Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 467 din 14 aprilie 2005

pentru aprobarea Precizarilor privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice in anul 2005

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 351 din 26 aprilie 2005


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 11 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
    in baza prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,

    ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Precizarile privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice in anul 2005, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                         Ministrul finantelor publice,
                                Ionel Popescu

    ANEXA 1

                                PRECIZARI
privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice in anul 2005

    In baza prevederilor art. 35 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, situatiile financiare centralizate privind executia bugetara, care se intocmesc de ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice, precum si situatiile financiare centralizate privind executia bugetelor locale ce se intocmesc de directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti se depun la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public.
    Termenul de depunere a situatiilor financiare pentru trimestrul I 2005 este 16 mai 2005.
    1. Situatiile financiare la 31 martie 2005 se intocmesc pe formularele elaborate de Ministerul Finantelor Publice in anul 2005, in structura prevazuta in cuprinsul inscris pe coperta caietelor pentru "INSTITUTII PUBLICE", "UNITATI ADMINISTRATIV-TERITORIALE" (orase, municipii, judete) si "PRIMARII COMUNALE". La elaborarea noilor formulare s-au avut in vedere modificarile intervenite in Planul de conturi pentru institutiile publice si in Clasificatia indicatorilor privind finantele publice, precum si prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2005 nr. 511/2004 si ale Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005 nr. 512/2004, cu modificarile ulterioare. Modelul situatiilor financiare poate fi descarcat de pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro.
    2. In anexa nr. 10 "Contul de executie a bugetului institutiei publice" (formular din situatiile financiare) se inscriu denumirea si simbolul capitolelor si subcapitolelor din bugetul aprobat al institutiilor publice finantate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, intrarile de credite externe, fonduri externe nerambursabile. In anexa nr. 10 "Contul de executie a bugetului institutiei publice" (formular din situatiile financiare) se raporteaza si veniturile si cheltuielile institutiilor publice (serviciilor publice) finantate integral din venituri proprii, respectiv din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele locale, dupa caz, precum si veniturile si cheltuielile activitatilor finantate integral din venituri proprii de pe langa unele institutii publice.
    3. Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice, precum si institutiile publice din subordinea acestora, care administreaza venituri proprii, potrivit legii, vor raporta executia bugetului de venituri si cheltuieli astfel:
    - executia bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 511/2004, potrivit structurii clasificatiei din anexa nr. 3 la Clasificatia indicatorilor finantelor publice cu codul 03;
    - executia bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri proprii, care nu sunt cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 511/2004, potrivit structurii clasificatiei din anexa nr. 3 la Clasificatia indicatorilor finantelor publice cu codul 20.
    4. Anexa nr. 14 "Detalierea cheltuielilor" (formular din situatiile financiare) se completeaza distinct pentru cheltuielile efectuate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, intrari de credite externe, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii etc., la nivel de capitol, titlu si articol de cheltuieli.
    In formularele care se depun la Ministerul Finantelor Publice, coloana 4 "Cheltuieli efective" nu se completeaza.
    5. Institutiile publice care gestioneaza fonduri externe nerambursabile prevazute in bugetul aprobat pe anul 2005 la capitolul 50.30 "Fonduri externe nerambursabile", derulate prin Oficiul de Plati si Contractare PHARE, precum si direct de acestea, raporteaza aceste fonduri in anexa nr. 11 "Executia fondurilor externe nerambursabile" (formular din situatiile financiare).
    Celelalte fonduri externe nerambursabile care nu sunt cuprinse in bugetul aprobat pe anul 2005 la capitolul 50.30 "Fonduri externe nerambursabile" se raporteaza in anexa nr. 15 "Disponibil din mijloace cu destinatie speciala".
    6. Incepand cu situatiile financiare ale trimestrului I 2005, institutiile publice vor proceda la reevaluarea elementelor monetare exprimate in valuta (disponibilitati banesti si alte elemente asimilate, creante, datorii) la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a perioadei de raportare.
    Aceleasi elemente monetare mentionate mai sus, rezultate din operatiunile privind contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene, se reevalueaza la cursul Bancii Centrale Europene publicat in penultima zi lucratoare a lunii in care se intocmesc situatiile financiare trimestriale si anuale (agentiile de implementare pentru programele PHARE, ISPA si SAPARD).
    7. In conformitate cu prevederile art. 9 din Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice si al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.487/2003, comisiile de inventariere aveau obligatia sa analizeze diferentele rezultate din operatiunea de reevaluare in corelatie cu utilitatea bunurilor respective si cu valoarea de piata, iar in cazurile in care s-au constatat supraevaluari sau subevaluari ale valorii, acestea sa fie eliminate.
    In situatia in care comisiile de inventariere nu au efectuat analiza diferentelor din reevaluare si se constata supraevaluari sau subevaluari ale unor bunuri, acestea vor putea fi eliminate, cu aprobarea ordonatorului de credite, urmand a se efectua si corectarea inregistrarilor in contabilitate.
    Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice si al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.487/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 7 noiembrie 2003, se modifica si se completeaza astfel:
    Anexa nr. 3b) la normele metodologice "Monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice valabila de la data de 1 ianuarie 2004" se completeaza dupa cum urmeaza:
    - La punctul I.1 "Intrarea in patrimoniu", litera b) se modifica astfel:

    "011, 012, 013          = 702, 528, 337 cu valoarea neamortizata"

    - Punctul I.3 "Iesirea din patrimoniu" se completeaza cu litera c) cu urmatorul cuprins:
    "c) incepand cu data de 1 ianuarie 2005, iesirea din patrimoniu prin transfer la institutiile publice subordonate sau intre institutiile publice din subordinea aceluiasi ordonator principal de credite a activelor fixe corporale neamortizate integral:

           %                = 012, 013      cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate
          05                                cu valoarea amortizata
    702, 528, 337 etc.                      cu valoarea neamortizata"

    - La punctul II.1 "Intrarea in patrimoniu", litera b) se modifica astfel:

          02                = 702, 528, 337 cu valoarea neamortizata"

    - Punctul II.3 "Iesirea din patrimoniu" se completeaza cu litera c) cu urmatorul cuprins:
    "c) incepand cu data de 1 ianuarie 2005, iesirea din patrimoniu prin transfer la institutiile publice subordonate sau intre institutiile publice din subordinea aceluiasi ordonator principal de credite a activelor fixe necorporale neamortizate integral:

          %                 =     02        cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate
          04                                cu valoarea amortizata
    702, 528, 337 etc.                      cu valoarea neamortizata"

    Operatiunile de transfer al activelor fixe efectuate intre institutiile publice superioare si subordonate in cursul anului 2005, inregistrate potrivit metodologiei de mai jos, se storneaza si se efectueaza potrivit metodologiei prezentate mai sus:

    011, 012, 013           =      %        cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate a activelor fixe
                                            corporale
                              702, 528, 337 cu valoarea neamortizata
                                   05       cu valoarea amortizata
          %                 = 012, 013      cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate a activelor fixe
                                            corporale
          05                                cu valoarea amortizata
    410, 420, 421                           cu valoarea neamortizata
          02                =      %        cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate a activelor fixe
                                            necorporale
                              702, 528, 337 cu valoarea neamortizata
                                   04       cu valoarea amortizata
           %                =      02       cu valoarea de inregistrare in
                                            contabilitate a activelor fixe
                                            necorporale
           04                               cu valoarea amortizata
    410, 420, 421                           cu valoarea neamortizata"

    8. In vederea raportarii corecte a imprumuturilor primite din contul curent al Trezoreriei Statului ori de la institutii financiare si de credit din tara sau din strainatate, incepand cu 1 aprilie 2005, conturile 214 "Decontari din imprumuturi pentru investitii", 217 "Decontari din imprumuturi temporare din trezoreria statului" si 219 "Decontari din imprumuturi temporare acordate potrivit legii", deschise in contabilitatea unitatilor administrativ-teritoriale, se elimina din Planul de conturi pentru institutiile publice.
    Soldurile conturilor respective urmeaza sa se regularizeze astfel:
    a) Soldul contului 214 "Decontari din imprumuturi pentru investitii" de la 31 decembrie 2004, aferent unor imprumuturi contractate inainte de 1 ianuarie 2004, se transfera asupra contului 339 "Fondul de rulment" prin inregistrarea:

    339 "Fondul de rulment  =           214 "Decontari din imprumuturi pentru
                                            investitii"

    b) operatiunile de rambursare a imprumuturilor contractate inainte de 1 ianuarie 2004, efectuate in anul 2005 potrivit metodologiei de mai jos, se storneaza:

    400 "Cheltuielile       =           102 "Disponibil al bugetului local la
        bugetului local"                    trezoreria statului"

                            si

    205 "Imprumuturi        =           214 "Decontari din imprumuturi pentru
        pentru investitii"                  investitii"

    c) Operatiunile de rambursare a imprumuturilor contractate inainte de 1 ianuarie 2004, efectuate in anul 2005, se inregistreaza astfel:

    205 "Imprumuturi        =        700.02 "Finantare din bugetul local"
        pentru investitii"                  (subcapitol 90.02.02)

    d) Soldul contului 217 "Decontari din imprumuturi temporare din trezoreria statului" la 31 decembrie 2004 se transfera asupra contului 339 "Fondul de rulment" prin inregistrarea:

    339 "Fondul de rulment" =           217 "Decontari din imprumuturi temporare
                                            din trezoreria statului"

    e) Operatiunile de rambursare a imprumuturilor efectuate in cursul anului 2005 potrivit metodologiei de mai jos se storneaza:

    400 "Cheltuielile       =           102 "Disponibil al bugetului local la
        bugetului local"                    trezoreria statului"

                            si

    206 "Imprumuturi din    =           217 "Decontari din imprumuturi temporare
        contul curent                       din trezoreria statului"
        general al
        trezoreriei
        statului"

    f) Operatiunile de rambursare a imprumuturilor contractate inainte de 1 ianuarie 2005, efectuate in anul 2005, se inregistreaza astfel:

    206 "Imprumuturi din    =        700.02 "Finantare din bugetul local"
         contul curent                      (subcapitol 90.02.02)
         general al
         trezoreriei
         statului"

    g) Operatiunile privind imprumuturile temporare din Trezoreria Statului primite in cursul anului 2005, efectuate potrivit metodologiei de mai jos, se storneaza:

    102 "Disponibil al      =           500 "Veniturile bugetului local"
        bugetului local la
        trezoreria
        statului"

                            si

    217 "Decontari din      =           206 "Imprumuturi din contul curent
        imprumuturi                         general al trezoreriei statului"
        temporare din
        trezoreria
        statului"

    h) Imprumuturile temporare din Trezoreria Statului primite, in conditiile legii, incepand cu 1 ianuarie 2005:

    102 "Disponibil al      =           206 "Imprumuturi din contul curent
        bugetului local                     general al trezoreriei statului"
        la trezoreria                       (subcapitol 45.02.02)
        statului"

    i) Soldul contului 219 "Decontari din imprumuturile temporare acordate potrivit legii" la 31 decembrie 2004 se transfera asupra contului 339 "Fondul de rulment", prin inregistrarea:

    219 "Decontari din      =           339 "Fondul de rulment"
        imprumuturile
        temporare acordate
        potrivit legii"

    j) Operatiunile de incasare din rambursarea imprumuturilor acordate in cursul anului 2005 potrivit metodologiei de mai jos se storneaza:

    102 "Disponibil al      =           500 "Veniturile bugetului local"
        bugetului local la
        trezoreria
        statului"

                            si

    219 "Decontari din      =           207 "Imprumuturi temporare acordate
        imprumuturile                       potrivit legii"
        temporare acordate
        potrivit legii"

    k) Incasarile din rambursarea imprumuturilor temporare acordate incepand cu 1 ianuarie 2005 pentru infiintarea unor institutii si servicii publice de interes local sau a unor activitati finantate din venituri proprii se inregistreaza:

    102 "Disponibil al      =           207 "Imprumuturi temporare acordate
        bugetului local la                  potrivit legii"
        trezoreria statului"                (subcapitol 44.02.13)

    l) Operatiunile privind imprumuturile acordate incepand cu 1 ianuarie 2005 pentru infiintarea unor institutii si servicii publice de interes local sau a unor activitati finantate din venituri proprii, potrivit metodologiei de mai jos, se storneaza:

    400 "Cheltuielile       =           102 "Disponibil al bugetului local
        bugetului local"                    la trezoreria statului"

                            si

    207 "Imprumuturi        =           219 "Decontari din imprumuturile
        temporare acordate                  temporare acordate potrivit legii"
        potrivit legii"

    m) Imprumuturi acordate incepand cu 1 ianuarie 2005 pentru infiintarea unor institutii si servicii publice de interes local sau a unor activitati finantate din venituri proprii:

    207 "Imprumuturi        =        700.02 "Finantare din bugetul local"
        temporare acordate                   (subcapitol 86.02.09)
        potrivit legii"

    Institutiile publice care au acordat sau au primit imprumuturi, in conditiile legii, vor corecta inregistrarile efectuate in sensul raportarii numai a creantei, respectiv a datoriei, fara influentarea cheltuielilor sau veniturilor institutiei publice, dupa caz, potrivit metodologiei prevazute mai sus.
    9. In conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fara plata si de valorificare a bunurilor apartinand institutiilor publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 253 din 7 noiembrie 1995, astfel cum a fost modificat si completat prin Hotararea Guvernului nr. 966/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 525 din 31 decembrie 1998, "institutiile publice pot valorifica bunurile, fara organizare de licitatii, prin schimbarea acestora cu alte bunuri noi de acelasi fel, avand cel putin aceiasi parametri".
    La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca "in cazul in care la schimbarea bunurilor se solicita diferente de pret, plata se aproba in prealabil de catre ordonatorul principal de credite bugetare, cu avizul Ministerului Finantelor".
    In aplicarea celor de mai sus, institutiile publice vor avea in vedere urmatoarele inregistrari contabile:
    a) pe baza facturii de valorificare a bunurilor care fac obiectul schimbului se inregistreaza valoarea acceptata de parti pentru a fi compensata:

    220 "Debitori"          =           531 "Venituri de realizat"

    b) inregistrarea scaderii din evidenta a bunurilor predate la valoarea de inregistrare in contabilitate:

             %              =           013 "Active fixe corporale"
    05 "Amortizari privind
        activele fixe
        corporale"
    410 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate de la
        buget"
    420 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate din
        venituri proprii"
        etc.;

    c) pe baza facturii emise de furnizor, inregistrarea bunurilor primite:

    013 "Active fixe        =           234 "Furnizori"
        corporale"

    d) inregistrarea valorii compensate, acceptata de parti:

    234 "Furnizori"         =           220 "Debitori"

    e) inregistrarea platii diferentelor ramase dupa efectuarea operatiunii de compensare:

    234 "Furnizori"         =                   %
                                        700 "Finantarea bugetara privind anul
                                            curent"
                                        120 "Disponibil al institutiei publice
                                            finantate din venituri proprii" etc.

    f) inregistrarea cresterii surselor de finantare:

    531 "Venituri de        =                   %
        realizat"                       702 "Finantarea de la buget privind anii
                                            precedenti si alte surse"
                                        528 "Venituri din anii precedenti si
                                            alte surse" etc.

    10. Sumele reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, inscrise in deciziile de impunere, in actele administrative fiscale asimilate acestora, precum si in declaratiile fiscale, care vor fi rotunjite potrivit art. 1 pct. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 101 din 31 ianuarie 2005, se reflecta in contabilitate astfel:
    - in cazul in care sumele datorate se rotunjesc in plus fata de obligatiile evidentiate in contabilitate, iar conturile de obligatii prezinta solduri debitoare:

    702 "Finantarea de la   =                    %
        buget privind anii              232 "Decontari cu bugetul"
        precedenti si
        alte surse"
    528 "Venituri din anii              233 "Decontari privind asigurarile
        precedenti si alte                  sociale"
        surse"                          235 "Decontari privind contributia
        etc.                                pentru bugetul asigurarilor pentru
                                            somaj"

    - in cazul in care sumele datorate se rotunjesc in minus fata de obligatiile evidentiate in contabilitate, iar conturile de obligatii prezinta solduri creditoare:

              %             =           702 "Finantarea de la buget privind anii
    232 "Decontari cu                       precedenti si alte surse"
        bugetul"
    233 "Decontari privind              528 "Venituri din anii precedenti si
        asigurarile sociale"                alte surse etc."
    235 "Decontari privind
        contributia pentru
        bugetul asigurarilor
        pentru somaj"

    11. In conformitate cu prevederile art. 31 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finantele publice locale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 108/2004, cu modificarile ulterioare, consiliile locale, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, pot participa cu capital social pentru realizarea de lucrari si servicii de interes public local sau judetean.
    Sumele care fac obiectul participarii cu capital social la societati comerciale reprezinta pentru consiliile locale titluri de participare la constituirea de societati comerciale de subordonare locala si se vor evidentia in bugetele locale la capitolul 69.02 "Alte actiuni economice", subcapitolul 69.02.50 "Alte cheltuieli pentru actiuni economice". Pentru evidentierea in contabilitate a drepturilor detinute de unitatea administrativ-teritoriala sub forma de actiuni la capitalul social al unor societati comerciale se utilizeaza conturile 03 "Titluri de participare" si 313 "Fondul titlurilor de participare".
    Dupa natura lor, titlurile de participare se cuprind in categoria activelor financiare si se incadreaza la titlul VII "Cheltuieli de capital", articolul 72 "Investitii ale institutiilor publice".
    12. Potrivit anexei la Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 46 din 13 ianuarie 2005, activele fixe corporale au fost clasificate in trei grupe principale, iar potrivit acestei clasificari, contul 013 "Active fixe corporale" se dezvolta in conturi analitice astfel:
    013.01 "Constructii";
    013.02 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii";
    013.03 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor
           umane si materiale si alte active corporale".
    Corespunzator acestora, contul 05 "Amortizari privind activele fixe corporale" se dezvolta in conturi analitice astfel:
    051.01 "Amortizarea constructiilor";
    051.02 "Amortizarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport,
           animalelor si plantatiilor";
    051.03 "Amortizarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de
           protectie a valorilor umane si materiale si altor active corporale".
    13. Regiile autonome, societatile comerciale, institutele de cercetare-dezvoltare etc. care, potrivit legii, si-au schimbat regimul juridic in institutii publice finantate integral din venituri proprii pot conduce in continuare contabilitatea potrivit Planului de conturi pentru agenti economici, cu obligatia transpunerii soldurilor conturilor contabile in conturile corespunzatoare din Planul de conturi pentru institutiile publice, in vederea intocmirii situatiilor financiare potrivit reglementarilor pentru institutiile publice.
    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, alte autoritati publice in subordinea carora functioneaza astfel de institutii publice vor comunica Ministerului Finantelor Publice - Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public - lista institutiilor publice respective pentru ca acestea sa fie cuprinse in actiunea de experimentare a noilor reglementari contabile pentru institutii publice ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2006.
    14. Avand in vedere ca la data de 1 iulie 2005 moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata astfel incat 10.000 lei vechi, aflati in circulatie la aceasta data, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou, institutiile publice vor avea in vedere aplicarea prevederilor urmatoarelor reglementari:
    - Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 664 din 23 iulie 2004;
    - Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.840/2004 pentru aprobarea Precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.247 din 23 decembrie 2004;
    - Ordonanta Guvernului nr. 5/2005 pentru modificarea alin. (1) al art. 6 din Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 25 ianuarie 2005.
    Incepand cu data de 1 iulie 2005, contabilitatea institutiilor publice se tine in lei noi, denumiti potrivit legii lei, iar situatiile financiare la data de 30 septembrie 2005 si in continuare se intocmesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului.
    15. Institutiile publice care au calitatea de furnizori sau beneficiari ai bunurilor prevazute la art. 160^1 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, vor avea in vedere prevederile art. 65^1 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 84/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 18 februarie 2005, si urmeaza sa efectueze inregistrarile contabile potrivit metodologiei prevazute pentru agentii economici.
    16. In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 9 din 12 ianuarie 2000, precum si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 241 din 11 mai 2001, aprobata cu modificari prin Legea nr. 212/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 331 din 17 mai 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice pot incheia contracte de leasing in calitate de utilizator/locatar si vor avea in vedere urmatoarele:
    A. Cu privire la cuprinderea in buget a sumelor necesare achitarii operatiunilor ce decurg din contracte de leasing:
    - Ratele de leasing financiar reprezentand cota-parte din valoarea de intrare (inclusiv avansul si valoarea reziduala), precum si diferentele de curs valutar aferente se inscriu la titlul VII "Cheltuieli de capital", articolul 77 "Rate aferente achizitiilor in leasing financiar".
    - Dobanzile de leasing, precum si diferentele de curs valutar aferente se inscriu la titlul IX "Rambursari de credite, plati de dobanzi si comisioane la credite", articolul 85 "Rambursari de credite externe si plati de dobanzi si comisioane la credite externe contractate de ordonatorii de credite", articolul 85 alineatul 02 "Plati de dobanzi si comisioane", sau articolul 88 "Rambursari de credite interne si plati de dobanzi si comisioane aferente acestora", articolul 88 alineatul 02 "Plati de dobanzi si comisioane", dupa caz.
    - Taxa de administrare a contractului de leasing, care reprezinta comision, se inscrie la titlul IX "Rambursari de credite, plati de dobanzi si comisioane la credite", articolul 85 "Rambursari de credite externe si plati de dobanzi si comisioane la credite externe contractate de ordonatorii de credite", articolul 85 alineatul 02 "Plati de dobanzi si comisioane", sau articolul 88 "Rambursari de credite interne si plati de dobanzi si comisioane aferente acestora", articolul 88 alineatul 02 "Plati de dobanzi si comisioane", dupa caz.
    - Cheltuielile cu asigurarile bunurilor se inscriu in buget la titlul II "Cheltuieli materiale si servicii", articolul 30 "Alte cheltuieli", articolul 30 alineatul 07 "Alte cheltuieli autorizate prin dispozitii legale".
    B. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing financiar, in cazul activelor fixe ce se supun amortizarii:
    Institutiile publice care achizitioneaza active fixe in leasing financiar au obligatia inregistrarii acestora in contabilitate, deoarece prin contractul de leasing financiar riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului dreptului de proprietate din momentul incheierii contractului. In situatia in care, potrivit clauzelor contractuale, ratele de leasing au fost stabilite in valuta, iar plata se efectueaza in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii, apar diferente de pret si T.V.A. aferente care se cuprind in factura emisa de locator si se inregistreaza in contabilitate in conturile corespunzatoare.
    Bunurile achizitionate in leasing financiar se supun amortizarii, in conditiile legii.

    a) Inregistrarea activelor fixe corporale conform contractului incheiat intre parti si evidentierea datoriei:

    013 "Active fixe        =           231 "Creditori"
        corporale"                      - cu valoarea din contract

    b) Inregistrarea dobanzii de leasing (in limita prevederilor bugetului aprobat):

              %             =           231  "Creditori"
    410 "Cheltuielile                   - cu dobanda de leasing
        institutiei
        publice finantate
        de la buget"
    420 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate din
        venituri proprii"
    - analitic: articolul 85 alineatul 02 sau articolul 88 alineatul 02, dupa caz

    c) Inregistrarea amortizarii activelor fixe corporale achizitionate conform contractului de leasing financiar potrivit prevederilor art. 24 din Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice si al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.487/2003:

             %              =           05  "Amortizari privind activele fixe
                                            corporale"
    410 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate de
        la buget"
    420 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate din
        venituri proprii"
       - articolul 70
         "Cheltuieli de
         capital" etc.

    d) Inregistrarea obligatiei de plata a avansului, a comisionului de management si a T.V.A. (pentru institutiile publice platitoare de T.V.A.) pe baza facturii emise de proprietarul bunurilor:

             %              =         234.02 "Furnizori si antreprenori pentru
                                             investitii"
    220 "Debitori"                    - cu valoarea avansului
    232.31 "T.V.A.                    - cu valoarea T.V.A.
           deductibila"
    410 "Cheltuielile                 - cu valoarea comisionului de management
        institutiei publice
        finantate de la
        buget"
    420 "Cheltuielile
        institutiei publice
        finantate din
        venituri proprii"
    - articolul 85 alineatul 02 sau articolul 88 alineatul 02, dupa caz

    e) Inregistrarea platii avansului si a comisionului de management:

    234.02 "Furnizori si    =                  %
           antreprenori                 118 "Disponibil din contravaloarea in
           pentru                           lei a sumelor incasate in valuta"
           investitii"                  120 "Disponibil al institutiei publice
                                             finantate din venituri proprii"
                                        700 "Finantarea de la buget privind anul
                                            curent"
                                        706 "Finantarea din credite externe
                                            guvernamentale"
                                        707 "Finantarea din credite externe cu
                                            garantia statului" etc.
                                        - cu valoarea avansului si a
                                          comisionului de management

    f) Inregistrarea obligatiei de plata a ratei de leasing, a dobanzii si a T.V.A. (pentru institutiile publice platitoare de T.V.A.) pe baza facturii emise de proprietarul bunurilor:

            %               =        234.02 "Furnizori si antreprenori pentru
                                            investitii"
    231 "Creditori"                  - cu valoarea ratei de leasing si a
                                       dobanzii
    232.31 "T.V.A.                   - cu valoarea T.V.A.
           deductibila"
    412 "Diferente de curs           - cu diferentele de curs valutar
        valutar"                       nefavorabile aferente ratei si dobanzii

                             sau:

            %               =        234.02 "Furnizori si antreprenori pentru
                                            investitii"
    231 "Creditori"                  - cu valoarea ratei de leasing si a
                                       dobanzii
    232.31 "T.V.A.                   - cu valoarea T.V.A.
           deductibila"

                            si

    231 "Creditori"         =           412 "Diferente de curs valutar"
    - cu diferentele de curs valutar favorabile aferente ratei si dobanzii.

    g) Inregistrarea platii ratei de leasing si a dobanzii:

    234.02 "Furnizori si    =                          %
           antreprenori                 118 "Disponibil din contravaloarea in
           pentru                           lei a sumelor incasate in valuta"
           investitii"                  120 "Disponibil al institutiei publice
                                            finantate din venituri proprii"
                                        700 "Finantarea de la buget privind anul
                                            curent"
                                        706 "Finantarea din credite externe
                                            guvernamentale"
                                        707 "Finantarea din credite externe cu
                                            garantia statului" etc.
                                        - cu valoarea ratei de leasing financiar
                                          si a diferentelor de curs aferente
                                          (articolul 77)
                                        - cu valoarea dobanzii si a diferentelor
                                          de curs valutar aferente (articolul 85
                                          alineatul 02 sau articolul 88
                                          alineatul 02)

    h) Inregistrarea diminuarii datoriei din contract cu avansul platit:

    231 "Creditori"         =           220 "Debitori"

    i) Trimestrial, reevaluarea conturilor de datorii si inregistrarea diferentelor de curs astfel:
    - pentru ratele si dobanzile ramase de achitat se inregistreaza diferenta dintre cursul din ultima zi a trimestrului si cursul prevazut in contract:
    - inregistrarea diferentelor nefavorabile:

    412 "Diferente de curs  =           231 "Creditori"
         valutar"
    - cu diferentele de
      curs aferente ratelor
      si dobanzilor ramase
      de achitat

    - inregistrarea diferentelor favorabile:

    231 "Creditori"         =           412 "Diferente de curs valutar"
                                        - cu diferentele de curs aferente
                                          ratelor si dobanzilor ramase de achitat

    - pentru datoriile fata de furnizori, reprezentand valoarea facturilor neachitate in ultima zi a trimestrului:
    - inregistrarea diferentelor nefavorabile:

    412 "Diferente de curs  =        234.02 "Furnizori si antreprenori pentru
        valutar"                            investitii"
    - cu diferentele de
      curs aferente ratelor
      si dobanzilor
      cuprinse in facturi
      neachitate in ultima
      zi a trimestrului

    - inregistrarea diferentelor favorabile:

    234.02 "Furnizori si    =           412 "Diferente de curs valutar"
           antreprenori                 - cu diferentele de curs aferente
           pentru                         ratelor si dobanzilor cuprinse in
           investitii"                    facturi neachitate in ultima zi a
                                          trimestrului

    NOTA:
    Diferentele de curs valutar nu influenteaza valoarea activului fix.

    j) Inchiderea soldului contului 412 "Diferente de curs valutar", la finele anului:
    - pentru diferente nefavorabile:

               %            =           412 "Diferente de curs valutar"
    337 "Fonduri cu
        destinatie
        speciala"
    528 "Venituri din anii
        precedenti si alte
        surse"
    702 "Finantarea de la
        buget privind anii
        precedenti si
        alte surse"

    - pentru diferente favorabile:

    412 "Diferente de curs  =                      %
         valutar"                       337 "Fonduri cu destinatie speciala"
                                        528 "Venituri din anii precedenti si
                                            alte surse"
                                        702 "Finantarea de la buget privind anii
                                            precedenti si alte surse"

    C. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing financiar, in cazul activelor fixe care nu se supun amortizarii, se efectueaza potrivit prevederilor pct. 1.8.1 din Normele metodologice privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.745/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 16 ianuarie 2003.
    De asemenea, se va avea in vedere si utilizarea contului in afara bilantului 972 "Alte operatiuni in afara bilantului", asa cum a fost aprobat in normele metodologice mentionate mai sus.
    17. Dat fiind cerintele tot mai exigente privind calitatea informatiilor financiare ce trebuie oferite de contabilitatea institutiilor publice privind modul de administrare a patrimoniului si executia bugetului de venituri si cheltuieli, conducatorii institutiilor publice vor lua masuri privind dotarea acestora cu tehnica de calcul si programe informatice adecvate care sa permita furnizarea de informatii financiare operative si corecte institutiilor ierarhic superioare, directiilor generale ale finantelor publice sau Ministerului Finantelor Publice, dupa caz, pe suport magnetic, inclusiv pentru realizarea operatiunilor de decontare a platilor institutiilor publice prin unitatile Trezoreriei Statului, potrivit Normelor metodologice privind utilizarea si completarea ordinului de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 246/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 206 din 10 martie 2005.
    18. Prezentele precizari raman valabile si pentru raportarea situatiilor financiare de la 30 iunie 2005 cu termen de depunere 15 august 2005, respectiv 30 septembrie 2005 cu termen de depunere 15 noiembrie 2005.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 467/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 467 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 467/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu