Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.3040 din 09.09.2019

privind modificarea Ghidului de plată elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.741/2018
ACT EMIS DE: Ministerul Finantelor Publice
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 798 din 02 octombrie 2019



SmartCity1

Având în vedere Referatul nr. 603.877 din 1.07.2019 al Direcţiei generale ajutor de stat,în temeiul prevederilor:art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare;

art. IV alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 476/2018 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: Articolul IGhidul de plată elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3.741/2018, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.075 şi 1.075 bis din 19 decembrie 2018, se modifică şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul IIPrezentul ordin se difuzează Direcţiei generale ajutor de stat, care duce la îndeplinire prevederile acestuia. Articolul III Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici Bucureşti, 9 septembrie 2019. Nr. 3.040. ANEXĂ(Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 3.741/2018) GHIDUL DE PLATĂ a ajutorului de stat acordat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie Revizia 4, iulie 2019 -

CAPITOLUL I Informaţii generale
1. Ce etape se parcurg după obţinerea acordului pentru finanţare?

În vederea plăţii ajutorului de stat întreprinderea beneficiară de ajutor de stat trebuie să parcurgă următoarele etape: a)să demareze investiţia în termen de maximum 4 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, cu respectarea calendarului asumat în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare; În acest sens, întreprinderea transmite Ministerului Finanţelor Publice date şi informaţii privind demararea investiţiei şi anexează, în copie legalizată, primul contract sau prima comandă fermă de executare a lucrărilor de construcţii sau achiziţie echipamente. În cazul contractelor/comenzilor ferme încheiate cu furnizori externi, acestea vor fi traduse în limba română şi vor fi certificate de traducători autorizaţi.

ATENŢIE! Nu se iau în considerare cereri, documente, înscrisuri transmise prin e-mail, fax sau la o altă adresă decât adresa Registraturii generale a Ministerului Finanţelor Publice din Bulevardul Libertăţii nr. 16, sector 5, Bucureşti.
ATENŢIE! Dacă investiţia nu se demarează în termen de maximum 4 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, Ministerul Finanţelor Publice aplică măsurile privind revocarea acordului pentru finanţare, conform prevederilor art. 8 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu modificările şi completările ulterioare.

b)să efectueze cheltuielile eligibile aferente investiţiei iniţiale, conform acordului pentru finanţare, având în vedere calendarul realizării investiţiei; c)să transmită cel puţin documentele necesare efectuării plăţii ajutorului de stat aprobat, prevăzute la art. 10 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea calendarului prevăzut în acordul pentru finanţare.

2. Care este termenul maxim de transmitere a cererii de plată?

Cererile de plată a ajutorului de stat se depun până la data de 30 septembrie a fiecărui an, conform art. 10 alin. (2) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

ATENŢIE! Cererile depuse după termenul legal se restituie întreprinderilor.

Întreprinderile care nu solicită integral ajutorul de stat aprobat într-un an sau nu depun cerere de plată până la data de 30 septembrie a fiecărui an au obligaţia depunerii unei notificări, în termen de 10 zile calendaristice de la această dată, pentru relocarea sumelor neutilizate până la sfârşitul anului în curs. Notificarea va conţine fundamentarea noii repartizări a ajutorului de stat pe ani şi va respecta perioada de plată a ajutorului de stat aprobat conform acordului pentru finanţare. Ministerul Finanţelor Publice va emite un act adiţional la acordul pentru finanţare, care prevede relocarea sumelor aferente ajutorului de stat conform notificării.

CAPITOLUL II Plata ajutorului de stat
1. Ce etape se parcurg în vederea efectuării plăţii ajutorului de stat?
ATENŢIE! Ministerul Finanţelor Publice soluţionează cererea de plată a ajutorului de stat: a) după analizarea la sediul ministerului a documentelor justificative anexate cererii de plată şi a eligibilităţii activelor pentru care se solicită plata ajutorului de stat; şi b) după verificarea la faţa locului a existenţei activelor şi a conformităţii documentelor aferente cheltuielilor efectuate de întreprindere.

1.1 Înregistrarea Cererii de plată a ajutorului de stat

ATENŢIE! În vederea efectuării plăţii ajutorului de stat, întreprinderea beneficiară transmite la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice o cerere de plată a ajutorului de stat, însoţită de documentele justificative. Pe plic se menţionează „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014". Transmiterea documentaţiei se poate face prin poştă sau servicii de curierat. De asemenea este permisă şi depunerea personală a documentaţiei la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice.
ATENŢIE! Nu se iau în considerare cereri, documente, înscrisuri transmise prin e-mail, fax sau la o altă adresă decât cea specificată mai sus.

Cererea de plată a ajutorului de stat şi documentele justificative anexate acesteia formează Dosarul cererii de plată a ajutorului de stat.

ATENŢIE! Toate documentele în original aferente dosarului cererii de plată a ajutorului de stat trebuie să fie datate şi semnate de emitent. Conformitatea documentelor prezentate în copie este asumată de reprezentantul legal al întreprinderii prin declaraţia pe propria răspundere din cadrul cererii de plată.
ATENŢIE! Întreprinderea beneficiară trebuie să păstreze timp de 10 ani de la data plăţii ultimei tranşe de ajutor de stat toate documentele referitoare la ajutorul de stat.

1.2. Ordinea îndosarierii documentelor din dosarul cererii de plată a ajutorului de stat Documentele cererii de plată a ajutorului de stat se îndosariază în ordinea următoare:

Nr. dosar/ biblioraft Documentele justificative conţinute în dosar
1 - Cererea de plată a ajutorului de stat - Formularul de decont - Documentele generale menţionate la pct. 1.3.A
2 - Nota privind procedura internă de achiziţie şi selecţie furnizori - Situaţia privind selecţia furnizorilor de active corporale/necorporale/servicii prevăzută în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ghid - Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal care certifică faptul că achiziţionarea activelor respectă principiile achiziţiei în condiţii de piaţă, respectiv: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea şi eficienţa utilizării fondurilor, întocmită pentru fiecare cerere de plată depusă la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice - Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal că achiziţia activelor din cadrul grupului/terţilor dedicaţi respectă principiile achiziţiei în condiţii de piaţă, în cazul în care achiziţia se realizează din grup ca urmare a: brevetelor, licenţelor de fabricaţie tip secret comercial, incompatibilităţilor de natură tehnică etc. - Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal privind motivele care au stat la baza achiziţiei activelor din cadrul grupului/terţilor agreaţi şi cadrul legal avut în vedere în această situaţie - Contracte/comenzi aferente chiriilor, activelor corporale şi necorporale În cazul în care documentele justificative sunt îndosariate în mai multe bibliorafturi, acestea se vor numerota 2.1, 2.2, 2.3 etc., în ordinea cheltuielilor eligibile aferente activelor corporale/necorporale, chiriilor prezentate în formularul de decont. Între aceste documente se vor insera separatoare cu identificarea corespunzătoare a activului şi a tipului de cheltuială.
3 Pentru fiecare activ corporal/necorporal sau cheltuială cu chiria se ataşează: - facturi de achiziţie; - extrase de cont; - note contabile; - situaţii de lucrări, după caz; - fotografii ale construcţiilor, instalaţiilor tehnice, maşinilor şi echipamentelor, după caz În cazul în care documentele justificative sunt îndosariate în mai multe bibliorafturi, acestea se vor numerota 3.1, 3.2, 3.3 etc., în ordinea cheltuielilor eligibile aferente activelor corporale/necorporale, chiriilor prezentate în formularul de decont. Între aceste documente se vor insera separatoare cu identificarea corespunzătoare a fiecărui activ şi a tipului de cheltuială.
4 - Declaraţie pe propria răspundere privind activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat - Nota privind îndeplinirea menţiunilor speciale prevăzute în acordul pentru finanţare, după caz - Nota privind stadiul îndeplinirii planului de investiţii, la ultima cerere de plată - Alte documente relevante

1.3. Cerinţele din punctul de vedere al conformităţii şi al condiţiilor în baza cărora a fost emis acordul pentru finanţare privind documentele cuprinse în dosarul cererii de plată a ajutorului de stat Documentele necesare efectuării plăţii sunt: A. Documente generale emise sau validate de întreprindere sau de alte autorităţi publice A1. Condiţii de conformitate

Nr. crt. Document Condiţii de conformitate
1. Situaţii financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat Situaţiile financiare anuale trebuie să conţină: - Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii - Formularul 10; - Contul de profit şi pierdere - Formularul 20; - Date informative - Formularul 30; - Situaţia activelor imobilizate - Formularul 40; - Dovada depunerii acestora la organele fiscale abilitate; - Raportul auditorului independent.
2. Certificat constatator emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul judeţului unde îşi are sediul întreprinderea - este prezentat în original sau eliberat sub semnătură electronică de serviciile on-line ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului; - este actualizat cu date valabile la data înregistrării cererii de plată a ajutorului de stat; - conţine cel puţin următoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociaţii şi reprezentanţii legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal şi toate domeniile secundare de activitate, inclusiv cel pentru care se acordă finanţare, punctele de lucru ale întreprinderii.
3. Opis cu documentele transmise în vederea plăţii ajutorului de stat - menţionează denumirea fiecărui document şi pagina la care este îndosariat.
ATENŢIE! În termen de 10 zile de la înregistrarea cererii de plată, transmisă de întreprindere, Ministerul Finanţelor Publice solicită organelor fiscale centrale şi locale eliberarea certificatului de atestare fiscală care se emite potrivit art. 158, respectiv art. 159, după caz, din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerul Finanţelor Publice efectuează plata dacă certificatele fiscale nu cuprind debite restante.

A2. Ce informaţii trebuie să conţină opisul? Numerotarea paginilor este obligatorie şi se va face în ordine crescătoare, după constituirea întregului dosar de plată, pagina numărul 1 fiind prima filă a cererii de plată a ajutorului de stat. Se numerotează şi documentele emise de alte autorităţi ale statului, astfel încât toate documentele care constituie dosarul cererii de plată să fie înregistrate şi menţionate în opis.

ATENŢIE! Toate documentele se îndosariază, se numerotează pe fiecare pagină şi se opisează în ordinea prevăzută în prezentul ghid.

B. Documente specifice cheltuielilor eligibile decontate cu ajutor de stat B1. Cerere de plată a ajutorului de stat Informaţiile se completează conform anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ghid.

ATENŢIE! Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, cererea de plată a ajutorului de stat: - are toate rubricile completate cu datele solicitate, respectă modelul formularului din anexa nr. 4a la Procedura privind acordarea ajutoarelor de stat, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, este datată şi semnată în original de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea; - conţine informaţii corelate cu informaţiile din acordul pentru finanţare, certificatul constatator, actul de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea.
Modelul cererii de plată a ajutorului de stat se regăseşte pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (www.mfinante.ro - Agenţi economici - Ajutor de stat - H.G. nr. 807/2014 - Formulare plată ajutor de stat - Cerere de plată a ajutorului de stat).

B2. Formularul de decont Se structurează şi se completează în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ghid.

ATENŢIE! Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, formularul: - are toate rubricile completate cu datele solicitate, respectă modelul formularului din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ghid; - este datat şi semnat în original de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
ATENŢIE! Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, formularul de decont conţine informaţii corelate cu: acordul pentru finanţare aprobat, facturi, extrase de cont, documente contabile.
Modelul formularului de decont se regăseşte şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (www.mfinante.ro - Agenţi economici - Ajutor de stat - H.G. nr. 807/2014 - Formulare plată ajutor de stat - Formular de decont).

B3. Documentele prin care se demonstrează respectarea procedurii interne de achiziţie şi selecţie furnizori Activele/Serviciile/Lucrările achiziţionate trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor proiectului de investiţii, cu respectarea calendarului realizării investiţiei şi a acordului pentru finanţare.

DEFINIŢIE Calendarul realizării investiţiei - perioada de realizare a planului de investiţii de la data demarării investiţiei până la data de 31 decembrie a anului în care se finalizează investiţia.

B3.1. Nota privind procedura internă de achiziţie şi selecţie furnizori Întreprinderea trebuie să deţină sau să elaboreze, după caz, o procedură de atribuire aplicabilă inclusiv/exclusiv activelor/serviciilor/lucrărilor aferente proiectului de investiţii, înainte de atribuirea contractelor. Procedura de atribuire a contractelor de achiziţionare a activelor/serviciilor/lucrărilor aferente proiectului de investiţii trebuie să respecte principiile: nediscriminării, tratamentului egal, recunoaşterii reciproce, transparenţei, proporţionalităţii şi eficienţei utilizării fondurilor. Procedura stabileşte etapele obligatorii care trebuie parcurse în procesul de achiziţie în condiţii de piaţă şi documentele întocmite în cadrul societăţii pe parcursul acestor etape.

ATENŢIE! Întreprinderea trebuie să întocmească şi să prezinte o notă privind procedura internă de achiziţie şi selecţie a furnizorilor aplicabilă inclusiv/exclusiv activelor/serviciilor/lucrărilor ce fac obiectul proiectului de investiţii finanţat cu ajutor de stat, semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea, în care se prezintă cel puţin următoarele aspecte prevăzute în procedură: - etapele obligatorii care trebuie parcurse în procesul de achiziţie; - documentele întocmite în procesul de achiziţie în condiţii de piaţă.

B3.2. Situaţia privind selecţia furnizorilor de active corporale/necorporale/servicii

ATENŢIE! În vederea demonstrării achiziţiei în condiţii de piaţă a activelor corporale/necorporale sau cheltuielilor cu chiria, se ataşează Situaţia privind selecţia furnizorilor de active corporale/necorporale/servicii prevăzută în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ghid.

B3.3. Declaraţii privind selecţia furnizorilor de active/servicii Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal care certifică faptul că achiziţionarea activelor s-a efectuat cu respectarea principiilor achiziţiei în condiţii de piaţă, respectiv: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea şi eficienţa utilizării fondurilor, întocmită pentru fiecare cerere de plată depusă la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice.

Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal că achiziţia activelor din cadrul grupului/terţilor dedicaţi respectă principiile achiziţiei în condiţii de piaţă, în cazul în care achiziţia se realizează din grup ca urmare a: brevetelor, licenţelor de fabricaţie tip secret comercial, incompatibilităţilor de natură tehnică etc.

Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal privind motivele care au stat la baza achiziţiei activelor din cadrul grupului/terţilor agreaţi şi cadrul legal avut în vedere în această situaţieB4. Documentele justificative privind achiziţia şi plata activelor corporale

ATENŢIE! Înregistrările categoriilor de cheltuieli se realizează în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cu modificările şi completările ulterioare. Întreprinderea este obligată să ţină distinct contabilitatea proiectelor finanţate din subvenţii conform prevederilor art. 397 din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
ATENŢIE! Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate: - Activele corporale reprezintă: a) construcţii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii1; b) instalaţii tehnice, maşini şi echipamente noi clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare; - Închirierea construcţiilor reprezintă cheltuielile cu chiria construcţiilor aferente investiţiei iniţiale înregistrate pe perioada realizării planului de investiţii; - Active necorporale reprezintă activele amortizabile asociate investiţiei iniţiale care nu au o concretizare fizică sau financiară precum brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală
ATENŢIE! Valoarea maximă a cheltuielilor ce pot fi considerate eligibile aferente realizării construcţiilor nu poate depăşi standardul de cost. Cheltuielile aferente realizării de construcţii care depăşesc valoarea standardului de cost nu sunt considerate eligibile. Cheltuielile cu realizarea de construcţii conform situaţiilor de lucrări, pentru alte obiective de investiţii, care nu sunt prevăzute în planul de investiţii, nu sunt eligibile. Standardul de cost = valoarea maximă considerată eligibilă în cazul activelor corporale de natura construcţiilor care nu poate depăşi 1.650 lei/mp arie desfăşurată. Aria desfăşurată = suma ariilor tuturor nivelelor construcţiei conform STAS 4908-85 „Clădiri civile, industriale şi agrozootehnice. Arii şi volume convenţionale". Tipurile de construcţii care nu se încadrează în STAS 4908-85 „Clădiri civile, industriale şi agrozootehnice. Arii şi volume convenţionale" (de exemplu: platforme, drumuri etc.) nu sunt eligibile.
ATENŢIE! Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăşi 22 lei/mp/lună; valoarea chiriei care depăşeşte valoarea maximă eligibilă este neeligibilă şi este finanţată de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat din surse proprii. Contractul de închiriere trebuie să fie valabil cel puţin pe perioada realizării investiţiei iniţiale şi cinci ani după data finalizării acesteia.
ATENŢIE! Toate documentele transmise Ministerului Finanţelor Publice de către întreprindere trebuie prezentate în limba română. În cazul documentelor depuse într-o limbă străină, întreprinderea prezintă aceste documente însoţite de traduceri în limba română certificate de către traducători autorizaţi.

1 În cazul construcţiilor se consideră eligibile doar cheltuielile regăsite în cap. 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bază, subcapitolul 4.1 - Construcţii şi instalaţii din devizul pe obiect aşa cum este prezentat în anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene, cu modificările şi completările ulterioare (Terasamente, Rezistenţa, Arhitectura, Instalaţii). B4.1. lucrări de construcţie

Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
1. Contracte de execuţie lucrări construcţii încheiate cu furnizorul desemnat în urma procesului de achiziţie - Contractele trebuie să asigure posibilitatea identificării obiectivelor de investiţii ce fac obiectul proiectului de investiţii finanţat cu ajutor de stat, conform planului de investiţii. - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească suprafaţa desfăşurată a fiecărui obiect de investiţii, devizele pe fiecare obiect de investiţii, valoarea acestora defalcată pe cheltuieli eligibile şi neeligibile. - Se vor prezenta anexele relevante şi eventualele acte adiţionale la contracte, din care să rezulte valoarea aferentă fiecărui obiect de construcţie (eligibil şi neeligibil).
2. Situaţii de lucrări - Situaţiile de lucrări pentru fiecare obiect de investiţii corespunzător devizului pe obiect, cu defalcarea pe cheltuieli eligibile şi neeligibile, care prezintă numărul şi data. În cuprinsul lor se menţionează numărul şi data contractului de execuţie lucrări construcţii. - Documentele sunt semnate de întreprinderea beneficiară, executantul lucrărilor şi dirigintele de şantier.
3. Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită finanţare cu ajutor de stat Facturile se prezintă în ordinea înregistrării în formularul de decont. Facturile trebuie să conţină: - numărul, data, denumirea furnizorului, denumirea beneficiarului şi semnătura furnizorului; - numărul şi data contractului în baza căruia s-a emis factura sau numărul şi data situaţiei de lucrări aferente, după caz. În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt prezentate cheltuieli eligibile şi neeligibile, se întocmeşte o notă explicativă în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora. În cuprinsul facturilor se marchează: numărul, data şi valoarea eligibilă a acestora.
4. Extrase de cont În extrasele de cont trebuie să se identifice şi să se marcheze numărul, data şi valoarea facturii eligibile. Documentele trebuie să certifice efectuarea plăţilor de către întreprinderea beneficiară de ajutor de stat. - În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (eligibile şi neeligibile/ sau doar eligibile), se va întocmi o notă explicativă privind achitarea facturilor, asumată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii acestora, corelat cu extrasul de cont. - În cazul în care în cuprinsul documentelor de plată apar erori materiale se va întocmi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei autorizate să reprezinte întreprinderea, prin care aceasta va certifica valoarea, numărul şi data facturii eligibile corecte.
5. Note contabile - Se prezintă notele contabile de înregistrare a activelor, în contul de Imobilizări/Mijloace fixe, în lei. În cuprinsul acestora se vor regăsi valoarea şi denumirea activului. - Notele contabile vor fi semnate de persoana care le-a întocmit şi avizate de directorul financiar. - Notele contabile pentru facturile emise în valută vor conţine şi cursul de referinţă, utilizat la înregistrarea acestora în contabilitate.
6. Fotografii ale construcţiilor corespunzătoare situaţiilor de lucrări La ultima tranşă a ajutorului de stat solicitat pentru acest tip de cheltuială se vor ataşa câteva fotografii relevante care să ilustreze construcţiile.
Documentele se prezintă în copie, cu excepţia notelor explicative şi declaraţiilor pe propria răspundere.
ATENŢIE! În cuprinsul contractelor de execuţie lucrări construcţii se vor prezenta devize pe fiecare obiect de investiţii ce urmează a fi realizat conform structurii devizului pe obiect de investiţii, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Devizele pe obiecte de investiţii reprezintă documente justificative pentru susţinerea cheltuielilor eligibile în conformitate cu cap. 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bază subcapitolul 4.1 - Construcţii şi instalaţii din devizul pe obiect prevăzut în anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

B4.2. închiriere construcţii

Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
1. Contracte de închiriere construcţii - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească cel puţin următoarele elemente: obiectul contractului, suprafaţa închiriată, valoarea contractului. - Se vor prezenta, dacă este cazul, toate anexele relevante şi eventualele acte adiţionale la contracte.
2. Facturi aferente chiriilor pentru care se solicită finanţare cu ajutor de stat Facturile se prezintă în ordinea înregistrării în formularul de decont. Facturile trebuie să conţină: - numărul, data, denumirea furnizorului, denumirea beneficiarului şi semnătura furnizorului; - numărul şi data contractului în baza căruia s-a emis factura. În cuprinsul facturilor se vor marca numărul, data şi valoarea acestora.
3. Extrase de cont - În extrasele de cont trebuie să se identifice şi să se marcheze numărul, data şi valoarea facturii eligibile. Documentele trebuie să certifice efectuarea plăţilor de către întreprinderea beneficiară de ajutor de stat. - În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (eligibile şi neeligibile/sau doar eligibile) se va întocmi o notă explicativă privind achitarea facturilor, asumată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii acestora, corelat cu extrasul de cont. - În cazul în care în cuprinsul documentelor de plată apar erori materiale se va întocmi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei autorizate să reprezinte întreprinderea, prin care aceasta va certifica valoarea, numărul şi data facturii eligibile corecte.
4. Note contabile - Se prezintă notele contabile ale facturilor privind înregistrarea cheltuielilor cu chiria, în lei. - Notele contabile vor fi semnate de persoana care le-a întocmit şi avizate de directorul financiar. În cuprinsul acestora se vor regăsi numărul şi data facturii înregistrate, valoarea acesteia.
Documentele se prezintă în copie, cu excepţia notelor explicative şi declaraţiilor pe propria răspundere.
ATENŢIE! Sunt considerate eligibile cheltuielile cu chiria construcţiilor aferente investiţiei iniţiale, înregistrate pe perioada realizării planului de investiţii. Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăşi 22 lei/mp/lună; valoarea chiriei care depăşeşte valoarea maximă eligibilă este neeligibilă şi este finanţată de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat din surse proprii.

B4.3. instalaţii tehnice, maşini şi echipamente

Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
1. Contracte de achiziţie şi/sau comenzi către furnizorii desemnaţi în urma procesului de achiziţie - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească denumirea activelor şi valoarea acestora. - Se vor prezenta, dacă este cazul, anexele relevante şi eventualele acte adiţionale la contracte/comenzi, din care să rezulte denumirea şi valoarea acestor active. - În cazul în care în conţinutul contractelor/comenzilor sunt menţionate mai multe tipuri de maşini, utilaje sau echipamente, se vor prezenta distinct denumirea şi valoarea aferentă acestora (eligibile şi neeligibile). - În cazul în care în contracte sunt mai multe maşini, utilaje sau echipamente eligibile şi neeligibile se vor marca doar cele eligibile.
Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
2. Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită finanţare cu ajutor de stat Facturile se prezintă în ordinea înregistrării în formularul de decont. Facturile trebuie să conţină: - numărul, data, denumirea furnizorului, denumirea beneficiarului şi semnătura furnizorului, - denumirea activului corporal, prevăzut în planul de investiţii aprobat. În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt prezentate cheltuieli eligibile şi neeligibile, acestea trebuie prezentate distinct. În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt prezentate cheltuieli eligibile şi neeligibile, se întocmeşte o notă explicativă în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora. În cuprinsul facturilor se vor marca numărul, data şi valoarea activelor eligibile. În cazul facturilor emise de furnizori externi, acestea vor fi traduse în limba română şi vor fi certificate de traducători autorizaţi.
3. Extrase de cont În extrasele de cont trebuie să se identifice şi să se marcheze numărul, data şi valoarea facturii eligibile. Documentele trebuie să certifice efectuarea plăţilor de către întreprinderea beneficiară de ajutor de stat. - În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (eligibile şi neeligibile/ sau doar eligibile) se va întocmi o notă explicativă privind achitarea facturilor, asumată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii acestora, corelat cu extrasul de cont. - În cazul în care în cuprinsul documentelor de plată apar erori materiale se va întocmi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei autorizate să reprezinte întreprinderea, prin care aceasta va certifica valoarea, numărul şi data facturii eligibile corecte.
4. Note contabile În cuprinsul acestora se vor regăsi valoarea şi denumirea activului - Notele contabile pentru activele achiziţionate în valută vor conţine explicit cursul de referinţă utilizat la înregistrarea activelor în contabilitate. - Notele contabile vor fi semnate de persoana care le-a întocmit şi avizate de directorul financiar. În cuprinsul acestora, în contul de Imobilizări/Mijloace fixe se vor regăsi numărul şi data facturii înregistrate, cursul valutar utilizat, valoarea acesteia în valută şi în lei; toate aceste informaţii vor fi marcate.
5. Fotografii ale echipamentelor prezentate în formularul de decont La ultima tranşă a ajutorului de stat solicitat pentru acest tip de cheltuială, se vor ataşa fotografii în care să fie vizibil numărul de inventar atribuit fiecărui activ.
Documentele se prezintă în copie, cu excepţia notelor explicative şi declaraţiilor pe propria răspundere.
ATENŢIE! Pentru activele care s-au achiziţionat în valută se prezintă, în funcţie de modul de înregistrare a activului în contabilitate, după caz: 1. note contabile de înregistrare a activelor la data emiterii facturii, în cazul în care înregistrarea activului se realizează la data emiterii acesteia; sau 2. note contabile de înregistrare a activelor la data recepţiei, în cazul în care înregistrarea activului se realizează la momentul recepţiei; sau 3. note contabile de înregistrare a activelor la data Declaraţiei vamale de import (DVI), în cazul în care înregistrarea activului, achiziţionat în valută, se realizează la data DVI-ului. În acest caz, se ataşează DVI-ul şi orice alt document de însoţire a activului care face dovada cursului de schimb utilizat la înregistrarea sa în contabilitate.
ATENŢIE! Întreprinderea beneficiară de ajutor de stat întocmeşte o declaraţie privind modul de înregistrare în contabilitate a facturilor în valută, în care se menţionează baza legală şi regula utilizată pentru aceste înregistrări. Această declaraţie este semnată de reprezentantul legal în original şi datată.

B5. Documentele justificative privind activele necorporale aferente planului de investiţii aprobat

Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
1. Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al întreprinderii privind achiziţia activelor necorporale de la terţi care nu au legături cu cumpărătorul Documentul este semnat în original de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea, este datat şi specifică faptul că activele necorporale sunt achiziţionate de la terţi care nu au legături cu cumpărătorul, respectiv întreprinderea beneficiară de ajutor de stat.
2. Contracte de achiziţie şi/sau comenzi către furnizorii desemnaţi în urma procesului de achiziţie - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească denumirea activelor şi valoarea acestora. - Se vor prezenta, dacă este cazul, anexele relevante şi eventualele acte adiţionale la contracte/comenzi din care să rezulte denumirea şi valoarea. - În cazul în care în conţinutul contractelor/comenzilor sunt menţionate mai multe tipuri de active necorporale, se vor prezenta distinct denumirea şi valoarea aferentă acestora.
3. Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită finanţare cu ajutor de stat Facturile se prezintă în ordinea înregistrării în formularul de decont. Facturile trebuie să conţină: - numărul, data, denumirea furnizorului, denumirea beneficiarului şi semnătura furnizorului; - denumirea activului necorporal. În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt prezentate cheltuieli eligibile şi neeligibile, acestea trebuie prezentate distinct, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora. În cuprinsul facturilor se vor marca numărul, data şi valoarea acestora. În cazul facturilor emise de furnizori externi, acestea vor fi traduse în limba română şi vor fi certificate de traducători autorizaţi.
4. Extrase de cont În extrasele de cont trebuie să se identifice şi să se marcheze numărul, data şi valoarea facturii eligibile. Documentele trebuie să certifice efectuarea plăţilor de către întreprinderea beneficiară de ajutor de stat. - În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (eligibile şi neeligibile sau doar eligibile) se va întocmi o notă explicativă privind achitarea facturilor, asumată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii acestora, corelat cu extrasul de cont. - În cazul în care în cuprinsul documentelor de plată apar erori materiale se va întocmi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei autorizate să reprezinte întreprinderea, prin care aceasta va certifica valoarea, numărul şi data facturii eligibile corecte.
5. Note contabile - Se prezintă notele contabile de înregistrare a activelor, în lei. - Notele contabile pentru activele achiziţionate în valută vor conţine explicit cursul de referinţă utilizat la înregistrarea activelor în contabilitate. - Notele contabile vor fi semnate de persoana care le-a întocmit şi avizate de directorul financiar. În cuprinsul acestora se vor regăsi numărul şi data facturii înregistrate, cursul valutar utilizat, valoarea acesteia în valută şi în lei; toate aceste informaţii vor fi marcate.
Documentele se prezintă în copie, cu excepţia notelor explicative şi declaraţiilor pe propria răspundere.
DEFINIŢIE Terţi care nu au legături cu cumpărătorul - persoane fizice sau juridice care nu se regăsesc în cel puţin unul dintre următoarele cazuri: (i) persoane fizice care au calitate de soţ/soţie sau rude până la gradul al III-lea inclusiv ale personalului sau conducerii cumpărătorului; (ii) persoane fizice care au calitate de angajat al cumpărătorului; (iii) persoane fizice sau juridice care au calitate de vânzător şi deţin o influenţă asupra structurii, voturilor sau deciziilor organelor de conducere ale cumpărătorului; (iv) persoane fizice sau juridice care au calitate de vânzător şi asupra cărora cumpărătorul deţine o influenţă asupra structurii, voturilor sau deciziilor organelor sale de conducere.

B6. Alte documentele justificative

Nr. crt. Document Documentele justificative trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente:
1. Declaraţie pe propria răspundere privind activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat Declaraţia pe proprie răspundere este datată şi semnată în original de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea şi certifică faptul că activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat sunt noi şi sunt exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară. În situaţia în care au fost deja efectuate decontări cu ajutor de stat se va declara şi existenţa/neexistenţa unor situaţii de înlocuire, casare, cedare a activelor decontate anterior.
2. Notă privind îndeplinirea menţiunilor speciale prevăzute în acordul pentru finanţare - Nota prezintă gradul de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în menţiunile speciale cuprinse în acordul pentru finanţare. Se prezintă doar în cazul în care menţiunile condiţionează procesul de plată. - Nota este semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea, prezintă număr şi dată.
3. Notă privind stadiul îndeplinirii planului de investiţii - Nota prezintă stadiul realizării planului de investiţii, la data depunerii ultimei cereri de plată a ajutorului de stat, din punct de vedere valoric, comparativ cu obiectivele cuprinse în planul de investiţii aprobat, atât sub raportul cheltuielilor eligibile, cât şi al celor neeligibile. - În situaţia în care există diferenţe valorice pe categorii de cheltuieli între planul de investiţii aprobat şi cel realizat, acestea vor fi justificate şi se va certifica faptul că proiectul de investiţii îndeplineşte obiectivele asumate în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare. - În vederea demonstrării efectuării cheltuielilor eligibile şi neeligibile, întreprinderea trebuie să completeze un tabel, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la prezentul ghid. - Nota este semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea, prezintă număr şi dată.
4. Alte documente relevante Orice alte documente în vederea clarificării unor aspecte specifice aferente cererii de plată a ajutorului de stat, după caz.
Documentele se prezintă în original şi sunt semnate de persoana autorizată să reprezinte întreprinderea, cu excepţia documentelor emise de alte autorităţi, care se prezintă în copie.
ATENŢIE! Formularul de decont se va prezenta atât pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic, în format Microsoft Excel.
ATENŢIE! Ministerul Finanţelor Publice are dreptul de a solicita întreprinderii orice alte documente justificative în vederea soluţionării cererii de plată a ajutorului de stat.
ATENŢIE! În cazul în care se constată lipsa unor documente sau neconcordanţe între datele şi informaţiile transmise, Ministerul Finanţelor Publice poate solicita documente şi informaţii suplimentare, care vor fi transmise la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice în termen de 15 zile de la data primirii solicitării de către societate. În situaţia în care întreprinderea NU confirmă primirea solicitării transmise de Ministerul Finanţelor Publice sau NU respectă termenul mai sus menţionat, Ministerul Finanţelor Publice returnează întreprinderii cererea de plată a ajutorului de stat, în termen de 15 zile, în vederea completării acesteia. În cazul returnării Cererii de plată a ajutorului de stat, întreprinderea este obligată să o completeze conform cerinţelor specificate de Ministerul Finanţelor Publice. Cererea de plată a ajutorului de stat însoţită de documentele justificative revizuite se va depune la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice din Bulevardul Libertăţii nr. 16, sectorul 5, Bucureşti, reluându-se circuitul de analiză a cererii.

1.4. Verificarea la faţa locului a investiţiei În cazul în care dosarul cererii de plată a ajutorului de stat îndeplineşte condiţiile de conformitate şi de eligibilitate prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi certificatele de atestare fiscală NU conţin debite restante, se realizează verificarea la faţa locului a existenţei activelor şi a conformităţii documentelor prezentate de întreprindere.

ATENŢIE! Întreprinderea va fi înştiinţată de către Ministerul Finanţelor Publice, prin adresă oficială transmisă prin fax/e-mail, cu privire la perioada efectuării verificării. Verificarea are loc la locaţia realizării investiţiei şi, după caz, la sediul social al întreprinderii. Întreprinderea este obligată să desemneze, printr-o adresă transmisă prin fax/e-mail, persoanele care însoţesc reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice la faţa locului, precum şi datele de contact ale acestora. Pe durata efectuării verificării la faţa locului, întreprinderea are obligaţia de a permite accesul reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Întreprinderea este obligată să pună la dispoziţia reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice următoarele documente: • confirmarea scrisă de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică în a cărei rază îşi are domiciliul fiscal întreprinderea a deschiderii contului pentru cod IBAN 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri", în copie, care certifică faptul că acest cont este activ; • registrul mijloacelor fixe şi/sau al imobilizărilor în curs, extras al activelor eligibile, în copie; • declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal privind faptul că activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat fac parte din fluxul tehnologic aferent proiectului de investiţii şi sunt utilizate în scopul atingerii obiectivelor proiectului de investiţii; • orice alt document justificativ care condiţionează soluţionarea cererii de plată a ajutorului de stat.

ATENŢIE! Activele corporale şi necorporale care fac obiectul decontării cu ajutor de stat trebuie să existe fizic la locaţia realizării investiţiei. În cazul în care la faţa locului nu se pot identifica, în locaţia investiţiei, activele eligibile, acestea NU se vor deconta cu ajutor de stat. Cheltuielile aferente activelor pot fi realizate parţial sau în totalitate de întreprindere, conform contractelor/comenzilor încheiate.

2. Cum se soluţionează cererea de plată a ajutorului de stat? În cazul în care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă, s-a realizat verificarea la faţa locului a veridicităţii şi conformităţii declaraţiilor şi a documentelor aferente cheltuielilor efectuate de întreprindere şi Ministerul Finanţelor Publice constată că se respectă prevederile schemei de ajutor de stat, se efectuează plata ajutorului de stat. După publicarea legii anuale a bugetului de stat, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (www.mfinante.ro - Agenţi economici - Ajutor de stat - H.G. nr. 807/2014) se publică următoarele informaţii: lista cererilor de plată a ajutorului de stat aflate în analiză la 31 decembrie a fiecărui an, cu precizarea sumelor solicitate spre decontare;

disponibilul anual al creditelor bugetare aprobate conform legii anuale a bugetului de stat.Informaţiile publicate vor fi actualizate periodic. 3. Care este termenul de efectuare a plăţii ajutorului de stat? Virarea efectivă a ajutorului de stat se face de către Ministerul Finanţelor Publice în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri", deschis la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază îşi are domiciliul fiscal întreprinderea beneficiară de ajutor de stat, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă în sensul prevederilor prezentului ghid şi a fost efectuată verificarea la faţa locului.

ATENŢIE! Întreprinderile au obligaţia de a verifica valoarea ajutorului de stat virat de Ministerul Finanţelor Publice în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri". În situaţia în care se constată existenţa unei sume necuvenite, întreprinderile au obligaţia de a informa de îndată Ministerul Finanţelor Publice în vederea restituirii acesteia. Restituirea sumelor încasate necuvenit se realizează în conturile deschise cu această destinaţie la Trezoreria Statului pentru sumele care se restituie în anul în care au fost încasate, respectiv pentru sumele care se restituie în anii următori anului în care au fost încasate. Pentru sumele necuvenite încasate de către întreprinderi, Ministerul Finanţelor Publice percepe dobânzi şi penalităţi aferente, datorate de la data încasării până la data restituirii, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

ANEXA Nr. 1 la ghid Data înregistrării ........ ................ (Se menţionează data înregistrării din registrul de corespondenţă al întreprinderii.) Numărul înregistrării ........ ........... (Se menţionează numărul din registrul de corespondenţă al întreprinderii.) CERERE de plată a ajutorului de stat Subscrisa, ........ ................ ........ ........... (Denumirea întreprinderii se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului.), având datele de identificare menţionate la pct. I, reprezentată legal prin domnul/doamna ........ ................ ................ ........ (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.), având calitatea de ........ .............. („administrator" se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite", sau împuternicit în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare), identificat/identificată cu actul de identitate seria ..... nr. .............., eliberat de ........ ......... la data de ........ ............., cu domiciliul în localitatea ........ ................ ................, str. ........ ................ ............ nr. ......, bl. ........, sc. ...., ap. ..... (Informaţiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal.), sectorul/judeţul ........ ................ ..........., cod poştal ..........., solicit plata ajutorului de stat în sumă de ........ ......... (Valoarea se preia din formularul de decont.), în baza Acordului pentru finanţare nr. ......... din data de ................ (Informaţiile se preiau din căsuţa din partea dreapta sus a documentului emis de Ministerul Finanţelor Publice.) şi în condiţiile prevederilor schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, respectând intensitatea de ............... (Se calculează prin raportarea valorii ajutorului de stat la valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în Acordul pentru finanţare aprobat.), conform acordului pentru finanţare. I. Date de identificare a întreprinderii: Denumirea întreprinderii: S.C. .... - S.R.L./S.A. (Denumirea întreprinderii se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare".) Data înregistrării întreprinderii: .... (Se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare".) Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: J ...../..../.... (Se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare.") Codul de identificare fiscală: ........ ........ ............ (Se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare".) Adresa: .... (judeţ, localitate, sector, stradă, bloc, scară, etaj, apartament; se preiau din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare"), Telefon: ........ ............ Fax: ........ ........... E-mail: ........ ................ ........ ......... (Informaţiile se preiau din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare".) Cod IBAN: ........ ................ ........, deschis la Trezoreria ........ ................ ........ (Informaţia se preia din înştiinţarea de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică în a cărei rază îşi are domiciliul fiscal întreprinderea.) Anexez la prezenta formularul de decont, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4b la Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare. II. Declaraţie pe propria răspundere Subsemnatul/Subsemnata, ........ ................ ................ ........ ........... (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.), identificat/identificată cu actul de identitate seria ...... nr. ........ ........., eliberat de ........ ........ la data de ........ .........., cu domiciliul în localitatea ........ ................ ........ .........., str. ........ ................ ............... nr. ...., bl. ....., sc. ....., ap. ...., sectorul/judeţul ........ ........ .............. (Informaţiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal.), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ..... (Denumirea întreprinderii se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului.), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete şi că toate documentele în copie care însoţesc cererea sunt conforme cu originalele. Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii. Declar pe propria răspundere că întreprinderea:  nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;  nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;  nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;

DEFINIŢIE Proiect unic de investiţii reprezintă orice investiţie iniţială demarată de acelaşi beneficiar, la nivel de grup, într-un interval de trei ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiţie care beneficiază de ajutor în aceeaşi regiune de nivel 3 din Nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS 3), respectiv judeţ.

 nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiţia iniţială pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiţiei iniţiale pentru care se solicită ajutorul.

ATENŢIE! Datele privind starea societăţii (dizolvare, lichidare, insolvenţă) se regăsesc la poziţia „Fapte aflate sub incidenţa art. 21. lit. e-h) din Legea nr. 26/1990’’ din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul operatorul economic. Celelalte date privind eligibilitatea societăţii se declară pe propria răspundere de către reprezentantul legal, având în vedere faptul că falsul în înscrisuri/declaraţii este o infracţiune prevăzută de art. 326 din Codul penal. Ministerul Finanţelor Publice îşi rezervă dreptul de a solicita documente suplimentare care să susţină afirmaţiile reprezentantului legal.

Numele: ........ ................ ................ ........ .......... (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.) Funcţia: ........ ................ ......... („administrator" se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite" sau „împuternicit", în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei împuterniciri notariale, în original) Semnătura autorizată a solicitantului: ........ ........ ........... (Cererea este semnată de reprezentantul legal.) Data semnării: ........ .............. (Data semnării este data la care reprezentantul legal semnează cererea.) NOTǍ: Cererea de plată a ajutorului de stat este însoţită de documentele menţionate în ghidul de plată prezentat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. ANEXA Nr. 2 la ghid FORMULAR DE DECONT Întreprinderea: ........ ................ ................ ........ .......... Data: ........ ...............

Codul potrivit încadrării în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe (Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004) Activitatea (construcţii/ instalaţii/ active necorporale) Nr. de inventar Denumirea activului din factură Factura de achiziţie Plata Cursul valutar utilizat la înregistrarea în evidenţa contabilă Valoarea înregistrată în contabilitate Intensitate conform acordului pentru finanţare % Ajutor de stat solicitat - lei -
Furnizor Numărul facturii Data facturii Valoare - lei/valută - Extras de cont (nr./data) Valoare plătită - lei/valută - Total valută fără TVA Total lei fără TVA din care eligibilă pentru care se solicită finanţare
Total din care eligibilă Total din care eligibilă Valută fără TVA Lei fără TVA
cu TVA fără TVA cu TVA fără TVA cu TVA fără TVA cu TVA fără TVA
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Valoare cheltuieli eligibile pentru care se solicită decontare, din care: Valută fără TVA (col. 20) Lei fără TVA (col. 21) Valoare ajutor de stat solicitat, din care: - lei - (col. 23)
Construcţii, din care: Construcţii, din care:
- realizate - realizate
- chirii - chirii
Instalaţii tehnice, maşini şi echipamente Instalaţii tehnice, maşini şi echipamente
Active necorporale Active necorporale
TOTAL TOTAL

Numele: ........ ................ ................ .......... (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.) Funcţia: ........ ................ („administrator" se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite" sau „împuternicit" în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei împuterniciri notariale, în original) Semnătura autorizată a solicitantului: ........ ........ ......... (Cererea este semnată de reprezentantul legal al întreprinderii.)

Formularul de decont cuprinde 23 de coloane: - coloana 1 - Codul potrivit încadrării în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare, se completează cu codul de clasificare atribuit la încadrarea activului în mijloace fixe/codul atribuit în cazul înregistrării activelor în categoria Imobilizărilor în curs, la data depunerii cererii de plată; - coloana 2 - Activitatea (Construcţii/Instalaţii/Active necorporale) - se completează denumirea corespunzătoare tipului de cheltuieli din acord, la care este încadrat activul eligibil; - coloana 3 - Nr. de inventar - se completează cu nr. de inventar, aşa cum este menţionat în Registrul inventar al mijloacelor fixe/imobilizărilor; - coloana 4 - Denumirea activului din factură - se completează denumirea aşa cum se regăseşte în factură; - coloanele 5-11 - Factura de achiziţie se completează cu datele din facturi referitor la denumire furnizor, nr./dată factură, valoare cu/fără TVA; - coloana 12 - Extras de cont - se completează cu nr. şi data documentului extras de cont; - coloanele 13-16 - Valoarea plătită - se completează cu valoarea plătită total a facturii, respectiv cu valoarea eligibilă plătită aferentă activului eligibil;
- coloana 17 - Cursul valutar utilizat la înregistrarea în evidenţa contabilă - se completează doar pentru facturile în valută, cursul de schimb valutar utilizat la înregistrarea în evidenţa contabilă în lei; - coloanele 18-19 - Valoarea înregistrată în contabilitate - se completează valoarea activului înregistrat în contabilitate (fără T.V.A.) în valută (în cazul în care activul a fost achiziţionat în valută) şi în lei, potrivit notelor contabile; - coloanele 20-21 - Valoarea înregistrată în contabilitate - se completează cu valoarea eligibilă aferentă activelor/chiriilor pentru care se solicită finanţare - coloana 22 - Intensitatea conform acordului pentru finanţare - se completează cu valoarea obţinută prin raportarea valorii ajutorului de stat la valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în acordul pentru finanţare aprobat (intensitatea aprobată conform acordului); - coloana 23 - Ajutor de stat solicitat - se completează cu valoarea ajutorului de stat solicitat la plată, respectiv cel obţinut prin aplicarea intensităţii la valoarea cheltuielilor eligibile pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

ANEXA Nr. 3 la ghid Denumire societate: ........ ................ ........ ............ Denumire proiect de investiţii: ........ ................ ................ ........ SITUAŢIA privind selecţia furnizorilor de active corporale/necorporale/servicii cuprinse în Cererea de plată a ajutorului de stat nr. .... • Declaraţie pe propria răspundere privind achiziţia în condiţii de piaţă ........ ........... • Declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal privind motivele care au stat la baza achiziţiei activelor din cadrul grupului/terţi agreaţi şi cadrul legal avut în vedere în această situaţie ........ ........... • Nota privind procedura internă de achiziţie şi selecţie a furnizorilor de active corporale/necorporale sau furnizorilor de servicii ........ ............

Poziţie/ Cod Denumirea activului achiziţionat Metoda de atribuire a contractului/ comenzii* Invitaţii de participare/Cereri de ofertă Oferte de participare Documentul final de stabilire a furnizorului selectat (nr./data) Furnizorul selectat Contract/ comanda (nr./data) Observaţii
Nr./data Societate Nr./data Societate Denumire activ/serviciu
1 ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ...... ......
...... ...... ...... ...... ......
...... ...... ...... ...... ......

Subsemnatul/Subsemnata, ........ ................ ................ ......... (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.), identificat/identificată cu actul de identitate seria ..... nr. ........ ..........., eliberat de ............... la data de ........ ........, cu domiciliul în localitatea ........ ................ ........ ........, str. ........ ................ ........ ........... nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul/judeţul ........ ........ ............. (Informaţiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal.), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ........ ................ ........ .......... (Denumirea întreprinderii se preia din certificatul constatator emis de oficiul registrul comerţului.), declar pe propria răspundere că toate documentele şi informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul document sunt corecte şi complete şi se regăsesc la sediul întreprinderii.

ATENŢIE! Prin completarea acestui document se vor asuma toate documentele şi informaţiile furnizate, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit în conformitate cu art. 326 din Codul penal.

Numele ........ ................ ................ .............. (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.) Semnătura autorizată a solicitantului ........ ........ ............ (Documentul este semnat de reprezentantul legal al întreprinderii.) Data semnării: ........ ......... (Data semnării este data la care reprezentantul legal semnează documentul.) * De exemplu: selecţie de oferte, licitaţie deschisă etc. ANEXA Nr. 4 la ghid Denumire societate: ........ ................ ................ ........ .......... Denumire proiect de investiţie: ........ ................ ........ .......... TABEL CENTRALIZATOR privind efectuarea cheltuielilor eligibile şi neeligibile

Nr. crt. Denumirea activului Valoarea înregistrată în contabilitate - lei, fără TVA -
Eligibilă Neeligibilă
Total Total general*)

Numele: ........ ................ ........ ............ (Numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate.) Semnătura autorizată a solicitantului ........ ........... (Documentul este semnat de reprezentantul legal al întreprinderii.) Data semnării: ........ ......... (Data semnării este data la care reprezentantul legal semnează documentul.)

ATENŢIE! Totalul valorilor eligibile înregistrate în contabilitate trebuie să corespundă cu totalul cheltuielilor eligibile prevăzute în formularele de decont şi recunoscute de Ministerul Finanţelor Publice în tranşele anterioare, precum şi al cheltuielilor eligibile prevăzute în formularul de decont de la tranşa curentă. *) Valoarea totală a unei investiţii trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Valoarea totală a investiţiei = valoarea planului de investiţii aferent investiţiei iniţiale = valoarea cheltuielilor eligibile + valoarea cheltuielilor neeligibile – valoare TVA



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3040/2019

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3040 din 2019
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 3040/2019
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu