Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 528 din 31 iulie 2001

privind productia, importul si comercializarea unor produse din categoria nutrienti si/sau suplimente alimentare

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 439 din  6 august 2001


SmartCity3


    Ministrul sanatatii si familiei,
    avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor si referatul de aprobare al Inspectiei Sanitare de Stat nr. 6.969 din 27 iulie 2001,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    CAP. 1
    Generalitati

    Art. 1
    Prezentul ordin se refera la productia, importul si comercializarea de nutrienti si/sau suplimente alimentare, astfel cum sunt definite la art. 3 lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001, fabricate din:
    - extracte vegetale sau animale, care contin in mod natural substante nutritive cu rol in alimentatia omului sanatos (vitamine, minerale, proteine, aminoacizi si alte elemente care se gasesc in alimente); extractele vegetale sau animale sunt obtinute din plante alimentare, respectiv din organisme animale;
    - plante medicinale care se pot consuma de persoanele sanatoase fara a avea rol sau efecte dovedite in tratarea, vindecarea sau prevenirea unor boli.
    Preparatele din plante medicinale sunt obtinute din plante sau parti din plante (flori, frunze, fructe, seminte, radacini, tulpini etc.) care contin substante cu efecte farmacodinamice dovedite si care sunt inscrise in farmacopeile existente.
    Art. 2
    Prezentul ordin are ca scop asigurarea consumatorului ca i se ofera numai produse sigure, sanatoase si de buna calitate si protejarea lui de practicile frauduloase de producere si/sau de comercializare a unor produse care nu respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea sa.
    Art. 3
    Extractele vegetale sau animale si plantele medicinale pot fi comercializate sub forma uscata, deshidratata, concentrata, sub forma de ceaiuri, de sirop, capsule, tablete, drajeuri, extracte alcoolice, la doze care sunt dovedite stiintific ca fiind netoxice si care se administreaza numai pe cale orala.

    CAP. 2
    Productia si importul

    Art. 4
    Producatorul de extracte vegetale sau animale sau de plante medicinale trebuie sa realizeze produse sigure pentru sanatatea consumatorului, de buna calitate si care sa raspunda cerintelor consumatorului.
    El trebuie sa cunoasca toate reglementarile legislative, normele, regulile care se refera la productia de bunuri si la protectia vietii si sanatatii consumatorului.
    El este singurul responsabil, material sau juridic, daca pune in consum produse care pot dauna consumatorului sau care nu respecta prevederile legale.
    Art. 5
    Productia se realizeaza din materii prime de calitate, garantate de furnizorul de materii prime prin buletine de analiza pentru fiecare lot.
    Este interzisa utilizarea de aditivi, adjuvanti tehnologici (excipienti) care nu se utilizeaza in produsele alimentare sau in produsele farmaceutice.
    Art. 6
    Productia se realizeaza avand la baza regulile de buna practica de productie pentru alimente (in cazul prezentarii produselor sub forma uscata, deshidratata, concentrata, de ceai, de sirop sau extract alcoolic) si pentru medicamente (in cazul formelor de prezentare - capsule, tablete, drajeuri).
    Pe tot fluxul tehnologic se asigura controlul din punct de vedere al aparitiei unor riscuri, se inregistreaza valoarea parametrilor de lucru si se pastreaza documentele de control pentru fiecare lot fabricat, cel putin 1 an.
    Art. 7
    Fiecare lot de produs finit este analizat intr-un laborator acreditat, conform specificatiei de produs si cerintelor normelor privind contaminarea microbiologica, chimica si, in caz de necesitate, radioactiva.
    Art. 8
    Produsul va fi ambalat si etichetat respectand legislatia in vigoare; prezentarea produsului insotita de indicatii terapeutice necesita inregistrarea acestuia la Agentia Nationala a Medicamentului.
    Art. 9
    Importul de produse pe baza de extracte vegetale sau animale sau de plante medicinale prevazute la art. 1 se face respectand cerintele legale in vigoare.

    CAP. 3
    Comercializarea

    Art. 10
    Comercializarea produselor pe baza de extracte vegetale sau animale ori plante medicinale prevazute la art. 1 se va face pe baza certificatelor de conformitate si de calitate emise de producator.
    Art. 11
    Produsele pe baza de extracte vegetale sau animale ori plante medicinale prevazute la art. 1 se comercializeaza numai in spatiile destinate pentru comertul cu astfel de produse, spatii care trebuie sa intruneasca toate cerintele de igiena pentru siguranta produsului.
    Art. 12
    Produsele se vand numai in ambalajele originale si cu eticheta in limba romana.
    Art. 13
    Publicitatea facuta in scopul comercializarii acestor produse nu trebuie sa contina informatii care pot insela consumatorul sau care prezinta produsul cu calitati care nu corespund cu compozitia sa.
    Art. 14
    Inainte cu 30 de zile, producatorul/importatorul va notifica Ministerului Sanatatii si Familiei intentia sa de punere pe piata a produselor respective.
    Producatorul/importatorul isi asuma raspunderea pentru cele mentionate in notificare.
    Notificarea consta in transmiterea in forma scrisa a urmatoarelor:
    - denumirea producatorului/importatorului si numarul de inregistrare la registrul comertului;
    - adresa sediului din Romania;
    - tara de origine pentru produsul importat;
    - denumirea comerciala a produsului;
    - eticheta in limba romana;
    - compozitia calitativa si cantitativa;
    - caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale materiilor prime si ale produsului finit, consemnate in buletine de analiza;
    - dosarul stiintific, care sa demonstreze ca produsul se incadreaza in categoria produselor prevazute la cap. I, daca este cazul;
    - modul de control pe fluxul tehnologic;
    - metodele de control folosite;
    - esantionul de produs;
    - specificatia de produs;
    - certificatul pentru ambalajul folosit;
    - certificatul de conformitate.
    Ministerul Sanatatii si Familiei va comunica in scris solicitantului, in termen de 20 de zile de la data depunerii dosarului, concluzia pozitiva sau negativa privind acordul de punere pe piata a produsului. Taxele de notificare se asimileaza taxelor pentru eliberarea avizelor sanitare si se achita in conformitate cu normele legale in vigoare.

    CAP. 4
    Controlul oficial

    Art. 15
    Controlul oficial are ca scop stabilirea modului de respectare a legislatiei privind importul, producerea si comercializarea produselor pe baza de extracte vegetale, extracte animale si plante medicinale prevazute la art. 1 pentru apararea sanatatii umane si pentru realizarea unui comert corect.
    Art. 16
    Organismele responsabile pentru controlul oficial sunt:
    - inspectorii delegati de Ministerul Sanatatii si Familiei;
    - inspectorii delegati de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 17
    Modul de desfasurare si masurile luate in timpul controlului sunt conforme prevederilor cap. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 97/2001.
    Art. 18
    Sanctionarea abaterilor de la cerintele legislative care trebuie respectate la producerea, importul sau comercializarea produselor care fac obiectul acestui ordin se face conform reglementarilor in vigoare, referitoare la productia, importul si comertul cu produse alimentare.
    Art. 19
    Produsele aflate pe piata la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate fara notificare, pana la expirarea avizului sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii si Familiei.
    Art. 20
    Prezentul ordin va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                    Ministrul sanatatii si familiei,
                               Daniela BartosSmartCity5

COMENTARII la Ordinul 528/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 528 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu