Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 5 din 27 septembrie 1999

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 636 din 27 decembrie 1999


SmartCity3


    Sub presedintia vicepresedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, referitor la aplicarea dispozitiilor art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adoptiei, aprobata si modificata prin Legea nr. 87 din 28 aprilie 1998.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Ion Ionescu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Reprezentantul Ministerului Public a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca, pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei, este necesar ca instanta sa se constituie in complet format din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adoptiei, aprobata si modificata prin Legea nr. 87 din 28 aprilie 1998, instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar.
    Astfel, unele instante au solutionat cererile de adoptie in complet format dintr-un singur judecator, considerand ca prevederile art. 18 alin. (1) din mentionata ordonanta, intrata in vigoare la data de 12 iunie 1997, au fost abrogate implicit ca urmare a modificarii Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca prin Legea nr. 142/1997, intrata in vigoare la 25 august 1997. In justificarea acestui punct de vedere s-a invederat ca, din moment ce, potrivit art. 17 alin. 1 din Legea nr. 92/1992, republicata in urma modificarii mentionate, cauzele date in competenta de prima instanta a judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel se judeca de un singur judecator, dispozitia de constituire a completului ce solutioneaza cererea de incuviintare a adoptiei in complet format din doi judecatori, inscrisa in art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997, nu isi mai are aplicabilitate.
    Alte instante, dimpotriva, au solutionat cererile de adoptie in complet constituit din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei, apreciind ca prevederile art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997, care deroga de la reglementarile inscrise in art. 17 alin. 1 din Legea nr. 92/1992, republicata in urma modificarii aduse prin Legea nr. 142/1997, au aplicabilitate, deoarece sunt mentinute prin Legea nr. 87/1998 de aprobare a ordonantei de urgenta ce a fost adoptata ulterior.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Pentru realizarea concordantei legislatiei din Romania, in materia adoptiei de copii, cu Conventia europeana de la Strasbourg din 22 aprilie 1967, la care Romania a aderat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997, astfel cum a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 87/1998, s-a creat un nou regim juridic al adoptiei, cu ale carui principii urmeaza a fi corelate celelalte dispozitii legale aplicabile in aceasta materie.
    In conformitate cu art. 2 pct. 1 lit. f) din Codul de procedura civila, cererile pentru incuviintarea adoptiilor se judeca in prima instanta de tribunale. Aceasta prevedere a fost completata prin dispozitia art. 15 alin. (1) din ordonanta aprobata prin legea mentionata, potrivit careia cauzele privind incuviintarea adoptiei se judeca in prima instanta de tribunalul in a carui raza teritoriala se gaseste domiciliul copilului.
    Este adevarat ca in art. 17 alin. 1 din Legea nr. 92/1992, republicata in urma modificarilor ce i s-au adus prin Legea nr. 142/1997, se prevede ca in cauzele date, potrivit legii, in competenta de prima instanta a judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel judeca un singur judecator.
    Aceasta dispozitie cu caracter general nu poate face insa inaplicabila prevederea cuprinsa in art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997, aprobata si modificata prin Legea nr. 87/1998, potrivit careia instanta solutioneaza cererea pentru incuviintarea adoptiei, in camera de consiliu, in complet constituit din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei.
    In aceasta privinta este de observat ca, in raport cu norma generala cuprinsa in art. 17 alin. 1 din Legea nr. 92/1992, republicata, reglementarea cu caracter special inscrisa in art. 18 alin. (1) din mentionata ordonanta are prioritate de aplicare.
    Pe de alta parte, aplicabilitatea normei cu caracter special, cuprinsa in art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 se impune si pentru ca Legea nr. 87/1998, care a fost adoptata ulterior Legii nr. 142/1997, de modificare a Legii nr. 92/1992, a mentinut prevederile din acel text al ordonantei, referitoare la compunerea completului ce solutioneaza cererea pentru incuviintarea adoptiei, in sensul constituirii lui din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei.

    In consecinta, in conformitate cu prevederile art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si cu cele ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei instanta se constituie in complet format din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    IN NUMELE LEGII
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii.
    In aplicarea art. 18 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/1997 cu privire la regimul juridic al adoptiei, aprobata si modificata prin Legea nr. 87/1998, stabileste ca pentru solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei instanta se constituie in complet format din doi judecatori special desemnati de ministrul justitiei.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 27 septembrie 1999.

          Vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie,
                         Paul Florea

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 5/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 5 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 106 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunt Alexander Magnus, un împrumutat privat și legitim. Căutați un împrumut de afaceri, împrumut de Crăciun, împrumuturi personale, credite ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, garanție, capital de risc etc. ... Sau pur și simplu refuzați un împrumut de la o bancă sau instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Sunteți soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice cu o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: alexandermagnus.loan@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 5/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu