HOTARARE Nr. 1855 din 22
decembrie 2005
privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru
serviciile de cazare pentru turisti
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 43 din 18 ianuarie 2006
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 8
alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii
de acordare a etichetei ecologice,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ART. 1
Prezenta hotarare stabileste Criteriile de acordare a etichetei ecologice
pentru serviciile de cazare pentru turisti. Aceste criterii sunt impartite in
criterii obligatorii, care trebuie indeplinite in totalitate, si criterii
optionale, dintre care trebuie indeplinite doar o parte, potrivit prevederilor
din anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
ART. 2
Prevederile prezentei hotarari se aplica serviciilor de cazare pentru
turisti, calatori, chiriasi si cuprind prestarea, contra cost, a unor servicii
de cazare peste noapte in camere echipate in mod corespunzator, inclusiv cu cel
putin un pat, oferite ca serviciu principal turistilor si calatorilor.
Serviciile de cazare peste noapte cuprind servicii de servire a mesei,
activitati sportive si/sau accesul in zonele verzi.
ART. 3
(1) Tariful pentru solicitarile de acordare a etichetei ecologice se
stabileste potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 189/2002 privind
stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), tariful pentru solicitarile
de acordare a etichetei ecologice pentru intreprinderile mici si mijlocii si
cabanele turistice montane se reduce cu 75% .
(3) In sensul prezentei hotarari, intreprinderile mici si mijlocii sunt
considerate a fi cele definite in Legea nr. 346/2004 privind stimularea
infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile
si completarile ulterioare, iar cabanele turistice montane reprezinta unitati
turistice care pot oferi alpinistilor si excursionistilor adapost peste noapte
in zone montane izolate.
ART. 4
Performanta de mediu a serviciilor prevazute la art. 2 si compatibilitatea
utilizarii acestora cu cerintele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de
acordare a etichetei ecologice, prevazute in anexa.
ART. 5
Cerintele specifice de evaluare si verificare sunt indicate pentru fiecare
criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti.
Metodele de evaluare si standardele, altele decat cele indicate pentru fiecare
criteriu, se utilizeaza daca echivalenta acestora este acceptata de catre
autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice - Ministerul
Mediului si Gospodaririi Apelor, denumita in continuare autoritate competenta.
ART. 6
Numarul de cod atribuit serviciilor de cazare pentru turisti in scopuri
administrative este "25".
ART. 7
Prezenta hotarare se aplica pana la data de 30 aprilie 2008.
Prezenta hotarare transpune Decizia Comisiei Europene nr. 287/2003/CE
privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice
comunitare serviciilor de cazare pentru turisti, publicata in Jurnalul Oficial
al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L102/2003.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
Sulfina Barbu
Ministrul economiei si comertului,
Codrut Ioan Seres
p. Ministrul transporturilor,
constructiilor si turismului,
Alexandros Galiatatos,
secretar de stat
ANEXA 1
CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti
Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice
Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului in cele
trei etape ale ciclului de viata al serviciului, achizitionare, prestarea
serviciului, deseuri. Ele promoveaza cu precadere:
a) reducerea consumului de energie;
b) reducerea consumului de apa;
c) reducerea cantitatii de deseuri generate;
d) favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai
putin daunatoare mediului;
e) promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.
Cerinte de evaluare si verificare
Daca agentului economic care solicita acordarea etichetei ecologice i se
cere sa prezinte declaratii, documentatii, rapoarte de incercare sau alte
dovezi care sa ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de
agentul economic si/sau furnizorul/furnizorii acestuia, dupa caz.
Daca este necesar, autoritatea competenta poate solicita documente
justificative si poate efectua verificari independente.
La evaluarea solicitarii de acordare a etichetei ecologice pentru
serviciile de cazare pentru turisti si la monitorizarea conformarii cu
criteriile, autoritatea competenta ia in considerare punerea in aplicare a
schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 privind stabilirea
procedurii de organizare si coordonare a schemelor de management de mediu si
audit (EMAS) in vederea participarii voluntare a organizatiilor la aceste
scheme, sau ale standardului roman SR EN ISO 14001:2005.
CRITERII OBLIGATORII
Toate criteriile din aceasta sectiune trebuie sa fie indeplinite.
Energie
1. Energie electrica din surse regenerabile
Cel putin 22% din energia electrica trebuie sa provina din surse de energie
regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.
1.535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile
de energie.
Acest criteriu se aplica numai in cazul unitatilor de cazare pentru turisti
care au acces la o piata care ofera energie generata din surse regenerabile de
energie.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie a furnizorului de energie electrica
sau contractul incheiat cu acesta, care indica natura surselor de energie
regenerabila, procentul de energie electrica furnizata care provine dintr-o
sursa de energie regenerabila si precizeaza procentul maxim care poate fi
furnizat. Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.535/2003, sursele de
energie regenerabile nefosile sunt: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a
mareelor, hidroelectrica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz provenit
din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz.
2. Carbune si combustibil petrolier greu
Nu se folosesc ca sursa de energie din combustibil petrolier greu cu un
continut de sulf de peste 0,2% si carbuni.
Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care au
sistem de incalzire propriu.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
indicand natura sursei de energie folosite.
3. Utilizarea energiei electrice pentru incalzire
Un procent de cel putin 22% din energia electrica folosita pentru
incalzirea camerelor si a apei calde sanitare trebuie sa provina din surse de
energie regenerabile, definite potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.
1.535/2003.
Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care au
un sistem electric de incalzire propriu si au acces la o piata care ofera
electricitate generata din surse de energie regenerabile.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de indeplinire a acestui criteriu,
indicand natura si cantitatile de energie defalcate pe surse de energie
folosite pentru incalzire, impreuna cu documentatia privind
cazanele/generatoarele de caldura utilizate, daca este cazul.
4. Randamentul cazanelor de apa calda
Randamentul util al unui cazan/generator de caldura nou, cumparat in
perioada pentru care se acorda eticheta ecologica, trebuie sa fie de cel putin
90%, masurat in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 574/2005 privind
stabilirea cerintelor referitoare la eficienta cazanelor noi pentru apa calda
care functioneaza cu combustibili lichizi sau gazosi.
Cazanele de apa calda care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos,
conform definitiei din Hotararea Guvernului nr. 574/2005, trebuie sa respecte
prevederile de randament prevazute in aceasta hotarare.
Randamentul cazanelor excluse potrivit Hotararii Guvernului nr. 574/2005
trebuie sa respecte instructiunile producatorului si legislatia nationala
privind randamentul.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de persoana
responsabila de vanzarea si/sau intretinerea cazanului, in care se precizeaza
randamentul. Hotararea Guvernului nr. 574/2005 defineste randamentul util
exprimat in procente ca fiind raportul dintre energia termica produsa,
transmisa apei din cazan, si produsul dintre valoarea calorifica neta la o
presiune constanta a combustibilului si consumul exprimat in cantitatea de combustibil
pe unitatea de timp.
Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 574/2005, se exclud
urmatoarele cazane: cazanele de apa calda care functioneaza cu alte tipuri de
combustibil, inclusiv combustibili solizi; echipamente pentru prepararea instantanee
a apei calde; cazane destinate sa functioneze cu combustibili ale caror
proprietati difera in mod considerabil de proprietatile combustibililor lichizi
si gazosi comercializati in mod curent - gaze industriale reziduale, biogazul
si altele, masini de gatit si aparate destinate in principal sa incalzeasca
spatiile in care sunt instalate si care au ca functie secundara furnizarea apei
calde pentru incalzirea centrala si a apei calde menajere.
5. Aparatele de aer conditionat
Orice sistem de aer conditionat cumparat in perioada pentru care se acorda
eticheta ecologica trebuie sa fie clasificat cel putin in clasa de eficienta
energetica B, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 407/2003 privind
stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru
introducerea pe piata a aparatelor de climatizare de uz casnic sau sa aiba un
randament echivalent.
NOTA:
Acest criteriu nu se aplica aparatelor de aer conditionat, care fie pot sa
foloseasca si alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apa si apa-apa,
unitati cu o putere de racire de peste 12 kW.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport elaborat de tehnicieni profesionisti
responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea sistemului de aer
conditionat.
6. Izolarea ferestrelor
Toate ferestrele camerelor trebuie sa aiba un grad ridicat de izolare
termica, in conformitate cu climatul local, si trebuie sa ofere un nivel
corespunzator de izolare fonica.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere, daca este
suficienta, sau o declaratie a unui tehnician profesionist care indica
indeplinirea acestui criteriu.
7. Intreruperea caldurii sau a aerului conditionat
Daca aerul conditionat sau caldura nu se intrerupe automat in momentul
deschiderii ferestrelor, trebuie sa existe o nota informativa usor accesibila
turistilor care sa le reaminteasca sa inchida fereastra/ferestrele atunci cand
functioneaza sistemul de incalzire sau aerul conditionat.
Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti cu
sistem de incalzire si/sau de aer conditionat.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu textul informativ.
8. Stingerea luminii
In cazul in care camera nu este dotata cu un sistem de stingere automata a
luminii, trebuie sa existe o nota informativa usor accesibila turistilor care
sa le reaminteasca sa stinga luminile in momentul in care parasesc camera.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu procedurile de informare.
9. Becuri electrice cu consum redus de energie
a) La un an de la data depunerii solicitarii pentru acordarea etichetei
ecologice, cel putin 60% din toate becurile electrice din unitatea de cazare
trebuie sa fie incluse in clasa de eficienta energetica A, conform definitiei
din Hotararea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplica becurilor
electrice ale caror caracteristici fizice nu permit inlocuirea cu becuri
electrice cu un consum redus de energie.
b) La un an de la data depunerii solicitarii pentru acordarea etichetei
ecologice, cel putin 80% din toate becurile electrice amplasate in locuri in
care sunt susceptibile sa functioneze mai mult de cinci ore pe zi trebuie sa
fie incluse in clasa de eficienta energetica A, conform definitiei din
Hotararea Guvernului nr. 407/2003. Acest criteriu nu se aplica becurilor
electrice ale caror caracteristici fizice nu permit inlocuirea cu becuri
electrice cu un consum redus de energie.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu cerintele
prevazute la lit. a) si b), precizand clasa de eficienta energetica a
diferitelor becuri electrice folosite.
10. Temporizator pentru sauna
Toate instalatiile pentru sauna trebuie sa fie dotate cu temporizatoare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.
Apa
11. Sursa de apa
Unitatea de cazare trebuie sa declare autoritatii responsabile de
furnizarea apei dorinta sa de a trece la alimentarea cu apa dintr-o alta sursa,
de exemplu: apa din reteaua publica sau de suprafata, daca studiile realizate
in cadrul planului de protectie a apei arata ca utilizarea sursei curente de
apa are un impact puternic asupra mediului.
Acest criteriu se aplica numai unitatilor de cazare pentru turisti care nu
sunt alimentate cu apa de la conducta principala a retelei publice.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia necesara pentru planul local de protectie a apei, daca
exista, o precizare a actiunilor care trebuie intreprinse si documentatia
relevanta pentru actiunile intreprinse.
12. Debitul de apa la robinete si dusuri
Debitul de apa la robinete si dusuri nu trebuie sa depaseasca 12
litri/minut.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu o explicatie privind modul in care unitatea de cazare indeplineste
criteriul, precum si documentatia corespunzatoare, dupa caz.
13. Economisirea apei la baie si la toaleta
In baie si la toaleta trebuie sa existe informatii adecvate referitoare la
modul in care turistii pot ajuta unitatea de cazare sa economiseasca apa.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu informatiile relevante pentru turisti.
14. Pubelele din toalete
In fiecare toaleta trebuie sa existe o pubela, iar turistii trebuie sa fie
invitati sa foloseasca pubela in locul vasului de toaleta pentru anumite
deseuri generate din utilizarea toaletelor.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu informatiile relevante pentru turisti.
15. Debitul de apa pentru pisoare
Pisoarele trebuie sa fie prevazute cu un sistem automat sau manual de
spalare care sa nu permita spalarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia relevanta pentru pisoarele instalate.
16. Scurgeri
Personalul trebuie sa fie pregatit sa verifice zilnic eventualele scurgeri
vizibile si sa actioneze in consecinta. Turistul este invitat sa informeze
personalul cu privire la aparitia unor scurgeri.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia relevanta privind aspectele tratate in programul de
formare, precum si un exemplar al informatiilor prezentate turistilor.
17. Schimbarea prosoapelor si a lenjeriei de pat
Turistul trebuie sa fie informat cu privire la politica de protectie a
mediului aplicata de unitatea de cazare, conform careia lenjeria de pat si
prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o data pe saptamana pentru
unitatile de cazare de categorie inferioara si de doua ori pe saptamana pentru
unitatile de cazare de categorie superioara.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia care arata modul de informare a turistilor.
18. Udarea plantelor si a gradinilor
Florile si gradinile trebuie sa fie udate, in mod normal, inainte de
mijlocul zilei sau dupa apusul soarelui, daca regiunea sau conditiile
climaterice impun acest lucru.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu.
19. Tratarea apelor reziduale
Toata apa reziduala trebuie tratata.
Daca nu exista posibilitatea conectarii la statia locala de tratare a
apelor reziduale, unitatea de cazare trebuie sa dispuna de un sistem propriu de
tratare a apelor reziduale care sa indeplineasca cerintele legislatiei locale,
nationale sau europene relevante.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia privind conectarea la statia locala de tratare a
apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, dupa caz.
20. Gestionarea apelor reziduale
Unitatea de cazare trebuie sa solicite autoritatilor locale planul de
management al apelor si, daca exista un astfel de plan, trebuie sa il respecte.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o scrisoare adresata autoritatilor locale de
management al apelor reziduale, prin care solicita planul local de management
al apelor reziduale, precum si raspunsul primit. Daca exista un astfel de plan,
agentul economic furnizeaza documentatia cu privire la masurile luate pentru
punerea lui in aplicare.
Detergenti si dezinfectanti
21. Dezinfectanti
Dezinfectantii se folosesc numai atunci cand este necesar pentru a respecta
cerintele legale de igiena.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu precizarea locului si momentului folosirii dezinfectantilor.
22. Instruirea personalului privind folosirea detergentilor si
dezinfectantilor
Personalul trebuie instruit sa nu foloseasca o cantitate de detergent sau
dezinfectant in exces fata de cantitatea recomandata pe ambalaj.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu detalii privind instruirea personalului in acest sens.
Deseuri
23. Separarea deseurilor de catre turisti
Unitatea de cazare trebuie sa furnizeze recipiente adecvate pentru a
permite turistilor sa separe deseurile in conformitate cu sistemele locale sau
nationale. In camera trebuie sa existe informatii clar prezentate care sa
invite turistii sa separe deseurile.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu detalii privind recipientele furnizate si o copie a
semnelor/informatiilor folosite.
24. Deseurile periculoase
Personalul trebuie sa separe deseurile periculoase asa cum sunt listate in
Hotararea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si
pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase,
urmarindu-se evacuarea corespunzatoare a deseurilor. Aici sunt incluse
tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele
farmaceutice.
Daca autoritatea locala nu asigura eliminarea deseurilor periculoase,
agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa
prezinte anual o declaratie autoritatilor locale privind faptul ca nu exista un
sistem de evacuare a deseurilor periculoase.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu o lista a deseurilor periculoase generate in unitatea de cazare,
indicand mijloacele cu ajutorul carora sunt manipulate, separate, colectate si
eliminate si prezentand copii ale contractelor relevante cu parti terte. Daca
este necesar, agentul economic trebuie sa prezinte anual declaratia
corespunzatoare autoritatilor locale.
25. Separarea deseurilor
Personalul trebuie sa separe deseurile pe categorii care pot fi manipulate
separat in instalatiile locale sau nationale de gestionare a deseurilor. Daca
autoritatile locale sau nationale nu ofera posibilitatea colectarii si/sau
eliminarii separate a deseurilor, unitatea de cazare trebuie sa le adreseze o
scrisoare prin care sa isi exprime dorinta de a separa deseurile, precum si
preocuparea privind lipsa posibilitatii de colectare, separare si eliminare.
Cererea cu privire la posibilitatea colectarii si/sau eliminarii separate a
deseurilor trebuie adresata autoritatilor locale in fiecare an. Acestea o
analizeaza si dispun luarea masurilor legale.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
indica diferitele categorii de deseuri acceptate de catre autoritatile locale
si procedurile de colectare, separare, manipulare si evacuare a acestor
categorii in cadrul unitatii de cazare si/sau contractele relevante cu companii
private care furnizeaza aceste servicii. Daca este cazul, agentul economic
trebuie sa prezinte anual declaratia corespunzatoare adresata autoritatilor
locale.
26. Transportul deseurilor
Daca autoritatile locale de gestionare a deseurilor nu colecteaza deseurile
la unitatea de cazare sau in apropierea acesteia, unitatea trebuie sa asigure
transportul deseurilor proprii la locul adecvat, reducand cat mai mult posibil
distanta pe care sunt transportate deseurile.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice
trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu, precizand
locurile adecvate, aranjamentele de transport si distantele in cauza.
27. Produse de unica folosinta
Cu exceptia cazului in care legislatia impune acest lucru, in camere sau in
restaurante nu se folosesc urmatoarele produse de unica folosinta:
- produse de toaleta "portionate" sau "de unica
folosinta", precum sampon, sapun, casca de baie etc.;
- pahare, farfurii sau tacamuri.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
precizand articolele de toaleta de acest tip folosite si legislatia care impune
folosirea lor.
Alte servicii
28. Zona pentru nefumatori in spatiile comune
In spatiile comune trebuie sa existe o zona pentru nefumatori.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu.
29. Transportul in comun
Turistii si personalul trebuie sa poata accesa usor informatiile privind
modul in care pot ajunge la unitatea de cazare si la alte puncte de destinatie
locale cu ajutorul mijloacelor de transport in comun. Daca nu exista un sistem
corespunzator de transport in comun, se ofera informatii privind alte mijloace
de transport preferabile din punctul de vedere al protectiei mediului.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu copii ale materialului informativ disponibil.
Sistemul de management general
Agentii economici care solicita acordarea etichetei ecologice si care
aplica un sistem de management de mediu inregistrat potrivit prevederilor
Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004
sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 trebuie sa
indeplineasca in mod automat urmatoarele criterii generale obligatorii de
management. In acest caz, verificarea respectarii acestor criterii de
management obligatorii se face cu ajutorul inregistrarii EMAS sau al
certificarii conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005.
30. Intretinerea si reparatiile generale
Toate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare
turistilor sunt reparate si intretinute in conformitate cu legislatia nationala
in vigoare si atunci cand este necesar, iar lucrarile se efectueaza numai de
personal calificat.
Directorul unitatii de cazare trebuie sa aiba, cu privire la echipamentul
vizat de aceste criterii, o declaratie scrisa a tehnicianului referitoare la
frecventa verificarilor de intretinere impuse de legislatia nationala in
vigoare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu o lista a echipamentelor si a persoanelor/companiilor care se ocupa
de intretinere.
31. Intretinerea si repararea cazanelor de apa calda
a) Intretinerea si repararea cazanelor de apa calda se efectueaza cel putin
o data pe an sau mai des, daca acest lucru este impus de legislatia nationala
in vigoare sau este necesar, de catre profesionisti calificati corespunzator,
respectand standardele CEI si standardele nationale in cazurile in care acestea
se aplica, sau in conformitate cu instructiunile producatorului.
b) Anual se testeaza daca sunt respectate nivelurile de randament definite
in Hotararea Guvernului nr. 574/2005 sau in legislatia nationala in vigoare ori
indicate de producator, precum si daca emisiile sunt in limitele legale. Daca
testele de intretinere arata ca nu sunt indeplinite conditiile mentionate
anterior, trebuie sa se ia masuri imediate de remediere a situatiei.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu cerintele
prevazute la lit. a) si b), o descriere a cazanelor de apa calda si a
programului de intretinere a acestora, detalii privind persoanele/companiile
care efectueaza lucrarile de intretinere, precum si ce anume se verifica pe
parcursul intretinerii.
32. Stabilirea politicii si programul de actiune
Conducerea unitatii de cazare trebuie sa aiba o politica privind protectia
mediului si sa elaboreze o declaratie simpla privind protectia mediului si un
program de actiune clar care sa asigure aplicarea politicii de protectie a
mediului.
Programul de actiune identifica obiectivele de performanta in domeniul
protectiei mediului, referitoare la energie, apa, substante chimice si deseuri,
care trebuie stabilite o data la 2 ani, luand in considerare criteriile
optionale. Programul identifica persoana care are calitatea de director privind
protectia mediului in cadrul unitatii de cazare si care este responsabila de
intreprinderea actiunilor necesare si de atingerea obiectivelor. Turistii
trebuie sa fie invitati sa isi exprime comentariile si reclamatiile, care vor
fi luate in considerare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu un exemplar al politicii privind protectia mediului, declaratia
privind aceasta politica si programul de actiune, precum si modul in care
observatiile turistilor sunt luate in considerare.
33. Formarea personalului
Unitatea de cazare trebuie sa ofere personalului informatii si cursuri de
instruire, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea
masurilor de protectie a mediului si pentru a sensibiliza personalul cu privire
la comportamentele ce vizeaza protectia mediului. Personalul nou-angajat
trebuie sa beneficieze de o instruire corespunzatoare in primele patru
saptamani de la inceperea activitatii la locul de munca, iar personalul
existent trebuie sa beneficieze de astfel de cursuri cel putin o data pe an.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu detalii privind programul de instruire, continutul acestuia, si sa
indice personalul care a beneficiat de instruire si momentul in care s-au
desfasurat sesiunile de instruire.
34. Informatii pentru turisti
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor, inclusiv participantilor la
conferinte, informatii privind politica proprie de protectie a mediului,
actiunile intreprinse si eticheta ecologica. Informatiile trebuie oferite turistilor
in mod activ la receptie, iar notele informative care invita turistii sa
sprijine atingerea obiectivelor de mediu trebuie sa fie afisate vizibil, in
special in camere.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu copii ale informatiilor si notelor informative oferite turistilor.
35. Date privind consumul de energie si apa
Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de proceduri de colectare si
monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total
de energie electrica (kWh), energia totala folosita pentru incalzire (kWh) si
consumul de apa (litri).
Datele trebuie sa fie colectate de pe fiecare factura primita sau cel putin
o data la 3 luni si sa fie exprimate in consum raportat la sedere peste noapte
si pe mp de spatiu interior. Unitatea de cazare trebuie sa raporteze anual
rezultatele monitorizarii autoritatii competente care a evaluat solicitarea de
acordare a etichetei ecologice.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitarii, agentul
economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate
anterior cel putin pentru ultimele 3 luni, daca datele sunt deja disponibile,
iar apoi are obligatia sa prezinte anual datele aferente anului precedent.
36. Colectarea altor date
Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de proceduri de colectare si
monitorizare a datelor privind consumul de substante chimice (grame de
substanta uscata) si cantitatea de deseuri generate (litri si/sau kg de deseuri
nesortate).
Datele se colecteaza cel putin o data la 6 luni si se exprima, de asemenea,
in consum de substante chimice sau cantitatea de deseuri generate,
raportat/raportata la sedere peste noapte si pe mp de spatiu interior. Unitatea
de cazare trebuie sa raporteze anual rezultatele monitorizarii autoritatii
competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitarii, agentul
economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate
anterior cel putin pentru ultimele 6 luni, daca datele sunt deja disponibile,
iar apoi prezinta anual datele aferente anului precedent. Agentul economic
trebuie sa precizeze serviciile pe care le ofera si daca lenjeria este curatata
in unitatea de cazare.
37. Informatiile care apar pe eticheta ecologica
Rubrica 2 de pe eticheta ecologica trebuie sa contina urmatorul text:
a) masuri intreprinse pentru economisirea energiei si a apei;
b) masuri intreprinse pentru reducerea deseurilor;
c) masuri generale de ameliorare a mediului.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un model al suporturilor pe care se aplica
eticheta, impreuna cu o declaratie de conformitate cu acest criteriu.
CRITERII OPTIONALE
Cerinte privind punctajul
Conform indicatiilor date in titlul fiecarui criteriu din prezenta
sectiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile optionale. Numarul
criteriilor respectate trebuie sa corespunda unui punctaj total de 16,5 puncte.
Punctajul total necesar este majorat cu cate un punct pentru fiecare dintre
urmatoarele trei facilitati suplimentare oferite, aflate in gestionarea sau
proprietatea unitatii turistice de cazare: servicii de servire a mesei,
activitati sportive si zone verzi.
Serviciile de servire a mesei includ micul dejun. Activitatile sportive
includ sauna, piscine si alte astfel de facilitati care se afla pe terenul
ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri si gradini deschise
turistilor.
Energie
38. Generare fotovoltaica si eoliana a energiei electrice (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa detina un sistem fotovoltaic sau eolian de
generare a electricitatii care furnizeaza sau urmeaza sa furnizeze 20% din
consumul total anual de energie electrica.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de
energie electrica, precum si date privind randamentul potential si actual al
sistemului.
39. Energie pentru incalzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)
Cel putin 50% din cantitatea totala de energie folosita pentru incalzirea
camerelor sau a apei calde menajere trebuie sa provina din surse de energie
regenerabile.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu date privind energia consumata pentru incalzirea camerelor si a
apei calde, precum si documentatia care arata ca cel putin 50% din aceasta
energie provine din surse de energie regenerabile.
40. Eficienta energetica a cazanului de apa calda (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa detina un cazan de apa calda caruia i s-a
atribuit simbolul de eficienta energetica "****", asa cum este
definit in Hotararea Guvernului nr. 574/2005.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vanzarea
si/sau intretinerea cazanului.
41. Emisiile de NO_x ale cazanului de apa calda (1,5 puncte)
Cazanul de apa calda trebuie sa fie inclus in clasa 5 conform standardului
roman SR EN 297/A3:2001 care reglementeaza emisiile de NO_x si sa emita mai
putin de 70 mg No_x/kWh.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vanzarea
si/sau intretinerea cazanului.
42. Incalzirea centralizata urbana (1 punct)
Incalzirea unitatii de cazare trebuie sa fie asigurata de reteaua de
incalzire centralizata urbana.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia care demonstreaza conectarea la reteaua de incalzire
centralizata urbana.
43. Productia combinata de energie termica si electrica (1,5 puncte)
Intreaga cantitate de energie termica si electrica a unitatii de cazare
trebuie sa fie asigurata de o centrala de cogenerare energie termica si
electrica.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia privind centrala de cogenerare energie termica si
electrica.
44. Pompa de caldura (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa aiba o pompa de caldura care sa furnizeze
energie termica si/sau aer conditionat.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia privind pompa de caldura.
45. Recuperarea caldurii (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de un sistem de recuperare a caldurii
pentru unul (1 punct) sau doua (2 puncte) dintre urmatoarele categorii: sisteme
frigorifice, ventilatoare, masini de spalat rufe, masini de spalat vase,
piscine, apa menajera reziduala.
46. Termoreglarea (1,5 puncte)
Temperatura din fiecare camera trebuie sa fie reglata individual.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia privind sistemele de termoreglare.
47. Izolarea cladirilor existente (2 puncte)
Cladirea trebuie sa fie izolata peste cerintele nationale minime, astfel
incat sa asigure o reducere semnificativa a consumului de energie.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu
elaborata de tehnicianul specializat in domeniul energiei, impreuna cu
documentatia privind izolarea si cerintele nationale minime.
48. Aerul conditionat (1,5 puncte)
Sistemul de aer conditionat trebuie sa fie inclus in clasa de eficienta
energetica A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 407/2003, sau sa
aiba o eficienta energetica similara. In acelasi timp, puterea de racire
trebuie sa fie mai mare de 12 kW.
Acest criteriu nu se aplica aparatelor care pot folosi si alte surse de
energie, aparatelor aer-apa si apa-apa sau unitatilor cu o putere de racire mai
mare de 12 kW.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea
sistemului de aer conditionat.
49. Oprirea automata a aerului conditionat (1 punct)
Trebuie sa existe un sistem automat care sa opreasca aerul conditionat
atunci cand sunt deschise ferestrele.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de instalarea, vanzarea si/sau intretinerea
sistemului de aer conditionat.
50. Arhitectura bioclimatica (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa fie construita conform principiilor
arhitecturale bioclimatice.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia
corespunzatoare.
51. Frigidere (1 punct), masini de spalat vase (1 punct), masini de spalat
rufe (1 punct) si echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetic
a) (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic trebuie sa fie incluse in
clasa de eficienta A, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 972/2004
pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.039/2003 privind
stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica a
aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, iar clasa
de eficienta a frigobarurilor si minibarurilor trebuie sa fie cel putin de
clasa C.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte documentatia care mentioneaza clasa de eficienta
energetica pentru toate frigiderele, frigobarurile si minibarurile, indicandu-le
pe cele care au eticheta ecologica.
b) (1 punct) Toate masinile de spalat vase de uz casnic trebuie sa fie
incluse in clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor Hotararii
Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea
si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat vase
de uz casnic.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte documentatia care mentioneaza clasa de eficienta
energetica pentru toate masinile de spalat vase, indicandu-le pe cele care au
eticheta ecologica.
NOTA:
Masinile de spalat vase care nu sunt reglementate prin Hotararea Guvernului
nr. 27/2002 nu trebuie sa indeplineasca acest criteriu.
c) (1 punct): Toate masinile de spalat rufe de uz casnic trebuie sa fie
incluse in clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor Hotararii
Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerintelor referitoare la
etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de
spalat rufe de uz casnic.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o documentatie care mentioneaza clasa de
eficienta energetica pentru toate masinile de spalat rufe, indicandu-le pe cele
care au eticheta ecologica.
NOTA:
Masinile de spalat rufe care nu sunt reglementate prin Hotararea Guvernului
nr. 1.252/2005, de exemplu: masinile industriale de spalat rufe, nu trebuie sa
indeplineasca acest criteriu.
d) (1 punct): Cel putin 80% din echipamentele pentru birou, de exemplu:
computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare, trebuie sa fie
eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" conform
legislatiei nationale in vigoare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte documentatia care demonstreaza ca echipamentele
de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei "energy star"
si/sau mentioneaza computerele de birou si portabile care au o eticheta
ecologica.
52. Pozitionarea frigiderelor (1 punct)
Frigiderul/frigiderele din bucatarie trebuie sa fie pozitionat/pozitionate
si reglat/reglate conform principiilor de economisire a energiei.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu.
53. Stingerea automata a luminilor in camerele pentru turisti (1 punct)
80% din camerele pentru turisti trebuie sa fie dotate cu sisteme automate
care sting luminile in momentul in care turistii parasesc camerele.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.
54. Stingerea automata a luminilor de exterior (1 punct)
Luminile de exterior care nu sunt necesare trebuie sa se stinga automat.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de instalarea si/sau intretinerea acestor sisteme.
Apa
55. Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) si a apei recirculate (1,5
puncte)
a) (1,5 puncte): Apa de ploaie colectata, care este folosita in alte
scopuri decat ca apa menajera sau ca apa potabila.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documente justificative
corespunzatoare si cu asigurari adecvate privind separarea completa a retelei
de furnizare a apei menajere si a apei potabile.
b) (1,5 puncte): Apa recirculata colectata nu va fi folosita in scopuri
menajere sau ca apa potabila.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documente justificative
corespunzatoare si cu asigurari adecvate privind separarea completa a apei
menajere si potabile.
56. Debitul de apa la robinete si dusuri (1,5 puncte)
Debitul mediu de apa al tuturor robinetelor si dusurilor, cu exceptia
robinetelor de la cada de baie, nu trebuie sa depaseasca 8,5 litri/minut.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
57. Debitul de apa pentru WC (1,5 puncte)
Cel putin 80% din vasele WC trebuie sa consume cel mult 6 litri la o
spalare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
58. Consumul de apa al masinilor de spalat vase (1 punct)
Consumul de apa al masinilor de spalat vase, notat cu
"W_(masurat)" trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea limita
calculata prin ecuatia de mai jos, folosindu-se aceeasi metoda de incercare ca
cea prevazuta in standardul roman SR EN 50242:2002 si ciclul de programe ales
potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 27/2002.
W_(masurat) </= (0,625 x S) + 9,25,
unde:
W_(masurat) = consumul de apa al masinii de spalat vase, masurat in litri
pe ciclu, exprimat cu o zecimala;
S = numarul aplicabil de tacamuri standard indicat pentru masina de spalat
vase.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de producerea, vanzarea sau intretinerea masinilor
de spalat vase ori dovada ca masinile de spalat vase au primit eticheta
ecologica.
59. Consumul de apa al masinii de spalat rufe (1 punct)
Masinile de spalat rufe utilizate in unitatea de cazare sau de furnizorul
serviciului de spalatorie al acesteia trebuie sa foloseasca o cantitate de cel
mult 12 litri de apa pentru 1 kg de rufe, masurata conform standardului roman
SR EN 60456:1999, folosind ciclul standard pentru bumbac la 60 grade C, ales
potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.252/2005.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii
profesionisti responsabili de producerea, vanzarea sau intretinerea masinilor
de spalat rufe ori dovada ca masinile de spalat rufe au primit eticheta
ecologica. Unitatea de cazare trebuie sa prezinte documentatia tehnica de la
furnizorul sau de servicii de spalatorie care demonstreaza ca masinile lor de
spalat rufe indeplinesc acest criteriu.
60. Temperatura si debitul apei de la robinet (1 punct)
Cel putin 80% din robinete trebuie sa permita o reglare precisa si prompta
a temperaturii si debitului de apa.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
61. Temporizatoare pentru dus (1 punct)
Dusurile de bucatarii sau din exterior trebuie sa fie echipate cu un sistem
care sa permita oprirea automata a jetului de apa dupa un anumit timp sau daca
nu sunt folosite.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
Substante chimice periculoase
62. Detergenti (pana la 4 puncte)
Cel putin 80%, ca greutate, din detergentii de spalat vase manual si/sau
detergentii pentru masini de spalat vase si/sau detergentii de rufe si/sau
agentii universali de curatare folositi de unitatea de cazare trebuie sa fi
primit eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice nationale ori
regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre cele 4 categorii de
detergenti).
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile
relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si
cantitatile care au eticheta ecologica.
63. Vopsele si lacuri pentru interior (1 punct)
Cel putin 50% din lucrarile de vopsitorie de interior trebuie sa fie
realizate in spatiile interioare ale unitatii de cazare cu vopsele si lacuri de
interior care au eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice
nationale ori regionale ISO de tip 1.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile
relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si
cantitatile care au eticheta ecologica.
64. Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)
Piscina trebuie sa fie echipata cu un sistem de dozare automata a
dezinfectantului care sa foloseasca cantitatea minima de dezinfectant pentru
obtinerea rezultatului corespunzator din punct de vedere igienic.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte documentatia tehnica privind sistemul de dozare
automata.
65. Curatarea mecanica (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa aplice proceduri precise de realizare a
curatarii fara substante chimice, precum folosirea de produse din microfibre
ori a altor materiale de curatare nonchimice sau activitati de curatare cu
efecte similare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare,
daca aceasta este relevanta.
66. Gradini ecologice (1 punct)
Zonele verzi trebuie gestionate fie fara a folosi deloc pesticide, fie in
conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit prevederilor
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare
ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001, sau potrivit legislatiei nationale
in vigoare ori programelor organice nationale recunoscute.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare, daca aceasta este relevanta.
Deseuri
67. Compostare (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa separe deseurile organice relevante (deseuri
de gradina - 1 punct; deseuri de bucatarie - 1 punct) si sa se asigure ca
acestea sunt compostate conform liniilor directoare stabilite de autoritatile
locale, de exemplu: sunt compostate de servicii ale administratiei locale, de
unitatea de cazare sau de o companie privata.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare, daca aceasta este relevanta.
68. Cutii de unica folosinta pentru bauturi (2 puncte)
Cu exceptia cazurilor in care legea impune acest lucru, bauturile
imbuteliate in cutii de unica folosinta nu trebuie oferite in zonele aflate in
proprietatea unitatii de cazare sau in administrarea acesteia.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
indicand produsele de acest tip folosite, daca exista, si legislatia care
impune acest lucru.
69. Ambalarea micului dejun (2 puncte)
Cu exceptia cazurilor in care legea impune acest lucru, nu se vor servi la
micul dejun portii ambalate individual.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
70. Eliminarea grasimii/uleiului (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de separatoare de grasimi, iar
grasimea/uleiurile de gatit si grasimea/uleiurile de prajit trebuie
colectata/colectate si eliminata/eliminate in mod corespunzator.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
71. Materiale textile uzate si mobilier uzat (2 puncte)
Materialele textile uzate si mobilierul uzat trebuie sa fie vandute sau
donate organizatiilor caritabile ori altor asociatii care colecteaza si
redistribuie astfel de bunuri.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare de la asociatiile in cauza.
Alte servicii
72. Comunicarea si educatia in materie de protectie a mediului (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor informatii privind masurile
intreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversitatii, peisajelor si a
naturii.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare.
73. Camere pentru nefumatori (1 punct)
Fumatul trebuie sa fie interzis in cel putin 50% din camere.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa indice numarul si tipul de camere si sa precizeze care
dintre acestea sunt pentru nefumatori.
74. Biciclete (1 punct)
Turistilor trebuie sa li se puna la dispozitie biciclete.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie privind modul in care unitatea de
cazare indeplineste acest criteriu.
75. Sticle returnabile (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor cel putin una dintre urmatoarele
bauturi in sticle returnabile: bauturi racoritoare, apa si bere.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu documentatia justificativa
corespunzatoare de la furnizorii sticlelor in cauza.
76. Produse din hartie (pana la 2 puncte)
Cel putin 50% din hartia/servetelele igienica/igienice si/sau hartia de
birou folosita/folosite trebuie sa fi primit eticheta ecologica sau alte
etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare
dintre aceste doua categorii de produse din hartie).
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia, inclusiv facturile
relevante, care precizeaza cantitatile de astfel de produse folosite si
cantitatile care au eticheta ecologica.
77. Bunuri de folosinta indelungata (pana la 3 puncte)
Cel putin 10% din orice categorie de bunuri de folosinta indelungata,
precum lenjerie de pat, prosoape, fete de masa, computere de birou si
portabile, televizoare, saltele, mobilier, masini de spalat rufe, masini de
spalat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice etc., utilizate
in unitatea de cazare, trebuie sa fi primit eticheta ecologica comunitara sau
alte etichete ecologice nationale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru
fiecare dintre aceste categorii de bunuri de folosinta indelungata, dar maximum
3 puncte).
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte datele si documentatia care precizeaza
cantitatile de astfel de produse detinute si cantitatile care au eticheta
ecologica.
78. Alimente ecologice (1 punct)
Ingredientele principale din cel putin doua feluri de mancare trebuie sa
fie produse prin metode agricole ecologice, potrivit prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 34/2000, aprobata prin Legea nr. 38/2001.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.
79. Produse alimentare locale (1 punct)
La fiecare masa, inclusiv la micul dejun, trebuie sa se serveasca cel putin
doua produse alimentare obtinute din surse locale.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu documentatia justificativa corespunzatoare.
Management general
80. Inregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a
unitatii de cazare
Unitatea de cazare trebuie sa fie inregistrata potrivit prevederilor
Ordinului ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 -
EMAS (3 puncte) sau certificata conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005
(1,5 puncte).
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare ale inregistrarii EMAS sau
certificarii standardului roman SR EN ISO 14001:2005.
81. Inregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a
furnizorilor
Cel putin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai
unitatii de cazare trebuie sa fie inregistrat potrivit prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 50/2004 - EMAS (1,5
puncte) sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 (1
punct).
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare ale inregistrarii EMAS sau
certificarii standardului roman SR EN ISO 14001:2005 pentru cel putin unul
dintre furnizorii sai principali.
82. Chestionarul privind protectia mediului (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa puna la dispozitie turistilor un chestionar
prin intermediul caruia acestia sa isi exprime opinia privind aspectele
ecologice din unitatea de cazare.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte un exemplar al chestionarului si sa indice
procedurile utilizate pentru distribuirea si colectarea acestuia, precum si
modul in care ia in considerare raspunsurile primite.
83. Contoare pentru energie electrica si pentru apa (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa dispuna de contoare suplimentare pentru
energie electrica si pentru apa, care sa ii permita colectarea de date privind
consumul aferent pentru diferitele activitati sau aparate.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o explicatie detaliata a modului in care unitatea
de cazare indeplineste acest criteriu, impreuna cu o analiza a datelor
colectate.
84. Actiuni suplimentare de protectie a mediului (maximum 3 puncte)
a) Actiuni suplimentare de protectie a mediului (pana la 1,5 puncte pentru
fiecare actiune, pana la maximum 3 puncte): Conducerea unitatii de cazare
trebuie sa ia masuri suplimentare pentru imbunatatirea performantei de mediu a
unitatii de cazare, care nu sunt incluse in nici unul dintre criteriile
mentionate anterior, obligatorii sau optionale. Autoritatea competenta care
evalueaza solicitarea de acordare a etichetei ecologice acorda un punctaj maxim
de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste actiuni.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte o declaratie de conformitate cu acest criteriu,
impreuna cu descrierea completa a fiecarei actiuni suplimentare pe care
solicitantul doreste sa o ia in considerare.
b) Acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unitatii de cazare trebuie sa
i se fi acordat una dintre etichetele ecologice nationale sau regionale ISO de
tip 1.
Evaluare si verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei
ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzatoare privind eticheta ecologica
care i-a fost acordata.