Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din 31 martie 2003

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 455 din 26 iunie 2003


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, referitoare la competenta materiala de solutionare a conflictelor de munca.
    Ministerul Public a fost reprezentat de Gabriela Ghita, adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    Reprezentantul Ministerului Public a sustinut recursul in interesul legii, invederand ca dispozitiile din actualul cod al muncii, adoptat prin Legea nr. 53/2003, impun reconsiderarea unor argumente invocate in sprijinul acestei cai extraordinare de atac. Ca urmare, a pus concluzii pentru admiterea recursului in interesul legii, in sensul de a se stabili ca tribunalului ii revine competenta de a judeca, in fond, conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar cu privire la competenta materiala de a judeca, in fond, conflictele de munca.
    1. Astfel, unele instante au considerat ca judecatoriilor le revine competenta de a solutiona, in prima instanta, conflictele de munca.
    In sprijinul acestei solutii au fost invocate dispozitiile art. 1 pct. 1 din Codul de procedura civila, potrivit carora judecatoriile au plenitudine de jurisdictie, solutionand in prima instanta toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor instante.
    S-a relevat ca luarea anumitor cauze din competenta judecatoriei, ca instanta de drept comun, trebuie sa fie expresa, ceea ce nu se poate considera ca se prevede prin art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila. Sub acest aspect, facandu-se referire la prevederile art. 58 - 61 din Legea nr. 168/1999, astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, s-a sustinut ca tribunalelor le revine numai competenta de a solutiona cererile formulate de unitate pentru incetarea grevei sau pentru obligarea la despagubiri a persoanelor vinovate de declansarea ilegala a grevei.
    Tot astfel, facandu-se referire la dispozitiile art. IV alin. 1 si 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, aprobata cu modificari prin Legea nr. 118/2001, potrivit carora solutionarea in fond a litigiilor de munca, aflate atunci pe rolul judecatoriilor, a revenit completelor specializate pentru judecarea conflictelor si litigiilor de munca, ce au luat fiinta in cadrul fiecarei judecatorii, s-a apreciat ca succesiunea de reglementare nu poate determina anularea prioritatii de aplicare dintre legea cu caracter general (Codul de procedura civila) si legile speciale (Legea nr. 168/1999 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999), pentru a se ajunge la concluzia ca tribunalele ar fi instante de drept comun in materia conflictelor de munca.
    2. Alte instante, invocand modificarile aduse Codului de procedura civila prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, s-au pronuntat in sensul ca tribunalului ii revine competenta de a judeca, in fond, conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Intr-adevar, potrivit dispozitiei din art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, introdusa in acest cod prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, tribunalele judeca, in prima instanta, "conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante".
    Pe de alta parte, prin art. 249 din Codul muncii, adoptat prin Legea nr. 53/2003, se prevede ca "Procedura de solutionare a conflictelor de munca se stabileste prin lege speciala".
    In aceasta privinta este de observat ca prin art. 248 din Codul muncii se face distinctie intre conflictele de interese si conflictele de drepturi.
    Astfel, in conformitate cu art. 248 alin. (2) din Codul muncii, "Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, denumite conflicte de interese", iar potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, "Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi ori din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi".
    O atare distinctie insa este lipsita de relevanta cat timp prin art. 249 din Codul muncii si prin art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, care se refera la competenta de judecata in materia conflictelor de munca, nu se face nici o distinctie in raport cu natura acestora.
    De altfel, reglementand competenta instantelor in materia conflictelor de drepturi, Legea nr. 168/1999 a prevazut, prin art. 71, ca "Instantele judecatoresti competente sa judece cereri referitoare la solutionarea conflictelor de drepturi se stabilesc prin lege".
    Cum prin art. 82 din aceeasi lege se prevede ca dispozitiile sale "referitoare la procedura de solutionare a conflictelor de drepturi se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila", iar in art. 2 pct. 1 lit. b^1) din acest cod se prevede ca tribunalul judeca, in prima instanta, conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege in competenta altor instante, este evident ca tribunalului ii revine competenta de a solutiona, in fond, cererile privind conflicte de drepturi ori de cate ori prin lege speciala nu se prevede altfel.
    Tot astfel, ca urmare a modificarilor aduse prin art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 articolelor 58 - 61 din Legea nr. 168/1999, nici in cazul conflictelor de interese la care se refera aceste texte de lege, competenta de a judeca nu mai revine judecatoriei, ci tribunalului.
    Ramane insa exceptata de la competenta generala a tribunalului de judecare a conflictelor de munca, stabilita prin art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, cererea de suspendare a grevei care, potrivit art. 56 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, se adreseaza curtii de apel in a carei circumscriptie isi are sediul unitatea.
    Dispozitiile art. IV alin. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999, potrivit carora "Cauzele care au ca obiect judecarea in fond a unor litigii de munca, aflate pe rolul judecatoriilor, vor fi trecute la completele care judeca conflictele de munca si litigiile de munca din cadrul judecatoriei respective, imediat dupa infiintarea acestora", nu pot avea decat semnificatia unor reglementari tranzitorii, necesare in acea perioada pentru trecerea cauzelor vizate la completele specializate prevazute sa ia fiinta.
    O alta interpretare ar fi contrara atat spiritului ordonantei de urgenta mentionate, cat si dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, corelate cu prevederile art. 248 si 249 din Codul muncii recent adoptat si cu cele ale art. 298 din acelasi cod, referitoare la abrogarea unor legi si a oricaror alte dispozitii contrare.

    In consecinta, in temeiul art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca tribunalului ii revine competenta de a judeca, in fond, conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. b^1) din Codul de procedura civila, stabileste ca tribunalului ii revine competenta de a judeca, in fond, conflictele de munca, cu exceptia celor date prin lege speciala in competenta altor instante.
    Pronuntata in sedinta publica azi, 31 martie 2003.

          PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                              PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan Raileanu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 2/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu