Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 5925 din 12 noiembrie 2009

pentru aprobarea metodologiei privind organizarea si desfasurarea cursului de initiere în limba romana si scolarizarea copiilor strainilor si a procedurilor referitoare la elaborarea, aprobarea si distribuirea programelor si manualelor cursului de initiere în limba romana pentru copiii strainilor care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere în Romania, precum si ai cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European

ACT EMIS DE: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 863 din 10 decembrie 2009



In conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 51/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării,

ministrul educaţiei, cercetării şi inovării, interimar, emite prezentul ordin.

Art. 1. - (1) Se aprobă Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi şcolarizarea copiilor străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi ai cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Se aprobă Procedurile referitoare la elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru copiii străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi ai cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.709/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind şcolarizarea copiilor străinilor care au dobândit statutul de refugiat în România şi a minorilor refugiaţi neînsoţiţi.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4. - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, Direcţia generală formare continuă, Direcţia generală buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, Direcţia acreditarea, evaluarea şi performanţa în cariera didactică, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, Institutul Limbii Române, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, precum şi unităţile de învăţământ duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Ministrul educaţiei, cercetam şi inovam, interimar,

Cătălin Ovidiu Baba,

secretar de stat

ANEXA Nr. 1

METODOLOGIE

privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi şcolarizarea copiilor străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi ai cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European

Art. 1. - (1) Prezenta metodologie se aplică copiilor minori ai următoarelor categorii de persoane:

a) străini care au dobândit o formă de protecţie în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare;

b) străini care au dobândit un drept de şedere în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

c) cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Prezenta metodologie se aplică şi copiilor străini minori neînsoţiţi care au dobândit drept de protecţie/şedere sau au solicitat drept de protecţie/şedere în România.

Art. 2. - (1) Familiile de străini menţionaţi la art. 1 alin. (1), care au în întreţinere copii în vârstă de până la 18 ani sau care au depăşit 18 ani, dar nu au încheiat studiile preuniversitare, au dreptul să solicite inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti înscrierea acestora în învăţământul preuniversitar.

(2) In cazul minorilor neînsoţiţi, menţionaţi la art. 1 alin. (2), dreptul de a solicita înscrierea în învăţământul preuniversitar revine reprezentanţilor legali desemnaţi.

Art. 3. -In vederea şcolarizării, copiii străinilor menţionaţi la art. 1 alin. (1), precum şi minorii neînsoţiţi menţionaţi la art. 1 alin. (2), care nu cunosc limba română, beneficiază de un curs de iniţiere în limba română.

Art. 4. - (1) Cererile de participare la cursurile de iniţiere în limba română, însoţite de copia legalizată a documentului de identitate, se depun de către unul dintre părinţi sau reprezentantul legal la inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sau la sediile centrelor teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări (ORI) In această din urmă situaţie, centrele teritoriale ale ORI transmit cererile de participare, însoţite de copiile legalizate ale documentelor de identitate, în termen de cel mult de 5 zile de la primire, inspectoratelor şcolare în a căror rază domiciliază beneficiarii.

(2) Inscrierea la cursurile de iniţiere în limba română se realizează, de regulă, în perioada 15-30 august, înainte de începutul fiecărui an şcolar.

(3) Dacă cererile de înscriere sunt depuse iniţial la centrele teritoriale ale ORI, acestea vor fi transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, nu mai târziu de data de 30 august. Cererile de înscriere şi copiile legalizate ale documentelor de identitate, transmise de centrele teritoriale ale ORI inspectoratelor şcolare judeţene/ale municipiului Bucureşti, vor fi însoţite de o adresă de înaintare oficială.

(4) In situaţia în care elevii nu pot fi înscrişi, din motive obiective, în perioada 15-30 august, se va putea solicita înscrierea şi participarea la curs, în cadrul grupelor deja constituite, pe baza unei cereri speciale adresate inspectoratului şcolar organizator.

Art. 5. - (1) Prin decizie a inspectorului şcolar general, în perioada 6-10 septembrie, este numit un inspector responsabil cu organizarea, monitorizarea şi evaluarea cursului de iniţiere în limba română.

(2) Prin decizie a inspectorului şcolar general, în perioada 6- 10 septembrie, este nominalizată unitatea şcolară sau, după caz, unităţile şcolare unde urmează să se desfăşoare cursul. Unităţii şcolare/unităţilor şcolare i/li se aduce la cunoştinţă nominalizarea, prin transmiterea deciziei inspectorului şcolar general, nu mai târziu de data de 11 septembrie.

(3) Unitatea şcolară/unităţile şcolare care organizează cursul va/vor stabili, prin decizia consiliului de administraţie, până cel târziu la data de 14 septembrie, spaţiul de desfăşurare, profesorul/profesorii care va/vor preda cursul şi orarul cursului.

Art. 6. - (1) Cursurile de iniţiere în limba română se desfăşoară pe durata unui an şcolar şi respectă structura anului şcolar stabilită anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

(2) Numărul de ore pe săptămână este de 4 (patru).

Art. 7. - (1) O grupă este constituită în medie din 15 elevi. Numărul minim de participanţi este de 10, iar numărul maxim de participanţi este de 20.

(2) Prin excepţie, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti poate aproba organizarea de grupe al căror efectiv depăşeşte numărul maxim sau este sub numărul minim de participanţi.

(3) In desfăşurarea activităţilor de învăţare a limbii române, în constituirea grupelor se va ţine cont de diferenţele de vârstă. Astfel, elevii vor fi organizaţi în cadrul a 3 grupe/categorii de vârstă, după cum urmează:

a) grupa/categoria de vârstă 6-10 ani;

b) grupa/categoria de vârstă 11-14 ani;

c) grupa/categoria de vârstă 15-18 ani. In cadrul acestei grupe vor fi înscrişi şi elevii care au depăşit 18 ani, dar nu au încheiat studiile preuniversitare.

Art. 8. - Predarea cursului de iniţiere în limba română se realizează pe baza programelor speciale, elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la ordin.

Art. 9. - (1) Elevii participanţi la curs beneficiază gratuit de manuale. Beneficiază gratuit de câte un manual şi profesorul/profesorii care susţine/susţin cursul.

(2) Distribuirea şi asigurarea manualelor se realizează în conformitate cu procedurile prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.

Art. 10. - (1) In perioada urmării cursului de iniţiere în limba română, în vederea acomodării şcolare, elevii străini pot participa, gratuit, la activităţi didactice cu caracter teoretic, practic şi recreativ organizate pentru elevii români, fără ca prezenţa lor să fie înregistrată în documente oficiale.

(2) Activităţile didactice cu caracter teoretic, practic şi recreativ la care participă elevii străini se aprobă în consiliul de administraţie al unităţii şcolare în care urmează să fie şcolarizaţi, după consultarea elevului şi a familiei acestuia.

Art. 11. - (1) La sfârşitul cursului de iniţiere în limba română, în perioada 1-15 iunie, elevii vor participa la o sesiune de evaluare a competenţelor lingvistice şi de stabilire a clasei în care vor fi integraţi pentru a urma studiile.

(2) Comisia de evaluare este alcătuită din directorul unităţii şcolare la care s-a desfăşurat cursul de iniţiere, 2 profesori de limba română, dintre care unul este profesorul care a susţinut cursul, un psihopedagog şcolar şi, după caz, un învăţător/institutor, respectiv 2 profesori de matematică.

(3) Comisia de evaluare este numită prin decizie a inspectorului şcolar general.

Art. 12. - (1) Directorul şcolii la care s-a desfăşurat cursul de iniţiere în limba română îndeplineşte funcţia de preşedinte al comisiei.

(2) Pentru categoriile de vârstă 11-14 ani, respectiv 15-18 ani, evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii române se realizează de către 2 profesori de limba română. Pentru categoria de vârstă 6-10 ani, comisia va include, alături de cei 2 profesori, şi un învăţător/institutor.

(3) Evaluarea nivelului de cunoaştere a limbii române are în vedere verificarea următoarelor competenţe:

a) înţelegerea semnificaţiei globale a unor mesaje orale;

b) construirea orală a unor enunţuri coerente pe o temă dată;

c) citirea unor texte şi desprinderea semnificaţiei lor globale;

d) scrierea corectă a unor enunţuri.

Art. 13. - (1) Studiile efectuate în ţara de origine, dovedite cu acte, sunt echivalate, conform prevederilor legale, de serviciul specializat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(2) Pentru elevii care au acte de studii, după echivalarea studiilor, ţinând cont de rezultatele obţinute la testul de limbă, comisia recomandă părinţilor sau susţinătorilor legali înscrierea candidatului, pentru anul şcolar următor, în anul de studiu corespunzător.

Art. 14. - In lipsa actelor de studiu, elevul va susţine, pe lângă testul de limbă, şi un test de verificare generală a cunoştinţelor de matematică. Comisia de evaluare va include, în această situaţie, şi 2 profesori de matematică.

Art. 15. - (1) Seturile de teste de matematică vor fi realizate, în termen de cel mult 3 luni de la aprobarea prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării a prezentei metodologii, de un grup de lucru care va include specialişti/experţi în domeniul matematicii din cadrul Direcţiei generale educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi al Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar.

(2) Seturile de teste realizate în cadrul grupului de lucru vor fi preluate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare In Invăţământul Preuniversitar. In urma unei solicitări scrise a inspectoratelor şcolare organizatoare către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, seturile de teste vor fi transmise către acestea şi utilizate în cadrul sesiunilor de evaluare de către comisiile constituite în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

Art. 16. - Pentru elevii care nu au acte de studii, în funcţie de rezultatele obţinute la testul de limbă şi testul de matematică, având în vedere vârsta şi studiile anterioare declarate de candidat, comisia recomandă părinţilor/reprezentanţilor legali înscrierea în anul de studiu corespunzător.

Art. 17. -In cazul în care copiii străini pentru care se solicită înscrierea în învăţământul preuniversitar vorbesc limba română, aceştia pot participa direct la testul de limbă română şi, după caz, la testul de verificare generală a cunoştinţelor de matematică, fără urmarea cursului de iniţiere în limba română.

Art. 18. - (1) Pentru toate categoriile de elevi, precizate la art. 13 alin. (2), art. 16 şi 17, recomandarea făcută părinţilor sau susţinătorilor legali privind înscrierea elevilor într-un anumit an de studiu se realizează prin consensul membrilor comisiei. In situaţia în care nu se realizează consensul membrilor comisiei, decizia finală revine preşedintelui comisiei.

(2) Recomandarea privind înscrierea elevilor într-un anumit an de studiu se consemnează în cadrul unui proces-verbal, semnat de toţi membrii comisiei. Pe semnătura preşedintelui comisiei se aplică ştampila unităţii şcolare în cadrul căreia s-a realizat evaluarea.

(3) Părinţii sau susţinătorii legali vor primi o adeverinţă din partea preşedintelui comisiei, cu ştampila unităţii şcolare. In cadrul acesteia se va înscrie recomandarea privind înscrierea elevilor într-un anumit an de studiu.

(4) Dacă părinţii sau susţinătorii legali sunt de acord cu recomandarea comisiei, consfinţirea acordului se face prin contrasemnarea adeverinţei de către părinţii sau susţinătorii legali ai elevilor. In acest caz, adeverinţa eliberată de comisia de evaluare, contrasemnată de părinţii sau susţinătorii legali ai elevilor, constituie documentul în baza căruia se va realiza înscrierea elevilor la şcoală.

(5) In cazul în care părinţii sau susţinătorii legali nu sunt de acord cu recomandarea comisiei de evaluare, acest fapt va fi consemnat în cadrul unui proces-verbal special. In această situaţie, părinţii sau susţinătorii legali au dreptul de a solicita înscrierea copiilor în sistemul preuniversitar românesc, în clasa pe care o doresc, şi îşi asumă integral responsabilităţile ce decurg din neacceptarea recomandării comisiei de evaluare.

Art. 19. -In situaţia în care, după o perioadă de timp, se constată o evidentă inadaptare şcolară a elevului, ca urmare a neatingerii standardelor sau a cunoaşterii insuficiente a limbii române, directorul şcolii poate decide, numai cu acordul părinţilor sau al reprezentantului legal desemnat, trecerea elevului într-o clasă inferioară celei frecventate până atunci sau trimiterea/retrimiterea la cursurile de învăţare a limbii române.

Art. 20. -In vederea depăşirii dificultăţilor de adaptare, pe perioada urmării cursului de iniţiere în limba română, cât şi ulterior, pe parcursul şcolarizării, elevii vor beneficia de asistenţa unui consilier şcolar psihopedagog din cadrul centrului judeţean de resurse şi asistenţă educaţională/al municipiului Bucureşti sau din cadrul unui cabinet de asistenţă psihopedagogică.

Art. 21. - (1) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Direcţia generală formare continuă, asigură formarea profesorilor care vor preda cursul de iniţiere în limba română.

(2) In realizarea activităţilor de formare a profesorilor, Direcţia generală formare continuă colaborează cu Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe.

(3) In vederea bunei organizări şi a susţinerii activităţilor de formare, de comun acord, Direcţia generală formare continuă, Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi Institutul Limbii Române pot stabili parteneriate cu diferite instituţii şi organizaţii acreditate/recunoscute din domeniu.

Art. 22. - Retribuţia profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face, în condiţiile legii, prin cumul sau plata cu ora.

Art. 23. - (1) In baza prevederilor art. 37 din cadrul Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea activităţilor legate de desfăşurarea activităţilor prevăzute în prezenta metodologie, referitoare la formarea profesorilor şi realizarea manualelor se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(2) Fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti organizator va suporta cheltuielile de transport necesare distribuirii manualelor pentru cursanţii din unităţile şcolare din subordine, în care se desfăşoară cursul de iniţiere în limba română.

(3) Plata profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face din bugetele unităţilor şcolare care organizează cursul, în condiţiile legii.

ANEXA Nr. 2

PROCEDURI

referitoare la elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru copiii străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum si ai cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European

Art. 1. - Predarea cursului de iniţiere în limba română se realizează pe baza unei programe speciale pentru cursurile de iniţiere în limba română pentru copiii străini, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

Art. 2. - (1) Revizuirea actualei programe sau elaborarea unei noi programe se realizează de un grup de lucru care va include specialişti/experţi în domeniul limbii şi literaturii române din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, precum şi 1-2 cadre didactice universitare, cu experienţă în predarea cursurilor de limbă română pentru studenţii străini.

(2) Programa elaborată în cadrul grupului de lucru va fi preluată de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, în vederea elaborării documentaţiei necesare aprobării prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

(3) In termen de cel mult 3 zile de la aprobare, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar realizează demersurile necesare în vederea postării programei pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Art. 3. - (1) Pentru predarea cursului de iniţiere în limba română se vor utiliza manualele aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(2) Stocul de manuale tipărite se păstrează în depozitul de manuale al ISMB.

Art. 4. - (1) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti care organizează cursul vor înainta o cerere la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, prin care solicită primirea unui număr de manuale corespunzător numărului de cursanţi înscrişi în anul şcolar respectiv şi numărului de profesori care predau cursul. Cererea va fi semnată de inspectorul şcolar general şi responsabilul pentru organizarea cursului din cadrul inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti.

(2) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti vor transmite la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, alături de cererea prin care solicită primirea manualelor, lista nominală a participanţilor la curs şi datele generale de identificare ale acestora, care vor include:

a) precizarea explicită a categoriei copiilor străini pentru care se solicită înscrierea la cursul de iniţiere în limba română (copii ai străinilor care au dobândit o formă de protecţie în România, copii ai străinilor care au dobândit un drept de şedere în România sau copii ai cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European);

b) ţara de provenienţă;

c) vârsta cursanţilor (anul de naştere).

(3) Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe analizează cererea şi documentele prezentate şi transmite o adresă de răspuns inspectoratelor şcolare judeţene prin care aprobă numărul de manuale solicitate şi transferul acestora din depozitul de manuale al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti către judeţul respectiv.

(4) Inspectoratele şcolare judeţene vor adresa cererea lor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, însoţită de o copie a aprobării Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(5) Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe solicită Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti transferul numărului de manuale către inspectoratele şcolare judeţene solicitante.

(6) Cheltuielile de transport/distribuire a manualelor vor fi suportate de inspectoratele şcolare judeţene solicitante.

(7) In cazul în care cererea pentru primirea manualelor aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe analizează această cerere şi transmite o adresă de răspuns prin care aprobă numărul de manuale solicitate, precum şi transferul acestora din depozitul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti către unităţile şcolare din municipiul Bucureşti care organizează cursul de iniţiere în limba română.

Art. 5. -Anual, până la data de 10 septembrie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti transmite la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar un raport referitor la situaţia manualelor distribuite, precizând numărul de manuale rămase în depozitul de manuale al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Art. 6. - (1) Inainte de epuizarea stocului de manuale pentru cursul de iniţiere in limba română, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar va declanşa procedurile legale de retipărire a acestora.

(2) Ca urmare a revizuirii programei sau a elaborării unei noi programe, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar va declanşa procedurile de elaborare si editare de noi manuale.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 5925/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 5925 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 5925/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu