Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1855 din 22 decembrie 2005

privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 43 din 18 ianuarie 2006



               

    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 8 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ART. 1
    Prezenta hotarare stabileste Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti. Aceste criterii sunt impartite in criterii obligatorii, care trebuie indeplinite in totalitate, si criterii optionale, dintre care trebuie indeplinite doar o parte, potrivit prevederilor din anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    ART. 2
    Prevederile prezentei hotarari se aplica serviciilor de cazare pentru turisti, calatori, chiriasi si cuprind prestarea, contra cost, a unor servicii de cazare peste noapte in camere echipate in mod corespunzator, inclusiv cu cel putin un pat, oferite ca serviciu principal turistilor si calatorilor. Serviciile de cazare peste noapte cuprind servicii de servire a mesei, activitati sportive si/sau accesul in zonele verzi.
    ART. 3
    (1) Tariful pentru solicitarile de acordare a etichetei ecologice se stabileste potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
    (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), tariful pentru solicitarile de acordare a etichetei ecologice pentru intreprinderile mici si mijlocii si cabanele turistice montane se reduce cu 75% .
    (3) In sensul prezentei hotarari, intreprinderile mici si mijlocii sunt considerate a fi cele definite in Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, iar cabanele turistice montane reprezinta unitati turistice care pot oferi alpinistilor si excursionistilor adapost peste noapte in zone montane izolate.
    ART. 4
    Performanta de mediu a serviciilor prevazute la art. 2 si compatibilitatea utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevazute in anexa.
    ART. 5
    Cerintele specifice de evaluare si verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti. Metodele de evaluare si standardele, altele decat cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizeaza daca echivalenta acestora este acceptata de catre autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice - Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, denumita in continuare autoritate competenta.
    ART. 6
    Numarul de cod atribuit serviciilor de cazare pentru turisti in scopuri administrative este "25".
    ART. 7
    Prezenta hotarare se aplica pana la data de 30 aprilie 2008.
    Prezenta hotarare transpune Decizia Comisiei Europene nr. 287/2003/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare serviciilor de cazare pentru turisti, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L102/2003.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
                       Sulfina Barbu

                       Ministrul economiei si comertului,
                       Codrut Ioan Seres

                       p. Ministrul transporturilor,
                       constructiilor si turismului,
                       Alexandros Galiatatos,
                       secretar de stat

    ANEXA 1

                              CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti

    Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice
    Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului in cele trei etape ale ciclului de viata al serviciului, achizitionare, prestarea serviciului, deseuri. Ele promoveaza cu precadere:
    a) reducerea consumului de energie;
    b) reducerea consumului de apa;
    c) reducerea cantitatii de deseuri generate;
    d) favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului;
    e) promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.

    Cerinte de evaluare si verificare
    Daca agentului economic care solicita acordarea etichetei ecologice i se cere sa prezinte declaratii, documentatii, rapoarte de incercare sau alte dovezi care sa ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de agentul economic si/sau furnizorul/furnizorii acestuia, dupa caz.
    Daca este necesar, autoritatea competenta poate solicita documente justificative si poate efectua verificari independente.
    La evaluarea solicitarii de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti si la monitorizarea conformarii cu criteriile, autoritatea competenta ia in considerare punerea in aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si audit (EMAS) in vederea participarii voluntare a organizatiilor la aceste scheme, sau ale standardului roman SR EN ISO 14001:2005.

    CRITERII OBLIGATORII

    Toate criteriile din aceasta sectiune trebuie sa fie indeplinite.

    Energie

    1. Energie electrica din surse regenerabile
    Cel putin 22% din energia electrica trebuie sa provina din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie.
    Acest criteriu se aplica numai in cazul unitatilor de cazare pentru turisti care au acces la o piata care ofera energie generata din surse regenerabile de energie.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie a furnizorului de energie electrica sau contractul incheiat cu acesta, care indica natura surselor de energie regenerabila, procentul de energie electrica furnizata care provine dintr-o sursa de energie regenerabila si precizeaza procentul maxim care poate fi furnizat. Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.535/2003, sursele de energie regenerabile nefosile sunt: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, hidroelectrica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz provenit din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz.

    2. Carbune si combustibil petrolier greu
    Nu se folosesc ca sursa de energie din combustibil petrolier greu cu un continut de sulf de peste 0,2% si carbuni.
    Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care au sistem de incalzire propriu.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, indicand natura sursei de energie folosite.

    3. Utilizarea energiei electrice pentru incalzire
    Un procent de cel putin 22% din energia electrica folosita pentru incalzirea camerelor si a apei calde sanitare trebuie sa provina din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.535/2003.
    Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care au un sistem electric de incalzire propriu si au acces la o piata care ofera electricitate generata din surse de energie regenerabile.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de indeplinire a acestui criteriu, indicand natura si cantitatile de energie defalcate pe surse de energie folosite pentru incalzire, impreuna cu documentatia privind cazanele/generatoarele de caldura utilizate, daca este cazul.

    4. Randamentul cazanelor de apa calda
    Randamentul util al unui cazan/generator de caldura nou, cumparat in perioada pentru care se acorda eticheta ecologica, trebuie sa fie de cel putin 90%, masurat in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerintelor referitoare la eficienta cazanelor noi pentru apa calda care functioneaza cu combustibili lichizi sau gazosi.
    Cazanele de apa calda care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos, conform definitiei din Hotararea Guvernului nr. 574/2005, trebuie sa respecte prevederile de randament prevazute in aceasta hotarare.
    Randamentul cazanelor excluse potrivit Hotararii Guvernului nr. 574/2005 trebuie sa respecte instructiunile producatorului si legislatia nationala privind randamentul.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de persoana responsabila de vanzarea si/sau intretinerea cazanului, in care se precizeaza randamentul. Hotararea Guvernului nr. 574/2005 defineste randamentul util exprimat in procente ca fiind raportul dintre energia termica produsa, transmisa apei din cazan, si produsul dintre valoarea calorifica neta la o presiune constanta a combustibilului si consumul exprimat in cantitatea de combustibil pe unitatea de timp.
    Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 574/2005, se exclud urmatoarele cazane: cazanele de apa calda care functioneaza cu alte tipuri de combustibil, inclusiv combustibili solizi; echipamente pentru prepararea instantanee a apei calde; cazane destinate sa functioneze cu combustibili ale caror proprietati difera in mod considerabil de proprietatile combustibililor lichizi si gazosi comercializati in mod curent - gaze industriale reziduale, biogazul si altele, masini de gatit si aparate destinate in principal sa incalzeasca spatiile in care sunt instalate si care au ca functie secundara furnizarea apei calde pentru incalzirea centrala si a apei calde menajere.

    5. Aparatele de aer conditionat
    Orice sistem de aer conditionat cumparat in perioada pentru care se acorda eticheta ecologica trebuie sa fie clasificat cel putin in clasa de eficienta energetica B, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 407/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a aparatelor de climatizare de uz casnic sau sa aiba un randament echivalent.

    NOTA:
    Acest criteriu nu se aplica aparatelor de aer conditionat, care fie pot sa foloseasca si alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apa si apa-apa, unitati cu o putere de racire de peste 12 kW.

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport elaborat de tehnicieni profesionisti responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea sistemului de aer conditionat.

    6. Izolarea ferestrelor
    Toate ferestrele camerelor trebuie sa aiba un grad ridicat de izolare termica, in conformitate cu climatul local, si trebuie sa ofere un nivel corespunzator de izolare fonica.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere, daca este suficienta, sau o declaratie a unui tehnician profesionist care indica indeplinirea acestui criteriu.

    7. Intreruperea caldurii sau a aerului conditionat
    Daca aerul conditionat sau caldura nu se intrerupe automat in momentul deschiderii ferestrelor, trebuie sa existe o nota informativa usor accesibila turistilor care sa le reaminteasca sa inchida fereastra/ferestrele atunci cand functioneaza sistemul de incalzire sau aerul conditionat.
    Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti cu sistem de incalzire si/sau de aer conditionat.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu textul informativ.

    8. Stingerea luminii
    In cazul in care camera nu este dotata cu un sistem de stingere automata a luminii, trebuie sa existe o nota informativa usor accesibila turistilor care sa le reaminteasca sa stinga luminile in momentul in care parasesc camera.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu procedurile de informare.

    9. Becuri electrice cu consum redus de energie
    a) La un an de la data depunerii solicitarii pentru acordarea etichetei ecologice, cel putin 60% din toate becurile electrice din unitatea de cazare trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta energetica A, conform definitiei din Hotararea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplica becurilor electrice ale caror caracteristici fizice nu permit inlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
    b) La un an de la data depunerii solicitarii pentru acordarea etichetei ecologice, cel putin 80% din toate becurile electrice amplasate in locuri in care sunt susceptibile sa functioneze mai mult de cinci ore pe zi trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta energetica A, conform definitiei din Hotararea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplica becurilor electrice ale caror caracteristici fizice nu permit inlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu cerintele prevazute la lit. a) si b), precizand clasa de eficienta energetica a diferitelor becuri electrice folosite.

    10. Temporizator pentru sauna
    Toate instalatiile pentru sauna trebuie sa fie dotate cu temporizatoare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.

    Apa

    11. Sursa de apa
    Unitatea de cazare trebuie sa declare autoritatii responsabile de furnizarea apei dorinta sa de a trece la alimentarea cu apa dintr-o alta sursa, de exemplu: apa din reteaua publica sau de suprafata, daca studiile realizate in cadrul planului de protectie a apei arata ca utilizarea sursei curente de apa are un impact puternic asupra mediului.
    Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care nu sunt alimentate cu apa de la conducta principala a retelei publice.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia necesara pentru planul local de protectie a apei, daca exista, o precizare a actiunilor care trebuie intreprinse si documentatia relevanta pentru actiunile intreprinse.

    12. Debitul de apa la robinete si dusuri
    Debitul de apa la robinete si dusuri nu trebuie sa depaseasca 12 litri/minut.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu o explicatie privind modul in care unitatea de cazare indeplineste criteriul, precum si documentatia corespunzatoare, dupa caz.

    13. Economisirea apei la baie si la toaleta
    In baie si la toaleta trebuie sa existe informatii adecvate referitoare la modul in care turistii pot ajuta unitatea de cazare sa economiseasca apa.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu informatiile relevante pentru turisti.

    14. Pubelele din toalete
    In fiecare toaleta trebuie sa existe o pubela, iar turistii trebuie sa fie invitati sa foloseasca pubela in locul vasului de toaleta pentru anumite deseuri generate din utilizarea toaletelor.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu informatiile relevante pentru turisti.

    15. Debitul de apa pentru pisoare
    Pisoarele trebuie sa fie prevazute cu un sistem automat sau manual de spalare care sa nu permita spalarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia relevanta pentru pisoarele instalate.

    16. Scurgeri
    Personalul trebuie sa fie pregatit sa verifice zilnic eventualele scurgeri vizibile si sa actioneze in consecinta. Turistul este invitat sa informeze personalul cu privire la aparitia unor scurgeri.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia relevanta privind aspectele tratate in programul de formare, precum si un exemplar al informatiilor prezentate turistilor.

    17. Schimbarea prosoapelor si a lenjeriei de pat
    Turistul trebuie sa fie informat cu privire la politica de protectie a mediului aplicata de unitatea de cazare, conform careia lenjeria de pat si prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o data pe saptamana pentru unitatile de cazare de categorie inferioara si de doua ori pe saptamana pentru unitatile de cazare de categorie superioara.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia care arata modul de informare a turistilor.

    18. Udarea plantelor si a gradinilor
    Florile si gradinile trebuie sa fie udate, in mod normal, inainte de mijlocul zilei sau dupa apusul soarelui, daca regiunea sau conditiile climaterice impun acest lucru.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu.

    19. Tratarea apelor reziduale
    Toata apa reziduala trebuie tratata.
    Daca nu exista posibilitatea conectarii la statia locala de tratare a apelor reziduale, unitatea de cazare trebuie sa dispuna de un sistem propriu de tratare a apelor reziduale care sa indeplineasca cerintele legislatiei locale, nationale sau europene relevante.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia privind conectarea la statia locala de tratare a apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, dupa caz.

    20. Gestionarea apelor reziduale
    Unitatea de cazare trebuie sa solicite autoritatilor locale planul de management al apelor si, daca exista un astfel de plan, trebuie sa il respecte.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o scrisoare adresata autoritatilor locale de management al apelor reziduale, prin care solicita planul local de management al apelor reziduale, precum si raspunsul primit. Daca exista un astfel de plan, agentul economic furnizeaza documentatia cu privire la masurile luate pentru punerea lui in aplicare.

    Detergenti si dezinfectanti

    21. Dezinfectanti
    Dezinfectantii se folosesc numai atunci cand este necesar pentru a respecta cerintele legale de igiena.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu precizarea locului si momentului folosirii dezinfectantilor.

    22. Instruirea personalului privind folosirea detergentilor si dezinfectantilor
    Personalul trebuie instruit sa nu foloseasca o cantitate de detergent sau dezinfectant in exces fata de cantitatea recomandata pe ambalaj.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu detalii privind instruirea personalului in acest sens.

    Deseuri

    23. Separarea deseurilor de catre turisti
    Unitatea de cazare trebuie sa furnizeze recipiente adecvate pentru a permite turistilor sa separe deseurile in conformitate cu sistemele locale sau nationale. In camera trebuie sa existe informatii clar prezentate care sa invite turistii sa separe deseurile.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu detalii privind recipientele furnizate si o copie a semnelor/informatiilor folosite.

    24. Deseurile periculoase
    Personalul trebuie sa separe deseurile periculoase asa cum sunt listate in Hotararea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, urmarindu-se evacuarea corespunzatoare a deseurilor. Aici sunt incluse tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele farmaceutice.
    Daca autoritatea locala nu asigura eliminarea deseurilor periculoase, agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte anual o declaratie autoritatilor locale privind faptul ca nu exista un sistem de evacuare a deseurilor periculoase.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu o lista a deseurilor periculoase generate in unitatea de cazare, indicand mijloacele cu ajutorul carora sunt manipulate, separate, colectate si eliminate si prezentand copii ale contractelor relevante cu parti terte. Daca este necesar, agentul economic trebuie sa prezinte anual declaratia corespunzatoare autoritatilor locale.

    25. Separarea deseurilor
    Personalul trebuie sa separe deseurile pe categorii care pot fi manipulate separat in instalatiile locale sau nationale de gestionare a deseurilor. Daca autoritatile locale sau nationale nu ofera posibilitatea colectarii si/sau eliminarii separate a deseurilor, unitatea de cazare trebuie sa le adreseze o scrisoare prin care sa isi exprime dorinta de a separa deseurile, precum si preocuparea privind lipsa posibilitatii de colectare, separare si eliminare.
    Cererea cu privire la posibilitatea colectarii si/sau eliminarii separate a deseurilor trebuie adresata autoritatilor locale in fiecare an. Acestea o analizeaza si dispun luarea masurilor legale.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, indica diferitele categorii de deseuri acceptate de catre autoritatile locale si procedurile de colectare, separare, manipulare si evacuare a acestor categorii in cadrul unitatii de cazare si/sau contractele relevante cu companii private care furnizeaza aceste servicii. Daca este cazul, agentul economic trebuie sa prezinte anual declaratia corespunzatoare adresata autoritatilor locale.

    26. Transportul deseurilor
    Daca autoritatile locale de gestionare a deseurilor nu colecteaza deseurile la unitatea de cazare sau in apropierea acesteia, unitatea trebuie sa asigure transportul deseurilor proprii la locul adecvat, reducand cat mai mult posibil distanta pe care sunt transportate deseurile.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, precizand locurile adecvate, aranjamentele de transport si distantele in cauza.

    27. Produse de unica folosinta
    Cu exceptia cazului in care legislatia impune acest lucru, in camere sau in restaurante nu se folosesc urmatoarele produse de unica folosinta:
    - produse de toaleta "portionate" sau "de unica folosinta", precum sampon, sapun, casca de baie etc.;
    - pahare, farfurii sau tacamuri.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, precizand articolele de toaleta de acest tip folosite si legislatia care impune folosirea lor.

    Alte servicii

    28. Zona pentru nefumatori in spatiile comune
    In spatiile comune trebuie sa existe o zona pentru nefumatori.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu.

    29. Transportul in comun
    Turistii si personalul trebuie sa poata accesa usor informatiile privind modul in care pot ajunge la unitatea de cazare si la alte puncte de destinatie locale cu ajutorul mijloacelor de transport in comun. Daca nu exista un sistem corespunzator de transport in comun, se ofera informatii privind alte mijloace de transport preferabile din punctul de vedere al protectiei mediului.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu copii ale materialului informativ disponibil.

    Sistemul de management general

    Agentii economici care solicita acordarea etichetei ecologice si care aplica un sistem de management de mediu inregistrat potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 trebuie sa indeplineasca in mod automat urmatoarele criterii generale obligatorii de management. In acest caz, verificarea respectarii acestor criterii de management obligatorii se face cu ajutorul inregistrarii EMAS sau al certificarii conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005.

    30. Intretinerea si reparatiile generale
    Toate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare turistilor sunt reparate si intretinute in conformitate cu legislatia nationala in vigoare si atunci cand este necesar, iar lucrarile se efectueaza numai de personal calificat.
    Directorul unitatii de cazare trebuie sa aiba, cu privire la echipamentul vizat de aceste criterii, o declaratie scrisa a tehnicianului referitoare la frecventa verificarilor de intretinere impuse de legislatia nationala in vigoare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu o lista a echipamentelor si a persoanelor/companiilor care se ocupa de intretinere.

    31. Intretinerea si repararea cazanelor de apa calda
    a) Intretinerea si repararea cazanelor de apa calda se efectueaza cel putin o data pe an sau mai des, daca acest lucru este impus de legislatia nationala in vigoare sau este necesar, de catre profesionisti calificati corespunzator, respectand standardele CEI si standardele nationale in cazurile in care acestea se aplica, sau in conformitate cu instructiunile producatorului.
    b) Anual se testeaza daca sunt respectate nivelurile de randament definite in Hotararea Guvernului nr. 574/2005 sau in legislatia nationala in vigoare ori indicate de producator, precum si daca emisiile sunt in limitele legale. Daca testele de intretinere arata ca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior, trebuie sa se ia masuri imediate de remediere a situatiei.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu cerintele prevazute la lit. a) si b), o descriere a cazanelor de apa calda si a programului de intretinere a acestora, detalii privind persoanele/companiile care efectueaza lucrarile de intretinere, precum si ce anume se verifica pe parcursul intretinerii.

    32. Stabilirea politicii si programul de actiune
    Conducerea unitatii de cazare trebuie sa aiba o politica privind protectia mediului si sa elaboreze o declaratie simpla privind protectia mediului si un program de actiune clar care sa asigure aplicarea politicii de protectie a mediului.
    Programul de actiune identifica obiectivele de performanta in domeniul protectiei mediului, referitoare la energie, apa, substante chimice si deseuri, care trebuie stabilite o data la 2 ani, luand in considerare criteriile optionale. Programul identifica persoana care are calitatea de director privind protectia mediului in cadrul unitatii de cazare si care este responsabila de intreprinderea actiunilor necesare si de atingerea obiectivelor. Turistii trebuie sa fie invitati sa isi exprime comentariile si reclamatiile, care vor fi luate in considerare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu un exemplar al politicii privind protectia mediului, declaratia privind aceasta politica si programul de actiune, precum si modul in care observatiile turistilor sunt luate in considerare.

    33. Formarea personalului
    Unitatea de cazare trebuie sa ofere personalului informatii si cursuri de instruire, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea masurilor de protectie a mediului si pentru a sensibiliza personalul cu privire la comportamentele ce vizeaza protectia mediului. Personalul nou-angajat trebuie sa beneficieze de o instruire corespunzatoare in primele patru saptamani de la inceperea activitatii la locul de munca, iar personalul existent trebuie sa beneficieze de astfel de cursuri cel putin o data pe an.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu detalii privind programul de instruire, continutul acestuia, si sa indice personalul care a beneficiat de instruire si momentul in care s-au desfasurat sesiunile de instruire.

    34. Informatii pentru turisti
    Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor, inclusiv participantilor la conferinte, informatii privind politica proprie de protectie a mediului, actiunile intreprinse si eticheta ecologica. Informatiile trebuie oferite turistilor in mod activ la receptie, iar notele informative care invita turistii sa sprijine atingerea obiectivelor de mediu trebuie sa fie afisate vizibil, in special in camere.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu copii ale informatiilor si notelor informative oferite turistilor.

    35. Date privind consumul de energie si apa
    Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de proceduri de colectare si monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total de energie electrica (kWh), energia totala folosita pentru incalzire (kWh) si consumul de apa (litri).
    Datele trebuie sa fie colectate de pe fiecare factura primita sau cel putin o data la 3 luni si sa fie exprimate in consum raportat la sedere peste noapte si pe mp de spatiu interior. Unitatea de cazare trebuie sa raporteze anual rezultatele monitorizarii autoritatii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitarii, agentul economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel putin pentru ultimele 3 luni, daca datele sunt deja disponibile, iar apoi are obligatia sa prezinte anual datele aferente anului precedent.

    36. Colectarea altor date
    Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de proceduri de colectare si monitorizare a datelor privind consumul de substante chimice (grame de substanta uscata) si cantitatea de deseuri generate (litri si/sau kg de deseuri nesortate).
    Datele se colecteaza cel putin o data la 6 luni si se exprima, de asemenea, in consum de substante chimice sau cantitatea de deseuri generate, raportat/raportata la sedere peste noapte si pe mp de spatiu interior. Unitatea de cazare trebuie sa raporteze anual rezultatele monitorizarii autoritatii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitarii, agentul economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel putin pentru ultimele 6 luni, daca datele sunt deja disponibile, iar apoi prezinta anual datele aferente anului precedent. Agentul economic trebuie sa precizeze serviciile pe care le ofera si daca lenjeria este curatata in unitatea de cazare.

    37. Informatiile care apar pe eticheta ecologica
    Rubrica 2 de pe eticheta ecologica trebuie sa contina urmatorul text:
    a) masuri intreprinse pentru economisirea energiei si a apei;
    b) masuri intreprinse pentru reducerea deseurilor;
    c) masuri generale de ameliorare a mediului.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un model al suporturilor pe care se aplica eticheta, impreuna cu o declaratie de conformitate cu acest criteriu.

    CRITERII OPTIONALE

    Cerinte privind punctajul

    Conform indicatiilor date in titlul fiecarui criteriu din prezenta sectiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile optionale. Numarul criteriilor respectate trebuie sa corespunda unui punctaj total de 16,5 puncte.
    Punctajul total necesar este majorat cu cate un punct pentru fiecare dintre urmatoarele trei facilitati suplimentare oferite, aflate in gestionarea sau proprietatea unitatii turistice de cazare: servicii de servire a mesei, activitati sportive si zone verzi.
    Serviciile de servire a mesei includ micul dejun. Activitatile sportive includ sauna, piscine si alte astfel de facilitati care se afla pe terenul ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri si gradini deschise turistilor.

    Energie

    38. Generare fotovoltaica si eoliana a energiei electrice (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa detina un sistem fotovoltaic sau eolian de generare a electricitatii care furnizeaza sau urmeaza sa furnizeze 20% din consumul total anual de energie electrica.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de energie electrica, precum si date privind randamentul potential si actual al sistemului.

    39. Energie pentru incalzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)
    Cel putin 50% din cantitatea totala de energie folosita pentru incalzirea camerelor sau a apei calde menajere trebuie sa provina din surse de energie regenerabile.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu date privind energia consumata pentru incalzirea camerelor si a apei calde, precum si documentatia care arata ca cel putin 50% din aceasta energie provine din surse de energie regenerabile.

    40. Eficienta energetica a cazanului de apa calda (1 punct)
    Unitatea de cazare trebuie sa detina un cazan de apa calda caruia i s-a atribuit simbolul de eficienta energetica "****", asa cum este definit in Hotararea Guvernului nr. 574/2005.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vanzarea si/sau intretinerea cazanului.

    41. Emisiile de NO_x ale cazanului de apa calda (1,5 puncte)
    Cazanul de apa calda trebuie sa fie inclus in clasa 5 conform standardului roman SR EN 297/A3:2001 care reglementeaza emisiile de NO_x si sa emita mai putin de 70 mg No_x/kWh.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vanzarea si/sau intretinerea cazanului.

    42. Incalzirea centralizata urbana (1 punct)
    Incalzirea unitatii de cazare trebuie sa fie asigurata de reteaua de incalzire centralizata urbana.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia care demonstreaza conectarea la reteaua de incalzire centralizata urbana.

    43. Productia combinata de energie termica si electrica (1,5 puncte)
    Intreaga cantitate de energie termica si electrica a unitatii de cazare trebuie sa fie asigurata de o centrala de cogenerare energie termica si electrica.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia privind centrala de cogenerare energie termica si electrica.

    44. Pompa de caldura (1,5 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa aiba o pompa de caldura care sa furnizeze energie termica si/sau aer conditionat.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia privind pompa de caldura.

    45. Recuperarea caldurii (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de un sistem de recuperare a caldurii pentru unul (1 punct) sau doua (2 puncte) dintre urmatoarele categorii: sisteme frigorifice, ventilatoare, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, piscine, apa menajera reziduala.

    46. Termoreglarea (1,5 puncte)
    Temperatura din fiecare camera trebuie sa fie reglata individual.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia privind sistemele de termoreglare.

    47. Izolarea cladirilor existente (2 puncte)
    Cladirea trebuie sa fie izolata peste cerintele nationale minime, astfel incat sa asigure o reducere semnificativa a consumului de energie.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu elaborata de tehnicianul specializat in domeniul energiei, impreuna cu documentatia privind izolarea si cerintele nationale minime.

    48. Aerul conditionat (1,5 puncte)
    Sistemul de aer conditionat trebuie sa fie inclus in clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 407/2003, sau sa aiba o eficienta energetica similara. In acelasi timp, puterea de racire trebuie sa fie mai mare de 12 kW.
    Acest criteriu nu se aplica aparatelor care pot folosi si alte surse de energie, aparatelor aer-apa si apa-apa sau unitatilor cu o putere de racire mai mare de 12 kW.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea sistemului de aer conditionat.

    49. Oprirea automata a aerului conditionat (1 punct)
    Trebuie sa existe un sistem automat care sa opreasca aerul conditionat atunci cand sunt deschise ferestrele.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea sistemului de aer conditionat.

    50. Arhitectura bioclimatica (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa fie construita conform principiilor arhitecturale bioclimatice.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia corespunzatoare.

    51. Frigidere (1 punct), masini de spalat vase (1 punct), masini de spalat rufe (1 punct) si echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetic
    a) (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, iar clasa de eficienta a frigobarurilor si minibarurilor trebuie sa fie cel putin de clasa C.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia care mentioneaza clasa de eficienta energetica pentru toate frigiderele, frigobarurile si minibarurile, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.
    b) (1 punct) Toate masinile de spalat vase de uz casnic trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat vase de uz casnic.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia care mentioneaza clasa de eficienta energetica pentru toate masinile de spalat vase, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.

    NOTA:
    Masinile de spalat vase care nu sunt reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 27/2002 nu trebuie sa indeplineasca acest criteriu.

    c) (1 punct): Toate masinile de spalat rufe de uz casnic trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat rufe de uz casnic.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o documentatie care mentioneaza clasa de eficienta energetica pentru toate masinile de spalat rufe, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.

    NOTA:
    Masinile de spalat rufe care nu sunt reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 1.252/2005, de exemplu: masinile industriale de spalat rufe, nu trebuie sa indeplineasca acest criteriu.

    d) (1 punct): Cel putin 80% din echipamentele pentru birou, de exemplu: computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare, trebuie sa fie eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" conform legislatiei nationale in vigoare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia care demonstreaza ca echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" si/sau mentioneaza computerele de birou si portabile care au o eticheta ecologica.

    52. Pozitionarea frigiderelor (1 punct)
    Frigiderul/frigiderele din bucatarie trebuie sa fie pozitionat/pozitionate si reglat/reglate conform principiilor de economisire a energiei.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu.

    53. Stingerea automata a luminilor in camerele pentru turisti (1 punct)
    80% din camerele pentru turisti trebuie sa fie dotate cu sisteme automate care sting luminile in momentul in care turistii parasesc camerele.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.

    54. Stingerea automata a luminilor de exterior (1 punct)
    Luminile de exterior care nu sunt necesare trebuie sa se stinga automat.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.

    Apa

    55. Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) si a apei recirculate (1,5 puncte)
    a) (1,5 puncte): Apa de ploaie colectata, care este folosita in alte scopuri decat ca apa menajera sau ca apa potabila.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documente justificative corespunzatoare si cu asigurari adecvate privind separarea completa a retelei de furnizare a apei menajere si a apei potabile.
    b) (1,5 puncte): Apa recirculata colectata nu va fi folosita in scopuri menajere sau ca apa potabila.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documente justificative corespunzatoare si cu asigurari adecvate privind separarea completa a apei menajere si potabile.

    56. Debitul de apa la robinete si dusuri (1,5 puncte)
    Debitul mediu de apa al tuturor robinetelor si dusurilor, cu exceptia robinetelor de la cada de baie, nu trebuie sa depaseasca 8,5 litri/minut.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    57. Debitul de apa pentru WC (1,5 puncte)
    Cel putin 80% din vasele WC trebuie sa consume cel mult 6 litri la o spalare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    58. Consumul de apa al masinilor de spalat vase (1 punct)
    Consumul de apa al masinilor de spalat vase, notat cu "W_(masurat)" trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea limita calculata prin ecuatia de mai jos, folosindu-se aceeasi metoda de incercare ca cea prevazuta in standardul roman SR EN 50242:2002 si ciclul de programe ales potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 27/2002.

    W_(masurat) </= (0,625 x S) + 9,25,

    unde:
    W_(masurat) = consumul de apa al masinii de spalat vase, masurat in litri pe ciclu, exprimat cu o zecimala;
    S = numarul aplicabil de tacamuri standard indicat pentru masina de spalat vase.

    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de producerea, vanzarea sau intretinerea masinilor de spalat vase ori dovada ca masinile de spalat vase au primit eticheta ecologica.

    59. Consumul de apa al masinii de spalat rufe (1 punct)
    Masinile de spalat rufe utilizate in unitatea de cazare sau de furnizorul serviciului de spalatorie al acesteia trebuie sa foloseasca o cantitate de cel mult 12 litri de apa pentru 1 kg de rufe, masurata conform standardului roman SR EN 60456:1999, folosind ciclul standard pentru bumbac la 60 grade C, ales potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.252/2005.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de producerea, vanzarea sau intretinerea masinilor de spalat rufe ori dovada ca masinile de spalat rufe au primit eticheta ecologica. Unitatea de cazare trebuie sa prezinte documentatia tehnica de la furnizorul sau de servicii de spalatorie care demonstreaza ca masinile lor de spalat rufe indeplinesc acest criteriu.

    60. Temperatura si debitul apei de la robinet (1 punct)
    Cel putin 80% din robinete trebuie sa permita o reglare precisa si prompta a temperaturii si debitului de apa.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    61. Temporizatoare pentru dus (1 punct)
    Dusurile de bucatarii sau din exterior trebuie sa fie echipate cu un sistem care sa permita oprirea automata a jetului de apa dupa un anumit timp sau daca nu sunt folosite.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    Substante chimice periculoase

    62. Detergenti (pana la 4 puncte)
    Cel putin 80%, ca greutate, din detergentii de spalat vase manual si/sau detergentii pentru masini de spalat vase si/sau detergentii de rufe si/sau agentii universali de curatare folositi de unitatea de cazare trebuie sa fi primit eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre cele 4 categorii de detergenti).
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si cantitatile care au eticheta ecologica.

    63. Vopsele si lacuri pentru interior (1 punct)
    Cel putin 50% din lucrarile de vopsitorie de interior trebuie sa fie realizate in spatiile interioare ale unitatii de cazare cu vopsele si lacuri de interior care au eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si cantitatile care au eticheta ecologica.

    64. Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)
    Piscina trebuie sa fie echipata cu un sistem de dozare automata a dezinfectantului care sa foloseasca cantitatea minima de dezinfectant pentru obtinerea rezultatului corespunzator din punct de vedere igienic.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentatia tehnica privind sistemul de dozare automata.

    65. Curatarea mecanica (1 punct)
    Unitatea de cazare trebuie sa aplice proceduri precise de realizare a curatarii fara substante chimice, precum folosirea de produse din microfibre ori a altor materiale de curatare nonchimice sau activitati de curatare cu efecte similare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare, daca aceasta este relevanta.

    66. Gradini ecologice (1 punct)
    Zonele verzi trebuie gestionate fie fara a folosi deloc pesticide, fie in conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001, sau potrivit legislatiei nationale in vigoare ori programelor organice nationale recunoscute.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare, daca aceasta este relevanta.

    Deseuri

    67. Compostare (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa separe deseurile organice relevante (deseuri de gradina - 1 punct; deseuri de bucatarie - 1 punct) si sa se asigure ca acestea sunt compostate conform liniilor directoare stabilite de autoritatile locale, de exemplu: sunt compostate de servicii ale administratiei locale, de unitatea de cazare sau de o companie privata.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare, daca aceasta este relevanta.

    68. Cutii de unica folosinta pentru bauturi (2 puncte)
    Cu exceptia cazurilor in care legea impune acest lucru, bauturile imbuteliate in cutii de unica folosinta nu trebuie oferite in zonele aflate in proprietatea unitatii de cazare sau in administrarea acesteia.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, indicand produsele de acest tip folosite, daca exista, si legislatia care impune acest lucru.

    69. Ambalarea micului dejun (2 puncte)
    Cu exceptia cazurilor in care legea impune acest lucru, nu se vor servi la micul dejun portii ambalate individual.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    70. Eliminarea grasimii/uleiului (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de separatoare de grasimi, iar grasimea/uleiurile de gatit si grasimea/uleiurile de prajit trebuie colectata/colectate si eliminata/eliminate in mod corespunzator.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    71. Materiale textile uzate si mobilier uzat (2 puncte)
    Materialele textile uzate si mobilierul uzat trebuie sa fie vandute sau donate organizatiilor caritabile ori altor asociatii care colecteaza si redistribuie astfel de bunuri.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare de la asociatiile in cauza.

    Alte servicii

    72. Comunicarea si educatia in materie de protectie a mediului (1,5 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor informatii privind masurile intreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversitatii, peisajelor si a naturii.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    73. Camere pentru nefumatori (1 punct)
    Fumatul trebuie sa fie interzis in cel putin 50% din camere.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa indice numarul si tipul de camere si sa precizeze care dintre acestea sunt pentru nefumatori.

    74. Biciclete (1 punct)
    Turistilor trebuie sa li se puna la dispozitie biciclete.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie privind modul in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu.

    75. Sticle returnabile (2 puncte)
    Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor cel putin una dintre urmatoarele bauturi in sticle returnabile: bauturi racoritoare, apa si bere.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare de la furnizorii sticlelor in cauza.

    76. Produse din hartie (pana la 2 puncte)
    Cel putin 50% din hartia/servetelele igienica/igienice si/sau hartia de birou folosita/folosite trebuie sa fi primit eticheta ecologica sau alte etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste doua categorii de produse din hartie).
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si cantitatile care au eticheta ecologica.

    77. Bunuri de folosinta indelungata (pana la 3 puncte)
    Cel putin 10% din orice categorie de bunuri de folosinta indelungata, precum lenjerie de pat, prosoape, fete de masa, computere de birou si portabile, televizoare, saltele, mobilier, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice etc., utilizate in unitatea de cazare, trebuie sa fi primit eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste categorii de bunuri de folosinta indelungata, dar maximum 3 puncte).
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia care precizeaza cantitatile de astfel de produse detinute si cantitatile care au eticheta ecologica.

    78. Alimente ecologice (1 punct)
    Ingredientele principale din cel putin doua feluri de mancare trebuie sa fie produse prin metode agricole ecologice, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000, aprobata prin Legea nr. 38/2001.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    79. Produse alimentare locale (1 punct)
    La fiecare masa, inclusiv la micul dejun, trebuie sa se serveasca cel putin doua produse alimentare obtinute din surse locale.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.

    Management general

    80. Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a unitatii de cazare
    Unitatea de cazare trebuie sa fie inregistrata potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 - EMAS (3 puncte) sau certificata conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare ale inregistrarii EMAS sau certificarii standardului roman SR EN ISO 14001:2005.

    81. Inregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a furnizorilor
    Cel putin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai unitatii de cazare trebuie sa fie inregistrat potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 - EMAS (1,5 puncte) sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 (1 punct).
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare ale inregistrarii EMAS sau certificarii standardului roman SR EN ISO 14001:2005 pentru cel putin unul dintre furnizorii sai principali.

    82. Chestionarul privind protectia mediului (1 punct)
    Unitatea de cazare trebuie sa puna la dispozitie turistilor un chestionar prin intermediul caruia acestia sa isi exprime opinia privind aspectele ecologice din unitatea de cazare.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un exemplar al chestionarului si sa indice procedurile utilizate pentru distribuirea si colectarea acestuia, precum si modul in care ia in considerare raspunsurile primite.

    83. Contoare pentru energie electrica si pentru apa (1 punct)
    Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de contoare suplimentare pentru energie electrica si pentru apa, care sa ii permita colectarea de date privind consumul aferent pentru diferitele activitati sau aparate.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu o analiza a datelor colectate.

    84. Actiuni suplimentare de protectie a mediului (maximum 3 puncte)
    a) Actiuni suplimentare de protectie a mediului (pana la 1,5 puncte pentru fiecare actiune, pana la maximum 3 puncte): Conducerea unitatii de cazare trebuie sa ia masuri suplimentare pentru imbunatatirea performantei de mediu a unitatii de cazare, care nu sunt incluse in nici unul dintre criteriile mentionate anterior, obligatorii sau optionale. Autoritatea competenta care evalueaza solicitarea de acordare a etichetei ecologice acorda un punctaj maxim de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste actiuni.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, impreuna cu descrierea completa a fiecarei actiuni suplimentare pe care solicitantul doreste sa o ia in considerare.
    b) Acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unitatii de cazare trebuie sa i se fi acordat una dintre etichetele ecologice nationale sau regionale ISO de tip 1.
    Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare privind eticheta ecologica care i-a fost acordata.

       


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1855/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1855 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decizia 220 2018
    Buongiorno E-mail: giovannidinatale1954@­gmail.­com Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra 2 e 30 anni. Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più rapidamente per discutere le modalità e documenti da fornire. giovannidinatale1954@­gmail.­com
ANONIM a comentat Decretul 358 1948
    What type of loan do you need? Personal loan Car loan Refinancing Mortgage Business capital (start or expand your business) Have you lost hope and think that there is no way out, but your financial problems are still not gone? Do not hesitate to contact us for possible business cooperation. Contact us (WhatsApp) number +918131851434 contact email id : sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1855/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu