Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 329 din 25 iulie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 613 din 20 august 2002


SmartCity3


    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    vazand Referatul de aprobare nr. 157.695 din 17 iulie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

             p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                               Petre Daea,
                            secretar de stat

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare veterinare privind producerea si comercializarea produselor din pescuit destinate consumului uman.

    CAP. 2
    Definitii si conditii pentru comercializarea produselor din pescuit

    Art. 2
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se intelege:
    a) produse din pescuit - toate animalele marine sau de apa dulce ori parti ale acestora, inclusiv icrele lor, excluzand mamiferele acvatice, broastele sau alte animale acvatice prevazute de alte reglementari oficiale;
    b) produse de acvacultura - toate produsele din pescuit nascute si crescute in conditii controlate pana la comercializarea lor pe piata ca aliment.
    Pestele marin sau de apa dulce si crustaceele prinse in mediul lor natural la varsta tanara si de dimensiuni mici, care trebuie pastrate pana la atingerea dimensiunilor permise pentru comercializare, destinate consumului uman, sunt considerate produse de acvacultura.
    Pestele si crustaceele care au marimea pentru comercializare, prinse in mediul lor natural, dar care sunt mentinute in viata fara scopul de a li se mari dimensiunea si greutatea si numai pentru a fi vandute la o data ulterioara nu sunt considerate produse de acvacultura;
    c) refrigerare - procedeul de racire a produselor din pescuit, care consta in scaderea temperaturii la o temperatura apropiata de cea la care se topeste gheata (0 grade C - + 2 grade C);
    d) produse proaspete - toate produsele din pescuit, intregi sau preparate, conditionate cu gheata, inclusiv produsele ambalate in vid sau in atmosfera modificata, care nu au fost supuse nici unui tratament care sa asigure pastrarea si conservarea, altul decat refrigerarea;
    e) produse preparate - toate produsele din pescuit supuse unor operatiuni care au afectat integritatea anatomica, cum ar fi: desolzirea, decapitarea, eviscerarea, depielarea, portionarea, filetarea etc.;
    f) produse transformate sau industrializate (prelucrate) - toate produsele din pescuit care au fost supuse unui proces fizic sau chimic, ca de exemplu: fierberea, prajirea, afumarea, sararea, deshidratarea, blansarea (aburirea), marinarea etc., precum si produsele refrigerate sau congelate, asociate sau nu cu alte ingrediente alimentare (sosuri, ulei, otet, diverse condimente) ori cu o combinatie a acestora;
    g) conserve - produsele din pescuit ambalate in cutii inchise ermetic care au fost supuse unui tratament termic de durata care sa distruga si sa inactiveze microorganismele, indiferent de temperatura la care produsele sunt depozitate (antrepozitate);
    h) produse congelate - produsele din pescuit care au fost supuse unui proces de inghetare pentru a atinge in interior si a mentine pe toata durata pastrarii temperatura de -18 grade C;
    i) ambalarea - operatiunea destinata realizarii protectiei produselor din pescuit prin folosirea unui invelis, recipient sau a oricarui material adecvat;
    j) lot - cantitatea de produse din pescuit obtinuta in conditii identice;
    k) lot de expediere (transport) - cantitatea de produse din pescuit destinata unuia sau mai multor cumparatori din tara de destinatie si transportata intr-un singur mijloc de transport;
    l) mijloc de transport - vehicule auto, feroviare, aeriene, navale sau containere folosite pentru transportul produselor din pescuit pe cale terestra, maritima, aeriana;
    m) autoritatea competenta - autoritatea centrala a statului competenta pentru a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate careia i-a fost delegata o astfel de competenta;
    n) intreprindere - orice cladire si anexele acesteia in care produsele din pescuit sunt preparate, prelucrate, refrigerate, congelate, ambalate sau depozitate.
    Pietele de licitatie si de vanzare angro in care au loc numai expunerea si vanzarea angro nu sunt considerate intreprinderi;
    o) comercializarea (punerea pe piata) - prezentarea si expunerea in scop de vanzare, livrare sau orice alta forma de comercializare, excluzand comertul cu amanuntul si transferurile directe pe piata locala, a unor cantitati de produse din pescuit de la pescari la detailisti sau consumatori, care trebuie sa se supuna controlului sanitar veterinar conform normelor sanitare veterinare de inspectie si control al comertului cu amanuntul;
    p) import - introducerea pe teritoriul Romaniei a produselor din pescuit provenite din tari terte;
    r) apa curata de mare - apa de mare sau apa sarata, libera de contaminare microbiologica si de alte substante daunatoare si/sau plancton marin toxic in cantitati care sa poata afecta calitatea produselor din pescuit si care este utilizata in conditiile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara;
    s) vase de pescuit-fabrica (nave-uzina, pescadoare) - vasele pe care produsele din pescuit sunt supuse uneia sau mai multora dintre urmatoarele operatiuni: taiere, jupuire, filetare, desolzire, dezosare, tocare, congelare sau prelucrare, urmate de ambalare.
    Nu sunt considerate pescadoare (vase de pescuit-fabrica):
    (i) vasele de pescuit in care sunt pregatite sau industrializate la bord molustele si crevetii;
    (ii) vasele de pescuit la bordul carora are loc numai congelarea.
    Art. 3
    (1) Comercializarea produselor din pescuit crescute si capturate din mediul natural trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa fie capturate si eventual manipulate pentru sangerare, decapitare, eviscerare, inclusiv indepartarea aripioarelor, refrigerare sau congelare la bordul vaselor, in conformitate cu regulile de igiena stabilite de autoritatea competenta;
    b) sa fie manipulate in vase de pescuit-fabrica autorizate conform prevederilor art. 7 si in concordanta cu cerintele cap. I din anexa la prezenta norma sanitara veterinara;
    c) gatirea crevetilor si molustelor la bord trebuie sa respecte prevederile cap. III pct. I.5 si cap. IV pct. IV.7 din anexa la prezenta norma sanitara veterinara. Vasele de pescuit trebuie sa fie inregistrate de catre autoritatea competenta;
    d) in timpul debarcarii si dupa debarcare produsele din pescuit sa fie manipulate in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare;
    e) sa fie manipulate si, cand este cazul, ambalate, preparate, transformate, congelate, decongelate sau antrepozitate in conditii igienice, in unitati autorizate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenta poate, prin derogare, sa autorizeze transbordarea pe chei a produselor din pescuit proaspete, in containere destinate a fi expediate imediat intr-o intreprindere, hala sau piata angro autorizata, pentru a fi controlate;
    f) sa fie supuse unui control sanitar veterinar privind sanatatea sanitara, in conformitate cu prevederile cap. V din anexa la prezenta norma sanitara veterinara;
    g) sa fie ambalate conform prevederilor cap. VI din anexa la prezenta norma sanitara veterinara;
    h) sa fie supuse unei identificari conform prevederilor cap. VII din anexa la prezenta norma sanitara veterinara;
    i) sa fie depozitate si transportate in conditii de igiena care raspund prevederilor cap. VIII din anexa la prezenta norma sanitara veterinara.
    (2) Atunci cand din punct de vedere tehnic si comercial este posibila eviscerarea, aceasta trebuie sa se efectueze cat mai repede dupa capturare sau debarcare.
    (3) Comercializarea produselor de acvacultura este supusa urmatoarelor conditii:
    a) portionarea (taierea) sa fie efectuata in conditii igienice; produsele nu trebuie sa fie contaminate cu namol, pamant sau fecale; daca acestea nu pot fi prelucrate imediat dupa abataj, se pastreaza in mod obligatoriu in stare refrigerata;
    b) produsele sa satisfaca prevederile stabilite la alin. (1) lit. e) - i).
    (4) a) Comercializarea molustelor bivalve vii trebuie sa se supuna conditiilor stabilite de Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii.
    b) Cand sunt prelucrate, molustele bivalve vii trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) - i).
    Art. 4
    Produsele din pescuit destinate comercializarii in stare vie se mentin obligatoriu in mod constant in cele mai bune conditii de viata (vii).
    Art. 5
    (1) Este interzisa comercializarea urmatoarelor produse din pescuit:
    a) pesti otravitori din familiile: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae, Canthigasteridae;
    b) produse din pescuit care contin biotoxine cum ar fi Ciguatoxina sau toxine paralizante ("muscle paralysing").
    (2) Conditiile detaliate pentru speciile mentionate, precum si metodele de analiza se stabilesc in concordanta cu procedura nationala.
    Art. 6
    (1) Autoritatea competenta supravegheaza ca responsabilii intreprinderilor (unitatilor) sa ia toate masurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, in toate stadiile de prelucrare a produselor din pescuit. In acest scop responsabilii intreprinderilor sunt obligati sa efectueze autocontroale bazate pe urmatoarele principii:
    a) identificarea punctelor critice din unitatile lor, in functie de procedeele de fabricatie folosite;
    b) stabilirea si aplicarea metodelor de supraveghere si control al punctelor critice;
    c) prelevarea de probe pentru analize intr-un laborator autorizat de autoritatea competenta, dupa ce au fost controlate operatiunile de curatare si dezinfectie si dupa verificarea respectarii standardelor stabilite de prezenta norma sanitara veterinara;
    d) pastrarea unor evidente scrise indelebile (care nu se pot sterge) ale punctelor precedente, in vederea prezentarii lor autoritatii competente. Rezultatul controalelor si al testelor se va pastra timp de cel putin 2 ani.
    (2) Daca rezultatul autocontroalelor sau informatiile de care dispun responsabilii mentionati in alin. (1) releva prezenta unui risc sanitar sau permit suspectarea existentei acestuia, se aplica masurile necesare sub control veterinar oficial.
    (3) Conditiile prevazute la alin. (2) se stabilesc in concordanta cu procedura nationala.
    Art. 7
    (1) Autoritatea competenta autorizeaza intreprinderile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare dupa ce s-a asigurat ca acestea indeplinesc prevederile cu privire la natura activitatilor pe care le desfasoara. Daca o intreprindere decide sa desfasoare alte activitati decat cele pentru care a primit aprobarea, aceasta trebuie sa obtina o noua autorizare. Pietele si halele se inregistreaza, dar nu poarta numar de autorizare veterinara, nefiind considerate intreprinderi. Aceasta se face dupa verificare si asigurarea ca indeplinesc conditiile prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Pentru ca produsele care provin de la pescadoare si intreprinderi, piete de licitatie si vanzare angro sa intruneasca standardele de igiena prevazute de prezenta norma sanitara veterinara, autoritatea competenta poate, pentru conditiile referitoare la echipamente si structuri stabile prevazute la cap. I - IV din anexa la prezenta norma sanitara veterinara, sa le acorde acestora o perioada pentru a efectua amenajarile si dotarile necesare in vederea indeplinirii conditiilor de aprobare prevazute la cap. IX din anexa la prezenta norma sanitara veterinara. Aceste derogari se acorda numai pescadoarelor, unitatilor, pietelor de licitatie si vanzare angro care functioneaza la data intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare si care au depus o cerere de derogare justificata la autoritatea competenta, insotita de un plan de amenajare si de specificarea perioadei in care se va asigura standardul de igiena. Cand se solicita asistenta financiara se accepta numai solicitarile cu privire la proiectele care respecta conditiile prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.
    (3) Intreprinderile cu activitate de export se autorizeaza de catre autoritatea veterinara centrala care intocmeste lista acestora si o notifica Comisiei Uniunii Europene. Aceste intreprinderi poarta un numar oficial de autorizare veterinara.
    (4) Inspectia si controlul intreprinderilor autorizate se efectueaza regulat de catre autoritatea competenta, care trebuie sa aiba acces liber in toate sectoarele intreprinderii pentru a se asigura ca se respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Daca aceste inspectii si controale releva nerespectari ale prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea competenta dispune masurile necesare care pot conduce la inchiderea unitatii pana la indeplinirea conditiilor sanitare veterinare.
    (5) Prevederile alin. (1), (3) si (4) se aplica si pescadoarelor.
    (6) Prevederile alin. (3) si (4) se aplica si pietelor de licitatie si vanzare angro.
    Art. 8
    (1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare autoritatea competenta efectueaza inspectii si controale in intreprinderi prin reprezentantii sai. Expertii Comisiei Uniunii Europene pot sa efectueze in cooperare cu autoritatile competente din Romania controale pentru a se asigura de aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si de respectarea de catre unitati a conditiilor prevazute de aceasta. Autoritatea competenta de pe teritoriul in care se efectueaza inspectiile si controalele asigura conditiile si sprijinul necesar expertilor pentru indeplinirea misiunii lor. Rezultatul controlului va fi facut cunoscut autoritatii competente.
    (2) Programele pentru implementarea alin. (1) trebuie sa fie adoptate in concordanta cu procedura nationala.

    CAP. 3
    Importul produselor din pescuit

    Art. 9
    Dispozitiile aplicabile importului produselor din pescuit vor fi cel putin echivalente cu cele referitoare la productia si comercializarea produselor din productia interna. Produsele din pescuit prinse in mediul lor natural de un pescador care arboreaza drapelul unei tari terte se supun controlului stabilit de norma sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor sanitare veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terte.
    Art. 10
    (1) Conditiile specifice pentru importul produselor din pescuit se stabilesc de catre autoritatea competenta pentru fiecare tara terta sau grup de tari terte conform prevederilor legale nationale, in functie de situatia sanitara veterinara a acestora.
    (2) Pentru a permite stabilirea conditiilor de import si pentru verificarea conditiilor de producere, depozitare si expeditie a produselor din pescuit ca fiind cel putin echivalente cu cele din productia interna, se efectueaza controale la fata locului de catre expertii autoritatii competente. Controalele se efectueaza pe cheltuiala autoritatii competente. Periodicitatea si modalitatile de efectuare a controalelor se stabilesc de catre autoritatea competenta.
    (3) Pentru stabilirea conditiilor de import al produselor din pescuit se tine seama in special de:
    a) legislatia tarii terte exportatoare;
    b) organizarea autoritatii competente a tarii exportatoare si a serviciilor proprii de inspectie, competentele acestor servicii, procedurile de inspectie si de supraveghere pe care le aplica, precum si de posibilitatile pe care le are acest serviciu de a verifica eficient aplicarea legislatiei proprii in vigoare;
    c) conditiile sanitare de producere, depozitare si transport aplicate produselor din pescuit destinate exportului;
    d) garantiile pe care le poate oferi tara exportatoare in ceea ce priveste respectarea conditiilor prevazute in prezenta norma sanitara veterinara si informarea periodica asupra situatiei epidemiologice a tarii.
    (4) Conditiile de import mentionate la alin. (1) trebuie sa includa:
    a) modelul certificatului de sanatate care trebuie sa insoteasca loturile expediate;
    b) stabilirea marcii de sanatate si a modului de aplicare la produsele din pescuit, in special includerea numarului de autorizare al unitatii de origine, cu exceptia produselor din pescuit congelate, debarcate imediat pentru conservare si avand certificatul prevazut la lit. a);
    c) stabilirea listei unitatilor autorizate si, daca este cazul, a vaselor de pescuit-fabrica, a halelor de licitatie si a pietelor de vanzare angro inregistrate si aprobate. Pentru stabilirea conditiilor de import autoritatea competenta a tarii exportatoare trebuie sa trimita lista unitatilor propuse. Nici o unitate nu poate figura pe lista decat daca a fost autorizata de autoritatea competenta a tarii exportatoare. Agrearea intreprinderilor propuse este conditionata de:
    (i) aplicarea unor exigente echivalente cu cele prevazute in prezenta norma sanitara veterinara;
    (ii) supravegherea unitatilor de catre un serviciu oficial de control al tarii terte exportatoare.
    (5) Conditiile mentionate la alin. (4) lit. a) si b) pot fi modificate de autoritatea competenta in concordanta cu procedura nationala. Lista mentionata la alin. (4) lit. c) poate fi amendata de autoritatea competenta in concordanta cu legislatia comunitara specifica transpusa in legislatia veterinara nationala referitoare la procedura ce trebuie urmata pentru amendarea si completarea listelor intreprinderilor din tarile terte, aprobate pentru importul de carne proaspata din Uniunea Europeana.
    (6) Poate fi autorizat importul direct dintr-o intreprindere sau pescador dintr-o tara terta atunci cand nu se pot furniza garantiile prevazute la alin. (3), cu conditia ca intreprinderea sau pescadorul sa fi primit autorizare speciala in urma unei inspectii efectuate in concordanta cu prevederile alin. (2). Decizia de autorizare va stabili conditiile de import specifice pe care trebuie sa le indeplineasca produsele care provin din aceste intreprinderi sau pescadoare.
    (7) Pana la stabilirea conditiilor de import mentionate la alin. (1) autoritatea competenta se va asigura ca cerintele impuse importului de produse din pescuit din tari terte sunt echivalente cu cele care reglementeaza producerea si punerea pe piata a produselor indigene.
    Art. 11
    Regulile si principiile stabilite prin norma sanitara veterinara care stabileste principiile ce reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produse de origine animala importate din tari terte trebuie sa fie aplicate in special cu privire la organizarea si urmarirea inspectiilor ce urmeaza sa fie efectuate de catre experti desemnati de autoritatea competenta.

    CAP. 4
    Prevederi finale

    Art. 12
    Anexa la prezenta norma sanitara veterinara poate fi amendata de autoritatea competenta in concordanta cu procedura nationala.
    Art. 13
    (1) Autoritatea competenta poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare necesare conformarii prezentei norme sanitare veterinare pentru a asigura implementarea si conformitatea cu prevederile acesteia. Autoritatea competenta va informa Comisia Europeana despre aceasta.
    (2) Autoritatea competenta va lua masurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (3) Autoritatea competenta poate modifica, completa sau abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
    (4) Atunci cand autoritatea competenta adopta cele mentionate la alineatele precedente va face referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara sau acestea vor fi insotite de o asemenea referire cu ocazia publicarii oficiale.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

    CAP. 1
    Conditii privind autorizarea vaselor de pescuit-fabrica (pescadoarelor)

    I.1. Vasele de pescuit-fabrica trebuie sa dispuna cel putin de:
    a) o zona de receptie construita si amenajata in separeuri dimensionate astfel incat sa permita primirea fiecarei capturi in ordinea recoltarii.
    Zona de receptie, partile ei demontabile si containerele trebuie sa fie usor de igienizat. Aceasta trebuie sa asigure protectia impotriva soarelui, intemperiilor si a oricarui alt mod de contaminare a produselor;
    b) un sistem de transport al produselor din pescuit din zona de receptie la zona de lucru, cu respectarea regulilor de igiena. In timpul transportului si depozitarii produselor din pescuit trebuie sa se evite lovirea sau ranirea acestora;
    c) locuri de munca suficient de spatioase pentru a permite prepararea si transformarea produselor din pescuit, cu respectarea regulilor de igiena, astfel incat sa se evite o posibila contaminare;
    d) locuri de depozitare a produselor finite suficient dimensionate si construite astfel incat sa fie usor de igienizat. Daca la bord functioneaza o unitate de prelucrare a deseurilor, este necesar sa se amenajeze o cala separata destinata depozitarii acestor produse;
    e) un spatiu de depozitare a materialelor de ambalare special amenajat si separat de locurile de preparare si transformare a produselor;
    f) instalatii speciale pentru evacuarea deseurilor si a produselor din pescuit improprii pentru consumul uman fie direct in mare, fie intr-un tanc etans destinat acestui scop. Daca deseurile sunt stocate si prelucrate la bord, se vor amenaja spatii separate destinate acestui scop;
    g) instalatie pentru aprovizionarea cu apa potabila, care trebuie sa indeplineasca conditiile oficiale de potabilitate, sau cu apa curata de mare sub presiune. Gura de pompare a apei de mare trebuie amplasata astfel incat calitatea apei pompate sa nu poata fi afectata de apele reziduale evacuate in mare, de deseuri si de apa de racire a motoarelor;
    h) un numar suficient de vestiare, spalatoare de maini si toalete, pentru ultimele nefiind permisa deschiderea direct in spatiile de preparare, transformare sau depozitare. Spalatoarele trebuie sa fie prevazute cu apa calda, sapun lichid in amestec cu solutie dezinfectanta, suport inchis pentru hartia prosop de unica folosinta si recipient de colectare a hartiei prosop folosite; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie actionate manual.
    2. Spatiile utilizate pentru prepararea si prelucrarea sau congelarea/congelarea rapida a produselor din pescuit trebuie sa aiba:
    a) pardoseala antiderapanta, usor de curatat si de dezinfectat, prevazuta cu panta pentru drenarea usoara a apei;
    b) pereti si plafoane usor de curatat, in special in locurile unde exista tevi, lanturi sau conductori electrici;
    c) circuitele hidraulice vor fi dispuse sau protejate astfel incat sa nu contamineze produsele din pescuit prin eventuale pierderi de ulei;
    d) ventilatie corespunzatoare si o buna evacuare a vaporilor cand este cazul;
    e) iluminare adecvata;
    f) dispozitive pentru curatarea si dezinfectarea ustensilelor, echipamentului etc.;
    g) spalatoare pentru curatarea si dezinfectarea mainilor, prevazute cu hartie prosop de unica folosinta si robinete care nu se actioneaza manual.
    3. Echipamentele si ustensilele, bancurile de taiere, containerele, conveierele, masinile de eviscerare sau de filetare etc. trebuie sa fie rezistente la coroziunea apei de mare, usor de curatat si dezinfectat si in buna stare de intretinere.
    4. Vasele de pescuit-fabrica (pescadoarele) trebuie sa aiba:
    a) o instalatie frigorifica suficient de puternica pentru a asigura o scadere rapida a temperaturii, astfel incat sa fie atinsa temperatura interna in cel mai scurt timp;
    b) instalatii frigorifice suficient de puternice pentru a mentine produsele din pescuit in spatiile de depozitare (cale) la o temperatura corespunzatoare, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.

    II. Conditii de igiena pentru manipularea si depozitarea produselor din pescuit la bord

    1. La bord trebuie sa existe o persoana calificata care poarta raspunderea aplicarii bunelor practici de fabricare a produselor din pescuit. Aceasta persoana trebuie sa fie investita cu autoritatea necesara pentru a impune respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Proprietarul sau beneficiarul vasului de pescuit-fabrica numeste prin decizie seful formatiei care asigura aplicarea si controlul programului de inspectie si verificare a punctelor critice. Conducatorul acestei formatii are la dispozitie agenti insarcinati cu controlul programului de inspectie si de verificare a punctelor critice care se aplica la bord, cu pastrarea registrului in care sunt consemnate observatiile si cu pastrarea termogramelor.
    2. Conditiile generale de igiena aplicabile spatiilor si dotarilor sunt cele stabilite la cap. III pct. II lit. A.
    3. Conditiile generale de igiena aplicabile personalului sunt cele stabilite la cap. III pct. II lit. B.
    4. Decapitarea, eviscerarea si filetarea se efectueaza in conditiile de igiena stabilite la cap. IV pct. I.2, 3 si 4.
    5. Prelucrarea la bord a produselor din pescuit trebuie sa se efectueze in conditiile de igiena stabilite la cap. IV pct. II.2 si 3 si la cap. IV pct. IV si V.
    6. Produsele din pescuit se ambaleaza si se impacheteaza in conditiile de igiena stabilite la cap. VI.
    7. Depozitarea la bord a produselor din pescuit se efectueaza in conditiile de igiena stabilite la cap. VIII pct. 1 si 2.

    CAP. 2
    Cerinte in timpul debarcarii si dupa debarcarea produselor din pescuit

    1. Echipamentele folosite la descarcarea si debarcarea produselor din pescuit trebuie sa fie confectionate din materiale usor de curatat si pastrate intr-o stare buna de intretinere si de igiena.
    2. Pe toata durata descarcarii si debarcarii trebuie sa se evite contaminarea produselor din pescuit. Aceasta se asigura in special prin:
    a) descarcare si debarcare rapida;
    b) depozitare fara intarziere a produselor intr-un spatiu cu temperatura controlata, in functie de natura produsului si, dupa caz, asigurarea cu gheata a instalatiilor de transport, de stocare, de vanzare sau a celor din intreprindere.
    3. Zonele din pietele de licitatie sau de vanzare angro in care se expun produse din pescuit pentru vanzare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa fie acoperite si sa aiba pereti usor de curatat;
    b) pardoseala sa fie impermeabila, usor de spalat si de dezinfectat, sa permita scurgerea cu usurinta a apei, sa dispuna de un dispozitiv pentru evacuarea igienica a apelor reziduale;
    c) sa fie echipate cu instalatii sanitare, cu un numar suficient de spalatoare de maini si toalete cu apa curenta; spalatoarele de maini trebuie sa fie prevazute cu sapun si hartie prosop de unica folosinta;
    d) sa fie bine iluminate pentru facilitarea controlului produselor;
    e) pe durata expunerii sau a depozitarii produselor din pescuit halele nu se pot utiliza in alt scop; vehiculele care emit gaze de esapament peste limita admisa nu sunt acceptate in hale; animalele indezirabile nu trebuie sa patrunda in hala;
    f) sa fie curatate cu regularitate, cel putin la sfarsitul fiecarei zile de vanzare. Recipientele in care au fost expuse produsele din pescuit se curata dupa fiecare vanzare si se clatesc in interior si la exterior cu apa potabila sau cu apa curata de mare; daca este necesar, aceste recipiente sunt si dezinfectate;
    g) sa fie prevazute cu tablite de interzicere a fumatului, scuipatului, a servirii hranei, a consumului de bauturi alcoolice, plasate in locuri vizibile;
    h) sa poata fi inchise si pastrate in aceasta stare pe durata pe care o considera necesara autoritatea competenta;
    i) sa dispuna de o instalatie de aprovizionare permanenta cu apa, care sa indeplineasca conditiile prevazute in cap. III pct. I.7;
    j) sa dispuna de recipiente speciale, inchise etans, confectionate din materiale rezistente la coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit improprii consumului uman;
    k) sa dispuna de spatii proprii destinate exclusiv autoritatii competente; in lipsa acestora se vor amenaja in imediata apropiere spatii aferente, cu posibilitati de inchidere si dotate cu cele necesare controlului veterinar.
    4. Dupa debarcare sau, dupa caz, dupa prima vanzare produsele din pescuit se expediaza fara intarziere la destinatia finala, cu respectarea conditiilor prevazute la cap. VIII.
    5. In cazul in care conditiile prevazute la pct. 4 nu pot fi indeplinite, halele in care sunt depozitate produsele din pescuit, inainte de expunere la vanzare sau dupa vanzare, in vederea expedierii la destinatie, trebuie sa dispuna de camere frigorifice in care se va asigura o temperatura de depozitare apropiata de cea a topirii ghetii.
    6. Conditiile generale de igiena stabilite la cap. III pct. II, cu exceptia celor prevazute la cap. III pct. II lit. B pct. 1 lit. a), se aplica in mod corespunzator la piete sau hale in care produsele din pescuit sunt expuse spre vanzare sau sunt depozitate.
    7. Pietele de vanzare angro in care sunt expuse spre vanzare sau depozitare produsele din pescuit se supun acelorasi conditii ca cele stabilite la pct. 3 si 5, precum si celor stabilite la cap. III pct. II.

    CAP. 3
    Conditii generale pentru unitatile terestre

    I. Conditii generale de amenajare a spatiilor si de dotare materiala a unitatilor terestre

    Intreprinderile trebuie sa cuprinda cel putin:
    1. spatii de munca suficient dimensionate pentru a permite desfasurarea activitatilor in conditii de igiena. Ele se proiecteaza si se amenajeaza astfel incat sa se evite contaminarea produselor si sa separe net sectorul curat de cel murdar;
    2. spatii in care se executa manipularea, prepararea si transformarea produselor, prevazute cu:
    a) pardoseala impermeabila, usor de curatat si dezinfectat, cu inclinatia necesara pentru a permite scurgerea usoara a apei, sau prevazute cu dispozitive speciale pentru evacuarea apei;
    b) pereti cu suprafata neteda, usor igienizabila, rezistenti si impermeabili;
    c) plafoane usor igienizabile;
    d) usi din materiale rezistente si usor igienizabile;
    e) ventilatie adecvata si, dupa caz, o buna evacuare a aburului;
    f) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;
    g) un numar suficient de dispozitive pentru spalarea si dezinfectarea mainilor in spatiile de lucru si in toalete; robinetele nu trebuie sa fie actionate manual; dispozitivele trebuie prevazute cu hartie prosop de unica folosinta;
    h) dispozitive pentru igienizarea ustensilelor, dotarilor si instalatiilor;
    3. camere frigorifice pentru depozitarea produselor din pescuit, care trebuie sa dispuna de:
    a) aceleasi amenajari prevazute la pct. 2 lit. a), b), c), d) si f);
    b) in functie de necesitati, o instalatie de putere frigorifica suficienta pentru a asigura pastrarea produselor la temperaturile prevazute in prezenta norma sanitara veterinara;
    4. dispozitive adecvate pentru protectia contra animalelor indezirabile, cum sunt: insectele, pasarile, rozatoarele etc.;
    5. dispozitive si ustensile adaptate activitatii, cum sunt: mese, recipiente, benzi transportoare si cutite, confectionate din materiale rezistente la coroziune, usor de curatat si dezinfectat;
    6. containere speciale etanse, confectionate din materiale rezistente la coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit improprii consumului uman, precum si un spatiu frigorific pentru depozitarea acestor containere, daca acestea nu sunt evacuate cel putin la sfarsitul fiecarei zile de lucru;
    7. instalatii care permit aprovizionarea cu apa potabila, eventual cu apa de mare curata sau devenita curata ca urmare a epurarii printr-un sistem adecvat, sub presiune si in cantitate suficienta. Folosirea apei nepotabile este admisa in mod exceptional numai pentru instalatiile de racire, producerea aburului sau pentru stingerea incendiilor, cu conditia ca instalatiile respective sa nu permita folosirea apei in alte scopuri decat cele mentionate. Conductele de apa nepotabila vor fi marcate distinct fata de cele pentru apa potabila si de apa de mare curata;
    8. dispozitiv de evacuare in conditii igienice a apelor reziduale;
    9. vestiare in numar suficient, cu pereti si pavimente netede, impermeabile si lavabile, spalatoare de maini si toalete cu apa curenta; toaletele nu trebuie sa se deschida direct in spatiile de lucru; spalatoarele de maini se doteaza cu materiale de igienizare a mainilor si hartie prosop de unica folosinta; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie actionate manual;
    10. spatii amenajate corespunzator, inchise cu cheie, la dispozitia exclusiva a serviciului inspectiei veterinare;
    11. instalatii adecvate pentru curatarea si dezinfectarea mijloacelor de transport. Cu toate acestea, instalatiile nu sunt obligatorii daca reglementarile oficiale impun ca mijloacele de transport sa fie curatate si dezinfectate in unitati specializate, autorizate in acest scop de autoritatea competenta;
    12. in intreprinderile in care animalele, cum ar fi crustaceele si pestii, sunt pastrate vii, trebuie sa existe o instalatie care sa permita asigurarea celor mai bune conditii de supravietuire si alimentarea cu apa de o asemenea calitate incat sa nu se transmita animalelor substante daunatoare.

    II. Conditii generale de igiena

    A. Conditii generale de igiena pentru spatii si dotari (utilaje)
    1. Pavimentele, peretii, plafoanele si incintele, utilajele si ustensilele de lucru trebuie sa fie mentinute in stare buna de curatenie si intretinere, astfel incat sa nu constituie sursa de contaminare a produselor.
    2. Animalele indezirabile (rozatoare, pasari, insecte, larve etc.) trebuie distruse sistematic. Raticidele, insecticidele, dezinfectantele sau orice alte substante toxice se pastreaza in camere sau dulapuri inchise cu cheie; aplicarea lor se efectueaza astfel incat sa nu existe risc de contaminare a produselor.
    3. Spatiile de productie, ustensilele si utilajele se folosesc numai pentru realizarea produselor din pescuit. Totusi ele pot fi utilizate si pentru obtinerea simultana sau in alte perioade a altor produse alimentare, numai dupa autorizarea acestora de catre autoritatea competenta.
    4. Utilizarea apei potabile sau a apei curate de mare este obligatorie in toate cazurile. In mod exceptional se accepta utilizarea apei nepotabile numai pentru instalatiile de incalzire, stingerea incendiilor si la racirea motoarelor, cu conditia ca instalatiile si conductele respective sa nu permita utilizarea in alte scopuri si sa nu prezinte risc de contaminare a produselor.
    5. Detergentii, dezinfectantele si alte substante similare se autorizeaza de catre autoritatea competenta si sunt astfel utilizate incat sa nu afecteze utilajul, materialele si produsele.

    B. Conditii generale de igiena pentru personal
    1. Personalul trebuie sa corespunda celui mai inalt standard de curatenie, in special:
    a) personalul trebuie sa poarte haine de lucru adecvate si curate, parul ingrijit, protejat in totalitate; sunt vizate in special persoanele care manipuleaza produsele din pescuit expuse contaminarii;
    b) personalul care manipuleaza, precum si cel care prepara produse din pescuit trebuie sa isi spele mainile ori de cate ori este necesar si cel putin la reluarea lucrului; ranile de pe maini se acopera cu un pansament etans si impermeabil;
    c) sunt interzise: fumatul, scuipatul, servirea hranei si consumarea bauturilor alcoolice la locurile de munca, precum si in spatiile de depozitare a produselor din pescuit.
    2. Managerul unitatii ia toate masurile necesare pentru a preveni manipularea produselor din pescuit de catre persoane susceptibile de a le contamina, pana cand se face dovada ca acestea nu reprezinta vreun risc. La angajare personalul muncitor care manipuleaza produsele din pescuit trebuie sa faca dovada in mod obligatoriu printr-un certificat medical ca nu exista nici un impediment pentru a lucra cu produse din pescuit. Supravegherea medicala a personalului se supune prevederilor legale in vigoare.

    CAP. 4
    Conditii speciale pentru manipularea produselor din pescuit la tarm

    I. Conditii pentru produsele din pescuit proaspete

    1. In cazul in care produsele refrigerate neconditionate (neimpachetate) nu sunt distribuite, expediate, preparate sau transformate imediat dupa ce au ajuns in intreprindere, ele trebuie sa fie depozitate sau pastrate cu gheata intr-o camera frigorifica. Completarea cu gheata este necesar sa se efectueze cat mai des. Gheata utilizata, simpla sau cu amestec de sare, se obtine din apa potabila ori din apa curata de mare si se pastreaza in conditii igienice, in containere destinate acestui scop. Aceste containere trebuie intretinute in conditii optime. Produsele proaspete preambalate se refrigereaza cu gheata sau cu o instalatie mecanica de refrigerare care asigura aceleasi conditii de temperatura.
    2. Operatiunile de decapitare si eviscerare, daca nu au fost facute la bordul vaselor, trebuie sa se realizeze in conditii igienice; produsele se spala din abundenta cu apa potabila sau apa curata de mare imediat dupa decapitare si eviscerare.
    3. Operatiunile de filetare si portionare se executa astfel incat sa se evite contaminarea sau murdarirea produselor. Ele se efectueaza intr-un loc diferit de cel folosit pentru decapitare si eviscerare. Portiunile obtinute nu pot ramane pe mesele de lucru mai mult decat este strict necesar pentru prepararea lor, dupa care ele sunt protejate de eventuale posibile contaminari printr-un ambalaj adecvat. Filetele si portiunile destinate vanzarii in stare proaspata sunt refrigerate imediat dupa preparare.
    4. Viscerele si partile care pot constitui un pericol pentru sanatatea publica se separa si se indeparteaza de produsele destinate consumului uman.
    5. Recipientele folosite pentru distributia sau depozitarea produselor din pescuit proaspete sunt astfel concepute incat sa asigure protectia impotriva contaminarii si conservarea produselor in conditii de igiena, precum si o evacuare usoara a apei.
    6. In lipsa unei instalatii speciale pentru evacuarea continua a deseurilor, acestea trebuie sa fie colectate in recipiente etanse acoperite cu capac, usor de spalat si dezinfectat. Deseurile nu trebuie sa se acumuleze in spatiile de munca. Ele se evacueaza fie continuu, fie dupa umplerea recipientelor si cel putin la finele fiecarei zile de lucru, in containere sau intr-o camera frigorifica special destinata.
    Recipientele, containerele si camerele destinate depozitarii deseurilor se spala riguros si se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare. Depozitarea deseurilor se face astfel incat sa nu constituie sursa de contaminare sau sa nu afecteze mediul inconjurator.

    II. Conditii pentru produsele congelate

    1. Instalatiile trebuie sa dispuna de:
    a) echipament de congelare suficient pentru a realiza o scadere rapida a temperaturii in produse pana la nivelul prevazut in prezenta norma sanitara veterinara;
    b) echipament de congelare suficient pentru a mentine produsele in spatiile de depozitare la o temperatura care sa nu depaseasca prevederile prezentei norme sanitare veterinare, indiferent de temperatura exterioara. In situatii tehnice deosebite legate de metodele de congelare si de manipulare a acestor produse, a pestelui intreg congelat in saramura, destinat fabricarii conservelor, sunt acceptate temperaturi mai ridicate decat cele admise de prezenta norma sanitara veterinara, dar care sa nu depaseasca -9 grade C.
    2. Produsele proaspete destinate congelarii sau congelarii rapide trebuie sa corespunda prevederilor pct. I.
    3. Spatiile de depozitare trebuie sa fie prevazute cu un sistem de inregistrare a temperaturilor plasat astfel incat sa poata fi usor de citit. Senzorul de temperatura al termometrului se plaseaza in zona cu temperatura cea mai inalta si cat mai departe de sursa de frig. Graficele de inregistrare se pastreaza pentru a fi puse la dispozitie autoritatii de control cel putin pe perioada valabilitatii produselor.

    III. Conditii pentru produsele decongelate

    Intreprinderile care procedeaza la decongelare trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
    1. Decongelarea produselor din pescuit sa se realizeze in conditii de igiena. In vederea evitarii oricarei posibilitati de contaminare, trebuie sa se asigure evacuarea eficienta a apelor rezultate din topirea ghetii. Decongelarea se realizeaza fara ca temperatura produselor sa creasca in mod excesiv.
    2. Dupa decongelare produsele se manipuleaza in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Daca produsele sunt preparate sau prelucrate, operatiunile mentionate se efectueaza fara nici o intarziere. Daca produsele din pescuit dupa congelare sunt comercializate direct pe piata, pe ambalaj se mentioneaza clar si vizibil faptul ca produsul a fost decongelat, cu respectarea prevederilor oficiale referitoare la etichetare, prezentarea produselor alimentare, precum si la publicitatea care se face in acest scop alimentelor.

    IV. Conditii pentru produsele transformate (prelucrate)

    1. Produsele proaspete, congelate sau decongelate utilizate pentru prelucrare trebuie sa indeplineasca prevederile pct. I, II sau III.
    2. Aplicarea unui tratament pentru inhibarea dezvoltarii microorganismelor patogene sau pentru asigurarea conservabilitatii produselor se face numai daca acest tratament este recunoscut stiintific prin legislatia in vigoare sau in cazul unui tratament al produselor mentionate in cap. I pct. 1 lit. b) si c) din norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru procedura si comercializarea molustelor bivalve vii care nu au fost reimersate sau purificate. Un asemenea tratament trebuie sa fie aprobat de autoritatea competenta in concordanta cu legislatia nationala, in termen de 4 luni de la primirea unei solicitari in acest sens. Responsabilul intreprinderii tine un registru de evidenta a tratamentelor aplicate. In functie de tipul de tratament aplicat, el inregistreaza si controleaza timpii si temperatura tratarii la cald, concentratia de sare, pH si continutul de apa. Aceste registre se pastreaza la dispozitia autoritatii competente pe o perioada cel putin egala cu perioada de conservare a produsului.
    3. Produsele a caror conservabilitate este garantata un timp limitat, dupa aplicarea unui tratament ca: sararea, afumarea, deshidratarea, marinarea, trebuie sa poarte pe ambalaj o inscriptie clara si vizibila care sa arate conditiile de depozitare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind etichetarea produselor alimentare si reclama alimentelor.

    4. Conservarea
    Pentru fabricarea produselor din pescuit care se supun unei sterilizari in recipiente inchise ermetic se au in vedere urmatoarele conditii:
    a) apa utilizata pentru prepararea conservelor trebuie sa fie apa potabila;
    b) procesul utilizat pentru tratamentul termic trebuie sa fie adecvat, avandu-se in vedere criterii importante ca: durata incalzirii, temperatura, continutul, capacitatea recipientului, care se evidentiaza intr-un registru. Tratamentul aplicat trebuie sa asigure distrugerea sau inactivarea germenilor patogeni si sporii acestora. Instalatia de tratament termic trebuie sa dispuna de dispozitive de control pentru a verifica daca recipientele au fost supuse unui tratament corect prin caldura. Racirea recipientelor dupa tratamentul termic se face cu apa potabila, fara a interzice prezenta eventualilor aditivi chimici utilizati conform practicilor tehnologice, pentru a preveni coroziunea instalatiilor si recipientelor;
    c) fabricantul trebuie sa efectueze controale suplimentare, prin sondaj, pentru a se asigura ca produsele prelucrate au fost eficient tratate, si anume cel putin:
    (i) teste de incubatie - incubatia se efectueaza timp de 7 zile la 37 grade C ori timp de 10 zile la 35 grade C sau orice alta combinatie echivalenta;
    (ii) examene microbiologice ale continutului si recipientelor in laboratorul uzinal (al intreprinderii) sau in alt laborator autorizat;
    d) fabricantul trebuie sa preleveze probe din productia fiecarei zile, la intervale de timp prestabilite, pentru asigurarea eficacitatii inchiderii etanse sau altor proceduri de inchidere ermetica. In acest scop se asigura aparatura necesara pentru examinarea sectiunilor perpendiculare ale imbinarilor recipientelor inchise;
    e) fabricantul trebuie sa execute controale prin care sa se asigure ca recipientele nu prezinta defecte;
    f) toate recipientele care sunt supuse tratamentului termic in conditii practic identice trebuie sa primeasca o marca de identificare a lotului, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare referitoare la identificarea loturilor de produse alimentare.

    5. Afumarea
    Operatiunile de afumare se efectueaza in spatii separate sau intr-un amplasament special utilat si, daca este necesar, prevazut cu un sistem de ventilatie care sa nu permita fumului si caldurii de combustie sa afecteze alte spatii si amplasamente in care sunt preparate, transformate sau depozitate produsele din pescuit.
    a) Materialele folosite pentru producerea fumului se depoziteaza in afara spatiului de afumare si se utilizeaza astfel incat sa nu contamineze produsele.
    b) Folosirea materialelor pentru producerea fumului prin combustia lemnelor care au fost vopsite, lacuite, acoperite cu clei sau care au fost supuse oricarui tratament chimic de conservare este interzisa.
    c) Dupa afumare produsele se racesc rapid la temperatura adecvata pentru o buna conservare a produselor inainte de ambalare.

    6. Sararea
    a) Operatiunile de sarare se realizeaza in spatii diferite si separate de cele in care se executa alte activitati si suficient de indepartate.
    b) Sarea folosita pentru tratarea produselor din pescuit trebuie sa fie curata si astfel depozitata incat sa excluda contaminarea; ea nu poate fi refolosita.
    c) Bazinele de saramurare sau orice container trebuie sa fie astfel construit incat sa evite orice sursa de poluare in timpul saramurarii sau sararii.
    d) Bazinele si spatiile de saramurare trebuie sa fie curatate inainte de utilizare.

    7. Produse din crustacee si moluste cu cochilie preparate
    Prepararea crustaceelor si molustelor cu cochilie se efectueaza dupa cum urmeaza:
    a) orice preparare este urmata rapid de racire. In acest scop se utilizeaza apa potabila sau apa curata de mare. Daca nu se utilizeaza o alta metoda de conservare, racirea trebuie continuata pana cand se atinge temperatura de topire a ghetii;
    b) indepartarea cochiliilor trebuie sa se efectueze igienic astfel incat sa se evite contaminarea produsului. Daca aceste operatiuni se realizeaza manual, personalul este obligat sa acorde o atentie deosebita spalarii mainilor, iar suprafetele de lucru se igienizeaza riguros. Daca se folosesc masini, ele se curata la intervale scurte de timp si se dezinfecteaza la sfarsitul fiecarei zile de lucru. Dupa indepartarea cochiliilor produsele preparate fie se congeleaza imediat, fie se pastreaza refrigerate la o temperatura care sa nu permita multiplicarea germenilor patogeni, fiind depozitate in spatii adecvate;
    c) producatorul are obligatia de a controla productia prin controale microbiologice regulate, in conformitate cu standardele prevazute de prezenta norma sanitara veterinara.

    8. Recuperarea mecanica a carnii de peste
    Carnea de peste obtinuta prin separarea mecanica trebuie sa se efectueze in urmatoarele conditii:
    a) separarea mecanica se efectueaza imediat dupa filetare, din materia prima eviscerata. Daca se foloseste pestele intreg, acesta se eviscereaza si se spala in prealabil;
    b) utilajele se curata la intervale scurte de timp, cel mai tarziu la fiecare doua ore;
    c) dupa fabricare carnea se congeleaza cat mai rapid posibil sau se incorporeaza intr-un produs destinat congelarii ori unui tratament de stabilizare.

    V. Conditii cu privire la contaminarea biologica cu paraziti

    1. In timpul productiei si inainte de a fi destinate consumului uman pestele si produsele din pescuit se supun unui examen vizual in vederea depistarii parazitilor vizibili cu ochiul liber. Pestele si partile din peste care sunt parazitate nu se comercializeaza pentru consumul uman. Regulile detaliate pentru aceasta inspectie trebuie sa fie adoptate in concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta.
    2. Pestele si produsele din pescuit destinate consumului uman, in situatiile prevazute la pct. 3, se supun printre altele unui tratament de congelare la o temperatura egala sau mai mare de -20 grade C in interiorul produsului timp de cel putin 24 de ore. Acest tratament prin congelare se aplica produsului in stare cruda sau finita.
    3. Pestele si produsele din pescuit care sunt supuse conditiilor prevazute la pct. 2 sunt:
    a) pestele care se consuma crud sau aproape crud, cum ar fi heringul;
    b) urmatoarele specii, daca sunt destinate unui tratament prin afumare la rece in timpul careia temperatura interna a pestelui este mai mica de 60 grade C: hering, macrou, sprot, somon salbatic (de Atlantic sau de Pacific).
    Aceasta lista poate fi amendata, in lumina datelor stiintifice, in concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta;
    c) hering marinat si/sau sarat, daca tratamentul la care a fost supus este insuficient pentru omorarea larvelor de nematode.
    Aceasta lista poate fi amendata, in lumina datelor stiintifice, in concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta ce va stabili si criteriile care sa permita detinerea proceselor considerate suficiente sau insuficiente pentru distrugerea nematodelor.
    4. Producatorii trebuie sa se asigure ca pestele si produsele din pescuit care fac obiectul prevederilor pct. 3 sau materiile prime destinate fabricarii lor au fost supuse tratamentului mentionat la pct. 2 inainte de a fi puse in consum.
    5. La comercializare produsele din pescuit prevazute la pct. 3 trebuie sa fie insotite de un atestat din partea producatorului, care sa indice tratamentul la care au fost supuse.

    CAP. 5
    Controlul sanitar veterinar de sanatate si supravegherea conditiilor de productie

    I. Supravegherea generala

    Autoritatea competenta stabileste sistemul de control si de supraveghere pentru verificarea modului de respectare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    Acest sistem va cuprinde in special:
    1. controlul vaselor de pescuit, care se efectueaza pe durata stationarii in port;
    2. controlul conditiilor de debarcare si la prima vanzare;
    3. controlul intreprinderilor producatoare, la intervale regulate, in special pentru verificarea:
    a) indeplinirii conditiilor de autorizare;
    b) manipularii corecte a produselor din pescuit;
    c) starii de igiena a spatiilor, instalatiilor, ustensilelor si a personalului;
    d) aplicarii corecte a sistemului de marcare;
    4. controlul pietelor de licitatie si al halelor de vanzare angro;
    5. controlul conditiilor de depozitare si transport.

    II. Controale speciale

    1. Controlul organoleptic
    Fiecare lot de produse din pescuit se inspecteaza de catre autoritatea competenta in momentul debarcarii sau inainte de prima vanzare pentru a verifica daca produsele sunt apte pentru consum uman. Aceasta inspectie consta in evaluarea organoleptica efectuata pe esantioane de pesti proaspeti sau refrigerati si prin prelevarea de probe.
    Produsele din pescuit care respecta conditiile de prospetime si normele prevazute de standardele legale in vigoare se considera ca indeplinesc prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Conditiile organoleptice specifice produselor din pescuit necuprinse in standardele legale se stabilesc de catre autoritatea competenta.
    Evaluarea organoleptica se repeta dupa prima vanzare a produselor din peste, in cazul in care se suspicioneaza ca prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu sunt indeplinite sau ori de cate ori este necesar.
    Daca evaluarea organoleptica demonstreaza ca produsele sunt improprii pentru consumul uman, ele se retrag de pe piata si se denatureaza astfel incat sa nu mai poata fi reutilizate pentru consum uman.
    Daca evaluarea organoleptica releva cel mai mic dubiu asupra prospetimii produselor din pescuit, se poate apela la examene chimice sau microbiologice.
    2. Controlul parazitologic
    Inainte de a fi puse in consum uman pestele si produsele din peste se supun controlului vizual prin sondaj, pentru depistarea parazitilor care sunt vizibili cu ochiul liber. Pestele intreg sau partile parazitate din acesta nu se comercializeaza pentru consum uman.
    3. Controlul chimic
    A. Esantioanele prelevate se supun examenelor de laborator pentru controlul urmatorilor parametri:
    a) TVB-N (azot bazic volatil total) si TMA-N (azot-trimetilamina): valorile acestor parametri se stabilesc pe categorii de specii, conform prevederilor legale in vigoare si in concordanta cu procedura nationala.
    b) histamine: din fiecare lot se preleveaza 9 esantioane (mostre). Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    (i) valoarea medie nu trebuie sa depaseasca 110 ppm;
    (ii) se accepta depasirea de catre doua esantioane a valorii 100 ppm, dar sa nu atinga 200 ppm;
    (iii) nici o proba nu trebuie sa aiba un continut de peste 200 ppm.
    Aceste limite se aplica numai speciilor de peste din urmatoarele familii: Scombridae, Clupeidae. Totusi pestele provenit din aceste familii, supus unui tratament de maturare enzimatica in saramura, poate fi admis daca are un continut mai crescut de histamina, fara insa a depasi dublul valorilor de mai sus. Examenele se efectueaza prin metode fiabile, recunoscute stiintific, cum ar fi cromatografia lichida de inalta performanta (HPLC).
    B. Contaminanti prezenti in mediul acvatic
    Produsele din pescuit nu trebuie sa contina in partile comestibile contaminanti prezenti in mediul acvatic, cum ar fi metale grele si substante organoclorurate, la un asemenea nivel incat absorbtia alimentara calculata sa depaseasca dozele zilnice sau saptamanale admise pentru om.
    Controlul nivelului de contaminare al produselor din pescuit cu contaminanti se stabileste de catre autoritatea competenta printr-un program de supraveghere adecvat.
    C. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca in concordanta cu procedura nationala si in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare urmatoarele:
    a) metodele de analiza folosite pentru controlul parametrilor chimici si programul de prelevare a probelor;
    b) nivelurile admise pentru parametrii chimici.
    4. Controlul microbiologic
    Pentru protectia sanatatii publice autoritatea competenta stabileste criteriile microbiologice, inclusiv programul de prelevare a probelor si metodele de analize pentru peste si produse din pescuit.

    CAP. 6
    Ambalarea

    1. Ambalarea se efectueaza cu respectarea conditiilor de igiena, astfel incat sa se previna contaminarea produselor din pescuit.
    2. Materialele de ambalare care intra in contact cu produsele din pescuit trebuie sa indeplineasca toate regulile de igiena si in special:
    a) sa nu deterioreze caracteristicile organoleptice ale preparatelor si produselor din pescuit;
    b) sa nu transmita substante nocive pentru sanatatea omului;
    c) sa fie suficient de rezistente pentru a asigura protectia eficienta a produselor.
    3. Materialele de ambalaj nu pot fi refolosite, cu exceptia anumitor containere ce pot fi refolosite dupa curatare si dezinfectare, fabricate din material impermeabil, neted, rezistent la coroziune si usor de dezinfectat.
    4. Materialele de ambalare inaintea utilizarii trebuie sa fie depozitate intr-un spatiu separat de zona de productie, protejate de praf si de contaminare.
    5. Materialele de ambalaj folosite pentru produsele proaspete pastrate cu gheata trebuie sa fie prevazute cu posibilitati de scurgere pentru apa provenita din dezghetarea ghetii.

    CAP. 7
    Marcile de identificare

    Produsele din pescuit destinate comercializarii trebuie sa fie marcate si insotite de documente.
    In acest scop pe ambalaj sau, in cazul unui produs neambalat, in documentele insotitoare trebuie sa fie inscrise urmatoarele informatii:
    a) tara de origine, care poate fi inscrisa cu denumirea completa sau prin initiale cu majuscule;
    b) identificarea intreprinderii sau a vasului de pescuit-fabrica prin numar oficial de autorizare ori prin numar de identificare (inregistrare) in cazul navelor care nu fac obiectul autorizarii sau, in cazul halelor si pietelor de vanzare angro, prin numarul de inregistrare conform prezentei norme sanitare veterinare.
    Aceste informatii se aplica lizibil pe ambalaj, intr-un loc vizibil de la exterior, fara sa fie necesara deschiderea acestuia.

    CAP. 8
    Depozitarea si transportul

    1. Produsele din pescuit se pastreaza in timpul depozitarii si transportului la temperaturile prevazute in prezenta norma sanitara veterinara, si anume:
    a) produsele din pescuit proaspete sau decongelate, inclusiv produsele obtinute din crustacee si moluste prelucrate si refrigerate, se pastreaza la temperatura de topire a ghetii;
    b) produsele din pescuit congelate, cu exceptia pestelui congelat in saramura destinat fabricarii conservelor, se pastreaza la o temperatura de -18 grade C in toata masa produsului, cu o eventuala fluctuatie ascendenta de scurta durata in timpul transportului de pana la 3 grade C;
    c) produsele transformate se mentin la temperatura stabilita de fabricant.
    2. Pentru produsele din pescuit congelate, transportate de la un depozit frigorific la o intreprindere autorizata, in scopul decongelarii la sosire pentru a fi preparate si/sau prelucrate, si daca distanta de parcurs este scurta, fara a depasi 50 km sau timpul de o ora, autoritatea competenta poate acorda o derogare de la pct. 1 lit. b).
    3. Produsele din pescuit nu se depoziteaza sau nu se transporta cu alte produse care le pot afecta salubritatea sau care le pot contamina decat daca sunt ambalate intr-un mod care sa le asigure o protectie suficienta.
    4. Mijloacele folosite pentru transportul produselor din pescuit trebuie sa fie construite si echipate astfel incat sa asigure pastrarea temperaturilor impuse prin prezenta norma sanitara veterinara pe toata durata transportului. Daca pentru refrigerarea produselor se foloseste gheata, este obligatorie asigurarea scurgerii apei rezultate din topire, pentru ca apa provenita din topirea ghetii sa nu ramana in contact cu produsul.
    Finisajul peretilor interiori ai mijlocului de transport nu trebuie sa afecteze salubritatea produselor, iar suprafata lor trebuie sa fie neteda, usor de spalat si de dezinfectat.
    5. Mijloacele de transport pentru produsele din pescuit nu se folosesc la transportul altor produse care le pot deteriora sau contamina.
    6. Produsele din pescuit nu se transporta in masini sau containere nespalate si nedezinfectate.
    7. Conditiile in care se efectueaza transportul produselor din pescuit destinate comercializarii in stare vie nu trebuie sa influenteze starea de sanatate a acestora.

    CAP. 9
    Punctele din prezenta anexa care pot fi supuse derogarilor si conditiilor posibile aplicabile in cazul derogarilor

    Capitolul I punctul I:
    1. pct. 1 lit. a), cu conditia ca produsele sa fie protejate de soare si de intemperii, precum si de orice sursa de murdarie sau contaminare;
    2. pct. 1 lit. c), cu conditia prevenirii oricarei contaminari a produselor;
    3. pct. 1 lit. d) prima propozitie, cu conditia ca produsele finite sa fie depozitate la bord la temperatura ceruta;
    4. pct. 1 lit. g) ultima propozitie, cu conditia ca produsele sa nu poata fi contaminate de apele uzate, deseuri sau de apa de racire a motoarelor;
    5. pct. 1 lit. h), cu conditia ca personalul care manipuleaza produse de pescuit sa isi poata spala mainile dupa utilizarea toaletei;
    6. pct. 2 lit. a), cu conditia ca podelele sa fie curatate si dezinfectate corespunzator;
    7. pct. 2 lit. b), c) si d);
    8. pct. 2 lit. g) cu privire la robinete si prosoape;
    9. pct. 3, cu conditia ca echipamentul si robinetele sa fie bine intretinute.

    Capitolul II:
    10. pct. 3 lit. a), cu conditia ca peretii sa fie mentinuti curati;
    11. pct. 3 lit. b), cu conditia ca podeaua sa fie curata dupa fiecare vanzare;
    12. pct. 3 lit. c) prima propozitie;
    13. pct. 3 lit. e): cu privire la vehiculele care emit gaze de esapament, cu conditia ca produsele contaminate cu fum de esapament sa fie retrase de pe piata;
    14. pct. 3 lit. j), cu conditia ca produsele care sunt improprii consumului uman sa nu poata contamina sau sa fie amestecate cu produsele din pescuit;
    15. pct. 3 lit. k);
    16. pct. 7, in masura in care se refera la pct. 3 al aceluiasi capitol si la cap. III pct. II.

    Capitolul III punctul I:
    17. pct. 1, cu conditia ca produsele de pescuit sa nu poata fi contaminate cu materii prime sau deseuri;
    18. pct. 2 lit. a), cu conditia ca podeaua sa fie curatata si dezinfectata corespunzator;
    19. pct. 2 lit. b), cu conditia ca peretii sa fie mentinuti curati;
    20. pct. 2 lit. c), cu conditia ca tavanul sa nu fie o sursa de contaminare;
    21. pct. 2 lit. d);
    22. pct. 2 lit. e), cu conditia ca produsele sa nu poata fi deteriorate sau contaminate de abur;
    23. pct. 2 lit. g), cu conditia existentei instalatiilor disponibile pentru ca personalul sa isi spele mainile;
    24. pct. 3;
    25. pct. 5, in masura in care se refera la materiale rezistente la coroziune, cu conditia ca instrumentele si echipamentul de lucru sa fie mentinute curate;
    26. pct. 6, cu conditia ca produsele sa nu poata fi contaminate de deseuri sau de scurgeri ale acestora;
    27. pct. 10.

    Capitolul IV:
    28. pct. I.1, cu privire la cerinta ca produsele retinute sa fie plasate in camera de frig a unitatii, cu conditia ca produsele sa fie recongelate ori de cate ori este necesar, in timpul unei perioade care sa nu depaseasca 12 ore, sau cu conditia sa poata fi utilizata o camera de frig din apropiere, care nu apartine intreprinderii;
    29. pct. I.6, cu privire la cerinta ca deseurile sa fie puse in containere ermetice, acoperite, cu conditia ca produsele sa nu poata fi contaminate de deseuri sau scurgeri ale acestora;
    30. pct. IV.5 primul alineat, cu conditia sa fie luate toate precautiile pentru a preveni ca produsele din pescuit preparate sau depozitate sa fie afectate de fum;
    31. pct. IV.6 lit. a), cu conditia ca produsele din pescuit care sunt preparate sau depozitate sa nu fie afectate de operatiunile de sarare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 329/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 329 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu