ORDIN Nr. 420
din 26 iunie 2008
privind stabilirea
atributiilor Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si
Valorificarea Legumelor si Fructelor
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 524 din 11 iulie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 64.113 din 11 iunie
2008 al Direcţiei generale de inspecţii tehnice şi control,
în temeiul prevederilor art. 27 din Legea pomiculturii
nr. 348/2003, republicată, şi ale art. 9 din Legea nr. 312/2003 privind
producerea şi valorificarea legumelor, republicată,
ţinând cont de prevederile Regulamentului (CE)
1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE) nr.
2.200/96, (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 ale Consiliului în sectorul
fructelor şi legumelor,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în
Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, denumită în continuare I.S.C.T.P.V.L.F., este responsabilă pentru
coordonarea şi efectuarea controlului de conformitate cu standardele de
calitate ale legumelor şi fructelor proaspete şi asigurarea contactelor cu
Comisia Europeană.
Art. 2. - Controlul de
conformitate cu standardele de calitate se efectuează în toate stadiile de
comercializare a legumelor şi fructelor proaspete, conform prevederilor art. 2
din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.182/2007 de stabilire a unor norme
specifice cu privire la sectorul fructelor şi legumelor.
Art. 3. - Principalele atribuţii ale I.S.C.TP.V.L.F.
sunt următoarele:
a) întocmirea şi întreţinerea bazei de date a
comercianţilor din sectorul legume şi fructe proaspete;
b) efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele
proaspete, pe piaţa internă;
c) efectuarea controlului de conformitate cu
standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete, la export;
d) efectuarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele proaspete, la
import;
e) monitorizarea loturilor de legume şi fructe
proaspete importate din ţări terţe agreate;
f) efectuarea controlului la loturile de legume şi
fructe proaspete destinate transformării industriale;
g) verificarea respectării tehnologiilor de producţie
pentru legume şi fructe;
h) efectuarea controlului de conformitate la loturile
de legume şi fructe ce urmează procedura de retragere de pe piaţă.
Art. 4. - (1) Realizarea bazei de date a comercianţilor din sectorul legume şi fructe proaspete
grupează, în condiţiile definite de prezentul articol, persoanele fizice sau
juridice care participă la comercializarea fructelor şi legumelor pe întreaga
filieră de produs.
(2) Prin comerciant se
înţelege orice persoană fizică sau juridică care deţine fructe ori legume
proaspete făcând obiectul standardelor de comercializare, în scopul expunerii
lor în vederea vânzării, punerii în vânzare sau comercializării de o altă
natură, în folosul propriu ori în folosul unei terţe persoane, pe teritoriul
Comunităţii Europene şi/sau pentru exportul lor către ţări terţe.
(3) Următorii comercianţi nu sunt înscrişi în baza de
date:
a) comercianţii al căror obiect de activitate îl
constituie produsele
prevăzute la art. 10;
b) persoanele fizice sau juridice ale căror activităţi
în sectorul fructelor şi legumelor sunt limitate fie la transportul mărfurilor,
fie la vânzarea cu amănuntul a unor cantităţi reduse de fructe şi legume.
(4) Baza de date conţine pentru fiecare comerciant
înregistrat: numele, adresa, importanţa şi informaţiile necesare clasificării
sale, în special localizarea sa pe filiera de comercializare, precum şi orice
alte informaţii care se desprind din constatările efectuate în timpul
controalelor de conformitate precedente.
(5) Autoritatea de coordonare a I.S.C.TP.V.L.F.
asigură omogenitatea bazei de date şi actualizarea permanentă a acesteia.
Aceste actualizări sunt efectuate pe baza informaţiilor obţinute în timpul
controalelor de conformitate efectuate în toate stadiile de comercializare de
către inspectorii organismelor de control.
(6) Comercianţii sunt obligaţi să furnizeze
informaţiile considerate necesare de către inspectorii organismelor de control
pentru constituirea şi actualizarea bazei de date. Inspectorii vor înregistra
toţi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul judeţului lor,
indiferent dacă aceştia au sau nu au sediul central pe teritoriul judeţului
respectiv.
(7) Comercianţii care nu au domiciliul stabil pe
teritoriul naţional, dar care îşi desfăşoară activitatea de comercializare pe
teritoriul României vor fi înregistraţi în baza de date.
Art. 5. - (1) Inspectorii asigură realizarea
controlului de conformitate cu standardele de comercializare, prin sondaj, al
legumelor şi fructelor proaspete deţinute de comercianţi în toate stadiile de
comercializare.
(2) Regimul de control prin sondaj se stabileşte în
funcţie de o analiză a riscului, astfel încât să se asigure o frecvenţă
suficientă a controalelor, în vederea respectării conformităţii cu standardele
de comercializare a fructelor şi legumelor proaspete, pentru fiecare
comerciant.
(3) Pentru efectuarea analizei de risc se au în vedere
următorii parametri: mărimea comerciantului, amplasarea acestuia pe filiera de
comercializare, constatările efectuate în timpul controalelor precedente şi
alţi indicatori consideraţi relevanţi, definiţi de autoritatea competentă.
(4) Comercianţii care condiţionează şi ambalează
legumele şi fructele, mai ales în zona de producţie, vor face obiectul unei
frecvenţe mai ridicate a controalelor faţă de alte categorii de comercianţi.
(5) Comercianţii sunt obligaţi să pună la dispoziţia
organismelor de control toate informaţiile solicitate în vederea executării în
bune condiţii a controalelor de conformitate.
(6) Comercianţii care deţin legume şi fructe proaspete,
pentru care sunt adoptate standarde de comercializare, nu pot să expună aceste
produse spre vânzare, nu pot să le pună în vânzare, să le vândă, să le livreze
sau să le comercializeze în orice alt mod pe piaţa internă decât dacă acestea
sunt conforme cu prevederile standardelor respective şi sunt direct
responsabili de respectarea acestor norme.
(7) Comercianţii care asigură condiţionarea şi
expedierea legumelor şi fructelor proaspete supuse standardelor de
comercializare şi care oferă, prin sistemul propriu de control (autocontrol),
suficiente garanţii pentru asigurarea unui procentaj constant şi ridicat al
conformităţii acestor produse pot fi autorizaţi pe o perioadă de 3 ani, cu
posibilitatea de reînnoire, cu condiţia să aplice pe fiecare colet expediat o
etichetă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.
(8) Comercianţii care beneficiază de această
posibilitate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să dispună de personal de control care a urmat o
formă de pregătire agreată de autoritatea competentă;
b) să dispună de spaţiu, echipamente necesare
condiţionării şi etichetării produselor;
c) să se angajeze la efectuarea unui control de
conformitate riguros al mărfurilor pe care le expediază;
d) să dispună de un registru care să cuprindă toate
operaţiunile de control de conformitate efectuate asupra loturilor de legume şi
fructe proaspete expediate spre comercializare.
(9) In cazul în care comerciantul autorizat nu mai oferă garanţii suficiente pentru asigurarea unei rate constante
şi ridicate de conformitate sau când una dintre condiţiile de mai sus nu mai
este îndeplinită, autoritatea competentă va retrage această autorizaţie.
(10) Organismele de control care constată că un lot de produse provenit dintr-un alt stat membru nu
respectă standardele, ca urmare a unor defecte sau deteriorări care au apărut
în urma transportului, ia măsuri de reasigurare a conformităţii şi comunică
prin autoritatea de coordonare cu autorităţile statului respectiv.
Art. 6. - (1) Inaintea efectuării exportului de legume
şi fructe către ţări terţe, organismele de control competente se vor asigura,
prin controale de conformitate, că loturile respective, corespund prevederilor
standardelor de comercializare şi vor elibera certificatul de conformitate.
(2) Comercianţii sunt obligaţi să comunice
organismelor de control toate informaţiile pe care acestea din urmă le
consideră necesare pentru organizarea şi executarea controalelor.
(3) Comercianţii la care s-a constatat o rată a
conformităţii ridicată pot fi autorizaţi să beneficieze de un regim de control
simplificat, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) oferă garanţii suficiente cu o rată de
conformitate constantă şi ridicată pentru fructele şi legumele pe care le
comercializează;
b) dispun de personal de control care a beneficiat de
o formare profesională agreată de statul membru;
c) se angajează să procedeze la un control de
conformitate al mărfurilor pe care le comercializează;
d) se angajează să ţină un
registru care să conţină o evidenţă a tuturor operaţiunilor de control pe care
le-au efectuat.
(4) Organismul de control eliberează certificatul de
conformitate, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2, pentru fiecare lot
destinat exportului pe care îl consideră a fi conform cu standardele de
comercializare, în urma operaţiunilor de control. In cazul în care un export
este compus din mai multe loturi, conformitatea acestora poate fi certificată
global, printr-un singur certificat, cu enumerarea distinctă a tuturor loturilor
care alcătuiesc exportul respectiv.
(5) In cazul în care, în conformitate cu alin. (4),
loturile menţionate în certificatul de conformitate nu au fost supuse unui control de conformitate, organismul de control competent trebuie să înscrie la rubrica 13 (Observaţii) a
certificatului menţiunea „autocontrolat".
(6) Declaraţia vamală de export va fi acceptată de
către autoritatea vamală dacă: loturile de legume şi fructe proaspete sunt
însoţite de certificatul de conformitate menţionat la alin. (4) sau de cel
menţionat la alin. (5);
Art. 7. - (1) Inaintea punerii în circulaţie, toate
loturile de fructe şi legume provenite din ţările terţe vor fi supuse
controlului de conformitate cu standardele de comercializare.
(2) Importatorii sunt obligaţi
să comunice organismelor de control informaţiile pe care acestea le consideră
necesare pentru organizarea şi executarea controalelor de conformitate.
(3) In stadiul de import, organismul de control
competent efectuează, pentru fiecare lot importat, un control de conformitate
şi emite, în caz de constatare a conformităţii, certificatul al cărui model
este prevăzut în anexa nr. 2. In cazul în care un import este compus din mai
multe loturi, conformitatea acestora poate fi certificată global, printr-un
singur certificat, cu enumerarea distinctă a loturilor care alcătuiesc importul
respectiv.
(4) Autoritatea vamală autorizează punerea în liberă
circulaţie a fructelor şi legumelor numai dacă mărfurile sunt însoţite de
certificatul de conformitate.
(5) Autoritatea vamală cooperează cu autoritatea de
coordonare şi/sau cu organismele de control, în ceea ce priveşte aplicarea
prevederilor de la alin. (1), (3) şi (4), şi le comunică acestora toate
informaţiile privind operaţiunile în cauză.
(6) Prin derogare de la prevederile alin. (1), (2) şi
(3), în cazul în care organismul de control competent estimează că riscurile de
neconformitate sunt scăzute pentru anumite loturi, poate să nu efectueze
controlul la acestea. Măsura luată va fi comunicată autorităţii vamale,
printr-o declaraţie dată în acest sens, cu semnătura şi ştampila organismului
de control competent, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
Art. 8. - (1) Ţările terţe agreate şi produsele care se
supun controlului de conformitate sunt cele aprobate în
temeiul prevederilor art. 13 ale Regulamentului (CE) nr. 1.580/2007.
(2) Importatorii sunt obligaţi să comunice
organismelor de control informaţiile pe care acestea le consideră necesare
pentru organizarea şi executarea controalelor de
conformitate.
(3) Organismele de control din aceste ţări terţe
agreate întocmesc, pentru fiecare lot controlat înainte de introducerea pe
teritoriul vamal comunitar, fie un certificat de conformitate fie conform
modelului prevăzut în anexa nr. 2, fie certificatul de conformitate convenit între
Comisie şi ţara terţă respectivă, prevăzut la lit. c din anexa IV la Regulamentul CE nr. 1.580/2007. In cazul în care un import
este compus din mai multe loturi, conformitatea acestor loturi poate fi certificată global, printr-un singur certificat, enumerându-se distinct
diferitele loturi ce compun importul.
(4) Inspectorul organismului de control competent al
I.S.C.T.R.V.L.F. care efectuează controlul de conformitate în vamă are
obligaţia să verifice documentele de conformitate, să efectueze prin sondaj un
control fizic şi să înregistreze pentru fiecare ţară terţă agreată, următoarele
date: produsul importat, numărul de loturi şi cantităţile care au fost
importate. Aceste date sunt centralizate într-un registru, al cărui model este
prevăzut în anexa nr. 4, şi se vor raporta centralizat, conform modelului
prevăzut în anexa nr. 5.
(5) Pentru ţările terţe agreate la care s-au
înregistrat neconformităţi, Autoritatea de coordonare a I.S.C.T.P.V.L.F.
instituie un regim de control, care să permită monitorizarea conformităţii
produselor importate şi a certificatelor de conformitate emise de autorităţile
competente din ţările terţe agreate respective.
(6) In cazul în care apar îndoieli cu privire la
autenticitatea unui certificat menţionat la alin. (3)
sau cu privire la exactitatea informaţiilor conţinute în acesta, se realizează
un control a posteriori.
(7) Inspectorul organismului de control competent al
I.S.C.T.R.V.L.F. emite o cerere de control a posteriori, pe care o va transmite Autorităţii de coordonare a I.S.C.T.R.V.L.F.,
conform modelului prevăzut în anexa nr. 6. Importatorul produselor respective
va fi înştiinţat asupra cererii de control a posteriori
şi va putea solicita organismului de control
competent să desfăşoare un control de conformitate, respectând prevederile art.
4. In urma solicitării, inspectorul va realiza un control de conformitate a posteriori asupra loturilor de legume
şi fructe care fac obiectul certificatului de conformitate contestat şi va
înregistra produsul importat, numărul de loturi şi cantităţile respective care
au făcut obiectul controlului, precum şi cantităţile respective şi natura
defectelor constatate pentru fiecare dintre aceste loturi. Aceste date sunt
centralizate într-un registru, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7, şi
vor fi raportate centralizat, conform modelului prevăzut din anexa nr. 8.
(8) Rezultatul controlului de conformitate efectuat în
urma cererii de control a posteriori se
comunică la Autoritatea de coordonare a
I.S.C.T.R.V.L.F., în termen de 48 de ore de la efectuarea controlului.
(9) Autorităţile vamale cooperează cu Autoritatea de
coordonare a I.S.C.T.R.V.L.F şi/sau cu organismele de control, în ceea ce
priveşte aplicarea prevederilor de la alin. (4) şi (7), şi le comunică acestora
toate informaţiile privind operaţiunile în cauză.
Art. 9. - (1) Produsele destinate prelucrării
industriale sunt legumele şi fructele prevăzute în anexa nr. 9, care sunt
trimise spre a fi prelucrate industrial, în produse a căror poziţie în
nomenclatorul combinat este diferită de cea a produsului proaspăt iniţial.
(2) Organismele de control eliberează certificatul de
destinaţie industrială pentru fructele şi legumele destinate industrializării,
prevăzut în anexa nr. 10, pentru fructele şi legumele destinate exportului
către ţări terţe şi pentru cele importate în spaţiul comunitar.
(3) Pentru loturile provenite din import, organismele
de control vor transmite autorităţii de coordonare a statului membru unde se va
realiza prelucrarea industrială o copie a certificatului de destinaţie
industrială, precum şi orice informaţie necesară efectuării unui eventual
control al operaţiunilor de transformare industrială. Operatorul care
prelucrează legumele şi fructele are obligaţia ca după efectuarea prelucrării
industriale să înapoieze certificatul organismului de control competent, care
se va asigura că produsele au fost supuse transformării industriale.
(4) Ambalajele produselor destinate industrializării
trebuie să fie etichetate vizibil, cu menţiunea „destinaţie industrială"
sau cu orice altă menţiune similară. In cazul mărfurilor expediate angro,
încărcate direct într-un mijloc de transport, această indicaţie trebuie să
figureze pe o fişă ce însoţeşte marfa sau pe un formular plasat vizibil în interiorul mijlocului de transport.
Art. 10. - Următoarele produse nu fac obiectul
obligaţiei de respectare a standardelor de comercializare:
a) produsele transportate de producător de pe
exploataţia sa, pentru uzul personal al acestuia;
b) produsele dintr-o regiune
dată ce sunt vândute prin comerţ cu amănuntul în regiunea respectivă, pentru
consumul local tradiţional, conform procedurii prevăzute la art. 46 din
Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2.200/96;
c) produsele vândute sau livrate de producător către unităţile de condiţionare sau către unităţile de
depozitare ori transportate de la exploataţia sa către unităţile respective;
d) produsele transportate de la unităţile de
depozitare către unităţile de condiţionare;
e) produsele expuse sau oferite
spre vânzare, livrate ori comercializate de către producător în pieţele de
producători situate în zona de producţie;
f) produsele transportate de comercianţi de la pieţele
de producători către unităţile de condiţionare sau către spaţiile de depozitare
situate în aceeaşi zonă de producţie.
Art. 11. - (1) Informaţiile solicitate în mod special
prin standardele de comercializare trebuie să fie prezentate în mod lizibil şi
vizibil pe una dintre părţile ambalajului, fie imprimate direct pe colet,
astfel încât să nu poată fi şterse, fie pe o etichetă care este parte
integrantă din ambalaj sau bine ataşată acestuia, şi sunt următoarele:
- ambalatorul/expeditorul;
- produsul;
- specia sau soiul (dacă este cazul);
- ţara de origine;
- categoria de calitate;
- calibrul (dacă este cazul);
- marca oficială de control (opţional).
(2) Pentru produsele transportate în vrac şi încărcate
direct în mijloacele de transport, informaţiile specifice menţionate la alin.
(1) sunt prezentate în documentele ce însoţesc produsele.
Art. 12. - (1) In stadiul comercializării en detail,
atunci când produsele sunt ambalate, informaţiile specifice solicitate prin
standardele de comercializare trebuie să fie lizibile şi vizibile.
(2) Pentru produsele preambalate, în plus faţă de
informaţiile prevăzute de standardele de comercializare se indică greutatea
netă. Totuşi, pentru produsele comercializate în mod normal la bucată cerinţa
de a indica greutatea netă nu se aplică dacă numărul articolelor poate fi
observat clar şi uşor de numărat prin ambalaj sau dacă numărul este indicat pe
etichetă.
(3) Produsele pot fi prezentate de comerciantul en
detail şi neambalate, cu condiţia ca acesta să expună, alături de produsele
expuse spre vânzare, un anunţ vizibil şi lizibil, care să indice informaţiile
specifice prevăzute în standardele de comercializare cu privire la varietate,
ţara de origine a produsului şi clasa de calitate din care acesta face parte.
Art. 13. - (1) Ambalajele cu fructe şi legume
proaspete, având o greutate netă mai mică sau egală cu 3 kg, pot conţine
amestecuri de fructe şi legume din soiuri diferite, cu condiţia să fie
respectate următoarele condiţii:
a) produsele sunt calitativ omogene şi fiecare soi
este clasificat în aceeaşi categorie de calitate;
b) pe ambalaj figurează o etichetă corespunzătoare, în
conformitate cu dispoziţiile alin. (3);
c) amestecul nu este de natură să inducă în eroare
cumpărătorul.
(2) In cazul în care amestecurile conţin fructe sau
legume care nu sunt supuse standardelor de comercializare comunitare, acestea
trebuie încadrate în aceeaşi categorie de calitate, în conformitate cu anexa
nr. 11.
(3) Eticheta ambalajelor prevăzută la alin. (1)
şi/sau a fiecăruia dintre coletele care le conţin cuprind următoarele
informaţii:
a) numele şi adresa ambalatorului şi/sau ale
expeditorului. Această menţiune poate fi înlocuită:
- pentru toate ambalajele, de codul reprezentând
ambalatorul şi/sau expeditorul, eliberat sau recunoscut de un serviciu oficial,
precedat de menţiunea „ambalator şi/sau expeditor" ori de o abreviere
echivalentă;
- pentru preambalaje, cu numele şi adresa unui
comerciant stabilit în Comunitatea Europeană, precedat de menţiunea „Ambalat
pentru:" ori de o menţiune echivalentă. In acest caz, eticheta trebuie, de
asemenea, să conţină un cod care corespunde ambalatorului şi/sau expeditorului.
Comerciantul furnizează orice informaţii considerate necesare de către
organismele de control privind semnificaţia acestui cod;
b) denumirea fiecăruia dintre produsele aflate în
ambalaj;
c) denumirea soiului pentru
fiecare dintre produsele conţinute în amestec;
d) ţara de origine pentru fiecare produs în cauză;
e) categoria de calitate.
Art. 14. - (1) Controlul de conformitate prevăzut în
prezentul ordin, cu excepţia controalelor efectuate în stadiul vânzării cu amănuntul
la consumatorul final, se efectuează pe baza metodelor de control prezentate în
anexa nr. 12.
(2) Controlul de conformitate în stadiul vânzării cu
amănuntul la consumatorul final se va face prin stabilirea unor modalităţii
specifice de control stabilite de autoritatea competentă.
(3) In cazul în care controlul evidenţiază
conformitatea fructelor şi legumelor cu standardele de comercializare,
organismul de control competent poate să elibereze certificatul de conformitate
prevăzut în anexa nr. 2. Acest certificat de conformitate se eliberează numai
în stadiile de import şi export.
(4) In caz de neconformitate, organismul de control
întocmeşte un proces-verbal de constatare a neconformităţii, al cărui este
prevăzut în anexa nr. 13, în prezenţa operatorului sau a reprezentantului său
legal, pentru loturile de legume şi/sau fructe proaspete supuse controlului.
(5) Fructele şi legumele care au făcut obiectul
procesului-verbal de constatare a neconformităţii nu pot fi deplasate fără
acordul organismului de control care l-a emis. Comercianţii pot decide să
reasigure conformitatea pentru toate sau numai pentru o parte din loturile de
legume şi/sau fructe pentru care s-a constatat neconformitatea. Comercializarea
loturilor de legume şi/sau fructe pentru care s-a reasigurat conformitatea se
poate face numai după eliberarea de către organismul de control competent a
unui certificat de conformitate.
(6) In cazul în care un organism de control asigură, la
cererea unui comerciant, repunerea în conformitate a unor loturi de legume şi
fructe într-un alt stat membru decât cel în care s-a constatat iniţial
neconformitatea, statele membre respective vor lua măsurile necesare de colaborare pentru a verifica dacă acţiunea
de reasigurare a conformităţii a fost efectuată corect. In cazul în care
loturile de legume şi fructe nu pot fi:
- reasigurate sub aspectul conformităţii;
- destinate transformării industriale;
- destinate nutriţiei animalelor;
- destinate altor utilizări
nealimentare,
organismul de control va cere comercianţilor
să ia măsurile necesare pentru ca aceste loturi să nu ajungă pe filiera de
comercializare.
Comercianţii sunt obligaţi să furnizeze informaţiile
considerate necesare de către organismele de control.
(7) Pe facturile şi documentele care însoţesc loturile
de legume şi fructe proaspete trebuie să se indice categoria de calitate, ţara
de origine a produselor şi, după caz, destinaţia industrială a produsului.
Această cerinţă nu se impune în stadiul vânzării cu amănuntul către
consumatorul final.
Art. 15. - Inspectorii
organismelor de control ale I.S.C.T.P.V.L.F. asigură:
a) verificarea respectării tehnologiilor de producţie
pentru legume şi fructe;
b) efectuarea controlului de conformitate la loturile
de legume şi fructe care urmează procedura de retragere de pe piaţă.
Art. 16. - Legumele şi fructele proaspete care fac
obiectul standardelor de comercializare sunt prevăzute în anexa nr. 9.
Art. 17. - Anexele nr. 1-13 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 18. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 19. - Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale nr. 592/2006 privind efectuarea controlului de
conformitate cu standardele de comercializare la legumele şi fructele
proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 763 din 7 septembrie 2006, se abrogă.
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
ANEXA Nr. 1*)
MODEL DE ETICHETA
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 2*)
CERTIFICAT DE CONFORMITATE CU STANDARDELE DE COMERCIALIZARE PENTRU FRUCTELE Şl LEGUMELE PROASPETE
CERTIFICATE OF CONFORMITY WITH THE COMMUNITY
MARKETING STANDARDS FOR FRESH FRUIT AND VEGETABLES MENTIONED IN ARTICLES 11 AND
12 BY REGULATION (EC) No 1580/2007
1. Operator
1. Trader
|
Certificat de conformitate cu standardele de comercializare care
se aplică fructelor şi legumelor proaspete
Certificate of conformity with the marketing standards applicable
to fresh fruit and vegetables
Nr.............................................
No
(Prezentul certificat este destinat exclusiv organismelor de
control)
(This certificate is exclusively for the use of inspection bodies)
|
2. Ambalator identificat pe ambalaj
(dacă este diferit de operator)
2. Packer identified on packaging
(if other than trader)
|
3. Organism de control
3. Inspection body
|
4. Locul de efectuare a controlului/tara de origine1)
4.Place of inspection/country of origin 1)
|
5. Regiunea sau ţara de destinaţie
5.Region or country of destination
|
6. Identificarea mijlocului de transport
6. Identifier of means of transport
|
7.
|_| - Intern
Internal
|_| - Import
Import
|_| -Export
Export
|
8. Ambalaje
(număr şi tip)
8. Packages
(number and type)
|
9. Tipul produsului
(soiul, dacă standardul o prevede)
9.Type of product
(variety if the standard specifies)
|
10. Categoria de calitate
10. Quality class
|
11. Greutatea totală, în kg, brut/net2)
11. Total weight in kg gross/net2)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Organismul de control menţionat mai sus certifică, pe baza
unei verificări prin sondaj, că marfa indicată mai sus
corespunde, în momentul efectuării controlului,
standardelor de comercializare în vigoare,, prevăzute la articolul 2. din
Regulamentul (CE) nr.2200/96
12. The above mentioned inspection body certifies following
inspection by sampling that the above goods correspond at the time of
inspector) to the marketing standards referred to in article 2 of Regulation
(EC) no.2200/96 in force.
...................................................
Biroul vamal vizat: intrare/ieşire 2)
Customs Office foreseen: entry/exit2)
Perioada de
valabilitate...........................zile ..............................................
Period of validity
days (locul şi data emiterii)
(place
and date of issue)
Inspector (Inspector)
.....................................................
.............................. Ştampila I.S.C.T.P.V.L.F.
(numele cu litere de
tipar) (semnătura) Inspection
stamp (name
in block letters)
Signatura
|
13. Observaţii
13. Comments
|
|
|
|
|
|
|
1 Dacă produsul este
reexportat, se menţionează ţara de origine, în căsuţa 9
1 Wnere the goods
are being re-exported, indicate theier origin in box 9. 2
2 Bifaţi menţiunea inutilă
2 Delete as
appropriate.
*) Anexa nr. 2 este reprodusă
în facsimil.
ANEXA Nr. 3
DECLARAŢIE
de înştiinţare a autorităţii vamale
Inspector.....................................................................................,
legitimaţie nr..............., al I.S.C.T.P.V.L.F. din
judeţul........................................,
vă înştiinţăm că lotul de legume/fructe compus din:
specia.......................calitatea................cantitatea
(kg)..............................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
nr. mijloc de
transport........................................................................................................................................................................ ......................
importator şi/sau comisionar
vamal........................................................................................................................................................................ ....
poate fi supus operaţiunii de vămuire fără certificat
de conformitate.
Vizat I.S.C.T.P.V.L.F.
Inspector: Numele şi
prenumele...........................................legitimaţia nr..........
Semnătura şi ştampila
....................................
ANEXA Nr. 4
REGISTRU
pentru evidenţa importurilor din ţări terţe agreate,
conform prevederilor art. 17 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007
Importuri ce fac obiectul prevederilor art. 13 din
Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007
Nr. crt.
|
Ţara
|
Produsul
|
Nr. de loturi
|
Cantitatea (kg)
|
Observaţii
|
Brută
|
Netă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 5
CENTRALIZATOR
privind importurile de legume-fructe din ţări terţe agreate în trimestrul........./anul........
Nr. crt.
|
Ţara
|
Produsul
|
Nr. total de loturi pe trimestru
|
Cantitatea totală trimestrială (kg)
|
Observaţii
|
Brută
|
Netă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 6
DIRECŢIA PENTRU AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA
.............................................................................................................
INSPECŢIA DE STAT PENTRU CONTROL TEHNIC IN PRODUCEREA ŞI VALORIFICAREA LEGUMELOR Şl FRUCTELOR
(I.S.C.T.P.V.L.F.)
Nr. *).....................din..............................
CERERE DE CONTROLA POSTERIORI
Subsemnata/Subsemnatul
......................................................., inspector al
organismului de control ............................, solicit efectuarea unui
control de conformitate pentru produsele importate din
ţara terţă agreată............................................., conform prevederilor art. 16 alin. (2) din Regulamentul Comisiei
(CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor (CE)
nr. 2.200/96, (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007
ale Consiliului în sectorul fructe şi legume.
Menţionez că:
- certificatul de conformitate, care însoţeşte
produsele importate din ţara agreată......................, nu corespunde cu modelele de certificate menţionate la art.
14 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007 şi menţionate în anexele III
sau IV:
- certificatul de conformitate
conţine informaţii inexacte privind conformitatea produselor importate: **).
Data................../ora..............
AUTORITATEA DE COORDONARE
I.S.C.T.P.V.L.F.
Avizat
Inspector,
.....................................................................
(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)
Inspector,
....................................................................
(numele, prenumele, semnătura şi ştampila)
*) Se acordă în
ordine cronologică de către inspectorul organismului de control.
**) Se bifează
situaţia de fapt din momentul verificării.
ANEXA Nr. 7
REGISTRU
pentru evidenţa importurilor din ţări terţe agreate,
conform prevederilor art. 17 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007
Importuri ce fac obiectul prevederilor art. 16 alin.
(1) din Regulamentul (CE) nr. 1.580/2007
Nr. crt.
|
Ţara
|
Produsul
|
Nr. de loturi
|
Cantitatea (kg)
|
Natura defectelor constatate*)
|
Brută
|
Netă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANEXA Nr. 8
CENTRALIZATOR
privind importurile de legume-fructe din ţări terţe agreate în trimestrul........./anul........
Nr. crt.
|
Ţara
|
Produsul
|
Nr. total de loturi pe trimestru
|
Cantitatea totală trimestrială (kg)
|
Natura defectelor constatate*)
|
Brută
|
Netă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*) In cazul în care defectele constatate au dus la
modificarea cantităţii produsului, se va menţiona şi noua cantitate rezultată.
ANEXA Nr. 9
LISTA
cuprinzând fructele şi legumele
destinate consumului în stare proaspătă, care se supun
standardelor de comercializare
1
|
Andive
|
2
|
Anghinare
|
3
|
Ardei
|
4
|
Castraveţi
|
5
|
Ceapă
|
6
|
Ciuperci de cultură
|
7
|
Conopidă
|
8
|
Dovlecei
|
9
|
Fasole păstăi
|
10
|
Mazăre verde
|
11
|
Morcov
|
12
|
Pătlăgele vinete
|
13
|
Pepene galben
|
14
|
Pepene verde
|
15
|
Praz
|
16
|
Salată verde, cicoare cu frunza creaţă
|
17
|
Spanac
|
18
|
Sparanghel
|
19
|
Tomate
|
20
|
Ţelină
|
21
|
Usturoi
|
22
|
Varză
|
23
|
Varză de Bruxelles
|
24
|
Avocado
|
25
|
Alune
|
26
|
Caise
|
27
|
Căpşuni
|
28
|
Cireşe
|
29
|
Citrice
|
30
|
Mere
|
31
|
Pere
|
32
|
Nuci
|
33
|
Piersici şi nectarine
|
34
|
Prune
|
35
|
Struguri de masă
|
36
|
Kiwi
|
37
|
Amestec de fructe şi legume proaspete
|
ANEXA Nr. 10*)
CERTIFICAT DE DESTINAŢIE INDUSTRIALA PENTRU FRUCTELE
Şl LEGUMELE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII
CERTIFICATE OF INDUSTRIAL USE REFERRED TO IN ARTICLE
19(2) FOR FRESH FRUIT AND VEGETABLES SUBJECT TO COMMUNITY
MARKETING STANDARDS
1. Operator
1. Trader
|
Certificat de destinaţie industrială
Certificate of industrial use
(fructele şi legumele proaspete care fac
obiectul normelor de comercializare)
(Fresh fruit and vegetables subject to marketing standards)
Nr.............................................
No
|
2. Identificarea mijlocului de transport
2. Identifier of means of transport
|
3. Organismul de control ce emite certificatul
3 Inspection body issuing the certificate
|
4. Destinaţia industrială a produsului /numele şi adresa unităţii
de prelucrare industrială
4 Intended industrial use/Name and address of processor
|
5. Organismul de inspecţie al regiunii unde are loc prelucrarea
industrială
5 Inspection body for the region where processing is to take
place
|
6. Numărul ambalajelor sau menţiunea „vrac"
6. Number of packages or the words 'in bulk'
|
7. Felul produsului/ originea produsului
7. Nature of goods/country of origin
|
8. Greutatea totală, în kg, brută/netă1
8. Total weight in kg gross//net1
|
9.
..................................................... .................................................
Biroul vamal vizat: intrare/ieşire1) (locul şi data emiterii)
Customas office foreseen: entry/exit 1)
(place and date of issue)
Inspector,
Inspector,
.....................................................
........................................ Stampila inspectiei
(numele cu litere de tipar) (semnătura) Inspection
stamp
(name in block letters)
Signature
|
10. Observaţii:
10. Comments
|
11. Procesatorul certifică faptul că produsul menţionat mai sus a
făcut obiectul prelucrării industriale
11 The processor certifies that the product indicated above has
been processed.
Locul si data:
..............................................
Stampila
( place and date ) (semnătura)
Stamp
Signature
|
12. Prezentul certificat trebuie să fie returnat, cu documentul
menţionat în căsuţa 11, după prelucrarea produselor menţionate în căsuţele 6,
7 şi 8, organismului de control menţionat în căsuţa 5.
12. The present certificate shall be returned, signed and stamped
in box 11, after processing of the goods mentioned in boxes 6, 7 and 8, to
the inspection body mentioned in box 5.
|
1 Bifaţi menţiunea
inutilă
1 Delete as
appropriate
*) Anexa nr. 10 este reprodusă în facsimil.
ANEXA Nr. 11
CONDIŢII DE CALITATE
care trebuie întrunite de produse pentru care nu
există standarde comunitare de comercializare
A. Cerinţe minime de calitate
Indiferent de categorie, ţinând cont de toleranţele
admise (a se vedea mai jos), produsele trebuie să fie:
- întregi;
- sănătoase; se exclud produsele atinse de putregai sau
de forme de alterare din cauza cărora devin improprii pentru consum;
- curate, practic fără materii străine vizibile;
- fără boli;
- fără deteriorări cauzate de boli;
- fără umezeală externă anormală;
- fără miros şi/sau gust străine.
Categoria „Extra"
Produsele din această categorie trebuie să fie de
calitate superioară. Acestea trebuie să prezinte caracteristicile soiului şi/sau
ale varietăţii comerciale. Produsele nu trebuie să prezinte defecte, cu
excepţia unor alterări superficiale foarte uşoare, cu condiţia ca acestea să nu
afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea şi prezentarea
în ambalaj a acestuia.
Categoria I
Produsele din această categorie trebuie să fie de bună
calitate. Acestea trebuie să prezinte caracteristicile soiului şi/sau ale
varietăţii comerciale. Totuşi, produsele din această categorie pot prezenta
uşoare defecte, cu condiţia ca acestea să nu afecteze aspectul general al
produsului, calitatea, conservarea şi prezentarea în ambalaj a acestuia.
Categoria a II-a
Această categorie cuprinde produsele care nu pot fi
clasificate în categorii superioare, dar care corespund caracteristicilor minime
definite mai sus. Produsele din această categorie pot prezenta defecte, cu
condiţia să îşi păstreze caracteristicile esenţiale de calitate, conservare şi
prezentare.
B. Toleranţe de calitate
In cadrul fiecărui colet se admit următoarele toleranţe
de calitate pentru produsele care nu îndeplinesc cerinţele categoriei indicate:
- Categoria „Extra": 5% (număr sau cantitate) din
produsele care nu corespund caracteristicilor
categoriei, dar sunt în conformitate cu cele de la categoria I sau sunt, în mod excepţional, admise în toleranţele acestei
categorii.
- Categoria I: 10% (număr sau
cantitate) din produsele care nu corespund caracteristicilor categoriei, dar
sunt în conformitate cu cele de la categoria a II-a sau sunt, în mod
excepţional, admise în toleranţele acestei categorii.
- Categoria a II-a: 10% (număr
sau cantitate) din produsele care nu corespund caracteristicilor categoriei,
nici caracteristicilor minime, cu excepţia produselor
afectate de mucegai sau de altă formă de alterare care le face improprii
consumului.
C. Uniformitate
Toate produsele din ambalaj trebuie să aibă aceeaşi
origine, să fie din acelaşi soi sau tip comercial şi să aibă aceeaşi calitate.
ANEXA Nr. 12
METODE DE CONTROL
Prezentele metode de control corespund Ghidului de
aplicare a controlului de calitate al fructelor şi legumelor proaspete,
adoptate de Grupul de standardizare a mărfurilor perisabile şi de îmbunătăţire
a calităţii al CEE/ONU.
I. Definiţii
a) Control de conformitate - controlul efectuat pentru verificarea conformităţii fructelor şi
legumelor proaspete cu standardele de comercializare stabilite prin art. 2 din
Regulamentul (CE) nr. 1.182/2007.
Acest control poate cuprinde:
- un control al documentelor şi al identităţii:
controlul documentelor sau certificatelor care însoţesc lotul şi/sau al
registrelor prevăzute la art. 10 alin. (3) paragraful al doilea a treia liniuţă
şi la art. 11 alin. (2) lit. (d) din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.580/2007
şi concordanţa dintre produse şi indicaţiile care figurează în aceste
documente;
- un control fizic al lotului de fructe şi/sau de
legume prin eşantionare, pentru a verifica dacă acesta îndeplineşte toate condiţiile stabilite prin standardele de
comercializare, inclusiv dispoziţiile privind prezentarea şi marcarea coletelor
şi ambalajelor.
b) Inspector-
specialistul angajat al I.S.C.T.R.V.L.E., care este instruit şi abilitat pentru
efectuarea operaţiunilor de control de conformitate.
c) Expediere -
comercializarea de către un comerciant a unei cantităţi de fructe şi/sau de
legume existentă în momentul controlului şi însoţită de un document: Aceasta se
poate compune din unul sau mai multe tipuri de produse şi poate conţine unul
ori mai multe loturi de fructe şi/sau legume proaspete.
d) Lot - cantitatea de
fructe şi/sau de legume care în momentul controlului are aceleaşi
caracteristici privind:
- identitatea ambalatorului şi/sau a expeditorului;
- ţara de origine;
- natura produsului;
- categoria de calitate a produsului;
- calibrul (dacă produsul se clasează în funcţie de
calibrul său);
- varietatea sau tipul comercial (dacă standardul îl
prevede);
- tipul ambalajului şi modul de prezentare a
produsului. Dacă în timpul controlului este dificil de
identificat loturile şi/sau dacă nu este posibilă
prezentarea distinctă a acestora, toate loturile destinate comercializării vor
putea fi considerate ca formând acelaşi lot, dacă prezintă caracteristici
uniforme în privinţa tipului produsului, expeditorului, ţării de origine,
categoriei de calitate şi dacă acestea sunt prevăzute în standard, a soiului
sau a tipului comercial.
e) Eşantionare - prelevarea temporară a unei cantităţi din produs în timpul unui
control de conformitate.
f) Eşantion elementar - cantitatea de produs
prelevată dintr-un lot sau, în cazul unui produs în vrac, dintr-o parte a
lotului.
g) Eşantion global - se compune din mai multe eşantioane elementare reprezentative
pentru lot, prelevate în cantitate suficientă pentru a permite evaluarea
lotului în funcţie de toate criteriile.
h) Eşantion secundar - se prelevează în cazul fructelor cu coajă şi este o cantitate
reprezentativă din produs prelevată din fiecare eşantion elementar al
eşantionului global, cu o greutate cuprinsă între 0,3 kg şi 1 kg. In cazul în
care eşantionul elementar conţine produse ambalate, eşantionul secundar se
constituie dintr-un colet.
i) Eşantion compozit - în cazul fructelor cu coajă, reprezintă un amestec omogen, în
greutate de cel puţin 3 kg, din toate eşantioanele secundare ale unui eşantion
global.
j) Eşantion redus - o cantitate reprezentativă pentru produs, prelevată din
eşantionul global, într-o cantitate suficientă pentru a permite evaluarea în
funcţie de un număr de criterii. In cazul fructelor cu coajă, eşantionul redus
cuprinde cel puţin 100 de unităţi care provin din eşantionul compozit. Din
eşantionul global se pot preleva mai multe eşantioane reduse.
k) Colet - o parte a
unui lot, individualizată prin ambalajul şi conţinutul său. Ambalajul coletului
este conceput astfel încât să uşureze manipularea şi transportul unui anumit
număr de ambalaje de vânzare sau de produse în vrac sau ordonate, pentru a
evita deteriorarea cauzată de manipularea lor fizică şi deprecierile datorate
transportului. Containerele de transport rutier, feroviar, maritim şi aerian nu
sunt considerate colete. In anumite cazuri, coletul constituie un ambalaj de
vânzare.
l) Ambalaj de vânzare -
o parte a unui colet, individualizată prin ambalajul şi conţinutul său.
Ambalajul de vânzare este conceput astfel încât să constituie la punctul de
vânzare o unitate de vânzare pentru utilizatorul final sau pentru consumator.
Pentru ambalajele de vânzare, preambalajele sunt concepute în aşa fel încât
ambalajul acoperă în întregime sau parţial conţinutul, astfel încât conţinutul
să nu poată fi modificat fără a deschide sau modifica ambalajul.
II. Modul de efectuare a controlului de conformitate
a) Observaţii generale
Controlul de conformitate se efectuează prin evaluarea
eşantionului global prelevat la întâmplare din diferite puncte ale lotului ce
urmează a fi controlat. Eşantionul global trebuie să fie reprezentativ pentru
întregul lot supus controlului.
b) Identificarea loturilor
şi/sau o impresie de ansamblu în privinţa lotului supus controlului
Identificarea loturilor se efectuează în funcţie de
marcajul acestora sau de criteriile care sunt stabilite în conformitate cu
Directiva 89/396/CEE a Consiliului. In cazul expedierilor compuse din mai multe
loturi, inspectorul trebuie să aibă o viziune de ansamblu asupra acestora, prin
intermediul documentelor însoţitoare. Inspectorul determină, pe baza
controlului, gradul de conformitate al loturilor, pe baza datelor ce figurează
în documentele de însoţire şi a declaraţiilor, determinând gradul de
conformitate al loturilor prin intermediul indicaţiilor prevăzute în aceste documente.
Dacă produsele trebuie să fie sau au fost încărcate într-un mijloc de
transport, indicaţiile referitoare la mijlocul de transport trebuie să
servească la identificarea expedierii.
c) Prezentarea produselor
Inspectorul stabileşte coletele pe care doreşte să le
examineze. Coletele trebuie să fie apoi puse la dispoziţia inspectorului de
către comerciant sau de către reprezentantul său, în vederea efectuării
controlului de conformitate. Operaţiunea de control constă în prezentarea
eşantionului global şi în furnizarea tuturor informaţiilor necesare
identificării loturilor.
Dacă sunt necesare eşantioane reduse sau secundare,
inspectorul le alege din eşantionul global.
d) Controlul fizic
- Evaluarea ambalajului şi
a modului de prezentare a produsului cu ajutorul eşantioanelor elementare:
In funcţie de cerinţele prevăzute prin standardele de
comercializare, se va avea în vedere verificarea conformităţii şi igienei
ambalajului, precum şi a materialelor utilizate pentru confecţionarea acestuia.
In cazul în care standardul respectiv prevede un anumit tip de ambalaj,
inspectorul va verifica dacă această cerinţă este respectată.
- Controlul marcajului cu
ajutorul eşantioanelor elementare: In primul rând este bine să se determine dacă marcajul este conform cu standardele de comercializare.
In cursul efectuării controlului de conformitate, inspectorul determină în ce
măsură caracteristicile marcajului sunt corecte şi/sau dacă trebuie modificate.
Fructele şi legumele ambalate individual sub o peliculă
de plastic nu pot fi considerate ca produse preambalate în sensul Directivei
2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi nu vor face obiectul
marcajului prevăzut de standardele de comercializare. In această situaţie,
pelicula de plastic poate fi considerată ca o simplă protecţie pentru produse
fragile.
- Verificarea conformităţii
produselor cu ajutorul eşantionului global sau al eşantionului compozit şi/sau
al eşantioanelor reduse
Inspectorul determină mărimea eşantionului global care
îi permite evaluarea loturilor. Inspectorul alege la întâmplare coletele care
sunt supuse controlului sau, în cazul produselor în vrac, punctele din lot din
care se va face prelevarea eşantioanelor elementare. Coletele deteriorate nu
pot fi utilizate pentru alcătuirea eşantionului global. Acestea se pun separat
şi vor face obiectul, dacă va fi cazul, al unei alte examinări, urmând ca
rezultatele să fie raportate separat.
In situaţia în care se impune încheierea unui
proces-verbal de constatare a neconformităţii, prelevarea de probe trebuie
efectuată cu respectarea cantităţilor enumerate mai jos:
1. Produse ambalate
Numărul coletelor care compun lotul
|
Numărul coletelor care trebuie
prelevate pentru alcătuirea
eşantionului elementar
|
până la 100
|
5
|
între 101 şi 300
|
7
|
între 301 şi 500
|
9
|
între 501 şi 1.000
|
10
|
peste 1.000
|
minimum 15
|
2. Produse în vrac
Masa lotului, în kg, sau numărul de
unităţi incluse în lot
|
Cantitatea de eşantioane
elementare, în kg, sau numărul
unităţilor ce trebuie prelevate
|
până la 200
|
10
|
între 201 şi 500
|
20
|
între 501 şi 1.000
|
30
|
între 1.001 şi 5.000
|
60
|
peste 5.000
|
minimum 100
|
In cazul fructelor şi legumelor proaspete, voluminoase,
cu greutatea mai mare de 2 kg pe bucată, în vrac, esantioanele elementare
trebuie să fie constituite din minimum 5 bucăţi.
In cazul loturilor compuse din mai puţin de 5 colete
sau cu o greutate mai mică de 10 kg, inspectorul stabileşte integralitatea
lotului.
Dacă în urma unei verificări, inspectorul nu poate lua
o hotărâre, acesta decide efectuarea unui nou control, urmând ca rezultatul să
fie exprimat prin media aritmetică, în procente, a celor două controale.
Conformitatea privind starea de dezvoltare şi/sau de
maturitate ori privind prezenţa sau absenţa unor defecte interne poate fi
verificată cu ajutorul eşantioanelor reduse. Este cazul operaţiunilor de control în urma cărora
are loc distrugerea valorii comerciale a produsului.
Pentru stabilirea defectelor interne ale produsului se
folosesc eşantioane reduse. Folosirea acestora este
absolut necesară, în special în cazul determinării procentului de degradare a
întregului lot. Volumul acestor eşantioane se va limita la o cantitate minimă
absolut necesară pentru evaluarea lotului. Dacă astfel de defecte sunt
constante sau presupuse, volumul eşantionului redus nu poate depăşi 10% din
volumul eşantionului global care a fost constituit în mod iniţial pentru
inspecţie.
e) Controlul produsului
Produsul care urmează a fi controlat trebuie să fie
scos complet din ambalajul său. Inspectorul poate renunţa la aceasta în cazul
fructelor cu coajă sau dacă tipul şi natura ambalajului permit verificarea
conţinutului acestuia fără a desface ambalajul. Verificarea omogenităţii, a
caracteristicilor minime, a categoriilor de calitate şi a dimensiunii trebuie
să se realizeze cu ajutorul eşantionului global, exceptând fructele cu coajă,
la care această verificare se face cu ajutorul eşantionului compozit.
In cazul în care produsul prezintă defecte, inspectorul
determină procentul de produse neconforme cu standardul de comercializare
respectiv în funcţie de numărul sau de greutatea produselor.
Verificarea criteriilor privind starea de dezvoltare
şi/sau de maturitate se poate face cu ajutorul instrumentelor şi metodelor
prevăzute în acest sens în cadrul standardelor de comercializare sau în
conformitate cu practicile recunoscute.
f) Raportarea
rezultatelor inspecţiilor
Inspectorul eliberează certificatul de conformitate
sau, dacă este cazul, procesul-verbal de constatare a neconformităţii.
In caz de neconformitate cu standardele de comercializare,
comerciantul sau reprezentantul acestuia este imediat informat, în scris,
asupra cauzelor care au determinat neconformitatea. Dacă este posibil ca
produsului să i se reasigure conformitatea cu standardele de comercializare
prin modificarea marcajului, comerciantul sau reprezentantul său va fi informat
în legătură cu aceasta.
Dacă produsul prezintă defecte, procentul considerat
neconform cu standardul de comercializare trebuie să
fie precizat.
g) Diminuarea valorii produsului în urma
controlului de conformitate
După efectuarea controlului de conformitate, eşantionul
global este pus la dispoziţia comerciantului sau a reprezentantului acestuia.
Inspectorul nu este obligat să restituie elementele
eşantionului global care au fost distruse în timpul efectuării controlului.
ANEXA Nr. 13
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI
DEZVOLTĂRII RURALE
I.S.C.T.R.V.L.F.
......................................................................
PROCES-VERBAL
de constatare a neconformitătii
Nr............................
Incheiat
astăzi...................................................................
(ziua, luna,
anul)
1. Agent constatator
...................................................................................................................funcţia...................................... legitimaţia
nr.........................................;
...................................................................................................................funcţia...................................... legitimaţia
nr.........................................;
...................................................................................................................funcţia...................................... legitimaţia
nr.........................................
2. Operator controlat........................................................................................................................................................................ ......................
Nr. din registrul
comerţului.............................., CUI...........................adresă
sediu.....................................................................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Certificat de producător nr........................, eliberat de................................................................................................................................................
3. Unitatea (filiala, punct de lucru) -
adresa...............................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
unde am fost primit de dl
(d-na).................................................................., în
calitate de................................................., posesor/posesoare
al/a actului de identitate........seria........nr..........................,
eliberat la data de............................
CNP......................................
4. Obiectul controlului (descrierea
loturilor)*):..........................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
5. Constatări în timpul
efectuării controlului:
In
ziua...............luna......................anul.............ora....................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
6. Măsuri stabilite în baza
constatărilor:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
7. Obiectiuni:
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
........................................................................................................................................................................ .........................................................
Inspector
I.S.C.T.P.V.L.F.,
............................................................................................
LS
Operatorul economic controlat sau reprezentantul
acestuia,
.............................................................................................
LS
*) Cu respectarea condiţiilor de eşantionare prevăzute
în anexa nr. 11 la prezentul ordin.