Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 10 din 23 septembrie 2005

privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 882 din 30 septembrie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 22 alin. (3) si ale art. 26 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare, ale art. 56 alin. 1, ale art. 89 si 90 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 164 si 285 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 alin. (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,

    Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    In intelesul prezentului regulament, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
    a) facilitati acordate de Banca Nationala a Romaniei institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS in scopul fluidizarii decontarilor in sistem - facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei si facilitatea de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete;
    b) facilitate de lichiditate pe parcursul zilei - posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa furnizeze lichiditate pe parcursul zilei institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS prin cumparari reversibile (repo) de active eligibile pentru tranzactionare de la institutiile de credit participante la sistem, cu angajamentul acestora de a rascumpara activele respective la un termen si pret stabilite de Banca Nationala a Romaniei, pana cel mai tarziu la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS;
    c) facilitate de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete - posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa acorde credite institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, care sunt in acelasi timp si participanti compensatori in sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor aferente tranzactiilor cu carduri bancare si in sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor administrat de Banca Nationala a Romaniei;
    d) ReGIS - sistemul de decontare pe baza bruta in timp real, administrat de Banca Nationala a Romaniei;
    e) SaFIR - sistemul de depozitare si decontare a titlurilor de stat, administrat de Banca Nationala a Romaniei;
    f) zi de operare - ziua bancara in care sistemele ReGIS si SaFIR proceseaza si deconteaza instructiuni;
    g) moment limita final - momentul la care sistemul ReGIS inceteaza procesarea si decontarea instructiunilor de plata introduse de participanti si procedeaza la anularea celor aflate in coada de asteptare.

    CAP. 2
    Facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei

    Art. 2
    Pentru a obtine lichiditate pe parcursul zilei in scopul facilitarii decontarii in sistemul ReGIS, institutiile de credit participante la acest sistem pot apela la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, acordata de Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 3
    O institutie de credit participanta la sistemul ReGIS poate avea acces la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, daca indeplineste urmatoarele conditii:
    a) este eligibila pentru operatiuni de piata monetara cu banca centrala, indeplinind criteriile prevazute de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile de piata monetara;
    b) nu este suspendata sau eliminata din sistemele ReGIS si/sau SaFIR;
    c) nu este suspendata temporar sau definitiv de la participarea la operatiunile de piata monetara desfasurate de Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile de piata monetara;
    d) a incheiat cu Banca Nationala a Romaniei contractul-cadru pentru utilizarea facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei, denumit Contractul-cadru pentru tranzactie repo/reverse repo cu decontare in aceeasi zi, prevazut in anexa nr. 1.
    Art. 4
    Furnizarea de lichiditate pe parcursul zilei prin facilitatea acordata de Banca Nationala a Romaniei se realizeaza in baza contractului-cadru pentru facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, incheiat de institutia de credit participanta cu Banca Nationala a Romaniei, si cu respectarea prevederilor prezentului regulament si a regulilor de sistem ale ReGIS si SaFIR.
    Art. 5
    Activele suport utilizate pentru garantarea rambursarii lichiditatii furnizate prin facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei trebuie sa fie active eligibile pentru garantare, asa cum sunt acestea definite in reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile de piata monetara, si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa fie in proprietatea participantului care solicita furnizarea lichiditatii;
    b) sa nu fie gajate sau sechestrate;
    c) sa aiba o scadenta ulterioara scadentei operatiunii efectuate.
    Art. 6
    (1) Lista activelor eligibile pentru garantare, care pot fi utilizate in operatiuni specifice facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei, valoarea la care acestea sunt evaluate de Banca Nationala a Romaniei, precum si marjele (haircut) pe care Banca Nationala a Romaniei le aplica la calculul valorii garantiilor in cadrul acestor operatiuni sunt puse zilnic la dispozitie participantilor la sistemul ReGIS de catre Banca Nationala a Romaniei, prin mijloacele specifice sistemului SaFIR.
    (2) Rascumpararea de catre institutiile de credit participante a activelor in cadrul operatiunilor specifice facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei se poate face cel tarziu la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, stabilit in regulile de sistem ale ReGIS.
    (3) Pretul de rascumparare a activelor utilizate in operatiuni specifice facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei este acelasi cu pretul de vanzare initiala.
    (4) In cazul imposibilitatii de rascumparare a activelor in termenul prevazut la alin. (2), activele suport pentru operatiunile specifice facilitatii de lichiditate pe parcursul zilei raman in proprietatea Bancii Nationale a Romaniei, care are dreptul sa le valorifice.
    Art. 7
    Banca Nationala a Romaniei poate decide suspendarea sau incetarea accesului unei institutii de credit participante la sistem la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei in oricare dintre urmatoarele situatii:
    a) impotriva institutiei de credit in cauza s-a deschis o procedura de insolventa;
    b) participantul a fost suspendat sau eliminat din sistemele ReGIS si/sau SaFIR;
    c) institutia de credit nu mai indeplineste criteriile de eligibilitate pentru operatiunile de politica monetara ori accesul sau la astfel de operatiuni este limitat sau suspendat;
    d) institutia de credit nu respecta obligatia de rascumparare a activelor suport pentru operatiunile privind facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, de 3 ori in termen de o luna.

    CAP. 3
    Facilitatea de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete

    Art. 8
    In vederea aplicarii celui de-al treilea nivel al procedurii de administrare a riscului de decontare, prevazut in Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor aferente tranzactiilor cu carduri bancare si pentru sistemul administrat de Banca Nationala a Romaniei, institutiile de credit participante la aceste sisteme vor incheia contracte-cadru cu banca centrala, conform anexelor nr. 2a), 2b) si 2c).
    Art. 9
    (1) In situatia in care, la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, un participant compensator din cadrul unui sistem de plati care asigura compensarea fondurilor aferente tranzactiilor cu carduri bancare nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea in sistemul ReGIS a propriei pozitii nete debitoare calculate de sistemul respectiv, Banca Nationala a Romaniei furnizeaza lichiditatea necesara participantului compensator in cauza, prin acordarea, cu acceptul administratorului de sistem, a unui credit garantat de acesta. Creditul acordat de Banca Nationala a Romaniei este garantat de administratorul de sistem, care asigura compensarea fondurilor cu, dar fara a se limita la, titluri de stat provenite din emisiuni publice si/sau depozite constituite la Banca Nationala a Romaniei sau la alte persoane juridice agreate de Banca Nationala a Romaniei.
    (2) Creditul acordat conform alin. (1) nu va depasi suma aferenta pozitiei nete debitoare neacoperite a participantului compensator la sistemul respectiv.
    (3) Perioada de acordare a creditului prevazut la alin. (1) este de 3 zile calendaristice.
    (4) Nivelul ratei dobanzii pentru creditul prevazut la alin. (1) este acelasi cu cel al ratei dobanzii pentru creditul lombard stabilit de banca centrala plus 3% pe an.
    (5) Dobanda aferenta creditului prevazut la alin. (1) se achita odata cu rambursarea creditului.
    (6) In cazul in care scadenta creditului este o zi in care sistemul ReGIS nu opereaza, rambursarea va avea loc in urmatoarea zi de operare a acestui sistem.
    (7) Creditul prevazut la alin. (1) se acorda de catre Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul Directiei plati, in conformitate cu prevederile prezentului regulament.
    Art. 10
    (1) In conditiile in care, la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, un participant compensator din cadrul sistemului de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei, nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea in sistemul ReGIS a propriei pozitii nete debitoare calculate de sistemul respectiv, Banca Nationala a Romaniei furnizeaza lichiditatea necesara participantului compensator in cauza in vederea decontarii finale in sistemul ReGIS a pozitiei sale nete debitoare, prin acordarea unui credit, in conditiile art. 26 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare.
    (2) Creditul acordat conform alin. (1) nu va depasi suma aferenta pozitiei nete debitoare neacoperite a participantului compensator in cauza.
    (3) Perioada de acordare a creditului prevazut la alin. (1) este de 3 zile calendaristice.
    (4) Nivelul ratei dobanzii pentru creditul prevazut la alin. (1) este acelasi cu cel al ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii in moneda nationala.
    (5) Dobanda aferenta creditului prevazut la alin. (1) se achita odata cu rambursarea creditului.
    (6) In cazul in care scadenta creditului este o zi in care sistemul ReGIS nu opereaza, rambursarea va avea loc in urmatoarea zi de operare a acestui sistem.
    (7) In cazul in care la scadenta participantul compensator nu ramburseaza creditul si/sau nu achita dobanda aferenta, Banca Nationala a Romaniei va proceda la recuperarea valorii nerambursate din disponibilul existent in contul de decontare al acestuia deschis in sistemul ReGIS, in conditiile prevazute in contractul-cadru incheiat intre participantii compensatori si Banca Nationala a Romaniei.
    (8) Creditul prevazut la alin. (1) se acorda de catre Banca Nationala a Romaniei, prin intermediul Directiei plati, in conformitate cu prevederile prezentului regulament.

    CAP. 4
    Masuri de remediere si sanctiuni

    Art. 11
    (1) In cazul in care un participant compensator nu achita integral la scadenta creditul acordat conform art. 9 si/sau nu plateste dobanda aferenta acestuia, Banca Nationala a Romaniei, cu acordul administratorului de sistem respectiv, poate dispune, in conformitate cu prevederile art. 104 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, suspendarea respectivului participant din sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor.
    (2) In cazul in care participantul compensator nu achita integral la scadenta creditul acordat conform art. 10 si/sau nu plateste dobanda aferenta acestuia ori se impune acordarea unui nou credit participantului compensator respectiv in intervalul celor 3 zile calendaristice de la acordarea creditului precedent, fara ca participantul sa-si fi achitat obligatiile rezultate din creditul obtinut anterior, Banca Nationala a Romaniei poate dispune, in conformitate cu prevederile art. 104 alin. 1 din Legea nr. 58/1998, republicata, suspendarea respectivului participant din sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 12
    In cazul nerespectarii de catre participanti a prevederilor prezentului regulament, Banca Nationala a Romaniei va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile art. 104 din Legea nr. 58/1998, republicata.

    CAP. 5
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 13
    Pe perioada in care certificatele de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei nu sunt depozitate si decontate in sistemul SaFIR, aceste instrumente financiare nu vor fi acceptate ca active eligibile pentru garantare in operatiunile legate de facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS.
    Art. 14
    Prezentul regulament intra in vigoare la data de 3 octombrie 2005.
    Art. 15
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul regulament.

                 p. Presedintele Consiliului de administratie
                        al Bancii Nationale a Romaniei,
                                Florin Georgescu

    ANEXA 1

                                 CONTRACT-CADRU
          pentru tranzactii repo/reverse repo cu decontare in aceeasi zi
                             Nr. ...... din .........

    In temeiul Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si al Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, al Regulamentului privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS, al Regulilor sistemului de depozitare si decontare a titlurilor de stat SaFIR,
    intre Banca Nationala a Romaniei, denumita in continuare BNR, cu sediul in Bucuresti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, reprezentata de .................................. si de ....................................,
    si ..........................., denumita in continuare institutie de credit,
          (institutia de credit)
cu sediul in ......................., str. ......................... nr. ......, inregistrata la registrul comertului cu nr. ...................., cod fiscal nr. ....................., reprezentata de ................................... si de .................................., a intervenit prezentul contract.

    I. Obiectul contractului
    Obiectul prezentului contract il constituie vanzarea de catre institutia de credit catre BNR a activelor eligibile pentru garantare si rascumpararea ca parte a aceleiasi tranzactii a aceleiasi cantitati de active eligibile pentru garantare, la acelasi pret, in aceeasi zi, in scopul obtinerii de lichiditati de catre institutia de credit.

    II. Definitii
    In sensul prezentului contract, urmatorii termeni au intelesurile de mai jos:
    1. primul pas reprezinta vanzarea initiala a activelor eligibile pentru garantare, intr-o tranzactie repo pe parcursul zilei;
    2. al doilea pas reprezinta rascumpararea de active eligibile pentru garantare, vandute la primul pas;
    3. active eligibile pentru garantare reprezinta acele instrumente gestionate in cadrul sistemului de depozitare si decontare SaFIR, care sunt acceptate pentru facilitatile acordate de BNR in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS;
    4. pretul unitar de cumparare/rascumparare reprezinta acel pret, exprimat pentru un titlu, la care are loc vanzarea, respectiv rascumpararea activelor eligibile pentru garantare intr-o tranzactie repo pe parcursul zilei;
    5. haircut reprezinta un instrument de control al riscului, utilizat in operatiunile de acordare a facilitatilor permanente, care presupune diminuarea valorii de piata a activelor eligibile pentru garantare cu un anumit procent, prestabilit de catre BNR;
    6. valoare de piata reprezinta acea valoare stabilita si comunicata de catre BNR, prin intermediul sistemului SaFIR, la o anumita data pentru fiecare activ eligibil pentru garantare;
    7. suma de decontat reprezinta suma de bani cu care se va credita contul institutiei de credit, respectiv contul BNR, in urma derularii unei tranzactii repo pe parcursul zilei.

    III. Momentul incheierii tranzactiilor repo pe parcursul zilei
    1. O tranzactie repo pe parcursul zilei este acceptata de BNR la momentul transmiterii instructiunii de decontare de catre participant in sistemul SaFIR, fara a fi necesara indeplinirea oricaror alte formalitati privind afisarea de cotatii sau confirmarea incheierii tranzactiei.
    2. In cazul in care nu este in mod expres specificat, pentru tranzactiile care fac obiectul prezentului contract, lipsa oricaror formalitati, altele decat cele specificate in prezentul contract, nu afecteaza validitatea tranzactiei.

    IV. Drepturile si obligatiile partilor

    1. Drepturile si obligatiile institutiei de credit
    1.1. Institutia de credit are dreptul sa beneficieze de lichiditate pe parcursul zilei in urma vanzarii catre BNR a activelor eligibile pentru garantare.
    1.2. Institutia de credit se obliga:
    1.2.1. sa initieze tranzactii repo numai din contul de evidenta a titlurilor detinute in nume propriu;
    1.2.2. sa initieze tranzactii repo numai cu active eligibile pentru garantare, stabilite si comunicate prin sistemul SaFIR, la pretul si in intervalul orar prevazute in regulile de sistem;
    1.2.3. sa dispuna in contul de evidenta a titlurilor detinute in nume propriu de cantitatea de active eligibile necesara pentru decontarea primului pas;
    1.2.4. sa dispuna, in contul de decontare din ReGIS, la momentul decontarii, de suma necesara decontarii celui de-al doilea pas;
    1.2.5. sa remita in proprietatea BNR activele eligibile pentru garantare;
    1.2.6. sa rascumpere de la BNR, prin plata pretului de vanzare initiala, activele eligibile, cel tarziu la momentul limita final prevazut in regulile de sistem ale ReGIS.
    1.3. Institutia de credit garanteaza ca activele eligibile vandute sunt in proprietatea sa, nu sunt gajate sau sechestrate si au o scadenta ulterioara scadentei operatiunii efectuate.

    2. Drepturile si obligatiile BNR
    2.1. BNR are dreptul:
    2.1.1. sa primeasca pretul de rascumparare a activelor, precum si comisioanele prevazute in regulile de sistem ale SaFIR;
    2.1.2. sa aplice prevederile art. 12 din Regulamentul privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS, in situatia in care, la data vanzarii/rascumpararii, institutia de credit nu isi indeplineste obligatiile;
    2.1.3. sa suspende accesul institutiei de credit la o noua facilitate de acest tip, in cazul in care, pe perioada derularii unei tranzactii repo/reverse repo, institutia de credit nu mai indeplineste criteriile de eligibilitate prevazute la art. 3 din Regulamentul privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS;
    2.1.4. poate decide suspendarea sau incetarea accesului unei institutii de credit participante la sistem la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei in oricare dintre urmatoarele situatii:
    a) impotriva institutiei de credit in cauza s-a deschis o procedura de insolventa;
    b) participantul a fost suspendat sau eliminat din sistemul ReGIS sau SaFIR;
    c) institutia de credit nu mai indeplineste criteriile de eligibilitate pentru operatiunile de politica monetara ori accesul sau la astfel de operatiuni este limitat sau suspendat;
    d) institutia de credit nu respecta obligatia de rascumparare a activelor suport pentru operatiunile privind facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, de 3 ori in termen de o luna.
    2.2. BNR se obliga:
    2.2.1. sa comunice zilnic activele eligibile pentru garantare, valoarea de piata si haircut-ul;
    2.2.2. sa accepte tranzactiile repo pe parcursul zilei initiate de institutia de credit prin instructiuni transmise catre sistemul SaFIR, sub rezerva indeplinirii prezentelor prevederi contractuale, ale Regulamentului privind facilitatile permanente acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS si a regulilor de sistem ale SaFIR.

    V. Orarul pentru initierea tranzactiilor repo pe parcursul zilei
    Tranzactiile repo pe parcursul zilei pot fi initiate de catre institutia de credit in intervalul orar aferent serviciului "livrare contra plata", asa cum este specificat in anexa nr. 8 la regulile de sistem ale SaFIR.

    VI. Pretul si suma de decontat
    1. Pretul unitar de vanzare aferent primului pas si pretul unitar de rascumparare aferent celui de-al doilea pas sunt egale si reprezinta valoarea de piata diminuata cu valoarea haircut-ului, asa cum sunt definite acestea in prezentul contract si in regulile de sistem ale SaFIR. In sensul prezentului contract, pretul unitar de cumparare si pretul unitar de rascumparare vor fi denumite in continuare pret.
    2. Suma de decontat aferenta primului pas si, respectiv, suma de decontat aferenta celui de-al doilea pas sunt egale, fiind denumite in continuare suma de decontat. Suma de decontat se determina conform formulei de mai jos:
    suma de decontat = pret x cantitate,
    unde cantitatea reprezinta numarul total de active eligibile vandute/rascumparate intr-o tranzactie repo pe parcursul zilei.

    VII. Decontarea tranzactiilor
    1. Tranzactiile repo pe parcursul zilei se deconteaza in timp real, cu respectarea principiului "livrare contra plata", in conformitate cu regulile de sistem ale SaFIR.
    2. Livrarea titlurilor de catre institutia de credit catre BNR, respectiv de catre BNR catre institutia de credit, conform prezentului contract, reprezinta un transfer al dreptului de proprietate.
    3. In conformitate cu regulile de sistem ale SaFIR, participantii pot stabili un termen limita pentru decontarea celui de-al doilea pas al unei tranzactii repo pe parcursul zilei, altul decat momentul limita al serviciului "livrare contra plata".
    4. Pentru o tranzactie repo pe parcursul zilei pentru care s-a decontat primul pas, modificarea criteriilor de eligibilitate ale emisiunilor pe parcursul zilei nu afecteaza decontarea celui de-al doilea pas al respectivei tranzactii repo.
    5. In cazul tranzactiilor repo pe parcursul zilei nu sunt permise alte operatiuni conexe cum sunt substitutiile, apelul in marja, modificarea scadentei, asa cum sunt acestea definite de regulile de sistem ale SaFIR.

    VIII. Comisioane
    Comisioanele percepute institutiei de credit pentru tranzactiile repo pe parcursul zilei aplicabile sunt cele specificate in anexa nr. 9 la regulile de sistem ale SaFIR.

    IX. Forta majora
    Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de neexecutarea in mod corespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a fost cauzata de forta majora.

    X. Litigii
    Solutionarea divergentelor dintre parti se va realiza pe cale amiabila. In situatia in care acestea nu se solutioneaza pe cale amiabila, partile se vor adresa instantei judecatoresti competente.

    XI. Dispozitii finale
    1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevazut in acesta, si/sau a regulilor de sistem ale SaFIR atrage modificarea prezentului contract in mod corespunzator.
    2. Prezentul contract intra in vigoare la data de ............... .
    3. Prezentul contract a fost incheiat azi ..............., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

    BANCA NATIONALA A ROMANIEI       ..........................................
       Semnaturi autorizate                    (institutia de credit)
                                     Semnaturi autorizate si stampila conform
                                     art. 34 din Legea nr. 58/1998, republicata

    ANEXA 2a)

                                CONTRACT-CADRU
              de credit pentru decontarea pozitiei nete debitoare
                           Nr. ...... din ............

    In temeiul Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, al Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si al Regulamentului privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS,
    intre Banca Nationala a Romaniei, cu sediul in Bucuresti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, in calitate de imprumutator, reprezentata de ................................... si de .....................................,
    si ................................., cu sediul in ........................,
            (institutia de credit)
str. ...................... nr. ......, inregistrata la registrul comertului cu nr. ..........., cod fiscal nr. ............, in calitate de imprumutat, reprezentata de ................................................... si de ...................................., a intervenit prezentul contract.

    I. Obiectul contractului
    Obiectul prezentului contract il constituie acordarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unui credit garantat, in vederea decontarii finale in sistemul ReGIS a pozitiei nete debitoare a institutiei de credit, in situatia in care, la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea in sistemul ReGIS a propriei pozitii nete debitoare calculate de sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de VISA International CEMEA.

    II. Conditii de creditare
    1. Creditul acordat nu va depasi suma aferenta pozitiei nete debitoare
neacoperite a ...............................................
                          (institutia de credit)
    2. Creditul acordat de Banca Nationala a Romaniei este garantat de catre VISA International CEMEA conform contractului incheiat intre aceasta si Banca Nationala a Romaniei.
    3. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
    4. Nivelul ratei dobanzii pentru creditul acordat este acelasi cu cel al ratei dobanzii pentru creditul lombard, afisata in ziua de acordare a creditului in paginile de contributor ale Bancii Nationale a Romaniei in sistemele Reuters, Telerate, plus 3% pe an.
    5. Dobanda aferenta creditului se achita odata cu rambursarea creditului.
    6. In cazul in care scadenta creditului este o zi in care sistemul ReGIS nu opereaza, rambursarea va avea loc in urmatoarea zi de operare a acestui sistem.

    III. Drepturile si obligatiile partilor
    1. Institutia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Nationala a Romaniei in cadrul facilitatii de creditare si are obligatia de a le rambursa in conditiile agreate de parti in prezentul contract.
    2. Banca Nationala a Romaniei are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele si in conditiile prevazute in prezentul contract, precum si obligatia de a acorda creditul la sfarsitul zilei institutiei de credit.
    3. Banca Nationala a Romaniei are dreptul ca, de comun acord cu VISA
International CEMEA, sa suspende sau sa excluda ...............................
                                                     (institutia de credit)
din sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de VISA International CEMEA, in conditiile in care aceasta institutie de credit nu a rambursat in totalitate creditul si dobanda aferenta.

    IV. Forta majora
    Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de neexecutarea in mod corespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a fost cauzata de forta majora.

    V. Litigii
    Solutionarea divergentelor dintre parti se va realiza pe cale amiabila. In situatia in care acestea nu se solutioneaza pe cale amiabila, partile se vor adresa instantei judecatoresti competente.

    VI. Dispozitii finale
    1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevazut in acesta, si/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract in mod corespunzator.
    2. Prezentul contract intra in vigoare la data de .............. .
    3. Prezentul contract a fost incheiat azi .............., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

    BANCA NATIONALA A ROMANIEI       ..........................................
       Semnaturi autorizate                    (institutia de credit)
                                     Semnaturi autorizate si stampila conform
                                     art. 34 din Legea nr. 58/1998, republicata

    ANEXA 2b)

                                CONTRACT-CADRU
               de credit pentru decontarea pozitiei nete debitoare
                              Nr. ..... din .........

    In temeiul Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, al Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si al Regulamentului privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS,
    intre Banca Nationala a Romaniei, cu sediul in Bucuresti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, in calitate de imprumutator, reprezentata de ................................... si de ....................................,
    si ............................., cu sediul in ...........................,
           (institutia de credit)
str. ..................... nr. ......., inregistrata la registrul comertului cu nr. .............., cod fiscal nr. ................., in calitate de imprumutat, reprezentata de .......................... si de .............................., a intervenit prezentul contract.

    I. Obiectul contractului
    Obiectul prezentului contract il constituie acordarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unui credit garantat, in vederea decontarii finale in sistemul ReGIS a pozitiei nete debitoare a institutiei de credit, in situatia in care, la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea in sistemul ReGIS a propriei pozitii nete debitoare calculate de sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de MasterCard International.

    II. Conditii de creditare
    1. Creditul acordat nu va depasi suma aferenta pozitiei nete debitoare
neacoperite a ........................................... .
                       (institutia de credit)
    2. Creditul acordat de Banca Nationala a Romaniei este garantat de catre MasterCard International conform contractului incheiat intre aceasta si Banca Nationala a Romaniei.
    3. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
    4. Nivelul ratei dobanzii pentru creditul acordat este acelasi cu cel al ratei dobanzii pentru creditul lombard, afisata in ziua de acordare a creditului in paginile de contributor ale Bancii Nationale a Romaniei in sistemele Reuters, Telerate, plus 3% pe an.
    5. Dobanda aferenta creditului se achita odata cu rambursarea creditului.
    6. In cazul in care scadenta creditului este o zi in care sistemul ReGIS nu opereaza, rambursarea va avea loc in urmatoarea zi de operare a acestui sistem.

    III. Drepturile si obligatiile partilor
    1. Institutia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Nationala a Romaniei in cadrul facilitatii de creditare si obligatia de a le rambursa in conditiile agreate de parti in prezentul contract.
    2. Banca Nationala a Romaniei are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele si in conditiile prevazute in prezentul contract, precum si obligatia de a acorda creditul la sfarsitul zilei institutiei de credit.
    3. Banca Nationala a Romaniei are dreptul ca, de comun acord cu MasterCard
International, sa suspende sau sa excluda ....................................
                                                   (institutia de credit)
din sistemul de plati care  asigura compensarea fondurilor, administrat de MasterCard International, in conditiile in care aceasta institutie de credit nu a rambursat in totalitate creditul si dobanda aferenta.

    IV. Forta majora
    Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de neexecutarea in mod corespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a fost cauzata de forta majora.

    V. Litigii
    Solutionarea divergentelor dintre parti se va realiza pe cale amiabila. In situatia in care acestea nu se solutioneaza pe cale amiabila, partile se vor adresa instantei judecatoresti competente.

    VI. Dispozitii finale
    1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevazut in acesta, si/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract in mod corespunzator.
    2. Prezentul contract intra in vigoare la data de ............. .
    3. Prezentul contract a fost incheiat azi ............., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

    BANCA NATIONALA A ROMANIEI       ..........................................
       Semnaturi autorizate                    (institutia de credit)
                                     Semnaturi autorizate si stampila conform
                                     art. 34 din Legea nr. 58/1998, republicata

    ANEXA 2c)

                               CONTRACT-CADRU
               de credit pentru decontarea pozitiei nete debitoare
                            Nr. ...... din .........

    In temeiul Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, al Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si al Regulamentului privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS,
    intre Banca Nationala a Romaniei, cu sediul in Bucuresti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, in calitate de imprumutator, reprezentata de ................................... si de .....................................,
    si ..................................., cu sediul in ......................,
              (institutia de credit)
str. ..................... nr. ........., inregistrata la registrul comertului cu nr. ............, cod fiscal nr. ............, in calitate de imprumutat, reprezentata de .......................... si de .............................., a intervenit prezentul contract.

    I. Obiectul contractului
    Obiectul prezentului contract il constituie acordarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unui credit negarantat, in vederea decontarii finale in sistemul ReGIS a pozitiei nete debitoare a institutiei de credit, in situatia in care, la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea in acest sistem a pozitiei sale nete debitoare calculate de sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei.

    II. Conditii de creditare
    1. Creditul acordat nu va depasi suma aferenta pozitiei nete debitoare
neacoperite a .............................................
                         (institutia de credit)
    2. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
    3. Nivelul ratei dobanzii pentru creditul acordat este acelasi cu cel al ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii in moneda nationala.
    4. Dobanda aferenta creditului se achita odata cu rambursarea creditului.
    5. In cazul in care scadenta creditului este o zi in care sistemul ReGIS nu opereaza, rambursarea va avea loc in urmatoarea zi de operare a acestui sistem.

    III. Drepturile si obligatiile partilor
    1. Institutia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Nationala a Romaniei in cadrul facilitatii de creditare si obligatia de a le rambursa in conditiile agreate de parti in prezentul contract.
    2. Banca Nationala a Romaniei are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele si in conditiile prevazute in prezentul contract, precum si obligatia de a acorda creditul la sfarsitul zilei institutiei de credit.
    3. Banca Nationala a Romaniei are dreptul ca, in situatia in care, la
scadenta, ............................................. nu ramburseaza creditul
                    (institutia de credit)
si/sau nu achita dobanda aferenta, sa procedeze la recuperarea valorii nerambursate a creditului si a dobanzii aferente, din disponibilul existent in
contul de decontare al ..................................... din sistemul ReGIS.
                                (institutia de credit)
    4. Banca Nationala a Romaniei are dreptul sa dispuna suspendarea respectivului participant din sistemul de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei, in cazul in care institutia de credit nu achita integral la scadenta creditul acordat si/sau nu plateste dobanda aferenta acestuia sau se impune acordarea unui nou credit participantului compensator respectiv, in intervalul celor 3 zile calendaristice de la acordarea creditului precedent, fara ca participantul sa-si fi achitat obligatiile rezultate din creditul obtinut anterior.

    IV. Forta majora
    Nici una dintre partile contractante nu raspunde de neexecutarea la termen sau/si de neexecutarea in mod corespunzator - total sau partial - a oricarei obligatii care ii revine in baza prezentului contract, daca neexecutarea sau executarea necorespunzatoare a fost cauzata de forta majora.

    V. Litigii
    Solutionarea divergentelor dintre parti se va realiza pe cale amiabila. In situatia in care acestea nu se solutioneaza pe cale amiabila, partile se vor adresa instantei judecatoresti competente.

    VI. Dispozitii finale
    1. Prezentul contract-cadru constituie titlu executoriu conform art. 50 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
    2. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevazut in acesta, si/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract in mod corespunzator.
    3. Prezentul contract intra in vigoare la data de .......... .
    4. Prezentul contract a fost incheiat azi ............., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

    BANCA NATIONALA A ROMANIEI       ..........................................
       Semnaturi autorizate                    (institutia de credit)
                                     Semnaturi autorizate si stampila conform
                                     art. 34 din Legea nr. 58/1998, republicata



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 11/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 11 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 11/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu