E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 105 din 27 august 1998

privind acordarea de credite bancare pentru studentii din invatamantul de stat

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 321 din 28 august 1998


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 pct. 10 lit. a) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Studentii din institutiile de invatamant superior de stat, care urmeaza cursurile de zi, pot beneficia, la cerere, de credite bancare pentru procurarea de carti si publicatii, materiale didactice, calculatoare personale, instrumente si materiale de laborator, imbracaminte si incaltaminte, precum si pentru cheltuieli legate de desfasurarea studiilor.
    Art. 2
    Pot beneficia de credite, in conditiile prezentei ordonante, studentii care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
    a) sunt in varsta de pana la 30 de ani;
    b) au un venit lunar pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie;
    c) au promovat toate examenele si probele anului precedent de studii.
    Art. 3
    (1) Creditele bancare se pot acorda studentilor care prezinta garantiile materiale si profesionale, stabilite de catre Ministerul Educatiei Nationale impreuna cu banca comerciala care acorda creditul.
    (2) Garantiile materiale sunt, de regula, bunuri materiale aflate in proprietatea personala a studentilor sau a persoanelor fizice sau juridice care accepta sa garanteze creditul.
    (3) Garantiile profesionale sunt atestate de institutiile de invatamant superior.
    (4) Studentii care nu pot prezenta garantii materiale pot beneficia de credite bancare numai in cazul garantarii acestora de catre Ministerul Educatiei Nationale, in limita fondului de garantare constituit de acesta.
    (5) Garantarea creditelor, in conditiile alineatului precedent, se face pe baza unui contract incheiat intre beneficiarul creditului si Ministerul Educatiei Nationale, prin care se vor stabili masurile asiguratorii privind rambursarea.
    (6) Limita maxima a creditului care poate fi acordat unui student se stabileste prin normele metodologice privind acordarea de credite bancare.
    Art. 4
    (1) Ministerul Educatiei Nationale constituie fondul de garantare din alocatii bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie prin bugetul de stat, din donatii, sponsorizari, dobanzi si din alte resurse extrabugetare proprii sau ale institutiilor de invatamant superior.
    (2) Fondul de garantare se depune la banca comerciala care se angajeaza sa acorde credite studentilor in conditiile prezentei ordonante si este purtator de dobanda.
    (3) Cu dobanda incasata se majoreaza anual fondul de garantare.
    (4) La finele anului bugetar, fondul de garantare se reporteaza in anul urmator pentru a fi utilizat cu aceeasi destinatie.
    Art. 5
    Banca depozitara a fondului de garantare este selectionata prin licitatie publica de catre Ministerul Educatiei Nationale dintre bancile comerciale din Romania, in functie de conditiile de creditare oferite de aceasta, folosind drept criterii: suma totala pe care banca este dispusa sa o utilizeze intr-o anumita perioada pentru acordarea de credite studentilor, suma totala pe care banca o pune la dispozitie anual in acest scop, nivelul dobanzii acordate pentru fondul de garantare, nivelul dobanzii percepute pentru creditele acordate, termenul de rambursare, nivelul garantiilor materiale solicitate, nivelul comisioanelor percepute, reteaua teritoriala, potrivit caietului de sarcini.
    Art. 6
    (1) Rambursarea creditelor garantate de Ministerul Educatiei Nationale se face in rate lunare, dupa o perioada de gratie de maximum 2 ani de la terminarea studiilor universitare.
    (2) Termenul de rambursare a creditului se negociaza cu banca si nu poate fi mai mare de 5 ani.
    (3) Dupa 90 de zile de la terminarea studiilor, beneficiarul creditului incepe sa plateasca dobanda aferenta acestuia.
    (4) Pentru nerambursarea la termen a creditului garantat de Ministerul Educatiei Nationale si, respectiv, a dobanzilor aferente, se percep penalitati egale cu cele percepute pentru neachitarea la scadenta a impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat.
    Art. 7
    In termen de 90 de zile de la stabilirea bancii depozitare, Ministerul Educatiei Nationale elaboreaza normele metodologice privind acordarea de credite bancare, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       p. Ministrul educatiei nationale,
                       Mihai Korka,
                       secretar de stat

                       Ministrul finantelor,
                       Daniel DaianuSmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 105/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 105 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu