Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 1548 din 25 noiembrie 2010

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 255 alin. 3 din Codul penal coroborat cu art. 223 din Codul de procedura penala si art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, prin raportare la art. 78 din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 69 din 26 ianuarie 2011



Augustin Zegrean                 - presedinte

Aspazia Cojocaru                 -judecator

Acsinte Gaspar                    -judecator

Mircea Stefan Minea            -judecator

Ion Predescu                        -judecator

Tudorel Toader                     -judecator

Afrodita Laura Tutunaru       - magistrat-asistent

Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Minca.

Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 255 alin. 3 din Codul penal coroborat cu art. 223 din Codul de procedura penala si art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, prin raportare la art. 78 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Radu Vasile Prisacaru în Dosarul nr. 236/45/2007 al Curtii de Apel lasi - Sectia penala si pentru cauze cu minori.

La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare a fost legal îndeplinita.

Cauza fiind în stare de judecata, presedintele acorda cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca inadmisibila.

CURTEA,

având în vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

Prin Incheierea din 28 septembrie 2010, pronuntata în Dosarul nr. 236/45/2007, Curtea de Apel Iasi - Sectia penala si pentru cauze cu minori a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 255 alin. 3 din Codul penal coroborat cu art. 223 din Codul de procedura penala si art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, prin raportare la art. 78 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Radu Vasile Prisacaru.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine ca prevederile legale mentionate încalca dispozitiile constitutionale ale art. 11 referitoare la Dreptul intern si dreptul international, ale art. 20 referitoare la Tratatele internationale privind drepturile omului, ale art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor într-un termen rezonabil, precum si ale art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitoare la Dreptul la un proces echitabil, deoarece importanta mijlocului de proba a declaratiilor martorilor este de necontestat, în conditiile în care persoana ce întruneste aceasta calitate este, de principiu, neinteresata, impartiala, echidistanta, atragându-i-se atentia asupra împrejurarilor esentiale ale cauzei, pe care le prezinta sub prestare de juramânt. Or, raportat la acestea, declaratia denuntatorului nu poate fi apreciata ca fiind data de o persoana neinteresata, obiectiva si impartiala atât timp cât denuntul formulat reprezinta o cauza de impunitate sau un mijloc de reducere a limitelor pedepselor, asa cum se dispune în art. 255 alin. 3 din Codul penai si art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002. Totodata, textele legale criticate încalca dreptul la un proces echitabil, asa cum este consacrat de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, deoarece nesocotesc principiul egalitatii armelor prin aceea ca partile trebuie sa fie tratate în mod egal pe toata durata desfasurarii procesului.

Curtea de Apel Iasi - Sectia penala si pentru cauze cu minori opineaza ca dispozitiile legale criticate nu contravin prevederilor constitutionale invocate si ca nemultumirea autorului nu vizeaza continutul reglementarilor, ci absenta altor dispozitii legale care ar fi oportune pentru clarificarea pozitiei procesuale a denuntatorului în cazurile de coruptie.

Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul si Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 255 alin. 3 - Darea de mita din Codul penal, art. 223 - Denuntul si art. 78 - Martorul, ambele din Codul de procedura penala, asa cum a fost modificat prin Legea nr. 202/2010, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 714 din 26 octombrie 2010, precum si ale art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, asa cum au fost modificate prin articolul unic pct. 4 din Legea nr. 54/2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 134/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 226 din 13 martie 2006, care au urmatorul continut:

- Art. 255 alin. 3 din Codul penal: „Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.";

- Art. 223 din Codul de procedura penala: „Denuntul este încunostintarea facuta de catre o persoana fizica sau de catre o persoana juridica despre savârsirea unei infractiuni.

Denuntul trebuie sa contina aceleasi date ca si plângerea.

Denuntul scris trebuie sa fie semnat de denuntator, iar în cazul denuntului oral, acesta se consemneaza într-un proces-verbal de catre organul în fata caruia a fost facut.

Dispozitiile art. 222 alin. 9 se aplica în mod corespunzator.";

- Art. 78 din Codul de procedura penala: „Persoana care are cunostinta despre vreo fapta sau despre vreo împrejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului în procesul penal poate fi ascultata în calitate de martor.";

-Art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002: „Persoana care a comis una dintre infractiunile atribuite prin prezenta ordonanta de urgenta în competenta Directiei Nationale Anticoruptie, iar în timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savârsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege."

Autorul exceptiei de neconstitutionalitate sustine ca prin dispozitiile legale criticate sunt încalcate prevederile constitutionale ale art. 11 referitoare la Dreptul international si dreptul intern, ale art. 20 referitoare la Tratatele internationale privind drepturile omului, ale art. 21 alin. (3) referitoare la dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor într-un termen rezonabil, precum si ale art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitoare la Dreptul la un proces echitabil.

Examinând exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca autorul, dupa ce, într-o prima argumentare, punând semnul egalitatii între calitatea de martor si cea de denuntator, evidentiaza aspecte legate de ponderea unei astfel de declaratii în conditiile existentei unei cauze de impunitate ori de reducere a pedepsei, în final, atribuind în procesul penal martorului si denuntatorului calitatea de parte, extrage aspecte legate de existenta unor presupuse inegalitati ale armelor. Or, de vreme ce premisele de la care se porneste sunt cel putin discutabile, si concluzia este lovita de aceleasi neajunsuri.

Pe de alta parte, împrejurarea ca art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 atribuie competentei Directiei Nationale Anticoruptie infractiunile prevazute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, atesta ca legiuitorul a instituit o norma speciala, care, din perspectiva acestor fapte, deroga de la dreptul comun, respectiv Codul penal. Modalitatea în care textele sunt interpretate si aplicate în aceste cauze nu poate fi supusa cenzurii instantei de contencios constitutional, întrucât, potrivit art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, aceasta se pronunta fara a putea modifica sau completa prevederile legale supuse controlului, neputând interveni în înfaptuirea actului de justitie, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constitutie „se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege".

De asemenea, prin Decizia nr. 35 din 11 ianuarie 2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 5 februarie 2007, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002, statuând ca, „în esenta, autorul exceptiei nu critica masura de individualizare a pedepsei instituita de legiuitor, ci faptul ca nu s-a prevazut aplicarea acestei masuri si fata de denuntatorii a caror urmarire penala pentru infractiuni de coruptie se efectueaza de alte organe decât cele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002. Altfel spus, autorul exceptiei nu critica continutul unei reglementari ci o omisiune de reglementare".

Tinând seama de dispozitiile art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, conform carora „Curtea Constitutionala se pronunta numai asupra constitutionalitatii actelor cu privire la care a fost sesizata, fara a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului", urmeaza ca exceptia de neconstitutionalitate sa fie respinsa ca inadmisibila.

De altfel, aspectele reclamate de autor au fost dezlegate în mare parte de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectiile Unite, care, cu prilejul pronuntarii Deciziei nr. LIX (59) din 24 septembrie 2007, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 7 aprilie 2008, a statuat ca „dispozitiile art. 255 alin. 3 si 5 din Codul penal sunt aplicabile doar în cazul infractiunilor încadrate exclusiv conform art. 255 din Codul penal, nefiind aplicabile dispozitiile legii speciale, respectiv ale art. 61 alin. (2) si (4) din Legea nr. 78/2000".

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1)lit. A.d)si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUTIONALA

In numele legii

DECIDE:

Respinge ca inadmisibila exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 255 alin. 3 din Codul penal coroborat cu art. 223 din Codul de procedura penala si art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind Directia Nationala Anticoruptie, prin raportare la art. 78 din Codul de procedura penala, exceptie ridicata de Radu Vasile Prisacaru în Dosarul nr. 236/45/2007 al Curtii de Apel Iasi - Sectia penala si pentru cauze cu minori.

Definitiva si general obligatorie.

Pronuntata în sedinta publica din data de 25 noiembrie 2010.

PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,

AUGUSTIN ZEGREAN

Magistrat-asistent,

Afrodita Laura Tutunaru


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 1548/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 1548 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 1548/2010
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu