Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 9 din 3 februarie 2011

pentru aprobarea Regulamentului nr. 2/2011 privind modificarea si completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesionala, a operatorilor si specialistilor pentru piata de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

ACT EMIS DE: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 118 din 16 februarie 2011



In conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi art. 7 alin. (1), (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 514/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a hotărât, în şedinţa din data de 2 februarie 2011, emiterea următorului ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul nr. 2/2011 privind modificarea şi completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesională, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Regulamentul menţionat la art. 1 se publică împreună cu prezentul ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (www.cnvmr.ro).

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela Anghelache

ANEXĂ

REGULAMENTUL   Nr. 2/2011

privind modificarea şi completarea Regulamentului nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesională, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010

Art. I. - Regulamentul nr. 12/2010 privind atestarea organismelor de formare profesională, a operatorilor şi specialiştilor pentru piaţa de capital, aprobat prin Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 36/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 17 iunie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (2), literele e), f) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

,,e) acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional - participarea la cursuri/sesiuni/seminare ştiinţifice având ca temă domeniul pieţei de capital, care pot fi susţinute atât de lectori, cât şi de cadre didactice în domeniul economic/juridic sau de specialişti cu o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul economic/juridic;

f)  sesiuni ştiinţifice - întruniri cu scopul de a prezenta şi dezbate lucrări ştiinţifice sau anumite subiecte cu caracter ştiinţific sau profesional, de interes comun în domeniul economic/juridic;

g)   seminare ştiinţifice - cercuri de studii, reuniuni de specialişti sau tehnicieni organizate în scopul aprofundării unei tematici profesionale sau ştiinţifice, grup de studii, cu scop didactic, prin care se fixează şi se aprofundează cunoştinţele acumulate sau se execută lucrări practice;"

2.  La articolul 2 alineatul (2), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

,,h) sistem e-learning - sistem de formare online care constă într-o serie de cursuri, organizate de organismele de formare profesională atestate de CNVM şi care furnizează materiale într-o ordine secvenţială şi logică pentru a fi asimilate de participanţii la cursurile de formare profesională continuă într-o manieră proprie, fără a-i constrânge la coprezenţă sau sincronicitate."

3. Articolul 5 se modifică si va avea următorul cuprins:

„Art. 5. - Organismele de formare profesională pot organiza cursuri/programe de formare profesională pentru:

a) agenţi pentru servicii de investiţii financiare;

b) personal al Compartimentului de control intern;

c) consultanţi de investiţii;

d)  alte tipuri de cursuri privind activităţile, operaţiunile şi legislaţia specifice pieţei de capital."

4. La articolul 6, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,j) datele de identificare ale lectorilor, însoţite de curriculum vitae, certificatele de cazier judiciar şi certificatele de cazier fiscal, în original, aflate în termenele de valabilitate prevăzute de legislaţia în vigoare, declaraţiile pe propria răspundere, sub semnătură olografă, din care să rezulte dacă aceştia au fost sau nu au fost sancţionaţi pentru încălcarea legislaţiei din domeniul financiar, şi declaraţiile cu privire la respectarea confidenţialităţii subiectelor de examen. Lectorii trebuie să fie cadre didactice în domeniul economic/juridic sau specialişti cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul economic/juridic;".

5.  La articolul 12, alineatul (1) se modifică si va avea următorul cuprins:

„Art. 12. - (1) CNVM poate retrage atestatul acordat unui organism de formare profesională în oricare dintre următoarele situaţii:

a) la cerere, în baza hotărârii organului statutar;

b) dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza acordării atestatului;

c) ca sancţiune, potrivit art. 49;

d) dacă nu a organizat niciun curs de pregătire profesională pe o perioadă de 12 luni consecutive şi nu a solicitat în termen de 10 de zile menţinerea atestatului conform prevederilor art. 14 alin. (2);

e)   dacă împotriva acestuia a fost deschisă procedura prevăzută de legislaţia privind insolvenţa;

f)  dacă atestatul a fost obţinut pe baza unor declaraţii sau informaţii false ori care au indus în eroare."

6.  La articolul 13, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 13. - (1) Pentru fiecare serie de curs organismul de formare profesională va transmite CNVM spre aprobare o documentaţie cuprinzând următoarele informaţii:

a) tipul de curs ce urmează să se desfăşoare;

b) codul atribuit seriei de curs;

c) programa analitică;

d) bibliografia obligatorie;

e)  datele de identificare ale lectorilor sau ale persoanelor care susţin prezentări;

f) locul desfăşurării cursului, dacă este cazul;

g) perioada de desfăşurare şi, după caz, orarul;

h) data programării examenului;

i) cuantumul tarifelor individuale percepute pentru curs şi examen."

7. La articolul 13, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

„(11) Documentaţia prevăzută la alin. (1) se transmite CNVM cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data propusă pentru începerea cursului."

8.  La articolul 14, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„(2) In situaţia depăşirii termenului prevăzut la alin. (1), pentru menţinerea atestatului pe perioada următoarelor 12 luni consecutive, organismele de formare profesională au obligaţia de a achita la CNVM un tarif de 5.000 lei şi de a notifica CNVM printr-o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal că sunt îndeplinite în continuare condiţiile prevăzute la art. 6.

(3) Declaraţia şi dovada achitării tarifului prevăzut la alin. (2) se transmit CNVM în maximum 10 zile de la data expirării termenului prevăzut la alin. (1)."

9. La articolul 21, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:

„(41) Testele grilă pentru examenul aferent unei secţiuni de curs trebuie să conţină întrebări din tematica respectivă. In acest sens reprezentantul legal al entităţii va da o declaraţie pe propria răspundere, sub semnătură olografă, din care să rezulte că respectă prevederile prezentului alineat. Declaraţia va fi înmânată preşedintelui comisiei de examinare în ziua examenului şi va fi depusă de acesta la CNVM."

10.  La articolul 22, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(6) In cazul în care un candidat revine asupra variantei de răspuns, se completează un nou formular grilă. Un candidat nu poate solicita suplimentar decât cel mult două formulare de examen."

11. La articolul 26, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

„(4) Organismul de formare profesională notifică CNVM în termen de 5 zile după încheierea examenului de reexaminare rezultatele examenului, sub semnătura reprezentantului legal."

12. Articolul 32 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 32. - (1) Persoanele care deţin un certificat de absolvire a unui curs de formare profesională emis de un organism de formare profesională atestat de CNVM au obligaţia să urmeze un număr de cel puţin 20 de ore de formare profesională continuă pe an.

(2)  Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele care au contractul de muncă suspendat, conform legislaţiei în vigoare.

(3) La reluarea activităţii, persoanele prevăzute la alin. (2) au obligaţia de a urma cursuri de formare profesională continuă după cum urmează:

a) persoanele care încep activitatea în semestrul I urmează 20 de ore de formare profesională continuă în anul respectiv;

b) persoanele care încep activitatea în semestrul II urmează un număr de 10 ore de formare profesională continuă în anul respectiv.

(4)  Programul de formare profesională continuă nu este obligatoriu în anul în care persoanele prevăzute la alin. (1) au susţinut un examen pentru dobândirea unei calităţi pe piaţa de capital, atestată de CNVM, în baza certificatului de absolvire emis de un organism de formare profesională.

(5) In situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) au efectuat ore de pregătire profesională în anul în care au susţinut un alt examen pentru atribuirea unei alte calităţi pe piaţa de capital, aceste ore se pot include în numărul de ore de pregătire profesională continuă aferente anului următor.

(6) Programul de formare profesională continuă se realizează de către organismele de formare profesională atestate de CNVM şi se poate desfăşura în oricare dintre următoarele forme:

a) cursuri în săli de curs;

b) cursuri în sistem oniine (sistemul e-learning);

c) participarea la acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional, cu posibilitatea transmiterii în sistem oniine a acestora.

(7) In cazul programelor de formare profesională continuă în sistem oniine, organismele de formare profesională trebuie să pună la dispoziţia persoanelor participante un program tip web (sistem de videoconferinţă), între lectori şi persoanele participante la aceste programe (care vor avea acces individual pe bază de user şi parolă la platforma web), cu facilităţi simultane de video, tablă, chat public (vizualizat de toţi participanţii) şi cu opţiunea întrebări/răspunsuri. In acest sens, persoanele interesate au obligaţia de a solicita în scris înscrierea la programul oniine. Participantul la programul de formare profesională continuă în sistem oniine trebuie să deţină o cameră web. In acest sens, participantul va da o declaraţie de confirmare semnată şi datată. Conectarea la sistemul oniine şi relaţiile dintre participant şi lector vor respecta prevederile de confidenţialitate existente în legislaţia naţională.

(8)  Programele de formare profesională continuă în sistem oniine vor fi anunţate pe pagina de internet a organismelor de formare profesională.

(9)  Pentru persoanele care au calitatea de lectori în cadrul programelor de formare profesională continuă organizate de organismele de formare profesională, orele de curs/acţiunile cu caracter ştiinţific şi profesional efectuate vor fi recunoscute ca ore de formare profesională continuă.

(10)  Participarea la programele de pregătire profesională continuă va fi înregistrată de organismele de formare profesională într-un registru de prezenţă, care va conţine datele de identificare ale participantului, entitatea unde îşi desfăşoară activitatea, funcţia deţinută de participant, daca este cazul, data absolvirii programului deformare profesională continuă, precum şi semnătura participantului şi cea a lectorului. In cazul desfăşurării oniine a cursurilor/acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional, registrul de prezenţă se completează cu rapoartele date de programul web.

(11) Persoanele prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a face dovada la CNVM că au urmat cursurile de formare profesională prevăzute de prezentul regulament.

(12) Prevederile alin. (6) se aplică şi în cazul acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional organizate de CNVM."

13.  După articolul 32 se introduc două noi articole, articolele 321 şi 322, cu următorul cuprins:

„Art. 321 - Persoanele care au dobândit mai multe calităţi atestate de CNVM în baza unor certificate de absolvire emise de un organism de formare profesională au obligaţia, cel puţin cu o periodicitate de 36 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, să facă dovada la CNVM că au urmat un număr de cel puţin 50 de ore de formare profesională continuă.

Art. 322. - Persoanele care se încadrează în prevederile art. 43 şi 44 au obligaţia, cel puţin cu o periodicitate de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, să facă dovada la CNVM că au urmat un număr de cel puţin 60 de ore de formare profesională continuă."

14.  La articolul 33, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(3) Programul de formare profesională continuă este structurat pe domenii de activitate şi pe teme de pregătire profesională."

15.  La articolul 33, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (31) şi (32), cu următorul cuprins:

„(31) Pentru fiecare program de formare profesională continuă, organismul de formare profesională are obligaţia de a transmite CNVM o documentaţie similară cerinţelor prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a)-i), precum şi la art. 30 lit. h).

(32) Programul de formare profesională continuă se notifică CNVM la sfârşitul fiecărui an pentru următorul an calendaristic. După notificare, organismele de formare profesională au obligaţia de a face publice programele de formare profesională, în vederea primirii opţiunilor de participare."

16.  La articolul 33, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(5) La sfârşitul fiecărei sesiuni de formare profesională continuă cursanţii completează o fişă de evaluare a cursurilor/acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional."

17. Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 36. - Participarea la o acţiune cu caracter ştiinţific şi profesional se echivalează cu 2 ore de formare profesională continuă, iar participarea la un curs în sistem e-learning se echivalează cu 5 ore de formare profesională continuă."

18. Articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 37. - Organismele de formare profesională au obligaţia ca până în data de 10 ianuarie a fiecărui an să transmită CNVM lista persoanelor care au participat în anul precedent la cursurile de formare profesională continuă/acţiuni cu caracter ştiinţific şi profesional/e-learning. Lista va cuprinde următoarele informaţii:

a) numele şi prenumele persoanei participante şi CNP;

b) calitatea/funcţia persoanei pe piaţa de capital;

c) tipul şi perioada cursului;

d) numărul de ore efectuate conform prezentului regulament."

19.   După articolul 37 se introduce un nou articol, articolul 371, cu următorul cuprins:

„Art. 371. - (1) Programul de formare profesională se va finaliza cu susţinerea unui examen de către absolvenţii acesteia în vederea obţinerii unui certificat de formare profesională continuă eliberat de organismul de formare profesională, întocmit conform anexei nr. 3, care face parte integrantă din prezentul regulament.

(2) Persoanele menţionate la alin. (1) şi care nu au promovat examenul de absolvire a cursului de formare profesională continuă au obligaţia repetării cursului de formare profesională continuă, într-o perioadă de cel mult 6 luni de la data comunicării rezultatelor.

(3)  Organismele de formare profesională au obligaţia de a organiza şi desfăşura examenul de absolvire prevăzut la alin. (1) cu respectarea condiţiilor prevăzute în cadrul cap. IV"

20. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 49. - Incălcarea dispoziţiilor prezentului regulament constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile titlului X din Legea nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare."

21. Articolul 51 se abrogă.

22.  După anexa nr. 2 la regulament se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa la prezentul regulament.

Art. II. - Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării acestuia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare de pe site-ul www.cnvmr.ro.

ANEXA

(Anexa nr. 3 la regulament)

Denumirea şi sigla organismului de formare profesională

CERTIFICAT DE FORMARE PROFESIONALĂ CONTINUĂ

Domnul/doamna........................................................................, având CNP................................................., a participat la

(denumirea cursurilor de formare profesională continuă sau a acţiunilor cu caracter ştiinţific şi profesional) .............................................................................................. organizat de (denumirea organismului de formare profesională) ................................................................., la (localitatea)....................................,în perioada..........................., cu durata totală de (nr. de ore)..........................şi a promovat în data de..................examenul aferent cursului urmat, cu nota...........

Seria.................Nr...............................

Numele, funcţia şi semnătura reprezentantului legal

L.S.

Data eliberării..................................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 9/2011

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 9 din 2011
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 9/2011
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu