ORDIN Nr. 49
din 28 februarie 2007
privind modificarea
Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor nr. 292/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice
privind implementarea Hotararii Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea
Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei
porcine clasice in Romania
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 197 din 22 martie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 16.236 din 26 februarie 2007, întocmit de
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările
ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi
al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea
acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. I. - Normele
metodologice privind implementarea Hotărârii
Guvernului nr. 1.700/2006 pentru
aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea
pestei porcine clasice în România, aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor nr. 292/2006, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.039 din 28 decembrie 2006, se modifică după cum urmează:
1. Punctul 5.9 din capitolul V, partea I, va avea următorul cuprins:
„5.9. Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor are responsabilitatea
organizării procedurilor de
achiziţie şi distribuţie a momelilor vaccinale pentru anul 2007."
2. Modelul Tabelului centralizator privind vaccinarea
împotriva pestei porcine clasice, prevăzut în
capitolul III, partea a II-a, va avea următorul cuprins:
„MODEL
DIRECŢIA SANITAR-VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR ...............
Circumscripţia sanitar-veterinară zonală ...................................
Medic veterinar împuternicit
....................................................
Aprobat.
Medic veterinar oficial,
...............................................................................................
(data, numele, prenumele, semnătura, ştampila şi
parafa)
TABEL CENTRALIZATOR
privind vaccinarea împotriva pestei porcine clasice
perioada de la (data)..................la (data)........................
în localitatea/localităţile .............................,
cu vaccin convenţional viu atenuat (denumirea) ................................, seria....... ,valabilitatea
....................
Nr. crt.
|
Numele şi prenumele proprietarului
|
Codul exploataţiei
|
Nr. de
identificare
al porcinelor1
|
Porcine vaccinate
|
Porci nevaccinaţi
|
Semnătura proprietarului
|
Scroafe
|
Vieri
|
Tineret
6-120
zile
|
Porci graşi
|
Porci
sub vârstă
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1) Este obligatoriu
să se scrie numărul de identificare individual şi suplimentar să se tatueze
semnul «V» pe crupa dreaptă.
NOTĂ:
1) Proprietarul a primit
carnetul de sănătate al efectivului de porci din exploataţie.
2) Se întocmeşte în 3 exemplare (autocopiative), din care
originalul se ataşează la decont, iar celelalte două exemplare se distribuie
câte unul la medicul veterinar împuternicit şi zonal.
Medic veterinar împuternicit,
.................................................................................
(numele, prenumele, semnătura, ştampila şi parafa)
Executant,
................................."
3. La punctul 3.16 din capitolul III, partea a II-a, după litera k) se introduce o nouă literă, litera I), cu următorul cuprins:
,,l) Toate documentele referitoare la înregistrarea
vaccinării de necesitate contra pestei porcine clasice a porcinelor din
exploataţiile nonprofesionale se tipăresc pe hârtie autocopiativă."
4. La punctul 3.18 din
capitolul III, partea a II-a, modelul procesului-verbal centralizator privind
înregistrarea zilnică a vaccinării de necesitate se elimină.
5. Capitolul I din
partea a V-a va avea următorul cuprins:
„PARTEA a V-a
CAPITOLUL I
Marcarea cărnii
1.1. a) Carnea proaspătă de
porc, carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porc şi produsele
care conţin carne de porc provenită de la porcine domestice, precum şi carnea şi produsele din carne
provenite de la porcine sălbatice, obţinute pe teritoriul României, nu pot face
obiectul schimburilor comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene, în
acest sens fiind necesară marcarea sau identificarea acestora cu marcă specială
de sănătate sau identificare, prevăzută la pct. 1.3.
b) Marca de sănătate prevăzută la lit. a) este
utilizată numai în cazul cărnii proaspete de porcine domestice sau porcine
sălbatice vaccinate de necesitate cu vaccin marker,
respectiv momeli vaccinale.
c) Marca de identificare prevăzută
la lit. a) se utilizează pentru marcarea tuturor produselor din carne de porc
şi a produselor care conţin carne de porc provenită de la porcine domestice,
precum şi a cărnii şi produselor din carne provenite de la porcine sălbatice,
obţinute pe teritoriul României, indiferent de
originea materiei prime.
1.2. Prin derogare de la pct. 1.1, România poate autoriza expedierea în statele membre ale Uniunii
Europene a produselor din carne sau a produselor care conţin carne de
porcine domestice sau sălbatice, dacă acestea îndeplinesc următoarele
condiţii:
a) au fost supuse unui tratament specific recunoscut
prin care se asigură distrugerea virusului pestei porcine clasice aşa cum este
prevăzut în anexa nr. 3 la
Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de sănătate animală care
reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de
origine animală destinate pentru consum uman, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006;
b) sunt produse, depozitate şi procesate în unităţi
care sunt aprobate în acest scop de către autoritatea competentă;
c) sunt supuse certificării
veterinare în conformitate cu art. 5 din norma
sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006;
d) sunt însoţite de certificat pentru comerţ
intracomunitar conform modelului prevăzut în partea a V-a cap. III, care la
partea a II-a trebuie să fie completat cu următoarele:
«Produs în conformitate cu prevederile Deciziei
Comisiei 2006/779/EC referitoare la măsuri tranzitorii de protecţie în relaţie
cu pesta porcină clasică în România»;
e) produsele care îndeplinesc prevederile lit. a)-d)
vor fi marcate în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului
European nr. 853/2004.
1.3. Marcarea cărnii proaspete
de porc şi identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, produselor din carne
de porc şi produselor care conţin carne de porc provenită de la porcine
domestice, obţinute pe teritoriul României, cu excepţia celor prevăzute la pct.
1.2, se fac după cum urmează:
a) marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de
porc obţinută în unităţile aprobate pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii
Europene, utilizată numai pe teritoriul României, este o ştampilă de formă
hexagonală, având dimensiunile de 6,5/3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:
(i) în partea superioară,
cu litere majuscule, «românia»;
(ii) în centru, numărul de aprobare al unităţii acordat de autoritatea veterinară
centrală pentru efectuarea
unor activităţi de comerţ intracomunitar;
(iii) în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR».
Caracterele literelor au înălţimea de 0,8 cm şi 1 cm
pentru cifre;
b) marca de sănătate aplicată pe carnea proaspătă de
porc obţinută în unităţile aprobate pentru perioadă de tranziţie, utilizată
numai pe teritoriul României, este o ştampilă de formă rotundă, având diametrul
de 3,5 cm, cu următoarele
înscrisuri:
(i) în partea superioară, cu litere majuscule, «românia»;
(ii) în centru, indicativul judeţului, urmat, fără
întrerupere, de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se
înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură
supravegherea veterinară a unităţii;
(iii) în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR»;
c) marca de identificare
aplicată pe carnea tocată, carnea preparată, produsele din carne de porc
obţinute în unităţile aprobate pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene, utilizată numai pe
teritoriul României, este o ştampilă de formă hexagonală, cu următoarele
înscrisuri:
(i) în partea superioară, cu litere
majuscule,«românia»;
(ii) în centru, numărul de aprobare al unităţii acordat
de autoritatea veterinară centrală pentru efectuarea unor
activităţi de comerţ intracomunitar;
(iii) în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR»;
d) marca de identificare aplicată pe carnea tocată,
carnea preparată, produsele din carne de porc obţinute în unităţile aprobate
pentru perioadă de tranziţie, utilizată numai pe teritoriul României, este o
ştampilă de formă rotundă, cu următoarele înscrisuri:
(i) în partea superioară, cu litere
majuscule, «românia»;
(ii) în centru, indicativul judeţului, urmat, fără
întrerupere, de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se
înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură
supravegherea veterinară;
(iii) în partea inferioară, cu majuscule, «CONTROLAT SANITAR VETERINAR».
1.4. Marcarea cărnii proaspete
de porcine sălbatice şi identificarea cărnii tocate, cărnii preparate, a
produselor din carne de porcine sălbatice, şi a produselor care conţin carne de
porcine sălbatice, obţinute pe teritoriul României, cu excepţia celor prevăzute
la pct. 1.2, se fac după cum
urmează:
a) marca de sănătate a cărnii
proaspete de porcine sălbatice, obţinute pe teritoriul României, este o ştampilă
de formă pentagonală, înscrisă într-un dreptunghi cu linia de cel puţin 2 mm, având inscripţionat cu caractere
perfect lizibile următoarele informaţii:
(i) pentru unităţile aprobate pentru schimburi
intracomunitare:
1. în partea superioară, «ROMANIA», cu majuscule;
2. în centru, numărul de
aprobare al secţiei de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea
veterinară centrală;
3. în partea inferioară, ««CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.
Caracterele cifrelor au înălţimea de 0,8 cm, iar literele, 1 cm, pentru vânatul
sălbatic mare, şi 0,2 cm,
pentru vânatul sălbatic mic;
(ii) pentru unităţile aprobate pentru perioadă de
tranziţie:
1. în partea superioară, «ROMANIA», cu majuscule;
2. în centru, codul
judeţului, urmat de numărul de aprobare veterinară;
3. în partea inferioară, ««CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule;
b) marca de identificare a cărnii tocate, cărnii
preparate, a produselor din carne de porcine sălbatice şi a produselor care
conţin carne de porcine sălbatice, obţinute pe teritoriul României, este o
ştampilă de formă pentagonală, înscris într-un dreptunghi cu linia de cel puţin
2 mm, având inscripţionat cu
caractere perfect lizibile următoarele informaţii:
(i) pentru unităţile aprobate pentru schimburi intracomunitare:
1. în partea superioară, «ROMANIA», cu majuscule;
2. în centru, numărul de
aprobare al secţiei de prelucrare a vânatului sălbatic, acordat de autoritatea
veterinară centrală;
3. în partea inferioară, ««CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.
Caracterele cifrelor au înălţimea de 0,8 cm, iar literele, 1 cm, pentru vânatul
sălbatic mare, şi 0,2 cm,
pentru vânatul sălbatic mic;
(ii) pentru unităţile aprobate pentru perioadă de
tranziţie:
1. în partea superioară, «ROMANIA», cu majuscule;
2. în centru, codul
judeţului, urmat de numărul de aprobare veterinară;
3. în partea inferioară, ««CONTROLAT SANITAR VETERINAR», cu majuscule.
1.5. Modelele mărcilor de
sănătate şi mărcii de identificare*) sunt prevăzute în cap. II.
1.6. Modul de aplicare al
mărcii de sănătate şi al mărcii de identificare este cel prevăzut în legislaţia
sanitară veterinară în vigoare.
1.7. Marca de sănătate şi
marca de identificare prevăzute la pct. 1.1 lit. a) vor fi utilizate numai pe durata aplicării măsurilor de
monitorizare, control şi eradicare a pestei porcine clasice din România,
menţionate în Hotărârea Guvernului nr. 1.700/2006
pentru aprobarea Programului strategic privind
monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România."
6. Capitolul II din
partea a V-a va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL II
Mărci de sănătate
1. Marca de sănătate pentru
carnea proaspătă de porc obţinută şi comercializată pe teritoriul
României
Figura nr. 1
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porc provenită de la porci vaccinaţi,
obţinută în unităţi aprobate
pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene, utilizată numai pe teritoriul României
Figura nr. 2
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porc provenită de la porci vaccinaţi,
obţinută în unităţi aprobate
pentru perioadă de tranziţie,utilizată numai pe teritoriul României
2. Marca de identificare pentru
carnea tocată de porc, carnea preparată de porc, produse din carne de porc şi
produse care conţin carne de porc obţinute şi comercializate pe teritoriul
României
Figura nr. 3
Modelul mărcii de identificare pentru carnea
tocată,carnea preparată şi produse din carne obţinute din carne de porc, produse în unităţi aprobate pentru comerţ cu statele membre ale
Uniunii Europene, utilizată
numai pe teritoriul României
Figura nr. 4
Modelul mărcii de identificare pentru carnea tocată, carnea preparată şi produse din carne
obţinute din carne de porc,
produse în unităţi aprobate pentru
perioadă de tranziţie,utilizată numai pe teritoriul României
*) Modelele mărcii de sănătate
şi mărcii de identificare sunt reproduse în facsimil.
3. Marca de sănătate pentru
carnea proaspătă de porcine sălbatice obţinută şi comercializată pe teritoriul
României
Figura nr. 5
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice vaccinate, obţinută
în unităţi aprobate pentru
comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene
Figura nr. 6
Modelul mărcii de sănătate pentru carnea proaspătă de porcine sălbatice vaccinate, obţinută
în unităţi aprobate pentru
perioadă de tranziţie,utilizată numai pe teritoriul României
4. Marca de identificare pentru
carnea tocată, carnea preparată, produse din carne şi produse care conţin carne
de porcine sălbatice, obţinute şi comercializate pe teritoriul României
Figura nr. 7
Modelul mărcii de identificare pentru carnea
tocată,carnea preparată şi produse din carne obţinute din carne de porcine sălbatice, produse în unităţi aprobate pentru comerţ cu statele membre ale Uniunii Europene
Figura nr. 8
Modelul mărcii de identificare pentru carnea
tocată,carnea preparată şi produse din carne proaspătă
de porcine sălbatice, obţinută în unităţi aprobate pentru perioadă de tranziţie,utilizată
numai pe teritoriul României
Art. II. - Etichetele şi materialele pretipărite ce poartă marca de
identificare vor putea fi utilizate până la data de 30
aprilie 2007.
Art. III. - Prezentul
ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 15 zile de la data publicării.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram