Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 89 din  1 iunie 1999

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 103 alin. 5 din Legea pentru organizarea judecatoreasca nr. 92/1992, republicata

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 322 din  6 iulie 1999


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Ioan Muraru            - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Doina Suliman          - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 103 alin. 5 din Legea pentru organizarea judecatoreasca nr. 92/1992, republicata, exceptie ridicata de Petru Clopotariu in Dosarul nr. 2.113/CA/1998 al Curtii de Apel Constanta - Sectia de contencios administrativ.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 25 mai 1999 si au fost consemnate in incheierea din aceeasi data, cand, avand nevoie de timp pentru a delibera, Curtea a amanat pronuntarea la data de 1 iunie 1999.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 15 octombrie 1998, pronuntata in Dosarul nr. 2.113/CA/1998, Curtea de Apel Constanta - Sectia de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 103 alin. 5 din Legea pentru organizarea judecatoreasca nr. 92/1992, republicata, exceptie ridicata de Petru Clopotariu in cauza ce are ca obiect obligarea Directiei generale de munca si protectie sociala Tulcea la actualizarea pensiei pentru limita de varsta in raport cu nivelul salariilor de baza ale magistratilor in activitate.
    In motivarea exceptiei se sustine ca dispozitiile legale criticate contravin art. 16 din Constitutie, care consacra principiul egalitatii in drepturi, deoarece "limiteaza actualizarea pensiilor in raport cu nivelul salariilor magistratilor in activitate doar la magistratii pensionati dupa data de 25 august 1997".
    Exprimandu-si opinia, instanta de judecata apreciaza ca exceptia invocata "nu este intemeiata", intrucat, "potrivit art. 1 din Codul civil si art. 15 alin. (2) din Constitutie, legea dispune numai pentru viitor, ea neavand putere retroactiva".
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, au fost solicitate punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    Presedintele Camerei Deputatilor, in punctul sau de vedere, considera exceptia neintemeiata, deoarece "principiul egalitatii cetatenilor in fata legii nu se opune ca o lege sa stabileasca reguli diferite in raport de persoane aflate in situatii diferite".
    In punctul de vedere comunicat de Guvern se arata ca exceptia este neintemeiata, "interpretarea si aplicarea in timp a dispozitiilor legale fiind de competenta instantei de judecata". Totodata se precizeaza ca, deoarece textul de lege nu prevede explicit ca se va aplica numai magistratilor pensionati dupa data intrarii in vigoare a legii, unele instante de judecata, precum Curtile de Apel Bucuresti si Timisoara, "s-au pronuntat in sensul ca beneficiaza de aceste dispozitii si magistratii pensionati anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992".

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al presedintelui Camerei Deputatilor, punctul de vedere comunicat de Guvern, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale atacate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    In temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Exceptia priveste dispozitiile art. 103 alin. 5 din Legea nr. 92/1992, republicata, care au urmatorul continut: "Pensiile magistratilor se actualizeaza in raport cu nivelul salariilor de baza ale magistratilor in activitate."
    Autorul exceptiei considera ca acest text de lege incalca prevederile constitutionale ale art. 16, care consfinteste egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice.
    Examinand aceste sustineri, Curtea retine ca art. 16 din Constitutie stabileste, ca principiu de baza, egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. In consecinta, era firesc ca si dispozitiile art. 103 alin. 5 din Legea nr. 92/1992, republicata, reglementand dreptul magistratilor pensionari la actualizarea pensiilor in raport cu nivelul salariilor de baza ale magistratilor in activitate, sa dea expresie acestui principiu constitutional. Se constata insa ca, in cadrul interpretarii sistematice a dispozitiilor art. 103 din legea mentionata, apare o necorelare in sensul restrangerii sferei de aplicare a dispozitiilor alin. 5 al articolului sus-citat numai la magistratii pensionati ulterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992, precum si la magistratii reincadrati dupa pensionare. Or, actualizarea pensiilor numai in cazul acestor categorii de magistrati, cu excluderea celor care au fost pensionati anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997, prin care s-a prevazut acest drept, nu se justifica, avand semnificatia instituirii unui tratament diferentiat, discriminatoriu, fara sa existe o explicatie rationala, ceea ce constituie o incalcare a principiului constitutional al egalitatii in drepturi. Asa fiind, in conditiile art. 2 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, republicata, Curtea constata ca dispozitiile art. 103 alin. 5 din Legea nr. 92/1992, republicata, sunt neconstitutionale in masura in care dreptul prevazut nu este recunoscut tuturor categoriilor de magistrati pensionari.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, cu majoritate de voturi,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Petru Clopotariu in Dosarul nr. 2.113/CA/1998 al Curtii de Apel Constanta - Sectia de contencios administrativ si constata ca dispozitiile art. 103 alin. 5 din Legea pentru organizarea judecatoreasca nr. 92/1992, republicata, sunt neconstitutionale in masura in care nu asigura si magistratilor pensionati anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992 actualizarea pensiei in raport cu nivelul salariilor de baza ale magistratilor in activitate.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 1 iunie 1999.

            p. PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                  prof. univ. dr. IOAN MURARU

                              Magistrat-asistent,
                              Doina Suliman

                                    *

                              OPINIE SEPARATA

    Solutia care se impunea in legatura cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 103 alin. 5 din Legea nr. 92/1992, republicata, era cea de respingere a exceptiei ca nefondata.
    Textul de lege criticat exprima univoc si foarte clar ca "Pensiile magistratilor se actualizeaza in raport cu salariile de baza ale magistratilor in activitate". Din lectura acestui text, ca si din interpretarea sa prin orice metoda, nu rezulta ca el ar exclude de la beneficiul actualizarii pensiei vreo categorie de magistrati pensionari. Concluzia ca magistratii pensionati anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992 se bazeaza pe o simpla deductie, fara nici un suport pe text.
    Prin urmare, textul de lege criticat nu face nici o discriminare si nu instituie nici un fel de privilegii intre magistrati, neincalcand principiul de baza al egalitatii, inscris in art. 16 alin. (1) din Constitutie. Toti magistratii pensionati se afla in aceeasi situatie de pensionari pe baza dreptului castigat in calitate de magistrat. Exceptie fac cei reincadrati in functia de magistrat, dar pentru acestia textul art. 103 alin. 6 din Legea nr. 92/1992 recunoaste aceleasi drepturi.
    Imprejurarea ca organele autoritatii publice competente in domeniul pensiilor de asigurari sociale nu recunosc dreptul magistratilor pensionati anterior datei intrarii in vigoare a Legii nr. 142/1997 de a beneficia de actualizarea pensiilor lor, iar instantele de judecata au dat solutii diferite in aceasta privinta nu este o problema de constitutionalitate a textului de lege, ci una de intelegere, de interpretare si de aplicare corecta a sa.
    Aceasta practica pare a se baza pe considerentul ca aplicarea textului art. 103 alin. 5 din Legea nr. 92/1992, republicata, si in cazul magistratilor pensionati anterior datei intrarii in vigoare a textului de lege respectiv ar conferi acestuia caracter retroactiv, incalcandu-se astfel principiul consacrat prin art. 15 alin. (2) din Constitutie.
    Problema efectului retroactiv al textului de lege mentionat nici nu se poate pune. Actualizarea pensiilor in functie de evolutia nivelului salariilor de baza reprezinta, prin esenta ei, o operatiune ulterioara stabilizarii drepturilor de pensie si poate fi efectuata, evident, doar dupa data intrarii in vigoare a legii care acorda acest drept. Sub acest aspect data pensionarii este lipsita de orice relevanta.

                            Judecator raportor,
                              Kozsokar GaborSmartCity5

COMENTARII la Decizia 89/1999

 
29.08.2012 18:06:45  Anonim  a scris :
Este categoric de clar ca aceasta Curte Constitutionala trebuie desfiintata. Nu este posibil sa modifice prin deciziile sale vointa legiuitorului. Aceasta decizie repreyinta un amestec grav al puterii judecatoresti si asta ne costa pe noi, cetatenii Romaniei, sa acoperim pensionarilor magistrati salariile si dupa incetarea activitatii. Este inadmisibil si foarte grava solutia data si ma mir ca nimeni nu s-a sesizat de la pronuntarea acestei decizii. Felicitari domnului judecator Koszokar, din pacate cu o floare nu se face primavara. Toti magistratii trebuiesc sa dea examen pe bune, la usa din dos a CSM, de-asta am ajuns sa platim neprofesionisti.
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 89/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu