E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 522/798/317 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 522 din 11 august 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 798 din 25 august 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 317 din 3 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 650 din 12 septembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare nr. 133.626 din 6 august 2003, intocmit de Directia generala de implementare si reglementare,
    avand in vedere prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata si modificata prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si oficiile judetene pentru protectia consumatorilor si al municipiului Bucuresti, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 122/298/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, continutul, originea, prezentarea, compozitia, calitatea si etichetarea mierii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 610 din 27 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.

                     p. Ministrul agriculturii,
                     padurilor, apelor si mediului,
                     Petre Daea,
                     secretar de stat

                     Ministrul sanatatii,
                     Mircea Beuran

                     Presedintele Autoritatii Nationale
                     pentru Protectia Consumatorilor,
                     Rovana Plumb,
                     secretar de stat

    ANEXA 1

                                 NORME
privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile si compozitia mierii

    Art. 1
    (1) Prezentele norme se aplica produselor definite in anexa nr. I la prezentele norme.
    (2) Caracteristicile si compozitia produselor prevazute la alin. (1) sunt prevazute in anexa nr. II la prezentele norme.
    Art. 2
    Normele generale privind etichetarea alimentelor se aplica in cazul produselor definite in anexa nr. I, in urmatoarele conditii:
    1. Termenul "miere" se aplica numai produsului definit in anexa nr. I pct. 1 si este utilizat, in cazul comercializarii, pentru a desemna produsul respectiv.
    2. Denumirile produselor incluse in anexa nr. I pct. 2 si 3 se aplica numai produselor definite in anexa nr. I si se utilizeaza, in cazul comercializarii, pentru a desemna produsele respective.
    Aceste denumiri pot fi inlocuite cu denumirea simpla "miere", cu exceptia mierii filtrate, a mierii in faguri, a mierii cu bucati de fagure sau a bucatilor de fagure in miere si a mierii destinate industriei:
    a) in cazul mierii destinate industriei, cuvintele "pentru gatit" apar pe eticheta in imediata apropiere a denumirii produsului;
    b) cu exceptia mierii filtrate sau a mierii destinate industriei, pe langa denumirea produselor se mai pot adauga informatii cu privire la:
    - originea florala sau vegetala, daca produsul provine integral sau in principal din sursa indicata si prezinta caracteristicile organoleptice, fizico-chimice si microscopice ale sursei;
    - originea regionala, teritoriala sau topografica, daca produsul provine integral din sursa indicata;
    - criterii calitative specifice.
    3. In cazul in care s-a utilizat mierea destinata industriei ca ingredient al unui produs alimentar mixt, termenul "miere" poate fi utilizat in denumirea produsului alimentar mixt in locul termenului "miere destinata industriei", insa in lista ingredientelor se va utiliza termenul definit in anexa nr. I pct. 3.
    4. Pentru mierea importata, tara sau tarile de origine de unde s-a recoltat mierea sunt indicate pe eticheta.
    Totusi, in cazul in care mierea provine din mai multe state membre ale Uniunii Europene sau tari terte, mentiunea respectiva se poate inlocui cu una dintre urmatoarele mentiuni, dupa caz:
    - "amestec de miere provenita din CE";
    - "amestec de miere provenita din spatiul extracomunitar";
    - "amestec de miere provenita din CE si spatiul extracomunitar".
    Art. 3
    In cazul mierii filtrate si al mierii destinate industriei, recipientele pentru mierea in vrac, ambalajele si documentele de comercializare precizeaza in mod clar denumirea integrala a produsului, conform anexei nr. I pct. 2.2 lit. f) si pct. 3.
    Art. 4
    Toate informatiile prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile si sa nu permita stergerea.
    Art. 5
    Metodele de analiza pentru verificarea compozitiei si caracteristicilor mierii sunt conforme cu cele din CODEX STAN 12-1981 Rev. 1 (1987) pentru miere si/sau cu cele din STAS 784/3-89 "Miere de albine. Metode de analiza".

    ANEXA 1
    la norme

                DENUMIREA, DESCRIEREA SI DEFINITIILE PRODUSELOR

    1. Mierea este substanta naturala dulce produsa de albinele Apis mellifera din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor ori din excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma, combinandu-le cu substante proprii specifice, le aduna, le deshidrateaza, le depoziteaza si le lasa in faguri pentru a se matura.
    2. Principalele tipuri de miere sunt urmatoarele:
    2.1. in functie de origine:
    a) miere din inflorescenta sau miere din nectar - mierea obtinuta din nectarul plantelor;
    b) miere din secretie zaharoasa - mierea obtinuta in special din excretiile insectelor care se hranesc prin suctiune din plante (Hemiptera) pe sectiunile vii ale plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor;
    2.2. in functie de modul de producere si/sau de prezentare:
    a) miere in fagure - mierea depozitata de albine in celulele fagurilor fara larve (puieti), nou-construiti, sau pe peretii subtiri ai structurii fagurelui, obtinuta numai din ceara de albine si vanduta in faguri intregi capaciti sau in sectiuni de astfel de faguri;
    b) miere cu bucati de fagure sau bucati de fagure in miere - mierea care contine una sau mai multe bucati de fagure;
    c) miere scursa - mierea obtinuta prin drenarea fagurilor fara larve (puieti) deschisi (decapaciti);
    d) miere extrasa - mierea obtinuta prin centrifugarea fagurilor fara larve (puieti) deschisi (decapaciti);
    e) miere presata - mierea obtinuta prin presarea fagurilor fara larve (puieti), cu sau fara incalzire moderata la o temperatura de maximum 45 grade C;
    f) miere filtrata - mierea obtinuta prin indepartarea materiilor straine organice si anorganice, ceea ce duce la indepartarea, in mod semnificativ, a polenului.
    3. Mierea destinata industriei - mierea:
    a) care este adecvata pentru utilizare industriala sau ca ingredient in alte alimente care sunt ulterior procesate; si
    b) care poate:
    - sa prezinte un gust ori miros strain; sau
    - sa fi inceput sa fermenteze ori sa fi fermentat; sau
    - sa fi fost supraincalzita.

    ANEXA 2
    la norme

                   CARACTERISTICILE SI COMPOZITIA MIERII

    1. Mierea contine diferite tipuri de zaharuri, in special fructoza si glucoza, si alte substante, precum acizi organici, enzime si particule solide provenite din timpul colectarii mierii.
    - Culoarea mierii variaza de la tipul de miere aproape incolor pana la cel maro inchis.
    - Consistenta poate sa fie fluida, vascoasa sau partial ori integral cristalizata.
    - Gustul si aroma variaza in functie de planta de origine.
    2. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza in orice produs destinat consumului uman, se interzice adaugarea in miere a oricarui ingredient alimentar, inclusiv a aditivilor alimentari, sau orice alt adaos cu exceptia mierii.
    Mierea nu trebuie sa contina, pe cat posibil, materii organice sau anorganice straine compozitiei sale. Cu exceptia pct. 3 din anexa nr. I la norme, mierea nu trebuie sa prezinte gusturi sau arome straine, nu trebuie sa fie in proces de fermentare, sa prezinte aciditate modificata artificial ori sa fi fost supusa unui procedeu de incalzire, astfel incat enzimele naturale sa fi fost fie distruse, fie inactivate in mod semnificativ.
    3. Fara a se aduce prejudicii prevederilor pct. 2.2 lit. f) din anexa nr. I la norme, nu se poate indeparta polenul sau un alt element constitutiv al mierii, cu exceptia cazului in care acest lucru nu poate fi evitat in momentul indepartarii materiilor straine organice sau anorganice.
    4. In cazul in care se introduce pe piata ca miere sau cand se utilizeaza in orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici privind compozitia:

    4.1. Continutul in zaharuri
    4.1.1. Continutul de fructoza si glucoza (suma celor doua)
    - mierea din inflorescenta                                 minimum 60g/100g
    - mierea din secretie zaharoasa, amestecuri de miere       minimum 45g/100g
    din secretie zaharoasa si miere din inflorescenta

    4.1.2. Continutul de zaharoza
    - in general                                               maximum 5g/100g
    - salcam fals (Robinia pseudoacacia), lucerna              maximum 10g/100g
    (Medicago sativa), Menzies Banksia (Banksia menziesii),
    French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus
    camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia
    milliganii), Citrus sp.
    - lavanda (Lavandula sp.), limba-mielului                  maximum 15g/100g
    (Borago officinalis)

    4.2. Umiditate
    - in general                                               maximum 20%
    - iarba-neagra (Calluna) si mierea destinata               maximum 23%
    industriei alimentare in general
    - mierea destinata industriei, obtinuta din iarba-neagra   maximum 25%
    (Calluna)

    4.3. Continutul de substante insolubile in apa
    - in general                                               maximum 0,1g/100g
    - miere presata                                            maximum 0,5g/100g

    4.4. Conductivitate electrica
    - mierea care nu este enumerata mai jos si amestecuri      maximum 0,8 mS/cm
    ale acestor tipuri de miere
    - mierea din secretie zaharoasa si mierea de castane,      maximum 0,8 mS/cm
    precum si amestecuri ale acestora, cu exceptia celor
    enumerate mai jos
    - exceptii: capsun (Arbustus unedo), bell heather
    (Erica), eucalipt, tei (Tilia sp.), iarba-neagra
    (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum),
    arborele de ceai (Melaleuca sp.)

    4.5. Aciditate libera
    - in general                                               maximum 50
                                                               miliechivalenti
                                                               acid la
                                                               1.000 grame
    - mierea destinata industriei                              maximum 80
                                                               miliechivalenti
                                                               acid la
                                                               1.000 grame

   4.6. Activitate diastazica si continut de
   hidroximetilfurfural (HMF) determinat dupa procesare si
   amestecare
    a) Activitate diastazica (scara Schade)
    - in general, cu exceptia mierii destinate industriei      minimum 8
    - tipuri de miere cu continut scazut de enzime naturale    minimum 3
    (de exemplu mierea de citrice) si
    cu un continut de HMF de maximum 15 mg/kg
    b) Continut de HMF
    - in general, cu exceptia mierii destinate industriei      maximum 40 mg/kg
                                                               [sub rezerva
                                                               prevederilor
                                                               lit. a) a doua
                                                               liniuta]
    - tipuri de miere cu origine declarata din regiuni         maximum 80 mg/kg
    cu clima tropicala si amestecuri de astfel de tipuri de
    miereSmartCity5

COMENTARII la Ordinul 798/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 798 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 158 2004
     Ai nevoie de împrumut ?? Oferim împrumuturi cu 3%, oferim împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumut de afaceri, împrumut privat, împrumuturi auto, împrumuturi hoteliere, împrumut studențesc, împrumut personal Împrumuturi de refinanțare a locuințelor, pentru mai multe detalii Email: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: + 16892107004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu