încercare standardizate. Consumul real depinde de condiţiile de utilizare şi de amplasare ale aparatului;

7.   volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (5° C), măsurat în conformitate cu prevederile standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2). Această rubrică nu se completează pentru categoriile 8 şi 9 de aparate;

8.   volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate şi cel al alimentelor răcite, măsurat în conformitate cu prevederile standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2). Această rubrică nu se completează pentru categoriile 1, 2 şi 3 de aparate. Pentru aceasta din urmă rămâne volumul util al compartimentului pentru gheaţă.

La pct. 7 şi 8, pentru categoriile 2 şi 10 de aparate se precizează volumul util al fiecărui compartiment, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);

9.   dacă este cazul, numărul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);

10.   dacă este cazul, menţiunea «Fără depunere de gheaţă», conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);

11.   autonomia Zh, definită ca durată de creştere a temperaturii în caz de avarie, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);

12.   capacitatea de congelare, în kg/24h, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2);

13.   clasa climatului, conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (2); la această rubrică se poate renunţa dacă aparatul face parte din clasa climatică temperată;

14.   nivelul de zgomot măsurat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 482/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer;

15.   dacă modelul este fabricat pentru a fi înglobat, acest lucru trebuie menţionat.

Pentru un aparat care are mai mult de un compartiment pentru alimente proaspete şi un compartiment pentru alimente congelate, pot fi adăugate rânduri suplimentare la pct. 7, 8, 9, 10, 11, 12 şi 13 pentru informaţii referitoare la compartimentele suplimentare. In acest caz, specificarea compartimentelor şi ordinea în care sunt menţionate trebuie să fie întotdeauna aceleaşi. Dacă temperatura nominală a unui compartiment nu corespunde sistemului de clasificare prin stele sau temperaturii normale a unui compartiment de depozitare a alimentelor proaspete (5° C), trebuie să se precizeze această temperatură.

Informaţiile care figurează pe etichetă pot fi prezentate sub forma unei reproduceri a etichetei, fie în culori, fie în alb şi negru. In acest caz trebuie să se adauge şi informaţiile care figurează în fişă.

*) Abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 236/2007, publicată în Monitorul Oficial al Românie, Partea I, nr. 184 din 16 martie 2007.

ANEXA Nr. 3

INFORMAŢII

cuprinse în cadrul vânzării prin corespondenţă sau al altor tipuri de vânzare la distanţă

Cataloagele de vânzare prin corespondenţă, comunicările, ofertele scrise, anunţurile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic, conform prevederilor art. 1 alin. (2), cuprind informaţiile următoare în ordinea indicată mai jos:

1.  clasa de eficienţă energetică (pct. 4 din anexa nr. 2);

2.  consumul de energie (pct. 6 din anexa nr. 2);

3.  volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor proaspete (pct. 7 din anexa nr. 2);

4.  volumul util al compartimentului de depozitare a alimentelor congelate (pct. 8 din anexa nr. 2);

5.   numărul stelelor pentru compartimentul de depozitare a alimentelor congelate (pct. 9 din anexa nr. 2);

6.  nivelul de zgomot (pct. 14 din anexa nr. 2).

Dacă alte informaţii conţinute în fişa de produs sunt de asemenea furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevăzută în anexa nr. 2 şi vor fi incluse în lista de mai sus, în ordinea fixată pentru fişă.

Mărimea şi caracterele în care toate informaţiile prevăzute mai sus sunt tipărite trebuie să fie lizibile.

ANEXA Nr. 4

CATEGORII   DE   APARATE

Categoria

Descrierea

1

Frigider fără compartimente de joasă temperatură

2

Frigider cu compartimente la 5° C şi/sau 10° C

3

Frigider cu compartimente de joasă temperatură fără stele

4

Frigider cu compartimente de joasă temperatură(*)

5

Frigider cu compartimente de joasă temperatură(**)

6

Frigider cu compartimente de joasă temperatură(***)

7

Frigider/congelator cu compartimente de joasă temperatură*(***)

8

Congelatoare verticale pentru alimente

9

Congelatoare orizontale pentru alimente

10

Frigidere şi congelatoare care au mai mult de două uşi sau alte aparate care nu intră în categoriile de mai sus

ANEXA Nr. 5

CLASA  DE  EFICIENŢĂ  ENERGETICĂ

PARTEA I

Definirea claselor A+ şi A++

Un aparat frigorific de uz casnic va fi clasificat în categoriile A+ sau A++ atunci când indicele eficienţei energetice (lα) se află între valorile specificate în tabelul nr. 1.

Tabelul nr. 1

Indicele eficientei energetice

α(lα)

Clasa eficienţei energetice

30 > lα

A++

42 > lα >= 30

A+

lα > = 42

A la G (a se vedea mai jos)

In tabelul nr. 1 indicele eficienţei energetice se calculează conform relaţiei:

lαC  x 100,

       Cα

în care:

C   - consumul anual de energie al aparatului (conform cu pct. V din anexa nr. 1);

Cα - consumul anual de energie standardizat al aparatului.

Consumul anual de energie standardizat al aparatului (Cα) se calculează cu relaţia:

Cα =  Mα  x      SUM          (Vc  x   (25 - Tc)  x  FF x CC x BI) + Nα + CH,

                 Compartimente                    20

în care:

Vc - volumul util al compartimentului, în litri, determinat conform standardelor armonizate menţionate la art. 4 alin. (1) lit. d);

Tc - temperatura nominală proiectată a compartimentului, în °C.

Valorile pentru Mα şi Nα sunt date în tabelul nr. 2 şi valorile pentru FF, CC, Bl şi CH sunt date în tabelul nr. 3.

Tabelul nr. 2

Nr. crt.

Categoria aparatului

Temperatura celui mai rece compartiment

Mα

Nα

1.

Frigider fără compartiment de joasă temperatură

 > - 6°C

0,233

245

2.

Frigider cu compartiment de răcire

 > - 6°C

0,233

245

3.

Frigider fără stele

 > - 6°C

0,233

245

4.

Frigider*

 > - 6°C

0,643

191

5.

Frigider**

 = <- 6°C*

0,450

245

6.

Frigider***/

 =<   - 18°C***/*(***)

0,777

303

7.

Frigider/congelator*(***)

 =<   - 18°C***/*(***)

0,777

303

8.

Congelatoare verticale

 =<  - 18°C(***)

0,539

315

9.

Congelatoare orizontale

 =<  - 18°C(***)

0,472

286

10.

Aparate frigorifice de uz casnic cu multe uşi sau alte aparate frigorifice de uz casnic

1)

1)

1) Pentru aceste aparate, temperaturile şi numărul de stele al compartimentului cu cea mai scăzută temperatură vor determina valorile M şi N. Aparatele cu compartimente având temperatura -18° C*(***) trebuie să fie considerate ca fiind frigider/congelator*(***).

Tabelul nr. 3

Factorul de corecţie

Valoarea

Condiţia constructivă

FF (frost-free)

1,2

Pentru „frost-free" (ventilate) compartimente pentru produse congelate

1

Altfel

CC (clasă climatică)

1,2

Tropicală

1,1

Subtropicală

1

Altfel

Bl (înglobate)

1,2

Pentru aparatele înglobate1) sub 58 cm grosime

1

Altfel

CH (compartiment de răcire)

50 kWh/an

Pentru aparate cu compartiment de răcire de cel puţin 15 litri

0

Altfel

1) Un aparat este înglobat numai dacă a fost exclusiv proiectat pentru instalarea într-un spaţiu de bucătărie, necesitând elemente de finisare şi testat ca atare.

Dacă un aparat frigorific de uz casnic nu este de clasă A+ sau A++, trebuie să fie clasificat în conformitate cu partea II.

PARTEA II

Definirea claselor de la A la G

Clasa de eficienţă energetică a unui aparat frigorific de uz casnic se determină în conformitate cu tabelul nr. 1.

Tabelul nr. 1

Indicele eficienţei energetice (I)

- % -

Clasa de eficienţă energetică

I < 55

A

55 =< I < 75

B

75 =< I < 90

C

90 =< I < 100

D

100 =< I < 110

E

110 =< I < 125

F

125< = I

G

în care:

Indicele eficienţei energetice (exprimat în procente) = consumul anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (în conformitate cu pct. V din anexa nr. 1)/consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic;

Consumul standard anual de energie al aparatului frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/an) = M x volumul net ajustat + N;

şi

Volumul net ajustat (exprimat în litri) = volumul net al compartimentului pentru alimente proaspete + ? x volumul net al compartimentului pentru alimente congelate.

Valorile pentru M, N şi ? sunt luate din tabelul nr. 2.

Tabelul nr. 2

Nr. crt.

Categoria aparatului

    

M

N

1.

Frigider fără compartiment de joasă temperatură

-

0,233

245

2.

Frigider cu compartiment de răcire

0,751)

0,233

245

3.

Frigider fără stele

1,25

0,233

245

4.

Frigider*

1,2

0,643

191

5.

Frigider**

1,85

0,450

245

6.

Frigider***

2,15

0,450

245

7.

Frigider/congelator*(***)

3)

0,777

303

8.

Congelatoare verticale

2,152)

0,472

286

9.

Congelatoare orizontale

2,152)

0,446

181

10.

Aparate frigorifice de uz casnic cu multe uşi sau alte aparate frigorifice de uz casnic

3)

4)

4)

1) Pentru frigidere/răcitoare volumul util ajustat = volumul util al compartimentului pentru alimente proaspete +  x volumul net al compartimentului de răcire (10°C) (exprimat în litri).

2) Pentru aparatele cu compartiment de joasă temperatură fără depunere de gheaţă (prescurtat «Fără depunere de gheaţă»)  este egal cu 2,58 (valoare rezultată prin înmulţirea lui 2,15 cu 1,2).

Acesta permite să se ţină seama de creşterea uşoară a consumului aparatelor fără depunere de gheaţă faţă de cel al aparatelor convenţionale.

3) Volumul util ajustat (VA) se calculează cu formula:

              

VA  =          SUM            (25-Tc)    x V(u)  x  F(c) ,

                   toate              20             

         compartimentele

în care:

Tc - temperatura nominală a fiecărui compartiment, în °C;

V(u) - volumul util al fiecărui compartiment, în litri;

F(c) - factor egal cu 1,2 în cazul compartimentelor fără depunere de gheaţă şi egal cu 1 pentru alte compartimente.

4) Pentru aceste aparate, valorile M şi N sunt determinate de temperatura şi numărul de stele ale compartimentului a cărui temperatură este cea mai scăzută, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3

Temperatura celui mai rece compartiment

Categoria aparatului, corespondentă din tabelul nr. 2

M

N

 > - 6°C

1/2/3 Frigider fără compartiment de joasă temperatură/ Frigider fără stele/Frigider cu compartiment de răcire

0,233

245

 =< - 6°C

4. Frigider(*)

0,643

191

 = <- 12 °C**

5. Frigider(**)

0,450

245

 =< - 18 °C***

6. Frigider(***)

0,657

235

 =< - 18°C*(***) cu capacitate de congelare

7. Frigider/congelator*(***)

0,777

303

ANEXA Nr. 6

METODA  DE  CALCUL

al consumului electric maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic şi procedura de verificare a conformităţii

Consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic (exprimat în kWh/24 h) depinde de categoria de aparate căreia îi aparţine [de exemplu: frigidere cu o stea (*), congelatoare orizontale etc], de volumul său, de randamentul energetic al construcţiei sale (grosimea izolaţiei, randamentul compresorului etc.) şi de diferenţa dintre temperatura din jurul aparatului şi cea din interior. Fixarea normelor pentru randament trebuie să prevadă toleranţe pentru factorii endogeni principali care influenţează consumul energetic (categoria şi volumul aparatului). Consumul de energie maxim admis pentru un aparat frigorific de uz casnic este definit printr-o ecuaţie liniară în funcţie de volumul aparatului, ecuaţie definită diferit pentru fiecare categorie de aparat. Pentru a calcula consumul de energie maxim admis al unui aparat frigorific de uz casnic dat trebuie să se înceapă prin încadrarea aparatului în una dintre categoriile următoare:

Categoria

Descrierea

1

Frigider fără compartiment de joasă temperatură1)

2

Frigider cu compartiment de răcire la 5°C şi/sau 12°C

3

Frigider cu compartiment de joasă temperatură fără stele

4

Frigider cu compartiment de joasă temperatură cu o stea (*)

5

Frigider cu compartiment de joasă temperatură cu două stele (**)

6

Frigider cu compartiment de joasă temperatură cu trei stele (***)

7

Frigider/congelator cu compartiment de congelare cu patru stele (****)

8

Congelator vertical

9

Congelator orizontal

10

Frigider/congelator care are mai mult de două uşi sau alte aparate care nu intră în categoriile de mai sus

1) Toate compartimentele cu o temperatură mai mică sau egală cu - 6°C.

Cunoscându-se faptul că aparatele frigorifice de uz casnic conţin compartimente diferite menţinute la temperaturi diferite (ceea ce influenţează net consumul de energie), consumul maxim admis de energie este în realitate definit în funcţie de volumul ajustat, care este suma ponderată a volumelor diferitelor compartimente.

Astfel volumul ajustat V(adj) al aparatului frigorific de uz casnic se calculează cu formula:

V(adj) = SUM  V(c) x W(c) x F(c) x C(c),

unde:

W(c) = (25 - T(c))/20;

T(c) - temperatura nominală a fiecărui compartiment (în °C);

V(c) - volumul util al unui tip dat de compartiment din aparat şi F(c) - un factor egal cu 1,2 pentru compartimentele cu ventilaţie şi cu 1 pentru celelalte compartimente;

C(C) = 1 pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatică normală (N) şi subnormală (SN);

C(C) = X(c) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatică subtropicală (ST);

C(c) = Y(C) pentru aparatele frigorifice de uz casnic din clasa climatică tropicală (T).

Coeficienţii de ponderare X(c) şi Y(c) pentru diferitele tipuri de compartimente, în funcţie de temperatura compartimentului, sunt următorii:

X(c)

Y(c)

Compartiment de răcire

1,25

1,35

Compartiment pentru alimente proaspete

1,20

1,30

Compartiment 0°C

1,15

1,25

Compartiment fără stele

1,15

1,25

Compartiment (*)

1,12

1,20

Compartiment (**)

1,08

1,15

Compartiment (***) si (****)

1,05

1,10

Volumul ajustat şi volumele utile sunt exprimate în litri. Consumul maxim admis de energie (E(max), exprimat în kWh/24h şi calculat până la a doua zecimală) pentru un aparat de volum ajustat V(adj) este calculat cu următoarele ecuaţii pentru fiecare categorie de aparat frigorific de uz casnic:

Categoria

Descrierea

E(max) (kWh/24h)

1

Frigider fără compartiment de joasă temperatură

(0,207 x V(adj) + 218)/365

2

Frigider cu compartiment de răcire la 5°C şi/sau 12°C

(0,207 x V(adj) + 218)/365

3

Frigider fără stele

(0,207 x V(adj) + 218)/365

4

Frigider (*)

(0,557 x V(adj) + 166)/365

5

Frigider (**)

(0,402 x V(adj) + 219)/365

6

Frigider (***)

(0,573 x V(adj) + 206)/365

7

Frigider/congelator (****)

(0,697 x V(adj) + 272)/365

8

Congelatoare verticale

(0,434 x V(adj) + 262)/365

9

Congelatoare orizontale

(0,480 x V(adj) + 195)/365

Pentru frigiderele/congelatoarele care au mai mult de două uşi sau pentru alte aparate frigorifice de uz casnic care nu intră în categoriile de mai sus consumul maxim admis de energie (E(max)) este în funcţie de temperatura şi de numărul de stele ale compartimentului cu temperatura cea mai joasă, după cum urmează:

Temperatura compartimentului cel mai rece

Categoria

E(max) (kWh/24h)

> - 6°C

1/2/3

(0,207 x V(adj) + 218)/365

=< - 6°C (*)

4

(0,557 x V(adj) + 166)/365

=< -12°C (**)

5

(0,402 x V(adj) + 219)/365

=< -18°C (***)

6

(0,573 x V(adj) + 206)/365

=< -18°C (****)

7

(0,697 x V(adj) + 272)/365

Procedurile de încercare destinate verificării conformităţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele privind consumul de energie

Dacă consumul de energie al unui aparat frigorific de uz casnic supus verificării este inferior sau egal cu valoarea E(max) (consum maxim admis pentru categoria sa) majorată cu 15%, acest aparat este garantat ca fiind conform cu exigenţele de consum de energie potrivit prezentei hotărâri. Dacă consumul este superior valorii E(max) majorate cu 15%, trebuie măsurat consumul altor trei aparate. Dacă media aritmetică a consumurilor electrice ale acestor trei aparate frigorifice de uz casnic este inferioară sau egală cu valoarea E(max) majorată cu 10%, aparatul este garantat conform exigenţelor impuse. Dacă media aritmetică depăşeşte valoarea E(max) majorată cu 10%, aparatul frigorific de uz casnic este considerat neconform cu aceste exigenţe.

Definiţii:

Termenii utilizaţi în prezenta anexă corespund definiţiilor din Standardul „Metode de măsurare a consumului de energie electrică şi a caracteristicilor asociate ale racitoarelor, conservatoarelor şi congelatoarelor de uz casnic si ale combinaţiilor lor" - SR EN 153:1997.

ANEXA Nr. 7

PROCEDURA  DE  EVALUARE

a conformităţii aparatelor frigorifice de uz casnic

1.   Producătorul sau reprezentantul său autorizat asigură şi declară că aparatul frigorific de uz casnic satisface cerinţele de eficienţă energetică conform prezentei hotărâri. Producătorul aplică marcajul de conformitate CE pe fiecare aparat frigorific de uz casnic pe care îl produce şi întocmeşte o declaraţie de conformitate.

2.   Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să întocmească documentaţia descrisă la pct. 3.

Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să păstreze această documentaţie la dispoziţia organelor de control abilitate, pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data fabricării aparatului frigorific de uz casnic. In cazul în care producătorul sau reprezentantul autorizat al producătorului nu este persoană juridică cu sediul în România sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a păstra documentaţia care atestă conformitatea aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele prezentei hotărâri şi de a prezenta această documentaţie, la cerere, organelor de control abilitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă a produsului.

3.   Documentaţia tehnică trebuie să permită evaluarea conformităţii aparatului frigorific de uz casnic cu cerinţele de eficienţă energetică prevăzute în prezenta hotărâre. Documentaţia trebuie să conţină, în măsura în care este necesar acestei evaluări, informaţii privind concepţia, fabricaţia şi funcţionarea aparatului frigorific de uz casnic, şi anume:

-  denumirea şi sediul producătorului;

-   instrucţiuni de exploatare, dacă există;

-  descrierea generală a modelului, suficientă pentru ca acesta să poată fi identificat fără dubii;

-   informaţii şi desene, dacă este necesar, despre principalele caracteristici ale concepţiei modelului şi mai ales asupra punctelor care influenţează sensibil consumul de energie, dimensiuni, volume, caracteristicile compresorului, particularităţi şi altele asemenea;

-  rezultatele măsurării consumului de energie, efectuate potrivit prevederilor standardelor la care se face referire la art. 4 alin. (2) şi prin metoda de calcul prezentată în anexa nr. 6;

-   detalii privind conformitatea acestor valori cu consumul electric maxim calculat conform metodei prezentate în anexa nr. 6;

-   atunci când informaţiile referitoare la un model nou, rezultat dintr-o combinaţie specifică de modele, au fost obţinute prin calcul în baza unui proiect şi/sau în baza extrapolării altor combinaţii, documentaţia trebuie să includă detalii ale acestor calcule şi/sau extrapolări şi a încercărilor efectuate pentru verificarea preciziei calculelor. Detaliile se vor referi la modelul matematic de calcul al performanţei şi la măsurile luate pentru încercarea modelului.

4.   Producătorii de aparate frigorifice de uz casnic sunt responsabili pentru stabilirea consumului de energie al fiecărui aparat frigorific de uz casnic, conform prevederilor prezentei hotărâri, şi pentru stabilirea conformităţii aparatului frigorific de uz casnic cu documentaţia tehnică prevăzută la pct. 3.

5.   Producătorul sau reprezentantul său autorizat trebuie să păstreze împreună cu documentaţia tehnică o copie de pe declaraţia de conformitate.

6.   Producătorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca procesul de producţie să asigure conformitatea aparatului frigorific de uz casnic fabricat cu documentaţia tehnică pe care o întocmeşte conform cerinţelor prezentei hotărâri.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1039/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1039 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu