Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 459 din 16 mai 2002

privind aprobarea Normelor de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 350 din 27 mai 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 15 alin. (2) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Normele de calitate pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Sanatatii si Familiei va elabora norme de supraveghere, inspectie sanitara si control conform prevederilor prezentei hotarari.
    Art. 3
    In scopul realizarii unei informari prompte, adecvate si corecte a populatiei asupra calitatii apei de imbaiere din zonele naturale, Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si Ministerul Turismului vor incheia, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, un protocol de colaborare.
    Art. 4
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitie contrara se abroga.
    Art. 5
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul sanatatii si familiei,
                         Daniela Bartos

                         Ministrul apelor si protectie mediului,
                         Petru Lificiu

                         Ministrul turismului,
                         Matei-Agathon Dan

                         Ministrul administratiei publice,
                         Octav Cozmanca

    ANEXA 1

                          NORME DE CALITATE
pentru apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere

    Art. 1
    Prezentele norme de calitate reglementeaza cerintele de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca apa din zonele naturale amenajate pentru imbaiere, cu exceptia apei folosite in scopuri terapeutice si a apei din piscine sau bazine de inot.
    Art. 2
    In sensul prezentelor norme de calitate, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza:
    a) apa de imbaiere - un rau sau un lac ori parti ale acestora, precum si apa de mare, in care:
    - imbaierea este explicit autorizata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei;
    - imbaierea nu este interzisa si este traditional practicata de un numar mai mare de 150 de persoane;
    b) zona de imbaiere - orice loc unde exista apa de imbaiere;
    c) sezon de imbaiere - perioada pe durata careia un numar mai mare de 150 de persoane este de asteptat sa foloseasca apa in acest scop, conform obiceiurilor, oricaror reguli locale referitoare la imbaiere ori conditiilor de clima.
    Art. 3
    (1) Parametrii de calitate si valorile admise pentru apa de imbaiere din zonele naturale sunt prevazute in anexa.
    (2) Valorile de referinta prevazute in anexa, cu sau fara corespondent in coloana "Valori obligatorii", vor fi atinse prin orice mijloace care conduc la imbunatatirea calitatii apei fara a deteriora insa calitatea naturala a acesteia.
    Art. 4
    (1) Ministerul Sanatatii si Familiei poate aproba, pentru calitatea apei de imbaiere intr-o anumita zona de imbaiere, si alte valori pentru parametri decat cele prevazute in anexa.
    (2) Valorile stabilite potrivit alin. (1) nu trebuie sa fie mai mari decat valorile cuprinse in coloana "Valori obligatorii" prevazuta in anexa.
    Art. 5
    (1) Ministerul Alimentatiei Publice, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si Ministerul Sanatatii si Familiei vor lua toate masurile necesare pentru a asigura conformarea cu parametrii de calitate prevazuti la art. 3, in termen de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme de calitate.
    (2) Toate zonele de imbaiere stabilite, special echipate in acest scop, trebuie sa fie autorizate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, iar valorile din coloana "Valori obligatorii" prevazuta in anexa trebuie sa fie urmarite din momentul in care imbaierea este permisa pentru prima data.
    (3) In primii 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme de calitate apa din zonele de imbaiere autorizate potrivit alin. (2) poate respecta doar valorile obligatorii prevazute in anexa.
    (4) In cazul apei de mare din vecinatatea frontierelor sau a apelor transfrontaliere care afecteaza calitatea apelor de imbaiere de pe teritoriul altor state obiectivele pentru calitatea apei de imbaiere se vor determina in colaborare cu statele riverane.
    Art. 6
    (1) Cerintele de calitate pentru apa dintr-o zona naturala amenajata pentru imbaiere sunt considerate ca fiind corespunzatoare daca rezultatele analizelor efectuate din acea apa, din aceleasi puncte si la intervalele prevazute in anexa arata ca ele se conformeaza valorilor parametrilor de calitate in cazul:
    a) a 95% din probele prelevate pentru parametrii din coloana "Valori obligatorii" prevazuta in anexa;
    b) a 90% din probele prelevate pentru toti ceilalti parametri, cu exceptia coliformilor totali si a coliformilor fecali, pentru care procentajul poate fi de 80% .
    (2) Diferentele de 5%, 10% sau 20% din probele prelevate, care nu sunt conforme cerintelor de calitate, se considera corespunzatoare cand:
    a) depasirea valorii respectivului parametru nu este mai mare de 50%, cu exceptia valorilor pentru parametrii microbiologici, pH si oxigenului dizolvat;
    b) in probele prelevate consecutiv, la intervale statistic determinate, valorile nu depasesc valorile stabilite pentru parametrii relevanti.
    (3) Depasirile valorilor stabilite potrivit art. 4 nu se iau in considerare in calculul procentajelor prevazute la alin. (1) si (2), daca aceste depasiri sunt consecinta inundatiilor, a altor dezastre naturale sau a conditiilor meteorologice exceptionale.
    Art. 7
    (1) Frecventa de prelevare a probelor pentru monitorizarea calitatii apei de imbaiere trebuie sa corespunda cerintelor prevazute in anexa.
    (2) Punctele de prelevare a probelor de apa se stabilesc acolo unde densitatea medie zilnica de inotatori este cea mai mare, de regula de la o adancime de 30 cm sub nivelul apei, cu exceptia probelor pentru uleiuri, care se preleveaza de la suprafata apei.
    (3) Prelevarea probelor trebuie sa inceapa cu cel putin doua saptamani inainte de inceperea sezonului de imbaiere.
    (4) Pentru autorizarea sanitara a zonei si a apei de imbaiere se fac investigatii locale privind conditiile din amonte in cazul apelor curgatoare si conditiile din zona, cu posibil impact, in cazul lacurilor si marilor, investigatii ce trebuie facute periodic in scopul obtinerii de date geografice si topografice cat mai complete si al determinarii volumului, naturii si efectelor deversarilor poluante sau potential poluante.
    (5) Daca in cadrul inspectiei efectuate de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale impreuna cu autoritatile locale de mediu sau daca din rezultatele obtinute in laborator se evidentiaza prezenta unei deversari sau a unei posibile deversari ce poate contribui la modificarea calitatii apei, se vor preleva probe aditionale. Probele aditionale se vor recolta ori de cate ori exista suspiciunea unei posibilitati de deteriorare a calitatii apei.
    (6) Metodele de referinta pentru analiza parametrilor sunt prevazute in anexa.
    (7) In cazul utilizarii altor metode de analiza laboratoarele trebuie sa ia masurile necesare si sa dovedeasca faptul ca rezultatele obtinute sunt echivalente sau comparabile cu cele specificate in anexa.
    Art. 8
    Implementarea prezentelor norme de calitate nu trebuie sa conduca sub nici o forma, direct sau indirect, la deteriorarea calitatii naturale a apei.
    Art. 9
    (1) Ministerul Sanatatii si Familiei poate acorda derogari de la prezentele norme de calitate in urmatoarele situatii:
    a) conditii exceptionale meteorologice sau geografice, pentru parametrii marcati cu (0) in anexa;
    b) apa de imbaiere este in proces natural de imbogatire in anumite substante care conduc la depasirea valorilor prevazute in anexa.
    (2) Imbogatirea naturala inseamna procesul prin care, fara o interventie umana, o anumita apa primeste din sol anumite substante continute in acesta.
    (3) Derogarile prevazute la alin. (1) nu vor fi acordate daca nu sunt respectate cerintele esentiale de protectie a sanatatii publice.
    (4) Ministerul Sanatatii si Familiei va fi instiintat in scris de catre autoritatea de sanatate publica teritoriala asupra acestor situatii, cu specificarea motivelor si a perioadei estimate pentru care se aplica aceasta derogare.
    Art. 10
    Valorile parametrilor prevazuti in anexa pot fi revizuiti prin ordin al ministrului sanatatii si familiei, in functie de progresul tehnic si stiintific in domeniu.
    Art. 11
    (1) Sezonul de imbaiere este de la 1 iunie la 15 septembrie.
    (2) In functie de conditiile locale, sezonul de imbaiere poate fi stabilit pentru o alta perioada de catre administratia publica locala sau de Ministerul Turismului.
    (3) Populatia va fi informata asupra perioadei sezonului de imbaiere de catre organele administratiei publice, prin anunt public.
    (4) In zonele de imbaiere autorizate pentru acest scop de catre Ministerul Sanatatii si Familiei populatia va fi informata de catre acesta asupra oricaror modificari in calitatea apei.
    (5) In zonele de imbaiere folosite traditional in acest scop si neautorizate pentru folosire, populatia va fi, de asemenea, informata prin panouri avertizoare asupra calitatii apei de imbaiere. Informarea populatiei se va face conform normelor de supraveghere, inspectie sanitara si control elaborate potrivit art. 2 din hotarare.
    Art. 12
    Anexa face parte integranta din prezentele norme de calitate.

    ANEXA 1*)
    la normele de calitate

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                          PARAMETRII DE CALITATE
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  PARAMETRI   |  VALORI |  VALORI   |FRECVENTA|   METODA DE REFERINTA    |
|crt.|              |    DE   |OBLIGATORII|MINIMA DE|   PENTRU ANALIZA SI DE   |
|    |              |REFERINTA|    *)    |PRELEVARE|        INSPECTIE         |
|    |              |    *)   |           |    A    |                          |
|    |              |         |           |PROBELOR |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|    |Parametrii    |         |           |         |                          |
|    |microbiologici|         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  1 |Coliformi     |     500 |    10.000 | La 2    |Metoda tuburile multiple, |
|    |totali/100 ml |         |           |saptamani|insamantarea tuburilor    |
|    |              |         |           | (1)     |pozitive pe mediu de      |
|____|______________|_________|___________|_________|confirmare, numaratoarea  |
|  2 |Coliformi     |     100 |     2.000 | La 2    |conform numarului cel mai |
|    |fecali/100 ml |         |           |saptamani|probabil sau metoda       |
|    |              |         |           | (1)     |membranei filtrante cu    |
|    |              |         |           |         |insamantarea pe mediu cel |
|    |              |         |           |         |mai adecvat, insamantare  |
|    |              |         |           |         |si identificarea          |
|    |              |         |           |         |coloniilor suspecte.      |
|    |              |         |           |         |Temperatura de incubare   |
|    |              |         |           |         |este variabila, adecvata  |
|    |              |         |           |         |investigarii coliformilor |
|    |              |         |           |         |totali sau fecali.        |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  3 |Streptococi   |     100 |      -    | (2)     |Metoda Litsky numararea   |
|    |fecali/100    |         |           |         |conform numarului cel mai |
|    |              |         |           |         |probabil sau metoda       |
|    |              |         |           |         |membranei filtrante cu    |
|    |              |         |           |         |insamantarea pe mediu cel |
|    |              |         |           |         |mai adecvat.              |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  4 |Salmonella/L  |      -  |      0    | (2)     |Metoda membranei          |
|    |              |         |           |         |filtrante, inoculare pe   |
|    |              |         |           |         |mediu standard,           |
|    |              |         |           |         |imbogatire-trecere pe     |
|    |              |         |           |         |mediu agar de             |
|    |              |         |           |         |izolare-identificare.     |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  5 |Enterovirusuri|      -  |      0    | (2)     |Concentrare prin filtrare,|
|    |UFP/10 L      |         |           |         |floculare sau centrifugare|
|    |              |         |           |         |si confirmare.            |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|    |Parametrii    |         |           |         |                          |
|    |fizico-chimici|         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  6 | pH           |      -  | 6 - 9 (0) | (2)     |Electrometrie cu calibrare|
|    |              |         |           |         |la pH 7 si 9              |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  7 | Culoare      |      -  |Fara       | La 2    |Inspectie vizuala sau     |
|    |              |         |modificari |saptamani|fotometrie cu standarde   |
|    |              |         |anormale   | (1) (2) |pentru scala de culoare.  |
|    |              |         |ale culorii|         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  8 |Uleiuri       | < = 0,3 |Fara film  | (1) (2) |Inspectia vizuala si      |
|    |minerale mg/l |         |vizibil la |         |olfactorie sau extractie  |
|    |              |         |suprafata  |         |folosind un volum adecvat |
|    |              |         |apei si    |         |si cantarind reziduul     |
|    |              |         |fara miros |         |uscat.                    |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|  9 |Substante     | < = 0,3 |Fara spuma | La 2    |Inspectie vizuala sau prin|
|    |tensioactive  |         |           |saptamani|SA, metoda cu albastru de |
|    |(care         |         |           | (1) (2) |metilen                   |
|    |reactioneaza  |         |           |         |                          |
|    |cu albastru de|         |           |         |                          |
|    |metilen) mg/l |         |           |         |                          |
|    |lauril sulfat |         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 10 |Fenoli (indice|< = 0,005|Fara miros |La 2     |Verificarea absentei      |
|    |de fenol)     |         |specific   |saptamani|mirosului specific de     |
|    |C4H5OH mg/l   |         |  < = 0,05 | (1) (2) |fenol sau prin SA, metoda |
|    |              |         |           |         |cu 4-aminoantipirina      |
|    |              |         |           |         |(4 AAP)                   |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 11 |Transparenta m|       2 |   1 (0)   |La 2     |Discul Secchi             |
|    |              |         |           |saptamani|                          |
|    |              |         |           | (1)     |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 12 |Oxigenul      | 80 - 120|      -    | (2)     |Metoda Winkler sau metoda |
|    |dizolvat % de |         |           |         |electrometrica            |
|    |saturare cu O2|         |           |         |(oxigenometru)            |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 13 |Reziduuri de  | Absente |           |La 2     |Inspectie vizuala         |
|    |gudron si     |         |           |saptamani|                          |
|    |materiale     |         |           | (1)     |                          |
|    |plutitoare    |         |           |         |                          |
|    |cum ar fi     |         |           |         |                          |
|    |lemn, articole|         |           |         |                          |
|    |din plastic,  |         |           |         |                          |
|    |sticle,       |         |           |         |                          |
|    |recipiente din|         |           |         |                          |
|    |sticla,       |         |           |         |                          |
|    |cauciuc sau   |         |           |         |                          |
|    |din orice alt |         |           |         |                          |
|    |material.     |         |           |         |                          |
|    |Deseuri sau   |         |           |         |                          |
|    |aschii.       |         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 14 |Amoniu mg/l   |         |categoria  | (3)     |SA, metoda Nessler, sau   |
|    |NH4           |         |A1 - apa de|         |metoda albastru de        |
|    |              |         |suprafata  |         |indofenol                 |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 15 |Azot -        |         |categoria  | (3)     |Metoda Kjedahl            |
|    |Kjeldahl mg/l |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |N             |         |suprafata  |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
|    |Alte substante|         |           |         |                          |
|    |considerate ca|         |           |         |                          |
|    |indicatoare de|         |           |         |                          |
|    |poluare       |         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 16 |Pesticide     |         |categoria  | (2)     |GC                        |
|    |(paration,    |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |HCH, dieldrin)|         |suprafata  |         |                          |
|    |mg/l          |         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 17 |Metale grele  |         |categoria  | (2)     |SAA                       |
|    |mg/l          |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |              |         |suprafata  |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 18 |Cianuri mg/l  |         |categoria  | (2)     |SA cu reactiv specific    |
|    |              |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |              |         |suprafata  |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 19 |Nitrati       |         |categoria  | (2)     |                          |
|    |Fosfati mg/l  |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |              |         |suprafata  |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 20 |CBO5 mg/l O2  | 5       |categoria  |         |                          |
|    |              |         |A1 - apa de|         |                          |
|    |              |         |suprafata  |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
| 21 |Suspensii     |Absente  |      -    |         |                          |
|    |totale        |         |           |         |                          |
|____|______________|_________|___________|_________|__________________________|
    *) Valoarea de referinta este acea valoare, superioara calitativ valorii obligatorii si care trebuie atinsa in perioada de derogare solicitata
    *) Valoarea obligatorie este acea valoare minima a fi respectata pentru parametrii fizico-chimici, microbiologici, speciali si toxici, in momentul utilizarii apei cu scop de imbaiere.
    (0) se pot depasi aceste valori in situatii meteorologice si geografice exceptionale.
    (1) cand probele prelevate in anul precedent au aratat rezultate cu mult mai bune decat cele din acest tabel si cand nici un factor care ar putea sa diminueze calitatea apei nu a aparut, autoritatea de sanatate publica teritoriala poate decide reducerea frecventei de prelevare la jumatate.
    (2) concentratii ce trebuie verificate de catre autoritatea de sanatate publica cand inspectia zonei de imbaiere evidentiaza ca substanta ar putea fi prezenta sau calitatea apei s a deteriorat.
    (3) acesti parametrii trebuie sa fie verificati de catre autoritatile de sanatate publica teritoriale atunci cand exista o tendinta de eutrofizare a apei.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 459/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 459 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu