Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 310 din 15 noiembrie 2001

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala si ale art. 207 din Codul penal

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 35 din 18 ianuarie 2002


SmartCity3


    Nicolae Popa       - presedinte
    Costica Bulai      - judecator
    Nicolae Cochinescu - judecator
    Constantin Doldur  - judecator
    Kozsokar Gabor     - judecator
    Petre Ninosu       - judecator
    Lucian Stangu      - judecator
    Ioan Vida          - judecator
    Iuliana Nedelcu    - procuror
    Marioara Prodan    - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala si ale art. 207 din Codul penal, exceptie ridicata de Alexandru Bucur in Dosarul nr. 6.906/1999 al Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, considerand ca dispozitiile art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala, privind punerea in miscare a actiunii penale la plangerea prealabila a persoanei vatamate, nu contravin prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutie, referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, deoarece nu contin dispozitii discriminatorii sau privilegii. Se considera ca si dispozitiile art. 207 din Codul penal, referitoare la proba veritatii, sunt conforme cu prevederile constitutionale, intrucat nu se incalca prezumtia de nevinovatie prevazuta la art. 23 alin. (8), libertatea constiintei consacrata prin art. 29, libertatea de exprimare garantata de art. 30, libertati care, potrivit art. 30 alin. (6) si art. 54 din Constitutie, trebuie exercitate cu buna-credinta, fara a se incalca drepturile si libertatile celorlalti. Se invoca, in final, jurisprudenta Curtii Constitutionale, si anume Decizia nr. 272 din 20 decembrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 219 din 27 aprilie 2001, si Decizia nr. 56 din 22 februarie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 154 din 29 martie 2001, prin care au fost respinse exceptiile de neconstitutionalitate referitoare la aceleasi dispozitii legale. Intrucat nu au fost invocate elemente noi de natura sa determine o reconsiderare a acestei jurisprudente, solicita respingerea exceptiei.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 20 iunie 2001, pronuntata in Dosarul nr. 6.906/1999, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala, precum si ale art. 207 din Codul penal, exceptie ridicata de Alexandru Bucur.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca dispozitiile art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala contravin prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutie, privind egalitatea in drepturi, intrucat, "ca urmare a plangerii prealabile, prin simpla depunere a cererii de chemare in judecata, actiunea este pusa in miscare impotriva persoanei chemate in fata instantei" si prin aceste dispozitii legale "se creeaza posibilitatea, pentru partea vatamata, la exercitarea abuziva a dreptului sau procesual". Se mai sustine ca drepturile procesuale ale partii vatamate sunt mai largi decat ale presupusului faptuitor, "devenit si citat ca inculpat in cauza, desi legea il prezuma <<nevinovat>> pana la momentul in care hotararea pronuntata de instanta de judecata va deveni definitiva". Autorul exceptiei considera ca dispozitiile art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala afecteaza impartialitatea judecatorului, dreptul inculpatului la aparare si la un proces echitabil, intrucat instanta de judecata careia ii este adresata plangerea prealabila pune in miscare actiunea penala si tot ea se pronunta si asupra fondului cauzei.
    In ceea ce priveste dispozitiile art. 207 din Codul penal, referitoare la proba veritatii, autorul exceptiei considera ca acestea "sunt neconstitutionale in raport cu prevederile art. 23 alin. (8), art. 29, art. 30 din Constitutia Romaniei". Se afirma ca in cazul infractiunilor de insulta si de calomnie inculpatul nu are dreptul de a dovedi lipsa de temeinicie a probelor de vinovatie aduse impotriva sa, iar dovedirea nevinovatiei se poate face numai atunci cand exista un interes legitim, notiune care nu este definita de lege. Se mai arata ca art. 207 din Codul penal ingradeste dreptul la aparare, fiind totodata incalcata si prezumtia de nevinovatie, deoarece in cazul infractiunilor de insulta si de calomnie "se pleaca de la o prezumtie de vinovatie a persoanelor care au facut afirmatii sau imputatii" si numai prin rasturnarea acestei prezumtii se poate face dovada nevinovatiei. Autorul exceptiei apreciaza ca "proba veritatii reprezinta o masura restrictiva a libertatii de exprimare si a libertatii presei" si "este in egala masura imposibil de realizat", cand este vorba despre opinii si judecati de valoare, vadindu-si "caracterul demagogic, specific regimului totalitar in care a fost instituita".
    Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, exprimandu-si opinia, apreciaza ca dispozitiile art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala nu incalca prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie, intrucat "nu prevede privilegii sau ingradiri ale exercitarii drepturilor procesuale pentru nici una din partile procesului penal, iar calitatea de inculpat, asa cum este definita prin art. 23 din Codul de procedura penala, nu reprezinta o prejudecare a cauzei si nu rastoarna prezumtia de nevinovatie prevazuta la art. 23 alin. (8) din Constitutie". In opinia instantei dispozitiile art. 207 din Codul penal sunt, de asemenea, constitutionale, deoarece "nu instituie o prezumtie de vinovatie, ci aduc o limitare fireasca afirmatiilor oricarei persoane care trebuie sa le faca cu responsabilitate si numai pentru apararea unui interes legitim".
    Potrivit art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata sub toate aspectele. Astfel art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala nu este contrar art. 16 alin. (1) din Constitutie, deoarece nu creeaza privilegii sau discriminari si nu incalca vreunul dintre criteriile egalitatii in drepturi enumerate in art. 4 din Constitutie. In ceea ce priveste exceptia de neconstitutionalitate a art. 207 din Codul penal se arata ca acest text de lege nu incalca prezumtia de nevinovatie, deoarece in cursul procesului penal se poate stabili daca fapta a fost sau nu savarsita cu vinovatie. Referitor la criticile privind incalcarea art. 29 si 30 din Constitutie se arata, in aceeasi opinie exprimata de Guvern, ca acestea sunt nefondate, intrucat "libertatea constiintei trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si respect reciproc", iar "libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine, drepturile si libertatile constitutionale, inclusiv libertatea de exprimare", iar, potrivit art. 54 din Constitutie, drepturile si libertatile constitutionale trebuie sa fie exercitate cu buna-credinta, fara a fi incalcate drepturile si libertatile celorlalti. Se considera ca, dimpotriva, "art. 207 din Codul penal asigura posibilitatea promovarii drepturilor mentionate".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au trimis punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala constata ca a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala si ale art. 207 din Codul penal, care au urmatorul cuprins:
    - art. 279 alin. 1: "Punerea in miscare a actiunii penale se face numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara astfel de plangere.";
    - art. 207: "Proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie."
    Textele constitutionale, invocate de autorul exceptiei ca fiind incalcate, au urmatoarea redactare:
    - art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - art. 23 alin. (8): "Pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata.";
    - art. 29 alin. (1) si (2): "(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
    (2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.";
    - art. 30 alin. (1): "Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile."
    Autorul exceptiei considera ca este neconstitutionala institutia plangerii prealabile, prevazuta la art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala ca o conditie necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, deoarece persoana impotriva careia se formuleaza o astfel de plangere devine inculpat, fara existenta vreunei probe care sa ateste vinovatia sa. Se mai sustine ca "drepturile procesuale ale partii vatamate sunt mult mai largi decat ale presupusului faptuitor, devenit si citat ca inculpat in cauza, desi legea il prezuma nevinovat pana in momentul in care hotararea pronuntata de instanta de judecata va deveni definitiva".
    1. Examinand exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala, Curtea constata ca nu pot fi retinute criticile formulate, avand in vedere urmatoarele considerente:
    Conditionarea punerii in miscare a actiunii penale de existenta plangerii prealabile a persoanei vatamate reprezinta o exceptie de la regula generala a oficialitatii procesului penal, inscrisa in art. 2 alin. 2 din Codul de procedura penala. Cazurile in care este necesara plangerea prealabila se impart in doua categorii: in cazul anumitor infractiuni, prevazute expres si limitativ de lege, plangerea prealabila se depune direct la instanta de judecata, iar in cazul altor infractiuni determinate, de asemenea, prin lege plangerea trebuie adresata organului de urmarire penala competent, sesizarea instantei urmand sa se faca prin rechizitoriul procurorului. Potrivit art. 125 alin. (3) din Constitutie "Competenta si procedura de judecata sunt stabilite de lege". Stabilirea infractiunilor in cazul carora este necesara plangerea prealabila, a acelora in care trebuie efectuata urmarirea penala, precum si a celor in cazul carora sesizarea instantei de judecata se face prin plangerea prealabila directa a persoanei vatamate este lasata de Constitutie la libera optiune a legiuitorului.
    Curtea observa ca in orice proces penal, incepand din momentul declansarii sale (inceperea urmaririi penale sau sesizarea instantei de judecata), sunt implicate diferite parti: invinuit, inculpat, parte vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente, parti care au drepturi si obligatii egale. Norma procedurala penala criticata nu prevede privilegii sau ingradiri ale exercitarii drepturilor procesuale pentru nici una dintre partile procesului penal, iar distinctiile facute intre calitatea partilor nu inseamna nici privilegii si nici discriminari. Totodata Curtea retine ca prevederile art. 16 alin. (1) referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice nu sunt incalcate nici pentru faptul ca textul de lege mentionat nu creeaza privilegii sau discriminari de natura celor prevazute la art. 4 din Constitutie, si anume de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.
    De asemenea, Curtea nu poate primi nici criticile referitoare la incalcarea, prin art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala, a dispozitiilor art. 23 alin. (8) din Constitutie, deoarece calitatea procesuala de inculpat, definita in art. 23 din Codul de procedura penala ca fiind "Persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala", nu reprezinta o prejudecare a cauzei si nu rastoarna prezumtia de nevinovatie prevazuta de acest text constitutional conform caruia, "Pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata". De asemenea, nu sunt prejudiciate interesele legitime ale persoanei inculpate care, la fel ca si oricare parte din procesul penal, isi poate exercita dreptul la aparare si poate solicita administrarea oricaror probe legale pentru combaterea sustinerilor formulate in acuzare. In vederea apararii impotriva unor inculpari vadit nefondate sau sicanatorii inculpatul are la dispozitie si mijloace de drept penal, existand posibilitatea tragerii la raspundere penala a celor care l-au reclamat, pentru savarsirea infractiunii de denuntare calomnioasa, prevazuta la art. 259 din Codul penal.
    Curtea Constitutionala a mai fost sesizata cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala, retinandu-se, spre exemplu, prin Decizia nr. 162 din 21 septembrie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 544 din 2 noiembrie 2000, ca aceasta este neintemeiata, dispozitiile legale fiind constitutionale, deoarece "nu aduc atingere acestor drepturi fundamentale ale omului, obiectul reglementarii constituindu-l doar procedura de punere in miscare a actiunii penale numai la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o astfel de plangere".
    Considerentele si solutia adoptata isi pastreaza valabilitatea si in prezenta cauza, intrucat nu au intervenit elemente noi de natura sa determine reconsiderarea jurisprudentei Curtii.
    2. Referitor la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 207 din Codul penal Curtea retine, de asemenea, ca este neintemeiata, intrucat dispozitiile legale criticate sunt conforme cu prevederile constitutionale invocate de autorul exceptiei.
    Autorul exceptiei considera ca art. 207 din Codul penal incalca art. 23 alin. (8) din Constitutie, deoarece nu permite proba veritatii decat in cazul in care "afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim", fara a se defini sintagma "interes legitim", si in acest mod inculpatul nu poate proba lipsa de temeinicie a acuzatiilor.
    Curtea constata ca textul de lege criticat nu este de natura sa contravina prezumtiei de nevinovatie prevazute la art. 23 alin. (8) din Constitutie, ci, dimpotriva, ofera posibilitatea efectuarii probei veritatii in cazul in care a existat un interes legitim care sa justifice afirmarea sau imputarea adresata persoanei vatamate, caz in care fapta nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie. Textul de lege circumscrie in acest mod insasi latura obiectiva a celor doua infractiuni la acele fapte care nu sunt justificate de un interes prevazut, ocrotit sau garantat de lege. Totodata Curtea retine ca opereaza prezumtia de nevinovatie, prevazuta de textul constitutional amintit, si cu privire la inculpatii trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunilor de calomnie si insulta, dispozitiile legale criticate nefacand o astfel de distinctie.
    In ceea ce priveste pretinsa incalcare a art. 29 din Constitutie, si anume a alin. (1) si (2), referitoare la libertatea constiintei si la garantarea acesteia, Curtea constata ca reglementarea probei veritatii in cazul infractiunilor de insulta si calomnie, prin art. 207 din Codul penal, nu aduce nici un fel de atingere libertatii constiintei, garantata de Legea fundamentala, ci, dimpotriva, asigura exercitarea cu buna-credinta a libertatii gandirii si a opiniilor, fara a se incalca drepturile si libertatile fundamentale ale celorlalti, in spiritul art. 54 din Constitutie. In acelasi timp, potrivit alin. (2) al art. 29 din Constitutie, libertatea constiintei "trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc". Or, faptele de insulta si calomnie demonstreaza tocmai o lipsa de respect care numai in cazul existentei unui interes legitim ce le-a determinat, interes dovedit prin proba veritatii, nu constituie infractiuni. Incriminarea unor asemenea fapte este insa in competenta legiuitorului, iar nu in competenta contenciosului constitutional.
    Curtea constata ca nu este intemeiata nici critica referitoare la incalcarea art. 30 alin. (1) din Constitutie, deoarece libertatea de exprimare, ca orice alta libertate sau drept fundamental, trebuie sa fie exercitata cu buna-credinta, potrivit art. 54 din Constitutie, "fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti", iar, conform art. 30 alin. (6), "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine".
    De altfel, Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat cu privire la constitutionalitatea dispozitiilor art. 207 din Codul penal, respingand exceptia de neconstitutionalitate a acestor dispozitii. Astfel, prin Decizia nr. 134 din 6 iulie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 393 din 23 august 2000, Curtea a stabilit ca art. 207 din Codul penal nu incalca principiul prezumtiei de nevinovatie consacrat de art. 23 alin. (8) din Constitutie, deoarece el "nu reglementeaza stabilirea vinovatiei in cazul infractiunilor de insulta si de calomnie. In realitate, acest text de lege instituie posibilitatea inculpatului de a dovedi veridicitatea afirmarilor sau imputarilor facute, aceasta constituind un caz special de inlaturare a caracterului penal al faptei, prin lipsa pericolului social, daca fapta a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim". S-a mai retinut ca "Apararea drepturilor si a libertatilor cetatenilor impune, in unele situatii, sanctionarea penala a afirmarilor si imputarilor, chiar daca acestea se refera la fapte adevarate, dar nu au fost facute pentru apararea unui <<interes legitim>>. De altfel, necesitatea sanctionarii rezulta din prevederile art. 30 alin. (6) din Constitutie". Prin aceeasi decizie Curtea a constatat si faptul ca textul art. 207 din Codul penal "este in deplina concordanta cu prevederile art. 10 pct. 2 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", precum si cu jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
    Considerentele si solutia adoptate prin decizia citata isi pastreaza valabilitatea si in prezenta cauza, neexistand elemente noi care sa determine reconsiderarea jurisprudentei Curtii.
    Curtea observa, de asemenea, ca invocarea jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului cu privire la distinctia dintre fapte si judecati de valoare (si anume hotararea in cazul "Oberschlick impotriva Austriei", 1990) nu are nici o concludenta in cauza, intrucat art. 207 din Codul penal se refera la fapte determinate privitoare la o persoana, deci elemente concrete care pot fi dovedite, iar nu la judecati de valoare, a caror dovedire nu este posibila.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 279 alin. 1 din Codul de procedura penala si ale art. 207 din Codul penal, exceptie ridicata de Alexandru Bucur in Dosarul nr. 6.906/1999 al Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2001.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. NICOLAE POPA

                              Magistrat asistent,
                              Marioara Prodan



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 310/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 310 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 310/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu