Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT

REGULAMENT

privind organizarea si functionarea Curtii de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, precum si a arbitrajului ad-hoc

ACT EMIS DE: CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A ROMANIEI


SmartCity3


    PARTEA I
    Organizarea si functionarea Curtii de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei

    Art. 1
    Curtea de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Curtea de arbitraj, se organizeaza si functioneaza in conformitate cu dispozitiile prezentului Regulament, ca organism permanent de arbitraj, neguvernamental, fara personalitate juridica, independenta in exercitarea atributiilor jurisdictionale ce ii revin potrivit competentei sale.
    Sediul Curtii de arbitraj este la Bucuresti.
    Art. 2
    Curtea de arbitraj are competenta si isi desfasoara activitatea jurisdictionala potrivit Regulilor de procedura, aprobate de colegiul acestei Curti.
    Art. 3
    Curtea de arbitraj se compune din 35 - 40 arbitri, numiti de Comitetul executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei la propunerea presedintelui in functiune al Curtii de arbitraj, pe timp de 3 ani, dintre persoane cu inalta calificare si experienta in domeniul dreptului comercial si al relatiilor economice internationale.
    Arbitrii sunt inscrisi intr-o lista care va cuprinde: numele, ocupatia, specialitatea si titlurile stiintifice ale fiecarui arbitru.
    Art. 4
    Partea straina intr-un litigiu poate alege un arbitru care figureaza pe lista unei institutii de arbitraj straine, daca si partii romane i se recunoaste dreptul de a alege, intr-un litigiu de competenta acelei institutii, un arbitru de pe lista Curtii de arbitraj romane.
    Art. 5
    Arbitrii sunt independenti si impartiali in indeplinirea atributiilor lor. Ei nu sunt reprezentantii partilor.
    Art. 6
    Atributiile jurisdictionale ale Curtii de arbitraj se exercita prin complete de arbitraj formate din 3 membri sau printr-un arbitru unic, alesi sau desemnati potrivit Regulilor de procedura.
    Art. 7
    Curtea de arbitraj este condusa de un colegiu compus din: presedinte, vicepresedinte si 3 membri. Colegiul Curtii de arbitraj este numit de catre comitetul executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dintre arbitrii inscrisi pe lista. Cei 3 membri sunt propusi de presedintele Curtii de arbitraj.
    Colegiul ia hotarari cu majoritatea absoluta a membrilor ce il compun.
    Colegiul are urmatoarele atributii principale:
    a) asigura conducerea generala a Curtii de arbitraj;
    b) aproba Regulile de procedura ale Curtii de arbitraj;
    c) propune, daca este cazul, modificarea Regulamentului de organizare si functionare al Curtii de arbitraj, precum si a normelor privind taxele arbitrale si onorariile arbitrilor;
    d) organizeaza intocmirea de culegeri de jurisprudenta a Curtii de arbitraj si avizeaza publicarea acestora; asigura procurarea de documentatie straina, indeosebi reglementari referitoare la arbitrajul comercial;
    e) stabileste atributiile secretariatului Curtii de arbitraj si avizeaza numirea personalului sau.
    Art. 8
    Presedintele Curtii de arbitraj are conducerea curenta a acestei Curti si o reprezinta in relatiile interne si internationale. De asemenea, presedintele exercita atributii referitoare la desfasurarea activitatii jurisdictionale prevazute in Regulile de procedura arbitrala.
    Vicepresedintele ajuta presedintele in indeplinirea atributiilor sale si este inlocuitorul de drept al acestuia.
    Presedintele si vicepresedintele pot fi alesi arbitri sau supraarbitri in completele de arbitraj.
    Art. 9
    Totalitatea arbitrilor inscrisi pe lista prevazuta in art. 3 alin. 2 din prezentul Regulament constituie plenul Curtii de arbitraj.
    Plenul Curtii de arbitraj dezbate informarile colegiului acestei Curti cu privire la activitatea desfasurata, discuta probleme de drept mai deosebite ivite in activitatea jurisdictionala a Curtii de arbitraj si examineaza propunerile privind imbunatatirea reglementarilor referitoare la arbitrajul comercial.
    Art. 10
    Curtea de arbitraj are un secretariat compus din asistenti arbitrali si alti salariati numiti de Comitetul executiv al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, cu avizul colegiului Curtii de arbitraj.
    Secretariatul functioneaza pe baza unui Regulament aprobat de colegiul Curtii de arbitraj.

    PARTEA a II-a
    Organizarea si functionarea arbitrajului ad-hoc

    Art. 11
    In temeiul Decretului-lege nr. 139/1980 privind camerele de comert si industrie din Romania (art. 5 lit. j si art. 11), Camera de Comert si Industrie a Romaniei, denumita in continuare Camera, organizeaza, la cerere, arbitrajul ad-hoc pentru solutionarea de litigii comerciale interne si internationale, in conditiile prezentului Regulament si ale Regulilor de procedura arbitrala aplicabile in arbitrajul ad-hoc.
    Art. 12
    Arbitrajul ad-hoc se poate organiza de catre Camera numai daca intre parti exista o conventie arbitrala scrisa.
    In cazul in care conventia arbitrala nu cuprinde o prevedere referitoare la organizarea arbitrajului de catre Camera, aceasta il poate organiza, la cererea comuna a partilor sau a uneia dintre ele, urmata de acceptarea celeilalte parti, formulata in scris.
    Art. 13
    Organizarea de catre Camera a arbitrajului ad-hoc se realizeaza prin Curtea de arbitraj comercial de pe langa aceasta Camera de Comert si Industrie a Romaniei denumita, in continuare, Curtea de arbitraj si cuprinde urmatoarele activitati ori numai unele dintre ele, potrivit intelegerii cu partile:
    a) numirea, in conformitate cu conventia arbitrala si cu Regulile de procedura arbitrala, a arbitrilor si a supraarbitrului si, in general, indeplinirea sau, dupa caz, verificarea indeplinirii formalitatilor de constituire a tribunalului arbitral;
    b) stabilirea si punerea la dispozitia partilor a Regulilor de procedura arbitrala, precum si a unei liste de arbitri, ambele avand caracter facultativ pentru parti;
    c) acordarea asistentei de specialitate ceruta de arbitri, constand in date, informatii sau documentatie referitoare la solutiile doctrinare si jurisprudentiale intr-o anumita problema;
    d) asigurarea legaturii cu instanta judecatoreasca competenta, potrivit legii, sa intervina in procedura de arbitraj;
    e) asigurarea unui secretariat al arbitrajului, care sa efectueze operatiunile privind primirea, inregistrarea si evidenta corespondentei, citarea partilor si comunicarea actelor, emiterea diverselor instiintari catre parti si arbitri, consemnarea dezbaterilor in incheieri de sedinta, indosarierea actelor, intocmirea si pastrarea registrelor, precum si orice alte asemenea lucrari necesare bunei desfasurari a arbitrajului;
    f) asigurarea unui spatiu corespunzator pentru desfasurarea arbitrajului;
    g) urmarirea si facilitarea arbitrajului, astfel incat acesta sa se desfasoare in bune conditii si sa se finalizeze in termenul stabilit.
    Art. 14
    Curtea de arbitraj mai indeplineste urmatoarele atributii referitoare la arbitrajul ad-hoc:
    a) redacteaza, la cererea partilor si impreuna cu ele, compromisul; elaboreaza modele de clauze compromisorii si le asigura difuzarea in cercurile economice; prezinta, in aceste cercuri, avantajele arbitrajului comercial;
    b) colaboreaza cu celelalte comisii de arbitraj ale camerelor de comert si industrie din tara, in special prin schimbul de liste de arbitri si de experienta precum si pentru desfasurarea unor actiuni comune de promovare a arbitrajului comercial;
    c) dezbate in cadrul Curtii de arbitraj sau in colaborare cu comisiile de arbitraj ale camerelor de comert si industrie din tara, problemele de drept mai deosebite ivite in practica arbitrala, precum si problematica generala a arbitrajului comercial intern si international;
    d) tine evidenta practicii arbitrale; intocmeste culegeri de practica arbitrala;
    e) face propuneri privind imbunatatirea organizarii si desfasurarii arbitrajului comercial;
    f) indeplineste orice alte atributii ce ii sunt conferite prin prezentul Regulament si prin Regulile de procedura arbitrala.
    Art. 15
    Curtea de arbitraj poate refuza organizarea unui arbitraj, daca exista indoieli sau contestatii cu privire la existenta conventiei arbitrale sau daca apare ca aceasta este caduca, inoperanta sau nesusceptibila de aplicare.
    In cazul in care, totusi, partile sau una dintre ele staruie in promovarea arbitrajului, Curtea de arbitraj il va organiza, urmand ca tribunalul arbitral, prevazut de art. 17 din prezentul Regulament, sa se pronunte asupra existentei sau validitatii conventiei arbitrale.
    Art. 16
    Solutionarea litigiului apartine exclusiv tribunalului arbitral.
    In intelesul prezentului Regulament, tribunalul arbitral este arbitrul unic sau, dupa caz, totalitatea arbitrilor investiti de parti prin conventia arbitrala ori in conformitate cu aceasta sa solutioneze un litigiu determinat si sa pronunte o hotarare definitiva si obligatorie pentru ele.
    Camera se va abtine ca, prin organizarea arbitrajului ad-hoc, sa intervina in solutionarea litigiului sau sa influenteze in vreun fel tribunalul arbitral.
    Art. 17
    Numirea arbitrilor si constituirea tribunalului arbitral se efectueaza in conformitate cu prevederile Regulilor de procedura arbitrala.

    PARTEA a III-a
    Dispozitii comune si finale

    Art. 18
    Curtea de arbitraj, tribunalul arbitral, precum si personalul Camerei au obligatia sa asigure confidentialitatea arbitrajului potrivit prevederilor Regulilor de procedura arbitrala.
    Art. 19
    Camera raspunde, in conditiile legii, fata de partea prejudiciata prin incalcarea din culpa prepusilor ei, a obligatiilor ce-i revin in organizarea arbitrajului.
    Art. 20
    Partile nu pot deroga de la prevederile prezentului Regulament decat in limitele prevazute de acesta sau cu acceptarea prealabila a Curtii de arbitraj, data de la caz la caz.
    Art. 21
    Curtea de arbitraj se autofinanteaza din taxele arbitrale incasate.
    Taxele arbitrale sunt destinate suportarii cheltuielilor legate de activitatea de solutionare a litigiilor, inclusiv de secretariat, platii onorariilor arbitrilor si documentarii acestora, precum si suportarii altor cheltuieli necesare functionarii Curtii de arbitraj. Cuantumul si conditiile de plata ale acestora sunt prevazute in Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale.
    Din taxele arbitrale incasate in valuta, o cota de 50% ramane la dispozitia Curtii de arbitraj, iar cealalta cota de 50% se deconteaza in lei Curtii de arbitraj, la cursul oficial de schimb in vigoare la data incasarii valutei.
    Art. 22
    Regulile de procedura ale Curtii de arbitraj aplicabile in arbitrajul comercial international, conform articolului 13 din Decretul-lege nr. 139/1990, precum si Regulile de procedura arbitrala aplicabile in arbitrajul ad-hoc, conform art. 5 lit. j si art. 11 din acest Decret-lege se aproba de Colegiul Curtii de arbitraj.
    Tot astfel, se aproba Regulile de conciliere facultativa aplicabile in ambele forme de arbitraj. Normele privind taxele si cheltuielile arbitrale, inclusiv cele privind onorariile arbitrilor, se aproba de Comitetul executiv al Camerei.
    Art. 23
    Prezentul Regulament a fost aprobat de adunarea generala a membrilor Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in sedinta din 30.03.1993 si a intrat provizoriu in vigoare cu incepere de la data de 1.04.1993.
    Art. 24
    Secretariatul Curtii de arbitraj va asigura publicarea, precum si comunicarea catre cei interesati a prezentului Regulament.



SmartCity5

COMENTARII la Regulament 0/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 0 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu