ORDIN
Nr. 425 din 19 septembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in
timpul sacrificarii sau uciderii
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 887 din 9 decembrie 2002
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 159.111 din 4 septembrie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind protectia animalelor in timpul
sacrificarii sau uciderii, prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta
dispozitie contrara.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara se aplica miscarii, cazarii,
contentionarii, asomarii, sacrificarii si uciderii animalelor crescute pentru
productia de carne, piele, blana sau alte produse si metodelor de ucidere a
animalelor in scopul combaterii unor boli.
(2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplica:
a) experimentelor tehnice sau stiintifice in relatie cu procedurile
mentionate in alin. (1), efectuate sub supravegherea autoritatii competente;
b) animalelor care sunt ucise in timpul unor evenimente sportive sau
culturale;
c) animalelor salbatice ucise in conformitate cu prevederile art. 3 din
Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate a animalelor si de
sanatate publica legate de uciderea vanatului salbatic si de comercializarea
carnii de vanat salbatic.
CAP. 2
Definitii
Art. 2
(1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin termenii urmatori
se intelege:
a) abator - unitatea destinata sacrificarii animalelor, care include
facilitati necesare sa asigure miscarea si cazarea animalelor la care se face
referire in art. 5 alin. (1);
b) miscare - descarcarea animalelor sau miscarea lor de la rampele de
descarcare, boxe ori adaposturi catre abatoare sau spatiile in care urmeaza sa
fie sacrificate;
c) cazare - tinerea animalelor in padocuri, boxe acoperite sau deschise,
adaposturi acoperite, folosite de abatoare pentru a asigura animalelor
conditiile necesare, precum adaptarea, furajarea, odihna si altele asemenea,
inainte de sacrificare;
d) contentionare - orice procedura aplicata unui animal in scopul de a-i
restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui;
e) asomare - orice proces care atunci cand este aplicat unui animal
cauzeaza pierderea imediata a cunostintei pana in momentul mortii animalului;
f) ucidere - orice proces care cauzeaza moartea animalului;
g) sacrificare - cauzarea mortii unui animal prin sangerare;
h) autoritate competenta - autoritatea veterinara care are competenta de a
efectua controale veterinare sau orice alta autoritate careia i s-a delegat
aceasta competenta.
(2) Autoritatea religioasa pentru care se practica unele sacrificari va
avea competenta de a aplica si de a monitoriza prevederile specifice ce se
aplica sacrificarii in conformitate cu anumite ritualuri religioase.
Autoritatea religioasa va actiona sub raspunderea unui medic veterinar oficial,
conform prevederilor art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de
producere si comercializare a carnii proaspete.
Art. 3
Animalele nu vor fi supuse nici unui stimul, nici unei suferinte sau dureri
inutile in timpul miscarii, cazarii, asomarii, sacrificarii sau uciderii.
CAP. 3
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca abatoarele
Art. 4
Spatiile, facilitatile si echipamentele din abatoare vor fi astfel
concepute incat sa nu supuna animalele nici unei suferinte, stimul sau dureri
inutile.
Art. 5
(1) Solipedele, rumegatoarele, porcii, iepurii si pasarile aduse in
abatoare in vederea sacrificarii vor fi:
a) miscate si, daca este cazul, cazate in conformitate cu prevederile
anexei nr. 1;
b) contentionate in conformitate cu prevederile anexei nr. 2;
c) asomate inainte de sacrificare sau ucise instantaneu in conformitate cu
prevederile anexei nr. 3;
d) sangerate in conformitate cu prevederile anexei nr. 4.
(2) Pentru animalele supuse unor metode particulare de sacrificare cerute
de unele ritualuri religioase cerintele alin. (1) lit. c) nu se vor aplica.
Art. 6
(1) Instrumentele pentru contentionare, echipamentele si instalatiile
folosite pentru asomare sau ucidere trebuie sa fie proiectate, construite,
mentinute si folosite astfel incat sa asigure o asomare sau o ucidere rapida si
efectiva, in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
Autoritatea competenta va verifica daca instrumentele, modul de contentionare
si alte echipamente folosite pentru asomare sau ucidere indeplinesc cerintele
mai sus mentionate si va verifica cu regularitate functionalitatea si modul de
intretinere, astfel incat sa se asigure obiectivele impuse de prezenta norma
sanitara veterinara.
(2) Echipamentele si instrumentele de rezerva corespunzatoare vor fi
pastrate la locul sacrificarii pentru folosirea lor in caz de urgenta. Acestea
vor fi mentinute corespunzator si verificate cu regularitate.
Art. 7
Personalul responsabil cu miscarea animalelor, cazarea, contentionarea,
asomarea, sacrificarea sau uciderea acestora va trebui sa aiba cunostintele si
indemanarea necesare pentru a efectua aceste operatiuni in mod uman si
eficient, in conformitate cu cerintele prezentei norme sanitare veterinare.
Autoritatea competenta se va asigura ca personalul angajat pentru sacrificare
prezinta indemanarea necesara si are abilitatea si cunostintele profesionale
pentru aceasta operatiune.
Art. 8
Inspectiile si controalele in abatoare vor fi efectuate sub
responsabilitatea autoritatii competente, care va avea acces liber, in orice
moment, in toate spatiile abatoarelor pentru a verifica conformitatea cu
cerintele prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspectii si controale
pot fi efectuate in acelasi timp cu controalele pentru alte obiective.
CAP. 4
Sacrificarea si uciderea animalelor in afara abatoarelor
Art. 9
(1) Cand animalele la care se refera art. 5 alin. (1) sunt sacrificate in
afara abatoarelor, se vor aplica prevederile art. 5 alin. (1) lit. b), c) si
d).
(2) Se pot acorda derogari de la alin. (1) pentru pasari, iepuri, porcine,
ovine si caprine sacrificate sau ucise in afara abatoarelor de catre
proprietarii acestora pentru consum propriu, cu conditia respectarii
prevederilor art. 3 si cu conditia ca porcinele, ovinele sau caprinele sa fie
asomate in prealabil.
Art. 10
(1) Cand animalele la care se face referire in art. 5 alin. (1) urmeaza sa
fie sacrificate sau ucise pentru controlul unor boli, aceasta se va face in
conformitate cu prevederile anexei nr. 5.
(2) Animalele crescute pentru blana vor fi ucise in conformitate cu
prevederile anexei nr. 6.
(3) Surplusul de pui de o zi si embrionii din deseurile de la incubatie vor
fi ucisi cat mai rapid posibil, in conformitate cu prevederile anexei nr. 7.
Art. 11
Dispozitiile art. 9 si 10 nu se vor aplica in cazul animalelor care trebuie
ucise imediat din motive de necesitate.
Art. 12
Animalele ranite sau bolnave trebuie sacrificate sau ucise la fata locului.
Dar autoritatea competenta poate autoriza transportul animalelor ranite sau
bolnave in scopul sacrificarii sau uciderii, cu conditia ca transportul sa nu
provoace animalului o suferinta in plus.
CAP. 5
Prevederi finale
Art. 13
(1) Autoritatea competenta poate adopta si alte masuri decat cele prevazute
de prezenta norma sanitara veterinara pentru protectia animalelor in timpul
sacrificarii sau uciderii, in scopul eliminarii oricarei suferinte inutile.
(2) Autoritatea competenta poate amenda anexele la prezenta norma sanitara
veterinara, in scopul adaptarii lor la progresul tehnic si stiintific, in
special cu referire la:
a) pistolul cu glonte captiv, aplicat in regiunea creierului, sau la alt
gaz decat cel la care se face referire in anexa nr. 3 ori la alte combinatii
pentru asomare si, in particular, la dioxidul de carbon pentru asomarea
pasarilor;
b) gazele, altele decat cele la care se face referire in anexa nr. 3, sau
combinatii ale acestora pentru ucidere;
c) orice alta procedura recunoscuta stiintific pentru asomare sau ucidere.
Art. 14
(1) Expertii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului ori de
cate ori este necesar pentru a se asigura aplicarea uniforma a prezentei norme
sanitare veterinare. Astfel, acestia pot verifica un numar reprezentativ de
unitati pentru a se asigura ca autoritatea competenta verifica in cadrul
acestora indeplinirea cerintelor prezentei norme sanitare veterinare. Statele
membre ale Uniunii Europene vor fi informate despre rezultatele controalelor efectuate.
(2) Controalele la care se face referire in alin. (1) vor fi efectuate in
colaborare cu autoritatea competenta.
(3) Statul membru pe al carui teritoriu se desfasoara un control va acorda
toata asistenta necesara expertilor pentru desfasurarea activitatii lor.
(4) Regulile detaliate pentru implementarea prezentului articol vor fi
elaborate in conformitate cu procedura stabilita in art. 16.
Art. 15
Cu ocazia inspectiei efectuate in abatoare sau in unitati din tarile terte
care au primit aprobare sau urmeaza sa primeasca aprobare pentru export in
statele membre ale Uniunii Europene, expertii se vor asigura ca animalele la
care se face referire in art. 5 au fost sacrificate in conditii care garanteaza
un tratament uman echivalent cu cel prevazut in prezenta norma sanitara
veterinara. Pentru a se permite importul de carne dintr-o tara terta,
certificatul de sanatate care insoteste lotul va contine suplimentar o
declaratie din care sa rezulte ca au fost indeplinite cerintele mai sus mentionate.
Art. 16
(1) Autoritatea competenta va aplica legile, reglementarile si prevederile
administrative, inclusiv sanctiunile necesare pentru implementarea prezentei
norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea competenta poate mentine sau aplica in si pe teritoriul ei
prevederi mai exigente decat cele cuprinse in prezenta norma sanitara
veterinara.
(3) Autoritatea competenta va comunica Comisiei Europene textele
principalelor prevederi ale legislatiei nationale pe care o adopta in domeniul
reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 17
Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CERINTE
pentru miscarea si cazarea animalelor in abatoare
I. Cerinte generale
1. Toate abatoarele trebuie sa dispuna de facilitati si echipamente
adecvate pentru descarcarea animalelor din mijloacele de transport.
2. Animalele trebuie debarcate cat mai repede posibil de la sosirea lor in
abator. Daca descarcarea cat mai rapida nu este posibila, animalele trebuie
protejate de intemperii si variatii de temperatura.
3. Animalele care se pot rani unele pe altele pe considerente de specie,
sex, varsta sau origine trebuie tinute si cazate separat.
4. Animalele trebuie protejate de conditiile nefavorabile de clima. Daca
sunt supuse unor temperaturi ridicate in conditii de umiditate, animalele vor
fi racorite prin metode adecvate.
5. Starea de intretinere si de sanatate a animalelor trebuie inspectata cel
putin in fiecare dimineata si seara.
6. Fara a aduce atingere prevederilor cap. VI al anexei nr. 1 la Norma
sanitara veterinara privind conditiile de producere si comercializare a carnii
proaspete, animalele care au suportat suferinte in timpul transportului sau la
sosirea in abator si animalele neintarcate trebuie sacrificate imediat. Daca
aceasta nu este posibil, animalele trebuie separate si sacrificate cat mai
repede posibil, cel tarziu in urmatoarele doua ore. Animalele care nu se pot
deplasa nu trebuie tarate la locul de sacrificare, acestea trebuind ucise acolo
unde zac, iar atunci cand este posibil si nu se provoaca o suferinta inutila
animalului, acesta va fi transportat pe un carucior sau o platforma mobila
catre spatiul de sacrificare de urgenta (sala sanitara).
II. Cerinte pentru animalele care nu sunt livrate in containere sau custi
1. In abatoare echipamentul pentru descarcarea animalelor trebuie sa aiba
podea nealunecoasa si protectii laterale. Podurile, rampele si culoarele
trebuie prevazute cu laterale, cu traverse sau cu alte mijloace de protectie
care sa previna caderea animalelor. Rampele de iesire sau de intrare trebuie sa
prezinte cea mai mica inclinatie posibila.
2. In timpul descarcarii animalelor trebuie avut grija ca animalele sa nu
fie speriate sau batute si sa se asigure ca nu sunt rasturnate. Animalele nu
trebuie sa fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana,
lana) pentru a nu li se provoca suferinte sau dureri inutile. Atunci cand este
cazul, animalele trebuie conduse individual.
3. Animalele trebuie deplasate cu atentie. Pasajele de trecere trebuie
construite astfel incat riscul de ranire a animalelor sa fie minim.
Instrumentele destinate ghidarii animalelor trebuie folosite exclusiv in acest
scop si numai pe perioade scurte. Instrumentele prin care se administreaza
socuri electrice pot fi folosite numai pentru bovinele adulte si porcii care
refuza sa se miste, cu conditia ca socurile electrice sa nu fie aplicate mai
mult de doua secunde, sa nu provoace leziuni iar animalele sa aiba suficient
spatiu inaintea lor pentru a se deplasa. Astfel de socuri electrice se vor
aplica numai pe masa musculara a trenului posterior.
4. Animalele nu trebuie lovite si nu se vor aplica presiuni in nici o parte
sensibila a corpului. In mod special coada animalelor nu se va strivi, rasuci
sau rupe, iar ochii nu vor fi traumatizati. Animalele nu vor fi impinse si nici
lovite cu picioarele.
5. Animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decat in momentul
sacrificarii.
6. Fara a aduce atingere derogarilor prevazute de art. 4 si 14 din Norma
sanitara veterinara privind conditiile de producere si comercializare a carnii
proaspete, abatoarele vor detine un numar suficient de boxe pentru cazarea
corespunzatoare a animalelor, care sa asigure protectie fata de variatiile
atmosferice.
7. Suplimentar, abatoarele trebuie sa aiba:
a) podele care sa evite alunecarea animalelor si care sa nu provoace rani
decubitale;
b) ventilatie adecvata, tinandu-se seama de variatiile de temperatura si de
umiditate. Atunci cand se folosesc mijloace mecanice de ventilatie, trebuie
prevazute alte spatii de rezerva pentru cazarea animalelor in caz de urgenta, ca
urmare a unei intreruperi de curent;
c) iluminare artificiala suficienta pentru a permite inspectarea tuturor
animalelor in orice moment; daca este necesar trebuie sa se asigure iluminare
adecvata de rezerva;
d) daca este necesar, echipament pentru legarea animalelor;
e) daca este necesar, asigurarea unui asternut corespunzator pentru
animalele care sunt cazate pe timpul noptii.
8. Abatoarele care in afara de adaposturile mentionate mai sus detin si
adaposturi in aer liber au obligatia sa asigure in acestea protectia animalelor
fata de conditiile nefavorabile de clima. Adaposturile in aer liber trebuie
intretinute astfel incat sa nu prezinte nici un risc fizic, chimic sau alt risc
pentru sanatatea animalelor.
9. Animalelor sosite in abator, care nu sunt duse direct la sacrificare,
trebuie sa li se asigure apa de baut la discretie, pe toata perioada de
asteptare. Animalele care nu au fost sacrificate in termen de 12 ore de la
sosire trebuie furajate cu cantitati moderate de furaje, la intervale mici de
timp.
10. Animalele care sunt tinute timp de 12 ore sau mai mult la abator
trebuie cazate si, daca este necesar, legate astfel incat sa se poata aseza in
pozitie decubitala fara dificultate. Daca animalele nu sunt legate, furajele
trebuie administrate astfel incat sa permita furajarea animalelor fara
dificultate.
III. Cerinte pentru animalele livrate in containere sau custi
1. Containerele in care animalele sunt transportate trebuie manipulate cu
atentie si nu trebuie aruncate sau lovite. Daca este posibil, acestea trebuie
incarcate si descarcate mecanic, pe orizontala.
2. Animalele livrate in containere prevazute cu podea perforata sau
flexibila trebuie descarcate cu atentie deosebita pentru a se preveni ranirea.
Daca este cazul, animalele trebuie descarcate individual din containere.
3. Animalele care au fost transportate in containere trebuie sacrificate
cat mai curand posibil; in caz contrar, acestea trebuie adapate si furajate
conform pct. II.9.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
CONTENTIA ANIMALELOR
inainte de asomare, sacrificare sau ucidere
1. Animalele trebuie contentionate astfel incat sa nu li se provoace in mod
intentionat sau neintentionat suferinta, durere, ranire sau contuzii. In cazul
sacrificarii rituale, este obligatorie contentia bovinelor inainte de
sacrificare prin folosirea unei metode mecanice care sa nu provoace durere,
suferinte, contuzie sau ranire.
2. Picioarele animalelor nu trebuie legate, iar animalele nu trebuie
suspendate inainte de asomare sau de ucidere. Pasarile si iepurii pot fi
suspendate in vederea sacrificarii, cu conditia ca asomarea sa se realizeze
fara intarziere si sa se ia masuri adecvate pentru a se asigura ca la punctul
de asomare acestea se afla intr-o stare de relaxare suficienta pentru o asomare
eficienta. Mai mult decat atat, prinderea unui animal intr-un sistem de
contentie nu trebuie asociata sub nici o forma cu suspendarea animalului.
3. Animalele care sunt asomate sau ucise prin mijloace mecanice ori
electrice aplicate pe cap trebuie prezentate intr-o astfel de pozitie, incat
echipamentul sa poata fi folosit adecvat, cu usurinta si pe o perioada
determinata. In cazul solipedelor sau bovinelor autoritatea competenta poate
autoriza utilizarea unor mijloace adecvate care sa limiteze miscarile capului.
4. Echipamentul de asomare electrica nu va fi folosit ca un mijloc de
limitare a miscarilor sau de imobilizare a animalelor si nici ca mijloc de a
face animalele sa se deplaseze.
ANEXA 3
la norma sanitara veterinara
ASOMAREA SAU UCIDEREA ANIMALELOR,
altele decat cele crescute pentru blana
I. Metode permise
A. Asomarea
1. Pistolul cu glonte captiv
2. Lovirea urmata de pierderea cunostintei
3. Electronarcoza
4. Expunerea la dioxid de carbon
B. Uciderea
1. Pistol cu glonte liber sau pusca
2. Electrocutarea
3. Expunerea la dioxid de carbon
C. Autoritatea competenta poate autoriza decapitarea, dislocarea gatului
sau folosirea unei camere vidate ca metoda de ucidere pentru anumite specii, cu
conditia ca acestea sa corespunda cerintelor art. 3 din norma sanitara
veterinara si cu conditia ca cerintele specifice stabilite la pct. III de mai
jos sa fie indeplinite.
II. Cerinte specifice pentru asomare
Asomarea nu trebuie sa fie efectuata decat atunci cand este urmata imediat
de sangerarea animalului.
1. Pistolul cu glonte captiv
a) Pistolul cu glonte captiv trebuie pozitionat astfel incat sa se asigure
ca proiectilul patrunde in cortexul cerebral. Se interzice in special
impuscarea vitelor in zona occipitala. Oile si caprele pot fi impuscate in zona
occipitala daca prezenta coarnelor nu permite folosirea zonei frontale. In
astfel de situatii impuscarea se face imediat inapoia bazei coarnelor si
tintindu-se catre gura, iar sangerarea trebuie efectuata in timp de 15 secunde
de la impuscare.
b) Cand se foloseste un pistol cu glonte captiv operatorul trebuie sa se
asigure ca glontele se retrage la extensia completa, dupa fiecare impuscare.
Daca nu se retrage la extensia completa, pistolul nu va mai fi folosit inca o
data pana cand nu va fi reparat.
c) Animalele nu se introduc in boxele de asomare pana cand operatorul care
urmeaza sa efectueze asomarea nu este pregatit pentru asomarea animalului.
Animalelor nu li se va contentiona capul pana cand operatorul nu este pregatit
sa le asomeze.
2. Lovirea urmata de pierderea cunostintei
a) Aceasta metoda permite numai folosirea unui instrument mecanic care
administreaza o presiune pe craniul animalului in urma percutiei, fara
penetrarea acestuia. Operatorul trebuie sa se asigure ca instrumentul se aplica
in pozitia corespunzatoare, conform instructiunilor de utilizare, pentru a
produce o asomare efectiva, fara fracturarea craniului.
b) In cazul loturilor mici de iepuri, la care se foloseste o presiune
nonmecanica pe craniu, operatiunea trebuie efectuata astfel incat animalele sa
fie aduse imediat in starea de inconstienta si sa ramana asa pana cand mor, in
conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.
3. Electronarcoza
A. Electrozii
1. Electrozii trebuie plasati astfel incat sa cuprinda creierul, permitand
curentului sa treaca prin acesta. Se vor lua masuri corespunzatoare care sa
asigure ca exista un contact electric bun, prin indepartarea lanei in exces sau
prin udarea pielii.
2. Atunci cand animalele sunt asomate individual, aparatul trebuie:
a) sa incorporeze un dispozitiv care sa masoare impedanta curentului si sa
nu permita functionarea aparatului in conditiile in care nu se asigura
intensitatea si puterea minime ale curentului electric;
b) sa incorporeze un dispozitiv sonor sau vizual care sa indice durata timpului
de aplicare pentru fiecare animal;
c) sa fie conectat la un dispozitiv care sa indice voltajul si intensitatea
curentului, pozitionat astfel incat sa fie usor vizualizat de catre operator.
B. Asomatoare cu baie de apa
1. Atunci cand se folosesc asomatoare cu baie de apa pentru asomarea
pasarilor, nivelul de apa trebuie sa poata fi reglat astfel incat sa se asigure
realizarea unui contact bun cu capul pasarilor.
Puterea si durata curentului folosit in acest caz vor fi determinate de catre
autoritatea competenta, astfel incat sa se asigure ca pasarile isi pierd
cunostinta imediat si raman asa pana cand mor.
2. Daca se asomeaza mai multe pasari in aceeasi baie de apa, trebuie
asigurat un voltaj suficient care sa asigure ca fiecare pasare sa fie asomata
corespunzator.
3. Se vor lua masuri corespunzatoare care sa asigure o buna
conductibilitate electrica prin udarea legaturilor de prindere a picioarelor.
4. Baile de asomare pentru pasari trebuie sa aiba dimensiuni corespunzatoare
pentru toate tipurile de pasari ce urmeaza sa fie asomate si nu trebuie sa se
reverse la introducerea pasarilor. Electrodul care se imerseaza in apa trebuie
sa cuprinda toata lungimea baii de asomare.
5. Daca este cazul, trebuie sa se asigure un sistem de rezerva care sa
poata fi actionat manual.
4. Expunerea la dioxid de carbon
1. Concentratia de dioxid de carbon pentru asomarea porcilor trebuie sa fie
de minimum 70% in volum.
2. Camera in care porcii sunt expusi la gaz si echipamentul folosit pentru
conveierea porcilor prin camera trebuie proiectate, construite si intretinute
astfel incat sa se evite ranirea porcilor sau compresia pieptului si sa le
permita acestora sa ramana in pozitie patrupeda pana cand isi pierd cunostinta.
Se va asigura o iluminare adecvata atat pentru camera de asomare, cat si pentru
dispozitivul de conveiere a porcilor pentru a permite acestora acomodarea
vizuala.
3. Camera trebuie prevazuta cu dispozitive pentru masurarea concentratiei
de gaz la punctul de maxima expunere si care sa avertizeze sonor sau luminos
daca concentratia de dioxid de carbon scade sub nivelul cerut.
4. Porcii trebuie tinuti in boxe sau in containere care sa permita acestora
sa se poata vedea intre ei si trebuie transportati in camera de gazare in
termen de 30 de secunde de la intrarea lor in instalatie. Porcii trebuie
transportati cat mai repede posibil de la intrare catre punctul de maxima
concentratie si trebuie expusi suficient, astfel incat sa se asigure ca raman
inconstienti pana la sacrificare.
III. Cerinte specifice pentru ucidere
1. Pistolul cu glonte liber sau pusca
Aceste arme care pot fi folosite pentru a ucide specii diferite, in special
vanat mare de ferma si caprioare, trebuie autorizate de catre autoritatea
competenta, care trebuie sa se asigure ca aceste arme sunt folosite corect
numai de catre personal calificat, in conformitate cu prevederile art. 3 din
norma sanitara veterinara.
2. Decapitarea si dislocarea gatului
Aceste metode folosite numai pentru uciderea pasarilor trebuie autorizate
de catre autoritatea competenta, care trebuie sa se asigure ca aceste metode
sunt aplicate corect numai de catre personal calificat, in conformitate cu
prevederile art. 3.
3. Electrocutarea si dioxidul de carbon
Autoritatea competenta poate autoriza uciderea unor specii diferite prin
aceste metode, cu conditia ca, suplimentar fata de prevederile art. 3 din norma
sanitara veterinara, sa fie indeplinite si prevederile specifice stabilite la
pct. II.3 si 4 ale prezentei anexe. De asemenea, pentru a fi indeplinite aceste
cerinte, se vor stabili puterea si durata curentului electric folosit, precum
si concentratia si durata expunerii la dioxidul de carbon.
4. Camera de vid
Aceasta metoda, care se foloseste numai pentru uciderea fara sangerare a
anumitor animale din speciile de vanat de crescatorie (fazani, prepelite si
potarnichi), destinate consumului, trebuie autorizata de catre autoritatea
competenta care se va asigura ca, suplimentar fata de prevederile art. 3 din
norma sanitara veterinara, sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) animalele sunt plasate intr-o camera etansa la care se racordeaza un
dispozitiv de vidare cu ajutorul unei pompe electrice;
b) vidul se mentine pana cand animalele mor;
c) animalele sunt introduse in grup in containere de transport proiectate
in acest scop si care pot fi plasate in camera de vid.
ANEXA 4
la norma sanitara veterinara
SANGERAREA ANIMALELOR
1. Pentru animalele care au fost asomate sangerarea trebuie facuta imediat
dupa asomare si astfel incat sa se asigure o sangerare rapida, profunda si
completa. In orice situatie sangerarea trebuie facuta inainte ca animalele sa
isi recapete cunostinta.
2. Toate animalele care au fost asomate trebuie sangerate prin incizarea
cel putin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneste.
Dupa incizia vaselor sanguine nu se va aplica nici o procedura de fasonare
si nici o stimulare electrica inainte ca sangerarea sa fie completa.
3. Atunci cand o singura persoana efectueaza asomarea, prinderea, agatarea
si sangerarea animalelor, acea persoana trebuie sa efectueze aceste operatiuni
fara intrerupere la fiecare animal, inainte de a trece la animalul urmator.
4. Dispozitivele manuale de rezerva trebuie asigurate acolo unde sangerarea
se face cu cutere automate, astfel incat in cazul unei intreruperi de curent
pasarile sa poata fi sacrificate imediat.
ANEXA 5
la norma sanitara veterinara
METODE
de ucidere pentru controlul unor boli
Metode permise
1. Orice metoda descrisa in anexa nr. 3, care sa cauzeze o moarte sigura,
precum si injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau
a unui produs autorizat pentru eutanasie
2. Suplimentar, autoritatea competenta poate permite folosirea altor metode
pentru uciderea animalelor constiente, conform prevederilor art. 3 din norma
sanitara veterinara, cu conditia ca:
a) metodele folosite sa cauzeze moartea imediata a animalelor;
b) sa nu se actioneze asupra animalului pana cand nu s-a constatat ca este
mort.
ANEXA 6
la norma sanitara veterinara
METODE
de ucidere pentru animalele de blana
I. Metode permise:
1. instrumente actionate mecanic care penetreaza creierul;
2. injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau a
unui produs autorizat pentru eutanasiere;
3. electrocutarea pentru a provoca stop cardiac;
4. expunerea la monoxid de carbon;
5. expunerea la cloroform;
6. expunerea la dioxid de carbon.
Autoritatea competenta va stabili cea mai adecvata metoda de ucidere pentru
fiecare specie, in conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara
veterinara.
II. Cerinte specifice
1. Instrumente actionate mecanic, care penetreaza creierul. Acestea trebuie
pozitionate astfel incat sa se asigure ca proiectilul patrunde in cortexul
cerebral. Aceasta metoda este permisa numai daca este urmata imediat de
sangerare.
2. Injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau a
unui produs autorizat pentru eutanasie.
Sunt admise a se folosi numai acele medicamente care cauzeaza o pierdere
imediata a cunostintei, urmata de moarte.
3. Electrocutarea pentru a provoca stop cardiac
Electrozii trebuie plasati astfel incat sa cuprinda atat cutia craniana,
cat si cutia toracica in zona inimii, iar nivelul minim de curent folosit sa
duca la pierderea imediata a cunostintei si la stop cardiac. Insa, pentru
vulpi, la care electrozii se aplica la gura si rect, se va aplica un curent cu
o valoare medie de 0,3 amperi, cel putin 3 secunde.
4. Expunerea la monoxid de carbon:
a) camera in care animalele sunt expuse la gaz trebuie proiectata,
construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se
permita supravegherea acestora;
b) animalele trebuie introduse numai dupa ce camera a fost umpluta cu
monoxid de carbon la o concentratie de cel putin 1% din volumul provenit
dintr-o sursa de monoxid de carbon 100%;
c) gazul produs de un motor special adaptat pentru acest scop poate fi
folosit pentru uciderea mustelidelor si chinchilelor, cu conditia ca testele sa
indice ca gazul:
- a fost racit corespunzator;
- a fost filtrat suficient;
- este liber de orice materie sau gaz iritant;
- iar animalele nu vor fi introduse in camera pana cand concentratia de
monoxid de carbon nu a atins cel putin 1% din volum;
d) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia
generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
e) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
5. Expunerea la cloroform
Expunerea la cloroform poate fi folosita pentru a ucide chinchilele,
respectandu-se urmatoarele cerinte:
a) camera in care animalele sunt expuse la gaz sa fie proiectata,
construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se
permita supravegherea acestora;
b) animalele sa fie introduse in camera numai daca se asigura o atmosfera
saturata in cloroform;
c) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia
generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
d) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
6. Expunerea la dioxid de carbon.
Dioxidul de carbon poate fi folosit pentru a ucide mustelidele si
chinchilele, respectandu-se urmatoarele conditii:
a) camera in care animalele sunt expuse la gaz sa fie proiectata,
construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se
permita supravegherea acestora;
b) animalele sa fie introduse in camera numai daca atmosfera contine
concentratia maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de
carbon 100%;
c) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia
generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
d) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
ANEXA 7
la norma sanitara veterinara
UCIDEREA
puilor supranumerari si a embrionilor din deseurile de incubatie
I. Metode permise pentru uciderea puilor:
1. folosirea unui aparat mecanic care sa provoace o moarte rapida;
2. expunerea la dioxid de carbon;
3. alte metode recunoscute stiintific pentru ucidere, cu conditia ca
acestea sa fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara si sa
fie aprobate de autoritatea competenta.
II. Cerinte specifice:
1. folosirea unui aparat mecanic care sa provoace o moarte rapida:
a) animalele trebuie ucise cu un aparat care sa fie prevazut cu un mecanism
rotativ rapid, dotat cu lame sau cu proiectarea de polistiren expandat;
b) aparatul trebuie sa aiba o capacitate adecvata care sa asigure ca toate
animalele sunt ucise imediat, chiar daca sunt manipulate in numar mare;
2. expunerea la dioxid de carbon:
a) animalele trebuie plasate intr-o atmosfera cu o concentratie maxima de
dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%;
b) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
III. Metode permise pentru uciderea embrionilor
1. Pentru a ucide instantaneu orice embrion viu toate deseurile de
incubatie trebuie trecute prin aparatul mecanic mentionat la pct. II.1.
2. Alte metode recunoscute stiintific pentru ucidere, cu conditia ca
acestea sa fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara si sa
fie aprobate de autoritatea competenta.