ORDIN
Nr. 329 din 25 iulie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 613 din 20 august 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
vazand Referatul de aprobare nr. 157.695 din 17 iulie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare
pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit, prevazuta in anexa
care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea
produselor din pescuit
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile sanitare
veterinare privind producerea si comercializarea produselor din pescuit
destinate consumului uman.
CAP. 2
Definitii si conditii pentru comercializarea produselor din pescuit
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmatorii termeni se
intelege:
a) produse din pescuit - toate animalele marine sau de apa dulce ori parti
ale acestora, inclusiv icrele lor, excluzand mamiferele acvatice, broastele sau
alte animale acvatice prevazute de alte reglementari oficiale;
b) produse de acvacultura - toate produsele din pescuit nascute si crescute
in conditii controlate pana la comercializarea lor pe piata ca aliment.
Pestele marin sau de apa dulce si crustaceele prinse in mediul lor natural
la varsta tanara si de dimensiuni mici, care trebuie pastrate pana la atingerea
dimensiunilor permise pentru comercializare, destinate consumului uman, sunt
considerate produse de acvacultura.
Pestele si crustaceele care au marimea pentru comercializare, prinse in
mediul lor natural, dar care sunt mentinute in viata fara scopul de a li se
mari dimensiunea si greutatea si numai pentru a fi vandute la o data ulterioara
nu sunt considerate produse de acvacultura;
c) refrigerare - procedeul de racire a produselor din pescuit, care consta
in scaderea temperaturii la o temperatura apropiata de cea la care se topeste
gheata (0 grade C - + 2 grade C);
d) produse proaspete - toate produsele din pescuit, intregi sau preparate,
conditionate cu gheata, inclusiv produsele ambalate in vid sau in atmosfera
modificata, care nu au fost supuse nici unui tratament care sa asigure
pastrarea si conservarea, altul decat refrigerarea;
e) produse preparate - toate produsele din pescuit supuse unor operatiuni
care au afectat integritatea anatomica, cum ar fi: desolzirea, decapitarea,
eviscerarea, depielarea, portionarea, filetarea etc.;
f) produse transformate sau industrializate (prelucrate) - toate produsele
din pescuit care au fost supuse unui proces fizic sau chimic, ca de exemplu:
fierberea, prajirea, afumarea, sararea, deshidratarea, blansarea (aburirea),
marinarea etc., precum si produsele refrigerate sau congelate, asociate sau nu
cu alte ingrediente alimentare (sosuri, ulei, otet, diverse condimente) ori cu
o combinatie a acestora;
g) conserve - produsele din pescuit ambalate in cutii inchise ermetic care
au fost supuse unui tratament termic de durata care sa distruga si sa
inactiveze microorganismele, indiferent de temperatura la care produsele sunt
depozitate (antrepozitate);
h) produse congelate - produsele din pescuit care au fost supuse unui
proces de inghetare pentru a atinge in interior si a mentine pe toata durata
pastrarii temperatura de -18 grade C;
i) ambalarea - operatiunea destinata realizarii protectiei produselor din
pescuit prin folosirea unui invelis, recipient sau a oricarui material adecvat;
j) lot - cantitatea de produse din pescuit obtinuta in conditii identice;
k) lot de expediere (transport) - cantitatea de produse din pescuit
destinata unuia sau mai multor cumparatori din tara de destinatie si
transportata intr-un singur mijloc de transport;
l) mijloc de transport - vehicule auto, feroviare, aeriene, navale sau
containere folosite pentru transportul produselor din pescuit pe cale terestra,
maritima, aeriana;
m) autoritatea competenta - autoritatea centrala a statului competenta
pentru a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate careia i-a fost
delegata o astfel de competenta;
n) intreprindere - orice cladire si anexele acesteia in care produsele din
pescuit sunt preparate, prelucrate, refrigerate, congelate, ambalate sau
depozitate.
Pietele de licitatie si de vanzare angro in care au loc numai expunerea si
vanzarea angro nu sunt considerate intreprinderi;
o) comercializarea (punerea pe piata) - prezentarea si expunerea in scop de
vanzare, livrare sau orice alta forma de comercializare, excluzand comertul cu
amanuntul si transferurile directe pe piata locala, a unor cantitati de produse
din pescuit de la pescari la detailisti sau consumatori, care trebuie sa se
supuna controlului sanitar veterinar conform normelor sanitare veterinare de
inspectie si control al comertului cu amanuntul;
p) import - introducerea pe teritoriul Romaniei a produselor din pescuit
provenite din tari terte;
r) apa curata de mare - apa de mare sau apa sarata, libera de contaminare
microbiologica si de alte substante daunatoare si/sau plancton marin toxic in
cantitati care sa poata afecta calitatea produselor din pescuit si care este
utilizata in conditiile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara;
s) vase de pescuit-fabrica (nave-uzina, pescadoare) - vasele pe care
produsele din pescuit sunt supuse uneia sau mai multora dintre urmatoarele
operatiuni: taiere, jupuire, filetare, desolzire, dezosare, tocare, congelare
sau prelucrare, urmate de ambalare.
Nu sunt considerate pescadoare (vase de pescuit-fabrica):
(i) vasele de pescuit in care sunt pregatite sau industrializate la bord
molustele si crevetii;
(ii) vasele de pescuit la bordul carora are loc numai congelarea.
Art. 3
(1) Comercializarea produselor din pescuit crescute si capturate din mediul
natural trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie capturate si eventual manipulate pentru sangerare, decapitare,
eviscerare, inclusiv indepartarea aripioarelor, refrigerare sau congelare la
bordul vaselor, in conformitate cu regulile de igiena stabilite de autoritatea
competenta;
b) sa fie manipulate in vase de pescuit-fabrica autorizate conform
prevederilor art. 7 si in concordanta cu cerintele cap. I din anexa la prezenta
norma sanitara veterinara;
c) gatirea crevetilor si molustelor la bord trebuie sa respecte prevederile
cap. III pct. I.5 si cap. IV pct. IV.7 din anexa la prezenta norma sanitara
veterinara. Vasele de pescuit trebuie sa fie inregistrate de catre autoritatea
competenta;
d) in timpul debarcarii si dupa debarcare produsele din pescuit sa fie
manipulate in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare;
e) sa fie manipulate si, cand este cazul, ambalate, preparate,
transformate, congelate, decongelate sau antrepozitate in conditii igienice, in
unitati autorizate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
Autoritatea competenta poate, prin derogare, sa autorizeze transbordarea pe chei
a produselor din pescuit proaspete, in containere destinate a fi expediate
imediat intr-o intreprindere, hala sau piata angro autorizata, pentru a fi
controlate;
f) sa fie supuse unui control sanitar veterinar privind sanatatea sanitara,
in conformitate cu prevederile cap. V din anexa la prezenta norma sanitara
veterinara;
g) sa fie ambalate conform prevederilor cap. VI din anexa la prezenta norma
sanitara veterinara;
h) sa fie supuse unei identificari conform prevederilor cap. VII din anexa
la prezenta norma sanitara veterinara;
i) sa fie depozitate si transportate in conditii de igiena care raspund
prevederilor cap. VIII din anexa la prezenta norma sanitara veterinara.
(2) Atunci cand din punct de vedere tehnic si comercial este posibila
eviscerarea, aceasta trebuie sa se efectueze cat mai repede dupa capturare sau
debarcare.
(3) Comercializarea produselor de acvacultura este supusa urmatoarelor
conditii:
a) portionarea (taierea) sa fie efectuata in conditii igienice; produsele
nu trebuie sa fie contaminate cu namol, pamant sau fecale; daca acestea nu pot
fi prelucrate imediat dupa abataj, se pastreaza in mod obligatoriu in stare
refrigerata;
b) produsele sa satisfaca prevederile stabilite la alin. (1) lit. e) - i).
(4) a) Comercializarea molustelor bivalve vii trebuie sa se supuna
conditiilor stabilite de Norma sanitara veterinara privind conditiile de
sanatate pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii.
b) Cand sunt prelucrate, molustele bivalve vii trebuie sa indeplineasca si
conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) - i).
Art. 4
Produsele din pescuit destinate comercializarii in stare vie se mentin
obligatoriu in mod constant in cele mai bune conditii de viata (vii).
Art. 5
(1) Este interzisa comercializarea urmatoarelor produse din pescuit:
a) pesti otravitori din familiile: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae,
Canthigasteridae;
b) produse din pescuit care contin biotoxine cum ar fi Ciguatoxina sau
toxine paralizante ("muscle paralysing").
(2) Conditiile detaliate pentru speciile mentionate, precum si metodele de
analiza se stabilesc in concordanta cu procedura nationala.
Art. 6
(1) Autoritatea competenta supravegheaza ca responsabilii intreprinderilor
(unitatilor) sa ia toate masurile necesare pentru respectarea prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare, in toate stadiile de prelucrare a
produselor din pescuit. In acest scop responsabilii intreprinderilor sunt
obligati sa efectueze autocontroale bazate pe urmatoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din unitatile lor, in functie de
procedeele de fabricatie folosite;
b) stabilirea si aplicarea metodelor de supraveghere si control al
punctelor critice;
c) prelevarea de probe pentru analize intr-un laborator autorizat de
autoritatea competenta, dupa ce au fost controlate operatiunile de curatare si
dezinfectie si dupa verificarea respectarii standardelor stabilite de prezenta
norma sanitara veterinara;
d) pastrarea unor evidente scrise indelebile (care nu se pot sterge) ale
punctelor precedente, in vederea prezentarii lor autoritatii competente.
Rezultatul controalelor si al testelor se va pastra timp de cel putin 2 ani.
(2) Daca rezultatul autocontroalelor sau informatiile de care dispun
responsabilii mentionati in alin. (1) releva prezenta unui risc sanitar sau
permit suspectarea existentei acestuia, se aplica masurile necesare sub control
veterinar oficial.
(3) Conditiile prevazute la alin. (2) se stabilesc in concordanta cu
procedura nationala.
Art. 7
(1) Autoritatea competenta autorizeaza intreprinderile care fac obiectul
prezentei norme sanitare veterinare dupa ce s-a asigurat ca acestea indeplinesc
prevederile cu privire la natura activitatilor pe care le desfasoara. Daca o
intreprindere decide sa desfasoare alte activitati decat cele pentru care a
primit aprobarea, aceasta trebuie sa obtina o noua autorizare. Pietele si
halele se inregistreaza, dar nu poarta numar de autorizare veterinara, nefiind
considerate intreprinderi. Aceasta se face dupa verificare si asigurarea ca
indeplinesc conditiile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Pentru ca produsele care provin de la pescadoare si intreprinderi,
piete de licitatie si vanzare angro sa intruneasca standardele de igiena
prevazute de prezenta norma sanitara veterinara, autoritatea competenta poate,
pentru conditiile referitoare la echipamente si structuri stabile prevazute la
cap. I - IV din anexa la prezenta norma sanitara veterinara, sa le acorde
acestora o perioada pentru a efectua amenajarile si dotarile necesare in
vederea indeplinirii conditiilor de aprobare prevazute la cap. IX din anexa la
prezenta norma sanitara veterinara. Aceste derogari se acorda numai
pescadoarelor, unitatilor, pietelor de licitatie si vanzare angro care
functioneaza la data intrarii in vigoare a prezentei norme sanitare veterinare
si care au depus o cerere de derogare justificata la autoritatea competenta,
insotita de un plan de amenajare si de specificarea perioadei in care se va asigura
standardul de igiena. Cand se solicita asistenta financiara se accepta numai
solicitarile cu privire la proiectele care respecta conditiile prevazute de
prezenta norma sanitara veterinara.
(3) Intreprinderile cu activitate de export se autorizeaza de catre
autoritatea veterinara centrala care intocmeste lista acestora si o notifica
Comisiei Uniunii Europene. Aceste intreprinderi poarta un numar oficial de
autorizare veterinara.
(4) Inspectia si controlul intreprinderilor autorizate se efectueaza
regulat de catre autoritatea competenta, care trebuie sa aiba acces liber in
toate sectoarele intreprinderii pentru a se asigura ca se respecta prevederile
prezentei norme sanitare veterinare. Daca aceste inspectii si controale releva
nerespectari ale prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea
competenta dispune masurile necesare care pot conduce la inchiderea unitatii
pana la indeplinirea conditiilor sanitare veterinare.
(5) Prevederile alin. (1), (3) si (4) se aplica si pescadoarelor.
(6) Prevederile alin. (3) si (4) se aplica si pietelor de licitatie si
vanzare angro.
Art. 8
(1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare autoritatea competenta efectueaza inspectii si controale in intreprinderi
prin reprezentantii sai. Expertii Comisiei Uniunii Europene pot sa efectueze in
cooperare cu autoritatile competente din Romania controale pentru a se asigura
de aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si de
respectarea de catre unitati a conditiilor prevazute de aceasta. Autoritatea
competenta de pe teritoriul in care se efectueaza inspectiile si controalele
asigura conditiile si sprijinul necesar expertilor pentru indeplinirea misiunii
lor. Rezultatul controlului va fi facut cunoscut autoritatii competente.
(2) Programele pentru implementarea alin. (1) trebuie sa fie adoptate in
concordanta cu procedura nationala.
CAP. 3
Importul produselor din pescuit
Art. 9
Dispozitiile aplicabile importului produselor din pescuit vor fi cel putin
echivalente cu cele referitoare la productia si comercializarea produselor din
productia interna. Produsele din pescuit prinse in mediul lor natural de un
pescador care arboreaza drapelul unei tari terte se supun controlului stabilit
de norma sanitara veterinara care reglementeaza organizarea controalelor
sanitare veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari
terte.
Art. 10
(1) Conditiile specifice pentru importul produselor din pescuit se
stabilesc de catre autoritatea competenta pentru fiecare tara terta sau grup de
tari terte conform prevederilor legale nationale, in functie de situatia
sanitara veterinara a acestora.
(2) Pentru a permite stabilirea conditiilor de import si pentru verificarea
conditiilor de producere, depozitare si expeditie a produselor din pescuit ca
fiind cel putin echivalente cu cele din productia interna, se efectueaza
controale la fata locului de catre expertii autoritatii competente. Controalele
se efectueaza pe cheltuiala autoritatii competente. Periodicitatea si
modalitatile de efectuare a controalelor se stabilesc de catre autoritatea
competenta.
(3) Pentru stabilirea conditiilor de import al produselor din pescuit se
tine seama in special de:
a) legislatia tarii terte exportatoare;
b) organizarea autoritatii competente a tarii exportatoare si a serviciilor
proprii de inspectie, competentele acestor servicii, procedurile de inspectie
si de supraveghere pe care le aplica, precum si de posibilitatile pe care le
are acest serviciu de a verifica eficient aplicarea legislatiei proprii in
vigoare;
c) conditiile sanitare de producere, depozitare si transport aplicate
produselor din pescuit destinate exportului;
d) garantiile pe care le poate oferi tara exportatoare in ceea ce priveste
respectarea conditiilor prevazute in prezenta norma sanitara veterinara si
informarea periodica asupra situatiei epidemiologice a tarii.
(4) Conditiile de import mentionate la alin. (1) trebuie sa includa:
a) modelul certificatului de sanatate care trebuie sa insoteasca loturile
expediate;
b) stabilirea marcii de sanatate si a modului de aplicare la produsele din
pescuit, in special includerea numarului de autorizare al unitatii de origine,
cu exceptia produselor din pescuit congelate, debarcate imediat pentru
conservare si avand certificatul prevazut la lit. a);
c) stabilirea listei unitatilor autorizate si, daca este cazul, a vaselor
de pescuit-fabrica, a halelor de licitatie si a pietelor de vanzare angro
inregistrate si aprobate. Pentru stabilirea conditiilor de import autoritatea
competenta a tarii exportatoare trebuie sa trimita lista unitatilor propuse.
Nici o unitate nu poate figura pe lista decat daca a fost autorizata de
autoritatea competenta a tarii exportatoare. Agrearea intreprinderilor propuse
este conditionata de:
(i) aplicarea unor exigente echivalente cu cele prevazute in prezenta norma
sanitara veterinara;
(ii) supravegherea unitatilor de catre un serviciu oficial de control al tarii
terte exportatoare.
(5) Conditiile mentionate la alin. (4) lit. a) si b) pot fi modificate de
autoritatea competenta in concordanta cu procedura nationala. Lista mentionata
la alin. (4) lit. c) poate fi amendata de autoritatea competenta in concordanta
cu legislatia comunitara specifica transpusa in legislatia veterinara nationala
referitoare la procedura ce trebuie urmata pentru amendarea si completarea
listelor intreprinderilor din tarile terte, aprobate pentru importul de carne
proaspata din Uniunea Europeana.
(6) Poate fi autorizat importul direct dintr-o intreprindere sau pescador
dintr-o tara terta atunci cand nu se pot furniza garantiile prevazute la alin.
(3), cu conditia ca intreprinderea sau pescadorul sa fi primit autorizare
speciala in urma unei inspectii efectuate in concordanta cu prevederile alin.
(2). Decizia de autorizare va stabili conditiile de import specifice pe care
trebuie sa le indeplineasca produsele care provin din aceste intreprinderi sau
pescadoare.
(7) Pana la stabilirea conditiilor de import mentionate la alin. (1)
autoritatea competenta se va asigura ca cerintele impuse importului de produse
din pescuit din tari terte sunt echivalente cu cele care reglementeaza
producerea si punerea pe piata a produselor indigene.
Art. 11
Regulile si principiile stabilite prin norma sanitara veterinara care
stabileste principiile ce reglementeaza organizarea controalelor veterinare
pentru produse de origine animala importate din tari terte trebuie sa fie
aplicate in special cu privire la organizarea si urmarirea inspectiilor ce
urmeaza sa fie efectuate de catre experti desemnati de autoritatea competenta.
CAP. 4
Prevederi finale
Art. 12
Anexa la prezenta norma sanitara veterinara poate fi amendata de autoritatea
competenta in concordanta cu procedura nationala.
Art. 13
(1) Autoritatea competenta poate adopta documente legislative sau prevederi
administrative suplimentare necesare conformarii prezentei norme sanitare
veterinare pentru a asigura implementarea si conformitatea cu prevederile
acesteia. Autoritatea competenta va informa Comisia Europeana despre aceasta.
(2) Autoritatea competenta va lua masurile administrative sau penale
adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
(3) Autoritatea competenta poate modifica, completa sau abroga total ori
partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci cand autoritatea competenta adopta cele mentionate la alineatele
precedente va face referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara sau
acestea vor fi insotite de o asemenea referire cu ocazia publicarii oficiale.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CAP. 1
Conditii privind autorizarea vaselor de pescuit-fabrica (pescadoarelor)
I.1. Vasele de pescuit-fabrica trebuie sa dispuna cel putin de:
a) o zona de receptie construita si amenajata in separeuri dimensionate
astfel incat sa permita primirea fiecarei capturi in ordinea recoltarii.
Zona de receptie, partile ei demontabile si containerele trebuie sa fie
usor de igienizat. Aceasta trebuie sa asigure protectia impotriva soarelui,
intemperiilor si a oricarui alt mod de contaminare a produselor;
b) un sistem de transport al produselor din pescuit din zona de receptie la
zona de lucru, cu respectarea regulilor de igiena. In timpul transportului si
depozitarii produselor din pescuit trebuie sa se evite lovirea sau ranirea
acestora;
c) locuri de munca suficient de spatioase pentru a permite prepararea si
transformarea produselor din pescuit, cu respectarea regulilor de igiena,
astfel incat sa se evite o posibila contaminare;
d) locuri de depozitare a produselor finite suficient dimensionate si
construite astfel incat sa fie usor de igienizat. Daca la bord functioneaza o
unitate de prelucrare a deseurilor, este necesar sa se amenajeze o cala
separata destinata depozitarii acestor produse;
e) un spatiu de depozitare a materialelor de ambalare special amenajat si
separat de locurile de preparare si transformare a produselor;
f) instalatii speciale pentru evacuarea deseurilor si a produselor din
pescuit improprii pentru consumul uman fie direct in mare, fie intr-un tanc
etans destinat acestui scop. Daca deseurile sunt stocate si prelucrate la bord,
se vor amenaja spatii separate destinate acestui scop;
g) instalatie pentru aprovizionarea cu apa potabila, care trebuie sa
indeplineasca conditiile oficiale de potabilitate, sau cu apa curata de mare
sub presiune. Gura de pompare a apei de mare trebuie amplasata astfel incat
calitatea apei pompate sa nu poata fi afectata de apele reziduale evacuate in
mare, de deseuri si de apa de racire a motoarelor;
h) un numar suficient de vestiare, spalatoare de maini si toalete, pentru
ultimele nefiind permisa deschiderea direct in spatiile de preparare,
transformare sau depozitare. Spalatoarele trebuie sa fie prevazute cu apa
calda, sapun lichid in amestec cu solutie dezinfectanta, suport inchis pentru
hartia prosop de unica folosinta si recipient de colectare a hartiei prosop
folosite; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie actionate manual.
2. Spatiile utilizate pentru prepararea si prelucrarea sau
congelarea/congelarea rapida a produselor din pescuit trebuie sa aiba:
a) pardoseala antiderapanta, usor de curatat si de dezinfectat, prevazuta
cu panta pentru drenarea usoara a apei;
b) pereti si plafoane usor de curatat, in special in locurile unde exista
tevi, lanturi sau conductori electrici;
c) circuitele hidraulice vor fi dispuse sau protejate astfel incat sa nu
contamineze produsele din pescuit prin eventuale pierderi de ulei;
d) ventilatie corespunzatoare si o buna evacuare a vaporilor cand este
cazul;
e) iluminare adecvata;
f) dispozitive pentru curatarea si dezinfectarea ustensilelor,
echipamentului etc.;
g) spalatoare pentru curatarea si dezinfectarea mainilor, prevazute cu
hartie prosop de unica folosinta si robinete care nu se actioneaza manual.
3. Echipamentele si ustensilele, bancurile de taiere, containerele,
conveierele, masinile de eviscerare sau de filetare etc. trebuie sa fie
rezistente la coroziunea apei de mare, usor de curatat si dezinfectat si in
buna stare de intretinere.
4. Vasele de pescuit-fabrica (pescadoarele) trebuie sa aiba:
a) o instalatie frigorifica suficient de puternica pentru a asigura o
scadere rapida a temperaturii, astfel incat sa fie atinsa temperatura interna
in cel mai scurt timp;
b) instalatii frigorifice suficient de puternice pentru a mentine produsele
din pescuit in spatiile de depozitare (cale) la o temperatura corespunzatoare,
conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
II. Conditii de igiena pentru manipularea si depozitarea produselor din
pescuit la bord
1. La bord trebuie sa existe o persoana calificata care poarta raspunderea
aplicarii bunelor practici de fabricare a produselor din pescuit. Aceasta
persoana trebuie sa fie investita cu autoritatea necesara pentru a impune
respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Proprietarul sau
beneficiarul vasului de pescuit-fabrica numeste prin decizie seful formatiei
care asigura aplicarea si controlul programului de inspectie si verificare a
punctelor critice. Conducatorul acestei formatii are la dispozitie agenti
insarcinati cu controlul programului de inspectie si de verificare a punctelor
critice care se aplica la bord, cu pastrarea registrului in care sunt
consemnate observatiile si cu pastrarea termogramelor.
2. Conditiile generale de igiena aplicabile spatiilor si dotarilor sunt
cele stabilite la cap. III pct. II lit. A.
3. Conditiile generale de igiena aplicabile personalului sunt cele
stabilite la cap. III pct. II lit. B.
4. Decapitarea, eviscerarea si filetarea se efectueaza in conditiile de
igiena stabilite la cap. IV pct. I.2, 3 si 4.
5. Prelucrarea la bord a produselor din pescuit trebuie sa se efectueze in
conditiile de igiena stabilite la cap. IV pct. II.2 si 3 si la cap. IV pct. IV
si V.
6. Produsele din pescuit se ambaleaza si se impacheteaza in conditiile de
igiena stabilite la cap. VI.
7. Depozitarea la bord a produselor din pescuit se efectueaza in conditiile
de igiena stabilite la cap. VIII pct. 1 si 2.
CAP. 2
Cerinte in timpul debarcarii si dupa debarcarea produselor din pescuit
1. Echipamentele folosite la descarcarea si debarcarea produselor din
pescuit trebuie sa fie confectionate din materiale usor de curatat si pastrate
intr-o stare buna de intretinere si de igiena.
2. Pe toata durata descarcarii si debarcarii trebuie sa se evite
contaminarea produselor din pescuit. Aceasta se asigura in special prin:
a) descarcare si debarcare rapida;
b) depozitare fara intarziere a produselor intr-un spatiu cu temperatura
controlata, in functie de natura produsului si, dupa caz, asigurarea cu gheata
a instalatiilor de transport, de stocare, de vanzare sau a celor din
intreprindere.
3. Zonele din pietele de licitatie sau de vanzare angro in care se expun
produse din pescuit pentru vanzare trebuie sa indeplineasca urmatoarele
conditii:
a) sa fie acoperite si sa aiba pereti usor de curatat;
b) pardoseala sa fie impermeabila, usor de spalat si de dezinfectat, sa
permita scurgerea cu usurinta a apei, sa dispuna de un dispozitiv pentru
evacuarea igienica a apelor reziduale;
c) sa fie echipate cu instalatii sanitare, cu un numar suficient de
spalatoare de maini si toalete cu apa curenta; spalatoarele de maini trebuie sa
fie prevazute cu sapun si hartie prosop de unica folosinta;
d) sa fie bine iluminate pentru facilitarea controlului produselor;
e) pe durata expunerii sau a depozitarii produselor din pescuit halele nu
se pot utiliza in alt scop; vehiculele care emit gaze de esapament peste limita
admisa nu sunt acceptate in hale; animalele indezirabile nu trebuie sa patrunda
in hala;
f) sa fie curatate cu regularitate, cel putin la sfarsitul fiecarei zile de
vanzare. Recipientele in care au fost expuse produsele din pescuit se curata
dupa fiecare vanzare si se clatesc in interior si la exterior cu apa potabila
sau cu apa curata de mare; daca este necesar, aceste recipiente sunt si
dezinfectate;
g) sa fie prevazute cu tablite de interzicere a fumatului, scuipatului, a
servirii hranei, a consumului de bauturi alcoolice, plasate in locuri vizibile;
h) sa poata fi inchise si pastrate in aceasta stare pe durata pe care o
considera necesara autoritatea competenta;
i) sa dispuna de o instalatie de aprovizionare permanenta cu apa, care sa
indeplineasca conditiile prevazute in cap. III pct. I.7;
j) sa dispuna de recipiente speciale, inchise etans, confectionate din
materiale rezistente la coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit
improprii consumului uman;
k) sa dispuna de spatii proprii destinate exclusiv autoritatii competente;
in lipsa acestora se vor amenaja in imediata apropiere spatii aferente, cu
posibilitati de inchidere si dotate cu cele necesare controlului veterinar.
4. Dupa debarcare sau, dupa caz, dupa prima vanzare produsele din pescuit
se expediaza fara intarziere la destinatia finala, cu respectarea conditiilor
prevazute la cap. VIII.
5. In cazul in care conditiile prevazute la pct. 4 nu pot fi indeplinite,
halele in care sunt depozitate produsele din pescuit, inainte de expunere la
vanzare sau dupa vanzare, in vederea expedierii la destinatie, trebuie sa
dispuna de camere frigorifice in care se va asigura o temperatura de depozitare
apropiata de cea a topirii ghetii.
6. Conditiile generale de igiena stabilite la cap. III pct. II, cu exceptia
celor prevazute la cap. III pct. II lit. B pct. 1 lit. a), se aplica in mod
corespunzator la piete sau hale in care produsele din pescuit sunt expuse spre
vanzare sau sunt depozitate.
7. Pietele de vanzare angro in care sunt expuse spre vanzare sau depozitare
produsele din pescuit se supun acelorasi conditii ca cele stabilite la pct. 3
si 5, precum si celor stabilite la cap. III pct. II.
CAP. 3
Conditii generale pentru unitatile terestre
I. Conditii generale de amenajare a spatiilor si de dotare materiala a unitatilor
terestre
Intreprinderile trebuie sa cuprinda cel putin:
1. spatii de munca suficient dimensionate pentru a permite desfasurarea
activitatilor in conditii de igiena. Ele se proiecteaza si se amenajeaza astfel
incat sa se evite contaminarea produselor si sa separe net sectorul curat de
cel murdar;
2. spatii in care se executa manipularea, prepararea si transformarea
produselor, prevazute cu:
a) pardoseala impermeabila, usor de curatat si dezinfectat, cu inclinatia
necesara pentru a permite scurgerea usoara a apei, sau prevazute cu dispozitive
speciale pentru evacuarea apei;
b) pereti cu suprafata neteda, usor igienizabila, rezistenti si
impermeabili;
c) plafoane usor igienizabile;
d) usi din materiale rezistente si usor igienizabile;
e) ventilatie adecvata si, dupa caz, o buna evacuare a aburului;
f) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;
g) un numar suficient de dispozitive pentru spalarea si dezinfectarea
mainilor in spatiile de lucru si in toalete; robinetele nu trebuie sa fie
actionate manual; dispozitivele trebuie prevazute cu hartie prosop de unica
folosinta;
h) dispozitive pentru igienizarea ustensilelor, dotarilor si instalatiilor;
3. camere frigorifice pentru depozitarea produselor din pescuit, care
trebuie sa dispuna de:
a) aceleasi amenajari prevazute la pct. 2 lit. a), b), c), d) si f);
b) in functie de necesitati, o instalatie de putere frigorifica suficienta
pentru a asigura pastrarea produselor la temperaturile prevazute in prezenta
norma sanitara veterinara;
4. dispozitive adecvate pentru protectia contra animalelor indezirabile,
cum sunt: insectele, pasarile, rozatoarele etc.;
5. dispozitive si ustensile adaptate activitatii, cum sunt: mese,
recipiente, benzi transportoare si cutite, confectionate din materiale
rezistente la coroziune, usor de curatat si dezinfectat;
6. containere speciale etanse, confectionate din materiale rezistente la
coroziune, destinate colectarii produselor din pescuit improprii consumului
uman, precum si un spatiu frigorific pentru depozitarea acestor containere,
daca acestea nu sunt evacuate cel putin la sfarsitul fiecarei zile de lucru;
7. instalatii care permit aprovizionarea cu apa potabila, eventual cu apa
de mare curata sau devenita curata ca urmare a epurarii printr-un sistem
adecvat, sub presiune si in cantitate suficienta. Folosirea apei nepotabile
este admisa in mod exceptional numai pentru instalatiile de racire, producerea
aburului sau pentru stingerea incendiilor, cu conditia ca instalatiile
respective sa nu permita folosirea apei in alte scopuri decat cele mentionate.
Conductele de apa nepotabila vor fi marcate distinct fata de cele pentru apa
potabila si de apa de mare curata;
8. dispozitiv de evacuare in conditii igienice a apelor reziduale;
9. vestiare in numar suficient, cu pereti si pavimente netede, impermeabile
si lavabile, spalatoare de maini si toalete cu apa curenta; toaletele nu
trebuie sa se deschida direct in spatiile de lucru; spalatoarele de maini se
doteaza cu materiale de igienizare a mainilor si hartie prosop de unica
folosinta; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie actionate manual;
10. spatii amenajate corespunzator, inchise cu cheie, la dispozitia
exclusiva a serviciului inspectiei veterinare;
11. instalatii adecvate pentru curatarea si dezinfectarea mijloacelor de
transport. Cu toate acestea, instalatiile nu sunt obligatorii daca
reglementarile oficiale impun ca mijloacele de transport sa fie curatate si
dezinfectate in unitati specializate, autorizate in acest scop de autoritatea
competenta;
12. in intreprinderile in care animalele, cum ar fi crustaceele si pestii,
sunt pastrate vii, trebuie sa existe o instalatie care sa permita asigurarea
celor mai bune conditii de supravietuire si alimentarea cu apa de o asemenea
calitate incat sa nu se transmita animalelor substante daunatoare.
II. Conditii generale de igiena
A. Conditii generale de igiena pentru spatii si dotari (utilaje)
1. Pavimentele, peretii, plafoanele si incintele, utilajele si ustensilele
de lucru trebuie sa fie mentinute in stare buna de curatenie si intretinere,
astfel incat sa nu constituie sursa de contaminare a produselor.
2. Animalele indezirabile (rozatoare, pasari, insecte, larve etc.) trebuie
distruse sistematic. Raticidele, insecticidele, dezinfectantele sau orice alte
substante toxice se pastreaza in camere sau dulapuri inchise cu cheie;
aplicarea lor se efectueaza astfel incat sa nu existe risc de contaminare a
produselor.
3. Spatiile de productie, ustensilele si utilajele se folosesc numai pentru
realizarea produselor din pescuit. Totusi ele pot fi utilizate si pentru
obtinerea simultana sau in alte perioade a altor produse alimentare, numai dupa
autorizarea acestora de catre autoritatea competenta.
4. Utilizarea apei potabile sau a apei curate de mare este obligatorie in
toate cazurile. In mod exceptional se accepta utilizarea apei nepotabile numai
pentru instalatiile de incalzire, stingerea incendiilor si la racirea
motoarelor, cu conditia ca instalatiile si conductele respective sa nu permita
utilizarea in alte scopuri si sa nu prezinte risc de contaminare a produselor.
5. Detergentii, dezinfectantele si alte substante similare se autorizeaza
de catre autoritatea competenta si sunt astfel utilizate incat sa nu afecteze
utilajul, materialele si produsele.
B. Conditii generale de igiena pentru personal
1. Personalul trebuie sa corespunda celui mai inalt standard de curatenie,
in special:
a) personalul trebuie sa poarte haine de lucru adecvate si curate, parul
ingrijit, protejat in totalitate; sunt vizate in special persoanele care
manipuleaza produsele din pescuit expuse contaminarii;
b) personalul care manipuleaza, precum si cel care prepara produse din
pescuit trebuie sa isi spele mainile ori de cate ori este necesar si cel putin
la reluarea lucrului; ranile de pe maini se acopera cu un pansament etans si
impermeabil;
c) sunt interzise: fumatul, scuipatul, servirea hranei si consumarea
bauturilor alcoolice la locurile de munca, precum si in spatiile de depozitare
a produselor din pescuit.
2. Managerul unitatii ia toate masurile necesare pentru a preveni
manipularea produselor din pescuit de catre persoane susceptibile de a le
contamina, pana cand se face dovada ca acestea nu reprezinta vreun risc. La
angajare personalul muncitor care manipuleaza produsele din pescuit trebuie sa
faca dovada in mod obligatoriu printr-un certificat medical ca nu exista nici
un impediment pentru a lucra cu produse din pescuit. Supravegherea medicala a
personalului se supune prevederilor legale in vigoare.
CAP. 4
Conditii speciale pentru manipularea produselor din pescuit la tarm
I. Conditii pentru produsele din pescuit proaspete
1. In cazul in care produsele refrigerate neconditionate (neimpachetate) nu
sunt distribuite, expediate, preparate sau transformate imediat dupa ce au
ajuns in intreprindere, ele trebuie sa fie depozitate sau pastrate cu gheata
intr-o camera frigorifica. Completarea cu gheata este necesar sa se efectueze
cat mai des. Gheata utilizata, simpla sau cu amestec de sare, se obtine din apa
potabila ori din apa curata de mare si se pastreaza in conditii igienice, in
containere destinate acestui scop. Aceste containere trebuie intretinute in conditii
optime. Produsele proaspete preambalate se refrigereaza cu gheata sau cu o
instalatie mecanica de refrigerare care asigura aceleasi conditii de
temperatura.
2. Operatiunile de decapitare si eviscerare, daca nu au fost facute la
bordul vaselor, trebuie sa se realizeze in conditii igienice; produsele se
spala din abundenta cu apa potabila sau apa curata de mare imediat dupa
decapitare si eviscerare.
3. Operatiunile de filetare si portionare se executa astfel incat sa se
evite contaminarea sau murdarirea produselor. Ele se efectueaza intr-un loc
diferit de cel folosit pentru decapitare si eviscerare. Portiunile obtinute nu
pot ramane pe mesele de lucru mai mult decat este strict necesar pentru
prepararea lor, dupa care ele sunt protejate de eventuale posibile contaminari
printr-un ambalaj adecvat. Filetele si portiunile destinate vanzarii in stare
proaspata sunt refrigerate imediat dupa preparare.
4. Viscerele si partile care pot constitui un pericol pentru sanatatea
publica se separa si se indeparteaza de produsele destinate consumului uman.
5. Recipientele folosite pentru distributia sau depozitarea produselor din
pescuit proaspete sunt astfel concepute incat sa asigure protectia impotriva
contaminarii si conservarea produselor in conditii de igiena, precum si o
evacuare usoara a apei.
6. In lipsa unei instalatii speciale pentru evacuarea continua a
deseurilor, acestea trebuie sa fie colectate in recipiente etanse acoperite cu
capac, usor de spalat si dezinfectat. Deseurile nu trebuie sa se acumuleze in
spatiile de munca. Ele se evacueaza fie continuu, fie dupa umplerea
recipientelor si cel putin la finele fiecarei zile de lucru, in containere sau
intr-o camera frigorifica special destinata.
Recipientele, containerele si camerele destinate depozitarii deseurilor se
spala riguros si se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare. Depozitarea
deseurilor se face astfel incat sa nu constituie sursa de contaminare sau sa nu
afecteze mediul inconjurator.
II. Conditii pentru produsele congelate
1. Instalatiile trebuie sa dispuna de:
a) echipament de congelare suficient pentru a realiza o scadere rapida a
temperaturii in produse pana la nivelul prevazut in prezenta norma sanitara
veterinara;
b) echipament de congelare suficient pentru a mentine produsele in spatiile
de depozitare la o temperatura care sa nu depaseasca prevederile prezentei
norme sanitare veterinare, indiferent de temperatura exterioara. In situatii
tehnice deosebite legate de metodele de congelare si de manipulare a acestor
produse, a pestelui intreg congelat in saramura, destinat fabricarii
conservelor, sunt acceptate temperaturi mai ridicate decat cele admise de
prezenta norma sanitara veterinara, dar care sa nu depaseasca -9 grade C.
2. Produsele proaspete destinate congelarii sau congelarii rapide trebuie
sa corespunda prevederilor pct. I.
3. Spatiile de depozitare trebuie sa fie prevazute cu un sistem de
inregistrare a temperaturilor plasat astfel incat sa poata fi usor de citit.
Senzorul de temperatura al termometrului se plaseaza in zona cu temperatura cea
mai inalta si cat mai departe de sursa de frig. Graficele de inregistrare se
pastreaza pentru a fi puse la dispozitie autoritatii de control cel putin pe
perioada valabilitatii produselor.
III. Conditii pentru produsele decongelate
Intreprinderile care procedeaza la decongelare trebuie sa respecte
urmatoarele conditii:
1. Decongelarea produselor din pescuit sa se realizeze in conditii de
igiena. In vederea evitarii oricarei posibilitati de contaminare, trebuie sa se
asigure evacuarea eficienta a apelor rezultate din topirea ghetii. Decongelarea
se realizeaza fara ca temperatura produselor sa creasca in mod excesiv.
2. Dupa decongelare produsele se manipuleaza in conformitate cu prevederile
prezentei norme sanitare veterinare. Daca produsele sunt preparate sau
prelucrate, operatiunile mentionate se efectueaza fara nici o intarziere. Daca
produsele din pescuit dupa congelare sunt comercializate direct pe piata, pe
ambalaj se mentioneaza clar si vizibil faptul ca produsul a fost decongelat, cu
respectarea prevederilor oficiale referitoare la etichetare, prezentarea
produselor alimentare, precum si la publicitatea care se face in acest scop
alimentelor.
IV. Conditii pentru produsele transformate (prelucrate)
1. Produsele proaspete, congelate sau decongelate utilizate pentru
prelucrare trebuie sa indeplineasca prevederile pct. I, II sau III.
2. Aplicarea unui tratament pentru inhibarea dezvoltarii microorganismelor
patogene sau pentru asigurarea conservabilitatii produselor se face numai daca
acest tratament este recunoscut stiintific prin legislatia in vigoare sau in
cazul unui tratament al produselor mentionate in cap. I pct. 1 lit. b) si c)
din norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru
procedura si comercializarea molustelor bivalve vii care nu au fost reimersate
sau purificate. Un asemenea tratament trebuie sa fie aprobat de autoritatea
competenta in concordanta cu legislatia nationala, in termen de 4 luni de la
primirea unei solicitari in acest sens. Responsabilul intreprinderii tine un
registru de evidenta a tratamentelor aplicate. In functie de tipul de tratament
aplicat, el inregistreaza si controleaza timpii si temperatura tratarii la
cald, concentratia de sare, pH si continutul de apa. Aceste registre se
pastreaza la dispozitia autoritatii competente pe o perioada cel putin egala cu
perioada de conservare a produsului.
3. Produsele a caror conservabilitate este garantata un timp limitat, dupa
aplicarea unui tratament ca: sararea, afumarea, deshidratarea, marinarea,
trebuie sa poarte pe ambalaj o inscriptie clara si vizibila care sa arate
conditiile de depozitare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare
privind etichetarea produselor alimentare si reclama alimentelor.
4. Conservarea
Pentru fabricarea produselor din pescuit care se supun unei sterilizari in
recipiente inchise ermetic se au in vedere urmatoarele conditii:
a) apa utilizata pentru prepararea conservelor trebuie sa fie apa potabila;
b) procesul utilizat pentru tratamentul termic trebuie sa fie adecvat,
avandu-se in vedere criterii importante ca: durata incalzirii, temperatura,
continutul, capacitatea recipientului, care se evidentiaza intr-un registru.
Tratamentul aplicat trebuie sa asigure distrugerea sau inactivarea germenilor
patogeni si sporii acestora. Instalatia de tratament termic trebuie sa dispuna
de dispozitive de control pentru a verifica daca recipientele au fost supuse
unui tratament corect prin caldura. Racirea recipientelor dupa tratamentul
termic se face cu apa potabila, fara a interzice prezenta eventualilor aditivi
chimici utilizati conform practicilor tehnologice, pentru a preveni coroziunea
instalatiilor si recipientelor;
c) fabricantul trebuie sa efectueze controale suplimentare, prin sondaj,
pentru a se asigura ca produsele prelucrate au fost eficient tratate, si anume
cel putin:
(i) teste de incubatie - incubatia se efectueaza timp de 7 zile la 37 grade
C ori timp de 10 zile la 35 grade C sau orice alta combinatie echivalenta;
(ii) examene microbiologice ale continutului si recipientelor in
laboratorul uzinal (al intreprinderii) sau in alt laborator autorizat;
d) fabricantul trebuie sa preleveze probe din productia fiecarei zile, la
intervale de timp prestabilite, pentru asigurarea eficacitatii inchiderii
etanse sau altor proceduri de inchidere ermetica. In acest scop se asigura
aparatura necesara pentru examinarea sectiunilor perpendiculare ale imbinarilor
recipientelor inchise;
e) fabricantul trebuie sa execute controale prin care sa se asigure ca
recipientele nu prezinta defecte;
f) toate recipientele care sunt supuse tratamentului termic in conditii
practic identice trebuie sa primeasca o marca de identificare a lotului, cu
respectarea reglementarilor legale in vigoare referitoare la identificarea
loturilor de produse alimentare.
5. Afumarea
Operatiunile de afumare se efectueaza in spatii separate sau intr-un
amplasament special utilat si, daca este necesar, prevazut cu un sistem de
ventilatie care sa nu permita fumului si caldurii de combustie sa afecteze alte
spatii si amplasamente in care sunt preparate, transformate sau depozitate
produsele din pescuit.
a) Materialele folosite pentru producerea fumului se depoziteaza in afara
spatiului de afumare si se utilizeaza astfel incat sa nu contamineze produsele.
b) Folosirea materialelor pentru producerea fumului prin combustia lemnelor
care au fost vopsite, lacuite, acoperite cu clei sau care au fost supuse
oricarui tratament chimic de conservare este interzisa.
c) Dupa afumare produsele se racesc rapid la temperatura adecvata pentru o
buna conservare a produselor inainte de ambalare.
6. Sararea
a) Operatiunile de sarare se realizeaza in spatii diferite si separate de
cele in care se executa alte activitati si suficient de indepartate.
b) Sarea folosita pentru tratarea produselor din pescuit trebuie sa fie
curata si astfel depozitata incat sa excluda contaminarea; ea nu poate fi
refolosita.
c) Bazinele de saramurare sau orice container trebuie sa fie astfel
construit incat sa evite orice sursa de poluare in timpul saramurarii sau
sararii.
d) Bazinele si spatiile de saramurare trebuie sa fie curatate inainte de
utilizare.
7. Produse din crustacee si moluste cu cochilie preparate
Prepararea crustaceelor si molustelor cu cochilie se efectueaza dupa cum
urmeaza:
a) orice preparare este urmata rapid de racire. In acest scop se utilizeaza
apa potabila sau apa curata de mare. Daca nu se utilizeaza o alta metoda de
conservare, racirea trebuie continuata pana cand se atinge temperatura de
topire a ghetii;
b) indepartarea cochiliilor trebuie sa se efectueze igienic astfel incat sa
se evite contaminarea produsului. Daca aceste operatiuni se realizeaza manual,
personalul este obligat sa acorde o atentie deosebita spalarii mainilor, iar
suprafetele de lucru se igienizeaza riguros. Daca se folosesc masini, ele se
curata la intervale scurte de timp si se dezinfecteaza la sfarsitul fiecarei
zile de lucru. Dupa indepartarea cochiliilor produsele preparate fie se
congeleaza imediat, fie se pastreaza refrigerate la o temperatura care sa nu
permita multiplicarea germenilor patogeni, fiind depozitate in spatii adecvate;
c) producatorul are obligatia de a controla productia prin controale
microbiologice regulate, in conformitate cu standardele prevazute de prezenta
norma sanitara veterinara.
8. Recuperarea mecanica a carnii de peste
Carnea de peste obtinuta prin separarea mecanica trebuie sa se efectueze in
urmatoarele conditii:
a) separarea mecanica se efectueaza imediat dupa filetare, din materia
prima eviscerata. Daca se foloseste pestele intreg, acesta se eviscereaza si se
spala in prealabil;
b) utilajele se curata la intervale scurte de timp, cel mai tarziu la
fiecare doua ore;
c) dupa fabricare carnea se congeleaza cat mai rapid posibil sau se
incorporeaza intr-un produs destinat congelarii ori unui tratament de
stabilizare.
V. Conditii cu privire la contaminarea biologica cu paraziti
1. In timpul productiei si inainte de a fi destinate consumului uman
pestele si produsele din pescuit se supun unui examen vizual in vederea
depistarii parazitilor vizibili cu ochiul liber. Pestele si partile din peste
care sunt parazitate nu se comercializeaza pentru consumul uman. Regulile
detaliate pentru aceasta inspectie trebuie sa fie adoptate in concordanta cu
procedura nationala elaborata de autoritatea competenta.
2. Pestele si produsele din pescuit destinate consumului uman, in
situatiile prevazute la pct. 3, se supun printre altele unui tratament de
congelare la o temperatura egala sau mai mare de -20 grade C in interiorul
produsului timp de cel putin 24 de ore. Acest tratament prin congelare se
aplica produsului in stare cruda sau finita.
3. Pestele si produsele din pescuit care sunt supuse conditiilor prevazute
la pct. 2 sunt:
a) pestele care se consuma crud sau aproape crud, cum ar fi heringul;
b) urmatoarele specii, daca sunt destinate unui tratament prin afumare la
rece in timpul careia temperatura interna a pestelui este mai mica de 60 grade
C: hering, macrou, sprot, somon salbatic (de Atlantic sau de Pacific).
Aceasta lista poate fi amendata, in lumina datelor stiintifice, in
concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta;
c) hering marinat si/sau sarat, daca tratamentul la care a fost supus este
insuficient pentru omorarea larvelor de nematode.
Aceasta lista poate fi amendata, in lumina datelor stiintifice, in concordanta
cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta ce va stabili si
criteriile care sa permita detinerea proceselor considerate suficiente sau
insuficiente pentru distrugerea nematodelor.
4. Producatorii trebuie sa se asigure ca pestele si produsele din pescuit
care fac obiectul prevederilor pct. 3 sau materiile prime destinate fabricarii
lor au fost supuse tratamentului mentionat la pct. 2 inainte de a fi puse in
consum.
5. La comercializare produsele din pescuit prevazute la pct. 3 trebuie sa
fie insotite de un atestat din partea producatorului, care sa indice
tratamentul la care au fost supuse.
CAP. 5
Controlul sanitar veterinar de sanatate si supravegherea conditiilor de
productie
I. Supravegherea generala
Autoritatea competenta stabileste sistemul de control si de supraveghere
pentru verificarea modului de respectare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
Acest sistem va cuprinde in special:
1. controlul vaselor de pescuit, care se efectueaza pe durata stationarii
in port;
2. controlul conditiilor de debarcare si la prima vanzare;
3. controlul intreprinderilor producatoare, la intervale regulate, in
special pentru verificarea:
a) indeplinirii conditiilor de autorizare;
b) manipularii corecte a produselor din pescuit;
c) starii de igiena a spatiilor, instalatiilor, ustensilelor si a
personalului;
d) aplicarii corecte a sistemului de marcare;
4. controlul pietelor de licitatie si al halelor de vanzare angro;
5. controlul conditiilor de depozitare si transport.
II. Controale speciale
1. Controlul organoleptic
Fiecare lot de produse din pescuit se inspecteaza de catre autoritatea
competenta in momentul debarcarii sau inainte de prima vanzare pentru a
verifica daca produsele sunt apte pentru consum uman. Aceasta inspectie consta
in evaluarea organoleptica efectuata pe esantioane de pesti proaspeti sau
refrigerati si prin prelevarea de probe.
Produsele din pescuit care respecta conditiile de prospetime si normele
prevazute de standardele legale in vigoare se considera ca indeplinesc
prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Conditiile organoleptice
specifice produselor din pescuit necuprinse in standardele legale se stabilesc
de catre autoritatea competenta.
Evaluarea organoleptica se repeta dupa prima vanzare a produselor din
peste, in cazul in care se suspicioneaza ca prevederile prezentei norme
sanitare veterinare nu sunt indeplinite sau ori de cate ori este necesar.
Daca evaluarea organoleptica demonstreaza ca produsele sunt improprii
pentru consumul uman, ele se retrag de pe piata si se denatureaza astfel incat
sa nu mai poata fi reutilizate pentru consum uman.
Daca evaluarea organoleptica releva cel mai mic dubiu asupra prospetimii
produselor din pescuit, se poate apela la examene chimice sau microbiologice.
2. Controlul parazitologic
Inainte de a fi puse in consum uman pestele si produsele din peste se supun
controlului vizual prin sondaj, pentru depistarea parazitilor care sunt
vizibili cu ochiul liber. Pestele intreg sau partile parazitate din acesta nu
se comercializeaza pentru consum uman.
3. Controlul chimic
A. Esantioanele prelevate se supun examenelor de laborator pentru controlul
urmatorilor parametri:
a) TVB-N (azot bazic volatil total) si TMA-N (azot-trimetilamina): valorile
acestor parametri se stabilesc pe categorii de specii, conform prevederilor
legale in vigoare si in concordanta cu procedura nationala.
b) histamine: din fiecare lot se preleveaza 9 esantioane (mostre). Acestea
trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
(i) valoarea medie nu trebuie sa depaseasca 110 ppm;
(ii) se accepta depasirea de catre doua esantioane a valorii 100 ppm, dar
sa nu atinga 200 ppm;
(iii) nici o proba nu trebuie sa aiba un continut de peste 200 ppm.
Aceste limite se aplica numai speciilor de peste din urmatoarele familii:
Scombridae, Clupeidae. Totusi pestele provenit din aceste familii, supus unui
tratament de maturare enzimatica in saramura, poate fi admis daca are un
continut mai crescut de histamina, fara insa a depasi dublul valorilor de mai
sus. Examenele se efectueaza prin metode fiabile, recunoscute stiintific, cum
ar fi cromatografia lichida de inalta performanta (HPLC).
B. Contaminanti prezenti in mediul acvatic
Produsele din pescuit nu trebuie sa contina in partile comestibile
contaminanti prezenti in mediul acvatic, cum ar fi metale grele si substante
organoclorurate, la un asemenea nivel incat absorbtia alimentara calculata sa
depaseasca dozele zilnice sau saptamanale admise pentru om.
Controlul nivelului de contaminare al produselor din pescuit cu
contaminanti se stabileste de catre autoritatea competenta printr-un program de
supraveghere adecvat.
C. Autoritatea competenta trebuie sa stabileasca in concordanta cu
procedura nationala si in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a
prezentei norme sanitare veterinare urmatoarele:
a) metodele de analiza folosite pentru controlul parametrilor chimici si
programul de prelevare a probelor;
b) nivelurile admise pentru parametrii chimici.
4. Controlul microbiologic
Pentru protectia sanatatii publice autoritatea competenta stabileste
criteriile microbiologice, inclusiv programul de prelevare a probelor si
metodele de analize pentru peste si produse din pescuit.
CAP. 6
Ambalarea
1. Ambalarea se efectueaza cu respectarea conditiilor de igiena, astfel
incat sa se previna contaminarea produselor din pescuit.
2. Materialele de ambalare care intra in contact cu produsele din pescuit
trebuie sa indeplineasca toate regulile de igiena si in special:
a) sa nu deterioreze caracteristicile organoleptice ale preparatelor si
produselor din pescuit;
b) sa nu transmita substante nocive pentru sanatatea omului;
c) sa fie suficient de rezistente pentru a asigura protectia eficienta a
produselor.
3. Materialele de ambalaj nu pot fi refolosite, cu exceptia anumitor
containere ce pot fi refolosite dupa curatare si dezinfectare, fabricate din material
impermeabil, neted, rezistent la coroziune si usor de dezinfectat.
4. Materialele de ambalare inaintea utilizarii trebuie sa fie depozitate
intr-un spatiu separat de zona de productie, protejate de praf si de
contaminare.
5. Materialele de ambalaj folosite pentru produsele proaspete pastrate cu
gheata trebuie sa fie prevazute cu posibilitati de scurgere pentru apa
provenita din dezghetarea ghetii.
CAP. 7
Marcile de identificare
Produsele din pescuit destinate comercializarii trebuie sa fie marcate si
insotite de documente.
In acest scop pe ambalaj sau, in cazul unui produs neambalat, in
documentele insotitoare trebuie sa fie inscrise urmatoarele informatii:
a) tara de origine, care poate fi inscrisa cu denumirea completa sau prin
initiale cu majuscule;
b) identificarea intreprinderii sau a vasului de pescuit-fabrica prin numar
oficial de autorizare ori prin numar de identificare (inregistrare) in cazul
navelor care nu fac obiectul autorizarii sau, in cazul halelor si pietelor de
vanzare angro, prin numarul de inregistrare conform prezentei norme sanitare
veterinare.
Aceste informatii se aplica lizibil pe ambalaj, intr-un loc vizibil de la
exterior, fara sa fie necesara deschiderea acestuia.
CAP. 8
Depozitarea si transportul
1. Produsele din pescuit se pastreaza in timpul depozitarii si
transportului la temperaturile prevazute in prezenta norma sanitara veterinara,
si anume:
a) produsele din pescuit proaspete sau decongelate, inclusiv produsele obtinute
din crustacee si moluste prelucrate si refrigerate, se pastreaza la temperatura
de topire a ghetii;
b) produsele din pescuit congelate, cu exceptia pestelui congelat in
saramura destinat fabricarii conservelor, se pastreaza la o temperatura de -18
grade C in toata masa produsului, cu o eventuala fluctuatie ascendenta de
scurta durata in timpul transportului de pana la 3 grade C;
c) produsele transformate se mentin la temperatura stabilita de fabricant.
2. Pentru produsele din pescuit congelate, transportate de la un depozit
frigorific la o intreprindere autorizata, in scopul decongelarii la sosire
pentru a fi preparate si/sau prelucrate, si daca distanta de parcurs este
scurta, fara a depasi 50 km sau timpul de o ora, autoritatea competenta poate
acorda o derogare de la pct. 1 lit. b).
3. Produsele din pescuit nu se depoziteaza sau nu se transporta cu alte
produse care le pot afecta salubritatea sau care le pot contamina decat daca
sunt ambalate intr-un mod care sa le asigure o protectie suficienta.
4. Mijloacele folosite pentru transportul produselor din pescuit trebuie sa
fie construite si echipate astfel incat sa asigure pastrarea temperaturilor
impuse prin prezenta norma sanitara veterinara pe toata durata transportului.
Daca pentru refrigerarea produselor se foloseste gheata, este obligatorie
asigurarea scurgerii apei rezultate din topire, pentru ca apa provenita din
topirea ghetii sa nu ramana in contact cu produsul.
Finisajul peretilor interiori ai mijlocului de transport nu trebuie sa
afecteze salubritatea produselor, iar suprafata lor trebuie sa fie neteda, usor
de spalat si de dezinfectat.
5. Mijloacele de transport pentru produsele din pescuit nu se folosesc la
transportul altor produse care le pot deteriora sau contamina.
6. Produsele din pescuit nu se transporta in masini sau containere
nespalate si nedezinfectate.
7. Conditiile in care se efectueaza transportul produselor din pescuit
destinate comercializarii in stare vie nu trebuie sa influenteze starea de sanatate
a acestora.
CAP. 9
Punctele din prezenta anexa care pot fi supuse derogarilor si conditiilor
posibile aplicabile in cazul derogarilor
Capitolul I punctul I:
1. pct. 1 lit. a), cu conditia ca produsele sa fie protejate de soare si de
intemperii, precum si de orice sursa de murdarie sau contaminare;
2. pct. 1 lit. c), cu conditia prevenirii oricarei contaminari a
produselor;
3. pct. 1 lit. d) prima propozitie, cu conditia ca produsele finite sa fie
depozitate la bord la temperatura ceruta;
4. pct. 1 lit. g) ultima propozitie, cu conditia ca produsele sa nu poata
fi contaminate de apele uzate, deseuri sau de apa de racire a motoarelor;
5. pct. 1 lit. h), cu conditia ca personalul care manipuleaza produse de
pescuit sa isi poata spala mainile dupa utilizarea toaletei;
6. pct. 2 lit. a), cu conditia ca podelele sa fie curatate si dezinfectate
corespunzator;
7. pct. 2 lit. b), c) si d);
8. pct. 2 lit. g) cu privire la robinete si prosoape;
9. pct. 3, cu conditia ca echipamentul si robinetele sa fie bine
intretinute.
Capitolul II:
10. pct. 3 lit. a), cu conditia ca peretii sa fie mentinuti curati;
11. pct. 3 lit. b), cu conditia ca podeaua sa fie curata dupa fiecare
vanzare;
12. pct. 3 lit. c) prima propozitie;
13. pct. 3 lit. e): cu privire la vehiculele care emit gaze de esapament,
cu conditia ca produsele contaminate cu fum de esapament sa fie retrase de pe
piata;
14. pct. 3 lit. j), cu conditia ca produsele care sunt improprii consumului
uman sa nu poata contamina sau sa fie amestecate cu produsele din pescuit;
15. pct. 3 lit. k);
16. pct. 7, in masura in care se refera la pct. 3 al aceluiasi capitol si
la cap. III pct. II.
Capitolul III punctul I:
17. pct. 1, cu conditia ca produsele de pescuit sa nu poata fi contaminate
cu materii prime sau deseuri;
18. pct. 2 lit. a), cu conditia ca podeaua sa fie curatata si dezinfectata
corespunzator;
19. pct. 2 lit. b), cu conditia ca peretii sa fie mentinuti curati;
20. pct. 2 lit. c), cu conditia ca tavanul sa nu fie o sursa de
contaminare;
21. pct. 2 lit. d);
22. pct. 2 lit. e), cu conditia ca produsele sa nu poata fi deteriorate sau
contaminate de abur;
23. pct. 2 lit. g), cu conditia existentei instalatiilor disponibile pentru
ca personalul sa isi spele mainile;
24. pct. 3;
25. pct. 5, in masura in care se refera la materiale rezistente la
coroziune, cu conditia ca instrumentele si echipamentul de lucru sa fie
mentinute curate;
26. pct. 6, cu conditia ca produsele sa nu poata fi contaminate de deseuri
sau de scurgeri ale acestora;
27. pct. 10.
Capitolul IV:
28. pct. I.1, cu privire la cerinta ca produsele retinute sa fie plasate in
camera de frig a unitatii, cu conditia ca produsele sa fie recongelate ori de
cate ori este necesar, in timpul unei perioade care sa nu depaseasca 12 ore,
sau cu conditia sa poata fi utilizata o camera de frig din apropiere, care nu
apartine intreprinderii;
29. pct. I.6, cu privire la cerinta ca deseurile sa fie puse in containere
ermetice, acoperite, cu conditia ca produsele sa nu poata fi contaminate de
deseuri sau scurgeri ale acestora;
30. pct. IV.5 primul alineat, cu conditia sa fie luate toate precautiile
pentru a preveni ca produsele din pescuit preparate sau depozitate sa fie
afectate de fum;
31. pct. IV.6 lit. a), cu conditia ca produsele din pescuit care sunt
preparate sau depozitate sa nu fie afectate de operatiunile de sarare.