Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 490 din 22 octombrie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 187 din 25 martie 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 159.912 din 30 septembrie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                               Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile pentru producerea si comercializarea carnii tocate si a carnii preparate.
    (2) Prezenta norma sanitara veterinara nu se aplica in cazul carnii tocate si al carnii preparate, produse in magazinele cu vanzare en detail sau in sectiile adiacente punctelor de vanzare, in scopul vanzarii directe din aceste puncte de vanzare catre consumatorul final, aceste operatii fiind supuse controalelor de sanatate conform prevederilor nationale care reglementeaza supravegherea comertului en detail.
    (3) Prezenta norma sanitara veterinara nu se aplica carnii separate mecanic, utilizata in fabricatia produselor din carne supuse unui tratament termic in unitati autorizate in conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala.
    (4) Prevederile nationale care se aplica la producerea si comercializarea pe piata a carnii tocate destinate utilizarii ca materie prima pentru fabricarea produselor la care se refera art. 18 lit. a) nu sunt afectate de prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 2
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare:
    1. atunci cand este cazul, se aplica definitiile enuntate in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de pasare si in Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea;
    2. suplimentar, prin urmatorii termeni se intelege:
    a) carne tocata - carnea care a fost supusa unei operatiuni de tocare in fragmente sau care a fost trecuta printr-o masina de tocat cu melc;
    b) carne preparata - carnea in intelesul Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, al Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare si al Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic, precum si carnea care corespunde cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie, careia i s-au adaugat ingrediente, condimente sau aditivi sau care a fost supusa unui tratament insuficient pentru a modifica structura celulara interna a carnii si, in consecinta, fara a produce disparitia caracteristicilor de carne proaspata;
    c) condimente - sarea pentru consum uman, mustarul, mirodeniile si extractele lor aromatice, ierburile aromatice si extractele lor aromatice;
    d) unitate de productie - orice unitate in care se produce carne tocata sau carne preparata, care:
    1. este situata intr-o unitate de transare si care indeplineste cerintele cap. I din anexa nr. 1;
    2. in cazul producerii de carne preparata, este situata intr-o unitate care indeplineste cerintele cap. III din anexa nr. 1;
    3. atunci cand nu este situata nici in spatiul si nici in anexa unei intreprinderi autorizate conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala, indeplineste cerintele cap. I pct. 2 sau ale cap. III pct. 2 din anexa nr. 1;
    e) comert - comertul intre statele membre ale Uniunii Europene si intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene in intelesul dispozitiilor din legislatia comunitara transpusa in legislatia nationala;
    f) autoritate competenta - autoritatea veterinara a Romaniei, competenta sa efectueze controale veterinare, sau orice alta autoritate careia autoritatea veterinara centrala i-a delegat aceasta competenta.

    CAP. 2
    Comercializarea carnii tocate

    Art. 3
    (1) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca poate face obiectul comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene numai carnea proaspata provenita de la bovine, porcine, ovine si caprine, prezentata sub forma de carne tocata care indeplineste urmatoarele conditii:
    a) a fost obtinuta din musculatura striata, incluzand tesuturile grase in aderenta, cu exceptia muschiului miocardic, si satisface conditiile prevazute in:
    1. Norma sanitara veterinara privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman; sau
    2. Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea;
    b) a fost inspectata in concordanta cu Norma sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania;
    c) in cazul carnii proaspete de porc, aceasta a fost examinata pentru trichina, in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind examinarea in vederea depistarii trichinellei spiralis la carnea proaspata provenita de la speciile receptive, sau supusa unui tratament prin frig;
    d) a fost preparata, in concordanta cu cerintele cap. II din anexa nr. 1, intr-o unitate care:
    1. indeplineste cerintele prevazute in cap. I pct. 1, 2 si 3 din anexa nr. 1;
    2. a fost autorizata si este inclusa pe lista sau listele intocmite in concordanta cu art. 8 alin. (1);
    e) a fost inspectata in concordanta cu prevederile art. 8 si cap. V din anexa nr. 1;
    f) a fost marcata si etichetata in concordanta cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1;
    g) a fost preambalata, ambalata si depozitata in concordanta cu prevederile cap. VII si VIII din anexa nr. 1;
    h) a fost transportata in concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr. 1;
    i) este insotita in cursul transportului:
    1. de un certificat de sanatate emis in concordanta cu prevederile legislatiei nationale;
    2. de un document comercial intocmit de intreprinderea de origine care, in cazul carnii tocate congelate, precizeaza luna si anul congelarii;
    3. in cazul importului, la cererea autoritatii veterinare centrale a Romaniei, ca tara de destinatie, carnea tocata trebuie sa fie insotita de un certificat de sanatate emis in concordanta cu prevederile legislatiei nationale.
    (2) Pe langa conditiile prevazute la alin. (1), carnea tocata trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    a) carnea proaspata din care este obtinuta trebuie:
    1. atunci cand a fost congelata, sa fi fost obtinuta din carne proaspata dezosata, care a fost depozitata dupa congelare cel mult 18 luni pentru carnea de vaca si de vitel, 12 luni pentru carnea de oaie si 6 luni pentru carnea de porc intr-un depozit frigorific autorizat in concordanta cu art. 10 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza dezosarea la fata locului a carnii de porc si de oaie, imediat inainte de tocarea acesteia, atunci cand operatiunea este efectuata in conditii de igiena si de calitate satisfacatoare;
    2. atunci cand a fost refrigerata, sa fie utilizata intr-un interval care sa nu depaseasca 6 zile de la taierea animalelor sau sa fie utilizata intr-un interval care sa nu depaseasca 15 zile in cazul carnii de vitel si de vaca dezosate si ambalate in vid;
    b) carnea tocata trebuie sa fie supusa unui tratament prin frig, intr-un interval de maximum o ora dupa portionare si ambalare, cu exceptia cazului in care sunt folosite procedee care necesita scaderea temperaturii interne a carnii in cursul prepararii acesteia;
    c) carnea tocata trebuie sa fie ambalata si prezentata in una dintre urmatoarele forme:
    1. refrigerata, iar in acest caz trebuie sa fie obtinuta din carnea descrisa la alin. (2) lit. a) pct. 2 si racita la o temperatura interna mai mica de +2 grade C imediat dupa obtinere. Totusi este autorizata adaugarea unei cantitati limitate de carne congelata, care satisface conditiile stabilite la alin. (2) lit. a) pct. 1, pentru a se accelera procesul de refrigerare, cu conditia ca acest adaos sa fie mentionat pe eticheta. In astfel de cazuri perioada la care se face referire mai sus nu trebuie sa depaseasca o ora;
    2. congelata, iar in acest caz trebuie sa fie obtinuta din carnea descrisa la lit. a) si racita la o temperatura interna mai mica de -18 grade C imediat dupa obtinere;
    d) carnea tocata nu trebuie sa fi fost supusa tratamentului cu radiatii ionizante sau ultraviolete;
    e) denumirile precizate in anexa nr. 2 pct. I, combinate cu numele speciei de animal de la care a fost obtinuta carnea, pot fi utilizate pe ambalaje numai daca au fost respectate cerintele prevazute in anexa nr. 2 pct. I pentru acele denumiri.
    (3) Carnea tocata careia i s-a adaugat un procent de maximum 1% sare trebuie sa fie supusa cerintelor alin. (1) si (2).
    Art. 4
    (1) Pentru a tine seama de preferintele de consum si atunci cand trebuie sa se asigure ca cerintele de sanatate din prezenta norma sanitara veterinara sunt respectate, autoritatea veterinara centrala poate sa autorizeze producerea si comercializarea carnii tocate, pentru a fi vanduta numai pe piata interna, daca este obtinuta:
    a) din carne la care se refera art. 2 alin. (2) lit. b);
    b) din unitati de productie care sunt autorizate sau inregistrate si care dispun de spatii potrivit anexei nr. 1;
    c) prin derogare de la:
    1. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;
    2. art. 3 alin. (1) lit. f) si g) si alin. (2), precum si pct. 1 din anexa nr. 2.
    (2) Carnea tocata obtinuta in concordanta cu prezentul articol nu trebuie sa poarte marca de sanatate prevazuta de cap. VI din anexa nr. 1.
    (3) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice Comisiei Europene natura derogarilor pe care intentioneaza sa le acorde. In cazul in care Comisia Europeana, dupa consultarea autoritatii veterinare centrale, estimeaza ca aceste derogari nu permit garantarea standardului de sanatate stabilit de prezenta norma sanitara veterinara, se vor lua masurile corespunzatoare in concordanta cu procedura nationala stabilita de autoritatea veterinara centrala. In caz contrar, Comisia Europeana informeaza statele membre ale Uniunii Europene despre masurile care i-au fost comunicate.

    CAP. 3
    Comercializarea carnii preparate

    Art. 5
    (1) Carnea preparata in sensul art. 2 alin. (2) lit. b) poate face obiectul comercializarii numai daca:
    a) a fost preparata din carne proaspata, alta decat carnea de solipede, care:
    1. corespunde normelor sanitare veterinare la care se refera art. 2 alin. (2) lit. b);
    2. in cazul carnii importate, este conforma Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate si inspectie veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea sau Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare si Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic, precum si cerintelor Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie sau ale Normei sanitare veterinare care stabileste conditiile de sanatate a animalelor si de sanatate publica care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul in Romania de produse care nu sunt supuse cerintelor si regulilor specifice si care a fost inspectata in concordanta cu Norma sanitara veterinara care stabileste conditiile care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania. In cazul carnii proaspete de porc, aceasta trebuie sa fi fost examinata pentru trichina, in concordanta cu prevederile Normei sanitare veterinare privind examinarea in vederea depistarii trichinellei spiralis la carnea proaspata obtinuta de la speciile receptive, sau supusa unui tratament prin frig;
    b) a fost preparata intr-o intreprindere la care se refera art. 2 alin. (2) lit. d), care:
    1. corespunde cerintelor cap. III din anexa nr. 1; si
    2. a fost aprobata si este inclusa pe lista sau listele intocmite in concordanta cu art. 8 alin. (1);
    c) a fost obtinuta din carne care, in cazul carnii congelate, a fost folosita intr-un interval de maximum 18 luni de la taierea animalelor pentru carnea de vita si vitel, 12 luni pentru carnea de oaie si capra, de pasare, de iepure si de vanat de crescatorie si de 6 luni pentru carnea de la celelalte specii. Totusi autoritatea veterinara centrala poate autoriza ca dezosarea carnii de porc si de oaie sa se realizeze la fata locului, imediat inainte de preparare, cu conditia ca aceasta operatie sa se efectueze in conditii satisfacatoare de igiena si calitate;
    d) a fost ambalata si atunci cand este destinata comercializarii:
    1. a fost refrigerata in cel mai scurt timp la o temperatura interna mai mica de +2 grade C pentru carnea preparata obtinuta din carne tocata, la +7 grade C pentru carnea preparata obtinuta din carne proaspata, la +4 grade C pentru carnea de pasare preparata si la +3 grade C pentru preparatele care contin organe;
    2. a fost congelata in cel mai scurt timp la o temperatura interna mai mica de -18 grade C.
    (2) Carnea preparata trebuie sa indeplineasca, suplimentar fata de cele stabilite la alin. (1), si urmatoarele cerinte:
    a) a fost preparata in concordanta cu dispozitiile cap. IV din anexa nr. 1;
    b) a fost inspectata in concordanta cu prevederile art. 8 si cap. V din anexa nr. 1;
    c) a fost marcata si etichetata in concordanta cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1;
    d) a fost ambalata si impachetata in concordanta cu prevederile cap. VII din anexa nr. 1 si depozitata in concordanta cu prevederile cap. VIII din anexa nr. 1;
    e) a fost transportata in concordanta cu prevederile cap. IX din anexa nr. 1;
    f) a fost insotita in cursul transportului de certificatul de sanatate, in concordanta cu prevederile anexei nr. 5. Acesta trebuie pastrat de destinatar o perioada de minimum un an, pentru a putea fi prezentat la cererea autoritatii veterinare competente.
    (3) Cu exceptia carnatilor proaspeti si a carnii pentru carnati, carnea preparata obtinuta din carne tocata provenita de la animale de macelarie poate face obiectul comertului numai daca satisface cerintele prevazute la art. 3.
    (4) Pana la adoptarea unor reglementari comunitare referitoare la radiatiile ionizante, carnea preparata nu trebuie sa fie supusa unui tratament cu radiatii ionizante. Aceasta dispozitie nu va afecta dispozitiile nationale aplicabile ionizarii in scopuri medicale.
    (5) In scopul aprobarii unitatilor care produc carne preparata si care nu dispun de o structura industriala sau de o capacitate de productie industriala, autoritatea veterinara centrala poate acorda derogari de la cerintele cap. I din anexa nr. 1, ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala si ale cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. In plus, in ceea ce priveste spatiile de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, pot fi acordate derogari de la cerintele cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala. Totusi, in acest caz, aceste intreprinderi trebuie sa dispuna cel putin de:
    1. un spatiu sau amenajari pentru depozitarea materiilor prime, daca se efectueaza o asemenea depozitare;
    2. un spatiu sau o instalatie de refrigerare pentru depozitarea produselor finite, daca se efectueaza o astfel de depozitare.
    Art. 6
    (1) Pentru a se tine seama de preferintele de consum si pentru a se asigura ca cerintele de sanatate din prezenta norma sanitara veterinara sunt respectate, autoritatea veterinara centrala poate sa autorizeze producerea si comercializarea carnii preparate pe teritoriul Romaniei, numai daca este obtinuta:
    a) din carne la care se refera art. 2 alin. (2) lit. b);
    b) in unitati de productie care sunt autorizate sau inregistrate si care dispun de spatii la care se refera cap. III din anexa nr. 1;
    c) prin derogare de la:
    1. cap. IV lit. b) si d) din anexa nr. 1;
    2. art. 5 alin. (1) lit. c) si d);
    3. cap. VI pct. 4 din anexa nr. 1;
    4. art. 5 alin. (2) lit. e) si f) si alin. (3).
    (2) Carnea preparata obtinuta in concordanta cu alin. (1) nu trebuie sa poarte marca de sanatate prevazuta in cap. VI din anexa nr. 1.
    (3) Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice Comisiei Europene natura derogarilor pe care intentioneaza sa le acorde. In cazul in care Comisia Europeana, dupa consultare cu statul membru interesat, apreciaza ca aceste derogari nu permit garantarea standardului de sanatate stabilit de legislatia comunitara veterinara specifica se vor lua masuri in concordanta cu procedura nationala specifica, stabilita de autoritatea veterinara centrala a Romaniei. In caz contrar, Comisia Europeana informeaza statele membre despre masurile care i-au fost comunicate.

    CAP. 4
    Dispozitii comune

    Art. 7
    (1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca managerul sau responsabilul unitatii de productie aplica toate masurile necesare pentru a garanta ca sunt respectate dispozitiile prezentei norme sanitare veterinare in toate etapele productiei. In acest scop trebuie sa se conformeze cerintelor din norma sanitara veterinara specifica privind igiena alimentelor si, in plus, sa efectueze autocontroale periodice, cu respectarea urmatoarelor principii:
    1) controlul materiei prime care intra in fabrica pentru a se asigura ca se respecta cerintele din anexele nr. 2 si 4 cu privire la produsul finit;
    2) controlul operatiunilor de spalare si dezinfectie;
    3) recoltarea de probe in vederea analizarii intr-un laborator autorizat de autoritatea competenta;
    4) pastrarea informatiilor scrise sau inregistrate cerute in concordanta cu pct. 3, in vederea prezentarii lor autoritatii veterinare competente. Rezultatele diferitelor controale si teste se pastreaza o perioada de cel putin 2 ani, cu exceptia produselor refrigerate, pentru care acest interval poate fi redus la 6 luni de la data limita de consum al produsului;
    5) furnizarea de garantii autoritatii veterinare competente, cu privire la gestionarea marcii de sanatate si mai ales a etichetelor care poarta marca de sanatate;
    6) informarea autoritatii veterinare competente in cazul in care rezultatul examenelor de laborator sau orice alta informatie de care dispun arata existenta unui risc de sanatate;
    7) in cazul unui risc imediat pentru sanatatea publica, se va proceda la retragerea de pe piata a cantitatii de produse obtinute in conditii tehnologice asemanatoare si susceptibile de a prezenta acelasi risc. Aceasta cantitate retrasa de pe piata trebuie sa ramana sub supravegherea si controlul autoritatii veterinare competente pana cand va fi distrusa, utilizata in alte scopuri decat consumul uman sau, dupa autorizarea din partea autoritatii veterinare competente, reprelucrata de o maniera corespunzatoare asigurarii securitatii.
    (2) In scopul inspectiei, managerul sau responsabilul unitatii de productie trebuie sa se asigure ca ambalajul produsului are inscris, de o maniera vizibila si lizibila, mentiuni despre temperatura la care trebuie transportate si depozitate produsele, precum si data limita de consum pentru produsele congelate sau data minima de conservare pentru produsele refrigerate. Managerul sau responsabilul unitatii de productie trebuie sa instituie un program de pregatire a personalului care sa ii permita acestuia sa se conformeze conditiilor igienice de productie adaptate structurii acesteia, cu exceptia situatiei in care personalul are deja o calificare adecvata si atestata de diplome. Autoritatea veterinara competenta care raspunde de unitate trebuie sa se implice in planificarea si punerea in aplicare a acestui program.
    (3) Examenele microbiologice trebuie sa se efectueze zilnic pentru carnea tocata la care se refera art. 3 si pentru carnea preparata la care se refera art. 5. Analizele se efectueaza intr-un laborator autorizat de catre autoritatea competenta. Proba recoltata pentru analize trebuie sa fie alcatuita din 5 prelevari si sa fie reprezentativa pentru productia zilnica. Pentru carnea preparata probele trebuie prelevate din profunzimea tesutului muscular, dupa cauterizarea pielii. Analizele microbiologice trebuie sa fie efectuate in concordanta cu metode recunoscute stiintific, stabilite de legislatia comunitara sau de alte standarde internationale preluate de legislatia romana. Rezultatele controalelor microbiologice trebuie evaluate folosindu-se metodele de interpretare stabilite in anexa nr. 2 pentru carnea tocata obtinuta din carnea de la animale de macelarie, cu exceptia carnatilor proaspeti si a carnii pentru carnati, si in concordanta cu criteriile cuprinse in anexa nr. 4, pentru carnea proaspata. In situatia unor litigii, autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa recunoasca metodele stabilite prin normele europene ca metode de referinta.
    (4) Cerintele cu privire la autocontrol trebuie sa fie stabilite in colaborare cu autoritatea veterinara competenta care trebuie sa monitorizeze frecvent respectarea acestora.
    Art. 8
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa intocmeasca o lista cu unitatile producatoare de carne tocata sau carne preparata, stabilind o distinctie intre cele aprobate in baza art. 3 si 5 si cele inregistrate in baza art. 4 si 6. Autoritatea veterinara centrala trebuie sa comunice statelor membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene lista unitatilor de productie autorizate in baza art. 3 si 5. Numarul de autorizare se atribuie fiecarei unitati de productie autorizate in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare, Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala, Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor care reglementeaza producerea si comercializarea carnii de iepure si a carnii de vanat de crescatorie sau Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si punerea pe piata a carnii de vanat salbatic, cu mentionarea ca aceasta este autorizata pentru producerea de carne tocata sau carne preparata si precizarea numarului de autorizare individual pentru fiecare unitate de productie independenta. Un singur numar de autorizare poate fi atribuit:
    1) unei unitati care produce carne preparata din sau cu materii prime care fac obiectul mai multor norme sanitare veterinare mentionate la alin. (2);
    2) unei unitati situate in acelasi spatiu cu o intreprindere autorizata in concordanta cu normele sanitare veterinare mentionate la art. 8 alin. (2) pct. 1. Unitatile de productie astfel autorizate sunt mentionate intr-o coloana separata a listei cu intreprinderile la care se refera art. 8 pct. 1, fie pentru producerea de carne tocata, fie pentru producerea de carne preparata, iar in cazul unitatilor de productie independente, intr-o lista separata intocmita conform acelorasi criterii. Autoritatea veterinara competenta autorizeaza o intreprindere numai daca intruneste cerintele din prezenta norma sanitara veterinara, in ceea ce priveste natura activitatilor pe care le desfasoara. Totusi, daca o intreprindere care doreste sa fie autorizata in baza prezentei norme sanitare veterinare face parte integranta dintr-o intreprindere autorizata conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare sau Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic, spatiile, echipamentele si instalatiile pentru personal si in general, toate spatiile in care nu exista riscul contaminarii materiilor prime sau a produselor neambalate pot fi comune ambelor intreprinderi.
    (2) Unitatile de productie trebuie sa ramana sub controlul autoritatii veterinare competente care le inspecteaza si le monitorizeaza, cu urmatoarea frecventa:
    a) pentru unitatile de productie apartinand sectiilor de transare, aceeasi frecventa ca si pentru sectiile de transare;
    b) pentru unitatile de productie autorizate care fabrica produse la care se refera art. 3, cel putin o data pe zi in timpul producerii carnii tocate;
    c) pentru alte unitati de productie, necesitatea prezentei permanente sau periodice a autoritatii veterinare competente intr-o anumita intreprindere depinde de marimea intreprinderii, de tipul de produs fabricat, de evaluarea riscurilor si de garantiile oferite in concordanta cu art. 7. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa aiba acces liber in orice moment, in oricare parte a intreprinderii, pentru a se asigura ca sunt respectate prevederile prezentei norme sanitare veterinare si, in caz de dubii asupra originii carnii, sa aiba acces la actele contabile care sa ii permita identificarea abatorului de origine sau a intreprinderii de origine a materiei prime, iar in ceea ce priveste respectarea criteriilor stabilite in anexele nr. 2 si 4, la rezultatele autocontroalelor stabilite la art. 7, inclusiv la rezultatele controalelor asupra materiilor prime. In cazul datelor inregistrate pe suport magnetic, la cererea autoritatii veterinare competente, acestea trebuie imprimate pe hartie. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa analizeze periodic rezultatele controalelor stabilite la art. 7. In functie de aceste analize, aceasta poate sa efectueze examinari suplimentare in orice stadiu al productiei sau asupra oricarui produs. Natura acestor controale, frecventa lor si metodele de recoltare de probe si de efectuare a analizelor microbiologice sunt stabilite in baza procedurii nationale specifice. Rezultatele acestor analize vor face obiectul unui raport ale carui concluzii sau recomandari vor fi aduse la cunostinta managerului sau responsabilului intreprinderii, care este obligat sa remedieze deficientele constatate pentru ameliorarea starii de igiena.
    La efectuarea controalelor mentionate autoritatea veterinara competenta poate fi asistata de personal auxiliar care detine calificarea profesionala specificata in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete sau in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare.
    (3) Atunci cand in timpul unor controale efectuate in concordanta cu cap. V din anexa nr. 1, autoritatea veterinara competenta constata nerespectarea repetata a criteriilor stabilite in anexa nr. 2 si 4, in timpul autocontroalelor aceasta trebuie sa intareasca masurile de monitorizare a productiei intreprinderii in cauza si poate confisca etichetele si celelalte obiecte care poarta marca de sanatate la care se refera cap. VI din anexa nr. 1. Daca, dupa expirarea unei perioade de 15 zile, procesul de productie dintr-o unitate continua sa nu respecte standardele mai sus mentionate, autoritatea veterinara competenta trebuie sa ia toate masurile corespunzatoare pentru remedierea deficientelor constatate si, daca este necesar, impune ca produsele intreprinderii in cauza sa sufere un tratament termic. Daca aceste masuri se dovedesc a nu fi adecvate, se suspenda autorizatia intreprinderii.
    (4) Atunci cand autoritatea veterinara competenta constata nerespectarea evidenta a regulilor de igiena stabilite de prezenta norma sanitara veterinara sau existenta unor obstacole in efectuarea unei inspectii de sanatate adecvate:
    1. este imputernicita sa actioneze in ceea ce priveste utilizarea echipamentelor sau spatiilor, sa ia orice masura necesara, putand merge pana la reducerea ritmului productiei sau la suspendarea temporara a procesului de productie;
    2. atunci cand aceste masuri sau atunci cand masurile prevazute la art. 7 alin. (1) s-au dovedit insuficiente pentru remedierea situatiei, autoritatea veterinara competenta poate suspenda temporar autorizarea, daca este cazul, pentru tipul de produs in cauza. Daca managerul sau responsabilul intreprinderii nu remediaza deficientele constatate in intervalul fixat de autoritatea veterinara competenta, aceasta ii va retrage autorizarea. Comisia Europeana trebuie sa fie informata despre suspendarea sau retragerea autorizarii unei intreprinderi.
    (5) In cazul unor deficiente repetate, numarul controalelor creste si, cand este cazul, etichetele, sigiliile si celelalte obiecte care poarta marca de sanatate sunt confiscate.
    (6) Modalitatile de punere in aplicare a prevederilor prezentului articol, in special detaliile privind modalitatile de asistare de catre personalul auxiliar, se adopta in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
    Art. 9
    In masura in care este necesar pentru aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare si in colaborare cu autoritatea veterinara centrala, expertii Comisiei Europene pot sa efectueze controale in Romania la fata locului. Pentru aceasta, expertii pot verifica, prin controlul unui procentaj reprezentativ al unitatilor de productie, daca autoritatea veterinara competenta se asigura in mod uniform, ca unitatile respecta dispozitiile prezentei norme sanitare veterinare, in special cele ale art. 7 (autocontrolul). Aceste controale pot fi efectuate cu ocazia altor controale efectuate de expertii Comisiei Europene, in baza legislatiei veterinare nationale si a legislatiei comunitare. Comisia Europeana va informa autoritatea veterinara centrala a Romaniei despre rezultatele controalelor efectuate. Autoritatea veterinara centrala trebuie sa acorde expertilor Comisiei Europene tot sprijinul necesar pentru efectuarea misiunii lor. Dispozitiile generale de aplicare a prezentului articol - in special cele care vizeaza procedurile de reglementare a colaborarii cu Comisia Europeana si cu autoritatile nationale - se adopta in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita de autoritatea veterinara centrala a Romaniei.
    Art. 10
    Dispozitiile Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu produse animaliere si de origine animala se aplica, in special, la organizarea actiunilor care trebuie intreprinse cu referire la controalele efectuate de Romania, ca stat de destinatie, si masurile care urmeaza sa fie aplicate.
    Art. 11
    Orice adaos de aditivi in carnea tocata sau in carnea preparata la care se refera prezenta norma sanitara veterinara se realizeaza cu respectarea legislatiei comunitare specifice privind colorantii utilizati in alimente.
    Art. 12
    (1) Fara a se aduce atingere dispozitiilor specifice ale prezentei norme sanitare veterinare, atunci cand se suspecteaza nerespectarea dispozitiilor acesteia sau cand exista dubii cu privire la salubritatea produselor la care se refera art. 1, autoritatea veterinara competenta poate efectua orice control pe care il considera corespunzator.
    (2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei stabileste sanctiunile care se aplica in caz de incalcare a dispozitiilor prezentei norme sanitare veterinare.

    CAP. 5
    Conditii pentru importul de carne tocata si carne preparata

    Art. 13
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca importul de carne tocata care indeplineste cerintele art. 3 si carnea preparata care indeplineste cerintele art. 5, care au fost congelate in unitatea de productie de origine, este autorizat numai daca indeplineste cerintele prezentului capitol.
    (2) Garantiile furnizate de unitatea de productie de origine si confirmate de autoritatea veterinara competenta a tarii terte, privind conformitatea cu cerintele stabilite pentru punerea pe piata a produselor de origine comunitara obtinute in concordanta cu art. 3 si 5, trebuie sa fie aprobate in conformitate cu art. 20, in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita de autoritatea veterinara centrala a tarii terte.
    (3) In scopul aplicarii uniforme a prevederilor alin. (2), se aplica urmatoarele dispozitii:
    a) Pentru a fi importata in Romania carnea tocata congelata la care se refera art. 3 si carnea preparata la care se refera art. 5 trebuie:
    (i) sa provina din tari terte sau din parti ale tarilor terte din care nu sunt interzise importurile din motive de sanatate animala in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare, Norma sanitara veterinara care stabileste conditiile de sanatate a animalelor si de sanatate publica care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul in Romania de produse care nu sunt supuse cerintelor si regulilor specifice, Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea si Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic;
    (ii) sa provina dintr-o tara terta care figureaza pe listele intocmite in concordanta cu normele sanitare veterinare care reglementeaza conditiile de sanatate publica si de sanatate animala care trebuie respectate pentru importul de carne utilizata pentru producerea de carne tocata si carne preparata si care ofera garantiile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara;
    (iii) sa fie insotita de certificatul de sanatate a animalelor si de sanatate publica intocmit in concordanta cu procedura nationala specifica stabilita de autoritatea veterinara centrala a tarii terte si completat cu o declaratie semnata de medicul veterinar oficial care sa certifice ca aceasta carne tocata si, respectiv, carnea preparata respecta cerintele stabilite de art. 3 si 5, provine din intreprinderi care ofera garantiile stabilite in anexa nr. 1 si au fost congelate in unitatea de productie de origine.
    b) In concordanta cu prevederile legislatiei nationale se stabilesc urmatoarele:
    (i) o lista nationala cu intreprinderile din tarile terte care indeplinesc conditiile de la (ii);
    (ii) conditiile specifice cu privire la cerintele prezentei norme sanitare veterinare, altele decat cele care permit excluderea carnii din consumul uman in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete si Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare. Aceste conditii si garantii nu pot fi mai putin severe decat cele stabilite la art. 3 si 5.
    Art. 14
    Autoritatea veterinara centrala a Romaniei inscrie in listele stabilite la art. 13 alin. (3) lit. b) numai tarile terte sau partile din tari terte:
    a) din care nu este interzis importul de carne tocata si carne preparata in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre al Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare si Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea;
    b) care, tinand seama de legislatia si organizarea serviciilor lor veterinare si de inspectie, de competentele acestor servicii si de supravegherea la care sunt supuse, au fost recunoscute, in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate si inspectia veterinara dupa importul in Romania din tari terte de bovine, ovine, caprine, porcine si carne proaspata provenita de la acestea si Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare, ca fiind capabile sa garanteze si sa supravegheze aplicarea legislatiei lor in vigoare sau ale caror servicii veterinare sunt in masura sa garanteze ca sunt respectate cerintele de sanatate cel putin echivalente cu cele stabilite la art. 3 si 5.
    Art. 15
    Autoritatea veterinara centrala trebuie sa se asigure ca aceasta carne tocata congelata la care se refera art. 3 si carnea preparata congelata la care se refera art. 5 sunt importate in Romania numai daca sunt insotite de certificatul de sanatate a animalelor si de sanatate publica stabilit la art. 13 alin. (3) lit. a) (iii) si sunt respectate conditiile stabilite de Norma sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania.
    Art. 16
    Se aplica principiile si regulile stabilite de Norma sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte in Romania, in ceea ce priveste masurile de protectie care urmeaza sa se aplice de catre autoritatea veterinara centrala.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 17
    Anexele la prezenta norma sanitara veterinara vor fi amendate de autoritatea veterinara centrala, in special in vederea adaptarii acestora la progresul tehnologic si stiintific.
    Art. 18
    Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va stabili regulile de sanatate aplicabile:
    a) producerii si punerii pe piata a carnii pentru carnati, destinata fabricarii ulterioare a unui produs pe baza de carne;
    b) producerii si utilizarii carnii separate mecanic.
    Art. 19
    Autoritatea veterinara centrala a Romaniei comunica Comisiei Europene textul principalelor dispozitii de drept national pe care le adopta in domeniul reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 20
    (1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare pentru a se conforma prezentei norme sanitare veterinare si pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu prevederile acesteia.
    (2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va lua masurile administrative adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate modifica, completa sau abroga, total ori partial, prevederile prezentei norme sanitare veterinare prin noi acte normative.
    (4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta prevederi noi, acestea trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 21
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

    CAP. 1
    Conditii speciale pentru autorizarea intreprinderilor care produc carne tocata

    1. Unitatile de productie, in intelesul art. 2 alin. (2) lit. d), pe langa respectarea conditiilor stabilite in cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, trebuie sa posede cel putin:
    a) un spatiu pentru operatiunile de tocare si ambalare, separat de sala de transare si prevazut cu un termometru inregistrator sau cu un teletermometru inregistrator. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza tocarea carnii in sectia de transare, cu conditia ca tocarea sa se efectueze intr-un spatiu special net separat;
    b) un spatiu pentru ambalare, daca nu sunt indeplinite conditiile stabilite in Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete;
    c) un spatiu pentru depozitarea sarii;
    d) echipamente frigorifice care sa permita respectarea temperaturilor stabilite prin prezenta norma sanitara veterinara.
    2. Pe langa conditiile generale stabilite la cap. I din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala, unitatile de productie independente trebuie sa dispuna cel putin de:
    a) spatii in concordanta cu cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala; si
    b) spatii descrise la pct. 1 lit. a).
    3. Referitor la igiena personalului, a spatiilor si a echipamentelor din intreprinderi se aplica regulile stabilite la cap. V din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. Personalul afectat prepararii manuale a carnii tocate trebuie sa poarte in plus o masca buconazala. Autoritatea veterinara competenta poate impune, de asemenea, portul manusilor netede, impermeabile, fie de unica folosinta, fie usor de curatat si dezinfectat.

    CAP. 2
    Conditii pentru producerea carnii tocate

    1. Carnea trebuie examinata inainte de tocare sau de portionare in concordanta cu art. 7 din norma sanitara veterinara. Toate portiunile murdare sau suspecte vor fi indepartate si confiscate inainte de tocarea carnii.
    2. Nu se permite obtinerea carnii tocate din resturi de la transare si de la fasonare sau din carne separata mecanic.
    Nu se foloseste la obtinerea carnii tocate carnea la care se refera art. 5 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete, carnea de bovine, porcine, ovine si caprine care provine din: muschii capului, cu exceptia maseterilor, portiunea nonmusculara a liniei albe, fasonarile din regiunea carpiana si tarsiana si de pe oase. Musculatura diafragmei - dupa indepartarea seroasei - si musculatura maseterilor vor putea fi utilizate numai dupa examinarea prealabila in vederea depistarii cisticercozei. Carnea proaspata nu trebuie sa contina nici un fragment de os.
    Atunci cand operatiunile realizate de la introducerea carnii in spatiile la care se refera cap. I si pana la refrigerarea produsului finit sau pana la congelare sunt executate intr-un interval de maximum o ora, temperatura interna a carnii trebuie sa fie de maximum +7 grade C, iar temperatura in spatiile de lucru de cel mult +12 grade C. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza un interval de timp mai mare pentru cazurile individuale, cand adaugarea sarii, din motive tehnologice, justifica acest lucru, cu conditia ca regulile de igiena sa nu fie afectate de aceasta derogare.
    Atunci cand operatiile mentionate dureaza mai mult de o ora sau mai mult decat intervalul de timp autorizat de autoritatea competenta, carnea proaspata va putea fi utilizata numai dupa ce temperatura interna a fost adusa la cel mult +4 grade C.
    3. Carnea tocata trebuie congelata numai o singura data, nefiind permisa recongelarea dupa decongelare.
    4. Imediat dupa obtinere, carnea tocata trebuie sa fie ambalata in conditii igienice si, dupa ambalare, sa fie adusa la temperaturile stabilite la art. 3 alin. (2) lit. c) si depozitata la aceste temperaturi.

    CAP. 3
    Conditii speciale pentru aprobarea intreprinderilor care produc carne preparata

    1. Unitatile de productie, in intelesul art. 2 alin. (2) lit. d), trebuie sa dispuna de spatii care sa satisfaca cel putin cerintele:
    a) cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete; sau
    b) cap. I si III din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare; sau
    c) cap. I si IV din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic;
si sa posede:
    (i) un spatiu separat de sala de transare, destinat operatiunilor de fabricare a carnii preparate, adaosului celorlalte produse alimentare, precum si pentru ambalare, care sa fie si prevazut cu termometru inregistrator sau cu teletermometru inregistrator. Autoritatea veterinara competenta poate autoriza producerea carnii preparate in sectia de transare, cu conditia ca productia sa aiba loc intr-o zona speciala, clar separata. Adaosul de condimente la carcasele intregi de pasare poate fi autorizat intr-un spatiu special net separat de spatiul in care are loc taierea;
    (ii) un spatiu de ambalare, cu conditia sa fie indeplinite conditiile din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete sau Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare ori din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic;
    (iii) un spatiu pentru depozitarea condimentelor si a altor produse alimentare, curat si gata de utilizare;
    (iv) spatii frigorifice pentru depozitarea carnii proaspete la care se refera art. 5 alin. (1) lit. a) din norma sanitara veterinara si a carnii preparate; si
    (v) echipamente frigorifice care sa permita respectarea temperaturilor stabilite in prezenta norma sanitara veterinara.
    2. Unitatile de productie independente trebuie sa indeplineasca cerintele cap. I din anexa nr. 1 si ale cap. I din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza productia si comercializarea produselor din carne si a altor produse de origine animala.
    3. Regulile stabilite de Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete sau de Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare sau cele din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic se aplica prin analogie, cu privire la igiena personalului, a spatiilor si a echipamentelor din intreprindere. Personalul care lucreaza la producerea manuala a carnii tocate trebuie sa poarte masca buconazala. Autoritatea veterinara competenta poate solicita ca acest personal sa poarte manusi netede si impermeabile, fie de unica folosinta, fie similare, care sa poata fi curatate si dezinfectate.

    CAP. 4
    Cerinte speciale pentru producerea carnii preparate

    Independent de respectarea conditiilor generale din cap. III si in functie de tipul de productie in cauza:
    a) fabricarea carnii preparate trebuie sa aiba loc in conditii de temperatura controlate;
    b) carnea preparata trebuie sa fie ambalata in unitatile de expediere, astfel incat sa se evite orice risc de contaminare;
    c) carnea preparata poate fi supusa numai unei singure congelari si poate fi comercializata numai intr-un interval de timp care sa nu depaseasca 18 luni;
    d) carnea preparata imediat dupa producere trebuie sa fie ambalata in concordanta cu prevederile cap. VII si dupa ambalare sa fie racita la temperatura relevanta stabilita la art. 5 alin. (1) lit. d) din norma sanitara veterinara.

    CAP. 5
    Inspectia

    1. Unitatile de productie care produc carne tocata si carne preparata trebuie sa fie supuse monitorizarii de catre autoritatea veterinara competenta care trebuie sa se asigure ca sunt respectate cerintele normei sanitare veterinare si, in special, trebuie:
    a) sa verifice:
    (i) starea de curatenie a spatiilor si a echipamentelor, precum si igiena personalului;
    (ii) eficacitatea verificarilor efectuate de intreprindere, in concordanta cu art. 7 din norma sanitara veterinara, in special prin examinarea rezultatelor si recoltarea probelor;
    (iii) valorile microbiologice si de igiena ale carnii tocate si ale carnii preparate;
    (iv) marcarea de sanatate corespunzatoare a carnii tocate si a carnii preparate;
    (v) conditiile de depozitare si de transport;
    b) ca, in cadrul controalelor oficiale, sa preleveze probele necesare examenelor de laborator pentru confirmarea rezultatelor autocontrolului;
    c) sa procedeze la orice alta verificare pe care o considera necesara pentru a se asigura conformitatea cu prezenta norma sanitara veterinara, intelegandu-se ca rezultatele testelor microbiologice trebuie sa fie evaluate de catre autoritatea veterinara competenta, pe baza criteriilor stabilite in anexa nr. 2 pentru carnea tocata, si in anexa nr. 4 pentru carnea preparata.
    2. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa aiba acces liber in orice moment la depozitele frigorifice si in toate spatiile de lucru pentru a verifica respectarea riguroasa a prevederilor normei sanitare veterinare.

    CAP. 6
    Marcarea si etichetarea

    1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa poarte pe ambalajul interior sau exterior o marca de sanatate.
    2. Marca de sanatate nationala poate fi aplicata numai pe carnea tocata obtinuta conform art. 3 si pe carnea preparata obtinuta, in concordanta cu art. 5, intr-o unitate de productie autorizata in concordanta cu art. 8. Aceasta marca de sanatate trebuie sa indeplineasca:
    a) cerintele din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete pentru carnea tocata;
    b) pentru carnea preparata:
    1) cerintele pentru carnea proaspata obtinuta de la animalele de macelarie sau de la vanatul de crescatorie, conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete;
    2) cerintele pentru carnea de pasare si de vanat mic de crescatorie, conform Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate care reglementeaza comertul cu carne proaspata de pasare;
    3) cerintele pentru carnea de vanat salbatic ucis, conform Normei sanitare veterinare privind problemele de sanatate publica si sanatate a animalelor referitoare la uciderea vanatului salbatic si comercializarea carnii de vanat salbatic.
    3. In cazul in care carnea tocata sau carnea preparata este produsa intr-o unitate de productie independenta, marca de sanatate trebuie sa contina numarul de autorizare atribuit de autoritatea veterinara competenta, in aplicarea art. 8 alin. (1) din norma sanitara veterinara.
    4. In cazul carnii preparate, in vederea inspectiei, urmatoarele informatii trebuie sa fie indicate vizibil si citet pe ambalaj, in situatia in care acestea nu rezulta clar din numele de vanzare al produsului sau din lista ingredientelor: speciile de la care a fost obtinuta carnea si, in cazul amestecurilor, procentul fiecarui amestec, iar pentru ambalajele care nu sunt destinate consumatorului final, data prepararii.
    In cazul carnii tocate si al carnii preparate obtinute din carne tocata, cu exceptia carnatilor proaspeti si a carnii pentru carnati care poarta marca de sanatate prevazuta in prezentul capitol, etichetarea trebuie sa cuprinda in plus mentiunile:
    a) "procent de grasime mai mic de .....";
    b) "raport colagen/proteina din carne mai mic de .........".

    CAP. 7
    Preambalarea si ambalarea

    1. Ambalajele, cum ar fi lazile ori cutiile din carton, trebuie sa corespunda tuturor regulilor de igiena si in special:
    a) nu trebuie sa modifice caracteristicile organoleptice ale carnii tocate sau ale carnii preparate;
    b) nu trebuie sa transmita carnii tocate sau carnii preparate substante nocive pentru sanatatea omului;
    c) trebuie sa fie suficient de solide pentru a asigura protectia eficienta a carnii tocate sau a carnii preparate in cursul transportului si al manipularilor.
    2. Ambalajele nu trebuie sa fie reutilizate pentru ambalarea carnii tocate sau a carnii preparate, cu exceptia situatiei in care sunt confectionate din materiale rezistente la coroziune, usor de curatat, si daca au fost in prealabil spalate si dezinfectate.
    3. Carnea tocata si carnea preparata, preambalate, trebuie sa fie ambalate.
    4. Totusi, daca preambalarea indeplineste toate conditiile de protectie ale ambalarii, preambalajul nu trebuie sa fie incolor sau transparent si nu este indispensabil sa fie plasat intr-un al doilea invelis, cu conditia ca toate cerintele pct. 1 sa fie indeplinite.

    CAP. 8
    Depozitarea

    1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa fie refrigerate imediat dupa preambalare si/sau ambalare. Carnea tocata trebuie sa fie depozitata la temperaturile indicate la art. 3 alin. (2) lit. c) din norma sanitara veterinara, iar carnea preparata, la temperaturile indicate la art. 5 alin. (1) lit. d) din norma sanitara veterinara.
    2. Congelarea carnii tocate si a carnii preparate poate fi efectuata numai in spatiile intreprinderii sau ale unitatilor independente de productie ori intr-un depozit frigorific autorizat.
    3. In depozitele frigorifice carnea tocata si carnea preparata pot fi depozitate impreuna cu alte produse alimentare numai daca prin intermediul ambalarii se asigura ca acestea nu pot fi afectate nefavorabil.

    CAP. 9
    Transportul

    1. Carnea tocata si carnea preparata trebuie sa fie expediate in asa fel incat, in timpul transportului acestea sa fie protejate de orice posibila contaminare sau modificare nefavorabila, tinand seama de durata transportului, conditiile de transport si de mijloacele de transport folosite. In special vehiculele utilizate pentru transportul carnii tocate si al carnii preparate trebuie sa fie echipate astfel incat sa asigure ca temperaturile stabilite in norma sanitara veterinara nu vor fi depasite in timpul transportului; acestea trebuie prevazute cu un termometru inregistrator care sa dovedeasca faptul ca ultima cerinta este respectata.
    2. Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate, prin derogare de la pct. 1, sa autorizeze transportul carnii preparate care provine din intreprinderile la care se refera art. 5 alin. (5), la temperaturi mai mari decat cele stabilite in norma sanitara veterinara, de la o unitate de productie sau o unitate independenta de productie pana la magazinele cu vanzare en detail ori la colectivitatile locale situate in apropiere, cu conditia ca transportul sa nu dureze mai mult de o ora.
    3. In cazul tranzitului printr-o tara terta si atunci cand unitatea de productie este situata intr-o zona supusa restrictiilor din motive de sanatate animala, mijlocul de transport trebuie sa ramana sigilat.

    ANEXA 2
    la norma sanitara veterinara

                                CRITERII
    de compozitie si criterii microbiologice pentru carnea tocata

    I. Criterii de compozitie verificate pe baza unei medii zilnice
 _______________________________________________________________________
|                                       | Continutul | Raportul         |
|                                       | de grasime | colagen/proteina |
|                                       |            | din carne        |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata slaba                    |   </= 7%   |     </= 12       |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata de vita                  |  </= 20%   |     </= 15       |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata ce contine carne de porc |  </= 30%   |     </= 18       |
|_______________________________________|____________|__________________|
| Carne tocata de la alte specii        |  </= 25%   |     </= 15       |
|_______________________________________|____________|__________________|

    II. Criterii microbiologice
    Unitatile de productie si unitatile de productie independente trebuie sa se asigure ca, in cursul verificarilor prevazute la art. 7 alin. (3) din norma sanitara veterinara si in concordanta cu metodele de interpretare stabilite mai jos, carnea tocata corespunde urmatoarelor conditii:
 ____________________________________________________
|                          |     M(a)   |     m(b)   |
|__________________________|____________|____________|
| Bacterii mezofile aerobe | 5 x 10^6/g | 5 x 10^3/g |
| n(c) = 5; c(d) = 2       |            |            |
|__________________________|____________|____________|
| Escherichia coli         | 5 x 10^2/g |    50/g    |
| n = 5; c = 2             |            |            |
|__________________________|____________|____________|
| Salmonella               |     absenta in 10 g     |
| n = 5; c = 0             |                         |
|__________________________|_________________________|
| Staphylococcus aureus    | 5 x 10^3/g |   10^2/g   |
| n = 5; c = 2             |            |            |
|__________________________|____________|____________|
| (a) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra  |
| caruia rezultatele nu mai sunt considerate         |
| satisfacatoare, unde M egal cu 10 m in cazul unei  |
| numaratori efectuate in mediu solid si M egal cu   |
| 30 m in cazul unei numaratori efectuate in mediu   |
| lichid;                                            |
| (b) m = pragul limita sub care toate rezultatele   |
| sunt considerate satisfacatoare;                   |
| (c) n = numarul de unitati care alcatuiesc proba;  |
| (d) c = numarul unitatilor din proba care dau      |
| valori situate intre m si M.                       |
|____________________________________________________|

    Rezultatele analizelor microbiologice trebuie interpretate conform:
    A. Trei categorii de contaminare pentru bacteriile mezofile aerobe, Escherichia coli si Staphylococcus aureus, si anume:
    a) pana la si incluzand criteriul m;
    b) intre criteriul m si pragul M;
    c) peste pragul M.
    1. Calitatea lotului este considerata:
    a) satisfacatoare, atunci cand toate valorile observate sunt egale sau mai mici decat 3 m cand s-a utilizat un mediu solid sau 10 m cand s-a utilizat un mediu lichid;
    b) acceptabila, atunci cand toate valorile observate sunt cuprinse intre:
    1) 3 m si 10 m (= M) in mediu solid;
    2) 10 m si 30 m (= M) in mediu lichid;
si atunci cand raportul c/n este mai mic sau egal cu 2/5 pentru n = 5 si c = 2.
    2. Calitatea lotului este considerata nesatisfacatoare:
    d) in toate cazurile in care sunt observate valori mai mari decat M;
    e) atunci cand raportul c/n este mai mare decat 2/5.
    Totusi, atunci cand acest ultim prag a fost depasit pentru microorganismele aerobe la +30 grade C, dar toate celelalte criterii sunt respectate, aceasta depasire a pragului trebuie sa faca obiectul unei interpretari suplimentare, mai ales in cazul produselor crude.
    In orice caz produsul trebuie sa fie considerat toxic sau alterat atunci cand contaminarea atinge valoarea microbiana limita S, care este fixata in general la 10^3 m.
    Pentru Staphylococcus aureus valoarea S nu trebuie sa depaseasca niciodata 5 x 10^4.
    Tolerantele legate de tehnicile de analiza nu trebuie sa se aplice valorilor M si S.
    B. Doua categorii pentru Salmonella, fara nici o toleranta de categorie permisa:
    f) "absenta in" - rezultatul este considerat satisfacator,
    g) "prezenta in" - rezultatul este considerat nesatisfacator.

    ANEXA 3
    la norma sanitara veterinara

                                  MODELUL
             certificatului de sanatate pentru carnea tocata*1)

                                                      Nr. ...................
    Tara exportatoare .........................................................
    Ministerul ................................................................
    Serviciul .................................................................
    Referinta*2) ..............................................................

    I. Identificarea carnii tocate
    Produs preparat din carne de ..............................................
                                                (specia animala)
    Natura produsului*3) ......................................................
    Natura ambalajului ........................................................
    Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .............................
    Temperatura de depozitare si de transport .................................
    Durata depozitarii ........................................................
    Greutatea neta ............................................................

    II. Originea carnii tocate
    Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale unitatii/unitatilor producatoare aprobata/aprobate
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
    Daca este necesar:
    Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorifice
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia carnii tocate
    Carnea tocata este expediata:
    de la .....................................................................
                                 (locul de expeditie)
    la .......................................................................,
                                 (tara de destinatie)
    cu urmatorul mijloc de transport*4) .......................................
    Numele si adresa expeditorului
...............................................................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului
...............................................................................
...............................................................................

    IV. Atestarea sanatatii
    Subsemnatul certific ca aceasta carne tocata descrisa mai sus:
    a) a fost obtinuta din carne proaspata in conditiile specifice stabilite de Directiva 94/95/CEE;
    b) este destinata Republicii Elene*5).

    Intocmit la ................................... la .......................
                             (locul)                           (data)

                             ................................................
                             (parafa si semnatura medicului veterinar oficial)

                             ................................................
                                            (numele cu majuscule)
------------
    *1) In sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE.
    *2) Optional.
    *3) Se completeaza cu cuvintele stabilite in art. 3 alin. 2 lit. e) din Directiva 94/65/CE.
    *4) Se va indica, pentru vagoane si camioane, numarul de inmatriculare, pentru avioane, numarul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicatii se actualizeaza in caz de transbordare.
    *5) Daca este cazul.

    ANEXA 4
    la norma sanitara veterinara

                                  CRITERII
                   microbiologice pentru carnea preparata

    Unitatile de productie si unitatile de productie independente trebuie sa se asigure ca, in timpul verificarilor prevazute in art. 7 alin. (3) din norma sanitara veterinara si in concordanta cu metodele de interpretare precizate in anexa nr. 2 la norma sanitara veterinara, carnea preparata indeplineste urmatoarele criterii:
 _________________________________________________
| Carne preparata       |    M(1)    |    m(2)    |
|_______________________|____________|____________|
| Escherichia coli      |            |            |
| n = 5, c = 2          | 5 x 10^3/g | 5 x 10^2/g |
|_______________________|____________|____________|
| Staphylococcus aureus |            |            |
| n = 5, c = 1          | 5 x 10^3/g | 5 x 10^2/g |
|_______________________|____________|____________|
| Salmonella            |                         |
| n = 5, c = 0          |      absenta in 1 g     |
|_______________________|_________________________|
    (1) M = pragul limita de acceptabilitate deasupra caruia rezultatele nu mai sunt considerate satisfacatoare pentru M egal cu 10 m, atunci cand numaratoarea este efectuata in mediu solid, si M egal cu 30 m atunci cand numaratoarea este efectuata in mediu lichid.
    (2) m = pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfacatoare.

    ANEXA 5
    la norma sanitara veterinara

                                 MODELUL
         certificatului de sanatate pentru carnea preparata*1)

                                                       Nr. ..................
    Tara exportatoare .........................................................
    Ministerul ................................................................
    Serviciul .................................................................
    Referinta*2) ..............................................................

    I. Identificarea carnii preparate
    Produs preparat din carne de ..............................................
                                               (specia animala)
    Natura produsului*3) ......................................................
    Natura ambalajului ........................................................
    Numarul pieselor sau al unitatilor de ambalaj .............................
    Temperatura de depozitare si de transport .................................
    Durata depozitarii ........................................................
    Greutatea neta ............................................................

    II. Provenienta carnii preparate ..........................................
    Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale sectiei/sectiilor aprobate
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
    Daca este necesar:
    Adresa/adresele si numarul/numerele de aprobare al/ale depozitului/depozitelor frigorific/frigorifice aprobat/aprobate
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia preparatelor din carne
    Produsele sunt expediate:
    de la .....................................................................
                                   (locul de expeditie)
    la .......................................................................,
                                   (tara de destinatie)
    cu urmatorul mijloc de transport*4): ......................................
    Numele si adresa expeditorului
...............................................................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului
...............................................................................
...............................................................................

    IV. Atestare de sanatate
    Subsemnatul certific ca preparatele din carne descrise mai sus:
    b) au fost obtinute din carne proaspata in conditiile specifice stabilite de Directiva 94/65/CE;
    c) sunt destinate Republicii Elene*5).

    Intocmit la .............................. la .............................
                            (locul)                           (data)

                             .................................................
                             (parafa si semnatura medicului veterinar oficial)

                             .................................................
                                            (numele cu majuscule)
------------
    *1) In sensul art. 2 din Directiva 94/65/CE.
    *2) Optional.
    *3) Se mentioneaza eventualul tratament cu radiatii ionizante aplicat din motive de ordin medical.
    *4) Se va indica, pentru vagoane si camioane, numarul de inmatriculare, pentru avioane, numarul zborului, iar pentru vapoare, numele. Aceste indicatii se actualizeaza in caz de transbordare.
    *5) Daca este cazul.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 490/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 490 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 490/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu