Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 22 din 26 octombrie 2010

privind raportarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 786 din 24 noiembrie 2010



Având în vedere prevederile art. 148, 165 şi 169 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 3 alin. (4) şi (5) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 75 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României şi al art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

Banca Naţională a României emite următorul ordin:

Art. 1. - Prezentul ordin stabileşte forma şi conţinutul formularelor de raportare aferente cerinţelor minime de capital (COREP) la nivel individual şi, după caz, consolidat, care vor fi transmise de către instituţiile de credit prevăzute la art. 1 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. - (1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 3, instituţiile de credit prevăzute la art. 1 transmit Băncii Naţionale a României formularele de raportare ce fac obiectul prezentului ordin, în format electronic, prin reţeaua de comunicaţii interbancare (RCI), prin fişiere Excel, precum şi în format letric la Banca Naţională a României - Direcţia supraveghere, după cum urmează:

a) pentru raportările transmise la nivel individual, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la sfârşitul perioadei pentru care acestea se întocmesc;

b) pentru raportările transmise la nivel consolidat, pentru sfârşitul exerciţiului financiar, până la data de 15 mai a exerciţiului financiar următor;

c) pentru raportările transmise la nivel consolidat, întocmite pentru sfârşitul primului semestru al exerciţiului financiar, până la data de 30 septembrie a respectivului exerciţiu financiar.

(2) In sensul alin. (1), de la data expirării termenului prevăzut la art. 17 alin. (3) din Norma Băncii Naţionale a României nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare, instituţiile de credit transmit Băncii Naţionale a României raportările în format electronic exclusiv prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României -SIRBNR.

Art. 3. - (1) Instituţiile de credit prevăzute la art. 1 vor transmite Băncii Naţionale a României, atât electronic, cât şi letric, partea aferentă fondurilor proprii din cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA), potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) şi (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/112/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Instituţiile de credit prevăzute la art. 1 vor transmite Băncii Naţionale a României, atât electronic, cât şi letric, prima raportare, la nivel individual, aferentă rândurilor 3.3, 3.3.a), 3.4, 3.4.1 şi 3.4.2 din cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA) la sfârşitul lunii februarie 2011.

Art. 4. - (1) Instituţiile de credit care, potrivit prevederilor art. 14 alin. (2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe bază consolidată a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/111/2006, cu modificările ulterioare, trebuie să îndeplinească la nivel individual cerinţele referitoare la procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri, includ în cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri, întocmit la nivel individual potrivit frecvenţei de raportare prevăzute în anexa nr. III, şi informaţiile de sinteză referitoare la excedentul/deficitul de capital ca urmare a evaluărilor interne (rândurile 3.4, 3.4.1 şi 3.4.2), precum şi pe cele referitoare la excedentul/deficitul de fonduri proprii, respectiv indicatorul de solvabilitate, rezultate în urma ultimei verificări efectuate de Banca Naţională a României [rândurile 3.3 şi 3.3.a)].

(2) Instituţiile de credit care, potrivit prevederilor art. 5, 6, art. 9 alin. (1)-(2), art. 12 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/22/2006, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/111/2006, cu modificările ulterioare, trebuie să îndeplinească la nivel consolidat cerinţele referitoare la procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri includ în cadrul Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri, întocmit la nivel consolidat potrivit frecvenţei de raportare prevăzute în anexa nr. III, şi informaţiile de sinteză referitoare la excedentul/deficitul de capital ca urmare a evaluărilor interne (rândurile 3.4, 3.4.1 şi 3.4.2), precum şi pe cele referitoare la excedentul/deficitul de fonduri proprii, respectiv indicatorul de solvabilitate, rezultate în urma ultimei verificări efectuate de Banca Naţională a României [rândurile 3.3 şi 3.3.a)].

Art. 5. -In cazul în care, ca urmare a aprobării situaţiilor financiare anuale de către adunarea generală a acţionarilor, nivelul fondurilor proprii sau cel al unor elemente componente care intră în calculul indicatorilor de prudenţă bancară calculaţi în funcţie de fondurile proprii pentru data de 31 decembrie se modifică, raportările aferente fondurilor proprii şi respectivilor indicatori de prudenţă bancară afectaţi de modificări, întocmite pentru ultima lună a exerciţiului financiar precedent şi pentru fiecare lună din perioada scursă de la începutul anului in curs şi până la data aprobării situaţiilor financiare anuale, vor fi refăcute şi retransmise Băncii Naţionale a României, în termen de 20 de zile calendaristice de la data aprobării situaţiilor financiare anuale, dar nu mai târziu de data de 15 mai.

Art. 6. - Casele centrale ale cooperativelor de credit completează formularele de raportare prevăzute în anexa nr. I atât pe bază individuală, cât şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit din care fac parte.

Art. 7. -In ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit, în contextul utilizării abordării standard, instituţiile de credit transmit:

a) câte un formular CR SA pentru fiecare dintre cele 15 clase de expuneri prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-l) şi n)-p) din Regulamentul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării standard, aprobat prin Ordinul Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 11/108/2006, cu modificările şi completările ulterioare;

b) un formular CR SA Total care agregă ansamblul expunerilor ce fac obiectul abordării standard pentru riscul de credit.

Art. 8. -In ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit, în contextul utilizării abordării bazate pe modele interne de rating, instituţiile de credit transmit:

a) câte un formular CR IRB pentru fiecare dintre următoarele clase şi subclase de expuneri potrivit abordării bazate pe modele interne de rating, descrise în anexa nr. II - Tabel referinţe formular 3: CR SA:

1. administraţii centrale sau bănci centrale;

2. instituţii, din care:

2.1. instituţii de credit şi firme de investiţii;

3. societăţi, din care:

3.1. entităţi mici şi mijlocii;

3.2. finanţări specializate;

4. retail, din care:

4.1. garantate cu un bun imobiliar;

4.2. reînnoibile eligibile;

4.3. alte expuneri de tip retail;

4.4. entităţi mici şi mijlocii;

b) un formular CR IRB Total care agregă ansamblul expunerilor ce fac obiectul abordării bazate pe modele interne de rating, mai puţin expunerile din titluri de capital - care se raportează în formularul CR EQU IRB -, poziţiile din securitizare - care se raportează potrivit art. 9 - şi activele, altele decât cele care reprezintă creanţe de natura creditelor - care se raportează în formularul CA;

c) formularele CR SA şi CR SA Total pentru expunerile supuse abordării standard pentru riscul de credit. In acest caz, formularele CR SA se completează având în vedere clasele şi subclasele de expuneri potrivit abordării bazate pe modele interne de rating prevăzute în anexa nr. II - Tabel referinţe formular 3: CR SA, chiar dacă, pentru determinarea cerinţei de capital, respectivelor expuneri li se aplică regulile specifice abordării standard.

Art. 9. -In ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului de credit provenind din poziţiile din securitizare, instituţiile de credit transmit:

a) câte un formular CR SEC SA pentru totalul operaţiunilor de securitizare, pentru expunerile din securitizare care fac obiectul abordării standard pentru riscul de credit;

b) câte un formular CR SEC IRB pentru totalul operaţiunilor de securitizare, pentru expunerile din securitizare care fac obiectul abordării bazate pe modele interne de rating pentru riscul de credit.

Art. 10. -In ceea ce priveşte raportarea aferentă riscului operaţional, instituţiile de credit transmit cu frecvenţa indicată în anexa nr. III:

a) Formularul 13: OPR - Riscul operaţional, în contextul utilizării abordării de bază;

b) Formularul 13: OPR - Riscul operaţional şi Formularul 14: OPR Details - Riscul operaţional: Valori brute ale pierderilor pe linii de activitate şi categorii de evenimente în ultimul an, în contextul utilizării abordării standard sau a abordării standard alternative;

c) Formularul 13: OPR - Riscul operaţional, Formularul 14: OPR Details - Riscul operaţional: Valori brute ale pierderilor pe linii de activitate şi categorii de evenimente în ultimul an şi Formularul 15: OPR LOSS Details - Pierderi majore din riscul operaţional înregistrate în ultimul an sau care sunt încă deschise, în contextul utilizării abordării avansate de evaluare.

Art. 11. - (1) In cadrul formularelor de raportare prevăzute în anexa nr. I, instituţiile de credit completează şi raportează doar poziţiile care nu au fost evidenţiate în gri sau haşurate, corespunzătoare rândurilor şi coloanelor care au etichetele evidenţiate în alb.

(2) In cadrul raportării Formularului de sinteză privind adecvarea capitalului la riscuri (formularul CA):

a) rândurile precedate de indicativul C vor fi completate exclusiv în cadrul raportării la nivel consolidat;

b) rândurile precedate de indicativul N nu vor fi completate (nici la nivel individual, nici la nivel consolidat);

c) rândurile cărora nu le corespunde niciun indicativ vor fi completate atât în cadrul raportării la nivel individual, cât şi în cadrul celei întocmite pentru nivelul consolidat.

Art. 12. - Referinţele aferente informaţiilor explicative incluse în anexa nr. II sunt trimiteri la prevederile considerate ca fiind cele mai relevante în raport cu conţinutul fiecărui element solicitat. In cazul în care există prevederi care nu au fost indicate în mod explicit, dar care au impact asupra determinării unui element, acestea vor fi luate în considerare la determinarea şi raportarea sa.

Art. 13. - Anexele nr. I-III*) fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 14. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 12/2007 privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 703 şi 703 bis din 18 octombrie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 15. - (1) Prezentul ordin intră în vigoare la data de 31 decembrie 2010.

(2) Primele raportări conforme prezentului ordin se întocmesc şi se transmit Băncii Naţionale a României de către instituţiile de credit pentru data de 31 decembrie 2010.

Art. 16. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

*) Anexele nr. I-III se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 786 bis, care se poate achiziţiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome „Monitorul Oficial", Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 22/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 22 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu