ORDIN
Nr. 53 din 21 noiembrie 1994
pentru aprobarea Regulamentului privind incercarea, omologarea si inregistrarea
soiurilor (hibrizilor) de plante agricole
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 347 din 15 decembrie 1994
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
vazand referatul Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor
nr. 2.855 din 15 noiembrie 1994,
avand in vedere prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea
si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru productia
agricola vegetala,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 480 din 1 august 1994 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
emite urmatorul ordin:
1. Se aproba Regulamentul privind incercarea, omologarea si inregistrarea
soiurilor (hibrizilor) de plante agricole, anexat la prezentul ordin.
2. Ordinul ministrului agriculturii si industriei alimentare nr. 92 din 19
august 1985 isi inceteaza valabilitatea.
3. Comisia de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor va lua masuri
pentru publicarea prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Valeriu Tabara
REGULAMENT
privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de
plante agricole
1. Principii generale
1.1. In conformitate cu prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea,
folosirea si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru
productia agricola vegetala, Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea
Soiurilor*) (C.S.I.O.S.) ii revine sarcina verificarii in conditii
experimentale si de productie a noilor soiuri romanesti si straine, in vederea
inregistrarii acestora in lista oficiala a soiurilor.
1.2. Testarea soiurilor (hibrizilor) se organizeaza in cadrul centrelor de
incercare a soiurilor*) (C.I.S.) care sunt amplasate in cele mai variate
conditii ecologice ale tarii si care formeaza reteaua oficiala de stat a
incercarii soiurilor.
1.3. Centrele de incercare a soiurilor pentru cereale, plante tehnice,
cartofi, plante de nutret, legume de camp, solarii si capsun functioneaza ca
unitati independente, fara personalitate juridica. Incercarea soiurilor de vita
de vie, pomi, arbusti fructiferi, plante ornamentale si hamei se organizeaza in
cadrul institutelor si statiunilor de cercetari de specialitate, situate in
podgorii si bazine pomicole reprezentative.
Incercarea soiurilor de legume de sera si de ciuperci se efectueaza in
puncte de incercare situate in cadrul intreprinderilor de sere.
1.4. Pe toata durata incercarii, soiul (hibridul) trebuie sa-si pastreze
caracterele morfologice si insusirile fiziologice descrise in fisa de
inscriere. 1.5. Atat soiurile (hibrizii) de plante create in tara, cat si cele
straine se vor introduce si generaliza in productie numai dupa ce au fost
verificate in reteaua C.S.I.O.S., omologate-inregistrate, inscrise in Registrul
de stat al soiurilor si in Lista oficiala a soiurilor si hibrizilor de plante
agricole pentru cultura in Romania, aprobata de conducerea Ministerului
Agriculturii si Alimentatiei.
2. Inscrierea la incercare a soiurilor (hibrizilor)
2.1. C.S.I.O.S. inscrie pentru incercare soiuri (hibrizi) din toate
speciile de plante agricole ce se cultiva in Romania.
2.2. Inscrierea soiurilor (hibrizilor) la incercare in reteaua C.S.I.O.S.
se face pe baza unei cereri tip (anexa nr. 1) si a unei descrieri
morfofiziologice conform metodologiei U.P.O.V. (chestionarul tehnic).
2.3. Cererile de inscriere se depun la C.S.I.O.S., la termenele prevazute
in anexa nr. 2.
2.4. Introducerea soiurilor in programul de testare al C.S.I.O.S. se face
in functie de locurile disponibile, in ordinea inregistrarii cererilor de
inscriere.
2.5. Semintele pentru testare se asigura gratuit de semnatarul cererii de
inscriere, in cantitatile si la termenele prevazute in anexa nr. 2.
Acestea vor fi insotite de buletine de analiza emise de laboratoare
autorizate. In cazuri deosebite se pot accepta si buletine de analiza emise de
laboratoarele metodologice de control al calitatii semintelor din unitatile de
cercetare agricola.
C.S.I.O.S. impreuna cu mentinatorii soiurilor se vor preocupa de asigurarea
semintei pentru martorii de referinta din categorii biologice superioare
(superelita si elita).
2.6. Planul tematic, care cuprinde intreg sortimentul de soiuri (hibrizi)
ce se verifica in reteaua de stat pentru incercarea soiurilor, se codifica si
se supune anual spre aprobare conducerii Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei. Planul tematic se intocmeste pentru:
- culturi de toamna, pana la data de 10 septembrie;
- culturi de primavara si viti-pomicole, pana la data de 15 februarie;
- culturi de sera ciclul I, pana la data de 15 octombrie;
- culturi de sera ciclul II, pana la data de 1 august;
- culturi in solarii, pana la data de 1 ianuarie;
- legume de camp, pana la data de 15 ianuarie.
3. Incercarea soiurilor si hibrizilor
3.1. La cereale, plante tehnice si legume de camp incercarea se face in cel
putin 5 C.I.S. - uri, iar la legumele de sera si solarii, pomi si arbusti fructiferi,
vita de vie si hamei, in cel putin 3 puncte.
Metodica experimentala ce se aplica la culturile comparative de concurs
este cea stabilita de catre C.S.I.O.S., impreuna cu institutele si statiunile
de cercetare agricola.
3.2. Incercarea in camp cuprinde urmatoarele verigi:
3.2.1. Culturile comparative pentru determinarea distinctibilitatii,
stabilitatii si omogenitatii soiului - dupa metodologia U.P.O.V. - timp de 2
ani.
3.2.2. Culturile comparative de orientare care se executa la solicitarea
autorilor soiurilor in vederea promovarii acestora in culturile comparative de
concurs.
3.2.3. Culturile comparative de concurs pentru determinarea valorii
agronomice si tehnologice cuprind soiurile (hibrizii) autohtone si straine
inscrise la incercarea de stat. Verificarea soiurilor (hibrizilor) inscrise la
incercare dureaza 3 cicluri de productie efectiva, cu exceptia legumelor de
sera si solarii, a florilor si ciupercilor, precum si a soiurilor celorlalte
specii, cu rezultate deosebite, la care testarea dureaza numai 2 ani (2
cicluri).
3.2.4. Verificarea la unii hibrizi a coincidentei la inflorire si a
capacitatii de productie a formelor parentale se executa numai la solicitarea
autorilor.
3.2.5. Culturile comparative in conditii de agrotehnica diferentiala se
executa, dupa caz, numai in unele C.I.S. - uri si la speciile de plante care au
pondere mare in economia nationala.
3.2.6. Culturile comparative in conditii de productie se organizeaza cu
soiurile si hibrizii de perspectiva, aflate in anii 2-3 de testare, pe parcele
de 0,5-1,0 ha pentru culturi de camp si de 0,1-0,2 ha pentru legume, alaturi de
soiurile (hibrizii) raspandite deja in productie. Samanta necesara pentru
asemenea incercari se asigura de catre amelioratori.
3.3. In cadrul culturilor comparative de concurs se noteaza: capacitatea de
productie, caracterele morfologice si insusirile fiziologice ale soiurilor
(hibrizilor) aflate in verificare, observatiile trecandu-se in fisele intocmite
in acest scop.
3.3.1. Capacitatea de productie - Se inregistreaza atat productia stas
absoluta, cat si cea relativa, precum si semnificatia diferentelor limita
(stabilita in urma efectuarii analizei variantei).
3.3.2. Caracterele morfologice - Se noteaza toate caracteristicile
morfologice indicate in metodica experimentala, dupa U.P.O.V.
3.3.3. Insusirile fiziologice - Se noteaza rezistenta la ger (iernare),
capacitatea de refacere in primavara, rezistenta la temperaturi scazute,
cadere, fringere, seceta, arsita, boli si daunatori, rezistenta la fringerea si
scuturarea spicului, pretabilitatea la mecanizare, perioada de vegetatie de la
rasarit la inflorire si maturitatea tehnica etc.
3.4. Pe baza observatiilor facute, C.I.S. - urile completeaza registrul de
camp si apoi fisele de observatii in doua exemplare, dintre care primul
exemplar se trimite la C.S.I.O.S., la termenele stabilite (anexa nr. 3), iar al
doilea exemplar ramane la C.I.S. Datele inscrise in registrul de camp si fisele
de observatii pentru soiurile (hibrizii) in incercare sunt secrete si se
transmit numai la C.S.I.O.S.
3.5. In scopul cunoasterii cat mai complete a soiurilor (hibrizilor) se
executa analize chimice si de calitate pentru determinarea continutului lor in
principii activi specifici. Acestea se fac in laboratoarele C.S.I.O.S. sau in
alte laboratoare de specialitate.
Soiurile (hibrizii) din speciile care se prelucreaza in industrie (grau,
orzoaica, sfecla de zahar, in fuior, canepa, bumbac, floarea-soarelui, in
pentru ulei, cartof, legume etc.) se vor verifica in statii industriale si sub
raportul insusirilor tehnologice, datele obtinute fiind apoi transmise la
C.S.I.O.S.
4. Omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole
4.1. In vederea omologarii si inregistrarii soiurilor (hibrizilor) se
constituie urmatoarele comisii:
- Comisia de omologare si inregistrare pentru culturi de camp si cartofi;
- Comisia de omologare si inregistrare pentru legume, ciuperci si plante
ornamentale;
- Comisia de omologare si inregistrare pentru vita de vie;
- Comisia de omologare si inregistrare pentru pomi, arbusti fructiferi,
capsun si hamei.
4.2. Componenta comisiilor de omologare-inregistrare se stabileste prin
ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei.
4.3. Comisiile de omologare-inregistrare sunt coordonate in activitatea lor
de catre adjunctul ministrului agriculturii si alimentatiei - secretar de stat
cu problemele productiei vegetale.
4.4. Sedintele comisiilor de omologare-inregistrare se vor tine cu cel
putin 2/3 din numarul membrilor.
4.5. Pentru ca un soi (hibrid), inclusiv formele parentale (LC-HS), sa
poata fi omologat-inregistrat, el trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
- sa fie incercat 2-3 cicluri de productie in culturile comparative de
concurs in reteaua C.S.I.O.S.;
- sa se caracterizeze prin uniformitate, omogenitate, stabilitate;
- sa posede insusiri agronomice si tehnologice valoroase.
4.6. Documentatia pentru soiurile (hibrizii) propuse la omologare-inregistrare
se intocmeste de catre C.S.I.O.S. si se trimite membrilor comisiilor cu 10 zile
inaintea convocarii sedintei. Prezentarea soiurilor (hibrizilor) in
documentatia de omologare se face codificat.
4.7. Documentatia pentru soiurile (hibrizii) propuse la
omologare-inregistrare va cuprinde caracterizarea morfologica, insusirile
fiziologice, datele de productie, insusirile de calitate si tehnologice etc.
4.8. Comisia de omologare-inregistrare, pe baza documentatiei tehnice
prezentate de catre C.S.I.O.S., propune omologarea-inregistrarea soiului
(hibridului) respectiv cu o majoritate simpla (jumatate plus unu). Propunerile
comisiei de omologare-inregistrare vor fi supuse aprobarii conducerii
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (anexa nr. 4).
4.9. Discutiile care au loc in cadrul sedintei de omologare-inregistrare se
vor consemna intr-un proces-verbal care se va pastra in arhiva C.S.I.O.S.
4.10. Soiurile (hibrizii) aprobate de comisie se inscriu de catre
C.S.I.O.S. in Registrul de stat al soiurilor si hibrizilor, sub denumirea
stabilita in cadrul sedintei de omologare-inregistrare.
4.11. Pentru soiurile (hibrizii) omologate-inregistrate, C.S.I.O.S.
elibereaza proprietarului soiului o adeverinta privind omologarea-inregistrarea
acestuia.
4.12. La omologare-inregistrare se constituie proba etalon, fata de care se
va compara in anii urmatori autenticitatea semintei, in urma selectiei de
mentinere. La hibrizi, proba etalon se va constitui si din formele parentale.
Marimea probei etalon se stabileste de C.S.I.O.S. impreuna cu creatorul
soiului (hibridului).
Proba va fi pastrata in conditii corespunzatoare de catre C.S.I.O.S. timp
de 10 ani, pentru a servi in fiecare an insamintarii parcelei martor la C.I.S.,
care efectueaza verificarea autenticitatii soiurilor (hibrizilor).
5. Inregistrarea si evidenta materialului biologic
Pentru materialul biologic care intra in incercarea de stat, C.S.I.O.S.
intocmeste si pastreaza urmatoarele documente:
5.1. Registrul soiurilor si hibrizilor de plante agricole (pe specii)
inscrise la incercarea de stat. In acest registru se inscriu, in baza cererilor
primite, toate soiurile (hibrizii) ce se incearca in reteaua de stat.
5.2. Registrul de stat al soiurilor si hibrizilor de plante agricole, in
care se inscriu soiurile omologate-inregistrate. Registrul de stat se pastreaza
la C.S.I.O.S., care este obligat sa-l completeze la zi.
5.3. Lista oficiala a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din
Romania se intocmeste anual de catre C.S.I.O.S., se aproba prin ordin al
ministrului agriculturii si alimentatiei si se publica in Monitorul Oficial al
Romaniei.
In lista oficiala se inscriu soiurile (hibrizii) de plante agricole
omologate-inregistrate, care se cultiva in Romania.
6. Se interzic instrainarea de seminte si material saditor din soiurile
(hibrizii) si formele parentale, primite pentru incercare in scopul
omologarii-inregistrarii, cat si transmiterea de informatii asupra comportarii
lor.
Informatiile privind comportarea materialului biologic primit pentru
incercare au circulatie limitata - numai la Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei si la autor.
---------------
Anexele nr. 1-4 se vor publica in brosura, prin grija Comisiei de Stat
pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor.
*) In continuare in text C.S.I.O.S.
*) In continuare in text C.I.S.