ORDIN Nr. 3
din 28 ianuarie 2010
privind modificarea si
completarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor
metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si
control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om,
protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2010 si a Programului de
supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2010
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 68 din 29 ianuarie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 135 din 27
ianuarie 2010, elaborat de Direcţia de igienă veterinară şi
epidemiologie,
având în vedere prevederile art. 2 şi 24 din Legea
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru
animale, republicată,
ţinând cont de prevederile art. 63
şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind
organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea 215/2004, cu modificările şi
completările ulterioare,
în baza prevederilor art. 10 alin. (1) din
Hotărârea Guvernului nr. 1.492/2009 pentru aprobarea continuării
acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de
supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a
celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe
naţionale, pe care Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să le
pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente acestora
pentru anul 2010,
în temeiul art. 3 alin. (1) şi (3), precum şi
al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:
Art. I. - Normele metodologice de aplicare a
Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al
bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia
animalelor şi protecţia mediului pentru anul 2010, aprobate prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 2/2010 pentru
aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de
supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului pentru anul 2010 şi a Programului de supraveghere
şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2010,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 şi 49 bis din
21 ianuarie 2010, se modifică şi se completează după cum
urmează:
1. Capitolul II se
modifică şi va avea următorul cuprins:
„CAPITOLUL II
Programe naţionale de supraveghere, control
şi eradicare a bolilor la animale, aprobate prin Decizia Comisiei Europene
2009/883/CE şi cofinanţate de Comisia Europeană
Programele naţionale de supraveghere, control
şi eradicare a bolilor la animale, aprobate prin Decizia Comisiei Europene
2009/883/CE din 26 noiembrie 2009 de aprobare a programelor anuale şi
multianuale de eradicare, combatere şi monitorizare a anumitor boli ale
animalelor şi zoonoze, prezentate de statele membre pentru 2010 şi
următorii ani, precum şi a contribuţiei financiare a
Comunităţii la aceste programe, şi cofinanţate de Comisia
Europeană se realizează potrivit instrucţiunilor emise de
preşedintele ANSVSA."
2. La capitolul III, după secţiunea 3 se
introduce o nouă secţiune, secţiunea 31,
intitulată „Controlul oficial în unităţile înregistrate
sanitar-veterinar", al cărei conţinut este prevăzut în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin se publică în
Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Zlotea
SECŢIUNEA 31
Controlul oficial în unităţile
înregistrate sanitar-veterinar*
ANEXĂ
Nr. crt.
|
Categoria de produs/ activitate
|
Unitatea
|
CONDUITA DE CONTROL OFICIAL PRIN
INSPECŢIE/VERIFICARE/TESTARE/RECOLTARE DE PROBE
|
Frecvenţa inspecţiilor/
verificărilor/supravegherii/ monitorizării efectuate de medicii
veterinari oficiali, CSVSA, Biroul/Serviciul de igienă veterinară
şi epidemiologie
|
Recoltare de probe pentru examene
de laborator
|
Natura probei
|
Frecvenţa recoltării
probelor pentru examenele prevăzute la cap. III secţiunea 4 din
prezentele norme metodologice
|
Precizări tehnice**
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
1.
|
Carne
|
a) carmangerie
|
Trimestrial
|
Materii prime
|
Semestrial, pentru fiecare categorie de produse, conform
prevederilor Regulamentului Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare
|
1. Recoltarea de probe se efectuează de către DSVSA în
scop bine determinat în cadrul controlului oficial, în vederea
verificării siguranţei produsului şi respectiv a
conformităţii alimentului cu criteriile de siguranţă
prevăzute în Regulamentul Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare, după cum urmează:
a) verificare siguranţei produsului şi, respectiv, a
conformităţii alimentului din punct de vedere microbiologic cu
criteriile de siguranţă prevăzute în Regulamentul Comisiei
nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele ulterioare
b) verificarea siguranţei produsului şi respectiv a
conformităţii alimentului din punct de vedere microbiologic cu
criteriile de siguranţă care nu sunt prevăzute de
legislaţia comunitară, dar care sunt cuprinse în legislaţia
naţională
c) obţinerea de informaţii privind statusul
microbiologic al unor alimente comercializate pe piaţă
d) verificarea sistemului de proceduri şi programe
implementate de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar în
vederea asigurării siguranţei alimentelor (proceduri de bune
practici de igienă şi producţie, program HACCP, sistem de
trasabilitate, proceduri de retragere/rechemare, evitarea contaminării
încrucişate şi/sau a contaminării post tratament termic)
e) verificarea conformităţii
alimentului/lotului/loturilor suspicionate
f) dezvoltarea investigaţiilor în cursul anchetelor de
toxiinfecţii alimentare, reclamaţiilor, sesizărilor
g) obţinerea de informaţii cu privire la noi hazarde,
rezultate în urma evaluării riscului
|
Produse finite
|
Semestrial, conform prevederilor
Regulamentului Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare
|
b) măcelărie
|
Semestrial
|
Carne proaspătă
|
Semestrial, conform prevederilor
Regulamentului Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare
|
c) centru colectare a vânatului sălbatic
|
Semestrial în sezoanele de vânătoare
|
|
|
d) centru pentru sacrificarea păsărilor şi/sau
lagomorfelor la nivelul fermei
|
Semestrial
|
Carcase păsări/lagomorfe
|
Semestrial, conform prevederilor
Regulamentului Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare
|
2.
|
Lapte
|
a) centru de prelucrare a laptelui
independent sau integrat în cadrul exploataţiei
|
Trimestrial
|
Produse finite
|
Trimestrial pentru fiecare categorie de produse obţinute,
conform prevederilor
Regulamentului Comisiei nr. 2.073/2005/CE, cu amendamentele
ulterioare
|
|
|
b) echipamente automate de vânzare a laptelui crud către
consumatorul final
|
Semestrial
|
Lapte crud
|
Numai în caz de suspiciune sau reclamaţii
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
3.
|
Peşte şi produse din pescuit
|
a) centru de colectare a peştelui
|
Trimestrial
|
Peşte şi produse din peşte
|
Semestrial - pentru fiecare specie
|
2. In cazul în care în urma controlului se suspicionează sau
se constată o neconformitate care necesită investigaţii de
laborator, recoltarea de probe va fi însoţită întotdeauna şi
de notă de control, în care autoritatea sanitară veterinară
locală va înscrie rezultatul controlului oficial şi va argumenta
scopul recoltării.
3. Recoltarea de probe de către autoritatea sanitară
veterinară locală se realizează planificat în baza unei
strategii stabilite de către DSVSA, care trebuie să
urmărească obţinerea de informaţii - date comparabile,
necesare autorităţii sanitare veterinare locale.
In stabilirea strategiei de recoltare DSVSA trebuie să
ţină cont de următoarele principii de:
a) recoltare randomizată şi reprezentativă pentru
lot;'
b) recoltare selectivă - când se adresează unor
categorii de alimente cu risc înalt (în baza informaţiilor,
investigaţiilor şi a experienţei anterioare);
c) recoltare în caz de suspiciune - care se bazează pe o
analiză şi o experienţă privind lotul şi
circumstanţele recoltării'(de exemplu, recoltarea efectuată ca
parte a investigaţiei în focarele de TIA sau în timpul unei
inspecţii sau evaluări a programului HACCP în urma cărora se
constată deficienţe care afectează siguranţa produsului).
In scopul obţinerii de date relevante, al monitorizării
şi al supravegherii corespunzătoare a riscului microbiologic pe
întreg lanţul alimentar, DSVSA trebuie să ţină cont în
elaborarea strategiei de recoltare ca frecvenţa şi procedura de
recoltare să se aleagă în funcţie de tipul de microorganism
sau toxină si tipul de aliment implicat (perisabil, stabil).
|
b) fermă piscicolă (bazin piscicol, păstrăvărie)
care livrează peşte pentru consum uman
|
Semestrial
|
Apă şi peşte
|
Semestrial - apă şi peşte
|
c) ambarcaţiune comercială de pescuit
|
Anual
|
-
|
-
|
d) punct de debarcare
|
Trimestrial
|
Peşte
|
Semestrial - pentru fiecare specie
|
e) magazin de
desfacere
(pescărie)
|
Anual
|
Peşte şi produse din'peşte
|
Anual - pentru fiecare categorie de produse
|
f) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor
|
Semestrial
|
Batracieni, gasteropode
|
Semestrial - pentru fiecare specie
|
4.
|
Miere
|
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole
|
Semestrial
|
Miere şi produse apicole
|
Semestrial - pentru fiecare categorie de produse
|
b) centre de extracţie a mierii
|
Anual
|
Miere
|
Anual - în perioada iulie-septembrie
|
c) magazin de desfacere a mierii
|
Anual
|
Miere
|
Anual - pentru fiecare categorie de miere
|
5.
|
Alimentaţie publică şl alte activităţi'
|
a) restaurant şi alte unităţi în care se
prepară şi se servesc mâncăruri gătite
b) pizzerie
c) laborator patiserie
d) pensiuni turistice
e) unităţi cu vânzare prin internet
f) depozit alimentar
g) hipermarket h) supermarket i) cantină
|
Semestrial
|
Materii prime şi produse finite
|
In caz de reclamaţii, sesizări, suspiciuni sau
toxiinfecţii alimentare
|
Magazin alimentar
|
Anual
|
Materii prime, semipreparate şi produse finite
|
In caz de reclamaţii, sesizări, suspiciuni sau
toxiinfecţii alimentare
|
6.
|
Prepararea mâncărurilor la comandă
|
Catering
|
Trimestrial
|
Produse finite
|
Trimestrial - pentru fiecare categorie
|
7.
|
Produse
primare
destinate
vânzării
directe
|
a) vânat sălbatic
b) carne de pasăre şi lagomorfe
c) peşte proaspăt
d) melci şi moluşte bivalve
e)ouă
f) miere de albine
g) lapte crud
|
|
a) vânat sălbatic
b) carne de pasăre şi lagomorfe
c) peşte proaspăt
d) melci şi moluşte bivalve e)ouă
f) miere de albine
g) lapte crud
|
In caz de reclamaţii, suspiciuni sau toxiinfecţii
alimentare
|
* Costurile aferente efectuării examenelor de
laborator asupra probelor recoltate de către medicii veterinari oficiali,
la cererea operatorilor economici, persoane fizice sau juridice, ori cu ocazia
reclamaţiilor, se suportă de către operatorii economici în
cauză.
** I. In cazul obţinerii unor rezultate de
laborator necorespunzătoare, DSVSAau următoarele obligaţii
şi vor dispune următoarele măsuri:
A. Notificarea prin SRAAF a tuturor punctelor de
contact implicate în alertă:
1. declanşarea anchetei în scopul:
a) identificării lotului/loturilor suspecte;
b) identificării
unităţii/unităţilor în care lotul/loturile a fost produs/au
fost produse;
c) identificării reţelei de distribuţie
prin stabilirea trasabilităţii produsului/produselor;
d) identificării cauzei/pericolului;
e) evaluării pericolului/riscului;
f) aplicării de măsuri conform prevederilor
legislative în vigoare în vederea eliminării cauzei/pericolului/riscului;
2. controlul şi verificarea procedurilor şi
programelor implementate de către operatorii cu activitate în domeniul
alimentar în baza prevederilor legale;
3. verificarea corectitudinii acţiunilor corective
şi a măsurilor întreprinse de către operatorii cu activitate în
domeniul alimentar în baza prevederilor legale;
4. supravegherea şi monitorizarea acţiunilor
corective şi a măsurilor întreprinse de către operatorii cu
activitate în domeniul alimentar în vederea reducerii/eliminării
riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat;
5. reţinerea oficială a lotului/loturilor de
alimente suspecte/incriminate până la terminarea anchetei şi sosirea
buletinului de analiză;
6. verificarea lotului/loturilor suspecte prin
prelevarea de probe, selectând procedura de recoltare în funcţie de tipul
de pericol şi particularităţile alimentului (Aw, pH,
temperatură etc), precum şi de înregistrările operatorilor cu
activitate în domeniul alimentar (alte neconformităţi înscrise în
timp în registrele unităţii privind produsul suspect/incriminat);
7. includerea în planul de recoltare de probe de
sanitaţie, mediu, materii prime, produse şi loturi, relevante în
funcţie de tipul de hazard şi particularităţile alimentului
(Aw, pH, temperatură etc);
8. până la depistarea cauzei şi eliminarea
pericolului/riscului, în funcţie de analiza de risc, DSVSA pot dispune,
după caz, măsura de reducere sau oprire a producerii alimentului
incriminat;
9. centralizarea rezultatelor anchetei şi
comunicarea acestora prin SRAAF la punctele de contact din ANSVSA.
B. In cazul produselor de origine animală
provenite din import din ţări terţe, PIF şi DSVSA vor
dispune măsuri în baza prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 206/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte
principiile ce reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele
ce intră în Comunitatea Europeană din ţări terţe, cu
modificările şi completările ulterioare:
1. în situaţia în care, în urma controalelor
prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se
constată că legislaţia comunitară a fost
încălcată, PIF şi DSVSA iau următoarele măsuri:
a) notificarea la ANSVSA despre natura produselor
utilizate şi transportul în cauză;
b) intensificarea controalelor pentru loturile de
produse cu aceeaşi origine (următoarele 10 transporturi din
aceeaşi origine trebuie să fie reţinute oficial pentru
efectuarea de controale fizice, incluzând recoltarea de probe şi
testări de laborator prevăzute în anexa nr. 3 la Norma sanitară
veterinară care stabileşte principiile ce reglementează
organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în
Comunitatea Europeană din ţări terţe, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu
modificările şi completările ulterioare);
2. în situaţia în care controalele suplimentare
confirmă nerespectarea legislaţiei comunitare, lotul sau
părţile din lot trebuie distruse conform art. 17 din norma
sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, cu modificările şi
completările ulterioare.
In cazul în care controalele evidenţiază o
depăşire a limitelor maxime de reziduuri, trebuie efectuate controalele
prevăzute la art. 20 alin. (1) din norma sanitară veterinară
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 206/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
II. DSVSA se vor asigura că, în cazul
obţinerii unor rezultate de laborator necorespunzătoare sau ori de
câte ori se constată că există motive suficiente pentru a
considera că un aliment implică un risc pentru sănătatea publică,
operatorii cu activitate în domeniul alimentar iau următoarele
măsuri:
1. notifică în regim de urgenţă DSVSA,
producătorul/importatorul/exportatorul, în funcţie de caz;
2. notifică în regim de urgenţă fermele
furnizoare asupra rezultatelor pozitive obţinute în urma examenelor de
laborator, în vederea elaborării şi aplicării de către
fermieri a unui plan de măsuri care să conducă la reducerea
infecţiei în ferme;
3. informează consumatorii cu privire la produsul
suspect/incriminat şi motivul retragerii alimentului de pe
piaţă;
4. iniţiază în regim de urgenţă
procedura de retragere/rechemare a produsului din reţeaua de
distribuţie şi, dacă este necesar, vor prelua produsul
suspect/incriminat deja furnizat chiar de la consumatorul final şi vor
furniza în timp util DSVSA documentaţia centralizată privind
retragerea/rechemarea produsului;
5. colaborează cu autorităţile
veterinare competente în vederea aplicării de măsuri pentru evitarea
sau reducerea riscurilor determinate de alimentul suspect/incriminat şi
furnizează în timp util documentaţia solicitată de către
ANSVSA;
6. reevaluează procedurile şi programele de
bune practici de igienă şi producţie, HACCP, precum şi
mărirea frecvenţei de prelevare a probelor prin programul de
autocontrol, până la identificarea şi eliminarea cauzei, şi
iniţiază acţiuni şi măsuri corective suplimentare care
să preîntâmpine repetarea apariţiei riscului/hazardului pentru
alimentul implicat.
In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare, frecvenţa de prelevare a probelor poate fi
mărită până la identificarea şi eliminarea cauzei. Probele
recoltate în condiţiile precizărilor tehnice menţionate la
coloana 6 vor fi însoţite de o notă de control cu precizarea
motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite
prin prezentele norme metodologice, după cum urmează:
a) în cazul în care în urma inspecţiei se
suspicionează sau se constată o neregulă care necesită
investigaţii de laborator, autoritatea sanitară veterinară
competentă va preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator;
b) ori de câte ori se consideră necesar, DSVSA pot
dispune creşterea frecvenţei inspecţiilor şi a
recoltărilor de probe în vederea eliminării riscului pentru
sănătatea publică, sănătatea animalelor sau mediu.