Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 611 din 20 iunie 2007

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 55 alin. 6 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 518 din 1 august 2007



Ioan Vida                              - preşedinte

Aspazia Cojocaru                  -judecător

Acsinte Gaspar                      -judecător

Petre Ninosu                          -judecător

Ion Predescu                          -judecător

Şerban Viorel Stănoiu             -judecător

Ion Tiucă                                - procuror

Valentina Bărbăţeanu              - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 alin. 6 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, excepţie ridicată de Societatea Comercială „Asigurarea Românească - ASIROM" - S.A. în dosarele nr. 405/197/2005 (număr vechi 8.721/2005) şi nr. 4.357/62/CM/2006 ale Judecătoriei Braşov şi, respectiv, Tribunalului Braşov - Secţia comercială şi de contencios administrativ, cauze înregistrate la Curtea Constituţională sub nr. 21 D/2007 şi nr. 125D/2007.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de 17 mai 2007, când Curtea a dispus conexarea Dosarului nr. 125D/2007 la Dosarul nr. 21 D/2007, care a fost primul înregistrat, şi amânarea pronunţării, succesiv, pentru datele de 31 mai 2007, 7 iunie 2007, 19 iunie 2007 şi 20 iunie 2007, pentru motivele arătate în încheierile de şedinţă.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, reţine următoarele: Prin Incheierile din 11 decembrie 2006 şi 8 decembrie 2006, pronunţate în Dosarul nr. 405/197/2005 (număr vechi 8.721/2005) al Judecătoriei Braşov si în Dosarul nr. 4.357/62/COM/2006 al Tribunalului Braşov - Secţia comercială şi de contencios administrativ, Curtea Constituţională a fost sesizată cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 alin. 6 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România.

Excepţia a fost ridicată de Societatea Comercială „Asigurarea Românească -ASIROM" - S.A. în cauze civile având ca obiect acţiuni în pretenţii.

In motivările excepţiilor de neconstituţionalitate, având un conţinut identic, se susţine, în esenţă, că prevederile de lege criticate contravin dispoziţiilor art. 44 alin. (2) din Constituţie, întrucât asigurătorul care a plătit indemnizaţia de asigurare, devenind astfel titular al unui drept de creanţă, nu beneficiază de nicio garanţie sau ocrotire a acestui drept. Autorul excepţiei arată că se instituie un regim discriminatoriu, întrucât, în scopul recuperării de la persoana responsabilă de producerea pagubei a sumei de bani plătite cu titlu de despăgubire persoanei vătămate, asigurătorul plătitor nu poate invoca principiul răspunderii civile delictuale, spre deosebire de toţi ceilalţi titulari ai unui drept de creanţă - asimilat cu un drept de proprietate, conform jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului. In acest sens, precizează că, deşi potrivit textului constituţional al art. 44 alin. (1), dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate, totuşi, „o creanţă privată asupra căreia s-a încheiat un contract de asigurare nu mai este garantată nici măcar în limitele acoperite de asigurare". Mai susţine că printr-o modificare introdusă în legea specială, „care nu este nici măcar organică", printr-o ordonanţă de urgenţă, „care nu poate fi efectuată pe baza delegării legislative a Guvernului în materia legilor organice", se contravine „în mod flagrant şi evident" prevederilor art. 44 alin. (2) din Legea fundamentală. Totodată, se susţine că „pe seama unui patrimoniu care aparţine unei persoane juridice de drept privat se instituie suportarea unei sarcini abuzive care, pe deasupra, nu este justificată pe vreun motiv de restrângere a exerciţiului dreptului prevăzut de art. 53 din Constituţie."

Judecătoria Braşov şi Tribunalul Braşov - Secţia comercială şi de contencios administrativ consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate.

Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. In acest sens, precizează că, prin textul de lege criticat, „legiuitorul a urmărit, în primul rând, satisfacerea intereselor sociale generale de protecţie a victimelor (...)", iar „prin legiferarea subrogării asigurătorului din asigurarea facultativă a victimei în drepturile acesteia, împotriva asigurătorului din asigurarea obligatorie a persoanei vinovate, s-a creat o relaţie directă între cei doi asigurători, persoana vinovată şi asigurătorul din asigurarea ei obligatorie fiind plasaţi pe aceeaşi poziţie faţă de asigurătorul persoanei păgubite". Arată că plata de către asigurătorul din asigurarea facultativă a diferenţei de despăgubire reglementată de textul de lege criticat reprezintă „o manifestare a elementului alea, care este de esenţa activităţii de asigurare şi a contractului de asigurare". Mai precizează că „nu se aduce atingere nici drepturilor de creanţă în sine şi nici cuantumului acelor creanţe care depind de riscul inerent oricărui contract aleatoriu".

Avocatul Poporului consideră că prevederile de lege criticate nu conţin norme contrare textelor constituţionale invocate de autorul excepţiei, prin ele fiind stabilite unele reguli privind plata despăgubirilor în cadrul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

CURTEA,

examinând încheierile de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, rapoartele întocmite de judecătorul-raportor, susţinerile reprezentatului autorului excepţiei, concluziile procurorului şi dispoziţiile de lege criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 55 alin. 6 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 30 decembrie 1995, astfel cum au fost introduse prin art. I pct. 22 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 562 din 30 iunie 2005. Prevederile de lege criticate au următorul cuprins:

Art. 55 alin. 6: „In cazul în care în drepturile persoanei păgubite s-a subrogat asigurătorul conform prevederilor art. 22, eventuala diferenţă de despăgubire dintre asigurarea facultativă şi asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto rămâne pe contul asigurării facultative, neputând fi recuperată de la asigurat (persoana vinovată), dacă despăgubirea plătită din asigurarea facultativă nu depăşeşte limita maximă a despăgubirii ce poate fi acordată de asigurător pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, prevăzută de legislaţia în vigoare."

Conţinutul art. 22 din lege, la care fac referire dispoziţiile ce formează obiect al excepţiei de neconstituţionalitate, este următorul:

Art. 22: „In limitele indemnizaţiei plătite, asigurătorul este subrogat în toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurării contra celor răspunzători de producerea pagubei, cu excepţia asigurărilor de persoane, iar în cazul în care în vigoare era o asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse prin accidente de autovehicule şi împotriva asigurătorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, conform art. 54 alin. 2 şi 3.

Asiguratul răspunde de prejudiciile aduse asigurătorului prin acte care ar împiedica realizarea dreptului prevăzut la alin. 1.

Asigurătorul poate renunţa, în totalitate sau în parte, la exercitarea dreptului prevăzut la alin. 1."

In opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, textul de lege criticat contravine următoarelor dispoziţii din Legea fundamentală: art. 20, referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor în concordanţă cu tratatele internaţionale privind drepturile omului, art. 44 alin. (2) fraza întâi, referitoare la garantarea şi ocrotirea proprietăţii private, art. 53 alin. (1), privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, şi art. 136 alin. (5), potrivit căruia proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice. De asemenea, invocă şi contrarietatea prevederilor de lege criticate cu dispoziţiile art. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, privind protecţia proprietăţii.

Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că prin completarea art. 55 din Legea nr. 136/1995 cu alin. 6 coroborat cu art. 22 legiuitorul a avut în vedere situaţia în care persoana păgubită în urma producerii unui accident de autovehicule are încheiată o asigurare facultativă CASCO, iar persoana vinovată de producerea pagubei are încheiată o asigurare obligatorie RCA, făcând distincţie între situaţia celor doi asigurători, cu privire la condiţiile în care asigurătorul din asigurarea facultativă a persoanei păgubite se subrogă în drepturile persoanei păgubite, împotriva asigurătorului din asigurarea obligatorie a persoanei vinovate şi, respectiv, împotriva persoanei vinovate. Textul de lege criticat precizează doar condiţiile esenţiale pentru ca diferenţa de despăgubire dintre asigurarea facultativă şi asigurarea obligatorie să rămână „în contul asigurării facultative, fără a putea fi recuperată de la persoana vinovată", anume, „dacă despăgubirea plătită din asigurarea facultativă nu depăşeşte limita maximă a despăgubirii ce poate fi acordată de asigurător pentru prejudiciile cauzate în unul şi acelaşi accident de autovehicul, prevăzută de legislaţia în vigoare". Contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule acoperă prejudiciile produse unei terţe părţi, prin intermediul autovehiculului, de către proprietarul sau utilizatorul unui autovehicul. Prin introducerea alin. 6 la art. 55 din Legea 136/1995, s-a reglementat ca diferenţa de despăgubire dintre asigurarea facultativă şi asigurarea obligatorie RCA să rămână pe contul asigurării facultative (a asigurătorului CASCO), neputând fi recuperată de la asiguratul RCA, care, altfel, ar fi numai parţial asigurat. Diferenţa de sume dintre despăgubirea plătită pe CASCO şi cea care poate fi acordată pe RCA provine din grilele de uzură diferite care se aplică la asigurarea obligatorie RCA, faţă de asigurarea CASCO.

Susţinerile autorului excepţiei referitoare la încălcarea principiului fundamental al garantării şi ocrotirii proprietăţii, la restrângerea dreptului asigurătorului de a-şi satisface creanţa şi, respectiv, la inviolabilitatea proprietăţii private, fac abstracţie de caracterul esenţialmente aleatoriu al contractului de asigurare. La momentul încheierii contractului, asigurătorul şi-a asumat riscul acestuia. Faptul că asigurătorul este nemulţumit de consecinţele îndeplinirii riscului asigurat, adică de intervenirea evenimentului împotriva căruia asiguratul a încheiat contractul de asigurare, nu poate fi considerat o nesocotire a normelor constituţionale care garantează protecţia proprietăţii private. Diminuarea patrimoniului său este consecinţa riscului pe care şi l-a asumat la încheierea contractului, care potrivit art. 2 din Legea nr. 136/1995 este supus voinţei părţilor contractante - asigurat şi asigurător -, acestea asumându-şi şi obligaţiile contractuale. Este şi motivul pentru care asigurătorul nu îşi poate recupera paguba (constând în suma plătită propriului asigurat) în baza regulilor răspunderii delictuale de la persoana vinovată de producerea accidentului. Aceasta din urmă, tocmai prin încheierea RCA, şi-a acoperit, prin plata primelor de asigurare în contractul de asigurare obligatorie, eventualul risc de a fi chemată să răspundă pentru producerea unui prejudiciu material în urma unui accident auto.

In sistemul anterior adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2005, eventuala diferenţă neplătită de către asigurătorul de răspundere civilă era cerută de la persoana vinovată de producerea accidentului, care, deşi avea încheiat un contract de asigurare de răspundere civilă obligatorie, era nevoită să achite această diferenţă. Or, introducerea, prin ordonanţa amintită, a textului de lege criticat de autorul excepţiei a fost justificată tocmai de nevoia de a proteja şi asiguratul RCA de o eventuală plată a daunei.

Asigurătorul din asigurarea facultativă nu poate invoca faptul că textul de lege criticat nu îi garantează realizarea creanţei sale, aşa cum scrie în Constituţie, câtă vreme, el însuşi a fost de acord să îşi asume riscul nerealizării acesteia, cunoscând şi acceptând posibilitatea producerii unui asemenea risc. Autorul nu poate cere legii să îi garanteze, prin anumite prevederi, o creanţă pe care el însuşi a acceptat să o supună riscului contractual.

In ceea ce priveşte susţinerea autorului excepţiei că prin ordonanţă de urgenţă nu pot opera modificări ale legilor care afectează regimul proprietăţii, Curtea constată că aceasta nu este întemeiată. In jurisprudenţa sa, instanţa de contencios constituţional a reţinut că interdicţia reglementării de către Guvern în domeniul legii organice priveşte numai ordonanţele Guvernului adoptate în baza unei legi speciale de abilitare. In acest sens, Curtea s-a pronunţat, de exemplu, prin Decizia nr. 102 din 6 iunie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 21 august 2000.

In fine, prevederile art. 20 şi art. 53 din Constituţie nu sunt incidente în cauză, neavând relevanţă în soluţionarea excepţiei.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 55 alin. 6 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, excepţie ridicată de Societatea Comercială „Asigurarea Românească - ASIROM" - S.A. în dosarele nr. 405/197/2005 (număr vechi 8.721/2005) şi nr. 4.357/62/CM/2006 ale Judecătoriei Braşov şi, respectiv, Tribunalului Braşov -Secţia comercială şi de contencios administrativ.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din 20 iunie 2007.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Valentina Bărbăţeanu


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 611/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 611 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 611/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu