ORDIN
Nr. 490 din 22 octombrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile pentru
producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 187 din 25 martie 2003

In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 159.912 din 30 septembrie 2002, intocmit
de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si
comercializarea carnii tocate si a carnii preparate, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a
carnii preparate
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile pentru
producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate.
(2) Prezenta norma sanitara veterinara nu se aplica in cazul carnii tocate
si al carnii preparate, produse in magazinele cu vanzare en detail sau in
sectiile adiacente punctelor de vanzare, in scopul vanzarii directe din aceste
puncte de vanzare catre consumatorul final, aceste operatii fiind supuse
controalelor de sanatate conform prevederilor nationale care reglementeaza
supravegherea comertului en detail.
(3) Prezenta norma sanitara veterinara nu se aplica carnii separate
mecanic, utilizata in fabricatia produselor din carne supuse unui tratament
termic in unitati autorizate in conformitate cu prevederile Normei sanitare
veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala.
(4) Prevederile nationale care se aplica la producerea si comercializarea
pe piata a carnii tocate destinate utilizarii ca materie prima pentru
fabricarea produselor la care se refera art. 18 lit. a) nu sunt afectate de prezenta
norma sanitara veterinara.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare:
1. atunci cand este cazul, se aplica definitiile enuntate in Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete, in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care
reglementeaza producerea si comercializarea carnii de pasare si in Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa
importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne
proaspata provenita de la acestea;
2. suplimentar, prin urmatorii termeni se intelege:
a) carne tocata - carnea care a fost supusa unei operatiuni de tocare in
fragmente sau care a fost trecuta printr-o masina de tocat cu melc;
b) carne preparata - carnea in intelesul Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete,
al Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza
comertul cu carne proaspata de pasare si al Normei sanitare veterinare privind
problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea
vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic, precum si carnea
care corespunde cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate publica si sanatate a animalelor care reglementeaza producerea si
comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie, careia i
s-au adaugat ingrediente, condimente sau aditivi sau care a fost supusa unui
tratament insuficient pentru a modifica structura celulara interna a carnii si,
in consecinta, fara a produce disparitia caracteristicilor de carne proaspata;
c) condimente - sarea pentru consum uman, mustarul, mirodeniile si
extractele lor aromatice, ierburile aromatice si extractele lor aromatice;
d) unitate de productie - orice unitate in care se produce carne tocata sau
carne preparata, care:
1. este situata intr-o unitate de transare si care indeplineste cerintele
cap. I din anexa nr. 1;
2. in cazul producerii de carne preparata, este situata intr-o unitate care
indeplineste cerintele cap. III din anexa nr. 1;
3. atunci cand nu este situata nici in spatiul si nici in anexa unei intreprinderi
autorizate conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne
proaspata de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne
si a altor produse de origine animala, indeplineste cerintele cap. I pct. 2 sau
ale cap. III pct. 2 din anexa nr. 1;
e) comert - comertul intre statele membre ale Uniunii Europene si intre
Romania si statele membre ale Uniunii Europene in intelesul dispozitiilor din
legislatia comunitara transpusa in legislatia nationala;
f) autoritate competenta - autoritatea veterinara a Romaniei, competenta sa
efectueze controale veterinare, sau orice alta autoritate careia autoritatea
veterinara centrala i-a delegat aceasta competenta.
CAP. 2
Comercializarea carnii tocate
Art. 3
(1) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca poate face
obiectul comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene numai
carnea proaspata provenita de la bovine, porcine, ovine si caprine, prezentata
sub forma de carne tocata care indeplineste urmatoarele conditii:
a) a fost obtinuta din musculatura striata, incluzand tesuturile grase in
aderenta, cu exceptia muschiului miocardic, si satisface conditiile prevazute
in:
1. Norma sanitara veterinara privind marcarea si certificarea carnii
proaspete destinate consumului uman; sau
2. Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia
veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine,
porcine si carne proaspata provenita de la acestea;
b) a fost inspectata in concordanta cu Norma sanitara veterinara care
reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine
animala importate din tari terte in Romania;
c) in cazul carnii proaspete de porc, aceasta a fost examinata pentru
trichina, in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind examinarea in
vederea depistarii trichinellei spiralis la carnea proaspata provenita de la
speciile receptive, sau supusa unui tratament prin frig;
d) a fost preparata, in concordanta cu cerintele cap. II din anexa nr. 1,
intr-o unitate care:
1. indeplineste cerintele prevazute in cap. I pct. 1, 2 si 3 din anexa nr.
1;
2. a fost autorizata si este inclusa pe lista sau listele intocmite in
concordanta cu art. 8 alin. (1);
e) a fost inspectata in concordanta cu prevederile art. 8 si cap. V din
anexa nr. 1;
f) a fost marcata si etichetata in concordanta cu prevederile cap. VI din
anexa nr. 1;
g) a fost preambalata, ambalata si depozitata in concordanta cu prevederile
cap. VII si VIII din anexa nr. 1;
h) a fost transportata in concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr.
1;
i) este insotita in cursul transportului:
1. de un certificat de sanatate emis in concordanta cu prevederile
legislatiei nationale;
2. de un document comercial intocmit de intreprinderea de origine care, in
cazul carnii tocate congelate, precizeaza luna si anul congelarii;
3. in cazul importului, la cererea autoritatii veterinare centrale a
Romaniei, ca tara de destinatie, carnea tocata trebuie sa fie insotita de un
certificat de sanatate emis in concordanta cu prevederile legislatiei
nationale.
(2) Pe langa conditiile prevazute la alin. (1), carnea tocata trebuie sa
indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) carnea proaspata din care este obtinuta trebuie:
1. atunci cand a fost congelata, sa fi fost obtinuta din carne proaspata
dezosata, care a fost depozitata dupa congelare cel mult 18 luni pentru carnea
de vaca si de vitel, 12 luni pentru carnea de oaie si 6 luni pentru carnea de
porc intr-un depozit frigorific autorizat in concordanta cu art. 10 din Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete. Autoritatea veterinara competenta poate
autoriza dezosarea la fata locului a carnii de porc si de oaie, imediat inainte
de tocarea acesteia, atunci cand operatiunea este efectuata in conditii de
igiena si de calitate satisfacatoare;
2. atunci cand a fost refrigerata, sa fie utilizata intr-un interval care
sa nu depaseasca 6 zile de la taierea animalelor sau sa fie utilizata intr-un
interval care sa nu depaseasca 15 zile in cazul carnii de vitel si de vaca
dezosate si ambalate in vid;
b) carnea tocata trebuie sa fie supusa unui tratament prin frig, intr-un
interval de maximum o ora dupa portionare si ambalare, cu exceptia cazului in
care sunt folosite procedee care necesita scaderea temperaturii interne a
carnii in cursul prepararii acesteia;
c) carnea tocata trebuie sa fie ambalata si prezentata in una dintre
urmatoarele forme:
1. refrigerata, iar in acest caz trebuie sa fie obtinuta din carnea
descrisa la alin. (2) lit. a) pct. 2 si racita la o temperatura interna mai
mica de +2 grade C imediat dupa obtinere. Totusi este autorizata adaugarea unei
cantitati limitate de carne congelata, care satisface conditiile stabilite la
alin. (2) lit. a) pct. 1, pentru a se accelera procesul de refrigerare, cu
conditia ca acest adaos sa fie mentionat pe eticheta. In astfel de cazuri
perioada la care se face referire mai sus nu trebuie sa depaseasca o ora;
2. congelata, iar in acest caz trebuie sa fie obtinuta din carnea descrisa
la lit. a) si racita la o temperatura interna mai mica de -18 grade C imediat
dupa obtinere;
d) carnea tocata nu trebuie sa fi fost supusa tratamentului cu radiatii
ionizante sau ultraviolete;
e) denumirile precizate in anexa nr. 2 pct. I, combinate cu numele speciei
de animal de la care a fost obtinuta carnea, pot fi utilizate pe ambalaje numai
daca au fost respectate cerintele prevazute in anexa nr. 2 pct. I pentru acele
denumiri.
(3) Carnea tocata careia i s-a adaugat un procent de maximum 1% sare
trebuie sa fie supusa cerintelor alin. (1) si (2).
Art. 4
(1) Pentru a tine seama de preferintele de consum si atunci cand trebuie sa
se asigure ca cerintele de sanatate din prezenta norma sanitara veterinara sunt
respectate, autoritatea veterinara centrala poate sa autorizeze producerea si
comercializarea carnii tocate, pentru a fi vanduta numai pe piata interna, daca
este obtinuta:
a) din carne la care se refera art. 2 alin. (2) lit. b);
b) din unitati de productie care sunt autorizate sau inregistrate si care
dispun de spatii potrivit anexei nr. 1;
c) prin derogare de la:
1. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;
2. art. 3 alin. (1) lit. f) si g) si alin. (2), precum si pct. 1 din anexa
nr. 2.
(2) Carnea tocata obtinuta in concordanta cu prezentul articol nu trebuie
sa poarte marca de sanatate prevazuta de cap. VI din anexa nr. 1.
(3) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice Comisiei Europene
natura derogarilor pe care intentioneaza sa le acorde. In cazul in care Comisia
Europeana, dupa consultarea autoritatii veterinare centrale, estimeaza ca
aceste derogari nu permit garantarea standardului de sanatate stabilit de prezenta
norma sanitara veterinara, se vor lua masurile corespunzatoare in concordanta
cu procedura nationala stabilita de autoritatea veterinara centrala. In caz
contrar, Comisia Europeana informeaza statele membre ale Uniunii Europene
despre masurile care i-au fost comunicate.
CAP. 3
Comercializarea carnii preparate
Art. 5
(1) Carnea preparata in sensul art. 2 alin. (2) lit. b) poate face obiectul
comercializarii numai daca:
a) a fost preparata din carne proaspata, alta decat carnea de solipede,
care:
1. corespunde normelor sanitare veterinare la care se refera art. 2 alin.
(2) lit. b);
2. in cazul carnii importate, este conforma Normei sanitare veterinare
privind problemele de sanatate si inspectie veterinara dupa importul in Romania
din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita
de la acestea sau Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare si Normei sanitare
veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor
referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat
salbatic, precum si cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de
sanatate publica si sanatate a animalelor care reglementeaza producerea si
comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie sau ale
Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile de sanatate a animalelor
si de sanatate publica care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre
ale Uniunii Europene si importul in Romania de produse care nu sunt supuse
cerintelor si regulilor specifice si care a fost inspectata in concordanta cu
Norma sanitara veterinara care stabileste conditiile care reglementeaza
organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala
importate din tari terte in Romania. In cazul carnii proaspete de porc, aceasta
trebuie sa fi fost examinata pentru trichina, in concordanta cu prevederile
Normei sanitare veterinare privind examinarea in vederea depistarii
trichinellei spiralis la carnea proaspata obtinuta de la speciile receptive,
sau supusa unui tratament prin frig;
b) a fost preparata intr-o intreprindere la care se refera art. 2 alin. (2)
lit. d), care:
1. corespunde cerintelor cap. III din anexa nr. 1; si
2. a fost aprobata si este inclusa pe lista sau listele intocmite in
concordanta cu art. 8 alin. (1);
c) a fost obtinuta din carne care, in cazul carnii congelate, a fost
folosita intr-un interval de maximum 18 luni de la taierea animalelor pentru
carnea de vita si vitel, 12 luni pentru carnea de oaie si capra, de pasare, de
iepure si de vanat de crescatorie si de 6 luni pentru carnea de la celelalte
specii. Totusi autoritatea veterinara centrala poate autoriza ca dezosarea
carnii de porc si de oaie sa se realizeze la fata locului, imediat inainte de
preparare, cu conditia ca aceasta operatie sa se efectueze in conditii
satisfacatoare de igiena si calitate;
d) a fost ambalata si atunci cand este destinata comercializarii:
1. a fost refrigerata in cel mai scurt timp la o temperatura interna mai
mica de +2 grade C pentru carnea preparata obtinuta din carne tocata, la +7
grade C pentru carnea preparata obtinuta din carne proaspata, la +4 grade C
pentru carnea de pasare preparata si la +3 grade C pentru preparatele care
contin organe;
2. a fost congelata in cel mai scurt timp la o temperatura interna mai mica
de -18 grade C.
(2) Carnea preparata trebuie sa indeplineasca, suplimentar fata de cele
stabilite la alin. (1), si urmatoarele cerinte:
a) a fost preparata in concordanta cu dispozitiile cap. IV din anexa nr. 1;
b) a fost inspectata in concordanta cu prevederile art. 8 si cap. V din
anexa nr. 1;
c) a fost marcata si etichetata in concordanta cu prevederile cap. VI din
anexa nr. 1;
d) a fost ambalata si impachetata in concordanta cu prevederile cap. VII
din anexa nr. 1 si depozitata in concordanta cu prevederile cap. VIII din anexa
nr. 1;
e) a fost transportata in concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr.
1;
f) a fost insotita in cursul transportului de certificatul de sanatate, in
concordanta cu prevederile anexei nr. 5. Acesta trebuie pastrat de destinatar o
perioada de minimum un an, pentru a putea fi prezentat la cererea autoritatii
veterinare competente.
(3) Cu exceptia carnatilor proaspeti si a carnii pentru carnati, carnea
preparata obtinuta din carne tocata provenita de la animale de macelarie poate
face obiectul comertului numai daca satisface cerintele prevazute la art. 3.
(4) Pana la adoptarea unor reglementari comunitare referitoare la
radiatiile ionizante, carnea preparata nu trebuie sa fie supusa unui tratament
cu radiatii ionizante. Aceasta dispozitie nu va afecta dispozitiile nationale
aplicabile ionizarii in scopuri medicale.
(5) In scopul aprobarii unitatilor care produc carne preparata si care nu
dispun de o structura industriala sau de o capacitate de productie industriala,
autoritatea veterinara centrala poate acorda derogari de la cerintele cap. I
din anexa nr. 1, ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara
privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala si ale cap. I din
anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru
producerea si comercializarea carnii proaspete. In plus, in ceea ce priveste
spatiile de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, pot fi
acordate derogari de la cerintele cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara
veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala.
Totusi, in acest caz, aceste intreprinderi trebuie sa dispuna cel putin de:
1. un spatiu sau amenajari pentru depozitarea materiilor prime, daca se
efectueaza o asemenea depozitare;
2. un spatiu sau o instalatie de refrigerare pentru depozitarea produselor
finite, daca se efectueaza o astfel de depozitare.
Art. 6
(1) Pentru a se tine seama de preferintele de consum si pentru a se asigura
ca cerintele de sanatate din prezenta norma sanitara veterinara sunt
respectate, autoritatea veterinara centrala poate sa autorizeze producerea si
comercializarea carnii preparate pe teritoriul Romaniei, numai daca este
obtinuta:
a) din carne la care se refera art. 2 alin. (2) lit. b);
b) in unitati de productie care sunt autorizate sau inregistrate si care
dispun de spatii la care se refera cap. III din anexa nr. 1;
c) prin derogare de la:
1. cap. IV lit. b) si d) din anexa nr. 1;
2. art. 5 alin. (1) lit. c) si d);
3. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;
4. art. 5 alin. (2) lit. e) si f) si alin. (3).
(2) Carnea preparata obtinuta in concordanta cu alin. (1) nu trebuie sa
poarte marca de sanatate prevazuta in cap. VI din anexa nr. 1.
(3) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice Comisiei Europene
natura derogarilor pe care intentioneaza sa le acorde. In cazul in care Comisia
Europeana, dupa consultare cu statul membru interesat, apreciaza ca aceste
derogari nu permit garantarea standardului de sanatate stabilit de legislatia
comunitara veterinara specifica se vor lua masuri in concordanta cu procedura
nationala specifica, stabilita de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
In caz contrar, Comisia Europeana informeaza statele membre despre masurile
care i-au fost comunicate.
CAP. 4
Dispozitii comune
Art. 7
(1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca managerul sau
responsabilul unitatii de productie aplica toate masurile necesare pentru a
garanta ca sunt respectate dispozitiile prezentei norme sanitare veterinare in
toate etapele productiei. In acest scop trebuie sa se conformeze cerintelor din
norma sanitara veterinara specifica privind igiena alimentelor si, in plus, sa
efectueze autocontroale periodice, cu respectarea urmatoarelor principii:
1) controlul materiei prime care intra in fabrica pentru a se asigura ca se
respecta cerintele din anexele nr. 2 si 4 cu privire la produsul finit;
2) controlul operatiunilor de spalare si dezinfectie;
3) recoltarea de probe in vederea analizarii intr-un laborator autorizat de
autoritatea competenta;
4) pastrarea informatiilor scrise sau inregistrate cerute in concordanta cu
pct. 3, in vederea prezentarii lor autoritatii veterinare competente.
Rezultatele diferitelor controale si teste se pastreaza o perioada de cel putin
2 ani, cu exceptia produselor refrigerate, pentru care acest interval poate fi
redus la 6 luni de la data limita de consum al produsului;
5) furnizarea de garantii autoritatii veterinare competente, cu privire la
gestionarea marcii de sanatate si mai ales a etichetelor care poarta marca de
sanatate;
6) informarea autoritatii veterinare competente in cazul in care rezultatul
examenelor de laborator sau orice alta informatie de care dispun arata
existenta unui risc de sanatate;
7) in cazul unui risc imediat pentru sanatatea publica, se va proceda la
retragerea de pe piata a cantitatii de produse obtinute in conditii tehnologice
asemanatoare si susceptibile de a prezenta acelasi risc. Aceasta cantitate
retrasa de pe piata trebuie sa ramana sub supravegherea si controlul
autoritatii veterinare competente pana cand va fi distrusa, utilizata in alte
scopuri decat consumul uman sau, dupa autorizarea din partea autoritatii
veterinare competente, reprelucrata de o maniera corespunzatoare asigurarii
securitatii.
(2) In scopul inspectiei, managerul sau responsabilul unitatii de productie
trebuie sa se asigure ca ambalajul produsului are inscris, de o maniera
vizibila si lizibila, mentiuni despre temperatura la care trebuie transportate
si depozitate produsele, precum si data limita de consum pentru produsele
congelate sau data minima de conservare pentru produsele refrigerate. Managerul
sau responsabilul unitatii de productie trebuie sa instituie un program de
pregatire a personalului care sa ii permita acestuia sa se conformeze
conditiilor igienice de productie adaptate structurii acesteia, cu exceptia
situatiei in care personalul are deja o calificare adecvata si atestata de
diplome. Autoritatea veterinara competenta care raspunde de unitate trebuie sa
se implice in planificarea si punerea in aplicare a acestui program.
(3) Examenele microbiologice trebuie sa se efectueze zilnic pentru carnea
tocata la care se refera art. 3 si pentru carnea preparata la care se refera
art. 5. Analizele se efectueaza intr-un laborator autorizat de catre
autoritatea competenta. Proba recoltata pentru analize trebuie sa fie alcatuita
din 5 prelevari si sa fie reprezentativa pentru productia zilnica. Pentru
carnea preparata probele trebuie prelevate din profunzimea tesutului muscular,
dupa cauterizarea pielii. Analizele microbiologice trebuie sa fie efectuate in
concordanta cu metode recunoscute stiintific, stabilite de legislatia
comunitara sau de alte standarde internationale preluate de legislatia romana.
Rezultatele controalelor microbiologice trebuie evaluate folosindu-se metodele
de interpretare stabilite in anexa nr. 2 pentru carnea tocata obtinuta din
carnea de la animale de macelarie, cu exceptia carnatilor proaspeti si a carnii
pentru carnati, si in concordanta cu criteriile cuprinse in anexa nr. 4, pentru
carnea proaspata. In situatia unor litigii, autoritatea veterinara centrala a
Romaniei trebuie sa recunoasca metodele stabilite prin normele europene ca
metode de referinta.
(4) Cerintele cu privire la autocontrol trebuie sa fie stabilite in
colaborare cu autoritatea veterinara competenta care trebuie sa monitorizeze
frecvent respectarea acestora.
Art. 8
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa intocmeasca o
lista cu unitatile producatoare de carne tocata sau carne preparata, stabilind
o distinctie intre cele aprobate in baza art. 3 si 5 si cele inregistrate in
baza art. 4 si 6. Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice statelor
membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene lista unitatilor de productie
autorizate in baza art. 3 si 5. Numarul de autorizare se atribuie fiecarei
unitati de productie autorizate in concordanta cu Norma sanitara veterinara
privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii
proaspete, Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care
reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare, Norma sanitara veterinara
privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea
produselor din carne si a altor produse de origine animala, Norma sanitara
veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor care
reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de
vanat de crescatorie sau Norma sanitara veterinara privind problemele de
sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului
salbatic si punerea pe piata a carnii de vanat salbatic, cu mentionarea ca
aceasta este autorizata pentru producerea de carne tocata sau carne preparata
si precizarea numarului de autorizare individual pentru fiecare unitate de
productie independenta. Un singur numar de autorizare poate fi atribuit:
1) unei unitati care produce carne preparata din sau cu materii prime care
fac obiectul mai multor norme sanitare veterinare mentionate la alin. (2);
2) unei unitati situate in acelasi spatiu cu o intreprindere autorizata in
concordanta cu normele sanitare veterinare mentionate la art. 8 alin. (2) pct.
1. Unitatile de productie astfel autorizate sunt mentionate intr-o coloana
separata a listei cu intreprinderile la care se refera art. 8 pct. 1, fie
pentru producerea de carne tocata, fie pentru producerea de carne preparata,
iar in cazul unitatilor de productie independente, intr-o lista separata
intocmita conform acelorasi criterii. Autoritatea veterinara competenta
autorizeaza o intreprindere numai daca intruneste cerintele din prezenta norma
sanitara veterinara, in ceea ce priveste natura activitatilor pe care le
desfasoara. Totusi, daca o intreprindere care doreste sa fie autorizata in baza
prezentei norme sanitare veterinare face parte integranta dintr-o intreprindere
autorizata conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata
de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica
si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si
comercializarea carnii de vanat salbatic, spatiile, echipamentele si
instalatiile pentru personal si in general, toate spatiile in care nu exista
riscul contaminarii materiilor prime sau a produselor neambalate pot fi comune
ambelor intreprinderi.
(2) Unitatile de productie trebuie sa ramana sub controlul autoritatii
veterinare competente care le inspecteaza si le monitorizeaza, cu urmatoarea
frecventa:
a) pentru unitatile de productie apartinand sectiilor de transare, aceeasi
frecventa ca si pentru sectiile de transare;
b) pentru unitatile de productie autorizate care fabrica produse la care se
refera art. 3, cel putin o data pe zi in timpul producerii carnii tocate;
c) pentru alte unitati de productie, necesitatea prezentei permanente sau
periodice a autoritatii veterinare competente intr-o anumita intreprindere
depinde de marimea intreprinderii, de tipul de produs fabricat, de evaluarea
riscurilor si de garantiile oferite in concordanta cu art. 7. Autoritatea
veterinara competenta trebuie sa aiba acces liber in orice moment, in oricare
parte a intreprinderii, pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile
prezentei norme sanitare veterinare si, in caz de dubii asupra originii carnii,
sa aiba acces la actele contabile care sa ii permita identificarea abatorului
de origine sau a intreprinderii de origine a materiei prime, iar in ceea ce
priveste respectarea criteriilor stabilite in anexele nr. 2 si 4, la
rezultatele autocontroalelor stabilite la art. 7, inclusiv la rezultatele
controalelor asupra materiilor prime. In cazul datelor inregistrate pe suport
magnetic, la cererea autoritatii veterinare competente, acestea trebuie
imprimate pe hartie. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa analizeze
periodic rezultatele controalelor stabilite la art. 7. In functie de aceste
analize, aceasta poate sa efectueze examinari suplimentare in orice stadiu al
productiei sau asupra oricarui produs. Natura acestor controale, frecventa lor
si metodele de recoltare de probe si de efectuare a analizelor microbiologice
sunt stabilite in baza procedurii nationale specifice. Rezultatele acestor
analize vor face obiectul unui raport ale carui concluzii sau recomandari vor
fi aduse la cunostinta managerului sau responsabilului intreprinderii, care
este obligat sa remedieze deficientele constatate pentru ameliorarea starii de
igiena.
La efectuarea controalelor mentionate autoritatea veterinara competenta
poate fi asistata de personal auxiliar care detine calificarea profesionala
specificata in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru
producerea si comercializarea carnii proaspete sau in Norma sanitara veterinara
privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata
de pasare.
(3) Atunci cand in timpul unor controale efectuate in concordanta cu cap. V
din anexa nr. 1, autoritatea veterinara competenta constata nerespectarea
repetata a criteriilor stabilite in anexa nr. 2 si 4, in timpul
autocontroalelor aceasta trebuie sa intareasca masurile de monitorizare a
productiei intreprinderii in cauza si poate confisca etichetele si celelalte
obiecte care poarta marca de sanatate la care se refera cap. VI din anexa nr.
1. Daca, dupa expirarea unei perioade de 15 zile, procesul de productie dintr-o
unitate continua sa nu respecte standardele mai sus mentionate, autoritatea
veterinara competenta trebuie sa ia toate masurile corespunzatoare pentru
remedierea deficientelor constatate si, daca este necesar, impune ca produsele
intreprinderii in cauza sa sufere un tratament termic. Daca aceste masuri se
dovedesc a nu fi adecvate, se suspenda autorizatia intreprinderii.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara competenta constata nerespectarea
evidenta a regulilor de igiena stabilite de prezenta norma sanitara veterinara
sau existenta unor obstacole in efectuarea unei inspectii de sanatate adecvate:
1. este imputernicita sa actioneze in ceea ce priveste utilizarea
echipamentelor sau spatiilor, sa ia orice masura necesara, putand merge pana la
reducerea ritmului productiei sau la suspendarea temporara a procesului de
productie;
2. atunci cand aceste masuri sau atunci cand masurile prevazute la art. 7
alin. (1) s-au dovedit insuficiente pentru remedierea situatiei, autoritatea
veterinara competenta poate suspenda temporar autorizarea, daca este cazul,
pentru tipul de produs in cauza. Daca managerul sau responsabilul intreprinderii
nu remediaza deficientele constatate in intervalul fixat de autoritatea
veterinara competenta, aceasta ii va retrage autorizarea. Comisia Europeana
trebuie sa fie informata despre suspendarea sau retragerea autorizarii unei
intreprinderi.
(5) In cazul unor deficiente repetate, numarul controalelor creste si, cand
este cazul, etichetele, sigiliile si celelalte obiecte care poarta marca de
sanatate sunt confiscate.
(6) Modalitatile de punere in aplicare a prevederilor prezentului articol,
in special detaliile privind modalitatile de asistare de catre personalul
auxiliar, se adopta in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita
de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
Art. 9
In masura in care este necesar pentru aplicarea uniforma a prezentei norme
sanitare veterinare si in colaborare cu autoritatea veterinara centrala,
expertii Comisiei Europene pot sa efectueze controale in Romania la fata
locului. Pentru aceasta, expertii pot verifica, prin controlul unui procentaj reprezentativ
al unitatilor de productie, daca autoritatea veterinara competenta se asigura
in mod uniform, ca unitatile respecta dispozitiile prezentei norme sanitare
veterinare, in special cele ale art. 7 (autocontrolul). Aceste controale pot fi
efectuate cu ocazia altor controale efectuate de expertii Comisiei Europene, in
baza legislatiei veterinare nationale si a legislatiei comunitare. Comisia
Europeana va informa autoritatea veterinara centrala a Romaniei despre
rezultatele controalelor efectuate. Autoritatea veterinara centrala trebuie sa
acorde expertilor Comisiei Europene tot sprijinul necesar pentru efectuarea
misiunii lor. Dispozitiile generale de aplicare a prezentului articol - in
special cele care vizeaza procedurile de reglementare a colaborarii cu Comisia
Europeana si cu autoritatile nationale - se adopta in concordanta cu procedura
nationala specifica stabilita de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
Art. 10
Dispozitiile Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare
referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu
produse animaliere si de origine animala se aplica, in special, la organizarea
actiunilor care trebuie intreprinse cu referire la controalele efectuate de
Romania, ca stat de destinatie, si masurile care urmeaza sa fie aplicate.
Art. 11
Orice adaos de aditivi in carnea tocata sau in carnea preparata la care se
refera prezenta norma sanitara veterinara se realizeaza cu respectarea
legislatiei comunitare specifice privind colorantii utilizati in alimente.
Art. 12
(1) Fara a se aduce atingere dispozitiilor specifice ale prezentei norme
sanitare veterinare, atunci cand se suspecteaza nerespectarea dispozitiilor
acesteia sau cand exista dubii cu privire la salubritatea produselor la care se
refera art. 1, autoritatea veterinara competenta poate efectua orice control pe
care il considera corespunzator.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei stabileste sanctiunile care
se aplica in caz de incalcare a dispozitiilor prezentei norme sanitare
veterinare.
CAP. 5
Conditii pentru importul de carne tocata si carne preparata
Art. 13
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca
importul de carne tocata care indeplineste cerintele art. 3 si carnea preparata
care indeplineste cerintele art. 5, care au fost congelate in unitatea de
productie de origine, este autorizat numai daca indeplineste cerintele
prezentului capitol.
(2) Garantiile furnizate de unitatea de productie de origine si confirmate
de autoritatea veterinara competenta a tarii terte, privind conformitatea cu
cerintele stabilite pentru punerea pe piata a produselor de origine comunitara
obtinute in concordanta cu art. 3 si 5, trebuie sa fie aprobate in conformitate
cu art. 20, in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita de
autoritatea veterinara centrala a tarii terte.
(3) In scopul aplicarii uniforme a prevederilor alin. (2), se aplica
urmatoarele dispozitii:
a) Pentru a fi importata in Romania carnea tocata congelata la care se
refera art. 3 si carnea preparata la care se refera art. 5 trebuie:
(i) sa provina din tari terte sau din parti ale tarilor terte din care nu
sunt interzise importurile din motive de sanatate animala in concordanta cu Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor care
reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si
importul din tari terte de carne proaspata de pasare, Norma sanitara veterinara
care stabileste conditiile de sanatate a animalelor si de sanatate publica care
reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si
importul in Romania de produse care nu sunt supuse cerintelor si regulilor
specifice, Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si
inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine,
caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea si Norma sanitara
veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor
referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat
salbatic;
(ii) sa provina dintr-o tara terta care figureaza pe listele intocmite in
concordanta cu normele sanitare veterinare care reglementeaza conditiile de
sanatate publica si de sanatate animala care trebuie respectate pentru importul
de carne utilizata pentru producerea de carne tocata si carne preparata si care
ofera garantiile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara;
(iii) sa fie insotita de certificatul de sanatate a animalelor si de
sanatate publica intocmit in concordanta cu procedura nationala specifica
stabilita de autoritatea veterinara centrala a tarii terte si completat cu o
declaratie semnata de medicul veterinar oficial care sa certifice ca aceasta
carne tocata si, respectiv, carnea preparata respecta cerintele stabilite de
art. 3 si 5, provine din intreprinderi care ofera garantiile stabilite in anexa
nr. 1 si au fost congelate in unitatea de productie de origine.
b) In concordanta cu prevederile legislatiei nationale se stabilesc
urmatoarele:
(i) o lista nationala cu intreprinderile din tarile terte care indeplinesc
conditiile de la (ii);
(ii) conditiile specifice cu privire la cerintele prezentei norme sanitare
veterinare, altele decat cele care permit excluderea carnii din consumul uman
in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete si Norma sanitara
veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si
comertul cu carne proaspata de pasare. Aceste conditii si garantii nu pot fi
mai putin severe decat cele stabilite la art. 3 si 5.
Art. 14
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei inscrie in listele stabilite la
art. 13 alin. (3) lit. b) numai tarile terte sau partile din tari terte:
a) din care nu este interzis importul de carne tocata si carne preparata in
concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a
animalelor care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre al Uniunii
Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare si Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa
importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne
proaspata provenita de la acestea;
b) care, tinand seama de legislatia si organizarea serviciilor lor
veterinare si de inspectie, de competentele acestor servicii si de
supravegherea la care sunt supuse, au fost recunoscute, in concordanta cu Norma
sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa
importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne
proaspata provenita de la acestea si Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul Romaniei cu
statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne
proaspata de pasare, ca fiind capabile sa garanteze si sa supravegheze
aplicarea legislatiei lor in vigoare sau ale caror servicii veterinare sunt in
masura sa garanteze ca sunt respectate cerintele de sanatate cel putin
echivalente cu cele stabilite la art. 3 si 5.
Art. 15
Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca aceasta carne
tocata congelata la care se refera art. 3 si carnea preparata congelata la care
se refera art. 5 sunt importate in Romania numai daca sunt insotite de
certificatul de sanatate a animalelor si de sanatate publica stabilit la art.
13 alin. (3) lit. a) (iii) si sunt respectate conditiile stabilite de Norma
sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor veterinare
pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania.
Art. 16
Se aplica principiile si regulile stabilite de Norma sanitara veterinara
care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de
origine animala importate din tari terte in Romania, in ceea ce priveste
masurile de protectie care urmeaza sa se aplice de catre autoritatea veterinara
centrala.
CAP. 6
Dispozitii finale
Art. 17
Anexele la prezenta norma sanitara veterinara vor fi amendate de
autoritatea veterinara centrala, in special in vederea adaptarii acestora la
progresul tehnologic si stiintific.
Art. 18
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili regulile de sanatate
aplicabile:
a) producerii si punerii pe piata a carnii pentru carnati, destinata
fabricarii ulterioare a unui produs pe baza de carne;
b) producerii si utilizarii carnii separate mecanic.
Art. 19
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei comunica Comisiei Europene
textul principalelor dispozitii de drept national pe care le adopta in domeniul
reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 20
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta acte normative
sau prevederi administrative suplimentare necesare pentru a se conforma
prezentei norme sanitare veterinare si pentru a se asigura implementarea si
conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masurile
administrative adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate modifica, completa sau
abroga, total ori partial, prevederile prezentei norme sanitare veterinare prin
noi acte normative.
(4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta prevederi
noi, acestea trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara
veterinara.
Art. 21
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CAP. 1
Conditii speciale pentru autorizarea intreprinderilor care produc carne
tocata
1. Unitatile de productie, in intelesul art. 2 alin. (2) lit. d), pe langa
respectarea conditiilor stabilite in cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete, trebuie sa posede cel putin:
a) un spatiu pentru operatiunile de tocare si ambalare, separat de sala de
transare si prevazut cu un termometru inregistrator sau cu un teletermometru
inregistrator. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza tocarea carnii
in sectia de transare, cu conditia ca tocarea sa se efectueze intr-un spatiu
special net separat;
b) un spatiu pentru ambalare, daca nu sunt indeplinite conditiile stabilite
in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea
si comercializarea carnii proaspete;
c) un spatiu pentru depozitarea sarii;
d) echipamente frigorifice care sa permita respectarea temperaturilor
stabilite prin prezenta norma sanitara veterinara.
2. Pe langa conditiile generale stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la
Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza
producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de
origine animala, unitatile de productie independente trebuie sa dispuna cel
putin de:
a) spatii in concordanta cu cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara
veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala; si
b) spatii descrise la pct. 1 lit. a).
3. Referitor la igiena personalului, a spatiilor si a echipamentelor din
intreprinderi se aplica regulile stabilite la cap. V din anexa nr. 1 la Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete. Personalul afectat prepararii manuale a
carnii tocate trebuie sa poarte in plus o masca buconazala. Autoritatea
veterinara competenta poate impune, de asemenea, portul manusilor netede,
impermeabile, fie de unica folosinta, fie usor de curatat si dezinfectat.
CAP. 2
Conditii pentru producerea carnii tocate
1. Carnea trebuie examinata inainte de tocare sau de portionare in
concordanta cu art. 7 din norma sanitara veterinara. Toate portiunile murdare
sau suspecte vor fi indepartate si confiscate inainte de tocarea carnii.
2. Nu se permite obtinerea carnii tocate din resturi de la transare si de
la fasonare sau din carne separata mecanic.
Nu se foloseste la obtinerea carnii tocate carnea la care se refera art. 5
din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea
si comercializarea carnii proaspete, carnea de bovine, porcine, ovine si
caprine care provine din: muschii capului, cu exceptia maseterilor, portiunea
nonmusculara a liniei albe, fasonarile din regiunea carpiana si tarsiana si de
pe oase. Musculatura diafragmei - dupa indepartarea seroasei - si musculatura
maseterilor vor putea fi utilizate numai dupa examinarea prealabila in vederea
depistarii cisticercozei. Carnea proaspata nu trebuie sa contina nici un
fragment de os.
Atunci cand operatiunile realizate de la introducerea carnii in spatiile la
care se refera cap. I si pana la refrigerarea produsului finit sau pana la
congelare sunt executate intr-un interval de maximum o ora, temperatura interna
a carnii trebuie sa fie de maximum +7 grade C, iar temperatura in spatiile de
lucru de cel mult +12 grade C. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza
un interval de timp mai mare pentru cazurile individuale, cand adaugarea sarii,
din motive tehnologice, justifica acest lucru, cu conditia ca regulile de
igiena sa nu fie afectate de aceasta derogare.
Atunci cand operatiile mentionate dureaza mai mult de o ora sau mai mult
decat intervalul de timp autorizat de autoritatea competenta, carnea proaspata
va putea fi utilizata numai dupa ce temperatura interna a fost adusa la cel
mult +4 grade C.
3. Carnea tocata trebuie congelata numai o singura data, nefiind permisa
recongelarea dupa decongelare.
4. Imediat dupa obtinere, carnea tocata trebuie sa fie ambalata in conditii
igienice si, dupa ambalare, sa fie adusa la temperaturile stabilite la art. 3
alin. (2) lit. c) si depozitata la aceste temperaturi.
CAP. 3
Conditii speciale pentru aprobarea intreprinderilor care produc carne
preparata
1. Unitatile de productie, in intelesul art. 2 alin. (2) lit. d), trebuie
sa dispuna de spatii care sa satisfaca cel putin cerintele:
a) cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete;
sau
b) cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de
pasare; sau
c) cap. I si IV din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea
vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic;
si sa posede:
(i) un spatiu separat de sala de transare, destinat operatiunilor de
fabricare a carnii preparate, adaosului celorlalte produse alimentare, precum
si pentru ambalare, care sa fie si prevazut cu termometru inregistrator sau cu
teletermometru inregistrator. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza
producerea carnii preparate in sectia de transare, cu conditia ca productia sa
aiba loc intr-o zona speciala, clar separata. Adaosul de condimente la
carcasele intregi de pasare poate fi autorizat intr-un spatiu special net
separat de spatiul in care are loc taierea;
(ii) un spatiu de ambalare, cu conditia sa fie indeplinite conditiile din
Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si
comercializarea carnii proaspete sau Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare
ori din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si
sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si
comercializarea carnii de vanat salbatic;
(iii) un spatiu pentru depozitarea condimentelor si a altor produse
alimentare, curat si gata de utilizare;
(iv) spatii frigorifice pentru depozitarea carnii proaspete la care se
refera art. 5 alin. (1) lit. a) din norma sanitara veterinara si a carnii
preparate; si
(v) echipamente frigorifice care sa permita respectarea temperaturilor
stabilite in prezenta norma sanitara veterinara.
2. Unitatile de productie independente trebuie sa indeplineasca cerintele
cap. I din anexa nr. 1 si ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara
veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza productia si
comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala.
3. Regulile stabilite de Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete sau de Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul
cu carne proaspata de pasare sau cele din Norma sanitara veterinara privind
problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea
vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic se aplica prin
analogie, cu privire la igiena personalului, a spatiilor si a echipamentelor
din intreprindere. Personalul care lucreaza la producerea manuala a carnii
tocate trebuie sa poarte masca buconazala. Autoritatea veterinara competenta
poate solicita ca acest personal sa poarte manusi netede si impermeabile, fie
de unica folosinta, fie similare, care sa poata fi curatate si dezinfectate.
CAP. 4
Cerinte speciale pentru producerea carnii preparate
Independent de respectarea conditiilor generale din cap. III si in functie
de tipul de productie in cauza:
a) fabricarea carnii preparate trebuie sa aiba loc in conditii de
temperatura controlate;
b) carnea preparata trebuie sa fie ambalata in unitatile de expediere,
astfel incat sa se evite orice risc de contaminare;
c) carnea preparata poate fi supusa numai unei singure congelari si poate
fi comercializata numai intr-un interval de timp care sa nu depaseasca 18 luni;
d) carnea preparata imediat dupa producere trebuie sa fie ambalata in
concordanta cu prevederile cap. VII si dupa ambalare sa fie racita la
temperatura relevanta stabilita la art. 5 alin. (1) lit. d) din norma sanitara
veterinara.
CAP. 5
Inspectia
1. Unitatile de productie care produc carne tocata si carne preparata
trebuie sa fie supuse monitorizarii de catre autoritatea veterinara competenta
care trebuie sa se asigure ca sunt respectate cerintele normei sanitare
veterinare si, in special, trebuie:
a) sa verifice:
(i) starea de curatenie a spatiilor si a echipamentelor, precum si igiena
personalului;
(ii) eficacitatea verificarilor efectuate de intreprindere, in concordanta
cu art. 7 din norma sanitara veterinara, in special prin examinarea
rezultatelor si recoltarea probelor;
(iii) valorile microbiologice si de igiena ale carnii tocate si ale carnii
preparate;
(iv) marcarea de sanatate corespunzatoare a carnii tocate si a carnii
preparate;
(v) conditiile de depozitare si de transport;
b) ca, in cadrul controalelor oficiale, sa preleveze probele necesare
examenelor de laborator pentru confirmarea rezultatelor autocontrolului;
c) sa procedeze la orice alta verificare pe care o considera necesara
pentru a se asigura conformitatea cu prezenta norma sanitara veterinara,
intelegandu-se ca rezultatele testelor microbiologice trebuie sa fie evaluate
de catre autoritatea veterinara competenta, pe baza criteriilor stabilite in
anexa nr. 2 pentru carnea tocata, si in anexa nr. 4 pentru carnea preparata.
2. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa aiba acces liber in orice
moment la depozitele frigorifice si in toate spatiile de lucru pentru a
verifica respectarea riguroasa a prevederilor normei sanitare veterinare.
CAP. 6
Marcarea si etichetarea
1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa poarte pe ambalajul
interior sau exterior o marca de sanatate.
2. Marca de sanatate nationala poate fi aplicata numai pe carnea tocata
obtinuta conform art. 3 si pe carnea preparata obtinuta, in concordanta cu art.
5, intr-o unitate de productie autorizata in concordanta cu art. 8. Aceasta
marca de sanatate trebuie sa indeplineasca:
a) cerintele din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate
pentru producerea si comercializarea carnii proaspete pentru carnea tocata;
b) pentru carnea preparata:
1) cerintele pentru carnea proaspata obtinuta de la animalele de macelarie
sau de la vanatul de crescatorie, conform Normei sanitare veterinare privind
conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete;
2) cerintele pentru carnea de pasare si de vanat mic de crescatorie,
conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care
reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare;
3) cerintele pentru carnea de vanat salbatic ucis, conform Normei sanitare
veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor
referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat
salbatic.
3. In cazul in care carnea tocata sau carnea preparata este produsa intr-o
unitate de productie independenta, marca de sanatate trebuie sa contina numarul
de autorizare atribuit de autoritatea veterinara competenta, in aplicarea art.
8 alin. (1) din norma sanitara veterinara.
4. In cazul carnii preparate, in vederea inspectiei, urmatoarele informatii
trebuie sa fie indicate vizibil si citet pe ambalaj, in situatia in care
acestea nu rezulta clar din numele de vanzare al produsului sau din lista
ingredientelor: speciile de la care a fost obtinuta carnea si, in cazul
amestecurilor, procentul fiecarui amestec, iar pentru ambalajele care nu sunt
destinate consumatorului final, data prepararii.
In cazul carnii tocate si al carnii preparate obtinute din carne tocata, cu
exceptia carnatilor proaspeti si a carnii pentru carnati care poarta marca de
sanatate prevazuta in prezentul capitol, etichetarea trebuie sa cuprinda in
plus mentiunile:
a) "procent de grasime mai mic de .....";
b) "raport colagen/proteina din carne mai mic de .........".
CAP. 7
Preambalarea si ambalarea
1. Ambalajele, cum ar fi lazile ori cutiile din carton, trebuie sa
corespunda tuturor regulilor de igiena si in special:
a) nu trebuie sa modifice caracteristicile organoleptice ale carnii tocate
sau ale carnii preparate;
b) nu trebuie sa transmita carnii tocate sau carnii preparate substante
nocive pentru sanatatea omului;
c) trebuie sa fie suficient de solide pentru a asigura protectia eficienta
a carnii tocate sau a carnii preparate in cursul transportului si al
manipularilor.
2. Ambalajele nu trebuie sa fie reutilizate pentru ambalarea carnii tocate
sau a carnii preparate, cu exceptia situatiei in care sunt confectionate din materiale
rezistente la coroziune, usor de curatat, si daca au fost in prealabil spalate
si dezinfectate.
3. Carnea tocata si carnea preparata, preambalate, trebuie sa fie ambalate.
4. Totusi, daca preambalarea indeplineste toate conditiile de protectie ale
ambalarii, preambalajul nu trebuie sa fie incolor sau transparent si nu este
indispensabil sa fie plasat intr-un al doilea invelis, cu conditia ca toate
cerintele pct. 1 sa fie indeplinite.
CAP. 8
Depozitarea
1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa fie refrigerate imediat
dupa preambalare si/sau ambalare. Carnea tocata trebuie sa fie depozitata la
temperaturile indicate la art. 3 alin. (2) lit. c) din norma sanitara
veterinara, iar carnea preparata, la temperaturile indicate la art. 5 alin. (1)
lit. d) din norma sanitara veterinara.
2. Congelarea carnii tocate si a carnii preparate poate fi efectuata numai
in spatiile intreprinderii sau ale unitatilor independente de productie ori
intr-un depozit frigorific autorizat.
3. In depozitele frigorifice carnea tocata si carnea preparata pot fi
depozitate impreuna cu alte produse alimentare numai daca prin intermediul
ambalarii se asigura ca acestea nu pot fi afectate nefavorabil.
CAP. 9
Transportul
1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa fie expediate in asa fel
incat, in timpul transportului acestea sa fie protejate de orice posibila
contaminare sau modificare nefavorabila, tinand seama de durata transportului,
conditiile de transport si de mijloacele de transport folosite. In special
vehiculele utilizate pentru transportul carnii tocate si al carnii preparate
trebuie sa fie echipate astfel incat sa asigure ca temperaturile stabilite in
norma sanitara veterinara nu vor fi depasite in timpul transportului; acestea
trebuie prevazute cu un termometru inregistrator care sa dovedeasca faptul ca
ultima cerinta este respectata.
2. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate, prin derogare de la
pct. 1, sa autorizeze transportul carnii preparate care provine din
intreprinderile la care se refera art. 5 alin. (5), la temperaturi mai mari
decat cele stabilite in norma sanitara veterinara, de la o unitate de productie
sau o unitate independenta de productie pana la magazinele cu vanzare en detail
ori la colectivitatile locale situate in apropiere, cu conditia ca transportul
sa nu dureze mai mult de o ora.
3. In cazul tranzitului printr-o tara terta si atunci cand unitatea de
productie este situata intr-o zona supusa restrictiilor din motive de sanatate
animala, mijlocul de transport trebuie sa ramana sigilat.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
CRITERII
de compozitie si criterii microbiologice pentru carnea tocata
I. Criterii de compozitie verificate pe baza unei medii zilnice
_______________________________________________________________________
| | Continutul | Raportul |
| | de grasime | colagen/proteina |
| | | din carne |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata slaba | </= 7% | </= 12 |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata de vita | </= 20% | </= 15 |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata ce contine carne de porc | </= 30% | </= 18 |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata de la alte specii | </= 25% | </= 15 |
|_______________________________________|____________|__________________|
II. Criterii microbiologice
Unitatile de productie si unitatile de productie independente trebuie sa se
asigure ca, in cursul verificarilor prevazute la art. 7 alin. (3) din norma
sanitara veterinara si in concordanta cu metodele de interpretare stabilite mai
jos, carnea tocata corespunde urmatoarelor conditii:
____________________________________________________
| | M(a) | m(b) |
|__________________________|____________|____________|
| Bacterii mezofile aerobe | 5 x 10^6/g | 5 x 10^3/g |
| n(c) = 5; c(d) = 2 | | |
|__________________________|____________|____________|
| Escherichia coli | 5 x 10^2/g | 50/g |
| n = 5; c = 2 | | |
|__________________________|____________|____________|
| Salmonella | absenta in 10 g |
| n = 5; c = 0 | |
|__________________________|_________________________|
| Staphylococcus aureus | 5 x 10^3/g | 10^2/g |
| n = 5; c = 2 | | |
|__________________________|____________|____________|
| (a) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra |
| caruia rezultatele nu mai sunt considerate |
| satisfacatoare, unde M egal cu 10 m in cazul unei |
| numaratori efectuate in mediu solid si M egal cu |
| 30 m in cazul unei numaratori efectuate in mediu |
| lichid; |
| (b) m = pragul limita sub care toate rezultatele |
| sunt considerate satisfacatoare; |
| (c) n = numarul de unitati care alcatuiesc proba; |
| (d) c = numarul unitatilor din proba care dau |
| valori situate intre m si M. |
|____________________________________________________|
Rezultatele analizelor microbiologice trebuie interpretate conform:
A. Trei categorii de contaminare pentru bacteriile mezofile aerobe,
Escherichia coli si Staphylococcus aureus, si anume:
a) pana la si incluzand criteriul m;
b) intre criteriul m si pragul M;
c) peste pragul M.
1. Calitatea lotului este considerata:
a) satisfacatoare, atunci cand toate valorile observate sunt egale sau mai
mici decat 3 m cand s-a utilizat un mediu solid sau 10 m cand s-a utilizat un
mediu lichid;
b) acceptabila, atunci cand toate valorile observate sunt cuprinse intre:
1) 3 m si 10 m (= M) in mediu solid;
2) 10 m si 30 m (= M) in mediu lichid;
si atunci cand raportul c/n este mai mic sau egal cu 2/5 pentru n = 5 si c = 2.
2. Calitatea lotului este considerata nesatisfacatoare:
d) in toate cazurile in care sunt observate valori mai mari decat M;
e) atunci cand raportul c/n este mai mare decat 2/5.
Totusi, atunci cand acest ultim prag a fost depasit pentru microorganismele
aerobe la +30 grade C, dar toate celelalte criterii sunt respectate, aceasta
depasire a pragului trebuie sa faca obiectul unei interpretari suplimentare,
mai ales in cazul produselor crude.
In orice caz produsul trebuie sa fie considerat toxic sau alterat atunci
cand contaminarea atinge valoarea microbiana limita S, care este fixata in
general la 10^3 m.
Pentru Staphylococcus aureus valoarea S nu trebuie sa depaseasca niciodata
5 x 10^4.
Tolerantele legate de tehnicile de analiza nu trebuie sa se aplice
valorilor M si S.
B. Doua categorii pentru Salmonella, fara nici o toleranta de categorie
permisa:
f) "absenta in" - rezultatul este considerat satisfacator,
g) "prezenta in" - rezultatul este considerat nesatisfacator.
ANEXA 3
la norma sanitara veterinara
MODELUL
certificatului de sanatate pentru carnea tocata*1)
Nr. ...................
Tara exportatoare .........................................................
Ministerul ................................................................
Serviciul .................................................................
Referinta*2) ..............................................................
I. Identificarea carnii tocate
Produs preparat din carne de ..............................................
(specia animala)
Natura produsului*3) ......................................................
Natura ambalajului ........................................................
Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .............................
Temperatura de depozitare si de transport .................................
Durata depozitarii ........................................................
Greutatea neta ............................................................
II. Originea carnii tocate
Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale unitatii/unitatilor
producatoare aprobata/aprobate
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Daca este necesar:
Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale
depozitului/depozitelor frigorifice
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia carnii tocate
Carnea tocata este expediata:
de la .....................................................................
(locul de expeditie)
la .......................................................................,
(tara de destinatie)
cu urmatorul mijloc de transport*4) .......................................
Numele si adresa expeditorului
...............................................................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului
...............................................................................
...............................................................................
IV. Atestarea sanatatii
Subsemnatul certific ca aceasta carne tocata descrisa mai sus:
a) a fost obtinuta din carne proaspata in conditiile specifice stabilite de
Directiva 94/95/CEE;
b) este destinata Republicii Elene*5).
Intocmit la ................................... la .......................
(locul) (data)
................................................
(parafa si semnatura medicului veterinar oficial)
................................................
(numele cu majuscule)
------------
*1) In sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE.
*2) Optional.
*3) Se completeaza cu cuvintele stabilite in art. 3 alin. 2 lit. e) din
Directiva 94/65/CE.
*4) Se va indica, pentru vagoane si camioane, numarul de inmatriculare, pentru
avioane, numarul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicatii se
actualizeaza in caz de transbordare.
*5) Daca este cazul.
ANEXA 4
la norma sanitara veterinara
CRITERII
microbiologice pentru carnea preparata
Unitatile de productie si unitatile de productie independente trebuie sa se
asigure ca, in timpul verificarilor prevazute in art. 7 alin. (3) din norma
sanitara veterinara si in concordanta cu metodele de interpretare precizate in
anexa nr. 2 la norma sanitara veterinara, carnea preparata indeplineste
urmatoarele criterii:
_________________________________________________
| Carne preparata | M(1) | m(2) |
|_______________________|____________|____________|
| Escherichia coli | | |
| n = 5, c = 2 | 5 x 10^3/g | 5 x 10^2/g |
|_______________________|____________|____________|
| Staphylococcus aureus | | |
| n = 5, c = 1 | 5 x 10^3/g | 5 x 10^2/g |
|_______________________|____________|____________|
| Salmonella | |
| n = 5, c = 0 | absenta in 1 g |
|_______________________|_________________________|
(1) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra caruia rezultatele nu mai
sunt considerate satisfacatoare pentru M egal cu 10 m, atunci cand numaratoarea
este efectuata in mediu solid, si M egal cu 30 m atunci cand numaratoarea este
efectuata in mediu lichid.
(2) m = pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate
satisfacatoare.
ANEXA 5
la norma sanitara veterinara
MODELUL
certificatului de sanatate pentru carnea preparata*1)
Nr. ..................
Tara exportatoare .........................................................
Ministerul ................................................................
Serviciul .................................................................
Referinta*2) ..............................................................
I. Identificarea carnii preparate
Produs preparat din carne de ..............................................
(specia animala)
Natura produsului*3) ......................................................
Natura ambalajului ........................................................
Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .............................
Temperatura de depozitare si de transport .................................
Durata depozitarii ........................................................
Greutatea neta ............................................................
II. Provenienta carnii preparate ..........................................
Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale sectiei/sectiilor
aprobate
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Daca este necesar:
Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale
depozitului/depozitelor frigorific/frigorifice aprobat/aprobate
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia preparatelor din carne
Produsele sunt expediate:
de la .....................................................................
(locul de expeditie)
la .......................................................................,
(tara de destinatie)
cu urmatorul mijloc de transport*4): ......................................
Numele si adresa expeditorului
...............................................................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului
...............................................................................
...............................................................................
IV. Atestare de sanatate
Subsemnatul certific ca preparatele din carne descrise mai sus:
b) au fost obtinute din carne proaspata in conditiile specifice stabilite
de Directiva 94/65/CE;
c) sunt destinate Republicii Elene*5).
Intocmit la .............................. la .............................
(locul) (data)
.................................................
(parafa si semnatura medicului veterinar oficial)
.................................................
(numele cu majuscule)
------------
*1) In sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE.
*2) Optional.
*3) Se mentioneaza eventualul tratament cu radiatii ionizante aplicat din
motive de ordin medical.
*4) Se va indica, pentru vagoane si camioane, numarul de inmatriculare,
pentru avioane, numarul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicatii
se actualizeaza in caz de transbordare.
*5) Daca este cazul.