ORDIN Nr. 796
din 10 septembrie 2007
privind aplicarea masurii de
retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru campania viticola
2007-2008
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 672 din 2 octombrie 2007
Având în vedere prevederile:
• Regulamentului (CE) nr.
927/2007 de introducere a unei măsuri tranzitorii privind tratamentul
produselor secundare vitivinicole prevăzut de Regulamentul Consiliului (CE) nr.
1.493/1999 pentru anul viticol 2007-2008 pentru România;
• art. 27 pct. 8 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei
vitivinicole;
• art. 50 şi 51 din Regulamentul Comisiei (CE) nr.
1.623/2000 de stabilire a modalităţii de aplicare a Regulamentului (CE) nr.
1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte
mecanismele pieţei;
• Regulamentului (CE) nr. 884/2001 de stabilire a
normelor de aplicare privind documentele de însoţire a transporturilor de
produse vitivinicole şi evidenţele obligatorii în sectorul vitivinicol;
• Regulamentului (CE) nr.
1.282/2001 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului Consiliului
(CE) nr. 1.493/1999 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, în ceea
ce priveşte strângerea de informaţii pentru identificarea produselor vinicole
pentru controlul pieţei vitivinicole şi de modificare a Regulamentului Comisiei
(CE) nr. 1.623/2000;
• Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi
dezvoltării rurale nr. 234/2004 privind aprobarea documentelor de însoţire a
transporturilor de produse vitivinicole şi evidenţelor obligatorii în sectorul
vitivinicol;
• Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor
şi mediului nr. 75/2004 privind aprobarea documentelor de evidenţă a producţiei
vitivinicole: declaraţii de stocuri, declaraţii de recoltă şi declaraţii de
producţie;
• art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în
sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările
şi completările ulterioare;
• art. 111 lit. k) din Hotărârea Guvernului nr.
1.134/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi
vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
văzând Referatul de aprobare nr. 591 din 22 august 2007
al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Pentru campania viticolă 2007-2008,
persoanele fizice sau juridice ori grupurile de persoane care procesează
struguri pentru vin au obligaţia de a aplica prezenta măsură de retragere sub
control a subproduselor vitivinicole până la data de 31 iulie 2008.
Art. 2. - Procedura de punere în aplicare a măsurii de retragere sub control a subproduselor
vitivinicole este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remeş
ANEXĂ
PROCEDURA
de punere în aplicare a măsurii de retragere sub
control a subproduselor vitivinicole
CAPITOLUL I
Definiţii
1.1. Retragerea sub control a subproduselor
vitivinicole - măsura prin care producătorii sunt
obligaţi să gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia
şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform
prevederilor prezentului ordin.
1.2. Denaturarea drojdiei de vin - acţiunea de adăugare a unei substanţe străine în drojdia de vin,
astfel încât din produsul rezultat
să nu mai poată fi extras un vin apt pentru consumul uman.
1.3. Drojdia de vin -
reziduul care se depune după fermentaţia alcoolică şi în timpul stocării
vinului în recipienţi sau care rezultă în urma aplicării tratamentelor
autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului.
1.3.1. Se consideră drojdie de vin şi reziduul depus în
recipienţii cu must de struguri după tratamente autorizate sau în timpul
stocării, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului.
1.4. Tescovina -
reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi.
1.5. Producătorul - orice persoană fizică ori juridică sau orice grupare de astfel de
persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din
must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încă în fermentare,
din producţia proprie ori din achiziţii.
CAPITOLUL II
Persoanele care au obligaţia aplicării măsurii de retragere sub control
2.1. Producătorii care obţin o cantitate mai mare de
10 hl de vin şi/sau must sunt obligaţi să depună şi să înregistreze, în
conformitate cu art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în sistemul
organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificările şi
completările ulterioare, declaraţia de stocuri, recoltă şi producţie la
direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi a municipiului
Bucureşti, denumite în continuare DADR, compartimentul inspecţii.
2.2. Producătorii prevăzuţi la pct. 2.1 au obligaţia
de a retrage întreaga cantitate de subproduse vitivinicole rezultate în urma
procesului de vinificare, potrivit obligaţiei minime de retragere sub control,
ce se acoperă prin tescovină şi drojdie, exprimate în volume grade alcool şi
hl.
2.3. Implementarea sistemului de retragere sub control
a subproduselor vitivinicole (drojdie şi tescovină) la producători se face de
către DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de
implementare.
2.4. Producătorii care înstrăinează mustul, mustul
concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevăzută la
pct. 4.2.
2.5. Producătorii care achiziţionează mustul, mustul
concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevăzută la pct.
4.2.
2.6. Producătorii care produc vinuri spumante sunt
exceptaţi de la obligaţia prevăzută la pct. 4.2, pentru cantităţile
corespunzătoare vinurilor spumante produse.
CAPITOLUL III
Cerinţe privind caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole care
fac obiectul măsurii
3.1. Tescovina proaspătă rezultată în urma procesului
de vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să
îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică
potenţială:
a) 2,1 litri alcool pur la 100
kg de tescovină în cazul vinurilor albe DOC;
b) 3 litri alcool pur la 100 kg de tescovină în
celelalte cazuri. Este interzisă suprapresarea tescovinei proaspete.
3.2. Drojdia de vin rezultată în urma procesului de
vinificaţie, care va fi supusă măsurii de retragere sub control, trebuie să
îndeplinească următoarele caracteristici minime privind tăria alcoolică:
a) 3,5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în
cazul vinurilor albe DOC;
b) 5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în
celelalte cazuri.
Este interzisă suprapresarea drojdiei de vin.
3.3. In cazul în care caracteristicile minime
determinate ale subproduselor sunt mai mici decât cele prevăzute la pct. 3.1
şi/sau 3.2, producătorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse,
până la limita minimă prevăzută de prezentul ordin.
3.4. Obligaţia de retragere sub control a
subproduselor (% volum şi hl) se determină în funcţie de tăria alcoolică minimă
pe fiecare zonă viticolă şi categoria de calitate şi culoare a vinului obţinut,
astfel:
3.4.1. tăria alcoolică minimă pe zonele viticole din
România:
a) zona viticolă B: 8,5% vol.;
b) zona viticolă C I a: 9%
vol.;
c) zona viticolă C II: 9,5%
vol.;
3.4.2. cantitatea de alcool conţinută de subprodusele
vitivinicole va fi de cel puţin:
a) 10% din volumul de alcool conţinut în vinul de masă
alb, roz, roşu şi vinul DOC roşu;
b) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC alb.
3.5. Cantitatea minimă de subproduse ce trebuie supuse
retragerii sub control se determină astfel:
• cantitatea de vin obţinută (hl) x tăria alcoolică (în
funcţie de zona viticolă prevăzută la pct. 3.4.1) = X (hl şi % vol. alcool);
• X (volum şi hl) x procentul
(prevăzut la pct. 3.4.2) = Y, cantitatea minimă de suproduse vinicole ce
trebuie retrasă sub control (hl şi % vol. alcool).
CAPITOLUL IV
Modalitatea şi procedurile de retragere sub control a subproduselor vitivinicole
4.1. Modalităţi de retragere sub control a tescovinei
4.1.1. Retragerea sub control a tescovinei se face
prin:
a) folosirea acesteia la furajarea animalelor:
b) obţinerea compostului pentru fertilizarea
terenurilor agricole;
c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului;
d) distilarea pentru obţinerea de rachiu din tescovină
sau a alcoolului;
e) exportul în ţări terţe UE;
f) livrarea către un incinerator autorizat;
g) livrarea la o groapă ecologică autorizată;
h) orice alte proceduri prin care tescovina nu mai
poate fi folosită în vinificaţie.
4.1.2. Producătorii au obligaţia de a notifica în
scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic
Vitivinicol (I.S.C.T.V.) cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea procesului de vinificaţie.
4.1.3. Producătorii vor determina tăria alcoolică a
tescovinei proaspete certificată printr-un buletin de analiză şi o vor
înregistra în Fişa de evidenţă zilnică a tescovinei rezultate în urma
procesului de vinificaţie, prevăzută în anexa nr. 1a) la prezenta procedură.
Intreaga cantitate de tescovină va fi evidenţiată în
registrul de intrări/ieşiri.
Dovada îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub
control a tescovinei se va face prin documente justificative.
4.2. Modalităţi de retragere sub control a drojdiei
4.2.1. Retragerea sub control a drojdiei de vin se face
prin denaturare, introducându-se în masa acesteia cel
puţin 2 grame de clorură de
sodiu (NaCI)/kg sau 2 grame de clorură de potasiu (KCI)/kg.
4.2.2. Ulterior denaturării, drojdia de vin poate avea
următoarele destinaţii:
a) extragerea de acid tartric şi alte produse;
b) exportul în ţări terţe UE;
c) livrarea către un incinerator autorizat;
d) livrarea la o groapă ecologică autorizată sau staţie
de epurare a apelor uzate;
e) orice alte proceduri prin care drojdia de vin
devine improprie pentru a mai fi utilizată ulterior în vinificaţie.
4.2.3. Pentru procedura prevăzută la pct. 4.2.2 lit.
e), retragerea sub control a drojdiei de vin, este obligatorie obţinerea
avizului I.S.C.T.V.
4.2.4. Producătorii au obligaţia de a notifica în
scris inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu cel puţin 48 de ore înaintea
efectuării operaţiunii de denaturare.
4.2.5. Producătorii vor determina tăria alcoolică a
drojdiei de vin, certificată printr-un buletin de analiză, şi o vor înregistra
în Fişa de evidenţă zilnică a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de
separare, prevăzută în anexa nr. 16 la prezenta procedură.
Intreaga cantitate de drojdie de vin va fi evidenţiată
în registrul de intrări/ieşiri.
Dovada îndeplinirii obligaţiei prevăzute la pct. 4.2.1
lit. c) se va face prin întocmirea procesului-verbal de denaturare, prevăzut în
anexa nr. 2 la prezenta procedură.
4.3. Proceduri de retragere sub control a subproduselor
vitivinicole
4.3.1. I.S.C.T.V. este instituţia abilitată să
efectueze prin verificări scriptice şi faptice modul de realizare a măsurii de retragere sub control a subproduselor
vitivinicole pentru cel puţin 6% din totalul cantităţilor de subproduse
vitivinicole la nivel judeţean.
4.3.2. Pentru verificarea obligaţiei minime de
subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control,
inspectorul teritorial al I.S.C.T.V, va ridica un număr de 3 eşantioane
reprezentative pentru fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinării
tăriei alcoolice. Două dintre eşantioanele ridicate vor fi predate spre
efectuarea analizelor fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al
treilea eşantion, împreună cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va
rămâne la producător.
4.3.3. Recipientele în care se vor introduce
eşantioanele prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea
condiţiilor de păstrare, fără a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici
ai produsului de analizat. Procurarea recipientelor se va face de către
direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene.
CAPITOLUL V
5. Sancţiuni
5.1. Producătorii care nu vor aplica prevederile
prezentului ordin vor fi sancţionaţi astfel:
a) prin excluderea de la acordarea sprijinului
financiar provenit din fonduri naţionale şi/sau europene pentru următoarele
două campanii viticole;
b) prin aplicarea sechestrului
asupra unei cantităţi de vin echivalente cu cantităţile minime de subproduse
vitivinicole care trebuiau retrase sub control, care ulterior va fi supusă
procesului de denaturare conform punctului 4.2.1 de către organismul de
inspecţie al I.S.C.T.V.
ANEXA Nr. 1a) la procedură
FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
a tescovinei rezultate în urma procesului de
vinificaţie
Nr. crt.
|
Data
|
Raportul de vinificaţie
nr. ... data ...
|
Cantitatea de strugurivinificată
[kg (sau t)]
|
Culoarea strugurilor (albi/negri)
|
Destinaţia de producţie
|
Cantitatea de tescovină rezultată
(kg)
|
Potenţialul alcoolic al tescovinei
|
Observaţii
|
Vin DOC
|
Vin de masă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 1b) la procedură
FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
a drojdiei de vin
rezultate în urma procesului de vinificaţie
Nr. crt.
|
Data
|
Raportul de vinificaţie
nr. ... data ...
|
Cantitatea
rezultată
(kg)
|
Culoarea
vinului
(alb/roşu)
|
Categoria de calitate a vinului
|
Potenţialul alcoolic al drojdiei (%vol.)
|
Observaţii
|
Vin DOC
|
Vin de masă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 2 la procedură
Vizat
I.S.C.T.V.
PROCES-VERBAL
de realizare a denaturării drojdiei de vin rezultate
în urma Procesului de vinificaţie nr........din data de..............., încheiat astăzi,...............
Persona fizică/Societatea
Comercială............................................, cu domiciliul/sediul
social în............................................,
având CNP/CUI......................., reprezentat(ă)
prin....................................(acolo unde este cazul), în urma
notificării transmise în data
de.................a realizat procesul de denaturare a drojdiei de vin în
cantitate de..........kg, având o tărie alcoolică de......, conform buletinului de analiză eliberat
de....................., în data de................, peste care s-a
adăugat.........kg de NaCI sau KCI, urmând a avea următoarea destinaţie:.........................(prevăzută
la punctul 4.2.2 lit. a)-e).
Semnătura,