Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.235 din 12.10.2011

privind aprobarea specificaţiilor tehnice ale produselor alimentare de bază care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“
ACT EMIS DE: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 724 din 13 octombrie 2011



SmartCity1

Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“,în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: Articolul 1Se aprobă specificaţiile tehnice ale produselor alimentare de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez) care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul administraţiei şi internelor, Constantin-Traian Igaş Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără ANEXĂSPECIFICAŢIILE TEHNICE ale produselor alimentare de bază care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“ 1. Făină 1.1. Proprietăţi organoleptice
Caracteristici Condiţii de calitate
Grupa făină albă Grupa făină semialbă Grupa făină neagră Grupa făină dietetică
Tip 480 Superioară Tip 000 Tip 550 Tip 650 Făină semialbă Făină neagră Făină dietetică
Culoare -aspect Alb-gălbuie cu nuanţă slab-cenuşie şi cu particule fine de tărâţe Alb-gălbuie cu nuanţă cenuşie şi urme vizibile de tărâţe Cenuşiu-deschis, cu nuanţă alb-gălbuie, conţinând particule de tărâţe Roşcată, conţinând particule de tărâţe şi endosperm
Miros Plăcut, specific făinii, fără miros de mucegai, de încins sau alt miros străin
Gust Normal, puţin dulceag, nici amar, nici acru, fără scrâşnet la mestecare (datorită impurităţilor minerale: pământ, nisip etc.).

NOTĂ: În făina de grâu nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în niciun stadiu de dezvoltare. 1.2. Proprietăţi fizice şi chimice

Caracteristici Condiţii de calitate
Grupa făină albă Grupa făină semialbă Grupa făină neagră Grupa făină dietetică
Tip 480 Superioară Tip 000 Tip 550 Tip 650 Făină semialbă Făină neagră Făină dietetică
Umiditate, %, maximum 14,5 14,5 14,5 14,5 14,5 14,5 14,5
Aciditate, grade, maximum 2,2 2,2 2,2 2,8 3,2 5 5
Conţinut de cenuşă raportat la substanţa uscată, %, maximum 0,48 0,48 0,55 0,65 0,66-0,90 0,91-1,40 1,41-2,2
Conţinut în cenuşă insolubilă în HCl 10%, %, maximum 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2
Impurităţi metalice sub formă de pulbere, g/kg 3 3 3 3 3 3 3
sub formă de aşchii lipsă
Conţinut de gluten umed, %, minimum în funcţie de cerinţele tehnologice
Caracteristici Condiţii de calitate
Grupa făină albă Grupa făină semialbă Grupa făină neagră Grupa făină dietetică
Tip 480 Superioară Tip 000 Tip 550 Tip 650 Făină semialbă Făină neagră Făină dietetică
Indice de deformare a glutenului, milimetri în funcţie de cerinţele tehnologice
Conţinut de substanţe proteice raportat la substanţa uscată, %, minimum în funcţie de cerinţele tehnologice
Indice de cădere, secunde, minimum în funcţie de cerinţele tehnologice
Indice Zeleny în funcţie de cerinţele tehnologice
Granulaţie, % în funcţie de cerinţele tehnologice

2. Zahăr 2.1. Proprietăţi organoleptice Zahăr cristal

Caracteristici Tip de zahăr-cristal Metode de verificare
Alb nr. 1 Alb nr. 2
Condiţii de admisibilitate
Culoare albă, cu strălucire caracteristică STAS 110
Aspect în stare solidă cristale uscate, uniform calibrate, nelipicioase, neaglomerate, care curg liber
Aspect în soluţie 25% soluţie limpede, fără sediment şi corpuri străine
Miros şi gust dulce, fără miros şi gust străin, atât în stare solidă, cât şi în soluţie

2.2. Proprietăţi fizice şi chimice

Caracteristici Unitate de măsură Tip de zahăr-cristal Metode de verificare
Alb nr. 1 Alb nr. 2
Condiţii de admisibilitate
Tip de culoare Tip de culoare 2 4,5 STAS 110 STAS 110
Puncte europene maximum 4 9
Cenuşă conductometrică % maximum 0,03
Puncte europene maximum 15
Coloraţie în soluţie Unităţi ICUMSA maximum 22,5 45
Puncte europene maximum 3 6
Total puncte europene Puncte europene maximum 22 30
Umiditate % maximum 0,06
Zaharoză raportată la substanţa uscată % minimum 99,80
Substanţe reducătoare % maximum 0,03
Substanţe insolubile în apă mg/kg maximum 10 maximum 50
Impurităţi metalice - Absente
pH în soluţie 25% - 7,5
Sfărâmături (bucăţi cu masă mai mică de 5 g) % maximum -
Substanţă uscată 0Brix -

NOTĂ: Pentru o depozitare a zahărului de peste 2 ani, se recomandă folosirea tipurilor alb nr. 1 şi alb nr. 2, cu următoarele caracteristici: • granulaţie: mare şi/sau medie; • umiditate: maximum 0,05%. 2.3. Proprietăţi de utilizare

Caracteristici Tip de zahăr-cristal Metode de verificare
Condiţii de admisibilitate
Test de flocurare după 10 zile Negativ STAS 110
Număr de puncte negre la 100 g, maximum 10
Putere de tamponare (mililitri HCL, soluţie 0,1 n, maximum) 5,5

3. Ulei Ulei rafinat de floarea-soarelui 3.1. Condiţii tehnice de calitate Uleiul comestibil rafinat de floarea-soarelui se fabrică după instrucţiuni tehnologice. Materia primă şi materiile auxiliare utilizate la fabricarea uleiului rafinat de floarea-soarelui trebuie să corespundă documentelor tehnice normative de produs şi dispoziţiilor legale sanitare. 3.2. Proprietăţi organoleptice

Caracteristici Condiţii de admisibilitate Metode de verificare
Aspect: la 60°C, pentru uleiul neîmbuteliat şi pentru uleiul îmbuteliat cu destinaţia „pentru gătit“ limpede, fără suspensii şi fără sediment STAS 145/1-87
Culoare galbenă STAS 145/1-87
Miros şi gust plăcute, fără miros şi gust străin STAS 145/1-87

3.3. Proprietăţi fizice şi chimice

Caracteristici Condiţii de admisibilitate Tip A Metode de verificare
Aciditate liberă, exprimată în acid oleic - %, maximum 0,1 STAS 145/16-67
Culoare de iod, mg I/100 cm3, maximum 7 STAS 145/2-78
Apă şi substanţe volatile, %, maximum 0,06 STAS 145/10-88
Impurităţi insolubile în eter etilic, %, maximum 0,05 STAS 145/11-87
Săpun, %, maximum 0,02 STAS 145/12-90
Substanţe organice nesaponificabile, %, maximum 1 STAS 145/15-81
Indice de iod, g I/100 g 119...135 STAS 145/19-90
Indice de saponificare, mg KOH/g 184...198 STAS 145/17-67
Indice de peroxid, meq/kg, maximum 12 STAS 145/22-74
Plumb, mg/kg, maximum conform reglementărilor sanitare în vigoare
Cupru, mg/kg, maximum
Zinc, mg/kg, maximum
Arsen, mg/kg, maximum

NOTE: • La uleiul rafinat de floarea-soarelui tip A, îmbuteliat pe linii de îmbuteliere fără uscare, se admite un conţinut de apă şi substanţe volatile de maximum 0,15%. • Indicele de peroxid pentru uleiul destinat păstrării îndelungate se stabileşte prin înţelegere între părţi. 4. Mălai 4.1. Caracteristici generale de calitate ale mălaiului Este un produs fabricat prin măcinarea porumbului în prealabil degerminat. Materia primă folosită la obţinerea produsului trebuie să corespundă documentelor tehnice normative de produs SR 5447 „Porumb boabe pentru consum alimentar“ (categoria I) şi normelor sanitare în vigoare. Produsul „Mălai“ se fabrică conform instrucţiunilor tehnologice şi normelor interne aprobate cu respectarea normelor sanitare în vigoare. 4.2. Proprietăţi organoleptice

Caracteristici Condiţii de admisibilitate a mălaiului
Culoare galben-portocalie specifică porumbului din care provine, cu particule alb-gălbui
Miros caracteristic, fără miros străin
Gust plăcut, specific, fără gust amar, fără scrâşnet în mestecare
Infestare lipsă

4.3. Proprietăţi fizico-chimice

Caracteristici Condiţii de admisibilitate a mălaiului Extra
Umiditate, %, maximum 16,5
Fineţe - rest pe sita nr. 22 (ţesături din sârmă de oţel 1.000 microni, STAS 8285-77), %, maximum 2
- trece prin sita nr. 55 (din bronz fosforos 372 microni, STAS 8285-77), %, maximum 10
Impurităţi metalice: - sub formă de pulbere, mg/kg, maximum - sub formă de aşchii 3 lipsă

5. Orez 5.1. Caracteristici generale de calitate pentru orez Cerinţe legate de caracteristici de calitate şi caracteristici fizico-chimice (SR 1226/2007) 5.2. Caracteristici organoleptice

Caracteristici organoleptice Descriere
Pentru calitatea I Pentru calitatea a II-a
Aspect boabe complet decorticate
Culoare albă albă până la alb-gălbuie
Miros caracteristic, fără miros străin (de mucegai, de rozătoare etc.)
Gust plăcut, specific

5.3. Proprietăţi fizice şi chimice

Caracteristici fizico-chimice Valori maxime admise - % -
Pentru calitatea I Pentru calitatea a II-a
Corpuri străine anorganice 0,1 0,5
Corpuri străine organice 0,1 0,5
Boabe galbene lipsă 5
Boabe cu dungi roşcate 3 12
Boabe gipsate lipsă 10
Spărturi 10 20
Umiditate 15 15
Boabe nedezvoltate (de culoare verde) lipsă 5
Spărturi mici 1 5



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 235/2011

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 235 din 2011
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 235/2011
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu