ORDIN
Nr. 89 din 23 octombrie 1995
pentru aprobarea Instructiunilor privind acordarea diplomei de "Maestru in
arta culinara"
ACT EMIS DE: MINISTERUL TURISMULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 126 din 18 iunie 1996
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Ministrul turismului,
in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea
si functionarea Ministerului Turismului,
avand in vedere prevederile Ordinului nr. 138/1949/17 aprilie/9 mai 1995 al
ministrului muncii si protectiei sociale si al presedintelui Comisiei Nationale
pentru Statistica prin care se aproba Clasificarea ocupatiilor din Romania
(C.O.R.) si in care este inclusa functia de maestru in arta culinara,
vazand nota de fundamentare elaborata de Directia generala de strategie si
reforma in turism si avizata de Asociatia Nationala a Bucatarilor si
Cofetarilor din Turism si de Institutul National de Formare si Management
pentru Turism,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Instructiunile privind acordarea diplomei de "Maestru in
arta culinara", care fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de strategie si reforma in turism va aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon
INSTRUCTIUNI
privind acordarea diplomei de "Maestru in arta culinara"
CAP. 1
Dispozitii generale
1. In vederea stimularii perfectionarii profesionale si cresterii calitatii
preparatelor culinare se acorda diploma de "Maestru in arta culinara"
conform prezentelor instructiuni.
2. Diploma de "Maestru in arta culinara" se elibereaza de
Ministerul Turismului in urma promovarii examenului organizat de Institutul
National de Formare si Management pentru Turism in colaborare cu Asociatia
Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism.
3. Examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru in arta
culinara" se organizeaza din 2 in 2 ani, de regula in cursul lunii noiembrie,
la Institutul National de Formare si Management pentru Turism din Bucuresti.
Primul examen urmeaza sa se organizeze in luna noiembrie 1996.
CAP. 2
Conditii de participare la examen
4. Pot participa la examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru in
arta culinara" bucatari, cofetari si patiseri, care indeplinesc
urmatoarele conditii:
4.1. - au absolvit, pana la data examenului, invatamantul liceal, cu sau
fara diploma de bacalaureat, sau o scoala profesionala de profil;
4.2. - sunt incadrati intr-o unitate/sectie de productie culinara sau de
patiserie-cofetarie;
4.3. - au o vechime in meserie de cel putin 12 ani. In mod exceptional pot
fi admisi la concurs si lucratori cu o vechime de 10 ani, care au participat la
doua concursuri nationale de arta culinara;
4.4. - au participat in ultimii 3 ani la cel putin un curs de perfectionare
si la un concurs national de arta culinara.
CAP. 3
Inscrierea la examen
5. Pentru inscrierea la examen candidatii trebuie sa intocmeasca dosarul de
inscriere care va cuprinde:
5.1. - cererea de inscriere;
5.2. - curriculum vitae din care sa rezulte:
- datele personale de identificare (numele, prenumele, data si locul
nasterii, starea civila, domiciliul);
- locul de munca actual;
- pregatirea profesionala (scolile absolvite, perfectionarile, anul
absolvirii);
- experienta profesionala (locurile de munca, perioada, meseria, functia);
- participarea la manifestari interne si internationale de gastronomie
(manifestarea, organizatorii, perioada, premiile/distinctiile obtinute);
- preocupari pe linia promovarii si diversificarii sortimentelor de
preparate culinare, de patiserie-cofetarie (retete proprii,
specialitati/sortimente generalizate la vanzare etc.);
- cunostinte de limbi straine;
- alte preocupari profesionale;
5.3. - copii legalizate de pe actele de absolvire a studiilor liceale sau
profesionale de profil, a cursurilor de calificare/specializare/perfectionare;
5.4. - copii de pe diplomele obtinute de candidat la concursuri interne sau
internationale de gastronomie (inclusiv diploma de participare);
5.5. - recomandari profesionale din partea agentului economic unde este
angajat candidatul;
5.6. - lista materiilor prime si auxiliare, cu denumirea completa a
sortimentului si cantitatea necesara pentru preparatele ce se vor realiza la
libera alegere a concurentului in cadrul probei practice a examenului.
6. Dosarele de inscriere se inainteaza comisiei de organizare si de desfasurare
a examenului pana la data de 31 mai a anului in care se organizeaza concursul.
7. Comunicarea admiterii sau respingerii dosarului de participare la examen
se face de catre comisia de organizare si de desfasurare a examenului in termen
de maximum 30 de zile de la data primirii acestuia.
Contestatiile impotriva respingerii dosarului de participare la examen se
depun la Ministerul Turismului in termen de 15 zile de la primirea comunicarii
de respingere.
8. Candidatul admis sa participe la examen va transmite la Institutul
National de Formare si Management pentru Turism o copie de pe recipisa postala
pentru virarea in contul Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din
Turism a taxei de participare la examen. Recipisa postala originala va fi
prezentata de candidat in ziua examenului.
CAP. 4
Organizarea si desfasurarea examenului
9. Organizarea examenului se face de catre Institutul National de Formare
si Management pentru Turism, cu sprijinul Asociatiei Nationale a Bucatarilor si
Cofetarilor din Turism, sub indrumarea Ministerului Turismului.
10. Pentru pregatirea si desfasurarea examenului se constituie Comisia de
organizare si de desfasurare a examenului pentru acordarea diplomei de
"Maestru in arta culinara", in urmatoarea componenta:
a) presedinte - directorul general al Institutului National de Formare si
Management pentru Turism;
b) vicepresedinte - presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si
Cofetarilor din Turism;
c) membri:
- reprezentantul Ministerului Turismului cu atributii pe linia pregatirii
si perfectionarii personalului din retea;
- reprezentantul Institutului National de Formare si Management pentru
Turism, seful colectivului de gastrotehnica;
- reprezentantul Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din
Turism;
d) secretar - un reprezentant al Institutului National de Formare si
Management pentru Turism.
11. Comisia de organizare si de desfasurare a examenului pentru acordarea
diplomei de "Maestru in arta culinara" are urmatoarele atributii:
11.1. - anunta examenul in presa de doua ori, in cel putin doua ziare
centrale, in prima decada a lunii aprilie a anului in care se organizeaza
examenul;
11.2. - organizeaza primirea dosarelor candidatilor;
11.3. - examineaza dosarele si stabileste lista candidatilor admisi la
examen;
11.4. - anunta candidatii admisi sau respinsi la examen;
11.5. - stabileste tematica examenului, precum si modul de evaluare a
probelor scrise si practice;
11.6. - pregateste organizarea examenului (salile de desfasurare,
echipamentele, materiile prime si auxiliare necesare si intreprinde orice alte
actiuni in vederea organizarii si desfasurarii acestuia);
11.7. - tipareste diplomele in forma anexata;
11.8. - tine evidenta posesorilor acestor diplome;
11.9. - stabileste nivelul taxei de participare.
12. Examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru in arta
culinara" va consta in sustinerea a doua probe:
- proba scrisa;
- proba practica.
13. Pentru evaluarea probelor de examinare se constituie Comisia de
evaluare a examenului, formata din:
a) presedinte - un membru desemnat de conducerea Asociatiei Nationale a
Bucatarilor si Cofetarilor din Turism;
b) membri:
- 2 maestri in arta culinara, laureati ai unor concursuri nationale si
internationale de gastronomie, respectiv un bucatar si un cofetar-patiser;
- 2 maistri-instructori de la Institutul National de Formare si Management
pentru Turism cu experienta, respectiv un bucatar si un cofetar;
d) secretar - desemnat de Institutul National de Formare si Management
pentru Turism, fara drept de evaluare.
14. Rezultatele evaluarii probelor de examinare se consemneaza intr-un
proces-verbal, care va sta la baza acordarii diplomelor si care se semneaza de
toti membrii comisiei.
CAP. 5
Dispozitii finale
15. Costurile privind organizarea si desfasurarea examenului se suporta din
taxele de participare si din sponsorizari.
16. Se recomanda agentilor economici cu profil de alimentatie din sectorul
public si privat sa incadreze titularii acestor diplome in functia de maestru
in arta culinara, conform Clasificarii ocupatiilor din Romania (C.O.R.).
17. Agentii economici vor mediatiza pe titularii diplomelor de "Maestru
in arta culinara" ca o garantie a calitatii preparatelor culinare si a
produselor de cofetarie-patiserie servite in unitatile respective.
ANEXA 1
---------------------------------------------------
| ROMANIA |
| MINISTERUL TURISMULUI |
| |
| DIPLOMA |
| de |
| MAESTRU IN ARTA CULINARA |
| |
| Se acorda dlui (dnei) ................... , |
| nascut(a) la ........... pentru inalta |
| calificare profesionala si rezultatele obtinute |
| la examenul sustinut in data de............. . |
| |
| Ministrul turismului, |
| |
| Comisia de evaluare, |
| |
| Bucuresti, .......... |