Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 5924 din 12 noiembrie 2009

pentru aprobarea metodologiei privind organizarea si desfasurarea cursului de initiere în limba romana, a procedurilor referitoare la elaborarea, aprobarea si distribuirea programelor si manualelor cursului de initiere în limba romana si a procedurilor privind evaluarea participantilor la cursul de initiere în limba romana, pentru strainii adulti care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere în Romania, precum si pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spa?iului Economic European

ACT EMIS DE: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 858 din 9 decembrie 2009



In conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 51/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării,

ministrul educaţiei, cercetării şi inovării, interimar, emite prezentul ordin.

Art. 1. - (1) Se aprobă Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Se aprobă Procedurile referitoare la elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.

(3) Se aprobă Procedurile privind evaluarea participanţilor la cursul de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, Direcţia generală formare continuă, Direcţia generală buget-finanţe, patrimoniu şi investiţii, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, Institutul Limbii Române, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, precum şi unităţile de învăţământ duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

p. Ministrul educaţiei, cercetam şi inovam, interimar,

Cătălin Ovidiu Baba,

secretar de stat

ANEXA Nr. 1

METODOLOGIA

privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European

Art. 1. - Cursurile de iniţiere în limba română se adresează următoarelor categorii de adulţi:

a) străini care au dobândit o formă de protecţie în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare;

b) străini care au dobândit un drept de şedere în România, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

c)  cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. - (1) Categoriile de străini adulţi nominalizate la art. 1 beneficiază de dreptul de a participa gratuit la cursuri de iniţiere în limba română, o singură dată, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

(2) Cursurile de iniţiere în limba română prevăzute la art. 1 se organizează de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în colaborare cu centrele teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrări (ORI).

Art. 3. - (1) Cererile de participare la cursurile de iniţiere în limba română, însoţite de copia legalizată a documentului de identitate, se depun de către persoanele interesate la inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sau la sediile centrelor teritoriale ale ORI. In această din urmă situaţie, centrele teritoriale ale ORI transmit cererile de participare, însoţite de copiile legalizate ale documentelor de identitate, în termen de cel mult 5 zile de la primire, inspectoratelor şcolare în a căror rază domiciliază beneficiarii.

(2) In fiecare an şcolar, înscrierea la cursurile de iniţiere în limba română se realizează înainte de începutul cursurilor semestrului I, în perioada 25 august-5 septembrie.

(3) In situaţia în care cererile de înscriere sunt depuse iniţial la centrele teritoriale ale ORI, acestea vor fi transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti nu mai târziu de data de 5 septembrie. Cererile de înscriere şi copiile legalizate ale documentelor de identitate, transmise de centrele teritoriale ale ORI inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, vor fi însoţite de o adresă de înaintare oficială.

Art. 4. - (1) Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este numit un inspector responsabil cu organizarea, monitorizarea şi evaluarea cursului de iniţiere în limba română.

(2)  Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este nominalizată unitatea şcolară sau, după caz, unităţile şcolare unde urmează să se desfăşoare cursul. Unităţilor şcolare li se aduce la cunoştinţă nominalizarea, prin transmiterea deciziei inspectorului şcolar general, nu mai târziu de data de 11 septembrie.

(3) Unităţile şcolare care organizează cursul vor stabili, prin decizie a consiliului de administraţie, până cel târziu la data de 14 septembrie, spaţiul de desfăşurare, profesorul/profesorii care vor preda cursul, orarul cursului.

(4) Orarul cursului va fi stabilit pe baza consultării conducerii unităţii şcolare cu profesorul/profesorii care predau cursul şi cu participanţii sau reprezentanţi ai participanţilor la curs.

(5) Cursanţii vor fi înscrişi nominal într-un catalog special, în care se va consemna prezenţa la curs.

Art. 5. -In situaţia în care inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, respectiv unităţile şcolare nu dispun de spaţii corespunzătoare desfăşurării cursurilor de iniţiere în limba română, ORI va pune la dispoziţie spaţiile necesare în sediile centrelor teritoriale.

Art. 6. - (1) Cursurile de iniţiere în limba română se desfăşoară pe durata unui an şcolar şi respectă structura anului şcolar stabilită anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

(2) Numărul de ore pe săptămână este de 4 (patru).

Art. 7. - (1) O grupă este constituită în medie din 15 persoane. Numărul minim de participanţi este de 10, iar numărul maxim de participanţi este de 20.

(2) Prin excepţie, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti poate aproba organizarea de grupe al căror efectiv depăşeşte numărul maxim sau este sub numărul minim de participanţi.

Art. 8. - Predarea cursului de iniţiere în limba română se realizează pe baza programelor speciale, elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la ordin.

Art. 9. - (1) In conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie în România, participanţi la curs, beneficiază gratuit de manuale.

(2)  Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare, străinii adulţi care au dobândit un drept de şedere în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European achiziţionează manualele, contra cost, la începerea cursului.

(3)  Beneficiază gratuit de câte un manual şi profesorul/ profesorii care susţine/susţin cursul.

(4)  Distribuirea şi asigurarea manualelor se realizează în conformitate cu procedurile prevăzute în anexa nr. 2 la ordin.

Art. 10. - (1) In perioada 1-15 iunie se finalizează cursul de iniţiere în limba română, prin evaluarea cursanţilor, conform prevederilor prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.

(2) In urma evaluării, fiecare cursant va primi din partea unităţii şcolare organizatoare un certificat de participare, în care se va înscrie inclusiv nivelul de competenţă lingvistică dobândit, conform unuia dintre nivelurile de referinţă (A1.A2, B1, B2, C1, C2) precizate în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei. Modelul certificatului de participare este prezentat în anexa la anexa nr. 3 la ordin.

Art. 11. - (1) Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, prin Direcţia generală formare continuă, asigură formarea profesorilor care vor preda cursul de iniţiere în limba română pentru adulţi.

(2) In realizarea activităţilor de formare a profesorilor, Direcţia generală formare continuă colaborează cu Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe.

(3) In vederea bunei organizări şi a susţinerii activităţilor de formare, de comun acord, Direcţia generală formare continuă, Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi Institutul Limbii Române pot stabili parteneriate cu diferite instituţii şi organizaţii acreditate/recunoscute din domeniu.

Art. 12. - Retribuţia profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face, în condiţiile legii, prin cumul sau plata cu ora.

Art. 13. - (1) In baza prevederilor art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea activităţilor legate de desfăşurarea activităţilor prevăzute în prezenta metodologie, referitoare la formarea profesorilor şi realizarea manualelor, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(2)   Fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti organizator va suporta cheltuielile de transport necesare distribuirii manualelor pentru cursanţii din unităţile şcolare din subordine în care se desfăşoară cursul de iniţiere în limba română.

(3) Plata profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face din bugetele unităţilor şcolare care organizează cursul.

ANEXA Nr. 2

PROCEDURILE

referitoare la elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European

Art. 1. - Predarea cursului de iniţiere în limba română se realizează pe baza unei programe speciale pentru cursurile de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

Art. 2. - (1) Revizuirea programei în vigoare sau elaborarea unei noi programe se realizează de un grup de lucru care va include specialişti/experţi în domeniul limbii şi literaturii române din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, precum şi 1-2 cadre didactice universitare, cu experienţă în predarea cursurilor de limbă română pentru studenţii străini.

(2)  Programa elaborată în cadrul grupului de lucru va fi preluată de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, în vederea elaborării documentaţiei necesare aprobării prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării.

(3)  In termen de cel mult 3 zile de la aprobare, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar realizează demersurile necesare în vederea postării programei pe site-ul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Art. 3. - (1) Pentru predarea cursului de iniţiere în limba română pentru adulţi se vor utiliza manualele aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(2) Stocul de manuale tipărite se păstrează în depozitul de manuale al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Art. 4. - (1) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti care organizează cursul vor înainta o cerere la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, prin care solicită primirea unui număr de manuale corespunzător numărului de cursanţi înscrişi în anul şcolar respectiv şi numărului de profesori care predau cursul. Cererea va fi semnată de inspectorul şcolar general şi responsabilul pentru organizarea cursului din cadrul inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti.

(2) Inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti vor transmite la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, alături de cererea prin care solicită primirea manualelor, lista nominală a participanţilor la curs şi datele generale de identificare ale acestora, care vor include:

a)  precizarea explicită a categoriei de străini care solicită înscrierea la cursul de iniţiere în limba română;

b) ţara de provenienţă;

c) vârsta cursanţilor (anul de naştere).

(3) Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe analizează cererea şi documentele prezentate şi transmite o adresă de răspuns inspectoratelor şcolare judeţene, prin care aprobă numărul de manuale solicitate şi transferul acestora din depozitul de manuale al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti către judeţul respectiv.

(4)  Inspectoratele şcolare judeţene vor adresa cererea lor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, însoţită de o copie a aprobării Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

(5) Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe solicită Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti transferul numărului de manuale către inspectoratele şcolare judeţene solicitante.

(6) Cheltuielile de transport/distribuire al/a manualelor vor fi suportate de inspectoratele şcolare judeţene solicitante.

(7)  In cazul în care cererea pentru primirea manualelor aparţine Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe analizează această cerere şi transmite o adresă de răspuns prin care aprobă numărul de manuale solicitate, precum şi transferul acestora din depozitul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti către unităţile şcolare din municipiul Bucureşti care organizează cursul de iniţiere în limba română.

Art. 5. - (1) Pentru manualele care se acordă gratuit, destinate străinilor adulţi care au dobândit o formă de protecţie în România, unităţile şcolare primesc aceste manuale din partea inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi vor respecta un regim de înregistrare şi distribuţie identic cu al celorlalte manuale şcolare gratuite, inclusiv recuperarea acestora la finalul cursului de iniţiere.

(2) Străinii adulţi care au dobândit drept de şedere în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European îşi achiziţionează manuale contra cost, la începerea cursului. Achiziţionarea manualelor de către cursanţi se poate face, după caz:

a) de la unităţile şcolare care organizează cursul, după ce acestea le primesc din partea inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti;

b) direct de pe piaţa liberă.

Art. 6. -Anual, până la data de 10 septembrie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti transmite la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe şi la Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar un raport referitor la situaţia manualelor distribuite, precizând numărul de manuale rămase în depozitul de manuale al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Art. 7. - (1) Inainte de epuizarea stocului de manuale pentru cursul de iniţiere în limba română, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar va declanşa procedurile legale de retipărire a acestora.

(2) Ca urmare a revizuirii programei sau a elaborării unei noi programe, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar va declanşa procedurile de elaborare si editare de noi manuale.

ANEXA Nr. 3

PROCEDURILE

privind evaluarea participanţilor la cursul de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European

Art. 1. - Străinii adulţi care au urmat cursul de iniţiere în limba română participă la o sesiune de evaluare, în perioada 1-15 iunie, în cadrul unităţii şcolare unde au urmat cursul.

Art. 2. - (1) Comisia de evaluare a participanţilor la cursul de iniţiere în limba română pentru adulţi este numită prin decizie a inspectorului şcolar general şi are următoarea componenţă:

a) preşedintele comisiei - inspectorul responsabil din partea inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, numit prin decizie a inspectorului şcolar general în vederea organizării, monitorizării şi evaluării cursului de iniţiere în limba română;

b) evaluatori:

(i) un inspector şcolar de specialitate pentru limba şi literatura română;

(ii) profesorul/profesorii de limba şi literatura română care a/au susţinut cursul;

c)  secretarul comisiei - un profesor din cadrul unităţii şcolare în care s-a desfăşurat cursul.

(2)  Comisia de evaluare întocmeşte şi afişează la avizierul şcolii programarea nominală a participanţilor la sesiunea de evaluare.

(3)  Evaluarea cursanţilor este realizată numai de membrii evaluatori.

Art. 3. - (1) Evaluarea cursanţilor se realizează pe baza unor seturi de teste şi are în vedere determinarea nivelului de competenţă lingvistică în limba română, stabilit conform Cadrului european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei.

(2)  Competenţele lingvistice şi de comunicare evaluate vizează:

- receptarea orală a mesajelor;

- citirea şi înţelegerea textelor în limba română;

- comunicarea orală în limba română;

- comunicarea în scris în limba română.

(3) Nivelurile de referinţă (A1.A2, B1, B2, C1, C2) precizate în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei sunt:

- A1: nivelul introductiv sau de descoperire (Niveau introductif ou decouverte; Breakthrough);

- A2: nivelul intermediar sau de supravieţuire (Niveau intermediaire ou de survie; Waystage);

- B1: nivelul-prag (Niveau seuil; Threshold);

- B2: nivelul avansat sau utilizator independent (Niveau avance ou utilisateur independant; Vantage);

- C1: nivelul autonom (Niveau autonome; Effective Operaţional Proficiency);

- C2: nivelul de măiestrie (Maîtrise; Mastery).

Art. 4. - (1) Rezultatele evaluării vor fi comunicate cursanţilor şi consemnate în cadrul unui proces-verbal, semnat de toţi membrii comisiei.

(2)  In urma evaluării, fiecare cursant primeşte din partea unităţii şcolare care a organizat cursul un certificat de participare la cursul de iniţiere în limba română.

(3)  Pe certificat se înscrie explicit nivelul de competenţă lingvistică dobândit (A1, A2, B1, B2, C1, C2), conform Cadrului european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei.

(4)  Modelul certificatului de participare este prevăzut în anexa la prezentele proceduri.

Art. 5. - (1) Certificatul de participare la cursul de iniţiere în limba română va fi acordat cursanţilor care au avut o prezenţă de minimum 70% din totalul orelor programate.

(2)  Cursanţii care nu participă la sesiunea de evaluare vor primi certificatul de participare, dar nu vor avea înscris în cadrul certificatului nivelul de competenţă lingvistică în limba română.

(3) Unităţile şcolare organizatoare vor elibera certificatele de participare la cursul de iniţiere în limba română în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sesiunii de evaluare.

Art. 6. - Seturile de teste pe baza cărora se determină nivelul de competenţă lingvistică şi comunicare în limba română se vor realiza prin respectarea următoarelor proceduri:

1.   Anual, prin decizie a secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar, se constituie un grup de lucru care va include specialişti/experţi în domeniul limbii şi literaturii române din cadrul Direcţiei generale educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe, Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, Institutului Limbii Române şi 1-2 cadre didactice universitare cu experienţă în predarea cursurilor de limbă română pentru studenţii străini.

2. Seturile de teste vor fi realizate în cadrul grupului de lucru cel târziu până la sfârşitul semestrului I al fiecărui an şcolar şi vor fi preluate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar.

3.  In urma unei solicitări scrise a inspectoratelor şcolare organizatoare către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Invăţământul Preuniversitar, seturile de teste vor fi transmise către acestea şi utilizate în cadrul sesiunilor de evaluare de către comisiile constituite în conformitate cu prevederile prezentelor proceduri.

Art. 7. - Anual, până la data de 10 septembrie, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti organizatoare transmit la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării - Direcţia generală educaţie timpurie, şcoli, performanţă şi programe un raport privind organizarea, desfăşurarea şi evaluarea cursului de iniţiere în limba română în anul şcolar precedent.

ANEXA la Procedurile privind evaluarea participanţilor la cursul de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România. precum si pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spaţiului Economic European

ROMÂNIA

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII Şl INOVĂRII

Inspectoratul Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti

........................................................................................

Unitatea şcolară

........................................................................................

CERTIFICAT

ROMÂNIA

MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII Şl INOVĂRII

Inspectoratul Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti

........................................................................................

Unitatea şcolară

........................................................................................

CERTIFICAT

DE PARTICIPARE LA CURSUL DE INIŢIERE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Domnul/Doamna...................................................................................

născut/ă în anul.................., luna ............................., ziua.....................,

în localitatea......................................., tara.........................................,

a participat la cursul de iniţiere în limba română, în anul şcolar.................

Participarea la sesiunea de evaluare: da/nu

Nivelul de competenţă lingvistică în limba română acordat la sesiunea de evaluare............................................1)

DE PARTICIPARE LA CURSUL DE INIŢIERE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Domnul/Doamna.....................................................................................................

născut/ă în anul..........................., luna........................................., ziua..................,

în localitatea.................................................,tara..................................................,

a participat la cursul de iniţiere în limba română, în anul şcolar .................................

Participarea la sesiunea de evaluare: da/nu

Nivelul de competentă lingvistică în limba română acordat la sesiunea de evaluare .............................................

Director,

LS.

Preşedinte comisie,

Director,

LS.

Preşedinte comisie,

Semnătura titularului..........................

Nr.........din..................2)

Semnătura titularului........................

Nr.........din.....................................

1)  Se înscrie unul dintre nivelurile de competenţă lingvistică, conform Cadrului european comun de referinţă pentru limbi al Consiliului Europei (A1, A2, B1, B2, C1, C2).

2) Se trec numărul curent şi data din registrul de evidenţă şi eliberare a actelor de studii.

NOTĂ:

Certificatul de participare la cursul de iniţiere în limba română se eliberează în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit o formă de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificările şi completările ulterioare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 5924/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 5924 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 5924/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu