Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 53 din 21 noiembrie 1994

pentru aprobarea Regulamentului privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 347 din 15 decembrie 1994


SmartCity3


    Ministrul agriculturii si alimentatiei,
    vazand referatul Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor nr. 2.855 din 15 noiembrie 1994,
    avand in vedere prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru productia agricola vegetala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 480 din 1 august 1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
    emite urmatorul ordin:

    1. Se aproba Regulamentul privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole, anexat la prezentul ordin.
    2. Ordinul ministrului agriculturii si industriei alimentare nr. 92 din 19 august 1985 isi inceteaza valabilitatea.
    3. Comisia de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor va lua masuri pentru publicarea prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei.

                  Ministrul agriculturii
                  si alimentatiei,
                  Valeriu Tabara

                               REGULAMENT
privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole

    1. Principii generale
    1.1. In conformitate cu prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea si controlul calitatii semintelor si materialului saditor pentru productia agricola vegetala, Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor*) (C.S.I.O.S.) ii revine sarcina verificarii in conditii experimentale si de productie a noilor soiuri romanesti si straine, in vederea inregistrarii acestora in lista oficiala a soiurilor.
    1.2. Testarea soiurilor (hibrizilor) se organizeaza in cadrul centrelor de incercare a soiurilor*) (C.I.S.) care sunt amplasate in cele mai variate conditii ecologice ale tarii si care formeaza reteaua oficiala de stat a incercarii soiurilor.
    1.3. Centrele de incercare a soiurilor pentru cereale, plante tehnice, cartofi, plante de nutret, legume de camp, solarii si capsun functioneaza ca unitati independente, fara personalitate juridica. Incercarea soiurilor de vita de vie, pomi, arbusti fructiferi, plante ornamentale si hamei se organizeaza in cadrul institutelor si statiunilor de cercetari de specialitate, situate in podgorii si bazine pomicole reprezentative.
    Incercarea soiurilor de legume de sera si de ciuperci se efectueaza in puncte de incercare situate in cadrul intreprinderilor de sere.
    1.4. Pe toata durata incercarii, soiul (hibridul) trebuie sa-si pastreze caracterele morfologice si insusirile fiziologice descrise in fisa de inscriere. 1.5. Atat soiurile (hibrizii) de plante create in tara, cat si cele straine se vor introduce si generaliza in productie numai dupa ce au fost verificate in reteaua C.S.I.O.S., omologate-inregistrate, inscrise in Registrul de stat al soiurilor si in Lista oficiala a soiurilor si hibrizilor de plante agricole pentru cultura in Romania, aprobata de conducerea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
    2. Inscrierea la incercare a soiurilor (hibrizilor)
    2.1. C.S.I.O.S. inscrie pentru incercare soiuri (hibrizi) din toate speciile de plante agricole ce se cultiva in Romania.
    2.2. Inscrierea soiurilor (hibrizilor) la incercare in reteaua C.S.I.O.S. se face pe baza unei cereri tip (anexa nr. 1) si a unei descrieri morfofiziologice conform metodologiei U.P.O.V. (chestionarul tehnic).
    2.3. Cererile de inscriere se depun la C.S.I.O.S., la termenele prevazute in anexa nr. 2.
    2.4. Introducerea soiurilor in programul de testare al C.S.I.O.S. se face in functie de locurile disponibile, in ordinea inregistrarii cererilor de inscriere.
    2.5. Semintele pentru testare se asigura gratuit de semnatarul cererii de inscriere, in cantitatile si la termenele prevazute in anexa nr. 2.
    Acestea vor fi insotite de buletine de analiza emise de laboratoare autorizate. In cazuri deosebite se pot accepta si buletine de analiza emise de laboratoarele metodologice de control al calitatii semintelor din unitatile de cercetare agricola.
    C.S.I.O.S. impreuna cu mentinatorii soiurilor se vor preocupa de asigurarea semintei pentru martorii de referinta din categorii biologice superioare (superelita si elita).
    2.6. Planul tematic, care cuprinde intreg sortimentul de soiuri (hibrizi) ce se verifica in reteaua de stat pentru incercarea soiurilor, se codifica si se supune anual spre aprobare conducerii Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Planul tematic se intocmeste pentru:
    - culturi de toamna, pana la data de 10 septembrie;
    - culturi de primavara si viti-pomicole, pana la data de 15 februarie;
    - culturi de sera ciclul I, pana la data de 15 octombrie;
    - culturi de sera ciclul II, pana la data de 1 august;
    - culturi in solarii, pana la data de 1 ianuarie;
    - legume de camp, pana la data de 15 ianuarie.
    3. Incercarea soiurilor si hibrizilor
    3.1. La cereale, plante tehnice si legume de camp incercarea se face in cel putin 5 C.I.S. - uri, iar la legumele de sera si solarii, pomi si arbusti fructiferi, vita de vie si hamei, in cel putin 3 puncte.
    Metodica experimentala ce se aplica la culturile comparative de concurs este cea stabilita de catre C.S.I.O.S., impreuna cu institutele si statiunile de cercetare agricola.
    3.2. Incercarea in camp cuprinde urmatoarele verigi:
    3.2.1. Culturile comparative pentru determinarea distinctibilitatii, stabilitatii si omogenitatii soiului - dupa metodologia U.P.O.V. - timp de 2 ani.
    3.2.2. Culturile comparative de orientare care se executa la solicitarea autorilor soiurilor in vederea promovarii acestora in culturile comparative de concurs.
    3.2.3. Culturile comparative de concurs pentru determinarea valorii agronomice si tehnologice cuprind soiurile (hibrizii) autohtone si straine inscrise  la incercarea de stat. Verificarea soiurilor (hibrizilor) inscrise la incercare dureaza 3 cicluri de productie efectiva, cu exceptia legumelor de sera si solarii, a florilor si ciupercilor, precum si a soiurilor celorlalte specii, cu rezultate deosebite, la care testarea dureaza numai 2 ani (2 cicluri).
    3.2.4. Verificarea la unii hibrizi a coincidentei la inflorire si a capacitatii de productie a formelor parentale se executa numai la solicitarea autorilor.
    3.2.5. Culturile comparative in conditii de agrotehnica diferentiala se executa, dupa caz, numai in unele C.I.S. - uri si la speciile de plante care au pondere mare in economia nationala.
    3.2.6. Culturile comparative in conditii de productie se organizeaza cu soiurile si hibrizii de perspectiva, aflate in anii 2-3 de testare, pe parcele de 0,5-1,0 ha pentru culturi de camp si de 0,1-0,2 ha pentru legume, alaturi de soiurile (hibrizii) raspandite deja in productie. Samanta necesara pentru asemenea incercari se asigura de catre amelioratori.
    3.3. In cadrul culturilor comparative de concurs se noteaza: capacitatea de productie, caracterele morfologice si insusirile fiziologice ale soiurilor (hibrizilor) aflate in verificare, observatiile trecandu-se in fisele intocmite in acest scop.
    3.3.1. Capacitatea de productie - Se inregistreaza atat productia stas absoluta, cat si cea relativa, precum si semnificatia diferentelor limita (stabilita in urma efectuarii analizei variantei).
    3.3.2. Caracterele morfologice - Se noteaza toate caracteristicile morfologice indicate in metodica experimentala, dupa U.P.O.V.
    3.3.3. Insusirile fiziologice - Se noteaza rezistenta la ger (iernare), capacitatea de refacere in primavara, rezistenta la temperaturi scazute, cadere, fringere, seceta, arsita, boli si daunatori, rezistenta la fringerea si scuturarea spicului, pretabilitatea la mecanizare, perioada de vegetatie de la rasarit la inflorire si maturitatea tehnica etc.
    3.4. Pe baza observatiilor facute, C.I.S. - urile completeaza registrul de camp si apoi fisele de observatii in doua exemplare, dintre care primul exemplar se trimite la C.S.I.O.S., la termenele stabilite (anexa nr. 3), iar al doilea exemplar ramane la C.I.S. Datele inscrise in registrul de camp si fisele de observatii pentru soiurile (hibrizii) in incercare sunt secrete si se transmit numai la C.S.I.O.S.
    3.5. In scopul cunoasterii cat mai complete a soiurilor (hibrizilor) se executa analize chimice si de calitate pentru determinarea continutului lor in principii activi specifici. Acestea se fac in laboratoarele C.S.I.O.S. sau in alte laboratoare de specialitate.
    Soiurile (hibrizii) din speciile care se prelucreaza in industrie (grau, orzoaica, sfecla de zahar, in fuior, canepa, bumbac, floarea-soarelui, in pentru ulei, cartof, legume etc.) se vor verifica in statii industriale si sub raportul insusirilor tehnologice, datele obtinute fiind apoi transmise la C.S.I.O.S.
    4. Omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole
    4.1. In vederea omologarii si inregistrarii soiurilor (hibrizilor) se constituie urmatoarele comisii:
    - Comisia de omologare si inregistrare pentru culturi de camp si cartofi;
    - Comisia de omologare si inregistrare pentru legume, ciuperci si plante ornamentale;
    - Comisia de omologare si inregistrare pentru vita de vie;
    - Comisia de omologare si inregistrare pentru pomi, arbusti fructiferi, capsun si hamei.
    4.2. Componenta comisiilor de omologare-inregistrare se stabileste prin ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei.
    4.3. Comisiile de omologare-inregistrare sunt coordonate in activitatea lor de catre adjunctul ministrului agriculturii si alimentatiei - secretar de stat cu problemele productiei vegetale.
    4.4. Sedintele comisiilor de omologare-inregistrare se vor tine cu cel putin 2/3 din numarul membrilor.
    4.5. Pentru ca un soi (hibrid), inclusiv formele parentale (LC-HS), sa poata fi omologat-inregistrat, el trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    - sa fie incercat 2-3 cicluri de productie in culturile comparative de concurs in reteaua C.S.I.O.S.;
    - sa se caracterizeze prin uniformitate, omogenitate, stabilitate;
    - sa posede insusiri agronomice si tehnologice valoroase.
    4.6. Documentatia pentru soiurile (hibrizii) propuse la omologare-inregistrare se intocmeste de catre C.S.I.O.S. si se trimite membrilor comisiilor cu 10 zile inaintea convocarii sedintei. Prezentarea soiurilor (hibrizilor) in documentatia de omologare se face codificat.
    4.7. Documentatia pentru soiurile (hibrizii) propuse la omologare-inregistrare va cuprinde caracterizarea morfologica, insusirile fiziologice, datele de productie, insusirile de calitate si tehnologice etc.
    4.8. Comisia de omologare-inregistrare, pe baza documentatiei tehnice prezentate de catre C.S.I.O.S., propune omologarea-inregistrarea soiului (hibridului) respectiv cu o majoritate simpla (jumatate plus unu). Propunerile comisiei de omologare-inregistrare vor fi supuse aprobarii conducerii Ministerului Agriculturii si Alimentatiei (anexa nr. 4).
    4.9. Discutiile care au loc in cadrul sedintei de omologare-inregistrare se vor consemna intr-un proces-verbal care se va pastra in arhiva C.S.I.O.S.
    4.10. Soiurile (hibrizii) aprobate de comisie se inscriu de catre C.S.I.O.S. in Registrul de stat al soiurilor si hibrizilor, sub denumirea stabilita in cadrul sedintei de omologare-inregistrare.
    4.11. Pentru soiurile (hibrizii) omologate-inregistrate, C.S.I.O.S. elibereaza proprietarului soiului o adeverinta privind omologarea-inregistrarea acestuia.
    4.12. La omologare-inregistrare se constituie proba etalon, fata de care se va compara in anii urmatori autenticitatea semintei, in urma selectiei de mentinere. La hibrizi, proba etalon se va constitui si din formele parentale.
    Marimea probei  etalon se stabileste de C.S.I.O.S. impreuna cu creatorul soiului (hibridului).
    Proba va fi pastrata in conditii corespunzatoare de catre C.S.I.O.S. timp de 10 ani, pentru a servi in fiecare an insamintarii parcelei martor la C.I.S., care efectueaza verificarea autenticitatii soiurilor (hibrizilor).
    5. Inregistrarea si evidenta materialului biologic
    Pentru materialul biologic care intra in incercarea de stat, C.S.I.O.S. intocmeste si pastreaza urmatoarele documente:
    5.1. Registrul soiurilor si hibrizilor de plante agricole (pe specii) inscrise la incercarea de stat. In acest registru se inscriu, in baza cererilor primite, toate soiurile (hibrizii) ce se incearca in reteaua de stat.
    5.2. Registrul de stat al soiurilor si hibrizilor de plante agricole, in care se inscriu soiurile omologate-inregistrate. Registrul de stat se pastreaza la C.S.I.O.S., care este obligat sa-l completeze la zi.
    5.3. Lista oficiala a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din Romania se intocmeste anual de catre C.S.I.O.S., se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si alimentatiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
    In lista oficiala se inscriu soiurile (hibrizii) de plante agricole omologate-inregistrate, care se cultiva in Romania.
    6. Se interzic instrainarea de seminte si material saditor din soiurile (hibrizii) si formele parentale, primite pentru incercare in scopul omologarii-inregistrarii, cat si transmiterea de informatii asupra comportarii lor.
    Informatiile privind comportarea materialului biologic primit pentru incercare au circulatie limitata - numai la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si la autor.
---------------
    Anexele nr. 1-4 se vor publica in brosura, prin grija Comisiei de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor.
    *) In continuare in text C.S.I.O.S.
    *) In continuare in text C.I.S.

                                           


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 53/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 53 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 53/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu