ORDIN Nr. 369
din 22 aprilie 2010
pentru aprobarea Normelor
metodologice privind introducerea pe piata a alimentelor la care s-au adaugat
vitamine, minerale si alte substante
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 531 din 29 iulie 2010
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate
publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 3.711 din 19 aprilie 2010 din
cadrul Ministerului Sănătăţii,
având în vedere prevederile art. 20 din Ordonanţa de
urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei
şi comercializării alimentelor, republicată, şi prevederile art. 2 şi 24 din
Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
republicată,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului
nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu
completările ulterioare, al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr.
1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea
acesteia, cu modificările ulterioare, şi al art. 5 alin. (5) din Hotărârea
Guvernului nr. 284/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările ulterioare,
ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi preşedintele
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind
introducerea pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi
alte substanţe, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul
ordin.
Art. 2. - Direcţia de sănătate publică şi control în
sănătate publică din Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică
judeţene şi a municipiului Bucureşti, Institutul Naţional de Sănătate Publică,
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin comisariatele
regionale pentru protecţia consumatorilor/comisariatele judeţene pentru
protecţia consumatorilor, respectiv prin Comisariatul pentru Protecţia
Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, precum şi Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti şi punctele de inspecţie la frontieră, vor duce la îndeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul sănătăţii,
Cseke Attila
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Constantin Cerbulescu
ANEXA
NORME METODOLOGICE
privind introducerea pe piaţă a alimentelor la care
s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe
Art. 1. - (1) Adăugarea de vitamine, minerale şi alte
substanţe în alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006
al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind
adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în
produsele alimentare.
(2) Ministerul Sănătăţii este autoritatea naţională
competentă pentru implementarea prevederilor Regulamentului (CE) nr.
1.925/2006.
Art. 2. - (1) In conformitate cu prevederile art. 15
din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006, producătorul sau persoana care vrea să
introducă pe piaţă alimente la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte
substanţe:
a) va notifica respectiva introducere pe piaţă la
Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin transmiterea on-line a modelului
de etichetă utilizat pentru produsul respectiv;
b) va notifica retragerea produsului de pe piaţă la
Institutul Naţional de Sănătate Publică.
(2) Personalul de specialitate desemnat prin decizie de
către conducătorul instituţiei prevăzute la alin. (1) are următoarele
atribuţii:
a) primeşte notificările privind introducerea pe piaţă
a alimentelor care intră sub incidenţa Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, în
vederea analizării conformităţii cu cerinţele acestui regulament;
b) publică lunar pe site-ul oficial al Ministerului
Sănătăţii lista notificărilor primite;
c) în cazul neconformităţii cu cerinţele Regulamentului
(CE) nr. 1.925/2006, informează producătorul sau persoana care vrea să
introducă pe piaţă alimente la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte
substanţe, în termen de 30 de zile de la primirea notificării.
(3) In termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a
ordinului, producătorul sau persoana care a introdus pe piaţă alimente la care
s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe va notifica respectiva
introducere pe piaţă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin depunerea
unui model de etichetă utilizat pentru produsul respectiv.
Art. 3. - Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor iau măsurile necesare
pentru monitorizarea alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi
alte substanţe şi pentru furnizarea, până la data de 1 iulie 2012, către
Comisia Europeană a informaţiilor privind evoluţia pieţei de produse alimentare
la care au fost adăugate vitamine şi minerale, consumul acestora, aportul de
nutrienţi pentru populaţie şi modificarea obiceiurilor alimentare, precum şi
adăugarea altor substanţe şi, de asemenea, eventuale propuneri de modificare a
Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006.
Art. 4. - Ministerul Sănătăţii are următoarele
atribuţii:
a) în cazul în care nu există prevederi la nivel
comunitar, notifică Comisiei Europene şi celorlalte state membre adoptarea unor
noi reglementări naţionale cu privire la adaosul obligatoriu de vitamine şi
minerale la anumite categorii de alimente sau interzicerea ori restricţionarea
utilizării altor substanţe pentru producerea anumitor alimente, precum şi
măsurile urmărite, oferind justificarea lor;
b) în cazul în care există motive serioase de a
considera că un anumit produs dăunează sănătăţii umane, cu toate că acesta
corespunde prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, poate suspenda sau
restricţiona provizoriu aplicarea respectivelor prevederi pe teritoriul
României şi informează celelalte state membre şi Comisia Europeană privind
produsul respectiv, justificând decizia;
c) transmite către Comisia Europeană, până la data de 1
iulie 2012, informaţiile prevăzute la art. 3;
d) avizează publicitatea alimentelor la care s-au
adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe.
Art. 5. - Controlul respectării prevederilor
Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 se face de către:
a) specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor, pentru controlul respectării prevederilor privind
etichetarea alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte
substanţe la comercializare;
b) specialiştii împuterniciţi din cadrul Ministerului
Sănătăţii:
1. pentru controlul respectării prevederilor
referitoare la tipurile de vitamine şi minerale care se pot adăuga în produsele
alimentare;
2. pentru suspendarea şi restricţionarea temporară a
introducerii pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi
alte substanţe, în cazul în care se consideră că acestea dăunează sănătăţii
umane, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006;
c) specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor:
1. pentru controlul alimentelor la care s-au adăugat
vitamine, minerale şi alte substanţe care fac obiectul activităţii de import-export
şi/sau de comerţ intracomunitar;
2. pentru controlul respectării prevederilor privind
alimentele, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European
şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor
generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene
pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul
siguranţei produselor alimentare.