E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 4 din 27 decembrie 1993

privind rezervele obligatorii ale societatilor bancare la Banca Nationala a Romaniei

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 315 din 30 decembrie 1993


SmartCity3


    I. Dispozitii generale

    Art. 1
    In conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si ale art. 16 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara, societatile bancare sunt obligate sa pastreze in conturi, deschise la Banca Nationala a Romaniei, rezerve obligatorii in conditiile prezentului regulament.
    Art. 2
    Sunt obligate sa constituie rezerve obligatorii in conturi la Banca Nationala a Romaniei urmatoarele institutii:
    a) societatile bancare, constituite pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991;
    b) sucursalele bancilor, persoane juridice straine care opereaza pe teritoriul Romaniei.
    Art. 3
    Rezervele obligatorii se inregistreaza si se mentin intr-un singur cont al societatii bancare, deschis la sucursala Bancii Nationale a Romaniei din localitatea (judetul) in care societatea bancara are sediul central.
    Modul de functionare si codificarea acestui cont sunt stabilite prin reglementari distincte.
    Art. 4
    Termenii specifici utilizati in prezentul regulament vor avea urmatoarele acceptiuni:
    a) baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare, al elementelor de pasiv din bilantul societatilor bancare asupra carora se aplica rata rezervelor obligatorii;
    b) nivelul primar al bazei de calcul din bilantul societatilor bancare il constituie nivelul elementelor de pasiv asupra carora se aplica rata primara a rezervelor obligatorii;
    c) nivelurile marginale ale bazei de calcul le constituie nivelurile medii, pe perioada de observare, care depasesc nivelul primar si asupra carora se aplica ratele marginale ale rezervelor obligatorii;
    d) perioada de observare este intervalul de timp pentru care se determina baza de calcul;
    e) perioada de aplicare este intervalul de timp in care trebuie mentinut in cont la Banca Nationala a Romaniei nivelul prevazut al rezervelor obligatorii;
    f) rata primara a rezervelor obligatorii este rata (procentuala) care se aplica asupra nivelului primar al bazei de calcul;
    g) ratele marginale ale rezervelor obligatorii sunt ratele (procentuale) care se aplica asupra nivelurilor marginale ale bazei de calcul;
    h) nivelul prevazut al rezervelor obligatorii reprezinta produsul dintre baza de calcul si rata rezervelor obligatorii;
    i) nivelul efectiv al rezervelor obligatorii il constituie soldul inregistrat de societatea bancara in contul pentru rezerve obligatorii si se determina pe baza mediei soldurilor zilnice pe perioada de aplicare;
    j) excedentul de rezerve il reprezinta diferenta pozitiva dintre nivelul efectiv si nivelul prevazut al rezervelor obligatorii;
    k) deficitul de rezerve il reprezinta diferenta negativa dintre nivelul efectiv si cel prevazut al rezervelor obligatorii.

    II. Mecanismul sistemului rezervelor obligatorii

    Art. 5
    Baza de calcul se constituie din:
    a) mijloacele banesti in moneda nationala atrase de societatile bancare de la persoanele fizice si juridice, sub forma de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, platibile la vedere sau la termen, inclusiv sumele in tranzit intre sediile societatilor bancare. Se excepteaza depozitele guvernamentale si cele asimilate acestora, precum si depozitele atrase de la alte institutii care, la randul lor, sunt obligate sa constituie rezerve obligatorii;
    b) mijloacele banesti in valute convertibile, atrase de societatile bancare de la persoane juridice romane, sub forma de depozite sau instrumente negociabile sau nenegociabile, platibile la vedere sau la termen.
    In functie de obiectivele politicii sale monetare si de credit, Banca Nationala a Romaniei poate stabili ca, pentru anumite elemente ale bazei de calcul, expres mentionate, sa diferentieze ratele rezervelor obligatorii aplicabile si sa aplice una sau mai multe rate marginale ale rezervelor obligatorii.
    In cazul in care Banca Nationala a Romaniei decide aplicarea prevederilor alin. 2, nivelul prevazut al rezervelor obligatorii se determina prin insumarea nivelurilor aferente fiecarui element al bazei de calcul.
    Rezervele obligatorii aferente mijloacelor banesti in valute convertibile se calculeaza si se pastreaza in lei, la cursul valutar in vigoare in ultima zi calendaristica anterioara perioadei de aplicare.
    Art. 6
    Perioada de observare o constituie a doua chenzina din luna anterioara si prima chenzina din luna de aplicare. Nivelul bazei de calcul se determina ca medie pe perioada de observare a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv prevazute la art. 5.
    La solicitarea societatilor bancare, nivelul mediu al bazei de calcul poate fi stabilit pe seama soldurilor inregistrate in zilele de 7, 15, 23 si 30(31) din perioada de observare.
    In cazul in care se constata ca valorile din zilele respective nu sunt caracteristice pentru nivelul mediu al bazei de calcul, Banca Nationala a Romaniei isi rezerva dreptul de a solicita societatii bancare determinarea bazei de calcul potrivit alin. 1.
    Art. 7
    In cazul in care rezervele obligatorii se determina pe baza unor rate marginale diferite de rata primara, societatile bancare vor furniza Bancii Nationale a Romaniei informatiile necesare determinarii nivelului primar si, respectiv, a nivelurilor marginale ale rezervelor obligatorii, in conditiile prevazute la art. 8.
    Art. 8
    In termen de 5 zile lucratoare de la expirarea perioadei de observare, societatile bancare vor comunica in scris Bancii Nationale a Romaniei - Directia de credite si operatiuni de piata - baza de calcul pentru determinarea rezervelor obligatorii.
    Necomunicarea in termenul stabilit a bazei de calcul atrage dupa sine stabilirea discretionara a acesteia de catre Banca Nationala a Romaniei, cu toate consecintele care decurg asupra nivelului rezervelor obligatorii.
    Art. 9
    Perioada de aplicare este luna calendaristica. Pe durata acesteia, societatile bancare sunt obligate sa mentina in cont la Banca Nationala a Romaniei nivelul prevazut al rezervelor obligatorii.
    Incadrarea in cerintele privind rezervele obligatorii se realizeaza atunci cand nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, definit in art. 4 lit. i), este egal cu nivelul prevazut al acestora.
    Art. 10
    In cazul in care nivelul efectiv al rezervelor obligatorii este mai mic decat cel calculat, poate fi luata in considerare, in completarea rezervelor obligatorii, si o parte a numerarului aflat in casieriile societatilor bancare.
    Includerea numerarului in calculul nivelului efectiv al rezervelor obligatorii se face la cererea expresa a societatilor bancare, in limitele stabilite de Banca Nationala a Romaniei.
    Pentru numerarul inclus in nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Nationala a Romaniei nu bonifica dobanda.
    Art. 11
    Banca Nationala a Romaniei stabileste ratele rezervelor obligatorii in functie de obiectivele sale de politica monetara si le comunica societatilor bancare cu cel putin 7 zile inainte de perioada de aplicare.
    Ratele rezervelor obligatorii raman in vigoare pana la comunicarea expresa a modificarii lor.
    Art. 12
    Nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, determinat conform art. 4 lit. i), este purtator de dobanda pana la nivelul prevazut al rezervelor obligatorii.
    Banca Nationala a Romaniei stabileste si poate modifica, fara preaviz, rata dobanzii pentru rezervele obligatorii.
    Excedentul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. j), nu este purtator de dobanda.
    Art. 13
    Pentru deficitul de rezerve, asa cum este definit la art. 4 lit. k), se calculeaza si se percepe o dobanda penalizatoare speciala pe durata unei luni calendaristice, cu o rata stabilita de Banca Nationala a Romaniei.
    Rata dobanzii penalizatoare se comunica fara preaviz.

    III. Dispozitii finale

    Art. 14
    Banca Nationala a Romaniei isi rezerva dreptul de a verifica, la sediul societatilor bancare, exactitatea datelor comunicate pentru calculul rezervelor obligatorii. Societatile bancare au obligatia de a pastra documentatia aferenta pe o perioada de un an.
    Verificarea se poate realiza in centralele, sucursalele, filialele si agentiile societatilor bancare, rezultatele constatate fiind consemnate in procese-verbale.
    Art. 15
    Constituie contraventie la prezentul regulament modificarea voluntara si arbitrara a unor operatiuni contabile si/sau a unor raportari statistice cu scopul vadit de a diminua nivelul prevazut al rezervelor obligatorii. Contraventia se constata cu ocazia verificarilor efectuate potrivit art. 14 si se sanctioneaza de catre conducerea executiva a Bancii Nationale a Romaniei cu amenda de la 10 la 100 milioane lei, cu respectarea art. 49 - 51 din Legea nr. 34/1991, privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
    Art. 16
    In cazul in care, cu ocazia verificarii efectuate la sediul societatii bancare, se constata ca soldul numerarului in casierie este mai mic decat cel raportat pentru includerea in nivelul efectiv al rezervelor obligatorii, Banca Nationala a Romaniei poate decide suspendarea aplicarii prevederilor art. 10, pentru societatea bancara respectiva.

                                Guvernator,
                 presedintele Consiliului de administratie
                    al Bancii Nationale a Romaniei,
                              Mugur IsarescuSmartCity5

COMENTARII la Regulament 4/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 4 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 22 2019
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut primi un împrumut de la alt serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu