Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 240 din  9 octombrie 2000

privind conditiile de prezentare si duratele programelor destinate campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru alegerea Presedintelui Romaniei

ACT EMIS DE:                CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 502 din 12 octombrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 32 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 si cu respectarea art. 29 din aceeasi lege,
    in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Consiliul National al Audiovizualului decide:

    CAP. 1
    Conditii privind accesul la posturile de radiodifuziune si de televiziune

    Art. 1
    (1) Campania electorala pentru alegerile parlamentare se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 68/1992 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii partidelor politice nr. 27/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Campania electorala pentru alegerile prezidentiale se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 69/1992 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii partidelor politice nr. 27/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 2
    Campania electorala pentru alegerile parlamentare incepe la data aducerii la cunostinta publica a datei alegerilor si se incheie cu doua zile inainte de ziua votarii, la ora 24,00.
    Art. 3
    Campania electorala pentru alegerile prezidentiale incepe dupa incheierea perioadei legale de depunere a candidaturilor si se incheie cu doua zile inainte de ziua votarii, la ora 24,00.
    Art. 4
    Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin al alegerii Presedintelui Romaniei incepe de la data la care s-a adus la cunostinta publica ziua votarii si se incheie cu doua zile inainte de ziua votarii, la ora 24,00.
    Art. 5
    Pentru prezentarea programelor politice, a opiniilor si a mesajelor cu continut electoral participantii la alegerile parlamentare si prezidentiale au acces la posturile de radio si de televiziune, publice si private, dupa cum urmeaza:
    a) partidele politice, aliantele politice, organizatiile minoritatilor nationale si candidatii independenti, care participa la alegerile parlamentare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 68/1992, cu modificarile si completarile ulterioare;
    b) candidatii pentru alegerea Presedintelui Romaniei, potrivit Legii nr. 69/1992, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 6
    (1) Accesul la serviciile publice de radio si de televiziune pentru campania electorala este garantat in conditiile art. 46 din Legea nr. 68/1992 si ale art. 16 si 26 din Legea nr. 69/1992.
    (2) In scopul largirii posibilitatii de exprimare a candidatilor vor fi implicate simultan in campania electorala atat posturile centrale, cat si studiourile teritoriale ale Societatii Romane de Televiziune si ale Societatii Romane de Radiodifuziune.
    (3) Potrivit art. 46 alin. (3) din Legea nr. 68/1992, participantii la alegeri mentionati la art. 5 au obligatia sa solicite, in termen de 48 de ore de la data la care s-a adus la cunostinta publica ziua votarii, serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune acordarea timpilor de antena. Solicitarile peste acest termen nu se iau in considerare.
    (4) Orarul pentru campania electorala si repartizarea timpilor de antena, pentru posturile publice de radio si de televiziune, se stabilesc in conformitate cu dispozitiile art. 46 alin. (4) - (6) din Legea nr. 68/1992, precum si ale art. 16 alin. (2) si (3) si ale art. 26 alin. (4) din Legea nr. 69/1992.
    Art. 7
    (1) Posturile de radio si de televiziune private care intentioneaza sa difuzeze programe electorale au obligatia sa comunice acest fapt Consiliului National al Audiovizualului, printr-o adresa care sa respecte modelul prezentat in anexa, inainte de inceperea campaniei electorale, si sa faca cunoscut public acest lucru prin presa si/sau prin programele lor.
    (2) Fiecare post va practica pentru toti solicitantii tarife proprii unice pe unitatea de timp de emisie, garantandu-le conditii egale, potrivit timpilor de antena alocati.
    (3) Societatile de televiziune prin cablu se pot implica in campania electorala numai prin retransmiterea de programe in cadrul serviciului definit la art. 21 lit. a) din Legea audiovizualului nr. 48/1992 si prin difuzarea programelor de conceptie proprie in cadrul serviciului definit la art. 21 lit. c) din aceeasi lege.

    CAP. 2
    Prezentarea si continutul emisiunilor electorale

    Art. 8
    (1) In timpul campaniei electorale programele politice, opiniile si mesajele cu continut electoral vor fi prezentate exclusiv in emisiunile destinate campaniei electorale, precizate la art. 19 alin. (1) lit. b) si c), denumite in continuare emisiuni electorale.
    (2) Emisiunile electorale vor asigura tuturor participantilor conditii egale in ceea ce priveste libertatea de exprimare, pluralismul opiniilor si echidistanta.
    (3) In cadrul emisiunilor electorale candidatii si sustinatorii acestora isi pot exprima opiniile intr-o atmosfera de urbanitate, fara ca prin interventiile lor:
    a) sa puna in pericol ordinea constitutionala, ordinea publica, siguranta persoanelor si a bunurilor;
    b) sa defaimeze sau sa atenteze la onoarea altei persoane;
    c) sa se abata de la schimbul de idei, inlocuind argumentele intemeiate pe probe obiective, indiscutabile, cu referiri sau aluzii la temperamentul, caracterul si viata personala ale altui candidat, precum si la optiunile sale profesionale, religioase si intelectuale.
    Art. 9
    Emisiunile electorale vor oferi participantilor in alegeri posibilitatea de a-si face cunoscute programele politice, opiniile si personalitatea candidatilor.
    Art. 10
    Ordinea prezentarii intr-o emisiune electorala la care participa doi sau mai multi candidati se stabileste prin tragere la sorti.
    Art. 11
    (1) Emisiunile electorale se realizeaza in direct sau prin inregistrare, in proportiile, stabilite de solicitantul spatiului de emisie si in limita timpilor de antena alocati.
    (2) Emisiunile electorale nu se reprogrameaza si nu se transmit in reluare; fac exceptie spoturile publicitare electorale ce pot fi redifuzate cu respectarea conditiilor prezentate in cap. IV din prezenta decizie.
    (3) Titularul de licenta va lua masurile tehnice si redactionale necesare pentru aplicarea in cadrul emisiunilor electorale a prevederilor art. 8 alin. (3) din prezenta decizie.
    Art. 12
    In cazul utilizarii unor materiale inregistrate:
    a) se face mentiunea, daca este cazul, material de arhiva si se precizeaza data filmarii sau a inregistrarii;
    b) sunt interzise montajele care prejudiciaza demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si dreptul la propria imagine;
    c) nu sunt permise montajele care prin trunchiere sau prin orice alta modalitate denatureaza sensul initial al materialului utilizat.
    Art. 13
    (1) In cadrul dezbaterilor realizatorii si moderatorii emisiunilor electorale au obligatia sa manifeste neutralitate, sa evite orice atitudine partizana si sa asigure dezbaterii o atmosfera civilizata.
    (2) Moderatorul emisiunii trebuie sa intervina pentru a evita comportamente sau exprimari care afecteaza urbanitatea dezbaterii sau care genereaza atacuri la persoana.
    Art. 14
    Folosirea de inregistrari audio si/sau video in realizarea de emisiuni electorale se va face cu respectarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
    Art. 15
    Materialele care servesc la intocmirea unui bilant al actiunilor trecute, in vederea unui mesaj cu caracter electoral, sunt considerate ca facand parte din timpul de emisie acordat pentru campania electorala.
    Art. 16
    (1) Redactorii emisiunilor informative vor prezenta corect si impartial stirile privind desfasurarea campaniei electorale.
    (2) Este interzisa prezentarea candidatilor in emisiunile informative, evenimentele electorale ale zilei urmand sa fie tratate ca stiri de presa; de asemenea, este interzisa prezentarea candidatilor in emisiuni de alta natura decat cele cu caracter electoral.
    (3) Fac exceptie de la prevederile alineatului precedent candidatii care au functii publice - membri ai legislativului, ai Executivului si Presedintele Romaniei -, care pot fi prezenti in emisiunile informative in timpul minim necesar pentru comunicarea unei informatii, de regula maximum un minut; informatia nu trebuie sa cuprinda nici un mesaj electoral.
    Art. 17
    Emisiunile electorale si interventiile in cadrul acestor emisiuni ale participantilor in alegeri precizati la art. 5, nominalizati ca atare, vor fi anuntate din timp. Durata, numarul si orele de programare ale acestor anunturi se vor bucura de conditii de egalitate pentru toti participantii.

    CAP. 3
    Durata si intervalele orare ale emisiunilor electorale

    Art. 18
    Emisiunile electorale pot fi difuzate de luni pana sambata inclusiv.
    Art. 19
    (1) Posturile publice de radio si de televiziune vor oferi zilnic, de luni pana sambata, mai multe emisiuni, structurate astfel:
    a) agenda electorala, destinata prezentarii activitatilor de campanie ale participantilor in alegeri, constituita din maximum trei emisiuni care vor insuma cel mult 30 de minute zilnic;
    b) studio electoral, destinat campaniei parlamentare, programat in perioada precizata la art. 2; la posturile de televiziune emisiunea va fi programata dupa ora 17,00, cu exceptia posturilor destinate romanilor de peste hotare;
    c) studio electoral, destinat campaniei prezidentiale, programat in perioadele precizate la art. 3 si 4; la posturile de televiziune emisiunea va fi programata dupa ora 17,00, cu exceptia posturilor destinate romanilor de peste hotare;
    d) programe de informare in care se vor oferi explicatii clare si complete despre sistemul electoral, tehnica votarii si calendarul campaniei electorale.
    (2) Durata insumata a emisiunilor prevazute la lit. b) si c) ale alineatului precedent nu poate depasi 120 de minute.
    (3) Emisiunile electorale vor fi puse la dispozitie participantilor in alegeri precizati la art. 5, acestia avand dreptul de a decide asupra modului in care utilizeaza spatiul ce le revine. Spatiile de emisie alocate campaniei parlamentare vor fi clar delimitate de cele destinate campaniei prezidentiale.
    Art. 20
    Posturile private de radio si de televiziune angajate in campania electorala vor adopta pentru emisiunile electorale structura, duratele si orarele prevazute la art. 19, cu respectarea prevederilor art. 2, 3 si 4 din prezenta decizie.

    CAP. 4
    Publicitatea electorala

    Art. 21
    (1) Publicitatea electorala va fi difuzata numai in cadrul emisiunilor electorale definite la art. 19 alin. (1) lit. b) si c), cu respectarea art. 7 alin. (2).
    (2) Durata spoturilor publicitare electorale face parte din timpul de antena pentru campania electorala de care dispune fiecare participant in alegeri; spatiile de publicitate electorala nu pot depasi 20% din timpul total acordat fiecarui participant.
    (3) Difuzarea spoturilor publicitare electorale se efectueaza prin unul din procedeele urmatoare:
    a) inserare in vecinatatea nemijlocita a spatiului electoral acordat participantului care a solicitat difuzarea;
    b) transmitere grupata a publicitatii electorale in calupuri difuzate cu un interval de minimum 20 de minute intre ele.
    (4) Spoturile publicitare electorale se separa prin generic, specificandu-se ca este vorba de publicitate electorala.
    Art. 22
    Durata spatiului de publicitate electorala nu se include in timpul de publicitate comerciala.
    Art. 23
    In conformitate cu prevederile art. 44 alin. (4) din Legea nr. 68/1992 este interzis orice procedeu de publicitate comerciala in scop de propaganda electorala.
    Art. 24
    Este interzisa publicitatea electorala mascata.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 25
    Programele electorale difuzate de posturile de radio si de televiziune, publice si private, vor fi inregistrate separat si tinute la dispozitia Consiliului National al Audiovizualului, pe durata campaniei electorale si timp de 30 de zile dupa comunicarea oficiala a rezultatelor.
    Art. 26
    In cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral rezultatele sondajelor vor fi comunicate integral, insotite de urmatoarele informatii:
    a) denumirea institutiei care a realizat sondajul;
    b) data sau intervalul in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
    c) volumul final al esantionului si eroarea maxima de esantionare;
    d) solicitantul sondajului.
    Art. 27
    Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise:
    a) transmiterea de informatii privind campania electorala;
    b) prezentarea de sondaje de opinie cu continut electoral;
    c) publicitatea electorala;
    d) invitarea sau prezentarea candidatilor in emisiuni;
    e) comentarii privind campania electorala;
    f) difuzarea de programe cu tenta electorala fatisa sau mascata.
    Art. 28
    In ajunul si in ziua votarii, in cadrul emisiunilor informative, toate posturile de radio si de televiziune, publice si private, vor transmite comunicate provenind de la comisiile electorale si informatii privind desfasurarea votarii.
    Art. 29
    In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea ultimei sectii de votare.
    Art. 30
    Nerespectarea prevederilor Legii nr. 68/1992, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 69/1992, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 48/1992, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si nerespectarea prevederilor prezentei decizii determina aplicarea sanctiunilor prevazute de lege.
    Art. 31
    (1) La primirea unei observatii publice, a unei somatii sau a unei sanctiuni administrative posturile de televiziune vor afisa in maximum 24 de ore de la comunicare, pe intreaga durata a emisiunilor electorale, timp de 48 de ore, in mod lizibil, in partea inferioara a ecranului, obiectul observatiei publice, al somatiei sau al sanctiunii administrative, in formularea transmisa de Consiliul National al Audiovizualului.
    (2) In cazul posturilor de radio informarea publicului privind obiectul observatiei publice, al somatiei sau al sanctiunii administrative va fi transmisa in maximum 24 de ore de la comunicare, timp de 48 de ore, atat la inceputul, cat si la sfarsitul tuturor emisiunilor cu caracter electoral.
    (3) In cazul in care observatia publica, somatia sau sanctiunea administrativa aplicata de Consiliul National al Audiovizualului se refera la o abatere constatata in cuprinsul unei emisiuni, alta decat emisiunile electorale, anuntarea se va face cu ocazia proximei editii a respectivei emisiuni, in conditiile stabilite la alin. (1), respectiv (2).
    Art. 32
    Raspunderea pentru nerespectarea prevederilor prezentei decizii revine titularului licentei de emisie.

                          PRESEDINTELE
            CONSILIULUI NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,
                         SERBAN MADGEARU

    ANEXA 1

    Societatea Comerciala.......................
    Licenta nr. ................................
    Decizia de autorizare nr. ..................
    pentru .....................................
    in localitatea .............................

                           Catre
                           Consiliul National al Audiovizualului
                           Directia generala L.A.C.
                           Bucuresti, Bd Libertatii nr. 14,
                           sectorul 5, cod 70060
                           Fax: 01.312.46.34

    In conformitate cu prevederile Deciziei Consiliului National al Audiovizualului nr. 240 din 9 octombrie 2000 va comunicam ca postul nostru de radioteleviziune/distributie prin cablu cu program de conceptie proprie autorizat intentioneaza sa difuzeze emisiuni destinate campaniei pentru alegerile parlamentare si/sau prezidentiale, respectand prevederile Legii nr. 68/1992 si ale Legii nr. 69/1992, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si conditiile de prezentare si duratele programelor electorale prevazute in decizia sus-mentionata.
    Estimam ca difuzarea acestor emisiuni va incepe la data de .......... 2000 si vor fi programate in zilele saptamanii stabilite prin decizie, in functie de volumul de solicitari, intre orele: .........................................
    .............................................................................
    ........................................................................ .....
    .............................................................................
    Persoanele din cadrul studioului nostru, investite cu responsabilitati directe privind organizarea emisiunilor destinate campaniei electorale, sunt:
    ..........................., avand functia de .........................;
    ..........................., avand functia de .........................;
    si pot fi contactate la telefon ...............
                        fax ...................

                                                ..........................
                                                  (semnatura si stampila
                                                  titularului de licenta)

    NOTA:
    Pentru societatile comerciale care detin mai multe licente aceasta comunicare se face pentru fiecare post.



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 240/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 240 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu