Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 893 din 20 iulie 2006

pentru aprobarea Normelor privind autorizarea pentru activitatea de distributie angro de medicamente

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 655 din 28 iulie 2006



Având în vedere prevederile titlului XVII „Medicamentul" cap. VII „Distribuţia angro a medicamentelor" art. 788 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,

văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale farmaceutice si aparatură medicală nr. 2.273 din data de 20 iulie 2006,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice,

ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

Art.  1.  -  Se aprobă Normele privind autorizarea pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente,prevăzute  în   anexa  care  face   parte   integrantă  din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin intră în vigoare la data de 28 iulie 2006, dată la care se abrogă cap. II „Depozitul farmaceutic" din anexa nr. II la Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 626/2001, publicat în Monitorul Oficial al României,  Partea I,  nr. 629 din 8 octombrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Art. 3. - Direcţia generală farmaceutică şi aparatură medicală va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătăţii publice,

Gheorghe Eugen Nicolăescu

ANEXĂ

NORME

privind autorizarea pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente

Art. 1. - (1) Distribuţia angro de medicamente se desfăşoară de către persoane juridice române, denumite distribuitori angro de medicamente, în unităţi denumite depozite de medicamente.

(2)   Distribuţia angro de medicamente se desfăşoară în baza unei autorizaţii pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente emise de Ministerul Sănătăţii Publice, conform modelului nr. 1.

(3)  Autorizaţia pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente este însoţită de anexa/anexe care face/fac parte integrantă din aceasta, emisă/emise pentru fiecare sediu/sedii în care se desfăşoară activitate de distribuţie angro, denumite puncte de lucru, conform modelului nr. 2.

Art. 2. - (1) Autorizaţia pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente poate fi eliberată de Ministerul Sănătăţii Publice la solicitarea unei persoane juridice române.

(2) Depozitul de medicamente poate deţine mai multe puncte de lucru în care se desfăşoară activitate de distribuţie angro, fiecare dintre acestea fiind autorizate în conformitate cu prezentele norme şi înscrise în anexa/anexele la autorizaţie.

Art. 3. - (1) Depozitele de medicamente distribuie numai medicamente care deţin autorizaţie de punere pe piaţă eliberată conform legii.

(2)    Prin excepţie de la alin. (1), depozitul de medicamente poate distribui medicamente fără autorizaţie de punere pe piaţă în situaţiile prevăzute la art. 699 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, pe baza unei aprobări exprese a Ministerului Sănătăţii Publice.

(3)  Depozitul de medicamente poate deţine şi distribui şi alte produse, cum ar fi: cosmetice, suplimente alimentare, dispozitive medicale, plante şi produse din plante, cu respectarea legislaţiei specifice domeniului respectiv de activitate, care vor fi stocate în zone distincte.

Art. 4. - In vederea obţinerii autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente, solicitantul depune la Ministerul Sănătăţii Publice următoarele documente:

a)   formularul standard pentru solicitarea autorizaţiei, conform modelului nr. 3;

b)   certificatul de înregistrare al societăţii comerciale, emis de oficiul registrului comerţului, şi certificatul constatator privind înregistrarea adresei sediului punctului/punctelor de lucru;

c)  schiţa spaţiului/spaţiilor, descrierea acestora;

d)  personalul angajat - organigrama;

e)  contractul de muncă sau dovada exercitării profesiei în formă liberală, pentru o normă întreagă cu durata timpului de lucru de 8 ore pentru farmacistul-şef, certificatul de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, eliberat în condiţiile legii;

f)  contractul de muncă şi autorizaţia de liberă practică, pentru asistenţii de farmacie;

g)  dovada deţinerii spaţiului;

h) dovada depunerii sumei de autorizare prevăzute de lege pentru fiecare punct de lucru;

i) dovada angajării persoanei calificate şi documentele care să ateste îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 12;

j) documentul eliberat de Agenţia Naţională a Medicamentului care să ateste respectarea Regulilor de bună practică de fabricaţie, în cazul depozitelor de medicamente care deţin substanţe farmaceutice ce urmează a fi divizate, ambalate şi etichetate în vederea distribuirii lor.

Art. 5. - (1) In termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete se efectuează inspecţia în vederea eliberării autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

(2)  In cazul unei documentaţii incomplete, termenul de 30 de zile calendaristice se calculează de la data completării documentaţiei.

(3)  In cazul unui raport de inspecţie favorabil, emiterea autorizaţiei nu poate depăşi termenul prevăzut la art. 789 alin. (1)' din Legea nr. 95/2006.

Art. 6. - (1) Ministerul Sănătăţii Publice poate refuza emiterea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente dacă s-a constatat că informaţiile conţinute în dosarul de autorizare nu sunt corecte sau dacă raportul de inspecţie a spaţiului propus este nefavorabil.

(2) In astfel de cazuri se notifică solicitantul, care va putea răspunde în maximum 30 de zile calendaristice, prezentându-şi opinia. Ministerul Sănătăţii Publice va decide asupra emiterii autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

Art. 7. - (1) Deţinătorul unei autorizaţii pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente trebuie să anunţe în scris Ministerul Sănătăţii Publice asupra intenţiei de mutare a sediului pentru care a primit autorizaţia.

(2) In vederea autorizării noului sediu, deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente depune la Ministerul Sănătăţii Publice următoarele documente:

a)   formularul standard cu secţiunile 2 şi 3 completate;

b)  schiţa spaţiului şi descrierea acestuia;

c)   certificatul constatator privind înregistrarea sediului punctului de lucru pentru care se doreşte autorizarea;

d)  dovada deţinerii spaţiului;

e)   dovada depunerii sumei de autorizare prevăzute de lege;

f)  originalul autorizaţiei, însoţit de anexa corespunzătoare punctului de lucru.

(3)  In cazul unei documentaţii complete şi al unui raport de inspecţie favorabil, se aplică prevederile art. 5.

(4)   In cazul unui raport de inspecţie nefavorabil, se aplică prevederile art. 6.

Art. 8. - Suspendarea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente se face de către Ministerul Sănătăţii Publice în următoarele situaţii:

a)  la cererea deţinătorului autorizaţiei, pentru o perioadă determinată de cel mult un an; reluarea activităţii se poate face numai cu înştiinţarea Ministerului Sănătăţii Publice, la expirarea acestui termen sau în intervalul acestuia şi în baza unui raport de inspecţie favorabil;

b)  de către Ministerul Sănătăţii Publice, în conformitate cu prevederile art. 788 alin. (6) şi ale art. 836 lit. g) şi h) din Legea nr. 95/2006;

c)   în cazul unor deficienţe majore, în condiţiile prevăzute la art. 22 alin. (1);

d)  în condiţiile prevăzute la art. 23 alin. (1).

Art. 9. - Retragerea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente se face de către Ministerul Sănătăţii Publice în următoarele situaţii:

a)   la cererea deţinătorului autorizaţiei, în baza unei solicitări scrise, însoţită de informaţii referitoare la stocul de medicamente existent şi la lichidarea acestuia;

b)  de către Ministerul Sănătăţii Publice, în conformitate cu prevederile art. 788 alin. (6) din Legea nr. 95/2006;

c)   în cazul unor deficienţe majore, în condiţiile prevăzute la art. 22 alin. (1).

Art. 10. - (1) In cazul pierderii sau distrugerii autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente, eliberarea unei noi autorizaţii este condiţionată de dovada publicării unui anunţ privind pierderea sau distrugerea autorizaţiei într-un cotidian de circulaţie naţională.

(2) Autorizaţiile de funcţionare emise până la data intrării în vigoare a prezentelor norme se vor preschimba, în baza documentelor prevăzute la art. 4 şi a unui raport de inspecţie favorabil, după cum urmează:

-   în funcţie de termenul de valabilitate a acestora, preschimbarea se va face până la expirarea termenului, dar nu mai mult de un an;

-   în cazul celor fără termene de valabilitate explicite, într-o perioadă de un an.

Art. 11. - Sunt exceptate de la deţinerea unei autorizaţii pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente persoanele juridice care deţin o autorizaţie de fabricaţie pentru distribuţia produselor proprii acoperite de această autorizaţie.

Art. 12. - Autorizaţia pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente include obligaţia de serviciu public a distribuitorului, precum şi obligaţia de a respecta următoarele:

a)   să deţină cantităţi suficiente din medicamentele corespunzătoare majorităţii denumirilor comune internaţionale prevăzute în Nomenclatorul de medicamente de uz uman, asigurând o aprovizionare continuă;

b)   să aibă posibilitatea asigurării cu medicamente a beneficiarilor din spaţiul geografic în care îşi desfăşoară activitatea şi posibilitatea de livrare a medicamentelor în maximum 24 de ore;

c)  să deţină spaţii, instalaţii şi echipamente potrivite şi adecvate pentru asigurarea conservării şi distribuţiei medicamentelor în conformitate cu condiţiile precizate de producător, precum şi sisteme informatice capabile să gestioneze şi să urmărească trasabilitatea produselor în interiorul entităţii juridice şi până la beneficiar;

d)  să fie condus de un farmacist, denumit farmacist-şef, să deţină personal suficient şi o persoană calificată care să îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 757, 758, 759 şi 760 din Legea nr. 95/2006; distribuitorul angro de medicamente care deţine mai multe puncte de lucru poate avea angajată o singură persoană care să îndeplinească funcţia de persoană calificată numai în cazul în care volumul de activitate permite îndeplinirea corectă şi în totalitate de către aceasta a sarcinilor ce îi revin;

e)   să permită accesul persoanelor responsabile cu inspecţia la spaţiile, instalaţiile şi echipamentele prevăzute la art. 790 lit. a) din Legea nr. 95/2006;

f)   să se aprovizioneze cu medicamente numai de la persoane juridice care, la rândul lor, deţin o autorizaţie pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente sau sunt exceptate de la obţinerea unei astfel de autorizaţii conform legii;

g)   să furnizeze medicamentele numai persoanelor juridice care, la rândul lor, deţin o autorizaţie pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente sau sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice să furnizeze medicamente către populaţie în România (farmacii şi drogherii), cu condiţia respectării prevederilor legislaţiei în vigoare referitoare la clasificarea, deţinerea şi eliberarea medicamentelor;

h) să aibă un plan de urgenţă care să asigure implementarea efectivă a oricărei retrageri de pe piaţă ordonată de Agenţia Naţională a Medicamentului sau efectuată în cooperare cu fabricantul ori deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentul în cauză;

i) să păstreze evidenţa fie în forma facturilor de vânzare/cumpărare, fie pe calculator, fie în orice formă, consemnând pentru orice tranzacţie următoarele informaţii:

-  data operaţiunii efectuate;

-  denumirea medicamentului, numele şi ţara de origine ale fabricantului;

-     modul de prezentare, forma farmaceutică, concentraţia substanţelor active, mărimea ambalajului;

-  seria şi data expirării;

-   numărul certificatului de calitate şi/sau al buletinului de analiză, după caz;

-  cantitatea primită sau furnizată;

-  numele şi adresa furnizorului sau destinatarului, după caz;

j) să ţină şi să pună la dispoziţie Ministerului Sănătăţii Publice evidenţa prevăzută la lit. i), în scopul inspecţiilor, pentru o perioadă de 5 ani;

k) să respecte principiile şi regulile de bună practică de distribuţie pentru medicamente, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii publice;

l) să ofere informaţiile solicitate de Ministerul Sănătăţii Publice în ceea ce priveşte tipul şi condiţiile de conservare referitoare la oricare medicament pe care îl manipulează, îl depozitează sau îl distribuie;

m) să menţină aceleaşi caracteristici ale spaţiilor de depozitare, ale echipamentelor şi mijloacelor de transport ca şi în momentul autorizării;

n) să informeze Ministerul Sănătăţii Publice în cel mai scurt timp despre orice modificare structurală intenţionată sau încetare de utilizare a unor spaţii la care se referă autorizaţia pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

Art. 13. - Personalul de specialitate (farmacişti şi asistenţi de farmacie) trebuie să îndeplinească condiţiile legii privind exercitarea profesiei.

Art. 14. - (1) Farmaciştii îşi pot exercita profesia în cadrul depozitului de medicamente în regim salarial şi/sau independent, respectând prevederile Codului muncii, şi în baza unei fişe de post care precizează responsabilităţile, sarcinile şi autoritatea lor.

(2)  Farmacistul-şef şi persoana calificată pot fi schimbaţi sau înlocuiţi în absenţă numai cu o persoană care are aceeaşi calificare şi îndeplineşte aceleaşi cerinţe.

(3)  Funcţia de farmacist-şef nu poate fi îndeplinită decât într-o singură unitate de distribuţie, respectiv depozit de medicamente sau farmacie.

Art. 15. - Farmacistul-şef şi persoana calificată trebuie să aibă cunoştinţe despre:

a)   prevederile relevante din titlul XVII „Medicamentul" din Legea nr. 95/2006;

b)   Regulile de bună practică de distribuţie angro de medicamente;

c)   medicamentele comercializate de către distribuitor şi condiţiile necesare pentru depozitarea şi distribuţia lor;

d)   categoriile de persoane cărora li se pot distribui medicamente;

e)   condiţiile autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente pentru care sunt desemnaţi răspunzători.

Art. 16. - In vederea îndeplinirii responsabilităţilor lor farmacistul-şef şi persoana calificată trebuie:

a)  să aibă acces direct la deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente sau la directorul general;

b)   să aibă acces în toate zonele, spaţiile şi la toate înregistrările legate de activităţile desfăşurate la nivelul depozitului de medicamente;

c)   să verifice regulat şi să monitorizeze toate zonele, localurile sau spaţiile;

d)    să acorde atenţie deosebită managementului activităţilor autorizate, acurateţii şi calităţii înregistrărilor, respectării procedurilor de operare stabilite, calităţii manipulării şi a echipamentului de depozitare;

e)  să întocmească şi să păstreze evidenţe referitoare la delegarea responsabilităţilor lor.

Art. 17. - Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente trebuie să asigure o procedură de operare referitoare la primirea comentariilor şi sugestiilor din partea farmacistului-şef şi a persoanei calificate şi de înregistrare a acţiunilor ce decurg din acestea.

Art. 18. - Activitatea de distribuţie angro de medicamente şi toate locaţiile cuprinse în autorizaţia pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente sunt supuse inspecţiilor regulate efectuate de Inspecţia farmaceutică. Se pot organiza inspecţii o dată la 2 ani şi ori de câte ori este nevoie, în baza unei grile de inspecţie, alcătuită în funcţie de tipul de inspecţie, ce va fi comunicată anterior distribuitorului.

Art. 19. - Inspecţia verifică dacă deţinătorii autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente respectă condiţiile pentru autorizare, reglementările privind medicamentele şi dacă unitatea funcţionează în conformitate cu Regulile de bună practică de distribuţie angro de medicamente.

Art. 20. - In principal, inspectorii farmacişti sunt împuterniciţi:

a)  să inspecteze spaţiile de distribuţie;

b)  să preleveze probe;

c)  să examineze documente.

Art. 21. - (1) In urma inspecţiei, inspectorul întocmeşte un raport de inspecţie, din care o copie se transmite deţinătorului autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

(2)   Raportul de inspecţie se va întocmi în baza unei grile de inspecţie, ce va fi comunicată anterior distribuitorului. Grilele de inspecţie vor fi întocmite în vederea autorizării, evaluării şi pentru inspecţiile tematice şi vor putea fi vizualizate pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice.

(3)    Dacă se constată deficienţe, acestea vor fi consemnate în raport, cu propuneri de remediere şi termene de rezolvare.

Art. 22. - (1) In cazul unor deficienţe critice sau majore, prin raport se poate propune refuzul, modificarea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

(2) Se va transmite deţinătorului autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente o notă cuprinzând decizia şi motivele care au stat la baza acesteia. Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente va avea la dispoziţie o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru a răspunde, prezentând opinia sa în scris, sau va solicita o audienţă la Ministerul Sănătăţii Publice cu privire la deciziile transmise.

Art. 23. - (1) Dacă inspectorul consideră că deficienţele constatate pun în pericol sănătatea publică, informează Ministerul Sănătăţii Publice care va decide asupra suspendării autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente, cu efect imediat pentru o perioadă de până la 3 luni.

(2)   Această suspendare poate fi reînnoită pentru alte perioade de până la 3 luni dacă Ministerul Sănătăţii Publice consideră necesar acest lucru.

(3)  Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente poate contesta decizia de suspendare sau de retragere a acesteia în termen de 7 zile calendaristice de la primirea deciziei. Inspecţia farmaceutică are obligaţia de a verifica temeiul contestaţiei în termen de 7 zile calendaristice. Pe perioada cumulată a celor două termene menţionate mai sus, se menţine decizia de suspendare sau de retragere a autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente.

Art. 24. - Documentele privind evidenţa medicamentelor stupefiante şi psihotrope şi arhivarea acestora respectă prevederile legilor specifice.

Art. 25. - Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente va deţine toate documentele şi informaţiile necesare pentru asigurarea trasabilităţii căii de stocare, transferului intern între depozite şi distribuţiei fiecărui medicament.

Art. 26. - Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente va deţine toate documentele prevăzute de Regulile de bună practică de distribuţie angro de medicamente.

Art. 27. - Clădirea în care urmează să se organizeze şi să se desfăşoare activitatea de distribuţie a medicamentelor trebuie:

a) să fie amplasată într-o zonă în a cărei vecinătate nu există poluanţi, astfel încât să se elimine riscul contaminării medicamentelor deţinute;

b)    să dispună de suprafeţe suficiente necesare organizării şi desfăşurării tuturor activităţilor specifice de distribuţie;

c)   să permită evacuarea produselor în situaţii de necesitate (inundaţii, incendii etc);

d)  să dispună de căi de acces distincte pentru personal şi pentru medicamente;

e)  să dispună de toate facilităţile necesare desfăşurării activităţii de distribuţie şi respectării în totalitate a Regulilor de bună practică de distribuţie angro de medicamente;

f)  să dispună de spaţiu destinat repausului, de vestiare şi grupuri sanitare;

g)  să aibă asigurate protecţie şi pază.

Art. 28. - Spaţiul/spaţiile destinat/destinate depozitării medicamentelor trebuie să fie amplasat/amplasate la parterul clădirilor. In cazul amplasării pe mai multe niveluri, se vor asigura echipamente şi căi de acces adecvate pentru medicamente.

Art. 29. - Spaţiile în care urmează să se desfăşoare activitatea de depozitare a medicamentelor trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

a)   să aibă dimensiuni suficiente pentru păstrarea în ordine a diferitelor categorii de produse: produse disponibile pentru comercializare, produse returnate, reclamate, în carantină, care trebuie păstrate în anumite condiţii particulare (temperatură, umiditate etc.) sau care necesită evidenţe specifice conform legislaţiei în vigoare (stupefiante şi psihotrope);

b)    să deţină spaţii izolate destinate produselor identificate ca necorespunzătoare sau expirate;

c)   să dispună de spaţii distincte pentru recepţia, respectiv expediţia medicamentelor, astfel amplasate încât să se realizeze un flux logic al activităţilor, cu acces direct dinspre şi înspre rampa de recepţie-expediţie;

d)   să dispună de spaţii dedicate depozitării produselor care necesită măsuri de siguranţă şi securitate speciale;

e)   pavimentele şi pereţii spaţiilor de depozitare trebuie să fie acoperite cu materiale uşor lavabile;

f)  să se asigure o iluminare corespunzătoare astfel încât toate operaţiile să se desfăşoare cu acurateţe şi în siguranţă.

Art. 30. - Spaţiile de depozitare vor fi dotate cu:

a)    echipamente pentru verificarea şi menţinerea temperaturii şi umidităţii, însoţite de certificate de conformitate şi de dovada calibrării acestora;

b)   echipamente de protecţie împotriva rozătoarelor şi insectelor;

c)  rafturi metalice, paleţi şi dulapuri;

d)   un sistem care să prevină accesul persoanelor neautorizate în aceste spaţii.

Art. 31. - (1) Deţinătorul autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente trebuie să dispună de mijloace de transport dotate cu echipamente care să asigure şi să monitorizeze pe toată perioada transportului aceleaşi condiţii de conservare ca şi spaţiile de depozitare, recomandate de producător pentru menţinerea calităţii medicamentelor.

(2)   Ambalarea medicamentelor se va face astfel încât pe durata transportului să se menţină identitatea, integritatea şi calitatea acestora. Ambalajele trebuie să fie inscripţionate cu elemente de identificare a distribuitorului şi a beneficiarului.

(3)  Produsele din categoria stupefiante şi psihotrope vor fi transportate în containere şi vehicule care să asigure securitatea conform legislaţiei specifice.

Art. 32. - In înţelesul prezentelor norme, termenii şi noţiunile folosite au următoarele semnificaţii:

-   carantină - statutul medicamentelor, separate fizic sau prin alte mijloace eficiente, în aşteptarea unei decizii asupra acceptării sau respingerii lor;

-    deficienţă - orice abatere de la prevederile prezentelor norme şi ale Regulilor de bună practică de distribuţie angro de medicamente, constatată de un inspector în timpul unei inspecţii şi care este menţionată în scris în raportul de inspecţie; deficienţele se clasifică în deficienţe critice, majore şi altele;

-   deficienţă critică - orice deficienţă care conduce la apariţia unei situaţii cu risc imediat sau latent asupra sănătăţii publice, ca de exemplu: echipamentul utilizat pentru menţinerea condiţiilor de temperatură pe durata stocării şi a transportului nu funcţionează sau există dovezi ale funcţionării lui defectuoase; farmacistul-şef şi persoana calificată nu îndeplinesc cerinţele prevăzute de legislaţie; există dovezi privind falsificarea datelor şi a înregistrărilor;

-   deficienţă majoră - orice deficienţă care indică o abatere majoră de la Regulile de bună practică de distribuţie angro de medicamente şi de la condiţiile de autorizare sau o combinaţie de alte deficienţe, niciuna nefiind majoră, dar care împreună pot reprezenta o deficienţă majoră, ca de exemplu: spaţiu de depozitare insuficient care poate să conducă la aglomerare de produse, confuzii şi posibilitate de eroare la eliberare; nu sunt respectate şi marcate corespunzător zonele de carantină, retragere, returnare, rechemare; echipamentele nu sunt calibrate şi nu sunt păstrate înregistrări; personal insuficient sau instruit insuficient şi lipsa delegării responsabilităţilor pentru farmacistul-şef şi persoana calificată; lipsa procedurilor de operare prevăzute de Regulile de bună practică de distribuţie angro de medicamente; programul de autoinspecţie lipseşte sau este inadecvat, lipsesc înregistrările;

-   număr de serie (lot) - combinaţie caracteristică de cifre şi/sau de litere care identifică în mod specific o serie;

-   procedură - descrierea operaţiunilor care trebuie efectuate, a precauţiilor care trebuie luate şi a măsurilor care trebuie aplicate şi care sunt direct sau indirect legate de distribuţia corectă a medicamentelor;

-   retragere - decizia luată pentru retragerea de pe piaţă a uneia sau a mai multor serii de medicamente şi procedura de punere în aplicare a acestei decizii;

-   serie - o cantitate definită dintr-o materie primă, material de ambalare sau produs prelucrat într-un singur proces ori într-o serie de procese, astfel încât să poată fi considerată omogenă;

-    sistem informatic - un sistem care include introducerea de date, prelucrarea electronică şi furnizarea informaţiei destinate a fi utilizată fie pentru raportare, fie pentru control automat;

-   trasabilitate - capacitatea de a regăsi istoricul, utilizarea şi localizarea unui medicament pus pe piaţă prin intermediul unei identificări înregistrate;

-   validare - operaţiunea prin care se demonstrează că orice procedură, proces, echipament, material, activitate sau sistem conduce în mod real la rezultatele prestabilite.

Art. 33. - Modelele nr. 1 -3 fac parte integrantă din prezentele norme.

MODELUL Nr. 1

ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

Str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, 70109, Bucureşti, telefon şi fax: 0040213072550; 548

AUTORIZAŢIE   PENTRU   ACTIVITATEA

DE   DISTRIBUŢIE   ANGRO   DE   MEDICAMENTE

Nr...................... Data .........................

Acordată în baza art. 788 alin. 1 din cap. VII „Distribuţia angro a medicamentelor" al titlului XVII „Medicamentul" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice

Societăţii Comerciale ................................................................................................

Sediul social ..............................................................................................................

Pentru activitatea de distribuţie angro a medicamentelor, aşa cum este definită în art. 695 pct. 16 din Legea nr. 95/2006, desfăşurată în depozitul/depozitele cu sediul/sediile prezentat/prezentate în anexa/anexele ataşată/ataşate, care face/fac parte integrantă din prezenta autorizaţie.

Ministrul sănătăţii publice,

................................................

MODELUL Nr. 2

ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

Str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, 70109, Bucureşti, telefon şi fax: 0040213072550; 548

ANEXA Nr.................... Data ...........................

la

AUTORIZAŢIA   PENTRU   ACTIVITATEA

DE   DISTRIBUŢIE   ANGRO   DE   MEDICAMENTE   Nr.......................

Societatea Comercială   ............................................................................................

Sediul punctului de lucru  .........................................................................................

Farmacist-şef .............................................................................................................

Ministrul sănătăţii publice,

...................................................

MODELUL Nr. 3*)

ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

Direcţia Generală Farmaceutică şi Aparatură Medicală

Strada Cristian Popişteanu nr. 1-3,sector1, 70109, Bucureşti,

TEL:(004021) 307.25.50 • FAX: (004021) 307.25.48

Formular standard pentru solicitarea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente

Notă - acest formular este structurat în secţiuni. Secţiunea 1 trebuie completată numai o singură dată pentru fiecare solicitare. Câte o copie a Secţiunilor 2-3 va trebui însă completată pentru fiecare spaţiu ce va fi inclus în autorizaţie

După completare, se trimite la

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

Direcţia Generală Farmaceutică şi Aparatură Medicală

Strada Cristian Popişteanu nr. 1-3, sector 1

Bucureşti,

70109

ROMANIA

*) Modelul nr. 3 este reprodus în facsimil.

ROMÂNIA

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE

Direcţia Generală Farmaceutică şi Aparatură Medicală

Strada Cristian Popişteanu nr. 1-3,sector1. 70109, Bucureşti,

TEL:(004021) 307.25.50 • FAX: (004021) 307.25.48

Formular standard pentru solicitarea autorizaţiei pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente

VĂ RUGĂM SĂ COMPLETAŢI TOATE SECŢIUNILE RELEVANTE DIN ACEST FORMULAR LA MAŞINĂ SAU CU LITERE DE TIPAR, LIZIBIL

Secţiunea 1:Informaţii administrative

1.1        Informaţii despre solicitant

Numărul autorizaţiei:      |__________________________________________________|

(dacă există deja)

Societatea:      |__________________________________________________|

Tipul de activitate:          |__________________________________________________|

Numele solicitantului:     |__________________________________________________|

Adresa:    

                   

Cod poştal:             

                                           

Telefon:

Mobil: |___________________________|   Fax:  |_____________________________|           

Email: |_______________________________________________________________|

Solicitaţi în numele celui care necesită Autorizaţia? (de exemplu, sunteţi un consultat/ reprezentat) dacă DA vă rugăm să completaţi secţiunea 1.2

                                                                                                     |_| Da               |_| Nu

1.2 Date de contact pentru comunicări (dacă sunt diferite de cele de mai sus)

Nume de contact:       |__________________________________________________|

Numele societăţii:      |__________________________________________________|

Adresă:                     

Cod poştal: |_____________________|  Telefon: |_____________________|

Mobil:        |_____________________|  Fax:        |_____________________|

Email:        |____________________________________________________|

1.3 Adresă de corespondenţă {dacă e diferită de adresa deţinătorului autorizaţiei)

Nume de contact:   |______________________________________________________|

Societate:     |______________________________________________________|

Adresă:                 

Cod poştal: |_____________________|  Telefon:  |_____________________|

Mobil:         |_____________________|  Fax:        |_____________________|

Email:         |____________________________________________________|

1.4 Informaţii generale

Societatea dumneavoastră este autorizată şi pentru distribuţie cu amănuntul?  |_|Da   |_|Nu

Sectiunea 2:Informatii despre spatiu

2.1  Detalii despre spaţiu

O copie a Secţiunilor 2 si 3 trebuie completată pentru fiecare spaţiu inclus în Autorizaţie

Numele societăţii: |______________________________________________________|

                           |______________________________________________________|

Adresă:              

Cod poştal:              |______________________________________________________|

Nume de contact:    |______________________________________________________|

Telefon:    |____________________________|    Fax:  |___________________|

Mobil:      |____________________________|                   

Email:         |______________________________________________________|

2.2 Destinaţia produselor din spaţiul respectiv

Sunt produse de uz uman?                                                        |_| Da          |_| Nu

2.3  Tipuri de spaţii

Export |_|                Exclusiv distribuţie |_|                         Depozitare şi manipulare  |_|

                                                                               

                                                                                   Altele, vă rugăm să precizaţi: |_|

2.4 Categorii de produse manipulate in acest spaţiu

Vă rugăm să precizaţi ce categorii de produse sunt manipulate în acest spaţiu prin bifarea căsuţei corespunzătoare

OTC     |_|       Cu reţetă    |_|       Medicamente de         |__|           Produse biologice   |__|

                                                                     spital

                                                          Altele                    |    |   Medicamente din plante |__|

Numele societăţii: |_______________________|  Adresa: |_______________________| 

2.5 Clase de produse

Lichide sterile în volume mari                                                                                     |__| Da        |__| Nu

Lichide sterile în volume mici {inclusiv picături oculare)                                               |__| Da        |__| Nu

Forme farmaceutice sterile semi-solide (inclusiv creme şi unguente sterile)                   |__| Da        |__| Nu

Forme farmaceutice sterile in forma solida inclusive pulberi sterile                               |__| Da        |__| Nu

Alte produse sterile                                                                                                   |__| Da        |__| Nu

Dacă aţi bifat Alte, vă rugăm să precizaţi:

Lichide nesterile (inclusiv soluţii,, siropuri şi suspensii)                                               |__| Da        |__| Nu   

Forme farmaceutice sterile semi-solide {inclusiv creme şi unguente nesterile)             |__| Da        |__| Nu      

Forme farmaceutice nesterile în formă solidă (inclusiv comprimate, capsule,               |__| Da        |__| Nu 

supozitoare şi pulberi                    

Alte produse nesterile                                                                                              |__| Da        |__| Nu

Dacă aţi bifat Alte,  vă rugăm să precizaţi:

     2.6 Activitati specifice ale spatiului

Vă rugăm să răspundeţi ia întrebările de mai jos pentru a indica pe care din următoarele activităţi urmează să le desfăşuraţi în spaţiul respectiv

Se importă medicamente fără APP din Spaţiul Economic European?                      |__| Da        |__| Nu             

Se manipulează medicamente cu caracter "special"?                                               |__| Da        |__| Nu

Se manipulează medicamente provenite din importuri paralele?                               |__| Da        |__| Nu

Numele societăţii:|_______________________|  Adresa: |_______________________|

     2.7 Alte informatii

Următoarele informaţii sunt necesare in vederea inspecţiei, dar nu vor apărea pe autorizaţie.

Se manipulează produse aflate sub control (de ex., stupefiante)?                            |__| Da        |__| Nu

Operaţi cu produse ce necesită răcire sau depozitare la temperaturi scăzute?          |__| Da        |__| Nu

Este spaţiul în siguranţă şi pregătit pentru inspecţie?                                                |__| Da        |__| Nu    

                                                                                                                                                                                                               

Intenţionaţi să operaţi un sistem de asigurare a calităţii?                                          |__| Da        |__| Nu

                                                                         

Cunoaşteţi Regulile de Bună Practică de Distribuţie privind documentaţia               |__| Da        |__| Nu

necesară şi controlul calităţii?

Există Proceduri de Operare aşa cum se precizează în Regulile de Bună Practică    |__| Da        |__| Nu

de Distribuţie? Vă rugăm să ataşaţi o copie.

Metoda de Distribuţie

Poştă                                                                                                                         |__| Da        |__| Nu

Curierat                                                                                                                     |__| Da        |__| Nu

Curierat propriu                                                                                                         |__| Da        |__| Nu

Marfa ridicată de clienţi                                                                                              |__| Da        |__| Nu

 

Măsuri pentru produsele care necesita condiţii speciale de transport                            |__| Da        |__| Nu

Altele                                                                                                                         |__| Da        |__| Nu

Dacă aţi bifat Alte, vă rugăm să precizaţi:

2.8 Echipament / facilităţi ale spaţiului

Pe o foaie separată, vă rugăm să faceţi o descriere scurtă despre echipamentele disponibile pentru depozitarea şi distribuţia medicamentelor.

Numele societăţii: |_______________________|  Adresa: |_______________________|

Sectiunea 3:Persoane numite

Vă rugăm să indicaţi în caseta de mai jos numele persoanelor care lucrează în acest spaţiu.

          Personal                                                              Numele

Farmacist şef

Persoana calificată

Pentru fiecare tip de personal listat în caseta de mai sus, vă rugăm să completaţi una din paginile corespunzătoare de mai jos.

Numele societăţii:|_______________________| Adresa: |_______________________|

     3.1.Persoane Numite

Toate solicitările trebuie să includă un CV relevant şi fiecare nominalizare să fie semnată

Titlu:           |Farmacist sef|              CNP   |___________________________________|

Prenume:     |____________________________________________________________|

Nume:         |____________________________________________________________|

Adresă:

Cod poştal:  |________________________|    Telefon:    |________________________|

Fax:   |________________________|    Mobil:       |________________________|

Email:          |___________________________________________________________|

Vă rugăm să indicaţi statutul dumneavoastră

Angajat permanent        |_|

Numele societăţii: |_______________________| Adresa: |_______________________|

Descrieţi experienţa dumneavoastră în domeniile de mai jos:

a)    Manipulare, depozitare şi distribuţie de medicamente şi

b)    tranzacţii de vânzare sau procurare de medicamente.

In plus, trebuie să aveţi cunoştinţe despre:

a)    Legislaţia naţională în domeniu

b)    Directiva 2001/83/CE consolidată

c)    Regulile de bună practică de distribuţie angro a medicamentelor si Ghidul de Bună Practică de Distribuţie / Guidelines on Good Distribution Practice of medicinal Products for human use (94/C 63/03)

d)    Reglementările privind substanţele şi produsele stupefiante

Calificări (relevante pentru autorizare)

Experienţă (date pe scurt despre angajări şi responsabilităţi relevante pentru autorizare)

Numele societăţii:|_____________________| Adresa: |_____________________|

Asociaţii profesionale:

Subsemnatul confirm cu bună credinţă că informaţiile furnizate mai sus sunt corecte şi complete. Sunt de acord să fiu numit Farmacist sef pe Autorizaţie.

Semnătura:   _____________________________________      Data: ______

Nume în clar:    _____________________________________

Semnătura

solicitantului: _____________________________________        Data:_______

Nume în clar: _____________________________________

Numele societăţii:  |_________________|   Adresa: |___________________________|

3.2.Persoane Numite                            

Toate solicitările trebuie să includă un CV relevant şi fiecare nominalizare să fie semnată

Titlu:     |Persoană calificată|      CNP |_________________________________|

Prenume:         |_________________________________________________________|

Nume:    |_________________________________________________________|

Adresă:

Cod postal:  |_____________________|  Telefon: |_____________________________|

Fax:    |_____________________|     Mobil: |____________________________|

Email:           |__________________________________________________________|

Vă rugăm să indicaţi statutul dumneavoastră

Angajat permanent       |_|

Numele societăţii: |_______________________|  Adresa: |_______________________|

Descrieţi experienţa dumneavoastră în domeniile de mai jos:

a)    Manipulare, depozitare şi distribuţie de medicamente şi

b)    tranzacţii de vânzare sau procurare de medicamente.

In plus, trebuie să aveţi cunoştinţe despre:

a)    Legislaţia naţională în domeniu

b)    Directiva 2001/83/CE consolidată

c)    Regulile de bună practică de distribuţie angro a medicamentelor si Ghidul de Bună Practică de Distribuţie / Guidelines on Good Distribution Practice of medicinal Products for human use (94/C 63/03)

d)    Reglementările privind substanţele şi produsele stupefiante

Calificări (relevante pentru autorizare)

Experienţă (date pe scurt despre angajări şi responsabilităţi relevante pentru autorizare)

Sectiune 4:Comentarii

Vă rugăm să prezentaţi orice altă informaţie care poate veni în sprijinul solicitării dumneavoastră. Puteţi de asemenea, detalia orice schimbări ale adresei, nume ale persoanelor etc.

Secţiunea 5: Declaraţie

Eu/noi solicităm eliberarea unei Autorizaţii pentru activitatea de distribuţie angro de medicamente pentru deţinătorul propus în acest formular pentru activităţile la care se referă această autorizaţie.

5.1a Activităţile se vor desfăşura numai în conformitate cu informaţiile declarate în formular sau furnizate odată cu acesta.

5.2b Declar pe proprie răspundere că informaţiile pe care le-am furnizat în acest formular sunt corecte şi complete.

Semnătura: __________________________          Data:_______________

Nume în clar: __________________________

Calitatea în care a fost semnat:


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 893/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 893 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu