Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 425 din 19 septembrie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 887 din  9 decembrie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 159.111 din 4 septembrie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor
                                Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
    privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii

    CAP. 1
    Prevederi generale

    Art. 1
    (1) Prezenta norma sanitara veterinara se aplica miscarii, cazarii, contentionarii, asomarii, sacrificarii si uciderii animalelor crescute pentru productia de carne, piele, blana sau alte produse si metodelor de ucidere a animalelor in scopul combaterii unor boli.
    (2) Prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu se aplica:
    a) experimentelor tehnice sau stiintifice in relatie cu procedurile mentionate in alin. (1), efectuate sub supravegherea autoritatii competente;
    b) animalelor care sunt ucise in timpul unor evenimente sportive sau culturale;
    c) animalelor salbatice ucise in conformitate cu prevederile art. 3 din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate a animalelor si de sanatate publica legate de uciderea vanatului salbatic si de comercializarea carnii de vanat salbatic.

    CAP. 2
    Definitii

    Art. 2
    (1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin termenii urmatori se intelege:
    a) abator - unitatea destinata sacrificarii animalelor, care include facilitati necesare sa asigure miscarea si cazarea animalelor la care se face referire in art. 5 alin. (1);
    b) miscare - descarcarea animalelor sau miscarea lor de la rampele de descarcare, boxe ori adaposturi catre abatoare sau spatiile in care urmeaza sa fie sacrificate;
    c) cazare - tinerea animalelor in padocuri, boxe acoperite sau deschise, adaposturi acoperite, folosite de abatoare pentru a asigura animalelor conditiile necesare, precum adaptarea, furajarea, odihna si altele asemenea, inainte de sacrificare;
    d) contentionare - orice procedura aplicata unui animal in scopul de a-i restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui;
    e) asomare - orice proces care atunci cand este aplicat unui animal cauzeaza pierderea imediata a cunostintei pana in momentul mortii animalului;
    f) ucidere - orice proces care cauzeaza moartea animalului;
    g) sacrificare - cauzarea mortii unui animal prin sangerare;
    h) autoritate competenta - autoritatea veterinara care are competenta de a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate careia i s-a delegat aceasta competenta.
    (2) Autoritatea religioasa pentru care se practica unele sacrificari va avea competenta de a aplica si de a monitoriza prevederile specifice ce se aplica sacrificarii in conformitate cu anumite ritualuri religioase. Autoritatea religioasa va actiona sub raspunderea unui medic veterinar oficial, conform prevederilor art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de producere si comercializare a carnii proaspete.
    Art. 3
    Animalele nu vor fi supuse nici unui stimul, nici unei suferinte sau dureri inutile in timpul miscarii, cazarii, asomarii, sacrificarii sau uciderii.

    CAP. 3
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca abatoarele

    Art. 4
    Spatiile, facilitatile si echipamentele din abatoare vor fi astfel concepute incat sa nu supuna animalele nici unei suferinte, stimul sau dureri inutile.
    Art. 5
    (1) Solipedele, rumegatoarele, porcii, iepurii si pasarile aduse in abatoare in vederea sacrificarii vor fi:
    a) miscate si, daca este cazul, cazate in conformitate cu prevederile anexei nr. 1;
    b) contentionate in conformitate cu prevederile anexei nr. 2;
    c) asomate inainte de sacrificare sau ucise instantaneu in conformitate cu prevederile anexei nr. 3;
    d) sangerate in conformitate cu prevederile anexei nr. 4.
    (2) Pentru animalele supuse unor metode particulare de sacrificare cerute de unele ritualuri religioase cerintele alin. (1) lit. c) nu se vor aplica.
    Art. 6
    (1) Instrumentele pentru contentionare, echipamentele si instalatiile folosite pentru asomare sau ucidere trebuie sa fie proiectate, construite, mentinute si folosite astfel incat sa asigure o asomare sau o ucidere rapida si efectiva, in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenta va verifica daca instrumentele, modul de contentionare si alte echipamente folosite pentru asomare sau ucidere indeplinesc cerintele mai sus mentionate si va verifica cu regularitate functionalitatea si modul de intretinere, astfel incat sa se asigure obiectivele impuse de prezenta norma sanitara veterinara.
    (2) Echipamentele si instrumentele de rezerva corespunzatoare vor fi pastrate la locul sacrificarii pentru folosirea lor in caz de urgenta. Acestea vor fi mentinute corespunzator si verificate cu regularitate.
    Art. 7
    Personalul responsabil cu miscarea animalelor, cazarea, contentionarea, asomarea, sacrificarea sau uciderea acestora va trebui sa aiba cunostintele si indemanarea necesare pentru a efectua aceste operatiuni in mod uman si eficient, in conformitate cu cerintele prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenta se va asigura ca personalul angajat pentru sacrificare prezinta indemanarea necesara si are abilitatea si cunostintele profesionale pentru aceasta operatiune.
    Art. 8
    Inspectiile si controalele in abatoare vor fi efectuate sub responsabilitatea autoritatii competente, care va avea acces liber, in orice moment, in toate spatiile abatoarelor pentru a verifica conformitatea cu cerintele prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspectii si controale pot fi efectuate in acelasi timp cu controalele pentru alte obiective.

    CAP. 4
    Sacrificarea si uciderea animalelor in afara abatoarelor

    Art. 9
    (1) Cand animalele la care se refera art. 5 alin. (1) sunt sacrificate in afara abatoarelor, se vor aplica prevederile art. 5 alin. (1) lit. b), c) si d).
    (2) Se pot acorda derogari de la alin. (1) pentru pasari, iepuri, porcine, ovine si caprine sacrificate sau ucise in afara abatoarelor de catre proprietarii acestora pentru consum propriu, cu conditia respectarii prevederilor art. 3 si cu conditia ca porcinele, ovinele sau caprinele sa fie asomate in prealabil.
    Art. 10
    (1) Cand animalele la care se face referire in art. 5 alin. (1) urmeaza sa fie sacrificate sau ucise pentru controlul unor boli, aceasta se va face in conformitate cu prevederile anexei nr. 5.
    (2) Animalele crescute pentru blana vor fi ucise in conformitate cu prevederile anexei nr. 6.
    (3) Surplusul de pui de o zi si embrionii din deseurile de la incubatie vor fi ucisi cat mai rapid posibil, in conformitate cu prevederile anexei nr. 7.
    Art. 11
    Dispozitiile art. 9 si 10 nu se vor aplica in cazul animalelor care trebuie ucise imediat din motive de necesitate.
    Art. 12
    Animalele ranite sau bolnave trebuie sacrificate sau ucise la fata locului. Dar autoritatea competenta poate autoriza transportul animalelor ranite sau bolnave in scopul sacrificarii sau uciderii, cu conditia ca transportul sa nu provoace animalului o suferinta in plus.

    CAP. 5
    Prevederi finale

    Art. 13
    (1) Autoritatea competenta poate adopta si alte masuri decat cele prevazute de prezenta norma sanitara veterinara pentru protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, in scopul eliminarii oricarei suferinte inutile.
    (2) Autoritatea competenta poate amenda anexele la prezenta norma sanitara veterinara, in scopul adaptarii lor la progresul tehnic si stiintific, in special cu referire la:
    a) pistolul cu glonte captiv, aplicat in regiunea creierului, sau la alt gaz decat cel la care se face referire in anexa nr. 3 ori la alte combinatii pentru asomare si, in particular, la dioxidul de carbon pentru asomarea pasarilor;
    b) gazele, altele decat cele la care se face referire in anexa nr. 3, sau combinatii ale acestora pentru ucidere;
    c) orice alta procedura recunoscuta stiintific pentru asomare sau ucidere.
    Art. 14
    (1) Expertii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului ori de cate ori este necesar pentru a se asigura aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare. Astfel, acestia pot verifica un numar reprezentativ de unitati pentru a se asigura ca autoritatea competenta verifica in cadrul acestora indeplinirea cerintelor prezentei norme sanitare veterinare. Statele membre ale Uniunii Europene vor fi informate despre rezultatele controalelor efectuate.
    (2) Controalele la care se face referire in alin. (1) vor fi efectuate in colaborare cu autoritatea competenta.
    (3) Statul membru pe al carui teritoriu se desfasoara un control va acorda toata asistenta necesara expertilor pentru desfasurarea activitatii lor.
    (4) Regulile detaliate pentru implementarea prezentului articol vor fi elaborate in conformitate cu procedura stabilita in art. 16.
    Art. 15
    Cu ocazia inspectiei efectuate in abatoare sau in unitati din tarile terte care au primit aprobare sau urmeaza sa primeasca aprobare pentru export in statele membre ale Uniunii Europene, expertii se vor asigura ca animalele la care se face referire in art. 5 au fost sacrificate in conditii care garanteaza un tratament uman echivalent cu cel prevazut in prezenta norma sanitara veterinara. Pentru a se permite importul de carne dintr-o tara terta, certificatul de sanatate care insoteste lotul va contine suplimentar o declaratie din care sa rezulte ca au fost indeplinite cerintele mai sus mentionate.
    Art. 16
    (1) Autoritatea competenta va aplica legile, reglementarile si prevederile administrative, inclusiv sanctiunile necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Autoritatea competenta poate mentine sau aplica in si pe teritoriul ei prevederi mai exigente decat cele cuprinse in prezenta norma sanitara veterinara.
    (3) Autoritatea competenta va comunica Comisiei Europene textele principalelor prevederi ale legislatiei nationale pe care o adopta in domeniul reglementat de prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 17
    Anexele nr. 1 - 7 fac parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

                                  CERINTE
                pentru miscarea si cazarea animalelor in abatoare

    I. Cerinte generale
    1. Toate abatoarele trebuie sa dispuna de facilitati si echipamente adecvate pentru descarcarea animalelor din mijloacele de transport.
    2. Animalele trebuie debarcate cat mai repede posibil de la sosirea lor in abator. Daca descarcarea cat mai rapida nu este posibila, animalele trebuie protejate de intemperii si variatii de temperatura.
    3. Animalele care se pot rani unele pe altele pe considerente de specie, sex, varsta sau origine trebuie tinute si cazate separat.
    4. Animalele trebuie protejate de conditiile nefavorabile de clima. Daca sunt supuse unor temperaturi ridicate in conditii de umiditate, animalele vor fi racorite prin metode adecvate.
    5. Starea de intretinere si de sanatate a animalelor trebuie inspectata cel putin in fiecare dimineata si seara.
    6. Fara a aduce atingere prevederilor cap. VI al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de producere si comercializare a carnii proaspete, animalele care au suportat suferinte in timpul transportului sau la sosirea in abator si animalele neintarcate trebuie sacrificate imediat. Daca aceasta nu este posibil, animalele trebuie separate si sacrificate cat mai repede posibil, cel tarziu in urmatoarele doua ore. Animalele care nu se pot deplasa nu trebuie tarate la locul de sacrificare, acestea trebuind ucise acolo unde zac, iar atunci cand este posibil si nu se provoaca o suferinta inutila animalului, acesta va fi transportat pe un carucior sau o platforma mobila catre spatiul de sacrificare de urgenta (sala sanitara).

    II. Cerinte pentru animalele care nu sunt livrate in containere sau custi
    1. In abatoare echipamentul pentru descarcarea animalelor trebuie sa aiba podea nealunecoasa si protectii laterale. Podurile, rampele si culoarele trebuie prevazute cu laterale, cu traverse sau cu alte mijloace de protectie care sa previna caderea animalelor. Rampele de iesire sau de intrare trebuie sa prezinte cea mai mica inclinatie posibila.
    2. In timpul descarcarii animalelor trebuie avut grija ca animalele sa nu fie speriate sau batute si sa se asigure ca nu sunt rasturnate. Animalele nu trebuie sa fie ridicate de cap, coarne, urechi, picioare, coada sau par (blana, lana) pentru a nu li se provoca suferinte sau dureri inutile. Atunci cand este cazul, animalele trebuie conduse individual.
    3. Animalele trebuie deplasate cu atentie. Pasajele de trecere trebuie construite astfel incat riscul de ranire a animalelor sa fie minim. Instrumentele destinate ghidarii animalelor trebuie folosite exclusiv in acest scop si numai pe perioade scurte. Instrumentele prin care se administreaza socuri electrice pot fi folosite numai pentru bovinele adulte si porcii care refuza sa se miste, cu conditia ca socurile electrice sa nu fie aplicate mai mult de doua secunde, sa nu provoace leziuni iar animalele sa aiba suficient spatiu inaintea lor pentru a se deplasa. Astfel de socuri electrice se vor aplica numai pe masa musculara a trenului posterior.
    4. Animalele nu trebuie lovite si nu se vor aplica presiuni in nici o parte sensibila a corpului. In mod special coada animalelor nu se va strivi, rasuci sau rupe, iar ochii nu vor fi traumatizati. Animalele nu vor fi impinse si nici lovite cu picioarele.
    5. Animalele nu trebuie duse la locul de sacrificare decat in momentul sacrificarii.
    6. Fara a aduce atingere derogarilor prevazute de art. 4 si 14 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de producere si comercializare a carnii proaspete, abatoarele vor detine un numar suficient de boxe pentru cazarea corespunzatoare a animalelor, care sa asigure protectie fata de variatiile atmosferice.
    7. Suplimentar, abatoarele trebuie sa aiba:
    a) podele care sa evite alunecarea animalelor si care sa nu provoace rani decubitale;
    b) ventilatie adecvata, tinandu-se seama de variatiile de temperatura si de umiditate. Atunci cand se folosesc mijloace mecanice de ventilatie, trebuie prevazute alte spatii de rezerva pentru cazarea animalelor in caz de urgenta, ca urmare a unei intreruperi de curent;
    c) iluminare artificiala suficienta pentru a permite inspectarea tuturor animalelor in orice moment; daca este necesar trebuie sa se asigure iluminare adecvata de rezerva;
    d) daca este necesar, echipament pentru legarea animalelor;
    e) daca este necesar, asigurarea unui asternut corespunzator pentru animalele care sunt cazate pe timpul noptii.
    8. Abatoarele care in afara de adaposturile mentionate mai sus detin si adaposturi in aer liber au obligatia sa asigure in acestea protectia animalelor fata de conditiile nefavorabile de clima. Adaposturile in aer liber trebuie intretinute astfel incat sa nu prezinte nici un risc fizic, chimic sau alt risc pentru sanatatea animalelor.
    9. Animalelor sosite in abator, care nu sunt duse direct la sacrificare, trebuie sa li se asigure apa de baut la discretie, pe toata perioada de asteptare. Animalele care nu au fost sacrificate in termen de 12 ore de la sosire trebuie furajate cu cantitati moderate de furaje, la intervale mici de timp.
    10. Animalele care sunt tinute timp de 12 ore sau mai mult la abator trebuie cazate si, daca este necesar, legate astfel incat sa se poata aseza in pozitie decubitala fara dificultate. Daca animalele nu sunt legate, furajele trebuie administrate astfel incat sa permita furajarea animalelor fara dificultate.

    III. Cerinte pentru animalele livrate in containere sau custi
    1. Containerele in care animalele sunt transportate trebuie manipulate cu atentie si nu trebuie aruncate sau lovite. Daca este posibil, acestea trebuie incarcate si descarcate mecanic, pe orizontala.
    2. Animalele livrate in containere prevazute cu podea perforata sau flexibila trebuie descarcate cu atentie deosebita pentru a se preveni ranirea. Daca este cazul, animalele trebuie descarcate individual din containere.
    3. Animalele care au fost transportate in containere trebuie sacrificate cat mai curand posibil; in caz contrar, acestea trebuie adapate si furajate conform pct. II.9.

    ANEXA 2
    la norma sanitara veterinara

                           CONTENTIA ANIMALELOR
                inainte de asomare, sacrificare sau ucidere

    1. Animalele trebuie contentionate astfel incat sa nu li se provoace in mod intentionat sau neintentionat suferinta, durere, ranire sau contuzii. In cazul sacrificarii rituale, este obligatorie contentia bovinelor inainte de sacrificare prin folosirea unei metode mecanice care sa nu provoace durere, suferinte, contuzie sau ranire.
    2. Picioarele animalelor nu trebuie legate, iar animalele nu trebuie suspendate inainte de asomare sau de ucidere. Pasarile si iepurii pot fi suspendate in vederea sacrificarii, cu conditia ca asomarea sa se realizeze fara intarziere si sa se ia masuri adecvate pentru a se asigura ca la punctul de asomare acestea se afla intr-o stare de relaxare suficienta pentru o asomare eficienta. Mai mult decat atat, prinderea unui animal intr-un sistem de contentie nu trebuie asociata sub nici o forma cu suspendarea animalului.
    3. Animalele care sunt asomate sau ucise prin mijloace mecanice ori electrice aplicate pe cap trebuie prezentate intr-o astfel de pozitie, incat echipamentul sa poata fi folosit adecvat, cu usurinta si pe o perioada determinata. In cazul solipedelor sau bovinelor autoritatea competenta poate autoriza utilizarea unor mijloace adecvate care sa limiteze miscarile capului.
    4. Echipamentul de asomare electrica nu va fi folosit ca un mijloc de limitare a miscarilor sau de imobilizare a animalelor si nici ca mijloc de a face animalele sa se deplaseze.

    ANEXA 3
    la norma sanitara veterinara

                       ASOMAREA SAU UCIDEREA ANIMALELOR,
                    altele decat cele crescute pentru blana

    I. Metode permise

    A. Asomarea
    1. Pistolul cu glonte captiv
    2. Lovirea urmata de pierderea cunostintei
    3. Electronarcoza
    4. Expunerea la dioxid de carbon
    B. Uciderea
    1. Pistol cu glonte liber sau pusca
    2. Electrocutarea
    3. Expunerea la dioxid de carbon
    C. Autoritatea competenta poate autoriza decapitarea, dislocarea gatului sau folosirea unei camere vidate ca metoda de ucidere pentru anumite specii, cu conditia ca acestea sa corespunda cerintelor art. 3 din norma sanitara veterinara si cu conditia ca cerintele specifice stabilite la pct. III de mai jos sa fie indeplinite.

    II. Cerinte specifice pentru asomare

    Asomarea nu trebuie sa fie efectuata decat atunci cand este urmata imediat de sangerarea animalului.

    1. Pistolul cu glonte captiv
    a) Pistolul cu glonte captiv trebuie pozitionat astfel incat sa se asigure ca proiectilul patrunde in cortexul cerebral. Se interzice in special impuscarea vitelor in zona occipitala. Oile si caprele pot fi impuscate in zona occipitala daca prezenta coarnelor nu permite folosirea zonei frontale. In astfel de situatii impuscarea se face imediat inapoia bazei coarnelor si tintindu-se catre gura, iar sangerarea trebuie efectuata in timp de 15 secunde de la impuscare.
    b) Cand se foloseste un pistol cu glonte captiv operatorul trebuie sa se asigure ca glontele se retrage la extensia completa, dupa fiecare impuscare. Daca nu se retrage la extensia completa, pistolul nu va mai fi folosit inca o data pana cand nu va fi reparat.
    c) Animalele nu se introduc in boxele de asomare pana cand operatorul care urmeaza sa efectueze asomarea nu este pregatit pentru asomarea animalului. Animalelor nu li se va contentiona capul pana cand operatorul nu este pregatit sa le asomeze.

    2. Lovirea urmata de pierderea cunostintei
    a) Aceasta metoda permite numai folosirea unui instrument mecanic care administreaza o presiune pe craniul animalului in urma percutiei, fara penetrarea acestuia. Operatorul trebuie sa se asigure ca instrumentul se aplica in pozitia corespunzatoare, conform instructiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare efectiva, fara fracturarea craniului.
    b) In cazul loturilor mici de iepuri, la care se foloseste o presiune nonmecanica pe craniu, operatiunea trebuie efectuata astfel incat animalele sa fie aduse imediat in starea de inconstienta si sa ramana asa pana cand mor, in conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.

    3. Electronarcoza
    A. Electrozii
    1. Electrozii trebuie plasati astfel incat sa cuprinda creierul, permitand curentului sa treaca prin acesta. Se vor lua masuri corespunzatoare care sa asigure ca exista un contact electric bun, prin indepartarea lanei in exces sau prin udarea pielii.
    2. Atunci cand animalele sunt asomate individual, aparatul trebuie:
    a) sa incorporeze un dispozitiv care sa masoare impedanta curentului si sa nu permita functionarea aparatului in conditiile in care nu se asigura intensitatea si puterea minime ale curentului electric;
    b) sa incorporeze un dispozitiv sonor sau vizual care sa indice durata timpului de aplicare pentru fiecare animal;
    c) sa fie conectat la un dispozitiv care sa indice voltajul si intensitatea curentului, pozitionat astfel incat sa fie usor vizualizat de catre operator.
    B. Asomatoare cu baie de apa
    1. Atunci cand se folosesc asomatoare cu baie de apa pentru asomarea pasarilor, nivelul de apa trebuie sa poata fi reglat astfel incat sa se asigure realizarea unui contact bun cu capul pasarilor.
    Puterea si durata curentului folosit in acest caz vor fi determinate de catre autoritatea competenta, astfel incat sa se asigure ca pasarile isi pierd cunostinta imediat si raman asa pana cand mor.
    2. Daca se asomeaza mai multe pasari in aceeasi baie de apa, trebuie asigurat un voltaj suficient care sa asigure ca fiecare pasare sa fie asomata corespunzator.
    3. Se vor lua masuri corespunzatoare care sa asigure o buna conductibilitate electrica prin udarea legaturilor de prindere a picioarelor.
    4. Baile de asomare pentru pasari trebuie sa aiba dimensiuni corespunzatoare pentru toate tipurile de pasari ce urmeaza sa fie asomate si nu trebuie sa se reverse la introducerea pasarilor. Electrodul care se imerseaza in apa trebuie sa cuprinda toata lungimea baii de asomare.
    5. Daca este cazul, trebuie sa se asigure un sistem de rezerva care sa poata fi actionat manual.

    4. Expunerea la dioxid de carbon
    1. Concentratia de dioxid de carbon pentru asomarea porcilor trebuie sa fie de minimum 70% in volum.
    2. Camera in care porcii sunt expusi la gaz si echipamentul folosit pentru conveierea porcilor prin camera trebuie proiectate, construite si intretinute astfel incat sa se evite ranirea porcilor sau compresia pieptului si sa le permita acestora sa ramana in pozitie patrupeda pana cand isi pierd cunostinta. Se va asigura o iluminare adecvata atat pentru camera de asomare, cat si pentru dispozitivul de conveiere a porcilor pentru a permite acestora acomodarea vizuala.
    3. Camera trebuie prevazuta cu dispozitive pentru masurarea concentratiei de gaz la punctul de maxima expunere si care sa avertizeze sonor sau luminos daca concentratia de dioxid de carbon scade sub nivelul cerut.
    4. Porcii trebuie tinuti in boxe sau in containere care sa permita acestora sa se poata vedea intre ei si trebuie transportati in camera de gazare in termen de 30 de secunde de la intrarea lor in instalatie. Porcii trebuie transportati cat mai repede posibil de la intrare catre punctul de maxima concentratie si trebuie expusi suficient, astfel incat sa se asigure ca raman inconstienti pana la sacrificare.

    III. Cerinte specifice pentru ucidere

    1. Pistolul cu glonte liber sau pusca
    Aceste arme care pot fi folosite pentru a ucide specii diferite, in special vanat mare de ferma si caprioare, trebuie autorizate de catre autoritatea competenta, care trebuie sa se asigure ca aceste arme sunt folosite corect numai de catre personal calificat, in conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.

    2. Decapitarea si dislocarea gatului
    Aceste metode folosite numai pentru uciderea pasarilor trebuie autorizate de catre autoritatea competenta, care trebuie sa se asigure ca aceste metode sunt aplicate corect numai de catre personal calificat, in conformitate cu prevederile art. 3.

    3. Electrocutarea si dioxidul de carbon
    Autoritatea competenta poate autoriza uciderea unor specii diferite prin aceste metode, cu conditia ca, suplimentar fata de prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara, sa fie indeplinite si prevederile specifice stabilite la pct. II.3 si 4 ale prezentei anexe. De asemenea, pentru a fi indeplinite aceste cerinte, se vor stabili puterea si durata curentului electric folosit, precum si concentratia si durata expunerii la dioxidul de carbon.

    4. Camera de vid
    Aceasta metoda, care se foloseste numai pentru uciderea fara sangerare a anumitor animale din speciile de vanat de crescatorie (fazani, prepelite si potarnichi), destinate consumului, trebuie autorizata de catre autoritatea competenta care se va asigura ca, suplimentar fata de prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara, sunt indeplinite urmatoarele conditii:
    a) animalele sunt plasate intr-o camera etansa la care se racordeaza un dispozitiv de vidare cu ajutorul unei pompe electrice;
    b) vidul se mentine pana cand animalele mor;
    c) animalele sunt introduse in grup in containere de transport proiectate in acest scop si care pot fi plasate in camera de vid.

    ANEXA 4
    la norma sanitara veterinara

                        SANGERAREA ANIMALELOR

    1. Pentru animalele care au fost asomate sangerarea trebuie facuta imediat dupa asomare si astfel incat sa se asigure o sangerare rapida, profunda si completa. In orice situatie sangerarea trebuie facuta inainte ca animalele sa isi recapete cunostinta.
    2. Toate animalele care au fost asomate trebuie sangerate prin incizarea cel putin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneste.
    Dupa incizia vaselor sanguine nu se va aplica nici o procedura de fasonare si nici o stimulare electrica inainte ca sangerarea sa fie completa.
    3. Atunci cand o singura persoana efectueaza asomarea, prinderea, agatarea si sangerarea animalelor, acea persoana trebuie sa efectueze aceste operatiuni fara intrerupere la fiecare animal, inainte de a trece la animalul urmator.
    4. Dispozitivele manuale de rezerva trebuie asigurate acolo unde sangerarea se face cu cutere automate, astfel incat in cazul unei intreruperi de curent pasarile sa poata fi sacrificate imediat.

    ANEXA 5
    la norma sanitara veterinara

                                METODE
                  de ucidere pentru controlul unor boli

    Metode permise
    1. Orice metoda descrisa in anexa nr. 3, care sa cauzeze o moarte sigura, precum si injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasie
    2. Suplimentar, autoritatea competenta poate permite folosirea altor metode pentru uciderea animalelor constiente, conform prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara, cu conditia ca:
    a) metodele folosite sa cauzeze moartea imediata a animalelor;
    b) sa nu se actioneze asupra animalului pana cand nu s-a constatat ca este mort.

    ANEXA 6
    la norma sanitara veterinara

                                 METODE
                   de ucidere pentru animalele de blana

    I. Metode permise:
    1. instrumente actionate mecanic care penetreaza creierul;
    2. injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasiere;
    3. electrocutarea pentru a provoca stop cardiac;
    4. expunerea la monoxid de carbon;
    5. expunerea la cloroform;
    6. expunerea la dioxid de carbon.
    Autoritatea competenta va stabili cea mai adecvata metoda de ucidere pentru fiecare specie, in conformitate cu prevederile art. 3 din norma sanitara veterinara.

    II. Cerinte specifice
    1. Instrumente actionate mecanic, care penetreaza creierul. Acestea trebuie pozitionate astfel incat sa se asigure ca proiectilul patrunde in cortexul cerebral. Aceasta metoda este permisa numai daca este urmata imediat de sangerare.
    2. Injectarea unei supradoze de medicament cu proprietati anestezice sau a unui produs autorizat pentru eutanasie.
    Sunt admise a se folosi numai acele medicamente care cauzeaza o pierdere imediata a cunostintei, urmata de moarte.
    3. Electrocutarea pentru a provoca stop cardiac
    Electrozii trebuie plasati astfel incat sa cuprinda atat cutia craniana, cat si cutia toracica in zona inimii, iar nivelul minim de curent folosit sa duca la pierderea imediata a cunostintei si la stop cardiac. Insa, pentru vulpi, la care electrozii se aplica la gura si rect, se va aplica un curent cu o valoare medie de 0,3 amperi, cel putin 3 secunde.
    4. Expunerea la monoxid de carbon:
    a) camera in care animalele sunt expuse la gaz trebuie proiectata, construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se permita supravegherea acestora;
    b) animalele trebuie introduse numai dupa ce camera a fost umpluta cu monoxid de carbon la o concentratie de cel putin 1% din volumul provenit dintr-o sursa de monoxid de carbon 100%;
    c) gazul produs de un motor special adaptat pentru acest scop poate fi folosit pentru uciderea mustelidelor si chinchilelor, cu conditia ca testele sa indice ca gazul:
    - a fost racit corespunzator;
    - a fost filtrat suficient;
    - este liber de orice materie sau gaz iritant;
    - iar animalele nu vor fi introduse in camera pana cand concentratia de monoxid de carbon nu a atins cel putin 1% din volum;
    d) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
    e) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
    5. Expunerea la cloroform
    Expunerea la cloroform poate fi folosita pentru a ucide chinchilele, respectandu-se urmatoarele cerinte:
    a) camera in care animalele sunt expuse la gaz sa fie proiectata, construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se permita supravegherea acestora;
    b) animalele sa fie introduse in camera numai daca se asigura o atmosfera saturata in cloroform;
    c) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
    d) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.
    6. Expunerea la dioxid de carbon.
    Dioxidul de carbon poate fi folosit pentru a ucide mustelidele si chinchilele, respectandu-se urmatoarele conditii:
    a) camera in care animalele sunt expuse la gaz sa fie proiectata, construita si intretinuta astfel incat sa se evite ranirea animalelor si sa se permita supravegherea acestora;
    b) animalele sa fie introduse in camera numai daca atmosfera contine concentratia maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%;
    c) cand este inhalat, gazul trebuie sa induca in primul rand anestezia generala, dupa care sa cauzeze o moarte sigura;
    d) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.

    ANEXA 7
    la norma sanitara veterinara

                                 UCIDEREA
    puilor supranumerari si a embrionilor din deseurile de incubatie

    I. Metode permise pentru uciderea puilor:
    1. folosirea unui aparat mecanic care sa provoace o moarte rapida;
    2. expunerea la dioxid de carbon;
    3. alte metode recunoscute stiintific pentru ucidere, cu conditia ca acestea sa fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara si sa fie aprobate de autoritatea competenta.

    II. Cerinte specifice:
    1. folosirea unui aparat mecanic care sa provoace o moarte rapida:
    a) animalele trebuie ucise cu un aparat care sa fie prevazut cu un mecanism rotativ rapid, dotat cu lame sau cu proiectarea de polistiren expandat;
    b) aparatul trebuie sa aiba o capacitate adecvata care sa asigure ca toate animalele sunt ucise imediat, chiar daca sunt manipulate in numar mare;
    2. expunerea la dioxid de carbon:
    a) animalele trebuie plasate intr-o atmosfera cu o concentratie maxima de dioxid de carbon, asigurata de o sursa de dioxid de carbon 100%;
    b) animalele trebuie mentinute in camera pana cand sunt moarte.

    III. Metode permise pentru uciderea embrionilor
    1. Pentru a ucide instantaneu orice embrion viu toate deseurile de incubatie trebuie trecute prin aparatul mecanic mentionat la pct. II.1.
    2. Alte metode recunoscute stiintific pentru ucidere, cu conditia ca acestea sa fie conforme prevederilor art. 3 din norma sanitara veterinara si sa fie aprobate de autoritatea competenta.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 425/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 425 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu