Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 3974 din 27 aprilie 2005

privind aprobarea Manualului de scriere a unitatilor de competenta, elaborat in cadrul Programului PHARE 2001 de modernizare a invatamantului profesional si tehnic

ACT EMIS DE: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 481 din  7 iunie 2005


SmartCity3


    In temeiul Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei si Cercetarii,

    ministrul educatiei si cercetarii emite prezentul ordin.

    Art. 1
    Se aproba Manualul de scriere a unitatilor de competenta, elaborat in cadrul Programului PHARE 2001 de modernizare a invatamantului profesional si tehnic, cuprins in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Manualul de scriere a unitatilor de competenta, aprobat prin prezentul ordin, se afla la baza elaborarii standardelor de pregatire profesionala pentru calificarile corespunzatoare nivelurilor 1, 2 si 3.
    Art. 3
    Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Directia generala invatamant preuniversitar, Directia generala invatamant in limbile minoritatilor, Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar, Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, precum si conducerile unitatilor de invatamant duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.

                    Ministrul educatiei si cercetarii,
                             Mircea Miclea

    ANEXA 1

                                    MANUAL
                   de scriere a unitatilor de competenta

    Prezentul manual a fost scris pentru a oferi sprijin persoanelor implicate in elaborarea de standarde de pregatire profesionala bazate pe unitati de competenta, fie ca aceste persoane sunt manageri, elaboratori de curriculum sau profesori/instructori.
    Prezentul manual a fost intocmit pentru a ajuta la elaborarea unitatilor de competenta. Nu se doreste ca acest manual sa inlocuiasca indrumarea directa care poate fi primita din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii/Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

    Unitati de competenta
    In conformitate cu terminologia SR 13 405, "calificarea profesionala este un ansamblu de cunostinte, deprinderi si atitudini care permit unei persoane sa desfasoare o activitate profesionala, intr-un anumit domeniu". Calificarile sunt descrise pe baza unor unitati standard de competenta, carora li se asociaza credite in vederea asigurarii transparentei si recunoasterii achizitiilor dobandite. Elaborarea de unitati de competenta va stabili in mod clar unde sunt acordate credite si pentru ce competente. Elevii stiu ce vor obtine, ceea ce reprezinta un factor de motivare in sine; cadrele didactice si instructorii stiu ce vor evalua, angajatorii stiu ce competente vor avea angajatii; pentru toti cei implicati in asigurarea calitatii este mai usor astfel sa verifice rezultatele procesului de invatare.

    Ce este o unitate de competenta?
    1. O unitate de competenta este definita ca fiind un set coerent si explicit de competente. Competentele descriu acele lucruri pe care elevul trebuie sa le stie, sa le inteleaga sau pe care trebuie sa fie capabil sa le realizeze la sfarsitul unui proces de educatie si de formare profesionala.
    2. Fiecare unitate de competenta din cadrul calificarii trebuie sa aiba urmatoarele 7 trasaturi-cheie:
    - titlu;
    - competente: un set coerent de rezultate masurabile;
    - criterii de performanta: descrierea elementelor semnificative ale rezultatelor de succes, descriere formulata printr-o propozitie de evaluare, care permite efectuarea unei aprecieri in ceea ce priveste realizarea sau nerealizarea de catre elevi a competentei;
    - precizari privind aplicabilitatea criteriilor de performanta: specificatii privind diferitele situatii si contexte in care vor fi aplicate criteriile de performanta;
    - probe de evaluare: precizare privind tipul de probe necesare pentru a demonstra indeplinirea competentei;
    - nivel: o unitate de competenta poate avea unul dintre cele 5 niveluri: 1, 2, 3, 4 sau 5;
    - valoarea creditelor: numarul de credite acordat unei unitati de competenta. Un credit este acordat pentru competente care sunt pretinse in mod rezonabil a fi obtinute de catre un elev, in medie, in cadrul a 60 de ore de invatare.
    (N.B. Aceasta cifra este orientativa si insumeaza toate activitatile de invatare, inclusiv studiul individual).
    3. O unitate de competenta se axeaza pe evaluarea invatarii si nu pe programul scolar mai larg sau pe procesul de invatare (predare). Cu alte cuvinte, unitatea de competenta nu trebuie sa contina nimic din ceea ce este predat - adica programa sau planul de lectie. Unitatea de competenta trebuie sa contina ceea ce se dobandeste ca rezultat al programului de formare.

    Cum sa adaptam standardele pentru a raspunde nevoilor elevilor cu cerinte educationale speciale?
    Principii-cheie
    - Standardele si nivelurile nationale stabilite si convenite trebuie sa ramana la fel pentru toti elevii.
    - In nici un fel nu se pot modifica sau altera standardele, intrucat se va compromite natura standardului respectiv.

    Cum se poate imparti o calificare in unitati de competenta?
    1. Cea mai buna modalitate de abordare a acestei sarcini este de a lua in considerare care sunt elementele-cheie (domenii) ale invatarii ce trebuie evaluate si pentru care se acorda credite de formare profesionala.
    2. Dupa ce s-a hotarat care sunt aceste elemente-cheie este necesar ca acestea sa se imparta si sa se grupeze in seturi coerente (ceea ce inseamna ca trebuie sa existe o legatura clara intre competente). Aceste seturi vor alcatui cel mai probabil unitatile de competenta.
    3. La stabilirea calificarii pe baza de unitati de competenta este necesara o abordare globala, in primul rand, a ceea ce vor obtine elevii in urma intregii experiente de invatare. Nu trebuie sa se inceapa cu perioadele de timp, sarcinile sau continuturile invatarii.
    4. O unitate de competenta nu poate avea decat un singur nivel. In cazul in care aceeasi unitate de competenta are doua sau mai multe niveluri, pentru a reflecta gradul de atingere a rezultatului invatarii de catre elevi, trebuie concepute unitati de competenta separate pentru fiecare nivel dorit (desi titlul si competentele pot fi aceleasi).
    5. Atunci cand se stabileste marimea (valoarea creditului) fiecarei unitati de competenta este important de retinut ca creditul va fi acordat doar pentru parcurgerea unei unitati de competenta complete. Este recomandat ca valoarea creditului pentru o unitate de competenta sa fie cat mai mica (adica 1), acolo unde este posibil, pentru a permite acumularea de cunostinte si formarea de deprinderi in cantitati mici.
    6. Relatia dintre invatarea bazata pe predare si cea bazata pe unitatile de competenta poate fi explicata astfel:
    - Invatarea bazata pe predare se refera la structura si continutul procesului de invatare.
    - Unitatile de competenta se concentreaza pe evaluarea a ceea ce s-a invatat in urma procesului de invatare (adica pe evaluarea rezultatului).

    Cum se elaboreaza unitatile de competenta?
    Unitatea de competenta trebuie descrisa cu claritate, simplu si explicit.

    Cum sa adaptam unitatile de competenta pentru a raspunde nevoilor elevilor cu cerinte educationale speciale?
    La scriere:
    - Este necesar ca unitatile de competenta si criteriile de performanta sa fie formulate intr-un limbaj usor de inteles, ceea ce va veni in sprijinul tuturor elevilor, nu doar al celor cu cerinte educationale speciale.

    Titlul
    1. Titlul trebuie sa reprezinte un rezumat concis al continutului unitatii de competenta. Trebuie sa fie explicit pentru o persoana din afara sistemului de educatie si formare, cum ar fi un angajator, astfel incat aceasta persoana sa inteleaga clar ce cuprinde unitatea de competenta.
    2. Titlurile trebuie sa fie de sine statatoare; cu alte cuvinte, nu trebuie sa contina titlul calificarii si nici sa faca vreo referire la o alta unitate de competenta.
    3. Titlurile nu trebuie sa contina cifre, referiri la nivel (de exemplu: "elementar", "de baza", "mediu", "avansat" etc.), metoda de evaluare sau alte detalii necorespunzatoare (de exemplu: mod de predare, instructor sau grupul-tinta). Daca trebuie sa se diferentieze titluri identice, se pot folosi literele A, B, C etc.
    4. Titlul nu trebuie sa contina paranteze, linii de legatura sau punct si virgula, cu exceptia cazului in care aceste semne de punctuatie sunt necesare pentru clarificare.
    Titlurile unitatilor de competenta vor fi specificate pe certificatul de competente al elevului si de aceea trebuie sa fie intelese de un numar cat mai mare de oameni.

    Competentele
    1. Competentele sunt formulari referitoare la ceea ce un elev trebuie sa stie si/sau sa inteleaga si/sau sa fie capabil sa realizeze in urma procesului de invatare, formulari care sunt precedate de propozitia standard "elevul este capabil sa:".
    2. Formularile trebuie sa descrie rezultatele invatarii si nu procesul de invatare, ceea ce se dobandeste prin invatare si nu ceea ce este predat. Rezultatele trebuie sa poata fi evaluate.
    3. Trasaturile-cheie ale unei competente clar formulate sunt:
    - un verb de actiune (de exemplu: demonstreaza);
    - continut definit (de exemplu: abilitati de utilizare a cutitului la o serie de produse alimentare).
    4. Verbele de actiune utilizate depind in mare parte de cunostintele/intelegerea sau de setul de abilitati la care se raporteaza setul de competente. In anexa la prezentul manual este cuprinsa o lista de verbe de actiune folosite in mod obisnuit.
    5. Competentele se exprima prin formulari scurte si concise. Mai multe detalii, prin formulari calitative si de evaluare, se pot include in criteriile de performanta, in stabilirea nivelului de competenta dobandit in cadrul acestora.
    6. Nu se cere un anumit numar de competente pentru fiecare unitate de competenta. Cele care sunt stabilite trebuie sa fie evaluate. Doar ca element orientativ, media este de 3 - 5 competente pe o unitate de competenta.
    De retinut:
    Pentru ca unitatea de competenta sa primeasca un credit, toate competentele acesteia trebuie realizate.
    7. Este esentiala coerenta grupului de competente. Trebuie:
    - sa existe o legatura intre fiecare dintre competente si titlul unitatii de competenta;
    - sa se evite repetitiile si suprapunerile intre competente.
    De exemplu, daca titlul unitatii de competenta este "Dezvoltarea carierei profesionale", nu se pot introduce competente legate de redactarea de eseuri, prezentari orale sau gramatica, ortografie si punctuatie.
    8. Se evita folosirea a mai mult de un verb in formularea unei competente.

    Criteriile de performanta
    1. Criteriile de performanta sunt enunturi asociate fiecarei competente si care specifica cu mai multa exactitate rezultatele elevului, prin indicarea unor standarde prin care se poate masura nivelul de dobandire a competentei. (Este necesara citirea descrierii nivelurilor si analizarea modului in care se aplica acestea unitatii de competenta care se elaboreaza.)
    2. Criteriile trebuie sa fie observabile si aplicabile, dar nu trebuie sa descrie metoda sau activitatea de evaluare. Aceasta este descrisa in standard sub titlul "Probe de evaluare".
    3. Criteriile de performanta stabilite pentru diferite niveluri de competenta trebuie sa reflecte o anumita dinamica de proces, din punctul de vedere al gradului de complexitate, al autonomiei elevului si al gradului de realizare adecvat unui anumit nivel (cu alte cuvinte, al nivelului standard de realizare a competentei). In ceea ce priveste autonomia elevului, acest lucru nu implica formulari ale unor criterii de genul: "cu asistenta", "cu indrumare" sau "in mod independent". Prin autonomia elevului se intelege capacitatea acestuia de a interpreta, de a aplica sau de a extrapola cunostinte si abilitati in situatii diferite. Altminteri, indiferent de nivel, elevii au dreptul la sprijin si supervizare.
    4. Limbajul folosit in scrierea criteriilor de performanta trebuie sa fie explicit, lipsit de ambiguitate si obiectiv.
    Se vor evita verbe de genul: "comentati" sau "pronuntati-va asupra" si adverbe calificative ca: "in intregime", "eficace", "cu profesionalism", "competent", "eficient" etc., intrucat lasa loc de interpretare.
    De retinut:
    Criteriile de performanta trebuie sa contina suficiente detalii pentru ca orice utilizator sa inteleaga cu exactitate ce realizari se asteapta din partea elevului, la un anumit nivel. Evaluatorul si orice alta persoana implicata in asigurarea calitatii vor utiliza formularile criteriilor de performanta pentru a determina atingerea de catre un elev a unui rezultat de invatare, pe baza informatiilor primite.
    5. In vederea scrierii criteriilor de performanta se poate proceda in felul urmator: se stabilesc activitatile sau temele de evaluare care se vor utiliza pentru a decide daca elevii au dobandit competentele. In acest mod se va sti ce fel de dovezi se vor solicita din partea elevilor in cadrul evaluarii acelei activitati si se vor putea folosi aceste informatii pentru a scrie criteriile de performanta.

    Precizari privind conditiile de aplicabilitate a criteriilor de performanta
    1. Precizarile privind conditiile de aplicabilitate a criteriilor de performanta sunt enunturi care specifica diversele situatii sau contexte in care urmeaza sa fie aplicate criteriile de performanta. Domeniile pe care acestea le cuprind ar putea include elemente-cheie sub aspectul localizarii fizice si al echipamentelor utilizate.
    De exemplu, acestea pot fi precizate dupa cum urmeaza:
    Localizare fizica: fabrica, birou.
    Echipamente utilizate: telefon; fax; fotocopiator.
    2. Precizarile privind conditiile de aplicabilitate a unei competente trebuie sa se coreleze clar cu criteriile de performanta ale respectivei competente.

    Probele de evaluare
    Probele de evaluare stabilesc dovezile care se cer unei persoane pentru a-si demonstra competenta in atingerea unui rezultat de invatare. De obicei, se concretizeaza in exemple de activitate pe care o desfasoara persoana in cauza si trebuie sa cuprinda nivelul standard descris de criteriile de performanta, conditiile de aplicabilitate a criteriilor de performanta si cerintele privind nivelul necesar de cunostinte (daca este cazul).

    Nivelul
    Toate calificarile vor avea un anumit nivel. Cu cat nivelul este mai inalt, cu atat mai multe eforturi vor fi necesare pentru indeplinirea rezultatului si cu atat mai complexe vor fi acestea.

    Valoarea creditelor
    1. Pentru acele rezultate de invatare prevazute a fi in mod rezonabil si in medie indeplinite de un elev intr-un rastimp teoretic de 60 de ore de invatare (inclusiv activitatea de a invata singur si/sau autoorganizat, precum si cea de evaluare si, posibil, de reevaluare), se acorda un credit.
    2. Valoarea de credit a unei unitati de competenta reprezinta un numar de credite pe care le poate aduna un elev prin promovarea cu succes a unei unitati de competenta. Pot fi in numar de unu sau mai multe, in functie de cantitatea de timp teoretic necesar in medie unui elev pentru a atinge rezultatul invatarii precizat in unitatea de competenta. Practica arata ca unitatile de competenta cu doua sau mai multe credite ridica, in mod invariabil, probleme cadrelor didactice in cursul activitatilor de evaluare. Elevii pot atinge doar unele dintre rezultatele invatarii si, cu toate ca acest lucru ar putea presupune un efort considerabil, nu se pot acorda credite pentru indeplinirea partiala a unei unitati de competenta (de exemplu, nu se poate acorda numai un credit pentru o unitate de competenta de doua credite). Prin urmare, se vor mentine unitatile de competenta la cate un credit cat mai mult posibil.
    3. Valoarea creditului unei unitati de competenta nu se bazeaza pe o limita de timp. Unii elevi pot avea nevoie de mai mult timp decat altii pentru a atinge acelasi rezultat.

    Cum sa adaptam standardul pentru a raspunde la nevoile elevilor cu cerinte educationale speciale?
    La aplicare:
    - Se vor lua in considerare modalitati diferite de aplicare a unitatilor de competenta.
    - Ar putea fi nevoie de extinderea timpului alocat pentru invatare; valoarea creditului unei unitati de competenta nu se bazeaza neaparat pe timp.
    - Tehnicile de predare trebuie sa ia in calcul varietatea de stiluri individuale de invatare.
    - Varietatea tehnicilor de predare ar trebui sa permita consolidarea procesului de invatare.
    - Este nevoie ca elevii sa isi dezvolte atat increderea, cat si competenta.

    Cum se evalueaza unitatile de competenta?
    1. Cadrul didactic/formatorul raspunde de organizarea procesului de invatare pentru fiecare unitate de competenta. Competentele pot fi prezentate elevilor sub forma unui "bloc" de curriculum, prin care unitatea de competenta coincide cu un modul de pregatire, sau sub forma unor arii tematice, clar definite, care pot fi realizate si evaluate in momente prestabilite.
    2. Este esential ca metoda/metodele de evaluare utilizata/utilizate sa permita cadrelor didactice/formatorilor sa inregistreze daca fiecare rezultat al invatarii/competenta a fost atins/atinsa si daca legatura dintre cele doua (evaluare - competenta realizata) este clar indicata in documente.
    3. Relatia dintre metodele de evaluare si unitatile de competenta trebuie sa fie una flexibila si sa ii includa pe toti elevii, ca reflectare a asigurarii sanselor egale la educatie.
    De exemplu:
    - O unitate ar putea fi evaluata pe baza unei singure activitati (de exemplu, realizarea unui obiect) sau a unei serii de metode (de exemplu, sarcini bazate pe lucrari/in clasa, sesiuni de intrebari si raspunsuri si o anumita lucrare de realizat).
    - O metoda de evaluare ar putea contribui la atingerea rezultatului invatarii in mai multe unitati de competenta (de exemplu, un studiu de caz ar putea contribui la achizitionarea unor competente dintr-o serie de domenii).
    Exemplele de mai jos prezinta tipuri de metode de evaluare care se pot avea in vedere:
    - lucrari scrise;
    - joc de rol;
    - intrebari si raspunsuri;
    - prezentari;
    - lucrari practice;
    - observare;
    - examinare formala;
    - discutii;
    - studiu de caz;
    - proiect.

    Cum sa adaptam standardul pentru a raspunde la nevoile elevilor cu cerinte educationale speciale?
    La evaluare:
    Practicile de evaluare trebuie sa tina cont de nevoile speciale ale elevului, la nivel individual. Evaluarea ar trebui sa ofere fiecarui elev sansa de a reusi, deci nu ar trebui sa prezinte dificultati aditionale. De exemplu:
    - daca elevul are dificultati de scriere, se poate aplica o evaluare orala;
    - daca elevul a avut parte de experiente negative in cadrul unor examinari formale, se vor lua in considerare metode de evaluare alternative, pentru a-i incuraja dezvoltarea respectului de sine si a motivatiei.

    Lista de verificare a unitatii de competenta
    O data ce a fost elaborat un proiect de unitate de competenta se verifica daca acesta este in conformitate cu lista de verificare prezentata mai jos.

    1. Titlul
    - Are acesta vreun inteles daca este citit separat?
    - Reprezinta un rezumat al competentelor?
    - Precizeaza scopul general al unitatii de competenta descrise?
    - Ofera un indiciu clar al activitatii de invatare necesare pentru realizarea unitatii de competenta?

    2. Competentele
    - Descriu acestea ce trebuie elevul sa stie, sa inteleaga sau sa fie capabil sa faca pentru a obtine credite?
    - Cuprind acestea un verb de actiune si precizari de continut definite?
    - Sunt acestea exprimate cat mai simplu posibil, intr-un limbaj clar si lipsit de ambiguitate (de exemplu, sunt evitate verbele cu inteles vag sau cu intelesuri diferite)?
    - Se leaga acestea de "nivelul" anterior al precizarilor privind competentele (daca este cazul)?
    - Sunt aplicabile in situatii noi?
    - Prezinta elemente care sa motiveze si sa recompenseze elevul?
    - Sunt lipsite de elemente care le dubleaza pe altele sau care sunt incoerente?
    - Sunt echilibrate intre o caracteristica prea generala sau prea specifica?
    - Reflecta titlul?
    - Justifica "timpul teoretic necesar procesului de invatare", subinteles prin valoarea creditului acordat respectivei unitati de competenta?
    - Luate independent, sunt clare si coerente?

    3. Criteriile de performanta
    - Exista o corespondenta a acestora cu competentele?
    - Definesc cu claritate complexitatea/nivelul standard de realizare ceruta/cerut de competente (de exemplu: aplicabilitatea, domeniul, autonomia si contextul)? Corespund acestea nivelului cerut pentru unitatea de competenta respectiva?
    - Sunt mai specifice decat competentele aferente (de exemplu: contin acestea un verb de actiune, un continut definit si un calificativ)?
    - Sunt observabile si pot fi inregistrate?
    - Sunt exacte?
    - Sunt destul de detaliate pentru a exprima in mod clar nivelul de realizare cerut?
    - Prezinta transparenta pentru potentialii elevi, examinatori si alte persoane interesate?
    - Contin exemple pentru a inlatura ambiguitatea sau interpretarile subiective (de exemplu: scrieti numele si adresa intr-un context restrans: pe plicuri, scrisori sau modele de formular)?

    4. Precizari privind conditiile de aplicabilitate a criteriilor de performanta
    - Se refera explicit si exclusiv la termenii utilizati in criteriile de performanta?
    - Reprezinta specificari clare sub aspectul diverselor circumstante si contexte de aplicare viitoare a criteriilor de performanta?
    - Sunt realizabile in esenta?

    5. Cerinte privind probele de evaluare
    - Exprima acestea in mod clar forma pe care trebuie sa o aiba dovezile de realizare a performantei?
    - Deriva acestea in mod clar din criteriile de performanta?
    - Cer acestea atingerea rezultatelor invatarii doar in limitele precizarilor privind aplicabilitatea criteriilor de performanta?

    6. Nivelul
    - S-a stabilit un nivel adecvat pentru unitatea de competenta respectiva?
    - Corespund toate competentele si toate criteriile de performanta cu nivelul stabilit pentru unitatea de competenta?

    7. Valoarea creditelor
    - S-a fixat un credit adecvat unitatii de competenta respective?
    - S-a fixat in mod realist timpul teoretic necesar atingerii rezultatelor invatarii?

                               Terminologie

    Competentele        - precizari care descriu ceea ce se asteapta de la un
                          elev sa stie, sa inteleaga sau sa faca pentru
                          completarea procesului de invatare.
    Criteriile de       - precizari prin care se poate observa daca un elev a
    performanta           atins sau nu rezultatele invatarii precizate.
    Precizari privind   - precizari care indica circumstantele si contextele
    (conditiile de)       in care urmeaza sa se aplice criteriile de
    aplicabilitate(a)     performanta.
    criteriilor
    de performanta
    Probele de evaluare - precizari care stabilesc forma in care se cere cuiva
                          sa demonstreze atingerea rezultatului invatarii.
    Unitatea de         - un set coerent de competente.
    competenta
    Nivelul             - gradul de complexitate, autonomia elevului si sfera de
                          aplicabilitate a criteriilor de performanta ceruta
                          pentru realizarea unitatii de competenta in baza
                          elementelor descriptive convenite pentru fiecare
                          nivel.
    Valoarea creditelor - numarul de credite pe care un elev il poate obtine in
                          urma realizarii unei unitati de competenta. Acesta se
                          calculeaza pornind de la timpul teoretic necesar
                          procesului de invatare cerut pentru atingerea
                          rezultatelor invatarii.
    Creditul            - se acorda elevilor pentru realizarea unitatilor de
                          competenta, dupa aplicarea procedurilor de evaluare
                          adecvate si pe baza valorii creditelor pentru
                          respectivele unitati de competenta.
    Probe               - continutul realizarii demonstrabile care se evalueaza.

                Exemplu de elaborare a unei unitati de competenta

    Titlul unitatii: REZOLVAREA DE PROBLEME (1)
    Nivelul:                    1
    Valoarea creditului:        1.0
________________________________________________________________________________
    Competente:                 1. Identifica probleme simple
                                2. Alcatuieste si aplica un plan de rezolvare a
                                   unei probleme simple
                                3. Verifica rezultatele obtinute in urma
                                   aplicarii planului de rezolvare a unei
                                   probleme simple

    Titlul unitatii: REZOLVAREA DE PROBLEME (1)
________________________________________________________________________________
    Competenta 1:               Identifica probleme simple
________________________________________________________________________________
    Criterii de performanta:
    a)                          Detectarea unor situatii problematice
    b)                          Descrierea caracteristicilor problemei
    c)                          Formularea problemei in functie de
                                caracteristicile determinate
________________________________________________________________________________
    Conditii de aplicabilitate:
    Situatii problematice:      din documente, din experienta proprie, din
                                experienta grupului de cunoscuti (familie,
                                prieteni, grup de lucru)
    Caracteristici:             grad de dificultate, conditii de timp si de loc,
                                conditii de metoda sau mod de abordare
________________________________________________________________________________
    Probe de evaluare:
    Probe orale (de tip interviu sau discutie libera) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa obtina informatii necesare pentru definirea problemei, sa descrie caracteristicile problemei si sa formuleze problema in functie de caracteristicile determinate, conform criteriilor de performanta a), b) si c) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.
________________________________________________________________________________

    Titlul unitatii: REZOLVAREA DE PROBLEME (1)
________________________________________________________________________________
    Competenta 2:               Alcatuieste si aplica un plan de rezolvare a
                                unei probleme simple
________________________________________________________________________________
    Criterii de performanta:
    a)                          Identificarea unei alternative de rezolvare a
                                problemei
    b)                          Alegerea solutiei optime de rezolvare a
                                problemei
    c)                          Intocmirea planului de rezolvare a problemei
    d)                          Aplicarea planului de rezolvare a problemei in
                                contextul determinat
________________________________________________________________________________
    Conditii de aplicabilitate:
    Alternative: consultare, exersare, observare, testare
    Solutie optima:             proiectarea unui rezultat dezirabil intr-o
                                situatie data (in functie de alternativele de
                                rezolvare)
    Plan de rezolvare:          obiective, metode, resurse, activitati, mijloace
                                si cai de realizare, mod de evaluare
    Context determinat:         ordinea de realizare din plan, timpul de
                                rezolvare, colaborarea cu alti parteneri
________________________________________________________________________________
    Probe de evaluare:
    Probe orale (de tip interviu sau discutie libera) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa identifice o alternativa de rezolvare a problemei si sa aleaga solutia optima de rezolvare, conform criteriilor de performanta a) si b) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.
    Probe scrise (de tip elaborare schematica) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa intocmeasca un plan de rezolvare a problemei, conform criteriului de performanta c) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.
    Probe practice (de tip demonstratie) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa aplice planul de rezolvare a problemei in contextul determinat, conform criteriului de performanta d) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.

    Titlul unitatii: REZOLVAREA DE PROBLEME (1)
________________________________________________________________________________
    Competenta 3:               Verifica rezultatele obtinute in urma aplicarii
                                planului de rezolvare a unei probleme simple
________________________________________________________________________________
    Criterii de performanta:
    a)                          Compararea rezultatului obtinut cu rezultatul
                                planificat
    b)                          Aprecierea rezultatului obtinut in urma
                                compararii
    c)                          Aplicarea rezultatului obtinut in situatii
                                similare
________________________________________________________________________________
    Conditii de aplicabilitate:
    Comparare:                  rezultate identice, asemanatoare sau diferite
    Apreciere:                  acceptare sau respingere, satisfactie sau
                                insatisfactie
    Aplicarea in situatii       preluarea rezultatului apreciat drept identic
    similare:                   sau asemanator in situatii simple, care presupun
                                acelasi tip de rezolvare
________________________________________________________________________________
    Probe de evaluare:
    Probe orale (de tip interviu sau discutie libera) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa compare rezultatul obtinut cu rezultatul planificat si sa il aprecieze, conform criteriilor de performanta a) si b) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.
    Probe practice (de tip exercitiu) prin care elevul demonstreaza ca este capabil sa aplice rezultatul obtinut in situatii similare, conform criteriului de performanta c) si precizarilor din conditiile de aplicabilitate.

    ANEXA 1*)
    la manual

    *) Tabelul din anexa este reprodus in facsimil.

                                 VERBE
folosite in titlurile standardelor de pregatire profesionala din invatamantul profesional si tehnic

    Verbele folosite in titlurile si competentele standardelor invatamantului profesional si tehnic ofera informatii importante celor care folosesc aceste standarde. Intr-o analiza functionala si intr-o harta functionala, verbele pot fi folosite pentru a sugera etape ulterioare de analiza (de exemplu, o formulare de genul "pregatiti si prezentati informatii pentru ..." poate sugera clasificarea in doua formulari: "pregatiti informatii ..." si "prezentati informatii ...").
    Pentru standardele de pregatire profesionala din invatamantul profesional si tehnic, verbele din titlu ofera informatii folositoare despre continutul standardului. Structura titlului trebuie sa ofere indicatii clare despre aria de cuprindere si continutul standardului.
    Din aceste motive este important sa se aleaga cel mai adecvat verb care reflecta cel mai bine competenta descrisa. Verbele definite mai jos nu isi propun sa acopere intregul domeniu. Pot fi folosite si alte verbe cu semnificatii specializate.
    Trebuie sa se aiba in vedere evitarea cuvintelor ambigue sau care au sensuri diferite.

 ______________________________________________________________________________
| 1. a adapta           | a modifica sau a schimba                             |
|_______________________|______________________________________________________|
| 2. a ajusta           | a pune in pozitia corecta (se aplica de obicei pentru|
|                       | a potrivi o piesa la un ansamblu)                    |
|_______________________|______________________________________________________|
| 3. a sfatui           | a recomanda sau a sugera                             |
|_______________________|______________________________________________________|
| 4. a apara            | a interveni in ajutorul cuiva, a pleda pentru cauza  |
|                       | cuiva                                                |
|_______________________|______________________________________________________|
| 5. a consimti         | a impartasi aceeasi parere                           |
|_______________________|______________________________________________________|
| 6. a aloca            | a prevedea o parte dintr-un intreg cu un anumit scop |
|_______________________|______________________________________________________|
| 7. a analiza          | a cerceta examinand fiecare element in parte         |
|_______________________|______________________________________________________|
| 8. a aplica           | a pune in practica                                   |
|_______________________|______________________________________________________|
| 9. a asambla          | a imbina partile componente ale unui mecanism, sistem|
|                       | etc.                                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|10. a evalua           | a aprecia, a determina valoarea (de obicei,          |
|                       | a informatiilor sau faptelor)                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|11. a asista           | a oferi ajutor, a fi de ajutor                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|12. a revizui          | a revedea, a examina si a verifica (termen si pentru |
|                       | contabilitate)                                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|13. a consilia         | a instrui sau a oferi informatii                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|14. a calcula          | a socoti sau a numara matematic                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|15. a calibra          | a prelucra mecanic (de obicei, o piesa, un           |
|                       | semifabricat) spre a obtine forma si dimensiunile    |
|                       | prescrise                                            |
|_______________________|______________________________________________________|
|16. a se ingriji (de)  | a avea grija de, a se interesa de, a se preocupa de  |
|_______________________|______________________________________________________|
|17. a certifica        | a dovedi sau a confirma                              |
|_______________________|______________________________________________________|
|18. a crea             | a infiinta sau a concepe                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|19. a conduce          | a dirija desfasurarea unei intalniri                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|20. a proba            | a controla pentru a constata daca se respecta anumite|
|                       | date                                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|21. a indruma          | a instrui sau a medita (de obicei, cineva pe         |
|                       | altcineva)                                           |
|_______________________|______________________________________________________|
|22. a colationa        | a confrunta si a pune in ordine                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|23. a colecta          | a strange, a aduna (de obicei, informatii)           |
|_______________________|______________________________________________________|
|24. a autoriza         | a numi si a imputernici pe cineva sa faca ceva;      |
|                       | a pregati si a pune in functiune (un echipament)     |
|_______________________|______________________________________________________|
|25. a compara          | a examina pentru a stabili asemanarile si deosebirile|
|_______________________|______________________________________________________|
|26. a compila          | a aduna materiale scrise                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|27. a conchide         | a trage o concluzie, a pune la punct                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|28. a confirma         | a recunoaste, a intari cele enuntate                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|29. a constitui        | a alcatui, a stabili                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|30. a contacta         | a intra in legatura cu                               |
|_______________________|______________________________________________________|
|31. a contribui        | a participa, a lua parte la                          |
|_______________________|______________________________________________________|
|32. a controla         | a avea controlul asupra, a fi stapan pe;             |
|                       | a dirija un proces sau o activitate                  |
|_______________________|______________________________________________________|
|33. a convoca          | a chema, a face sa vina (alte persoane - de obicei,  |
|                       | la o intalnire)                                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|34. a coordona         | a indruma in sens unitar in vederea atingerii        |
|                       | aceluiasi scop                                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|35. a cultiva          | a lucra pamantul spre a-l face sa dea roade          |
|_______________________|______________________________________________________|
|36. a decide           | a determina, a solutiona                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|37. a apara            | a pazi, a proteja sau a mentine impotriva unui atac  |
|_______________________|______________________________________________________|
|38. a defini           | a stabili limitele sau marginile                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|39. a desfasura        | a infaptui o actiune, a pozitiona cu un scop         |
|_______________________|______________________________________________________|
|40. a proiecta         | a elabora un plan, a reprezenta grafic un obiect (o  |
|                       | cladire, un articol vestimentar etc.)                |
|_______________________|______________________________________________________|
|41. a determina        | a stabili limitele, a identifica, a solutiona (cu    |
|                       | aplicare la contracte)                               |
|_______________________|______________________________________________________|
|42. a se dezvolta      | a trece prin diferite faze progresive                |
|_______________________|______________________________________________________|
|43. a schita           | a concepe (un text sau un grafic) intr-o forma       |
|                       | preliminara                                          |
|_______________________|______________________________________________________|
|44. a redacta          | a formula, a intocmi, a da forma (termen asociat     |
|                       | adesea cu contracte)                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|45. a imputernici      | a da sau a imparti puterea cu, a autoriza            |
|_______________________|______________________________________________________|
|46. a facilita         | a oferi mijloace, informatii sau ocazii pentru       |
|                       | indeplinirea unei actiuni                            |
|_______________________|______________________________________________________|
|47. a incuraja         | a ajuta, a inspira incredere                         |
|_______________________|______________________________________________________|
|48. a stimula          | a incuraja cooperarea                                |
|_______________________|______________________________________________________|
|49. a stabili          | a determina sau a statornici, a confirma             |
|_______________________|______________________________________________________|
|50. a estima           | a evalua cu aproximatie pe baza unor date incomplete |
|_______________________|______________________________________________________|
|51. a evalua           | a determina valoarea                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|52. a finaliza         | a duce, a face ceva pana la sfarsit, a termina       |
|_______________________|______________________________________________________|
|53. a formula          | a da o forma exacta, a exprima intr-o forma exacta   |
|_______________________|______________________________________________________|
|54. a identifica       | a descoperi, a stabili identitatea                   |
|_______________________|______________________________________________________|
|55. a implementa       | a pune in practica, a integra                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|56. a imbunatati       | a face ca ceva sa devina mai bun                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|57. a initia           | a incepe, a da startul                               |
|_______________________|______________________________________________________|
|58. a informa          | a face cunoscut, a instiinta                         |
|_______________________|______________________________________________________|
|59. a inspecta         | a examina                                            |
|_______________________|______________________________________________________|
|60. a instrui          | a pregati, a oferi meditatii, a invata pe cineva     |
|_______________________|______________________________________________________|
|61. a integra          | a include partile intr-un intreg                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|62. a interpreta       | a explica intelesul (de obicei, al unui text), a     |
|                       | exprima cu alte cuvinte                              |
|_______________________|______________________________________________________|
|63. a investiga        | a cerceta sau examina sistematic                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|64. a emite            | a pune in circulatie (de obicei, documente), a da    |
|                       | spre folosinta                                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|65. a justifica        | a arata sau a demonstra ca ceva este corect          |
|_______________________|______________________________________________________|
|66. a conduce          | a indruma, a supraveghea                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|67. a mentine          | a pastra sau a intretine in aceeasi stare            |
|_______________________|______________________________________________________|
|68. a potrivi          | a face sa aiba insusiri comune                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|69. a modifica         | a schimba forma sau cantitatea                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|70. a monitoriza       | a urmari evolutia unui proces                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|71. a negocia          | a trata cu cineva incheierea unei conventii          |
|_______________________|______________________________________________________|
|72. a obtine           | a dobandi, a primi, a reusi sa ia                    |
|_______________________|______________________________________________________|
|73. a optimiza         | a se ajunge la echilibrul optim intre doua sau mai   |
|                       | multe parti concurente                               |
|_______________________|______________________________________________________|
|74. a organiza         | a stabili prin planificare si coordonare             |
|_______________________|______________________________________________________|
|75. a intemeia         | a infiinta, a face sa existe                         |
|_______________________|______________________________________________________|
|76. a participa        | a lua parte, a contribui                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|77. a planifica        | a programa, a intocmi un plan pe baza caruia se      |
|                       | indeplineste un obiectiv                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|78. a pregati          | a face ca ceva sa fie gata, a pune la punct          |
|_______________________|______________________________________________________|
|79. a prezenta         | a face cunoscut oficial                              |
|_______________________|______________________________________________________|
|80. a clasifica        | a ordona in functie de prioritate sau de importanta  |
|_______________________|______________________________________________________|
|81. a procesa          | a prelucra printr-o serie de operatii si schimbari   |
|_______________________|______________________________________________________|
|82. a procura          | a obtine (bunuri si servicii)                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|83. a produce          | a face sa existe                                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|84. a programa         | a organiza o activitate potrivit unui plan           |
|_______________________|______________________________________________________|
|85. a promova          | a sprijini, a face cunoscut                          |
|_______________________|______________________________________________________|
|86. a propune          | a supune discutiei si aprobarii                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|87. a proteja          | a apara de actiuni daunatoare                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|88. a reactiona        | a transmite informatia inapoi la sursa pentru control|
|                       | sau modificare                                       |
|_______________________|______________________________________________________|
|89. a oferi informatii | a comunica fapte si pareri                           |
|_______________________|______________________________________________________|
|90. a recomanda        | a propune ca favorabil aprobarii                     |
|_______________________|______________________________________________________|
|91. a consemna         | a mentiona anumite fapte (de obicei, in forma scrisa)|
|_______________________|______________________________________________________|
|92. a recruta          | a angaja pe cineva pe baza unei alegeri              |
|_______________________|______________________________________________________|
|93. a regla            | a aranja pe baza unei reguli                         |
|_______________________|______________________________________________________|
|94. a repara           | a repune in stare optima/de functionare              |
|_______________________|______________________________________________________|
|95. a raporta          | a pregati si a aduce, de obicei, oficial la          |
|                       | cunostinta cuiva o relatare                          |
|_______________________|______________________________________________________|
|96. a reprezenta       | a actiona in numele cuiva                            |
|_______________________|______________________________________________________|
|97. a cerceta          | a examina cu atentie                                 |
|_______________________|______________________________________________________|
|98. a raspunde         | a replica, a da un raspuns                           |
|_______________________|______________________________________________________|
|99. a revedea          | a privi retrospectiv, analizand critic               |
|_______________________|______________________________________________________|
|100. a corecta         | a verifica si a inlatura greselile pentru a obtine o |
|                       | varianta imbunatatita                                |
|_______________________|______________________________________________________|
|101. a organiza        | a planifica, a programa, a proiecta                  |
|_______________________|______________________________________________________|
|102. a asigura         | a face ca bunurile si serviciile sa fie garantate    |
|_______________________|______________________________________________________|
|103. a selecta         | a alege una sau mai multe fiinte sau obiecte,        |
|                       | dintr-o multime                                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|104. a intretine       | a efectua sarcini si servicii                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|105. a fixa            | a recomanda sau a atribui                            |
|_______________________|______________________________________________________|
|106. a amenaja         | a pregati in vederea utilizarii                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|107. a specifica       | a indica ceva in mod precis                          |
|_______________________|______________________________________________________|
|108. a depozita        | a pune la loc sigur pentru folosire ulterioara       |
|_______________________|______________________________________________________|
|109. a rezuma          | a reda intr-o varianta pe scurt                      |
|_______________________|______________________________________________________|
|110. a furniza         | a oferi (bunuri sau servicii)                        |
|_______________________|______________________________________________________|
|111. a sprijini        | a promova un anumit interes, a oferi resursele       |
|                       | necesare                                             |
|_______________________|______________________________________________________|
|112. a sustine         | a sprijini, a intretine sau a promova                |
|_______________________|______________________________________________________|
|113. a sintetiza       | a face un intreg din parti                           |
|_______________________|______________________________________________________|
|114. a invata          | a face ca procesul de invatare sa aiba loc           |
|_______________________|______________________________________________________|
|115. a testa           | a determina daca ceva este adecvat scopului propus   |
|_______________________|______________________________________________________|
|116. a forma           | a instrui si a pregati prin procesul educatiei       |
|_______________________|______________________________________________________|
|117. a valida          | a ratifica, a confirma                               |
|_______________________|______________________________________________________|
|118. a verifica        | a afirma sau a dovedi ca este adevarat               |
|_______________________|______________________________________________________|
|119. a intampina       | a primi pe cineva cu bunatate sau placere, a ura     |
|                       | bun venit                                            |
|_______________________|______________________________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3974/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3974 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 3974/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu