Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 93 din 15 septembrie 2005

privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor care stabileste metoda analitica de determinare a constituentilor de origine animala pentru controlul oficial al furajelor

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 873 din 29 septembrie 2005


SmartCity3


    Vazand Referatul de aprobare nr. 34.535 din 14 septembrie 2005, intocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
    avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia,

    presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor care stabileste metoda analitica de determinare a constituentilor de origine animala pentru controlul oficial al furajelor, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, institutele veterinare centrale si directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara este laboratorul de referinta in domeniul controlului furajelor si asigura organizarea si instruirea personalului implicat in controlul oficial pentru identificarea si/sau estimarea cantitativa a constituentilor de origine animala in furaje, precum si organizarea testelor comparative interlaboratoare.
    Art. 4
    (1) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 475/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind utilizarea metodei de identificare microscopica si estimare a constituentilor de origine animala in controlul oficial al furajelor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 11 februarie 2002.
    (2) Toate referirile la Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 475/2001 se considera ca fiind facute la prezentul ordin.
    Art. 5
    Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei nr. 2003/126/CE care stabileste metoda analitica de determinare a constituentilor de origine animala pentru controlul oficial al furajelor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 339 din 24 decembrie 2003, p. 78.

            Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
                          si pentru Siguranta Alimentelor,
                                 Razvan Tiru

    ANEXA 1

          NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
care stabileste metoda analitica de determinare a constituentilor de origine animala pentru controlul oficial al furajelor

    Art. 1
    Analizele efectuate in vederea controlului oficial privind prezenta, identificarea si/sau estimarea cantitatii de constituenti de origine animala in furaje, in cadrul programului de inspectii oficiale in domeniul nutritiei animale in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 717/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind principiile ce reglementeaza organizarea inspectiilor oficiale in domeniul nutritiei animalelor, ce transpune Directiva Consiliului nr. 95/53/CE, trebuie sa fie executate in conformitate cu prevederile anexei care face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.
    Art. 2
    Laboratoarele care efectueaza controalele oficiale pentru identificarea si/sau estimarea cantitativa a constituentilor de origine animala din furaje pot efectua aceste analize numai daca au specialisti instruiti corespunzator si participa periodic la testele comparative interlaboratoare.
    Art. 3
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
    (2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1) trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor. Procedura privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
    (3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, iar in caz de infractiuni, sesizeaza organele de cercetare penala.
    (4) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor constituie transpunerea oficiala a Directivei Comisiei nr. 2003/126/CE.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor

                                 CONDITII
pentru detectarea microscopica, identificarea sau estimarea constituentilor de origine animala in furaje

    1. Scop si domeniu de aplicare
    Aceste conditii trebuie sa fie utilizate atunci cand detectarea constituentilor de origine animala (definiti ca produse rezultate din prelucrarea carcaselor si a partilor acestora provenite de la mamifere, pasari si peste) din furaje este efectuata prin mijloace de examinare microscopica, in cadrul programului de inspectii si controale in domeniul nutritiei animale in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului nr. 717/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind principiile ce reglementeaza organizarea inspectiilor oficiale in domeniul nutritiei animalelor, ce transpune Directiva Consiliului nr. 95/53/CE. Poate fi efectuat si un al doilea test, utilizandu-se metode diferite sau alternative de analiza pentru detectarea anumitor tipuri de constituenti de origine animala sau pentru stabilirea originii constituentilor de origine animala, cu conditia ca metodele descrise in prezenta anexa sa fie utilizate in toate testele oficiale. In plus, poate fi utilizat un protocol diferit atunci cand se examineaza anumite produse specifice de origine animala, precum plasma sau oasele in seu (a se consulta si pct. 9), cu conditia ca aceste analize sa fie efectuate aditional analizelor prevazute in programul de inspectii si controale.

    2. Sensibilitate
    In functie de tipul constituentilor de origine animala, pot fi detectate cantitati foarte mici (< 0,1%) de constituenti in furaje.

    3. Principiu
    O proba reprezentativa, prelevata in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 390/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al furajelor pentru animale, ce transpune Directiva Comisiei nr. 76/371/CEE, va fi supusa identificarii dupa pregatirea prealabila. Protocolul descris in continuare este conceput pentru furaje cu continut redus de umiditate. Furajele cu continut de umiditate mai mare de 14% trebuie sa fie uscate (concentrate) in prealabil.
    Materiile prime furajere sau furajele speciale (de exemplu, grasimi, uleiuri) necesita un tratament special (a se consulta pct. 9). Constituentii de origine animala sunt identificati pe baza caracterelor microscopice tipice (de exemplu, fibre musculare si alte particule de carne, cartilaje, oase, coarne, fire de par, pene, sange, coji de oua, oase de peste, solzi etc.). Identificarea se va face atat din fractia de la sitare (potrivit pct. 6.1), cat si din sedimentul concentrat (potrivit pct. 6.2) al probei.

    4. Reactivi
    4.1. Agenti de clarificare
    4.1.1. Cloralhidrat (solutie apoasa 60% v/v)
    4.1.2. Solutie alcalina (NaOH 2,5% sau KOH 2,5% m/v) pentru fractiile de la sitare
    4.1.3. Ulei de parafina sau glicerina (viscozitate 68 - 81) pentru observatiile microscopice in sediment
    4.2. Agenti de spalare
    4.2.1. Alcool etilic 96%
    4.2.2. Acetona
    4.3. Agenti de concentrare
    4.3.1. Tetracloretan (densitate 1.62)
    4.4. Agenti de colorare
    4.4.1. Solutie iod/iodura de potasiu (se dizolva 2 g de iodura de potasiu in 100 ml apa si se adauga 1 g de iod sub agitare)
    4.4.2. Rosu de alizarina (Alizarin Red) (se dizolva 200 mg rosu de alizarina in 100 ml apa care contine 2,5 ml HCl 1 M)
    4.4.3. Reactiv pentru cistina (2 g acetat de plumb si 10 g NaOH/100 ml H2O)
    4.4.4. Solutie iod/iodura de potasiu in alcool etilic 70%
    4.5. Agent de decolorare
    4.5.1. Solutie comerciala de hipoclorit de sodiu (9,6% clor activ)

    5. Echipament si accesorii
    5.1. Balanta analitica (d = 0,01 g, cu exceptia sedimentului concentrat la care este necesara d = 0,001 g)
    5.2. Dispozitive de maruntire, macinare (moara si mojar, in special pentru furaje cu continut de grasime > de 15%)
    5.3. Site cu ochiuri cu diametrul de maximum 0,5 mm
    5.4. Palnii de separare sau pahare conice de sedimentare
    5.5. Stereomicroscop (cu magnificatie de minimum 40 x)
    5.6. Microscop compus (magnificatie minimum 400 x) cu lumina polarizata sau cu lumina de transmisie
    5.7. Sticlarie standard de laborator
    Tot echipamentul utilizat trebuie sa fie foarte curat. Sticlaria si palniile de separare trebuie spalate in masina de spalat sticlaria. Sitele trebuie curatate cu perii aspre.

    6. Procedura
    Furajele granulate trebuie in prealabil presitate pe baza dimensiunii, daca ambele fractii sunt examinate ca probe separate.
    Se iau cel putin 50 g de proba si se macina cu grija in moara sau in alt dispozitiv adecvat pentru obtinerea particulelor corespunzatoare. Din materialul macinat se iau doua fractii reprezentative, una pentru fractia de sitare de cel putin 5 g si una de cel putin 5 g pentru sedimentul concentrat. Colorarea cu agenti de colorare poate fi aplicata aditional pentru identificare.
    In scopul identificarii naturii proteinelor animale si a originii particulelor examinate se poate utiliza un sistem de suport al deciziei (de exemplu, Aries) sau probe de referinta.
    6.1. Identificarea constituentilor de origine animala in fractia de la sitare
    O cantitate de minimum 5 g din proba este trecuta prin site cu ochiuri cu diametrul de maximum 0,5 mm in cel putin doua fractii.
    Fractia/fractiile de sitare cu particule mari, cu dimensiuni mai mari de 0,5 mm (sau o parte reprezentativa din fractie) se intinde in strat subtire pe un suport adecvat si se verifica prezenta componentelor de origine animala la stereomicroscop cu diferite puteri de marire.
    Lamele preparate cu fractia/fractiile de sitare cu particule fine, cu dimensiuni mai mari de 0,5 mm, se verifica sistematic la microscopul compus cu obiective diferite pentru a detecta prezenta componentilor de origine animala.
    6.2. Identificarea constituentilor de origine animala din sedimentul concentrat
    Se iau cel putin 5 g (cantarite cu precizie de 0,01 g) din proba, se introduc intr-un pahar conic sau intr-o palnie de separare, adaugandu-se cel putin 50 ml de tetracloretan. Dupa omogenizare se agita continutul de mai multe ori.
    Daca se utilizeaza o palnie de separare inchisa, amestecul trebuie lasat pentru sedimentare cel putin 3 minute. Amestecul este din nou agitat si lasat pentru sedimentare 3 minute inainte ca sedimentul sa fie separat.
    Daca este utilizat un pahar conic de separare, amestecul trebuie lasat pentru sedimentare cel putin 5 minute inainte ca sedimentul sa fie separat.
    Sedimentul separat este uscat la etuva si cantarit repetat pana la masa constanta (precizie de 0,001 g). Cantarirea este necesara numai in cazul in care se face o apreciere cantitativa. In cazul in care sedimentul este constituit din fragmente de dimensiuni foarte diferite, acesta poate fi separat prin site cu ochiuri cu diametrul de maximum 0,5 mm in doua fractii.
    Sedimentul uscat se examineaza in intregime pentru identificarea fragmentelor de oase la stereomicroscop si la microscopul compus.
    6.3. Utilizarea agentilor de clarificare si de colorare
    La identificarea microscopica a constituentilor de origine animala pot fi utilizati agentii speciali de clarificare si colorare:
    - cloralhidrat: prin incalzire usoara, structura celulara poate fi mult mai clara datorita gelatinizarii granulelor de amidon si indepartarii particulelor nedorite;
    - solutie alcalina (NaOH 2,5% sau KOH 2,5%): solutiile alcaline clarifica materialul, pot evidentia fibrele musculare, firele de par sau alte structuri cheratinoase;
    - ulei de parafina si glicerina: componentele oaselor pot fi identificate mai bine in acesti agenti de clarificare datorita faptului ca majoritatea lacunelor raman umplute cu aer si apar ca spatii negre cu diametrul de aproximativ 5 - 15 micrometri;
    - solutia de iod/iodura de potasiu: este utilizata pentru identificarea amidonului (culoare albastra-violeta) si a proteinei (culoare galbena-portocalie). Se dilueaza daca este necesar;
    - solutia de rosu de alizarina: coloreaza oasele, solzii si oasele de peste in roz-rosu. Inainte de uscarea sedimentului (a se consulta pct. 6.2), sedimentul total trebuie transferat intr-o eprubeta de sticla si spalat de doua ori cu cate 5 ml alcool etilic (se utilizeaza de fiecare data un vortex pentru eprubete, se lasa in repaus timp de un minut si apoi solventul este eliminat). Inaintea utilizarii colorantului, sedimentul este decolorat cu cel putin 1 ml solutie comerciala de hipoclorit de sodiu. Pentru reactie se lasa timp de 10 minute. Eprubeta este apoi umpluta cu apa, lasata in repaus pentru sedimentare timp de 2 - 3 minute si apoi supernatantul este indepartat. Sedimentul se mai spala de doua ori cu cate 10 ml apa (se utilizeaza un vortex, se lasa in repaus si apoi apa este eliminata). Dupa indepartarea lichidului se adauga 2 - 10 picaturi (in functie de volumul sedimentului) de rosu de alizarina. Se amesteca prin agitare si se lasa pentru reactie timp de cateva secunde. Sedimentul este apoi spalat de doua ori cu cate 5 ml alcool etilic si apoi spalat o data cu acetona (de fiecare data se agita cu vortexul, se lasa in repaus timp de un minut si apoi solventul este eliminat). Sedimentul este apoi uscat;
    - reactivul pentru cistina: prin incalzire usoara, constituentii care contin cistina (par, pene, fanere etc.) capata o culoare neagra-maronie.
    6.4. Examinarea furajelor care pot contine faina de peste
    Trebuie examinate la microscopul compus cel putin cate o lama din fractia fina de pe site si din fractia fina de la sedimentul concentrat (a se consulta pct. 6.1 si 6.2).
    In cazul in care eticheta produsului mentioneaza faina de peste ca ingredient sau prezenta acesteia este suspicionata ori detectata la examinarea initiala, trebuie examinate cel putin doua lame suplimentare din fractia fina de pe site, iar sedimentul va fi examinat in intregime.

    7. Calcul si evaluare
    Procedura descrisa la acest punct trebuie aplicata in cazul controlului oficial in vederea stabilirii concentratiei (nu doar prezenta sau absenta) de constituenti de origine animala din proba.
    Calculul poate fi efectuat doar in cazul in care proba contine fragmente de oase.
    Fragmentele de oase provenite de la specii terestre homeoterme (de exemplu, mamifere si pasari) pot fi diferentiate de oasele de peste in preparat microscopic, pe baza lacunelor specifice. Proportia de constituenti de origine animala in proba examinata este estimata in functie de urmatoarele date:
    - proportia estimata (masa %) de fragmente de oase in sedimentul concentrat;
    - proportia (masa %) de oase in constituentii de origine animala.
    Estimarea se face pe baza a cel putin 3 lame (daca este posibil) si cel putin 5 campuri pe lama. In furajele combinate, de regula, sedimentul concentrat nu contine numai fragmente de oase de la animale terestre sau peste, dar si alte componente cu greutate specifica mare, de exemplu, minerale, nisip, fragmente vegetale lignificate etc.
    7.1. Estimarea valorii procentuale a fragmentelor de oase

                                                  S x c
    Fragmente de oase de la animale terestre % = -------
                                                    W

                                             S x d
    Fragmente de oase si solzi de peste % = -------
                                               W

    [S = masa sedimentului (mg), c = factorul de corectie (%) pentru estimarea procentului de oase de la animale terestre in sediment, d = factorul de corectie (%) pentru estimarea procentului de oase de peste si solzi in sediment, W = masa probei prelucrate pentru sedimentare (mg)].

    7.2. Estimarea valorii constituentilor de origine animala
    Proportia de oase in produsele de origine animala este variabila. In cazul fainii de oase procentul este de 50 - 60%, iar in cazul fainii de carne de 20 - 30%; la faina de peste procentul de oase si solzi este variabil in functie de specie, in general de 10 - 20% .
    Daca se cunoaste tipul de faina de origine animala din proba de analizat, se poate calcula continutul estimat:

    - continutul estimat de constituenti de la    S x c
      animale terestre (%)                     = ------- x 100
                                                  W x f

                                                         S x d
    - continutul estimat de constituenti de peste (%) = ------- x 100
                                                         W x f

    [S = masa sedimentului (mg), c = factorul de corectie (%) pentru estimarea procentului de oase de la animale terestre in sediment, d = factorul de corectie (%) pentru estimarea procentului de oase de peste si solzi in sediment, f = factorul de corectie pentru proportia de oase din constituentii de origine animala din proba examinata, W = masa probei prelucrate pentru sedimentare (mg)].

    8. Exprimarea rezultatelor examinarii
    Buletinul de analiza trebuie sa contina informatii referitoare la prezenta constituentilor derivati de la animale terestre sau a fainii de peste. Pot exista urmatoarele situatii:
    8.1. Referitor la prezenta constituentilor derivati de la animale terestre:
    - in proba analizata nu au fost decelati constituenti derivati de la animale terestre la capacitatea de identificare la microscop;
    sau
    - in proba analizata au fost decelati constituenti derivati de la animale terestre la capacitatea de identificare la microscop.
    8.2. Referitor la prezenta fainii de peste:
    - in proba analizata nu au fost decelati constituenti derivati din peste la capacitatea de identificare la microscop;
    sau
    - in proba analizata au fost decelati constituenti derivati din peste la capacitatea de identificare la microscop.
    In cazul in care se gasesc constituenti derivati din peste sau de la animale terestre, buletinul cu rezultatul evaluarii poate indica suplimentar, daca este solicitat, estimarea cantitativa a constituentilor detectati (x %, < 0,1%, 0,1 - 0,5%, 0,5 - 5% sau > 5%), la care se pot adauga, daca este posibil, date referitoare la tipul de animal terestru si la constituentii de origine animala identificati (fibre musculare, cartilaje, oase, coarne, par, par de porc, coji de ou, pene, sange, oase de peste, solzi).
    In cazul in care se precizeaza cantitatea de constituenti, factorul de corectie f utilizat trebuie mentionat.
    In cazul in care au fost identificate fragmente de oase provenite de la animale terestre, buletinul de analiza va contine o clauza aditionala:
    "Posibilitatea ca urmatorii constituenti sa fie derivati de la mamifere nu poate fi exclusa."
    Aceasta clauza aditionala nu este necesara daca fragmentele de oase de la animale terestre au fost identificate ca apartinand pasarilor sau mamiferelor.

    9. Protocol optional pentru analiza grasimilor sau a uleiurilor
    Protocolul urmator poate fi utilizat pentru analiza grasimilor sau a uleiurilor:
    - daca grasimea este solida, se incalzeste pana la lichefiere, de exemplu intr-un cuptor cu microunde;
    - se transfera 40 ml, cu ajutorul unei pipete, din partea inferioara a grasimii lichefiate intr-un tub de centrifuga;
    - se centrifugheaza timp de 10 minute la 4.000 rotatii/minut;
    - daca grasimea se solidifica dupa centrifugare, se incalzeste tubul din nou pana la lichefiere. Se repeta centrifugarea timp de 5 minute la 4.000 rotatii/minut;
      cu ajutorul unei spatule sau a unei lingurite se preleveaza jumatate din sedimentul decantat si se transfera intr o placa Petri sau o lama de microscop pentru identificarea unor posibili constituenti de origine animala (fibre musculare, pene, fragmente de oase). Pentru clarificare sunt recomandate glicerina sau uleiul de parafina;
      sedimentul ramas este utilizat pentru sedimentare, asa cum este descris la pct. 6.2.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 93/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 93 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu