Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 271 din 20 decembrie 2000

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 207 din Codul penal

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 193 din 18 aprilie 2001


SmartCity3


    Lucian Mihai           - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Constantin Doldur      - judecator
    Kozsokar Gabor         - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Iuliana Nedelcu        - procuror
    Claudia Miu            - magistrat-asistent sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 207 din Codul penal, ridicata de Corneliu Vadim Tudor in dosarele nr. 4.596/1999 si nr. 4.597/1999 ale Curtii Supreme de Justitie - Sectia penala.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 19 decembrie 2000, in prezenta aparatorului autorului exceptiei si a reprezentantului Ministerului Public, cand s-a dispus masura conexarii Dosarului nr. 226C/2000 la Dosarul nr. 212C/2000, avandu-se in vedere ca are ca obiect aceeasi exceptie de neconstitutionalitate, ridicata de acelasi autor. Dezbaterile au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea la data de 20 decembrie 2000.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin incheierile din 26 iunie 2000 si 4 iulie 2000, pronuntate in dosarele nr. 4.596/1999 si, respectiv, nr. 4.597/1999, Curtea Suprema de Justitie - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 207 din Codul penal, ridicata de Corneliu Vadim Tudor, inculpat in procese de calomnie.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia arata ca dispozitiile art. 207 din Codul penal privitoare la proba veritatii in cazul infractiunilor de insulta si calomnie sunt contrare prevederilor art. 29, 30, 31 si 24 din Constitutie.
    1. In raport cu prevederile art. 29 si 30 din Constitutie se sustine ca dispozitiile de lege criticate sunt neconstitutionale, deoarece proba veritatii este prevazuta nu numai pentru fapte, ci si pentru judecatile de valoare, care nu pot fi dovedite. Or, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in practica sa jurisdictionala, a statuat ca trebuie sa se faca deosebire intre fapte si judecati de valoare, deoarece faptele pot fi dovedite, spre deosebire de judecatile de valoare. Din aceasta perspectiva autorul exceptiei sustine ca este imposibila proba veritatii in cazul judecatilor de valoare, iar cererea administrarii ei afecteaza continutul libertatii de opinie, care reprezinta un element al libertatii garantate la art. 10 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si la art. 29 din Constitutie. Se mai sustine ca prevederile art. 207 din Codul penal ingaduie proba veritatii numai in cazul in care este vorba despre apararea unui interes legitim, iar atunci cand este vorba despre apararea unui alt tip de interes proba nu este admisibila. Nici conceptul de "interes legitim" si nici cel de "interes public" nu sunt definite de legiuitor, ceea ce "atrage, in mod firesc, o putere discretionara a celui care are aptitudinea de a evalua daca se administreaza sau nu proba veritatii, putand fi vorba despre organul de urmarire penala sau cercetare penala sau despre instanta judecatoreasca". Inexistenta acestei precizari determina aplicarea unui tratament inegal pentru situatii identice, in sensul ca in unele situatii este admisibila proba veritatii, iar in altele nu, ceea ce contravine principiilor statului de drept. Proba veritatii, atunci cand se refera la infractiunea de insulta sau de calomnie, reprezinta o masura restrictiva a libertatii de exprimare, a libertatii opiniilor si a constiintei. Cu privire la rolul proeminent al presei intr-un stat de drept Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca sunt necesare privilegii sporite pentru presa, pentru ca aceasta sa isi poata indeplini dublul sau rol de "difuzor de informatii" si de "caine de paza publica" (cazul "Sunday Times impotriva Marii Britanii", 1979), iar cu privire la limitele criticii acceptabile a statuat ca acestea sunt mai largi in privinta unui politician decat in privinta unei persoane particulare (cazul "Castells impotriva Spaniei", 1992).
    2. Prin raportare la dispozitiile art. 31 din Constitutie, care recunoaste dreptul la acces atat la informatiile de interes public - alin. (1), cat si la cele de interes personal - alin. (2), prevederile art. 207 din Codul penal se refera numai la interesul legitim, concept care nu se confunda nici cu cel de interes public si nici cu cel de interes privat. Autorul exceptiei mai constata ca dispozitia din Codul penal care ocroteste numai interesul legitim contrazice textul constitutional, care se refera, in egala masura, atat la interesul public, cat si la cel privat. Se afirma ca inlaturarea caracterului penal al faptei de calomnie numai in cazurile in care se administreaza proba veritatii si se dovedeste caracterul veridic al afirmatiilor impiedica intr-un mod fundamental exercitarea dreptului la informatie. Se mai afirma ca statul de drept nu se poate consolida decat cu o presa autentic liberala, apta sa isi exercite rolul de "a patra putere in stat" si de "caine de paza al opiniei publice".
    3. Tot in opinia autorului exceptiei prevederile legale criticate sunt neconstitutionale si prin raportare la dispozitiile art. 24 din Constitutie privitoare la dreptul fundamental la aparare, care, in acceptiunea sa lato sensu, reprezinta totalitatea drepturilor si regulilor procedurale ce ofera persoanei posibilitatea de a se apara impotriva acuzatiilor ce i se aduc, sa conteste invinuirea si sa isi dovedeasca nevinovatia. Astfel, prevederile art. 207 din Codul penal contravin, prin natura lor, dreptului la aparare. El ofera posibilitatea, pe de o parte, ca o anumita persoana sa se poata apara de acuzarile ce i se aduc, dar pe de alta parte o astfel de posibilitate este redusa la situatia in care este vorba exclusiv despre fapta care a fost savarsita pentru apararea unui interes public. Per a contrario, daca nu este vorba de un asemenea interes, proba veritatii nu este admisa. Interpretarea care se da in practica conceptului de "interes legitim" este considerata aleatorie si discretionara. In acest mod se creeaza premisele unui tratament diferit pentru situatii identice. De vreme ce fapta este aceeasi, nu se poate justifica diferentierea in admiterea sau neadmiterea probei veritatii, dupa cum este vorba sau nu despre un interes legitim.
    Curtea Suprema de Justitie - Sectia penala, exprimandu-si opinia asupra exceptiei de neconstitutionalitate, apreciaza ca dispozitiile art. 207 din Codul penal sunt constitutionale si nu contravin dispozitiilor art. 29 si 30 din Constitutie.
    In conformitate cu dispozitiile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierile de sesizare a Curtii Constitutionale au fost comunicate presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, arata ca este nefondata critica potrivit careia dispozitiile art. 207 din Codul penal contravin art. 24 din Constitutie, deoarece si in cazul unui proces de calomnie inculpatul beneficiaza de toate drepturile si garantiile pe care le implica dreptul constitutional la aparare. Sustinerea potrivit careia art. 207 din Codul penal contravine art. 29, 30 si 31 din Constitutie este, de asemenea, nefondata, deoarece libertatea constiintei, conform art. 29 alin. (2), trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si respect reciproc, iar libertatea de exprimare, dupa cum se prevede la art. 30 alin. (6) din Constitutie, nu poate prejudicia demnitatea, viata particulara sau dreptul la propria imagine, iar potrivit art. 54 din Legea fundamentala, drepturile si libertatile trebuie sa fie exercitate cu buna-credinta, fara a fi incalcate drepturile si libertatile celorlalti. Se precizeaza insa ca exercitarea cu buna-credinta a acestor drepturi si libertati poate reprezenta un interes legitim, in sensul art. 207 din Codul penal.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierile de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, rapoartele intocmite de judecatorul-raportor, sustinerile reprezentantului autorului exceptiei, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 207 din Codul penal, care au urmatorul cuprins: "Proba veritatii celor afirmate sau imputate este admisibila, daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita pentru apararea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a facut proba veritatii nu constituie infractiunea de insulta sau calomnie."
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate sustine ca textul de lege criticat este contrar: libertatii gandirii si a opiniilor, care, potrivit art. 29 alin. (1) din Constitutie, nu pot fi ingradite; libertatii de exprimare si libertatii presei, garantate de art. 30 din Constitutie; dreptului la informatie, a carui ingradire este interzisa de art. 31 alin. (1) din Constitutie; dreptului fundamental la aparare, prevazut in art. 24 din Constitutie.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea retine ca insulta si calomnia sunt infractiuni contra demnitatii, iar demnitatea omului este nominalizata, in art. 1 alin. (3) din Constitutie printre valorile supreme garantate de Legea fundamentala. Potrivit acestor prevederi constitutionale, "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si sunt garantate". Incriminarea si sanctionarea insultei si a calomniei nu au caracter absolut si neconditionat. Dreptul persoanei la apararea demnitatii sale prin mijloace de drept penal este limitat de existenta drepturilor si de interesele legitime ale altora. De aceea, s-a prevazut ca afirmarea sau imputarea in public a unei fapte determinate, la adresa unei persoane, chiar daca are un caracter obiectiv insultator sau calomnios, nu constituie totusi infractiunea de insulta sau de calomnie, daca faptuitorul dovedeste ca a savarsit fapta in vederea apararii unui "interes legitim", de ordin public sau privat. Aceasta dovada este asa-numita "proba a veritatii", care constituie un caz special de inlaturare a caracterului penal al faptei. Proba veritatii este insa admisibila numai daca fapta s-a savarsit in apararea unui interes legitim, public sau privat, altfel ar insemna ca afirmarea sau imputarea a fost facuta in scopul de a aduce atingere demnitatii persoanei, ceea ce ar contraveni dispozitiilor art. 54 din Constitutie, conform carora: "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa isi exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti." Atingerea adusa demnitatii fara existenta unui astfel de interes, chiar prin afirmatii sau imputari adevarate, nu este ingaduita de lege. Legea se refera la fapte, iar nu la judecati de valoare, asa cum sustine autorul exceptiei. De aceea, critica referitoare la proba judecatilor de valoare si la imposibilitatea acestei probe este lipsita de continut.
    In critica de neconstitutionalitate facuta in cauza autorul exceptiei ignora faptul ca apararea drepturilor si a libertatilor cetatenilor impune restrangerea exercitiului unor drepturi sau a unor libertati, in conditiile art. 49 din Constitutie, iar in unele situatii impune sanctionarea penala a afirmarilor sau a imputarilor, chiar daca acestea se refera la fapte adevarate, dar care nu au fost facute pentru apararea unui "interes legitim". Curtea observa ca necesitatea sanctionarii rezulta din prevederile art. 30 alin. (6) din Constitutie, potrivit carora "Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine".
    Curtea observa ca aceasta dispozitie constitutionala este in deplina concordanta cu prevederile art. 10 pct. 2 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, potrivit carora "Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti". In legatura cu aplicarea acestui articol Curtea Europeana a Drepturilor Omului, referindu-se la libertatea exprimarii prin presa, a statuat: "Daca presa nu trebuie sa depaseasca anumite limite, indeosebi in ceea ce priveste reputatia si drepturile celorlalti, precum si necesitatea de a impiedica divulgarea unor informatii confidentiale, sarcina sa este totusi comunicarea, cu respectarea datoriilor si responsabilitatilor proprii, a informatiilor si ideilor referitoare la orice problema de interes general" (hotararea pronuntata in cauza "I. Dalban impotriva Romaniei", 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 277 din 20 iunie 2000).
    Examinand sustinerea privind contrarietatea dispozitiilor legale criticate in raport cu prevederile art. 31 din Constitutie, referitoare la dreptul la informatie, text care in alin. (1) prevede ca "Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit", Curtea retine ca, in temeiul dispozitiilor art. 49 din Legea fundamentala, exercitiul acestui drept poate fi restrans prin lege si numai daca se impune, pentru apararea, printre alte valori constitutionale, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor.
    Nici critica de neconstitutionalitate referitoare la incalcarea dreptului la aparare prevazut la art. 24 alin. (1) din Constitutie nu este intemeiata. Astfel, persoana invinuita de savarsirea unei infractiuni de insulta sau de calomnie are posibilitatea sa uzeze, pentru apararea sa, de toate mijloacele legale de proba in combaterea temeiniciei acuzarii. In acest context proba veritatii nu este unica modalitate de aparare a celor care ar putea fi inculpati pentru afirmarile sau imputarile facute, ei avand posibilitatea de a uza de orice alte mijloace de proba prevazute de Codul penal. De altfel, inculpatul nemultumit are posibilitatea exercitarii cailor legale de atac.
    Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat in acest sens, statuand ca dispozitiile art. 207 din Codul penal sunt constitutionale (de exemplu, prin Decizia nr. 200 din 25 noiembrie 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 58 din 8 februarie 2000, precum si prin Decizia nr. 134 din 6 iulie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 393 din 23 august 2000).
    Intrucat nu au intervenit elemente noi care sa determine schimbarea practicii Curtii, solutia si considerentele acelei decizii raman valabile si in cauza de fata.

    Fata de cele de mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 12, al art. 13 alin. (1) lit. A.c), al art. 23 alin. (1), (4) si (6) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 207 din Codul penal, ridicata de Corneliu Vadim Tudor in dosarele nr. 4.596/1999 si nr. 4.597/1999 ale Curtii Supreme de Justitie - Sectia penala.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 20 decembrie 2000.

            PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                       LUCIAN MIHAI

                              Magistrat asistent sef,
                              Claudia Miu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 271/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 271 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 271/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu