Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 609 din 15 noiembrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si art. 137 din Codul de procedura civila, precum si a dispozitiilor art. 813 din Codul civil

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1114 din  9 decembrie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida                 - presedinte
    Nicolae Cochinescu        - judecator
    Constantin Doldur         - judecator
    Kozsokar Gabor            - judecator
    Acsinte Gaspar            - judecator
    Ion Predescu              - judecator
    Serban Viorel Stanoiu     - judecator
    Ion Tiuca                 - procuror
    Madalina Stefania Diaconu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si art. 137 din Codul de procedura civila, precum si a dispozitiilor art. 813 din Codul civil, exceptie ridicata de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia in Dosarul nr. 1.587/2005 al Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
    La apelul nominal lipsesc partile, procedura de citare fiind legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 24 mai 2005, pronuntata in Dosarul nr. 1.587/2005, Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si art. 137 din Codul de procedura civila, precum si a dispozitiilor art. 813 din Codul civil, exceptie ridicata de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul arata ca, intrucat art. 813 din Codul civil prevede ca donatia se face prin act autentic, in mod cert sanctiunea ce intervine ca urmare a nerespectarii acestei conditii legale este nulitatea absoluta a actului juridic astfel incheiat. Intr-o atare imprejurare, desi textul de lege nu prevede in terminis, calitate procesuala activa de a formula actiune in constatarea nulitatii absolute poate avea orice persoana care justifica un anume interes. Or, potrivit dispozitiilor art. 109 alin. 1 si ale art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, actiunea in justitie poate fi pornita numai de persoana care pretinde un drept, formulare care restrange aplicabilitatea art. 21 alin. (1) din Constitutie, in ai carui termeni este garantata inclusiv protectia libertatilor si intereselor legitime.
    Mai mult, in virtutea art. 137 din Codul de procedura civila, instanta este obligata sa solutioneze exceptiile inaintea fondului, daca pentru judecarea lor este nevoie sa se administreze alte dovezi decat cele necesare pentru dezlegarea in fond a pricinii. Astfel, pretinde autorul exceptiei, judecarea cu prioritate a exceptiei lipsei calitatii procesuale active a reclamantului in cadrul actiunii in constatarea nulitatii absolute presupune, potrivit art. 109 alin. 1 si art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, administrarea de probe cu privire la dreptul acestuia de proprietate asupra bunului care a facut obiectul donatiei, iar nu cu privire la un interes legitim pe care reclamantul si-a intemeiat actiunea.
    Normele deduse controlului de constitutionalitate aduc atingere si dispozitiilor art. 44 din Constitutie, in masura in care impiedica proprietarul sa obtina recunoasterea si ocrotirea dreptului sau.
    Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti apreciaza exceptia de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata, aratand ca, in ceea ce priveste art. 109 alin. 1 si art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, acestea nu limiteaza liberul acces la justitie consacrat de art. 21 din Constitutie, intrucat lipsa de reglementare expresa referitoare la persoanele care justifica un interes in promovarea unei actiuni judiciare nu poate atrage neconstitutionalitatea dispozitiilor legale invocate. Nici critica cu privire la art. 137 alin. 2 din Codul de procedura civila nu poate fi retinuta, atata vreme cat, in eventualitatea acoperirii lipsurilor sau neregularitatilor de procedura sanctionate prin admiterea unei exceptii procesuale, partea interesata are la indemana posibilitatea formularii unei noi actiuni in justitie, in deplin acord cu prevederile constitutionale ale art. 21 si 44.
    Referitor la neconstitutionalitatea art. 813 din Codul civil, instanta apreciaza ca absenta unei prevederi exprese cu privire la persoanele care pot invoca nulitatea absoluta ca urmare a nerespectarii cerintei formei autentice a contractului de donatie nu constituie temei pentru admiterea exceptiei de neconstitutionalitate, intr-o atare situatie, legiuitorul nefiind tinut sa indice in text toate persoanele care pot exercita actiuni de genul celor mentionate.
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si formula punctele de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Guvernul considera ca instituirea sanctiunii nulitatii absolute pentru neindeplinirea cerintei formei autentice la incheierea contractului de donatie este suficienta pentru a face trimitere la regimul juridic aplicabil acestei nulitati, fara a putea considera ca nulitatea absoluta ar comporta regimuri diferite de la caz la caz. Prin urmare, invocarea nulitatii absolute nu este legata, in cazul contractului de donatie, de dovedirea calitatii de proprietar, ea fiind la indemana oricarei persoane interesate, in concordanta cu prevederile constitutionale ale art. 21 si 44. Pentru aceste motive, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si art. 137 din Codul de procedura civila, precum si a dispozitiilor art. 813 din Codul civil este neintemeiata.
    Avocatul Poporului arata ca legiuitorul poate institui, in considerarea unor conditii deosebite, reguli speciale de procedura, precum si modalitati diferite de exercitare a drepturilor procedurale, principiul liberului acces la justitie presupunand posibilitatea neingradita a celor interesati de a utiliza aceste proceduri, in formele si modalitatile reglementate de lege. In ceea ce priveste instituirea unor reguli referitoare la conditiile pentru valabilitatea donatiilor (art. 813 din Codul civil), acestea nu incalca sub nici un aspect prevederile constitutionale ale art. 21 si 44.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si ale art. 137 din Codul de procedura civila, precum si dispozitiile art. 813 din Codul civil, prevederi care au urmatorul continut:
    - Art. 109 alin. 1: "Oricine pretinde un drept impotriva unei alte persoane trebuie sa faca o cerere inaintea instantei competente.";
    - Art. 111 teza intai: "Partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau neexistentei unui drept.";
    - Art. 137: "Instanta se va pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura, precum si asupra celor de fond care fac de prisos, in totul sau in parte, cercetarea in fond a pricinii.
    Exceptiile nu vor putea fi unite cu fondul decat daca pentru judecarea lor este nevoie sa se administreze dovezi in legatura cu dezlegarea in fond a pricinii.";
    - Art. 813 din Codul civil: "Toate donatiunile se fac prin act autentic."
    Autorul exceptiei sustine ca dispozitiile legale criticate incalca prevederile constitutionale cuprinse in:
    - Art. 21: "(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime.";
    - Art. 44 alin. (1) si (2) teza intai: "(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
    (2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile art. 109 alin. 1 si ale art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, Curtea constata ca pretinsa contradictie dintre aceste texte legale si prevederile art. 21 alin. (1) din Constitutie se intemeiaza pe o viziune strict formala a notiunii de drept, considerata distincta de notiunile de libertate si interes. Tributar acestei viziuni, autorul exceptiei sustine ca, prin conditionarea cererii adresate instantei judecatoresti de invocare in mod exclusiv a unui drept care se cere a fi recunoscut, are loc o restrangere nepermisa a accesului liber la justitie, care, in acceptiunea sa constitutionala, are ca finalitate nu doar apararea drepturilor, ci si a libertatilor si intereselor legitime ale persoanei.
    Or, Curtea observa ca, potrivit opiniei unanim acceptate, notiunea de drept subiectiv - in opozitie cu cea de drept obiectiv, inteleasa ca ansamblu de reguli obligatorii care reglementeaza relatiile sociale -, este definita ca un interes legitim, material sau moral, care confera titularului posibilitatea de a adopta conduita necesara pentru realizarea interesului urmarit. Asadar, dreptul si interesul nu constituie doua concepte distincte, ci primul il implica in mod necesar pe al doilea, iar acesta din urma isi gaseste expresie juridica in primul. De altfel, aceasta intrepatrundere conceptuala rezulta din chiar textul art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, a carui formula redactionala contrazice de plano teza autorului exceptiei, intrucat promovarea actiunii in constatare este subsecventa existentei unui interes.
    In ceea ce priveste notiunea de libertate, Curtea retine ca aceasta este definita ca posibilitatea de a face tot ceea ce nu aduce atingere dreptului altei persoane. Prin urmare, libertatea constituie cadrul in care un drept poate fi exercitat in mod legitim si in afara caruia valorificarea acestuia devine abuziva si, ca atare, prohibita. Altfel spus, conceptul de libertate se suprapune cu acela de drept valorificat legitim.
    Fata de argumentele prezentate in prealabil, apare ca fiind evident faptul ca termenii de drept (subiectiv), libertate si interes nu desemneaza concepte autonome, ipoteza in care referirea exclusiva la drept in cuprinsul textelor de lege criticate ar fi putut fi considerata ca o restrangere a accesului liber la justitie, ci, dimpotriva, notiuni ale caror sfere se intrepatrund. Pe cale de consecinta, Curtea retine ca legea procesuala civila, utilizand termenul de drept, a inteles prin acesta atat calitatea sa de a fi exercitat in mod legitim, asadar libertatea, cat si suportul a carui expresie juridica o constituie, si anume interesul legitim.
    Referitor la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 137 din Codul de procedura civila si celor ale art. 813 din Codul civil, Curtea constata ca, intrucat critica este sustinuta exclusiv prin raportare la reglementarea cuprinsa in art. 109 alin. 1 si art. 111 teza intai din Codul de procedura civila, in interpretarea proprie conferita acestora de autorul exceptiei, pentru ratiunile infatisate, aceasta nu mai are suport si prin urmare nu poate fi retinuta de instanta constitutionala.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 109 alin. 1, art. 111 teza intai si art. 137 din Codul de procedura civila, precum si a dispozitiilor art. 813 din Codul civil, exceptie ridicata de Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia in Dosarul nr. 1.587/2005 al Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,
                              Madalina Stefania Diaconu

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 609/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 609 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 609/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu