Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 54 din 30 mai 1975

cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamant superior de la invatamantul de zi

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 50 din 30 mai 1975


SmartCity3


                         EXPUNERE DE MOTIVE

    Prin decretul alaturat al Consiliului de Stat se stabilesc criteriile repartizarii in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi.
    Conform prevederilor decretului, repartizarea absolventilor se face in activitati direct productive industriale, pe santiere de constructii, in unitati agricole si de transporturi, in activitati de executie din unitatile economice, in institutii de invatamint primar, gimnazial si liceal si in alte unitati, pe baza specialitatii in care au fost pregatiti si in specialitati apropiate.
    Repartizarea absolventilor nu se poate face in aparatul central de stat, precum si direct in unitatile de cercetare, proiectare si in institutii de invatamint superior.
    In ce priveste repartizarea in productie, aceasta se face pe temeiul rezultatelor obtinute la invatatura, precum si al unor criterii de ordin social.
    In decret este prevazuta urmatoarea ordine de prioritate in ce priveste repartizarea absolventilor: sefii de promotii pe specialitati pot alege, in ordinea mediilor, orice post dintre cele puse la dispozitia promotiei; absolventii care solicita repartizarea in comunele in care isi au domiciliul ei, parintii sau sotul (sotia) lor, ori in comune limitrofe si care au dreptul sa ocupe locurile, indiferent de media obtinuta; absolventii care solicita repartizarea in centrele muncitoresti si orasele in care isi au domiciliul ei, parintii sau sotul (sotia) lor, cu exceptia oraselor mari, stabilite potrivit legii, si care au obtinut in timpul studiilor cel putin media 7, acestia avind prioritate sa ocupe locurile si din comunele limitrofe; absolventii cu domiciliul in orasele mari stabilite potrivit legii, care in timpul studiilor au obtinut cel putin media 8 si care, in ordinea mediilor, pot ocupa 70 la suta din numarul total al posturilor puse la dispozitie pentru repartizarea in aceste localitati. Posturile ramase libere se vor ocupa de absolventi, indiferent de localitatea de domiciliu, in ordinea mediilor.
    La medii egale vor avea prioritate la alegerea localitatii absolventii casatoriti.
    Totodata, se precizeaza atributiile Comisiei guvernamentale pentru coordonarea repartizarii in productie a absolventilor si se stabilesc raspunderile ministerelor si ale celorlalte organe centrale si locale in repartizarea absolventilor.
    Prin acelasi decret se abroga Decretul nr. 158/1970, cu modificarile ulterioare.

    Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In conformitate cu prevederile Constitutiei privind dreptul la munca al cetatenilor Republicii Socialiste Romania, statul asigura locuri de munca absolventilor institutiilor de invatamint superior, potrivit pregatirii dobandite de acestia in facultati.
    Art. 2
    Stabilirea locurilor de munca destinate incadrarii absolventilor se face in concordanta cu obiectivele dezvoltarii economice si sociale, cu repartizarea armonioasa a fortelor de productie pe intregul cuprins al tarii, urmarindu-se asigurarea, cu precadere, a nevoilor de specialisti cu studii superioare ale ramurilor care cunosc un ritm accentuat de dezvoltare si ale unitatilor socialiste, judetelor si zonelor deficitare in astfel de specialisti.
    Art. 3
    Repartizarea se face in activitati productive din unitati industriale - ateliere, sectii de productie si fabricatie -, din santiere de constructii, unitati agricole si de transporturi, in activitati de executie din unitatile economice, in institutii de invatamint primar, gimnazial si liceal si in alte unitati, potrivit specialitatii in care au fost pregatiti sau in specialitati apropiate.
    Absolventii arhitecti si conductorii arhitecti pot fi repartizati si in activitati de proiectare in constructii.
    Repartizarea nu se poate face in aparatul central al ministerelor sau al altor organe centrale.
    Absolventii care au obtinut rezultate bune la invatatura si in activitatea obsteasca si au dovedit aptitudini pentru activitatea de cercetare pot primi recomandarea consiliilor profesorale ca, dupa efectuarea stagiului legal in productie, sa poata lucra in unitatile de cercetare, proiectare si in institutiile de invatamint superior. Aceste recomandari vor fi consemnate in dispozitiile de repartizare.
    Incadrarea si atestarea pe functii de cercetator stiintific, inginer proiectant sau asistent universitar se vor face pe baza de concurs, cu recomandarea organului de conducere al unitatii unde absolventul a efectuat stagiul in productie. La concursuri pot candida orice absolventi ai institutiilor de invatamint superior, inclusiv cei care au incheiat contracte cu unitati socialiste, care indeplinesc conditiile prevazute de Statutul pentru organizarea activitatii si promovarea personalului de cercetare sau, dupa caz, in Statutul personalului didactic, indiferent de localitatea in care au efectuat stagiul. La medii egale au prioritate absolventii care au primit si recomandarea consiliului profesoral prevazuta in alineatul precedent.
    Art. 4
    Repartizarea absolventilor se efectueaza pe baza rezultatelor obtinute la invatatura, precum si tinind seama de unele criterii de ordin social, potrivit prevederilor prezentului decret.
    Alegerea de catre absolventi a unitatilor si posturilor se face in ordinea mediei de absolvire stabilita pe baza rezultatelor la invatatura, cu respectarea normelor privind ocuparea functiilor in ramura sau domeniul de activitate de care apartine unitatea socialista, dupa cum urmeaza:
    a) sefii de promotii pe specialitati pot alege, in ordinea mediilor, orice post dintre cele puse la dispozitia promotiei;
    b) absolventii care solicita repartizarea in comunele unde isi au domiciliul ei, parintii sau sotul (sotia) lor, ori in comune limitrofe, au prioritate sa ocupe locurile din aceste localitati, indiferent de media obtinuta;
    c) absolventii care solicita repartizarea in centrele muncitoresti si orasele unde isi au domiciliul ei, parintii sau sotul (sotia) lor - cu exceptia oraselor mari stabilite potrivit legii - si care au obtinut in timpul studiilor cel putin media 7 au prioritate sa ocupe locurile din aceste localitati sau comune limitrofe;
    d) absolventii cu domiciliul in orasele mari stabilite potrivit legii, care in timpul studiilor au obtinut cel putin media 8, pot ocupa, in ordinea mediilor, 70% din numarul total al posturilor puse la dispozitie pentru repartizarea in aceste localitati;
    e) posturile ramase libere se ocupa de absolventi, indiferent de localitatea de domiciliu, in ordinea mediilor.
    Pentru toate situatiile prevazute mai sus, la medii egale vor avea prioritate de alegere a localitatii absolventii casatoriti. In cazul in care sint mai multi absolventi casatoriti vor fi repartizati, in primul rind cei cu copii si dupa aceea absolventii care au sotul (sotia) incadrat intr-o unitate socialista din localitatea respectiva.
    Pentru absolventii casatoriti din aceeasi promotie si specialitate, repartizarea ambilor se face la media de absolvire cea mai mare a unuia dintre cei doi soti.
    La repartizare se vor lua in considerare, in limita a 50 de sutimi, activitatea obsteasca si comportarea avuta in perioada studiilor, apreciate de consiliul profesoral.
    Se va urmari ca absolventii casatoriti sa fie repartizati in aceeasi localitate sau in localitati apropiate.
    Absolventii institutiilor de invatamint superior, care nu au promovat examenul de diploma, vor fi repartizati in productie potrivit prevederilor, alineatelor precedente, dupa repartizarea absolventilor au promovat acest examen.
    Art. 5
    In scopul desavirsirii pregatirii lor, absolventii institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi, repartizati in productie, efectueaza un stagiu in specialitatea pentru care s-au pregatit sau in specialitati apropiate. Durata stagiului este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul decret.
    Stagiul se efectueaza incepind cu data prezentarii la unitatea socialista la care absolventul a fost repartizat.
    Absolventii care s-au prezentat la unitatea socialista unde au fost repartizati si carora in perioada stagiului din motive neimputabile lor - desfiintari de unitati, reducere de posturi sau alte asemenea situatii - li se desface contractul de munca, vor continua stagiul la o alta unitate socialista, stabilita de ministerele si celelalte organe si organizatii centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judetene si a municipiului Bucuresti in subordinea carora se afla unitatea socialista la care au fost repartizati.
    Activitatea desfasurata de absolvent intr-o alta unitate socialista decit cea in care a fost incadrat potrivit prevederilor prezentului decret nu se recunoaste drept stagiu in vederea incadrarii pe posturi pentru care se cer studii superioare de specialitate.

    CAP. 2
    Organizarea repartizarii

    Art. 6
    Organizarea repartizarii absolventilor se asigura de catre Comisia guvernamentala de coordonare a repartizarii in productie a absolventilor de invatamint superior, numita prin hotarire a Consiliului de Ministri, alcatuita din ministrul educatiei si invatamintului, ca presedinte, reprezentantii Comitetului de Stat al Planificarii, Ministerului Muncii, Consiliului Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania, precum si ai ministerelor si celorlalte organe centrale coordonatoare de ramura.
    Comisia are urmatoarele atributii:
    a) analizeaza cerintele de cadre pe ramuri, ministere si judete si supune aprobarii Consiliului de Ministri proiectul planului anual de repartizare numerica a absolventilor, intocmit de Comitetul de Stat al Planificarii, in colaborare cu Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si Invatamintului, pe baza propunerilor prezentate de ministere, celelalte organe si organizatii centrale, precum si de comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti;
    b) controleaza modul in care se asigura locuri de munca pentru absolventi, potrivit pregatirii dobindite in timpul studiilor;
    c) aproba, la propunerea Ministerului Educatiei si Invatamintului, comisiile care fac repartizarea nominala in productie a absolventilor, modul de organizare si functionare a acestora;
    d) informeaza Consiliul de Ministri asupra indeplinirii planului de repartizare;
    e) face propuneri referitoare la imbunatatirea legislatiei privind repartizarea in productie a absolventilor;
    Art. 7
    Pentru repartizarea nominala in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior se constituie comisii pe domenii de specialitate, conduse de adjuncti de ministri sau adjuncti ai conducatorilor celorlalte organe centrale coordonatoare de ramura prevazute in hotarirea Consiliului de Ministri privind repartizarea numerica a absolventilor, din care fac parte reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Invatamintului, ai ministerelor si ai celorlalte organe centrale si ai consiliilor populare judetene carora li se repartizeaza absolventi, ai Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania si ai institutiilor de invatamint superior respective.
    Comisiile pe domenii de specialitate examineaza si inainteaza comisiei guvernamentale listele de posturi pe unitati prevazute pentru repartizarea absolventilor si efectueaza repartizarea nominala a acestora in productie pe aceste posturi.
    Art. 8
    Pe baza planului anual de repartizare numerica, conducerile ministerelor si ale celorlalte organe si organizatii centrale, precum si comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, vor stabili, potrivit criteriilor prevazute la art. 3, si vor comunica Ministerului Educatiei si Invatamintului, cu 3 luni inainte de data desfasurarii lucrarilor de repartizare, unitatile socialiste la care urmeaza a fi repartizati absolventii, cu specificarea posturilor, pe specialitati, localitati si unitati.
    Comisia guvernamentala va transmite, dupa aprobare, comisiilor de repartizare pe domenii de specialitate, cu 15 zile inainte de data repartizarii nominale, lista unitatilor socialiste, cu specificarea posturilor stabilite in vederea repartizarii.
    Repartizarea nominala in productie a absolventilor se efectueaza dupa sesiunea examenului de diploma. Comisiile de repartizare pe domenii de specialitate emit dispozitii de repartizare.
    Art. 9
    Absolventii care pentru motive bine justificate - imbolnaviri, accidente sau alte asemenea situatii -, dovedite cu acte, nu se pot prezenta la comisie, vor comunica in scris, in ordinea preferintei, unitatile si posturile pentru care opteaza, repartizarea urmind a se face cu respectarea prevederilor art. 3 si 4.
    Pentru absolventii care nu invoca asemenea motive si pentru cei prezenti care refuza sa aleaga postul repartizarea se face din oficiu.
    Art. 10
    Absolventii se vor prezenta la unitatile socialiste in termen de o luna de la data repartizarii, cu exceptia celor repartizati in invatamint, care se vor prezenta la 1 septembrie al anului in care au fost repartizati.
    Absolventii care indeplinesc serviciul militar vor incunostinta despre aceasta, in scris, unitatea socialista si se vor prezenta la posturi in cel mult 20 de zile de la data la care a incetat indeplinirea obligatiilor militare.
    Art. 11
    Pentru motive temeinice, Ministerul Educatiei si Invatamintului poate aproba cererile absolventilor de schimbare a repartizarii, introduse in termen de un an, cu acordul prealabil al ministerelor, celorlalte organe si organizatii centrale sau al comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si al unitatilor socialiste interesate in aceasta schimbare.
    Pentru absolventii institutelor agronomice, ai facultatilor sau sectiilor de mecanica agricola si ai facultatilor sau sectiilor de imbunatatiri funciare din cadrul institutelor politehnice si de constructii si ai institutelor de medicina si farmacie, aprobarea cererilor de schimbare a repartizarii se face, dupa caz, de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare si Apelor sau de Ministerul Sanatatii, impreuna cu Ministerul Educatiei si Invatamintului.
    Schimbarea repartizarii se va face numai cu respectarea prevederilor art. 3.

    CAP. 3
    Drepturile si obligatiile unitatilor socialiste in care sint repartizati absolventii, precum si drepturile si obligatiile absolventilor repartizati

    Art. 12
    Unitatile socialiste la care sint repartizati absolventii institutiilor de invatamint superior incheie, conform dispozitiilor legale in vigoare, contracte cu acesti absolventi. Contractele de munca incheiate pentru timpul efectuarii stagiului au regimul contractelor de munca pe durata nedeterminata.
    Art. 13
    Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si unitatile socialiste, au urmatoarele drepturi si obligatii:
    a) sa urmareasca modul in care absolventii repartizati se preocupa de perfectionarea in continuare a pregatirii profesionale dobindite in timpul studiilor;
    b) sa controleze modul in care absolventii se integreaza in colectivele de munca ale unitatilor socialiste in care au fost repartizati si isi indeplinesc sarcinile decurgind din functia in care au fost incadrati, precum si celelalte indatoriri care le revin din contractele de munca, regulamentele de ordine interioara si legislatia muncii;
    c) sa asigure absolventilor activitati corespunzatoare specialitatii pentru care au fost repartizati;
    d) sa asigure absolventilor care au fost repartizati in alte localitati decit cele in care isi au domiciliul, locuinte corespunzatoare, in conditiile legii;
    e) sa acorde absolventilor repartizati indemnizatiile de instalare, cheltuielile de transport si alte drepturi prevazute de lege.
    In perioada stagiului absolventii vor putea fi transferati, in interesul serviciului, cu respectarea dispozitiilor art. 3, in conditiile prevazute de normele legale in vigoare, in specialitatea pentru care au fost pregatiti sau in specialitati apropiate.
    Art. 14
    Absolventii repartizati in conditiile prezentului decret au urmatoarele drepturi si obligatii:
    a) sa beneficieze de toate drepturile recunoscute de legislatia muncii pentru membrii colectivelor de munca din unitatile socialiste la care au fost repartizati;
    b) sa fie retribuiti in perioada de stagiu cu retributiile tarifare prevazute de lege;
    c) sa realizeze toate sarcinile ce decurg din functia sau postul detinut si sa raspunda de indeplinirea lor fata de colectivul de munca si fata de conducerea unitatii;
    d) sa respecte normele socialiste de conduita in relatiile cu ceilalti membri ai colectivului de munca, sa contribuie la intarirea spiritului de intrajutorare tovaraseasca;
    e) sa-si ridice necontenit calificarea profesionala, nivelul de cunostinte tehnico-stiintifice si de cultura generala, sa urmeze si sa absolve cursurile de perfectionare organizate sau recomandate de unitate;
    f) absolventii cu examen de diploma repartizati in comune, care au avut domiciliul in alte localitati, vor primi, la prezentarea la post, o indemnizatie de instalare egala cu retributia tarifara lunara fixata pentru primul an de activitate in functia indeplinita.
    Absolventii cu examen de diploma care nu beneficiaza de indemnizatii de instalare vor primi de la unitatea socialista la care au fost repartizati, la cerere, la prezentarea la post, o jumatate din retributie ca avans, cu obligatia restituirii acesteia in sase rate lunare consecutive, incepind cu a doua luna de functionare.
    Indemnizatia de instalare sau avansul din retributie se acorda cu conditia ca absolventii sa-si stabileasca domiciliul in localitatile in care se afla unitatile socialiste la care au fost repartizati;
    g) absolventii care la data repartizarii au domiciliul in alta localitate decit aceea in care functioneaza unitatea socialista la care au fost repartizati vor primi, la prezentare, costul transportului de la domiciliu la locul de munca pentru ei, membrii familiei si gospodaria lor. Membrii familiei, in intelesul prezentului alineat, sint sotul sau sotia, copiii, precum si parintii aflati in intretinerea absolventului.
    Absolventii care se prezinta pentru a fi repartizati in productie la comisii care functioneaza in alte localitati decit acelea in care au sediul institutiile de invatamint superior la care si-au incheiat studiile vor primi, de la aceste institutii, costul transportului pina la localitatea in care functioneaza comisia, iar dupa repartizare, pina la domiciliu.
    Art. 15
    Absolventii care nu au promovat examenul de diploma vor fi retribuiti, in perioada stagiului, pina la promovarea examenului de diploma, cu retributia tarifara prevazuta pentru primul an de activitate, cu exceptia celor repartizati in invatamint, carora li se aplica normele legale privind retributia personalului didactic.
    Absolventii fara examen de diploma, repartizati in productie, care pina la expirarea perioadei de stagiu nu promoveaza examenul de diploma, pierd dreptul la ocuparea postului ce li s-a asigurat prin repartizare; ei vor fi incadrati pe functii potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
    Art. 16
    Absolventii invatamintului superior - cursuri de zi - vor putea fi platiti, pe o perioada de cel mult un an de stagiu, din fondul total de retributie planificat, in cadrul numarului total de persoane incadrate in munca; in acest timp, pe masura crearii de posturi vacante, vor fi trecuti treptat in structura personalului tehnic, economic, de alta specialitate si administrativ.
    Absolventii invatamintului superior repartizati in unitati economice, care in timpul stagiului lucreaza ca muncitori sau personal operativ, in acord individual sau colectiv, primesc retributia cuvenita pentru realizarile obtinute in productie, daca aceasta este mai mare decit retributia tarifara pentru primii ani de activitate, stabilita conform prevederilor legale.
    Absolventii invatamintului superior repartizati in unitati scolare, pe functii didactice de invatator si educatoare, vor primi, pe durata stagiului, retributiile si celelalte drepturi prevazute pentru profesorii stagiari, urmind ca pe parcurs sa fie incadrati potrivit nivelului lor de pregatire.
    Art. 17
    Absolventii institutiilor de invatamint superior, repartizati in localitati declarate de lege orase mari, isi pot stabili domiciliul in aceste orase pe baza dispozitiei de repartizare.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Cetatenii romani trimisi in alte tari pentru studii de invatamint superior vor fi repartizati in productie, dupa absolvire, pe baza criteriilor prevazute in prezentul decret.
    Art. 19
    Ministerele si celelalte organe si organizatii centrale vor stabili norme privind desfasurarea activitatii absolventilor in perioada de stagiu.
    Art. 20
    Absolventii care nu se prezinta la unitatea socialista la care au fost repartizati, in termenul legal, sint obligati la plata unei penalitati civile de 5.000 lei, in cazul absolventilor facultatilor cu durata studiilor mai mica de 4 ani, sau 8.000 lei, in cazul absolventilor facultatilor cu durata studiilor de cel putin 4 ani. In cazul efectuarii partiale a stagiului, penalitatea se va reduce proportional cu perioada de stagiu efectuata. Plata penalitatii nu-l scuteste pe absolvent de efectuarea stagiului.
    Absolventii care au incasat indemnizatia de instalare prevazuta la art. 14 lit. f) si in timpul stagiului parasesc unitatile socialiste la care au fost repartizati vor restitui integral indemnizatia incasata.
    Art. 21
    Neprezentarea la unitatea socialista la care au fost repartizati sau intreruperea efectuarii stagiului se constata si penalitatea civila se stabileste, in conditiile articolului precedent, prin proces-verbal incheiat de conducerea acestei unitati socialiste.
    Procesul-verbal se va comunica absolventului in cauza; acesta poate face contestatie, in termen de 15 zile de la comunicare, la comisia de contestatii, care va functiona la Ministerul Muncii si care va fi formata din cite un delegat al Ministerului Muncii, al Ministerului Educatiei si Invatamintului si al organului central in subordinea caruia se afla unitatea socialista la care a fost repartizat absolventul, sau al Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare in cazul absolventilor repartizati la organele si organizatiile locale. Presedintele comisiei de contestatii este delegatul Ministerului Muncii.
    Contestatiile vor fi rezolvate de comisie in termen de 30 de zile.
    Procesul-verbal necontestat in termenul prevazut la alin. 2, precum si in cazul respingerii contestatiei de catre comisia de contestatii, ramine definitiv si constituie titlu executor.
    In cazul cind absolventul se prezinta, in termen de 30 de zile de la raminerea definitiva a procesului-verbal de aplicare a penalitatii civile, la unitatea socialista la care a fost repartizat, el este scutit de plata penalitatii.
    Sumele ce se platesc cu titlu de penalitati civile se varsa la bugetul statului.
    Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si in cazul cind se restituie indemnizatia de instalare prevazuta de art. 14 lit. f); sumele astfel incasate se restituie unitatilor socialiste care au platit aceasta indemnizatie.
    Art. 22
    Dispozitiile art. 20 nu se aplica in cazul in care neprezentarea la unitatea socialista la care a fost repartizat in termenul legal sau neefectuarea integrala a stagiului se datoreste unor motive temeinice: accidente, boala sau alte asemenea situatii, apreciate ca atare de catre unitatea socialista la care absolventul a fost repartizat. In astfel de cazuri, organul central sau local in subordinea caruia se afla unitatea socialista la care absolventul a fost repartizat are obligatia sa asigure acestuia incadrarea in aceeasi unitate socialista sau in alta, aflata in subordinea sa, in limita locurilor vacante corespunzatoare pregatirii.
    Art. 23
    Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 3.000 lei, pentru fiecare caz in parte, urmatoarele fapte:
    a) refuzul unitatii socialiste de a incadra un absolvent repartizat intr-unul dintre posturile stabilite pe baza cererii acestei unitati;
    b) incadrarea in munca de catre unitatea socialista a unui absolvent ce nu i-a fost repartizat ori a unui absolvent ce nu a efectuat stagiul in unitatea socialista unde a fost repartizat.
    Contraventiile se constata si amenda se aplica de catre persoanele anume imputernicite de organele si organizatiile centrale ori de comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti in subordinea carora se afla unitatile in care s-au savirsit contraventiile.
    Persoanele anume imputernicite de Ministerul Muncii sau de Ministerul Educatiei si Invatamintului pot incheia procese-verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a amenzilor in orice unitate socialista.
    Sanctiunea se aplica celor vinovati de savirsirea contraventiei.
    Aplicarea sanctiunii contraventionale nu inlatura raspunderea disciplinara a celor vinovati.
    In cazul contraventiei prevazute la alin. 1 lit. b), contractul de munca dintre unitatea socialista si absolvent inceteaza, de drept, pe data raminerii definitive a procesului-verbal de constatare a contraventiei.
    Art. 24
    Prevederile prezentului decret se vor aplica incepind cu seria de absolventi ai anului universitar 1974/1975.
    Art. 25
    Ministerul Educatiei si Invatamintului poate introduce treptat prerepartizarea in productie a studentilor anului III de la unele facultati si specializari din invatamintul superior tehnic.
    Prerepartizarea se va face dupa aceleasi criterii stabilite pentru repartizarea in productie a absolventilor.
    Studentii prerepartizati in unitatile socialiste situate in comune, centre muncitoresti si orase - cu exceptia oraselor mari stabilite potrivit legii - beneficiaza de dreptul de a fi repartizati, dupa absolvire, in unitatile socialiste respective.
    Studentii prerepartizati in unitati socialiste din orasele mari stabilite potrivit legii vor putea fi repartizati, dupa absolvire, in unitatile socialiste respective, daca indeplinesc conditiile de medie stabilite pe baza rezultatelor la invatatura, prevazute pentru repartizarea in aceste orase.
    Art. 26
    Decretul nr. 158/1970 cu privire la repartizarea in productie a absolventilor institutiilor de invatamint superior de la invatamintul de zi, modificat, republicat in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania, Partea I, nr. 84 din 20 iunie 1974, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga pe data publicarii prezentului decret.

                         NICOLAE CEAUSESCU
                           Presedintele
                   Republicii Socialiste Romania

    ANEXA 1

            DURATA STAGIULUI PE RAMURI DE INVATAMINT SUPERIOR

------------------------------------------------------------------------
Nr.   Ramura de invatamint superior                            Durata
crt.                                                           stagiului
------------------------------------------------------------------------
  1.  Tehnic                  - ingineri                       3 ani
                              - subingineri                    2 ani
  2.  Arhitectura                                              3 ani
  3.  Agronomic                                                3 ani
  4.  Economic                                                 3 ani
  5.  Medical si farmaceutic                                   3 ani*)
  6.  Universitar             - in invatamint sau productie    3 ani
                              - in activitatea juridica        2 ani
  7.  Pedagogic (3 ani)                                        3 ani
  8.  Artistic                                                 3 ani
  9.  Educatie fizica                                          3 ani
------------
    *) Pentru absolventii facultatilor de medicina, stagiul de internat terminat se echivaleaza cu stagiul de 3 ani prevazut in aceasta anexa.
    Absolventii care nu efectueaza internatul pot fi trimisi la pregatire in spitale, policlinici sau alte unitati sanitare, pe perioade stabilite de Ministerul Sanatatii.



SmartCity5

COMENTARII la Decretul 54/1975

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 54 din 1975
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu