Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 528 din 31 iulie 2001

privind productia, importul si comercializarea unor produse din categoria nutrienti si/sau suplimente alimentare

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 439 din  6 august 2001


SmartCity3


    Ministrul sanatatii si familiei,
    avand in vedere prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor si referatul de aprobare al Inspectiei Sanitare de Stat nr. 6.969 din 27 iulie 2001,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    CAP. 1
    Generalitati

    Art. 1
    Prezentul ordin se refera la productia, importul si comercializarea de nutrienti si/sau suplimente alimentare, astfel cum sunt definite la art. 3 lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001, fabricate din:
    - extracte vegetale sau animale, care contin in mod natural substante nutritive cu rol in alimentatia omului sanatos (vitamine, minerale, proteine, aminoacizi si alte elemente care se gasesc in alimente); extractele vegetale sau animale sunt obtinute din plante alimentare, respectiv din organisme animale;
    - plante medicinale care se pot consuma de persoanele sanatoase fara a avea rol sau efecte dovedite in tratarea, vindecarea sau prevenirea unor boli.
    Preparatele din plante medicinale sunt obtinute din plante sau parti din plante (flori, frunze, fructe, seminte, radacini, tulpini etc.) care contin substante cu efecte farmacodinamice dovedite si care sunt inscrise in farmacopeile existente.
    Art. 2
    Prezentul ordin are ca scop asigurarea consumatorului ca i se ofera numai produse sigure, sanatoase si de buna calitate si protejarea lui de practicile frauduloase de producere si/sau de comercializare a unor produse care nu respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea sa.
    Art. 3
    Extractele vegetale sau animale si plantele medicinale pot fi comercializate sub forma uscata, deshidratata, concentrata, sub forma de ceaiuri, de sirop, capsule, tablete, drajeuri, extracte alcoolice, la doze care sunt dovedite stiintific ca fiind netoxice si care se administreaza numai pe cale orala.

    CAP. 2
    Productia si importul

    Art. 4
    Producatorul de extracte vegetale sau animale sau de plante medicinale trebuie sa realizeze produse sigure pentru sanatatea consumatorului, de buna calitate si care sa raspunda cerintelor consumatorului.
    El trebuie sa cunoasca toate reglementarile legislative, normele, regulile care se refera la productia de bunuri si la protectia vietii si sanatatii consumatorului.
    El este singurul responsabil, material sau juridic, daca pune in consum produse care pot dauna consumatorului sau care nu respecta prevederile legale.
    Art. 5
    Productia se realizeaza din materii prime de calitate, garantate de furnizorul de materii prime prin buletine de analiza pentru fiecare lot.
    Este interzisa utilizarea de aditivi, adjuvanti tehnologici (excipienti) care nu se utilizeaza in produsele alimentare sau in produsele farmaceutice.
    Art. 6
    Productia se realizeaza avand la baza regulile de buna practica de productie pentru alimente (in cazul prezentarii produselor sub forma uscata, deshidratata, concentrata, de ceai, de sirop sau extract alcoolic) si pentru medicamente (in cazul formelor de prezentare - capsule, tablete, drajeuri).
    Pe tot fluxul tehnologic se asigura controlul din punct de vedere al aparitiei unor riscuri, se inregistreaza valoarea parametrilor de lucru si se pastreaza documentele de control pentru fiecare lot fabricat, cel putin 1 an.
    Art. 7
    Fiecare lot de produs finit este analizat intr-un laborator acreditat, conform specificatiei de produs si cerintelor normelor privind contaminarea microbiologica, chimica si, in caz de necesitate, radioactiva.
    Art. 8
    Produsul va fi ambalat si etichetat respectand legislatia in vigoare; prezentarea produsului insotita de indicatii terapeutice necesita inregistrarea acestuia la Agentia Nationala a Medicamentului.
    Art. 9
    Importul de produse pe baza de extracte vegetale sau animale sau de plante medicinale prevazute la art. 1 se face respectand cerintele legale in vigoare.

    CAP. 3
    Comercializarea

    Art. 10
    Comercializarea produselor pe baza de extracte vegetale sau animale ori plante medicinale prevazute la art. 1 se va face pe baza certificatelor de conformitate si de calitate emise de producator.
    Art. 11
    Produsele pe baza de extracte vegetale sau animale ori plante medicinale prevazute la art. 1 se comercializeaza numai in spatiile destinate pentru comertul cu astfel de produse, spatii care trebuie sa intruneasca toate cerintele de igiena pentru siguranta produsului.
    Art. 12
    Produsele se vand numai in ambalajele originale si cu eticheta in limba romana.
    Art. 13
    Publicitatea facuta in scopul comercializarii acestor produse nu trebuie sa contina informatii care pot insela consumatorul sau care prezinta produsul cu calitati care nu corespund cu compozitia sa.
    Art. 14
    Inainte cu 30 de zile, producatorul/importatorul va notifica Ministerului Sanatatii si Familiei intentia sa de punere pe piata a produselor respective.
    Producatorul/importatorul isi asuma raspunderea pentru cele mentionate in notificare.
    Notificarea consta in transmiterea in forma scrisa a urmatoarelor:
    - denumirea producatorului/importatorului si numarul de inregistrare la registrul comertului;
    - adresa sediului din Romania;
    - tara de origine pentru produsul importat;
    - denumirea comerciala a produsului;
    - eticheta in limba romana;
    - compozitia calitativa si cantitativa;
    - caracteristicile fizico-chimice si microbiologice ale materiilor prime si ale produsului finit, consemnate in buletine de analiza;
    - dosarul stiintific, care sa demonstreze ca produsul se incadreaza in categoria produselor prevazute la cap. I, daca este cazul;
    - modul de control pe fluxul tehnologic;
    - metodele de control folosite;
    - esantionul de produs;
    - specificatia de produs;
    - certificatul pentru ambalajul folosit;
    - certificatul de conformitate.
    Ministerul Sanatatii si Familiei va comunica in scris solicitantului, in termen de 20 de zile de la data depunerii dosarului, concluzia pozitiva sau negativa privind acordul de punere pe piata a produsului. Taxele de notificare se asimileaza taxelor pentru eliberarea avizelor sanitare si se achita in conformitate cu normele legale in vigoare.

    CAP. 4
    Controlul oficial

    Art. 15
    Controlul oficial are ca scop stabilirea modului de respectare a legislatiei privind importul, producerea si comercializarea produselor pe baza de extracte vegetale, extracte animale si plante medicinale prevazute la art. 1 pentru apararea sanatatii umane si pentru realizarea unui comert corect.
    Art. 16
    Organismele responsabile pentru controlul oficial sunt:
    - inspectorii delegati de Ministerul Sanatatii si Familiei;
    - inspectorii delegati de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 17
    Modul de desfasurare si masurile luate in timpul controlului sunt conforme prevederilor cap. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 97/2001.
    Art. 18
    Sanctionarea abaterilor de la cerintele legislative care trebuie respectate la producerea, importul sau comercializarea produselor care fac obiectul acestui ordin se face conform reglementarilor in vigoare, referitoare la productia, importul si comertul cu produse alimentare.
    Art. 19
    Produsele aflate pe piata la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate fara notificare, pana la expirarea avizului sanitar eliberat de Ministerul Sanatatii si Familiei.
    Art. 20
    Prezentul ordin va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                    Ministrul sanatatii si familiei,
                               Daniela BartosSmartCity5

COMENTARII la Ordinul 528/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 528 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    GET YOUR EX LOVER BACK NOW OR GET YOUR BROKEN RELATIONSHIP, MARRIAGE RESTORED. I’m just upset that I have been in pain and crying for so long and many times. Thank you dromokpo@gmail.com I wished I would have found you earlier, you would have saved me from a lot of pain for the past five years my ex lover left me for another woman in just 2 days i contacted you Dr Omokpo you brought my broken relationship back I spent a small fortune enough to take my dream trip to South Carolina but what’s the point in taking a dream trip without the love of my life. Dr Omokpo has given me hope and his honesty is a breath of fresh air, I feel so good and heavy happiness in my heart to get my ex lover back. Who I thought he was gone forever. We are married now as I share my testimony with you. If you have broken relationship or broken marriage or you want to get your ex lover back kindly contact: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 1134 2016
    My Dear friends online, My name is Annisa Agung, And I live in Illinois USA, I have to give this miraculous testimony which is so unbelievable until now. I had a problem with my Ex husband 2 years ago, which led to our break up. I was not myself again, I felt so empty inside me, my love and financial situation became worse, until a close friend of mine told me about a spell caster who helped her in the same problem too. His name is Doctor OGEDEGBE. I whatsapp the spell caster and I told him my problem and I did what he asked of me, to cut the long story short. Before I knew what was happening, less than two days ago my husband gave me a call and told me that he was coming back to me. I was so happy to have him back. The most interesting part of the story is that I am pregnant. Thanks to Doctor OGEDEGBE  for saving my marriage and for also saving others' marriage too. Continue your good work, If you are interested to contact the great spell caster email address: dr.ogedegbe6@gmail.com or contact him on whatsapp +2348109374702
ANONIM a comentat Legea 141 2018
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent cu o dobândă relativ scăzută, de până la 3%? Oferim împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor etc. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care vă va schimba viața.
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    I'm Rowe Lyndia from USA, i had a nice family; i was married for 11 years to my husband and all of a sudden, another woman came into the picture, the man that used to love me before started picking quarrels with me he was so abusive that when i try to tell him the truth about how i feel and what he is doing is not right for the family, he gets very angry and hits me with any thing he sees around him. but i still loved him with all my heart despite all he has done to me and i wanted him back at all cost. Then he filed for a divorce, my whole life was tearing apart and I didn't know what to do ...... he moved out of the house and abandoned me and the kids. So a very close friend of mine told me about trying a love spell to get my husband back. She also uses Priest Uduebor love spell to get back her divorce husband and told me they are very much happy with their relationship. So she introduced me to the spell caster, at first i was surprised and scared so i decided to give it a try reluctantly.......although i didn't believe in all those things, then when he did the special spells, i was so surprised, after four days my husband came back and was pleading for my forgiveness, he had realized his mistakes, i just couldn't believe it, anyway we are back together now and we are now one big happy family we use to be. I want to tell everyone who is looking for any solution to his or her problem, I advise you to kindly consult this spell caster, he is real, he is powerful and whatever the spell caster tells is what will happen, because all that the spell caster told me came to pass. You can kindly contact him on: his For an immediate response please contact me by. Email ifagbemileke236@gmail.com WhatsApp number (+2349030638317). He also cures all kinds of sickness and such as 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUIT OF THE WOMB 4 PROMOTION SPELL 5 PROTECTION SPELL 6 BUSINESS SPELL 7 GOOD JOB SPELL 8 HIV AIDS 9 LOTTERY SPELL and COURT CASE SPELL. 10 CANCER 11 STROKE 12 Erectile Dysfunction
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, my name is Elisa Keily I am so overwhelmed with joy all thanks to Dr Raypower spell. my husband left me for another woman few years back and I was very devastated cause I never did anything wrong to him, I was left with my two kid and a job that pays little.i was almost giving up until I saw a testimony online about Dr Raypower and I decided to contact him.i explained my problem to him and he assured me I'll see a positive result after 24hurs, surprisingly my husband came back the day after the spell begging me to forgive him and promised to never leave. My husband has been back for 6 months now and we've never had any issues, am glad I didn't doubt Dr Raypower cause he sure can solve any problems with fast relief you can also contact him for help now Email: Urgentspellcast@gmail.com or Urgentspellcast@yahoo.com Website: https://urgentspellcast.wordpress.com/  WhatsApp: +14243308109
ANONIM a comentat OUG 96 2021
     I want to use this opportunity to thank Dr Ilekhojie who help me to win a large sum. I have been playing the lottery for the past 5 years now and i have never won. Ever since then i have not been able to win and i was so upset and i needed help to win the lottery. so i decided to go online and search for help, there i saw so many good testimony about this man called Great Dr Ilekhojie of how he have cast lucky spell lotto for people to win the lottery. I contacted him also and tell him i want to win a lottery, he cast a spell for me which i use and i play and won a large amount in dollars. I am so grateful to this man. Just in-case you also need him to help you win, you can contact him through his email: gethelp05@gmail.com and send him a direct message on +2348147400259
ANONIM a comentat OUG 96 2021
    Hello everyone, I want to let the whole world know how Dr. Wale has restored my broken relationship with Wayne. We have been together for 3 years and he told me that he doesn’t love me like he used to. Things have not been good for about 4 months and he ended this about 2 weeks ago. I was miserable and just didn't want to go on anymore. I did text him right after this but he didn’t even respond to me. One day I was searching for a way to get him back on the Internet when I saw a post of a lady testifying of how a love spell caster called Dr. Wale helped her to get back her ex, I was so desperate to get mine back so I messaged him and explained my situation to him and he instructed me to do somethings which I did and 24 hours later my boyfriend Wayne came back kneeling and begging for my forgiveness and I forgive him and our relationship was back to normal again, if your Ex broke up with you or you have any problem then you problem has come to an end because Dr. Wale can solve all marriage and relationship problems. If you need his urgent help WhatsApp/Text him: +1(978) 406-9575 or Email: everlastingspellcast@gmail.com or view his website: https://everlastingspellcaster.website2.me/contact
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    GET YOUR EX LOVER BACK.VIA: dromokpo@gmail.com This is my testimony of life that I will tell everyone. I have been married for 25 years Another woman had a spell to get me away from my lover, My husband left me and the children and we suffered for 2 years until I saw post about where this man Dr Omokpo has helped so many people recover their broken marriages and relationships   to get their ex lovers back. I decided to send him a message about my broken marriage and family  about how my husband left me and  for him to help me bring back my loving husband home, This great man told me what to do and I followed him as he instructed. After 48 hours, as he told me, I saw a car enter the compound. I was shocked when I saw my husband. As I share my testimony with you my husband came back to me and the kids and that's why I'm happy to put all of you to meet this man for solutions to your problem and bring your lover back to you and mend your broken marriage or your relationship restored back to happiness as you wished. Contact this great man via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 158 2004
     Ai nevoie de împrumut ?? Oferim împrumuturi cu 3%, oferim împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumut de afaceri, împrumut privat, împrumuturi auto, împrumuturi hoteliere, împrumut studențesc, împrumut personal Împrumuturi de refinanțare a locuințelor, pentru mai multe detalii Email: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: + 16892107004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu