Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 735 din 22 august 2000

privind aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Azerbaidjan privind colaborarea in domeniile stiintei, invatamantului, culturii si sportului, semnat la Bucuresti la 2 iulie 1995

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 447 din 11 septembrie 2000


SmartCity3


    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Azerbaidjan privind colaborarea in domeniile stiintei, invatamantului, culturii si sportului, semnat la Bucuresti la 2 iulie 1995.
    Art. 2
    Cheltuielile ocazionate de aducerea la indeplinire a prevederilor prezentului acord se vor suporta in conformitate cu reglementarile legale in vigoare in fiecare tara.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       p. Ministru de stat,
                       ministrul afacerilor externe,
                       Stelian Oancea,
                       secretar de stat

                       Ministrul culturii,
                       Ion Caramitru

                       p. Ministrul educatiei nationale,
                       Adrian Miroiu,
                       secretar de stat

                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian Remes

                       Presedintele
                       Agentiei Nationale pentru
                       Stiinta, Tehnologie si Inovare,
                       Lanyi Szabolcs

                       p. Ministrul tineretului si sportului,
                       Alexandru Popescu,
                       secretar de stat

                                 ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Azerbaidjan privind colaborarea in domeniile stiintei, invatamantului, culturii si sportului

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Azerbaidjan, denumite in continuare parti,
    avand in vedere transformarile istorice care au loc in societatea contemporana,
    considerand ca acestea sunt de natura sa permita edificarea pe baze durabile a unei colaborari ample si diversificate intre tarile lor,
    dorind sa dezvolte si sa aprofundeze colaborarea in domeniile stiintei, invatamantului, culturii, artei si sportului in conformitate cu prevederile acordurilor internationale la care cele doua tari sunt parti,
    in intentia de a contribui la cunoasterea reciproca, la apropierea dintre cetatenii celor doua tari, la o mai buna intelegere intre ei, si
    decise sa aplice prevederile Actului final de la Helsinki al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa si ale Cartei de la Paris pentru o noua Europa,
    au convenit sa incheie prezentul acord care reglementeaza cadrul general al colaborarii in domeniile mentionate, dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Cele doua parti vor dezvolta colaborarea dintre tarile lor in domeniile stiintei, invatamantului, culturii, artei si sportului, precum si in alte domenii inrudite de interes reciproc, vor promova schimburile de materiale si de documentatie in aceste sfere si vor facilita contactele directe intre institutii si persoane.
    Art. 2
    Cele doua parti vor favoriza colaborarea in domeniul stiintei si tehnologiei prin:
    a) stabilirea si realizarea de programe, studii si alte activitati comune;
    b) schimb de specialisti, cadre didactice universitare, oameni de stiinta, specialisti in domeniul tehnologiei si vizite de experti;
    c) schimb de publicatii si de documentatii stiintifice, inclusiv filme si casete video, precum si de rezultate ale cercetarii stiintifice.
    Partile vor incuraja si vor sprijini colaborarea directa dintre academiile, ministerele sau departamentele de stiinta-tehnologie din tarile lor, prin convenirea unor documente juridice in acest sens.
    Ambele parti vor facilita organizarea de expozitii si manifestari tehnico-stiintifice, cercetari comune pe teme de interes reciproc, valorificarea in comun a unor rezultate obtinute in domeniul stiintei si tehnologiei.
    Detaliile si conditiile financiare ale colaborarii vor fi convenite prin acorduri, programe, protocoale sau conventii ce se vor incheia intre institutiile interesate.
    Art. 3
    Partile vor sprijini colaborarea si schimbul de experienta in domeniul invatamantului si educatiei, prin:
    a) schimb de profesori si de alti specialisti, pentru a preda cursuri si pentru a desfasura cercetari in domeniul lor de specialitate:
    b) promovarea colaborarii directe dintre institutii de invatamant la toate nivelurile;
    c) acordarea, pe masura posibilitatilor fiecarei parti, de locuri si burse pentru studii universitare, specializare postuniversitara si doctorat, in domenii stabilite de comun acord;
    d) incurajarea si sprijinirea studierii limbii si literaturii celeilalte parti in institutiile nationale de invatamant, prin: infiintarea in cadrul acestora a unor catedre/lectorate de profil; trimiterea de lectori din tara; trimiterea de carti si publicatii de specialitate; participarea reciproca la cursuri de vara organizate de fiecare parte;
    e) schimb de studenti si de elevi;
    f) actiuni comune, inclusiv prin studierea de materiale si documente si prin infiintarea de comisii mixte, pentru, reflectarea corecta a istoriei, geografiei si dezvoltarii economico-sociale a fiecarei tari in manualele scolare si in cursurile universitare din celalalt stat.
    Partile convin ca in domeniul invatamantului colaborarea poate cuprinde cele mai diferite sectoare ale sistemelor educationale respective, asa cum vor fi stabilite la nivel departamental.
    Art. 4
    Partile vor incuraja recunoasterea reciproca a diplomelor si titlurilor acordate de institutiile lor de invatamant prin incheierea unor intelegeri separate, in care sa fie precizate conditiile si exigentele impuse de echivalare.
    Art. 5
    Partile vor recunoaste certificatele, diplomele, titlurile si gradele academice acordate ca urmare a pregatirii, perfectionarii sau specializarii cadrelor proprii in institutiile celeilalte parti. In privinta recunoasterii reciproce a gradelor academice, vor putea fi incheiate intelegeri separate intre organele competente ale celor doua parti.
    Art. 6
    Partile vor facilita mai buna cunoastere reciproca a valorilor autentice ale culturii si artei popoarelor lor, prin:
    a) schimb de scriitori, creatori in domeniul artei, solisti si formatii artistice de amatori si profesioniste, precum si de specialisti si personalitati care actioneaza in domeniile prevazute de prezentul acord;
    b) organizarea de manifestari culturale si artistice - expozitii de arta, prezentari de filme, programe de radio si de televiziune, festivaluri artistice si muzicale - de catre una dintre parti pe teritoriul celeilalte parti, inclusiv pe baze comerciale;
    c) schimb si donatii de publicatii de arta, filme, carti, periodice, inregistrari muzicale, partituri, discuri si benzi intre biblioteci, muzee si alte institutii culturale;
    d) colaborarea intre edituri, inclusiv in ceea ce priveste difuzarea si comercializarea cartilor;
    e) organizarea in comun a unor manifestari culturale (expozitii, simpozioane etc.) pe teme convenite in prealabil;
    f) includerea in repertoriul institutiilor de profil din tara proprie a unor lucrari dramatice si muzicale ale creatorilor din cealalta tara;
    g) incurajarea traducerii si publicarii in statele lor de opere literare si lucrari stiintifice reprezentative ale unor autori din cealalta tara.
    Art. 7
    Partile se angajeaza sa ia masurile necesare vizand asigurarea platii drepturilor de autor si de onorarii artistilor, precum si transferul sumelor cuvenite, conform conditiilor stipulate in contractele incheiate si reglementarilor internationale in materie.
    Art. 8
    Partile vor incuraja invitarea si participarea reciproca a unor oameni de stiinta si specialisti din domeniile invatamantului, culturii si artelor din cealalta tara la congrese, conferinte, festivaluri artistice sau alte manifestari cu participare internationala, organizate pe teritoriul lor.
    Art. 9
    Ambele parti vor stimula colaborarea dintre institutiile lor in domeniul conservarii si valorificarii patrimoniului cultural al celor doua tari.
    Art. 10
    Partile vor promova colaborarea activa a reprezentantilor si delegatiilor lor in cadrul UNESCO si al altor organizatii si reuniuni internationale din domeniul culturii.
    Art. 11
    Partile vor sprijini si vor facilita colaborarea sub cele mai diverse forme dintre institutiile centrale si locale de arhivistica, muzee si biblioteci, facilitand accesul oamenilor de stiinta si al cercetatorilor din cealalta tara la fondurile respectivelor institutii.
    Aceste facilitati sunt acordate pe baza de reciprocitate si in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare in fiecare tara, detaliile urmand sa fie convenite intre organizatiile de resort.
    Art. 12
    Partile vor incuraja si vor sprijini colaborarea sub diferite forme dintre uniunile de creatie (scriitori, arhitecti, artisti plastici, compozitori si interpreti, oameni de teatru, cineasti, fotografi etc.), in baza unor programe, protocoale sau a altor documente de lucru ce vor fi convenite intre acestea.
    Art. 13
    Partile vor incuraja colaborarea in domeniul audiovizualului prin schimb de emisiuni si programe radiofonice si de televiziune privind dezvoltarea economica, sociala si culturala din tarile lor, schimb si acreditare de specialisti si reporteri de radio si de televiziune, in scopul promovarii cunoasterii reciproce a celor doua popoare si a realizarilor lor in domeniile mentionate.
    Art. 14
    Partile vor actiona pentru infiintarea unui centru cultural roman la Baku si a unui centru cultural azer la Bucuresti.
    In aceasta problema partile vor incheia un acord separat.
    Art. 15
    Partile vor sprijini colaborarea dintre arhive de film, cinemateci si institutiile lor cinematografice, in scopul realizarii de coproductii, schimbului de filme, de afise de cinema, reviste si publicatii de specialitate si al participarii reciproce la festivaluri.
    Art. 16
    Cele doua parti se angajeaza sa incurajeze stabilirea si desfasurarea unor activitati comune pe linie de tineret, in scopul apropierii si cunoasterii reciproce.
    Art. 17
    Partile vor sprijini dezvoltarea colaborarii in domeniul culturii fizice si sportului, pe baza de intelegeri intre organizatiile corespunzatoare.
    Art. 18
    Partile vor promova extinderea schimburilor turistice pe baze necomerciale si vor perfectiona formele de realizare a acestora.
    Art. 19
    Cele doua parti vor sprijini colaborarea dintre agentiile de presa si asociatiile de ziaristi si reporteri din cele doua tari si vor promova schimbul de vizite, precum si acreditarea de corespondenti permanenti sau pe perioade limitate.
    Art. 20
    Partile vor incuraja si vor sprijini contactele directe in domeniul sanatatii la nivelul ministerelor, academiilor de profil, universitatilor si facultatilor de medicina, institutelor de cercetare stiintifica etc.
    Art. 21
    Partile se vor informa asupra manifestarilor stiintifice, culturale, artistice, sportive etc., pe care le organizeaza, facilitandu-si reciproc participarea la acestea.
    Art. 22
    Pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentului acord partile vor incheia programe periodice interguvernamentale si/sau interdepartamentale de colaborare si schimburi, in care se vor conveni formele de cooperare, modalitatile de executie si de finantare a acesteia.
    In acelasi scop partile vor putea desemna reprezentanti sau delegati ai ministerelor si institutiilor ce contribuie la indeplinirea acordului, care sa se reuneasca periodic in comisie mixta.
    Comisia se va intruni alternativ la Bucuresti si la Baku pentru a incheia programe si planuri de schimburi pe perioade ce se vor conveni de catre cele doua parti si pentru a analiza modul de indeplinire a prevederilor acestora.
    Art. 23
    Fiecare dintre cele doua parti va facilita, in limita posibilitatilor, rezolvarea problemelor cu caracter administrativ si financiar aparute in cursul realizarii actiunilor intreprinse pe teritoriul sau de cealalta parte, in conformitate cu prevederile prezentului acord.
    Art. 24
    Prevederile prezentului acord nu exclud posibilitatea stabilirii unei colaborari bilaterale si in alte sectoare care au tangenta cu domeniile care fac obiectul lui sau care corespund obiectivului acestuia.
    Art. 25
    Prezentul acord va intra in vigoare la data schimbului de note intre cele doua parti, prin care se va certifica indeplinirea procedurilor constitutionale necesare pentru aprobarea sa.
    Art. 26
    Acordul este valabil pe o perioada de 5 ani, dupa care va fi prelungit in mod automat pentru noi perioade de cate 5 ani, daca nici una dintre parti nu isi va declara dorinta de a-l denunta, anuntand despre aceasta intentie cealalta parte cu 6 luni inainte de expirarea valabilitatii acestuia.
    In cazul denuntarii prezentului acord in conformitate cu prevederile acestui articol, orice program de schimburi, intelegere sau proiect realizat in baza sa si care nu a fost epuizat isi pastreaza valabilitatea in toata perioada pentru care a fost convenit.
    Incheiat la Bucuresti la 2 iulie 1995, in doua exemplare originale, in limbile romana, azera si rusa, toate textele avand aceeasi valoare. In caz de divergenta sau de diferente de pareri privind prezentul acord, textul de referinta va fi cel in limba rusa.

                          Pentru Guvernul Romaniei,
                              Teodor Melescanu

                              Pentru Guvernul
                          Republicii Azerbaidjan,
                               Hasan Hasanov



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 735/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 735 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 735/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu