Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 279 din  1 iulie 1997*)

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 50 din  4 februarie 1998


SmartCity3


    *) Definitiva prin nerecurare.

    Nicolae Popa           - presedinte
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Victor-Dan Zlatescu    - judecator
    Ioan Griga             - procuror
    Gabriela Dragomirescu  - magistrat-asistent

    Pe rol, pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, invocata de Anghene Tudorita in Dosarul nr. 63/1996 al Judecatoriei Constanta.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 12 iunie 1997, in prezenta reprezentantului Ministerului Public si in lipsa partilor legal citate, si au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 19 iunie 1997 si apoi pentru data de 27 iunie 1997. La acea data, datorita imposibilitatii intrunirii completului, pronuntarea a fost amanata pentru data de 1 iulie 1997.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Judecatoria Constanta, prin Incheierea din 26 iulie 1996, pronuntata in Dosarul nr. 63/1996, a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, ridicata de inculpata Anghene Tudorita. In sustinerea exceptiei se arata ca art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala este neconstitutional "daca acesta se interpreteaza in sensul ca numai masura arestarii preventive dispusa de instanta in cursul judecatii trebuie prelungita dupa expirarea duratei de 30 de zile, conform art. 23 din Constitutie, si nu si masura arestarii preventive dispusa de procuror in faza de urmarire penala, cand dosarul se afla in faza de judecata si durata de 30 de zile dispusa prin mandatul de arestare a expirat".
    Exprimandu-si opinia, Judecatoria Constanta apreciaza ca prevederile art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala trebuie interpretate "in sensul ca masura arestarii preventive in acea faza a procesului penal care este judecata, indiferent daca inculpatul a fost arestat de procuror in faza de urmarire penala sau de catre instanta in faza de judecata, dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, afara de cazul cand instanta dispune revocarea ei". Se arata, de asemenea, ca aceasta interpretare a art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala sta la baza practicii tuturor instantelor judecatoresti, care, o data sesizate prin rechizitoriul Parchetului cu cauze in care exista inculpati arestati, nu mai prelungesc masura arestarii preventive conform art. 155 si urmatoarele din Codul de procedura penala si art. 23 din Constitutie.
    Potrivit prevederilor art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, au fost solicitate puncte de vedere celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    In punctul de vedere primit de la Guvern se apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate a art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala este neintemeiata, in speta fiind vorba de o gresita aplicare a legii de catre instanta de fond. Se arata ca, intrucat intre data sesizarii instantei prin rechizitoriu si data expirarii mandatului de arestare de 30 de zile emis de procuror raman cateva zile, aceasta masura preventiva inceteaza de drept in baza art. 140 alin. 1 si art. 185 alin. 2 din Codul de procedura penala, pana cand instanta, la prima infatisare, verifica din oficiu legalitatea luarii si mentinerii masurii arestarii.
    Se specifica faptul ca mentinerea masurii arestarii peste durata de 30 de zile, fara ca aceasta sa fie prelungita, este ilegala.
    Senatul si Camera Deputatilor nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
avand in vedere incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, dispozitiile art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine:
    In temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, Curtea este competenta sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate invocata.
    Art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala prevede: "Arestarea inculpatului in cursul judecatii dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, afara de cazul cand instanta dispune revocarea ei".
    In motivarea exceptiei s-a aratat ca prevederile art. 149 alin. 1 si 3 din Codul de procedura penala contravin dispozitiilor art. 23 din Constitutie.
    In textul invocat se stipuleaza ca durata arestarii inculpatului nu poate depasi 30 de zile, afara de cazul cand este prelungita in conditiile legii. In alineatul final al aceluiasi articol se prevede ca arestarea inculpatului in cursul judecatii dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, afara de cazul cand instanta dispune revocarea ei.
    Curtea retine ca textul de mai sus contrazice dispozitiile art. 23 alin. (4) din Constitutie, potrivit caruia arestarea se face in temeiul unui mandat special emis de magistrat pentru o durata de cel mult 30 de zile. Asupra legalitatii mandatului - adauga textul constitutional - arestatul se poate plange judecatorului, care este obligat sa se pronunte prin hotarare motivata. Prelungirea arestarii se aproba numai de instanta de judecata. Mentinerea masurii arestarii peste durata de 30 de zile, fara ca aceasta sa fi fost prelungita, este ilegala.
    Textul constitutional nu face nici o distinctie intre imprejurarea ca arestarea este dispusa in faza de urmarire penala sau cea de judecata. Prelungirea arestarii trebuie aprobata de instanta judecatoreasca chiar in ipoteza in care a fost dispusa in faza judecatii, sensul prevederilor art. 23 alin. (4) din Constitutie fiind acela al ocrotirii libertatii individuale, indiferent daca arestarea are loc in faza de urmarire penala sau in cea de cercetare judecatoreasca. In caz contrar, ar rezulta ca aceasta ocrotire are caracter partial, limitandu-se doar la perioada in care se desfasoara activitatea de urmarire penala.
    De altfel, prin Decizia nr. 60 din 25 mai 1994, ramasa definitiva prin respingerea recursului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 57 din 28 martie 1995, Curtea Constitutionala a statuat ca dispozitiile art. 149 alineatul final din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca durata arestarii, dispusa de instanta in cursul judecatii, poate depasi 30 de zile, fara a mai fi necesara prelungirea in conditiile art. 23 din Constitutie.
    Rezulta, asadar, fara echivoc, ca si instanta de judecata este obligata sa respecte termenul de 30 de zile pentru reinnoirea mandatului de arestare.
    Potrivit art. 145 alin. (2) din Constitutie, deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si au putere numai pentru viitor.
    Fata de aceasta, se retine ca exceptia de neconstitutionalitate este fondata, urmand a fi admisa.

    Pentru motivele aratate, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 25 alin. (1) din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, ridicata de Anghene Tudorita in Dosarul nr. 63/1996 al Judecatoriei Constanta.
    Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
    Pronuntata in sedinta publica din 1 iulie 1997.

                    PRESEDINTE,
         prof. univ. dr. Nicolae Popa

                            Magistrat asistent,
                            Gabriela DragomirescuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 279/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 279 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 279/1997
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu