ORDIN Nr. 299
din 21 decembrie 2006
pentru aprobarea Programului
de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2007
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 19 din 11 ianuarie 2007
Având în vedere prevederile art. 11 şi ale art. 221 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei
pentru animale, modificată şi completată prin Legea nr. 412/2004, precum şi
prevederile art. 63
lit. b), i) şi j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 42.053 din 14
decembrie 2006, întocmit de Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor din
cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Programul de supraveghere şi
control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2007, prevăzut în
anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generală pentru siguranţa
alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 4. - Pentru asigurarea
unui autocontrol privind siguranţa alimentelor conform prevederilor legale,
operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi
judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii
şi controlului prevăzute în programul de supraveghere şi control în domeniul
siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
*) Anexa este reprodusă în facsimil.
ANEXA
Programul de supraveghere şi control în domeniul
siguranţei alimentelor pentru anul 2007
A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE
NON-ANIMALĂ
Nr. crt.
|
Denumirea
|
Produs
|
Loc de prelevare
|
Mod de recoltare probe
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1.
|
Aflatoxină
|
Arahide
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune"
|
|
|
Nuci
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune**
|
|
|
|
Supermarket/
hipermarket
|
Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă
|
|
|
Fructe uscate
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune"
|
|
|
|
Supermarket/ hipermarket
|
Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă
|
|
|
Cereale
|
Depozit /siloz
|
Semestrial
|
|
|
Specii (fructele) destinate producerii de condimente :
- Capsicum spp. (fructele uscate
ale acestuia, întregi sau măcinate, inclusiv chilii, pudră de
chili, cayenne şi paprika);
- Piper spp, (fructele acestuia, inclusiv
piper alb sau negru);
- Myristica fragrans (nucşoară);
- Zingiber officinale (ghimbir);
- Curcumalonga (turmeric)
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine precum şi ori de câte ', ori situaţia o impune"
|
2.
|
Ochratoxină A
|
Cereale (inclusiv orez şi hrişcă) şi produse cerealiere
derivate
|
Depozit /siloz
|
Odată pe an pentru fiecare depozit
|
Cafea boabe prăjită şi măcinată
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune
|
|
|
Cafea solubilă
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Pentru primul import a! fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune**
|
|
|
Vin
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine şi ori de câte ori situaţia o impune"
|
|
|
|
Unităţi de
fabricaţie a
vinurilor
|
Odată pe an pentru fiecare unitate
|
3.
|
Patulina
|
Sucuri de fructe
|
Unităţi de
fabricare a
sucurilor de fructe
|
Odată pe an pentru fiecare unitate, începând cu trimestrul II 2007
|
4.
|
Deoxinivalenol
|
Cereale neprocesate cu excepţia
porumbului
|
Depozit/siloz
|
Odată pe an pentru fiecare depozit***
|
|
|
Făină de cereale, inclusiv făină de porumb
|
Unităţi de morărit
|
Ori de câte ori situaţia o impune**
|
|
|
Pâine şi produse de patiserie
|
Unităţi de
panificaţie şi
patiserie
|
Ori de câte ori situaţia o impune"
|
5.
|
Zearalenonă
|
Cereale neprocesate, cu excepţia porumbului
|
Depozit/siloz
|
Odată pe an pentru fiecare depozit ***
|
|
|
Făină de cereale cu excepţia făinii de porumb
|
Unităţi de morărit
|
Ori de câte ori situaţia o impune**
|
6.
|
Cadmiu
|
Cereale
|
Depozit / siloz
|
Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă
provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori
situaţia o impune
|
|
|
Ciuperci de cultura Legume şi leguminoase Fructe
|
Depozite alimentare
|
Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă
provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori
situaţia o impune
|
7.
|
Plumb
|
Cereale
|
Depozit / siloz
|
Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă
provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori
situaţia o impune
|
|
|
Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase
Fructe
|
Depozite alimentare
|
Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtona
provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori
situaţia o impune
|
|
|
Sucurile de fructe, sucurile de fructe concentrate
destinate consumului direct şi nectarurile din
fructe
|
Unităţi de
fabricare a
sucurilor de fructe
|
Odată pe an pentru fiecare unitate
|
|
|
Vinurile (inclusiv vinurile spumante, exclusiv vinurile
licoroase), vinurile aromatizate, băuturile bazate pe vinuri aromatizate şi
cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate
|
Unităţi de
fabricare a
vinurilor
|
Odată pe an pentru fiecare unitate
|
8.
|
Nitraţi
|
Spanac proaspăt, conservat, îngheţat sau congelat
|
Unităţi de comerţ cu amănuntul
(supermarket/ hipermarket,
magazine specializate)
|
Se vor preleva maxim 3 probe / semestru, randomizat, începând cu
trimestrul III 2007
|
|
|
Salată proaspătă
Salată de tip ,,Iceberg"
|
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket,
magazine
specializate)
|
Se vor preleva maxim 3 probe / semestru, randomizat, începând cu
trimestrul III 2007
|
9.
|
3 MCPD
|
Proteine vegetale hidrolizate Sos de soia
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Se vor preleva probe randomizat, începând cu trimestrul IV 2007
|
10.
|
Dioxină (PCB)
|
Uleiuri şi grăsimi vegetale
|
Fabrici de procesare ulei si grăsimi vegetale
|
O probă / unitate , începând cu trimestrul IV 2007
|
11.
|
Staniu
|
Alimente conservate inclusiv băuturile conservate, sucurile
de fructe şi sucurile vegetale
|
Unităţi de
procesare
/Depozit alimentar
|
Ori de câte ori situaţia o impune, începând
cu trimestrul III 2007
|
*Se exceptează produsele importate in condiţii
speciale.
**Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri.
***Depozitele / silozurile de cereale de la care se
prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 1500 tone.
a) Analizele se efectuează la Institutul de Igiena si
Sănătate Publica Veterinara (I.I.S.P.V.) şi la celelalte laboratoare
specializate desemnate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor;
b) Nivelurile maxime admise de
contaminanţi pentru produsele din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în
conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 466/2001 din 8
martie 2001 ce stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L77/1 din 16
martie 2001 şi ale Regulamentului Comisiei nr. 1881 din 19 decembrie 2006 ce
stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L364/5 din 20 decembrie 2006 ce se va aplica începând cu 1 martie
2007;
c) Metodele de prelevare de probe şi metodele de
analiză sunt în conformitate cu Regulamentul Comisiei nr. 401/2006 din 23
februarie 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi analiză pentru controlul
oficial al nivelurilor de micotoxine în produsele alimentare, publicat în
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L70/12 din 9 martie 2006, Regulamentul
Comisiei nr. 1882 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi
analiză pentru controlul oficial a! nivelurilor de nitraţi din anumite produse
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/25 din 20
decembrie 2006, Regulamentul Comisiei nr. 1883 din 19 decembrie 2006 ce
stabileşte de prelevare şi analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de
dioxine şi dioxine similare PCBs din anumite produse alimentare, publicat în
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/32 din 20 decembrie 2006 şi
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, ministrului sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor nr. 1050/97/1145/505/2005 privind aprobarea
Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi
contaminanţi din alimentele de origine animală şi non-animală, publicat in
Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1056 bis
din 26 noiembrie 2005;
d) Prelevarea de probe se
realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul
compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor;
e) La primul import, costurile detrerminate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al
micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de către importatori;
f) In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare, pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă
cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, se vor preleva probe până
la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în
aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinătorii
mărfii;
g) In cazul în care în urma
inspecţiei se suspicioneaza sau se constată o neregulă care necesită
investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de
laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota
justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei
stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
h) La stabilirea Programului cifric sunt luate în
considerare criterii cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului
alimentar, numărul şi capacitatea depozitului / silozului.
B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE
ORIGINE NON-ANIMALĂ
Grupa şi denumirea
|
Reziduuri de
pesticide
|
Produse
de origine non-animală
|
Loc de prelevare
|
Frecvenţa probelor recoltate
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
Grupa A -INSECTI CIDE
|
A.1. Organofosforice
|
MALATHION
|
Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de
destinaţie al importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
Programului cifric aprobat
|
|
PARATHION
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de
destinaţie al importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
AZINFOS - METIL
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
CLORPIRIFOS
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
CLORPIRIFOS -METIL
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
PIRIMIFOS - METIL
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
METIDATION
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
|
DIMETOAT + OMETOAT
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
Programului cifric aprobat
|
DIAZINON
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform
Programului cifric aprobat
|
A.2. Organoclorurate
|
ENDOSULFAN
|
Mere , varză căpăţână, praz, salata, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
A.3. Carbamati
|
CARBARIL
|
Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
A.4. Piretroizi de sinteza
|
CIPERMETRIN
|
Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
|
DELTAMETRIN
|
Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv
nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara
|
Depozitul de destinaţie al importatorilor
|
Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului
cifric aprobat
|
a) Depozitele de la care se prelevează probele
reprezintă locul de destinaţie al produselor importate;
b) Analizele se efectuează ia Institutul de Igienă şi
Sănătate Publică Veterinară şi la celelalte laboratoare specializate desemnate
ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
c) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide
pentru compuşii din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu
prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 12/2006 privind stabilirea limitelor maxime
admise de reziduuri de pesticide in si pe fructe, legume, cereale si alte produse de origine vegetala, publicat in Monitorul Oficial ai
României, Partea I, nr. 430 bis din 18 mai 2006, cu
modificările şi completările ulterioare;
d) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate
cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2005 privind aprobarea
Normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind
reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi non-animală şi
reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală,
publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 143 bis din 17 februarie 2005 si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din
produse alimentare de origine non-animala in vederea determinării concentraţiei de reziduuri de pesticide elaborat de
Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor:
e) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a
alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor;
f) La primul import costurile determinate de
prelevare, analiza si transportul produselor sunt suportate de către
importatori;
g) La stabilirea Programului
cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi : tara de
origine a produsului, numărul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi
capacitatea acestora, numărul de consumatori;
h) In cazul unor rezultate de
laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import cu aceeaşi
origine cu cea a lotului neconform, se prelevează probe din fiecare lot până la
obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; probele
prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu
precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin
Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi
suportate de importatori;
C. SUPRAVEGHEREA ŞI
CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ,
DEPOZITEAZĂ ŞI VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ
Nr. crt.
|
Unitatea
|
Clasa CAEN
|
MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şi
CONTROL
|
|
|
|
PRIN INSPECŢIE Frecventa
|
PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU
EXAMENE DE LABORATOR
|
|
|
|
|
Natura probei
recoltate
|
Frecvenţa recoltării
probelor pentru
examenele de la litera D1
din Program
|
0.
|
1.
|
2.
|
3.
|
4.
|
5.
|
1
|
Fabricarea pâinii; fabricarea produselor de panificaţie şi
patiserie
|
1581
|
lunar
|
|
|
2.
|
Fabricarea produselor de morărit
|
1561
|
lunar
|
|
|
3.
|
Fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor si a altor produse similare
|
1582
|
lunar
|
|
|
4.
|
Fabricarea amidonului şi a
produselor din amidon
|
1562
|
lunar
|
|
|
5.
|
Prelucrarea şi conservarea fructelor
şi legumelor
|
1533
|
lunar
|
Salate de legume proaspăt preparate
|
Trimestrial
|
6.
|
Fabricarea sucurilor de fructe şi legume
|
1532
|
lunar
|
Sucuri de legume si
fructe nepasteurizate
(gata pentru a fi
consumate)
|
Trimestrial
|
7.
|
Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor brute
|
1541
|
lunar
|
|
|
8.
|
Fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor rafinate
|
1542
|
lunar
|
|
|
9.
|
Fabricarea margarinei şi produselor
comestibile similare
|
1543
|
lunar
|
|
|
10.
|
Prelucrarea cartofului şi conservarea produselor din cartofi
|
1531
|
lunar
|
|
|
11.
|
Fabricarea zahărului
|
1583
|
lunar
|
|
|
12.
|
Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor
zaharoase
|
1584
|
lunar
|
|
|
13.
|
Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cus-cus-ului şi a altor
produse făinoase similare
|
1585
|
lunar
|
|
|
14.
|
Prelucrarea ceaiului şi a cafelei
|
1586
|
lunar
|
|
|
15.
|
Fabricarea condimentelor
|
1587
|
lunar
|
|
|
16.
|
Fabricarea altor produse alimentare
|
1589
|
lunar
|
|
|
17.
|
Fabricarea băuturilor alcoolice distilate
|
1591
|
lunar
|
|
|
18.
|
Fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie
|
1592
|
lunar
|
|
|
19.
|
Fabricarea vinurilor
|
1593
|
lunar
|
|
|
20.
|
Fabricarea cidrului şi a vinului din fructe
|
1594
|
lunar
|
|
|
21.
|
Fabricarea altor băuturi obţinute prin fermentare
|
1595
|
lunar
|
|
|
22.
|
Fabricarea berii
|
1596
|
lunar
|
|
|
23.
|
Fabricarea malţului
|
1597
|
lunar
|
|
|
24.
|
Producţia de ape minerale (corbogazoasă si plată)
îmbuteliate la sursă
|
1598
|
lunar
|
|
|
25.
|
Fabricarea băuturilor nealcoolice
|
1599
|
Lunar
|
Băuturi răcoritoare
|
Semestrial
|
26.
|
Depozite de seminţe de consum Depozite de legume si fructe
Depozite de alte produse alimentare
|
6312
|
lunar
|
|
|
27.
|
Comerţ cu ridicata
|
513
|
Randomizat, conform unui
program trimestrial, la maxim 15 unităţi / lună
|
|
|
28.
|
Comerţ cu amănuntul (exclusiv supermarketuri /hipermarketuri)
|
522 526
|
Randomizat, conform unui
program
trimestrial, ia maxim 20 unităţi /
lună
|
Legume si fructe tăiate
Sucuri de legume si
fructe nepasteurizate
Seminţe incoltite
(gata pentru a fi
consumate)
|
Maxim 5 probe/ luna
|
29.
|
Supermarket / hipermarket
|
|
Trimestrial
|
Legume si fructe tăiate
Sucuri de legume si
fructe nepasteurizate
Seminţe încolţite
(gata pentru a fi
consumate)
Salate de legume proaspăt preparate
|
Semestrial (pentru fiecare categorie de
produs din coloana 4)
|
30.
|
Restaurante
|
553
|
Randomizat, conform unui
program trimestrial, la maxim 20 unităţi / lună
|
Legume si fructe tăiate
Sucuri de legume si
fructe nepasteurizate
(gata pentru a fi
consumate)
Salate de
legume proaspăt preparate
|
Maxim 5 probe / luna
|
31
|
Baruri
|
554
|
Randomizat, conform unui program
trimestrial, la maxim 20 unităţi / lună
|
|
|
32.
|
Cantine si alte unităţi de preparare a hranei (catering)
|
555
|
Semestrial
|
Legume si fructe tăiate
Sucuri de legume si
fructe nepasteurizate
(gata pentru a fi
consumate)
|
Maxim 5 probe / luna
|
33.
|
Unităţi de îmbuteliere, ambalare
|
748
|
Randomizat, conform unui program
trimestrial, la maxim 5 unităţi / lună
|
|
|
a) In cazul în care în urma inspecţiei se constată
nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienă
(Hotărârea de Guvern nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru
igiena produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr.804 din 5.09.2005), Procesul verbal de constatare întocmit urmare a inspecţiei trebuie să prevadă data
până la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea
motivaţiei necesităţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin
Programul de supraveghere şi control.
b) In cazul în care în urma
inspecţiei se suspicioneaza sau se constată o neregulă care necesită
investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de
laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă
justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor
stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE
NON-ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR
D1 Condiţii microbiologice
|
Produs
|
Examen de laborator microbiologic
|
0
|
1
|
2
|
1.
|
Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)
|
Salmonella
|
2.
|
Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
|
Salmonella
|
3.
|
Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)
|
Salmonella
|
4.
|
Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi
consumate)
|
Escherichia coli
|
5.
|
Sucuri de legume si fructe nepasteurizate (gata pentru a
fi consumate)
|
Escherichia coli
|
6.
|
Băuturi nealcoolice si ape minerale îmbuteliate la sursa
|
Escherichia coli
Drojdii si mucegaiuri
Număr total de germeni aerobi mezofili
|
Condiţiile microbiologice pentru parametrii si
produsele din tabelul D1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE
2073/2005 si ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea
Normelor igienico-sanitare pentru alimente, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.268 din 11 iunie 1999.
D2. Aditivi
Nr. Crt.
|
Aditivi /Substanţe interzise
|
Produs
|
Loc de prelevare
|
Frecvenţa prelevării de probe
|
0
|
1
|
2
|
3
|
4
|
1.
|
Sudan I, II, III, IV
|
Condimente
|
Depozitul de destinaţie al
importatorilor
|
Incepând din trimestrul IV 2007,
trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune
|
2.
|
Tartrazina (E120)
|
Paste făinoase
Muştar
Băuturi răcoritoare
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul IV 2007,
trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune
|
3.
|
Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
|
Fructe si legume
Legume si fructe conservate in
oţet, ulei sau saramura (exclusiv
măsline si ardei graşi in
saramura)
Muştar (exclusiv muştar de dijon)
Vinuri
|
Unităţi de procesare
|
Incepând din trimestrul IV 2007,
trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune
|
4.
|
Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)
|
Băuturi răcoritoare Legume conservate in oţet saramura sau ulei
(exclusiv de
măsline)
|
Unităţi de
procesare
|
Incepând din trimestrul IV 2007,
trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune
|
a) Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru
aditivii din tabelul D2 sunt în conformitate cu prevederile Ordinului
ministrului Sănătăţii Publice şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii
alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman,
publicat in Monitorul Oficial partea I, nr.722 din 3
octombrie 2002, cu modificările si completările
ulterioare.
b) Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi
Sănătate Publică Veterinară, la laboratoarele judeţene /a municipiului
Bucureşti din reţeaua Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor precum si la alte laboratoare
acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.
c) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor
/ standarde, mărci şi calitatea alimentelor;
d) In cazul unor rezultate de laborator
necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă
cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevează probe din fiecare
lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale
admise.
e) In cazul în care în urma inspecţiei se
suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de
laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator.
Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă
justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor
stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
E. EXAMENE DE
LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE
Teste de sanitatie:
|
Frecventa
controlului
|
Locul de prelevare
|
Microbiologic
|
- suprafeţe de lucru
- ustensile, recipiente
- utilaje
- ambalaje
- echipamente de protecţie
- mâini
- aeromicroflora
|
Conform unui
program
trimestrial,
randomizat,
de la maxim 3 unităţi / lună
|
Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare
|
Număr total de germeni Bacterii coliforme
|
In cazul în care în urma inspecţiei
se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de
laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator.
Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă
justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor
stabilite prin Programul de supraveghere şi control.
F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ
A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ
Nr. crt.
|
Produsele controlate
|
Loc de prelevare
|
Frecventa recoltării probelor
|
1.
|
Legume si fructe*
|
Depozite de legume si fructe, din zonele cu risc crescut de
contaminare radioactivă
|
Trimestrial
|
2.
|
Ciuperci de cultura*
|
Supermarket
|
Semestrial
|
* se referă !a produsele care fac obiectul Ordinului
ministrului sănătăţii, ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor
Nucleare nr.856/112/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi
furajele contaminate radioactiv după un accident nuclear sau altă situaţie de
urgentă radiologică, publicat in Monitorul Oficial al României Partea i nr.297 din 7.05.2002 , cu
modificările si completările ulterioare.
a) Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi
Sănătate Publică Veterinară şi celelalte laboratoare specializate desemnate ale
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
b) Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul
de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sănătăţii, ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor
Nucleare nr.856/112/91/2002.
G. DETERMINAREA TRATĂRII CU RADIAŢII IONIZANTE A
PRODUSELOR ALIMENTARE SI INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ
Nr. crt.
|
Produsele controlate
|
Loc de prelevare
|
Frecventa recoltării
probelor
|
1.
|
Condimente
|
Depozitul de destinaţie al importatorilor
|
La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de
origine, incepand cu trimestrul III 2007
|
a) Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi
Sănătate Publică Veterinară
b) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul
de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului
sănătăţii, ministerului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al
preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr.
855/98/90/2002, pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele
alimentare tratate cu radiaţii ionizante. publicat in
Monitorul Oficial al României Partea inr.281/25.04.2002;
H. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI
FURAJELOR MODIFICATE GENETIC
1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute
din soia
Nr. crt.
|
UNITATEA
|
MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl
CONTROL
|
PRIN INSPECŢIE
|
PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU
EXAMENE DE LABORATOR
|
Frecventa
|
Frecventa recoltării probelor
|
0.
|
1.
|
2.
|
3.
|
1.
|
Depozite de soia (intermediari)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare depozit*
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine, declarat a fi
liber de organisme modificate genetic (OMG) şi o data pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de OMG
|
2.
|
Fabrici de nutreţuri combinate
|
La primul import pentru fiecare ţară de
origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *
|
0 data pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de
materii prime pe bază de soia, declarate a fi libere de OMG
|
3.
|
Fabrica de ulei din soia
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe
trimestru pentru fiecare fabrică *
|
0 data pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de
probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG
|
4.
|
Unităţi de procesare soia, pentru obţinerea de alimente, altele
decât cele pentru producţia de ulei (fabrici de procesare carne care
utilizează produse din soia,, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi, etc.)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe
trimestru pentru fiecare fabrică *
|
Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial, din depozitele de materii prime declarate a fi libere de
OMG, de la max. 5 unităţi / trimestru din fiecare judeţ
|
5.
|
Unităţi de comercializare a soiei /produselor care conţin, sunt
constituite sau sunt derivate din soia
|
0 data pe an pentru fiecare unitate *
|
Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din
depozitele alimentare, de la max 5 unităţi declarate a fi libere de OMG/trimestru din
fiecare judeţ;
|
2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb
Nr. crt.
|
UNITATEA
|
MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl
CONTROL
|
PRIN INSPECŢIE
|
PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU
EXAMENE DE LABORATOR
|
Frecventa
|
Frecvenţa recoltării probelor
|
0.
|
1.
|
2.
|
3.
|
1.
|
Depozite de porumb (intermediari)
|
La primul import pentru fiecare ţară de
origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare depozit*
|
Odata pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere
de OMG **
|
2.
|
Fabrici de nutreţuri combinate
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe
trimestru pentru fiecare fabrică *
|
0 data pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de
materii prime pe bază de porumb declarate a fi libere de OMG**
|
3.
|
Fabrica de ulei din germeni de porumb
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe
trimestru pentru fiecare fabrică *
|
0 data pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de
probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG**
|
4.
|
Unităţi de procesare porumb, pentru obţinerea de alimente, altele
decât cele pentru producţia de ulei (mori, fabrici de produse zaharoase,
biscuiţi, fulgi de porumb etc.)
|
La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe
trimestru pentru fiecare fabrică *
|
Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din
depozitele de materii prime declarate a fi libere de
OMG, de la max. 5 unităţi / trimestru din fiecare judeţ**
|
3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute
din orez
Nr. crt.
|
UNITATEA
|
MODALITATE DE
SUPRAVEGHERE Şl CONTROL
PRIN INSPECŢIE
|
|
|
Frecventa
|
0.
|
1.
|
2.
|
1.
|
Puncte de inspecţie la frontieră
|
La toate importurile de produse originare din SUA,
conform Deciziei Comisiei Europene nr. 601/2006, cu modificările
şi completările ulterioare, publicată în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene nr. L244 din 7 septembrie 2006
|
* Se refera la verificarea documentelor necesare
asigurării trasabilităţii, conform Hotărârii de Guvern nr. 173/2006, publicată
in Monitorul Oficial al României Partea I nr. 206/6
martie 2006
** Pentru unităţile declarate a
fi libere de porumb modificat genetic se vor preleva probe, începând cu
trimestrul III al anului 2007.
a) Analizele se efectuează la Institutul de Diagnostic
şi Sănătate Animală Bucureşti - Unitatea de Biologie Moleculară şi Organisme
Modificate Genetic;
b) Prelevarea de probe se realizează de către
inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mărci si
calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje în conformitate cu Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 94/2006 şi cu procedurile de prelevare elaborate de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor; probele prelevate
in trimestrul III pentru porumb vor fi utilizate pentru validarea metodei în
cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală;
c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe, dacă
este cazul, la primul import de produse din fiecare ţară de origine se
realizează după primirea notificărilor din Punctul de Inspecţie la Frontieră,
în conformitate cu procedurile stabilite prin Ordinul Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2005 privind
aprobarea normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la
importuri şi exporturi de produse alimentare de origine non-animală supuse
supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în
Monitorul Oficial al României Partea I nr. 159/2006, cu
modificările şi completările ulterioare,.
d) In cazul în care în urma inspecţiei se
suspicionează sau se constata o neregulă care necesită investigaţii de
laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator.
Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu
precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin
Programul de supraveghere şi control.