ORDIN Nr. 592
din 24 august 2006
privind efectuarea
controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele si
fructele proaspete
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 763 din 7 septembrie 2006
Având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.148/2001 privind controalele de conformitate cu
normele de comercializare care se aplică în sectorul fructelor şi legumelor
proaspete,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare nr. 232.143 din 1 septembrie
2006, aprobat de conducerea ministerului,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Controlul de conformitate cu standardele de
calitate se efectuează în toate stadiile de comercializare a legumelor şi
fructelor proaspete după prevederile art. 7, 8 şi 9 din Regulamentul
Consiliului (CE) nr. 2.200/1996 privind organizarea comună a pieţei legumelor
şi fructelor.
Art. 2. - Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în
producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumită în continuare ISCTPVLF, este autoritatea unică
responsabilă pentru coordonarea şi efectuarea controlului de conformitate cu
standardele de calitate şi asigurarea contactelor cu Uniunea Europeană, conform
prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. - (1) Realizarea bazei de date a operatorilor
din sectorul legume şi fructe proaspete reuneşte, în condiţiile definite de
prezentul articol, operatorii care participă la comercializarea fructelor şi
legumelor, pe întreaga filieră de produs. Prin operator
se înţelege orice persoană fizică sau juridică ce
deţine fructe ori legume proaspete care fac obiectul standardelor de
comercializare în scopul expunerii lor în vederea comercializării, punerii în
vânzare sau comercializării de o altă natură, în folosul propriu ori în folosul
unei terţe persoane, pe teritoriul României şi/sau pentru export. Următorii
operatori nu sunt înscrişi în baza de date:
- operatorii a căror activitate este scutită de
respectarea obligaţiei de conformitate cu standardele de comercializare conform
prevederilor art. 3 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.200/1996. Astfel,
următoarele loturi de legume şi fructe nu se supun standardelor de
comercializare:
a) legumele şi fructele expuse sau oferite spre
vânzare, livrare ori comercializare de către producători în pieţele angro sau
în pieţele de producători situate în zonele de producţie;
b) legumele şi fructele transportate de la pieţele
angro către unităţile de prelucrare sau către spaţiile de depozitare şi
ambalare situate în aceeaşi zonă de producţie;
c) legumele şi fructele vândute ori livrate de către
producător către unităţile de prelucrare sau către spaţiile de
depozitare ori transportate de la exploataţia sa la
unităţile respective;
d) legumele şi fructele transportate de la spaţiile
de depozitare la unităţile de prelucrare sau ambalare;
e) legumele şi fructele destinate consumului propriu;
- persoanele fizice sau juridice a căror activitate în
sectorul de legume şi fructe este limitată fie la transportul mărfurilor, fie
la vânzarea cu amănuntul de cantităţi mici de legume şi fructe (deţin suprafeţe
de până la 0,1 ha şi comercializează cantităţi de până la 5.000 kg).
(2) Baza de date conţine pentru fiecare operator
înregistrat numărul de înregistrare, numele, adresa, importanţa şi informaţiile
necesare clasificării sale, în special localizarea sa pe filiera de
comercializare, precum şi orice alte informaţii care se desprind din
constatările efectuate în timpul controalelor de conformitate precedente.
(3) Autoritatea de coordonare asigură omogenitatea
bazei de date şi reactualizarea permanentă a acesteia. Aceste actualizări sunt
efectuate pe baza informaţiilor obţinute în timpul controalelor de conformitate
efectuate în toate stadiile de comercializare, de către inspectorii
organismelor de control, care constituie o bază de date la nivel teritorial.
(4) Operatorii sunt obligaţi să furnizeze
informaţiile considerate necesare de către inspectorii organismelor de control
pentru constituirea şi actualizarea bazei de date. In baza de date constituită
la nivel teritorial vor fi înregistraţi toţi operatorii care îşi desfăşoară
activitatea pe teritoriul judeţului, indiferent dacă operatorul are sau nu
sediul central pe teritoriul judeţului respectiv.
(5) Operatorii care nu au domiciliul stabil pe
teritoriul naţional, dar care îşi desfăşoară activitatea de comercializare pe
teritoriul României vor fi înregistraţi în baza de date.
(6) Operatorii care nu furnizează datele solicitate
de ISCTPVLF vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.
Art. 4. - (1) Se instituie un regim de control de
conformitate, prin sondaj, a legumelor şi fructelor proaspete cu standardele de
comercializare, deţinute de operatori în toate stadiile de comercializare. Regimul de control de
conformitate, prin sondaj, se stabileşte în funcţie de o analiză a riscului,
astfel încât să se asigure o frecvenţă suficientă a controalelor, în vederea
respectării conformităţii cu standardele de comercializare a fructelor şi
legumelor proaspete, pentru fiecare operator în parte. Analiza riscului se
stabileşte în funcţie de dimensiunea operatorului, de amplasarea acestuia pe
filiera de comercializare, de constatările efectuate în timpul controalelor
precedente şi de alţi indicatori consideraţi relevanţi, definiţi de autoritatea
competentă. Operatorii care condiţionează şi ambalează legumele şi fructele,
mai ales în zona de producţie, vor face obiectul unei frecvenţe mai ridicate a
controalelor faţă de alte categorii de operatori. In cazul în care în urma
controalelor efectuate se constată neconformităţi, organismele de control vor
mări frecvenţa controalelor la operatorii respectivi.
(2) Operatorii sunt obligaţi
să pună la dispoziţia organismelor de control toate informaţiile solicitate în
vederea executării în bune condiţii a controalelor de conformitate.
(3) Operatorii care deţin legume şi fructe pentru
care sunt adoptate standarde de comercializare nu pot să expună aceste produse
spre vânzare, nu pot să le pună în vânzare, să le vândă, să le livreze sau să
le comercializeze în orice alt mod pe teritoriul naţional decât dacă acestea
sunt conforme cu prevederile standardelor respective şi sunt direct
responsabili de respectarea acestor norme.
(4) Loturile de fructe şi legume expediate în vederea
comercializării pe piaţa internă vor fi obligatoriu sortate, ambalate şi
etichetate conform standardelor de comercializare. Informaţiile solicitate prin
standardele de comercializare vor fi prezentate în mod lizibil, pe una dintre
laturile ambalajului, fie imprimate direct pe acesta, astfel încât să nu poată
fi şterse, ori pe o etichetă care este parte integrantă din ambalaj. Un exemplu
de model de etichetă este prezentat în anexa nr. 1.
(5) In stadiul de comerţ cu amănuntul, în cazul în
care produsele sunt ambalate, informaţiile cerute conform art. 6 din
Regulamentul Consiliului nr. 2.200/1996 vor fi prezentate în mod vizibil şi
lizibil. Pentru produsele preambalate se indică în plus faţă de informaţiile
prevăzute de standardele de comercializare şi greutatea netă a coletelor.
Pentru produsele prezentate în vrac, operatorul trebuie să expună în mod
vizibil şi lizibil următoarele informaţii: varietatea, originea produsului şi
clasa de calitate a acestuia.
(6) Operatorii care asigură condiţionarea şi
expedierea legumelor şi fructelor proaspete supuse standardelor de
comercializare şi care oferă, prin sistemul propriu de control (autocontrol), suficiente garanţii pentru asigurarea unui procentaj constant şi
ridicat al conformităţii acestor produse, pot fi autorizaţi pe o perioadă de 3
ani, cu posibilitate de reînnoire, să aplice pe fiecare colet expediat un număr
de validare eliberat de ISCTPVLF, conform modelului
prezentat în anexa nr. 2.
(7) Operatorii care beneficiază de această
posibilitate trebuie să dispună de:
- personal de control care a urmat o formă de
pregătire agreată de autoritatea competentă;
- spaţiu şi echipamente necesare condiţionării şi
etichetării produselor;
- registru care să cuprindă toate operaţiunile de
control de conformitate efectuate asupra loturilor de legume şi fructe
proaspete expediate spre comercializare.
Dacă operatorul autorizat nu mai oferă garanţii
suficiente pentru asigurarea unui procentaj constant şi ridicat de conformitate
sau când una dintre condiţiile de mai sus nu este îndeplinită, autoritatea
competentă retrage această autorizaţie.
(8) Se exceptează de la respectarea standardelor de
comercializare fructele şi legumele expuse, livrate sau comercializate direct
de către producătorii agricoli la centrele de sortare şi ambalare, precum şi în
pieţele agroalimentare tradiţionale.
Art. 5. - (1) Inainte ca produsele destinate exportului
să părăsească teritoriul naţional către terţe ţări, organismul de control
competent se va asigura, prin controlul de conformitate, că loturile de fructe
şi legume proaspete corespund prevederilor standardelor de comercializare în
vigoare.
Exportatorii sunt obligaţi să comunice organismelor de
control toate informaţiile pe care acestea din urmă le consideră necesare
pentru organizarea şi executarea controalelor.
Pentru operatorii care îndeplinesc condiţiile prevăzute
la art. 4 alin. (4), autoritatea de control competentă poate stabili, pentru
fiecare categorie de operatori şi în funcţie de o analiză a riscului, un
procent minim de expedieri şi de loturi care vor face obiectul unui control de
conformitate în stadiul de export. Acest procent va trebui să asigure
respectarea prevederilor standardelor de comercializare, In cazul în care în
timpul controalelor se descoperă nereguli semnificative, organismele de control
vor mări frecvenţa controalelor la operatorii respectivi.
(2) Organismul de control eliberează certificatul de
conformitate al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3, pentru fiecare lot
destinat exportului pe care îl consideră a fi conform cu standardele de
comercializare, în urma operaţiunilor de control.
In cazul în care un export este compus din mai multe
loturi, conformitatea acestora poate fi certificată
global, printr-un singur certificat, cu enumerarea distinctă a tuturor
loturilor care alcătuiesc exportul respectiv.
(3) Declaraţia vamală de export va fi acceptată de
autoritatea vamală dacă:
- loturile de legume şi
fructe proaspete sunt însoţite de certificatul de conformitate menţionat la
alin. (2) sau cel menţionat la art. 7 alin. (2);
- autoritatea competentă a informat autoritatea
vamală că loturile respective au făcut obiectul eliberării unuia dintre cele
două certificate.
Art. 6. - (1) Inaintea punerii în circulaţie, toate
loturile de fructe şi legume provenite din ţările terţe vor fi supuse
controlului de conformitate cu standardele de comercializare.
Importatorii sunt obligaţi să comunice organismelor de
control informaţiile pe care acestea le consideră necesare pentru organizarea
şi executarea controalelor de conformitate.
(2) In stadiul de import, organismul de control
competent efectuează, pentru fiecare lot importat, un control de conformitate
şi emite, în caz de constatare a conformităţii, certificatul al cărui model
este prevăzut în anexa nr. 3.
In cazul în care un import este compus din mai multe
loturi, conformitatea acestora poate fi certificată global, printr-un singur
certificat, cu enumerarea distinctă a loturilor care alcătuiesc importul
respectiv.
(3) Autoritatea vamală autorizează punerea în liberă
circulaţie a fructelor şi legumelor, dacă mărfurile sunt însoţite de
certificatul de conformitate sau dacă autoritatea de control competentă a
informat autoritatea vamală că loturile respective au făcut obiectul eliberării
certificatului de conformitate.
Autoritatea de coordonare şi/sau organismele de control
pot solicita organelor vamale orice informaţie necesară verificării
conformităţii cu standardele de comercializare a fructelor şi legumelor
destinate consumului în stare proaspătă, conform prezentului ordin.
(4) Prin derogare de la alin. (1), (2) şi (3), în
cazul în care organismul de control competent estimează că riscurile de
neconformitate pentru anumite loturi, cu o greutate egală sau mai mică de 500
kg, sunt scăzute, poate să nu efectueze controlul la acestea.
Măsura luată va fi comunicată autorităţii vamale,
printr-o declaraţie dată în acest sens, cu semnătura şi ştampila organismului de control competent.
Art. 7. - (1) Produsele destinate prelucrării
industriale sunt legumele şi fructele care fac obiectul normelor de
comercializare şi care sunt trimise spre a fi prelucrate industrial în produse
a căror poziţie în nomenclatorul combinat este diferită de cea a produsului
proaspăt iniţial.
(2) Organismele de control eliberează certificatul de
destinaţie industrială, prevăzut în anexa nr. 4, pentru fructele şi legumele
destinate exportului către ţări terţe şi pentru cele importate în spaţiul
comunitar.
(3) Pentru loturile provenite din import, organismele
de control vor transmite autorităţii de coordonare a statului membru unde se va
realiza prelucrarea industrială o copie a certificatului de destinaţie
industrială, precum şi orice informaţie necesară unui eventual control al
operaţiunilor de transformare industrială.
Operatorul care prelucrează legumele şi fructele are
obligaţia ca după efectuarea prelucrării industriale să înapoieze certificatul
de destinaţie industrială organismului de control competent, care se va asigura
că produsele au fost supuse transformării industriale.
(4) Ambalajele produselor destinate industrializării
trebuie să fie etichetate vizibil, cu menţiunea „destinaţie industrială"
sau orice altă menţiune similară. In cazul mărfurilor expediate angro,
încărcate direct într-un mijloc de transport, această indicaţie trebuie să
figureze pe o fişă ce însoţeşte marfa sau pe un
formular plasat vizibil în interiorul mijlocului de transport.
Art. 8. - (1) Controlul de
conformitate prevăzut în prezentul ordin, cu excepţia controalelor efectuate în
stadiul vânzării cu amănuntul la consumatorul final, se efectuează după
metodele de control prevăzute în anexa nr. 5. Controlul de conformitate în
stadiul vânzării cu amănuntul la consumatorul final se va face prin modalităţi
specifice de control stabilite de autoritatea competentă.
(2) In cazul în care controlul evidenţiază
conformitatea fructelor şi legumelor cu standardele de comercializare,
organismul de control competent poate să elibereze certificatul de conformitate
prevăzut în anexa nr. 3. Acest certificat de conformitate se eliberează numai
în stadiile de import şi export.
(3) In cazul în care un organism de control asigură,
la cererea unui operator, repunerea în conformitate a unor loturi de legume şi
fructe într-un alt stat membru decât cel în care s-a constatat iniţial
neconformitatea, statele membre respective vor colabora, luând măsurile
necesare pentru a verifica dacă acţiunea de reasigurare a conformităţii a fost
efectuată corect.
In cazul în care loturile de legume şi fructe:
- nu pot fi reasigurate sub aspectul conformităţii;
- nu pot fi destinate transformării industriale;
- nu pot fi destinate nutriţiei animalelor;
- nu pot fi destinate altor utilizări nealimentare,
organismul de control va cere operatorilor să ia măsurile necesare pentru ca
aceste loturi să nu ajungă pe filiera de comercializare.
Operatorii sunt obligaţi să furnizeze informaţiile
considerate necesare de către organismele de control.
(4) In caz de neconformitate, organismul de control
întocmeşte un proces-verbal de constatare a neconformităţii, în prezenţa
operatorului sau a reprezentantului său legal, pentru loturile de legume şi/sau
fructe proaspete supuse controlului. Modelul procesului-verbal de constatare a
neconformităţii este prevăzut în anexa nr. 6. Fructele şi legumele care au
făcut obiectul procesului-verbal de constatare a neconformităţii nu pot fi
deplasate fără acordul organismului de control care l-a emis.
Operatorii pot decide să
reasigure conformitatea pentru toate sau numai pentru o parte din loturile de
legume şi/sau fructe pentru care s-a constatat neconformitatea. Comercializarea
loturilor de legume şi/sau fructe pentru care s-a reasigurat conformitatea se
poate face numai după eliberarea de către organismul de control competent a
unui certificat de conformitate.
Art. 9. - (1) In stadiul de import, pentru loturile de
legume şi/sau fructe care nu sunt în conformitate cu standardele de
comercializare, organismele de control informează autoritatea de coordonare,
care notifică acest lucru organismelor similare din ţara exportatoare.
(2) In vederea aplicării prevederilor prezentului
ordin, pentru legumele şi/sau fructele supuse standardelor de comercializare,
prevăzute în anexa nr. 7, în cuprinsul documentelor şi facturilor de însoţire a
acestora trebuie să se indice
categoria de calitate, ţara de origine a produselor şi, dacă este cazul,
destinaţia industrială a produsului. Această cerinţă nu se impune în stadiul
vânzării cu amănuntul către consumatorul final.
Art. 10. - (1) Sunt scutite de regimul de control de
conformitate loturile de legume şi fructe proaspete importate din statele
membre ale Uniunii Europene.
(2) Anexele nr. 1 -7 fac parte integrantă din prezentul
ordin.
(3) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial
al României, Partea I, şi va
intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.
(4) Prezentul ordin transpune prevederile
Regulamentului (CE) nr. 1.148/2001 privind controalele de conformitate cu normele de comercializare care se aplică în sectorul
fructelor şi legumelor proaspete.
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
ANEXA Nr. 1
MODEL DE ETICHETA*)
Ambalator şi/sau expeditor:
Produsul:
Varietatea:
Originea produsului (ţara de origine):
Cantitatea:
|
Categoria de calitate:
Calibrul:
Marca oficială de control (opţional):
|
*) Acest model de etichetă nu aduce atingere altor
menţiuni prevăzute în diferitele regulamente ale Comunităţii Europene.
ANEXA Nr. 2*)
MODEL DE ETICHETA
|
Regulamentul (CE) nr. 1148/2001
Nr.
ROMÂNIA
|
*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 3*)
CERTIFICAT DE CONFORMITATE CU STANDARDELE DE
COMERCIALIZARE PENTRU FRUCTELE Şl LEGUMELE PROASPETE
1. Operator
|
Certificat de conformitate cu standardele de comercializare care
se aplică fructelor şi legumelor proaspete
Nr.............................................
(Prezentul certificat este destinat exclusiv organismelor de
control)
|
2. Ambalator identificat pe ambalaj
(dacă este diferit de operator)
|
3. Organism de control
|
4. Locul de efectuare a controlului/ţara de origine1)
|
5. Regiunea sau ţara de destinaţie
|
6. Identificarea mijlocului de transport
|
7.
- Intern
- Import
- Export
|
8. Ambalaje
(număr şi tip)
|
9. Tipul produsului
(soiul, dacă standardul o prevede)
|
10. Categoria de calitate
|
11. Greutatea
totală, în
kg, brut/net2)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Organismul de control menţionat mai sus certifică, pe baza
unei verificări prin sondaj, că marfa indicată mai sus corespunde, în
momentul efectuării controlului, standardelor de comercializare în vigoare,
prevăzute la art. 27, alin. (1) din Legea nr. 348/2003, art. 9 din Legea nr.
312/2003 şi art. 11, alin. (1), din Legea nr. 469/2003
......................................................
Biroul vamal vizat: intrare/ieşire2
........................................
Perioada de
valabilitate...........................zile
(locul şi data emiterii)
Inspector,
……………………………..
………………………. Stampila I.S.C.T.P.V.L.F.
(numele şi
numărul legitimaţiei) (semnătura)
|
13. Observaţii
|
1 Dacă produsul
este reexportat, se menţionează ţara de origine, în căsuţa 9
2 Bifaţi menţiunea
inutilă
*) Anexa nr. 3 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 4*)
CERTIFICAT DE DESTINAŢIE INDUSTRIALA PENTRU FRUCTELE
Şl LEGUMELE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII
1. Operator
|
Certificat de destinaţie
industrială
(fructele şi legumele proaspete care fac obiectul
industrializării conform Legii nr. 348/2003, Legii nr. 312/2003 şi Legii
nr. 469/2003)
Nr.............................................
|
2. Identificarea mijlocului de transport
|
3. Organismul de control ce emite certificatul
|
4. Destinaţia industrială a produsului /numele şi adresa unităţii
de prelucrare industrială
|
5. Organismul de inspecţie al regiunii unde are loc prelucrarea
industrială
|
6. Numărul ambalajelor sau menţiunea „angro"
|
7. Felul produsului/originea produsului
|
8. Greutatea totală, în Kg, brută/netă1)
|
9.
........................................................
..........................................
Biroul vamal vizat: intrare/ieşire1) (locul şi data emiterii)
Controlor,
...............................................
................................ Stampila
(numele scris cu litere de
tipar) (semnătura)
|
10. Observaţii:
|
11. Procesatorul certifică faptul că produsul menţionat mai sus a
făcut obiectul prelucrării industriale
Locul şi data:
.............................................. Ştampila
(semnătura)
|
12. Prezentul certificat trebuie să fie returnat, cu documentul
menţionat în căsuţa 11, după prelucrarea produselor menţionate în căsuţele 6,
7 şi 8, organismului de control menţionat în căsuţa 5.
|
1 Bifaţi menţiunea
inutilă
*) Anexa nr. 4 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 5
METODE DE CONTROL
Prezentele metode de control corespund Ghidului de
aplicare a controlului de calitate al fructelor şi
legumelor proaspete, adoptat de grupul de lucru CEE/ONU.
I. Definiţii
a) control de conformitate - controlul efectuat pentru verificarea conformităţii fructelor şi
legumelor proaspete cu standardele de comercializare, aprobate prin Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor si dezvoltării rurale nr. 532/2004.
Acest control poate cuprinde:
- un control al documentelor care însoţesc lotul de
fructe şi/sau legume;
- un control fizic al lotului de fructe şi/sau legume,
prin prelevare de probe, pentru a verifica dacă acesta îndeplineşte toate
condiţiile stabilite prin standardele de comercializare;
b) inspector - specialist
angajat al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi
Valorificarea Legumelor şi Fructelor, care este instruit şi abilitat pentru
efectuarea operaţiunilor de control de conformitate;
c) produs destinat
comercializării - cantitatea de fructe şi/sau
legume deţinută şi comercializată de acelaşi operator, existentă în momentul
controlului şi însoţită de documente. Acesta se poate compune din unul sau mai
multe tipuri de produse şi poate conţine unul sau mai multe loturi de fructe
şi/sau legume proaspete;
d) lot - cantitatea de
fructe şi/sau legume care în momentul controlului este prezentată ca având
aceleaşi caracteristici privind:
- identitatea ambalatorului şi/sau a expeditorului;
- ţara de origine;
- tipul produsului;
- categoria de calitate a produsului;
- calibrul (dacă produsul se clasează în funcţie de
calibrul său);
- soiul sau tipul comercial (dacă standardul îl
prevede);
- tipul ambalajului şi modul de prezentare a
produsului. Dacă în timpul controlului este dificil de identificat loturile şi/sau dacă nu este posibilă prezentarea
distinctă a acestora, toate loturile destinate comercializării vor putea fi
considerate ca formând acelaşi lot, dacă prezintă caracteristici uniforme în
privinţa tipului produsului, expeditorului, ţării de origine, categoriei de
calitate şi dacă acestea sunt prevăzute în standard, a soiului sau tipului comercial;
e) eşantionare - prelevarea temporară a unei cantităţi din produs în timpul unui
control de conformitate;
f) probă elementară sau eşantion - cantitatea de produs prelevată dintr-un lot sau, în cazul unui
produs în vrac, dintr-o parte a lotului;
g) probă globală - se compune din mai multe probe elementare reprezentative pentru
lot, prelevate în cantitate suficientă pentru a permite evaluarea lotului în
funcţie de toate criteriile;
h) probă secundară - se prelevează în cazul fructelor cu coajă şi este o cantitate
reprezentativă din produs prelevată din fiecare probă elementară a probei
globale, cu o greutate cuprinsă între 0,3 kg şi 1 kg. In cazul în care proba
elementară conţine produse preambalate, proba secundară se constituie dintr-un preambalaj;
i) probă compozită - un amestec omogen, în greutate de cel puţin 3 kg, din toate probele
secundare ale unei probe globale;
j) probă redusă - o cantitate reprezentativă pentru produs, prelevată din proba
globală, într-o cantitate suficientă pentru a permite evaluarea în funcţie de
un număr de criterii. In cazul fructelor cu coajă, proba redusă cuprinde cel
puţin 100 de unităţi care provin din proba compozită. Dintr-o probă globală se
pot preleva mai multe probe reduse;
k) colet - o parte a
unui lot, individualizată prin ambalajul şi conţinutul său. Ambalajul coletului
este conceput astfel încât să uşureze manipularea şi transportul unui anumit număr
de ambalaje de vânzare ori de produse în vrac sau ordonate, pentru a evita
manipularea individuală şi deprecierile datorate transportului. Containerele de
transport rutier, feroviar, maritim şi aerian nu sunt colete. In anumite
cazuri, coletul constituie un ambalaj de vânzare;
l) ambalaj de vânzare - o
parte a unui colet, individualizată prin ambalajul şi conţinutul său. Ambalajul
de vânzare este conceput astfel încât să constituie o unitate pentru
utilizatorul final sau pentru consumator.
II. Modul de efectuare a controlului de conformitate
a) Specificaţii
generale
Controlul de conformitate se
efectuează prin evaluarea probei globale prelevate la întâmplare din diferite
puncte ale lotului ce urmează a fi controlat. Proba globală trebuie să fie
reprezentativă pentru întregul lot supus controlului.
b) Identificarea
loturilor şi/sau o viziune de ansamblu în privinţa lotului supus controlului
Identificarea loturilor se efectuează în funcţie de
marcajul acestora. In cazul expedierilor compuse din mai multe loturi,
inspectorul trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra acestora, prin
intermediul documentelor însoţitoare. Inspectorul determină, pe baza
controlului, gradul de conformitate a loturilor, pe baza datelor ce figurează
în documentele însoţitoare. Dacă produsele trebuie să fie sau au fost încărcate
într-un mijloc de transport, indicaţiile referitoare la mijlocul de transport
trebuie să servească la identificarea expedierii.
c) Prezentarea produselor
Inspectorul stabileşte coletele pe care doreşte să le
examineze. Coletele trebuie să fie apoi puse la dispoziţia inspectorului de
către operator sau de reprezentantul său, în vederea efectuării controlului de
conformitate. Operaţiunea de control constă în prezentarea probei globale şi
furnizarea tuturor informaţiilor necesare identificării loturilor.
Dacă este necesară o probă redusă sau secundară,
inspectorul o alege din proba globală.
d) Controlul fizic
Evaluarea ambalajului şi a modului de prezentare a
produsului cu ajutorul probelor elementare
In funcţie de cerinţele prevăzute prin standardele de
comercializare, se va avea în vedere verificarea conformităţii şi igienei
ambalajului, precum şi a materialelor utilizate pentru confecţionarea acestuia.
In cazul în care standardul respectiv prevede un anumit tip de ambalaj,
inspectorul va verifica dacă această cerinţă este respectată.
Controlul marcajului cu ajutorul probelor elementare
In primul rând este bine să se determine dacă marcajul
este conform cu standardele de comercializare. In cursul efectuării controlului
de conformitate, inspectorul determină în ce măsură caracteristicile marcajului
sunt corecte şi/sau dacă trebuie modificate.
Fructele şi legumele ambalate individual sub o peliculă
de plastic nu pot fi considerate produse preambalate şi nu vor face obiectul
marcajului prevăzut de standardele de comercializare. In această situaţie,
pelicula de plastic poate fi considerată o simplă protecţie pentru produse
fragile.
Verificarea conformităţii produselor cu ajutorul
probei globale sau al probei compozite şi/sau al probelor reduse
Inspectorul determină mărimea probei globale care îi
permite evaluarea loturilor. Inspectorul alege la
întâmplare coletele care sunt supuse controlului sau,
în cazul produselor în vrac, punctele din lot din care se va face prelevarea
probelor elementare. Coletele deteriorate nu pot fi utilizate pentru alcătuirea
probei globale. Acestea se pun separat şi vor face obiectul, dacă va fi cazul,
al unei alte examinări, urmând ca rezultatele să fie raportate separat.
In situaţia în care se impune încheierea unui
proces-verbal de constatare a neconformităţii, prelevarea de probe trebuie
efectuată cu respectarea cantităţilor enumerate mai jos:
a)
Produse ambalate
Numărul coletelor care compun lotul
|
Numărul coletelor care trebuie
prelevate pentru alcătuirea probei elementare
|
până la 100
între 101 şi 300
între 301 şi 500
între 501 şi 1.000
peste 1.000
|
5
7
9
10
minimum 15
|
b)
Produse în vrac
Masa lotului, în kg sau număr de
unităţi incluse în lot
|
Masa, în kg, a probei elementare
sau numărul unităţilor ce trebuie prelevate
|
până la 200
între 201 şi 500
între 501 şi 1.000
între 1.001 şi 5.000
peste 5.000
|
10
20
30
60
minimum 100
|
In cazul fructelor şi legumelor proaspete, voluminoase,
cu greutatea mai mare de 2 kg pe bucată, în vrac, proba elementară trebuie să
fie constituită din minimum 5 bucăţi.
In cazul loturilor compuse din mai puţin de 5 colete sau cu o greutate mai mică de 10 kg, inspectorul
stabileşte integralitatea lotului.
Dacă în urma unei verificări inspectorul nu poate lua o
hotărâre, acesta decide efectuarea unui nou control, urmând ca rezultatul să
fie exprimat prin media aritmetică, în procente, a celor două controale.
Conformitatea privind starea de dezvoltare şi/sau de
maturitate ori privind prezenţa sau absenţa unor defecte interne poate fi
verificată cu ajutorul probelor reduse. Este cazul operaţiunilor de control în
urma cărora are loc distrugerea produselor.
Pentru stabilirea defectelor interne ale produsului se
folosesc probe reduse. Folosirea acestora este absolut necesară, în special în
cazul determinării procentului de degradare a întregului lot. Volumul acestor
probe se va limita la o cantitate minimă, absolut necesară pentru evaluarea
lotului. Dacă astfel de defecte sunt constante sau presupuse, volumul probei
reduse nu poate depăşi 10% din volumul probei globale care a fost constituită
în mod iniţial pentru inspecţie.
e) Controlul produsului
Produsul care urmează a fi controlat trebuie să fie
scos complet din ambalajul său. Inspectorul poate renunţa la aceasta, în cazul
fructelor cu coajă sau dacă tipul şi natura ambalajului permit verificarea
conţinutului acestuia, fără a desface ambalajul. Verificarea omogenităţii, a
caracteristicilor minime, a categoriilor de calitate şi a dimensiunii trebuie
să se realizeze cu ajutorul probei globale, exceptându-se fructele cu coajă, la care această
verificare se face cu ajutorul probei compozite.
In cazul în care produsul prezintă defecte, inspectorul
determină procentul de produse neconforme cu standardul de comercializare
respectiv, în funcţie de numărul sau greutatea produselor.
Verificarea criteriilor privind starea de dezvoltare şi/sau de maturitate se poate face cu ajutorul
instrumentelor şi metodelor prevăzute în acest sens, în cadrul standardelor de
comercializare sau în conformitate cu practicile recunoscute.
f) Raportarea
rezultatelor inspecţiilor
Inspectorul eliberează
certificatul de conformitate sau, dacă este cazul, procesul-verbal de
constatare a neconformităţii.
In caz de neconformitate cu standardele de
comercializare, operatorii sau reprezentanţii acestora sunt imediat informaţi,
în scris, asupra cauzelor care au determinat neconformitatea. Dacă este posibil
ca produsului să i se reasigure conformitatea cu standardele de comercializare,
prin modificarea marcajului, operatorul sau reprezentantul său va fi informat
în legătură cu aceasta.
Dacă produsul prezintă defecte, procentul considerat
neconform cu standardul de comercializare trebuie să fie precizat.
g) Diminuarea valorii produsului în urma
controlului de conformitate
După efectuarea controlului de conformitate proba
globală este pusă la dispoziţia operatorului sau
reprezentantului acestuia.
Inspectorul nu este obligat să restituie elementele
probei globale care au fost distruse în timpul efectuării controlului.
ANEXA Nr. 6
MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR SI DEZVOLTĂRII
RURALE
ISCTPVLF
...................................................
PROCES-VERBAL
de constatare a neconformităţii, potrivit
prevederilor art. 8 alin. (4) din Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale nr. 592/2006
Nr..................................
Incheiat astăzi
.............................................................
(ziua,
luna, anul)
1. Agent constatator
........................................ funcţia
................................ legitimaţia nr..............................
........................................ funcţia ................................
legitimaţia nr..............................
........................................ funcţia
................................ legitimaţia nr..............................
2. Operator controlat ..........................................................................................
RC ............................... CUI
.............................................................................,
adresa sediului
................................................................................................................
Certificat de producător
nr.................................... eliberat de ............................
3. Unitatea (filiala, punct de lucru)
...................................................................,
(adresa)
unde am fost primit de domnul/doamna
....................................................., în calitate de
............................................., posesor/posesoare al/a actului
de identitate ............ seria ............. nr......................,
eliberat de ................................. la data
..............................................., CNP
..........................................
4. Obiectul controlului (descrierea loturilor)*)
........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................ ..........................................................................................................................................
5. Constatări în timpul efectuării controlului
în ziua .........., luna ......................, anul
......, ora .............
........................................................................................................................................................................ ........................................................................................................................................................................ ..........................................................................................................................................
6. Măsuri stabilite în baza constatărilor
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................. .....................................................................
7. Obiecţiuni
........................................................................................................................................................................ .......................................................................................................................................................................................................... .....................................................................
Inspector ISCTPVLF,
............................................
L.S
Agentul economic controlat sau reprezentantul
acestuia,
.........................................................................................
LS
*) Cu respectarea condiţiilor de eşantionare prevăzute
în anexa nr. 5 „Metode de control".
ANEXA Nr. 7
LISTA
fructelor şi
legumelor destinate consumului în stare proaspătă, care se supun standardelor
de comercializare
1. Andive
2. Anghinare
3. Ardei
4. Castraveţi
5. Ceapă
6. Ciuperci de cultură
7. Conopidă
8. Dovlecei
9. Fasole păstăi
10. Mazăre verde
11. Morcov
12. Pătlăgele vinete
13. Pepene galben
14. Pepene verde
15. Praz
16. Salată verde, cicoare cu frunza creaţă
17. Spanac
18. Sparanghel
19. Tomate
20. Ţelină
21. Usturoi
22. Varză
23. Varză de Bruxelles
24. Avocado
25. Alune
26. Caise
27. Căpşuni
28. Cireşe
29. Citrice
30. Mere
31. Pere
32. Nuci
33. Piersici şi nectarine
34. Prune
35. Struguri de masă
36. Kiwi