DECRET
Nr. 176 din 17 iunie 1985
privind stabilirea conditiilor de calitate de baza admise la receptionarea
cerealelor, leguminoaselor boabe si semintelor oleaginoase, predate la fondul
de stat, fondul de furaje si fondul de seminte
ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA
ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL NR. 30 din 18 iunie 1985

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste Romania decreteaza:
Art. 1
Unitatile agricole socialiste si ceilalti producatori agricoli sunt
obligati sa predea cerealele, leguminoasele boabe si semintele oleaginoase la
fondul de stat, fondul de furaje si fondul de seminte in conditiile de calitate
prevazute in anexele nr. 1 si 2 la prezentul decret.
In vederea respectarii conditiilor de calitate, unitatile de productie vor
asigura utilizarea unor seminte si hibrizi de mare productivitate, care sa
corespunda conditiilor pedoclimatice din fiecare zona, buna intretinere a
culturilor, recoltarea acestora in perioadele optime, fara pierderi si
deprecieri calitative ale produselor.
Umiditatea maxima a produselor la recoltare este prevazuta in anexa nr. 3
la prezentul decret.
Art. 2
Unitatile prevazute de lege, cu sarcini de contractare si preluare, sunt
obligate sa receptioneze cerealele, leguminoasele boabe si semintele
oleaginoase in limita conditiilor de calitate prevazute in prezentul decret si
sa asigure conditionarea si pastrarea corespunzatoare a acestora.
In cazul cand unitatile socialiste si ceilalti producatori agricoli nu
efectueaza lucrarile necesare pentru eliminarea corpurilor straine si aducerea
produselor la parametrii stabiliti potrivit prezentului decret, acestea se
efectueaza de unitatile de contractare si preluare, cheltuielile urmand a fi
suportate de catre furnizori.
Art. 3
Comitetele si birourile executive ale consiliilor populare, unitatile
agricole si intreprinderile pentru contractarea, achizitionarea si pastrarea
produselor agricole sunt obligate sa ia masuri pentru studierea si insusirea
temeinica a dispozitiilor prezentului decret, prin dezbaterea prevederilor sale
in colectivele de oameni ai muncii din agricultura si prin afisarea acestuia la
fiecare loc de munca, in comune si in sate.
Art. 4
Conditiile de calitate de baza prevazute in anexa nr. 1 A, cap. I, si anexa
nr. 1 B, cap. A, la Decretul nr. 69/1984 privind contractarile si achizitiile
de produse agricole vegetale se modifica potrivit anexei nr. 4 la prezentul
decret.
Corespunzator se modifica si conditiile de calitate de baza la preturile de
livrare a produselor catre beneficiari, stabilite prin Decretul nr. 232/1982.
Art. 5
Prevederile prezentului decret se aplica incepand cu recolta anului 1985.
Art. 6
Comitetul de Stat al Planificarii si Ministerul Finantelor, in termen de 45
de zile, vor face propuneri privind modificarea indicatorilor de plan economici
si financiari ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare si
celorlalti beneficiari si in structura bugetului de stat pe anul 1985.
ANEXA 1
CONDITII DE CALITATE DE BAZA
pentru receptionarea cerealelor, leguminoaselor boabe si semintelor oleaginoase
-------------------------------------------------------------------------------
Conditii de calitate
la receptionare
------------------------------------
Nr. Produsul Masa Corpuri Umiditate
crt. hectolitrica straine maxima
minimum maximum -%-
-kg- -%-
-------------------------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
-------------------------------------------------------------------------------
1. Grau tare 75 3 17
2. Grau 72 3 17
3. Secara 66 3 17
4. Orzoaica 62 5 17
5. Orz pentru bere 58 5 17
6. Orz pentru furaj - 5 17
7. Porumb boabe - 5 18
8. Porumb stiuleti - 5 25
9. Orez nedecorticat 46 5 17
10. Ovaz 38 5 16
11. Fasole boabe - 8 16
12. Linte - 8 16
13. Naut - 5 16
14. Mazare - 10 16
15. Floarea-soarelui - 6 14
16. Seminte de ricin - 6 11
17. Seminte de in pentru ulei - 6 14
18. Seminte de dovleac - 6 12
19. Seminte de canepa - 4 10
20. Seminte de rapita - 5 12
21. Soia boabe - 5 15
22. Sorg furaj - 5 17
----------------------------------------------------------------------------
ANEXA 2
CONDITII DE CALITATE
pentru receptionarea semintelor destinate insamintarilor la cereale,
leguminoase boabe si plante tehnice
-------------------------------------------------------------------------------
Corpuri straine Umiditate
Cultura maximum maxima
-%- -%-
-------------------------------------------------------------------------------
Grau 2 16
Secara 2 16
Orz 3 16
Orzoaica de toamna 2 16
Orzoaica de primavara 2 15
Ovaz 2 15
Orez 3 15
Porumb stiuleti - 25
Sorg 3 15
Mazare 3 16
Fasole boabe 3 16
Linte 3 16
Naut 3 15
Soia 3 13
Floarea-soarelui 3 12
In 2 12
Ricin 3 11
Dovleac 2 10
Rapita 3 11
Canepa 2 10
--------------------------------------------------------------------------------
ANEXA 3
UMIDITATEA MAXIMA
a produselor agricole la recoltare
-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Denumirea produsului Umiditatea
crt. maxima -%-
-------------------------------------------------------------------------------
1. Grau tare 20
2. Grau 20
3. Secara 20
4. Orzoaica 17
5. Orz pentru bere 17
6. Orz pentru furaj 20
7. Porumb boabe 20
8. Porumb stiuleti 28
9. Orez nedecorticat 20
10. Ovaz 20
11. Fasole boabe 18
12. Linte 18
13. Naut 18
14. Mazare 18
15. Floarea-soarelui 15
16. Seminte de ricin 17
17. Seminte de in pentru ulei 15
18. Seminte de canepa 14
19. Seminte de rapita 16
20. Soia boabe 18
21. Sorg furaj 19
----------------------------------------------------------------------------
ANEXA 4
CONDITII DE CALITATE DE BAZA
pentru stabilirea preturilor de productie, contractare, achizitie si livrare la
cereale, leguminoase boabe si seminte oleaginoase
----------------------------------------------------------------------------
Conditii de
calitate de baza
--------------------------
Nr. Denumirea produsului U.M. Pret Greutate Corpuri Umidita-
crt. hectoli- straine tate
trica -%- -%-
-kg-
----------------------------------------------------------------------------
1. Grau tare kg 2,20 78 3 15
2. Grau kg 1,50 75 3 15
3. Secara kg 1,50 70 3 15
4. Porumb kg 1,27 -- 3 17
5. Orzoaica (90% germinatie) kg 1,50 64 5 15
6. Orz pentru bere (85%
germinatie) kg 1,30 62 5 15
7. Orz pentru furaj kg 1,10 58 5 15
8. Orz nedecorticat kg 5,00 50 3 14
9. Ovaz kg 1,10 42 5 14
10. Fasole boabe
- Grupa A, soiul Alba mare
(boamba) kg 8,00 -- 5 14
- grupa B, soiul Ceali kg 7,00 -- 5 14
- grupa C, soiurile: Orizont,
Magna, Premial, Bistrenski kg 6,50 -- 5 14
- grupa D, soiurile: Progres,
Regalla, F. 332, Gratiot,
Greath Northern kg 5,80 -- 5 14
- grupa E, soiurile locale si
amestec de soiuri kg 4,70 -- 5 14
11. Linte kg 6,80 -- 5 14
12. Naut kg 13,00 -- 3 13
13. Mazare kg 2,10 -- 10 14
14. Floarea-soarelui kg 2,68 40 4 13
15. Seminte de ricin kg 5,50 -- 6 10
16. Seminte de in pentru ulei kg 6,00 -- 6 11
17. Seminte de dovleac kg 6,00 -- 6 11
18. Seminte de canepa kg 6,00 -- 4 9
19. Seminte de rapita kg 2,60 -- 5 11
20. Soia boabe kg 3,25 -- 4 14