Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1956 din 18 octombrie 1995

privind introducerea si aplicarea sistemului H.A.C.C.P. (Hazard Analysis Critical Control Point) in activitatea de supraveghere a conditiilor de igiena din sectorul alimentar

ACT EMIS DE:                MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 59 bis  din 22 martie 1996


SmartCity3


    Ministrul sanatatii,
    avand in vedere dispozitiile legale in vigoare privitoare la asigurarea sanatatii populatiei,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 460/1994 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii,
    emite urmatorul ordin:

    1. Se aproba introducerea si aplicarea sistemului H.A.C.C.P. (Hazard Analysis Critical Control Point) in activitatea de supraveghere a conditiilor de igiena din sectorul alimentar.
    2. Se aproba Regulamentul de instruire igienico-sanitara, testarea cunostintelor si atestarea personalului implicat in circuitul alimentelor (H.A.C.C.P.), prevazut in anexa nr. 1, si Instructiunile privind desfasurarea testarii H.A.C.C.P. a inspectorilor de politie sanitara, cuprinse in anexa nr. 2.
    3. Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, prin comisia organizata la acest nivel, va asigura formarea instructorilor, precum si testarea cunostintelor candidatilor la obtinerea diplomei si a certificatului H.A.C.C.P.
    4. Directia generala a medicinei preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii va organiza acreditarea instructorilor, inspectorilor si a personalului din sectorul alimentar.
    5. Inspectorii de politie sanitara din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti vor fi acreditati sa aplice sistemul H.A.C.C.P. numai in urma testarii organizate de Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii.
    6. Pregatirea personalului care va lucra in sistemul H.A.C.C.P. se poate face prin cursuri de instruire in: Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, centrele medicale si de servicii de sanatate si conducere, inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva, centrele de formare, perfectionare, unitati publice sau private, predate numai de catre instructori acreditati H.A.C.C.P.
    7. Sistemul H.A.C.C.P. va fi implementat, progresiv, in toate unitatile din sectorul alimentar, de catre inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva teritoriale, in termen de 1 - 5 ani, conform Regulamentului H.A.C.C.P.
    8. Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    9. Prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 182/1994 isi inceteaza aplicabilitatea pe data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei.
    10. Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti si Inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.

                             Ministrul sanatatii,
                         prof. dr. doc. Iulian Mincu

    ANEXA 1

                                 REGULAMENT
privind testarea si atestarea cunostintelor igienico-sanitare pe profil alimentar ale persoanelor implicate in circuitul alimentelor

    Art. 1
    Activitatea de productie, desfacere, depozitare si/sau transport al produselor alimentare catre populatie poate fi desfasurata pe teritoriul Romaniei de catre orice persoana fizica sau juridica, in baza autorizatiei de functionare si a respectarii tuturor prevederilor legale.
    Art. 2
    Pentru asigurarea inocuitatii (salubritatii) alimentelor, pentru protectia sanatatii consumatorilor si a mediului inconjurator este obligatorie insusirea unor cunostinte igienico-sanitare, corespunzatoare unui barem adaptat nivelului si profilului activitatii, de catre toate persoanele implicate in circuitul alimentelor. In acest scop este obligatorie atestarea cunostintelor igienico-sanitare ale intregului personal cu atributii de coordonare manageriala sau tehnica, precum si a personalului operativ din domeniul productiei, respectiv al desfacerii alimentelor si bauturilor.
    Art. 3
    Testarea, respectiv atestarea cunostintelor igienico-sanitare pe profil alimentar ale persoanelor implicate in circuitul alimentelor se fac in baza unor programe concepute in cadrul sistemului de analiza a riscului prin puncte critice de control (H.A.C.C.P. - Hazard Analysis Critical Control Point). Sistemul international H.A.C.C.P. in circuitul alimentelor cuprinde toate prevederile si prescriptiile de baza ale controlului sanitar si ale autocontrolului managerial, intr-un concept simplu, logic, usor de insusit, dar de inalta eficienta si specializare, adaptat specificului de pregatire, industrializare, conditionare, depozitare, desfacere, transport al alimentelor. Acest sistem include in principal:
    a) respectarea normelor sanitare privind amplasarea, construirea, dotarea si functionarea obiectivului alimentar, cu urmarirea simultana, sistematica a unor aspecte multiple legate de structura, circuite functionale, tehnologie, influente nedorite asupra mediului ambiant si asupra sanatatii personalului, respectiv asupra sanatatii consumatorilor;
    b) examinarea organoleptica a produsului/produselor in diferite faze ale procesului tehnologic, incepand cu receptia materiilor prime, depozitarea, prelucrarea, conditionarea, prezentarea si terminand cu livrarea, respectiv desfacerea alimentelor si bauturilor;
    c) masurarea si controlul sistematic, prin monitorizare, si ale altor indicatori specifici, prestabiliti in punctele critice de control din etapele tehnologice;
    d) cunoasterea punctelor critice de control, in baza planurilor H.A.C.C.P., a diagramelor H.A.C.C.P., pentru diferite produse sau tehnologii, toate afisate la loc vizibil; stabilirea responsabilitatilor de supraveghere a acestora de catre personalul unitatii;
    e) investigatii specializate, de laborator, asupra punctelor critice; stabilirea indicatorilor si periodicitatea de efectuare;
    f) asigurarea bazei materiale pentru autocontrolul managerial H.A.C.C.P. de catre agentii economici respectivi;
    g) existenta atestarii oficiale a cunostintelor igienico-sanitare ale intregului personal din unitate, conform profilului si nivelului de activitate.
    Art. 4
    Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti (nominalizat ca "punct focal" pentru Romania, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii) sub coordonarea Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii organizeaza testarea si atestarea cunostintelor igienico-sanitare ale tuturor resurselor umane implicate in circuitul alimentelor.
    Art. 5
    Inspectorii de politie sanitara din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti sunt acreditati sa aplice si sa controleze sistemul H.A.C.C.P. numai in urma testarii organizate de Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii.
    Art. 6
    Testarea si atestarea cunostintelor, pe linia prevenirii riscului in circuitul alimentelor, ale instructorilor, managerilor, tehnicienilor, lucratorilor etc., de catre Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, sub coordonarea Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, se efectueaza prin intermediul Comisiei nationale H.A.C.C.P. Comisia nationala H.A.C.C.P., care functioneaza in cadrul Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, are un caracter interdepartamental, fiind alcatuita din specialisti, reprezentanti ai unor organisme guvernamentale si organizatii neguvernamentale.
    Art. 7
    Presedintele de drept al Comisiei nationale H.A.C.C.P. este directorul Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti. Componenta comisiei nationale, precum si orice modificari privind structura si activitatea H.A.C.C.P. pe profil vor fi stabilite cu avizul Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii.
    Art. 8
    Atestarea se face in functie de nivelul responsabilitatii, de profilul de activitate, de limitele legale de competenta, prin urmatoarele documente tip, eliberate in urma promovarii testarii:
    a) acreditari de inspectori H.A.C.C.P. pentru medici-inspectori in activitate din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva;
    b) acreditari de instructori H.A.C.C.P. pentru medici, cadre cu studii superioare si asistenti principali, care isi desfasoara activitatea in inspectorate de politie sanitara si medicina preventiva. Ca instructori H.A.C.C.P. pot fi atestati profesori din scoli de alimentatie publica, turism, industrie alimentara, respectiv din colegii, licee, centre de formare, de perfectionare, facultati, specialisti cu studii superioare din cercetare, unitati economice, in conditiile desfasurarii unei activitati pe profil sau complementare acesteia;
    c) certificate pentru manageri, specialisti, tehnicieni (bucatari, cofetari, patiseri, tehnologi etc.) din unitati de alimentatie publica si turism;
    d) certificate pentru manageri, specialisti, tehnicieni pe activitati distincte din industria alimentara, cum ar fi: industria laptelui, carnii, pestelui, moraritului si panificatiei, zaharului, uleiului, bauturilor, utilajelor alimentare, ambalajelor alimentare etc.
    e) certificate pentru manageri, specialisti, merceologi, tehnicieni din comertul alimentar;
    f) certificate primare pentru lucratori din sectoarele alimentatiei publice, colective, turistice, al industriei alimentare, comertului alimentar stabil sau ambulant.
    Testarea si atestarea H.A.C.C.P. prevazute la lit. c), d), e) si f) ale prezentului articol vor fi efectuate independent de orice alte studii, calificari sau adeverinte profesionale. La aceste testari se pot inscrie orice solicitanti, indiferent de gradul general de pregatire profesionala sau de activitate desfasurata. Certificatele H.A.C.C.P. nu atesta calificarea profesionala, ci insusirea cunostintelor igienico-sanitare obligatorii la nivelul sau profilul respectiv, in vederea protejarii sanatatii publice.
    Art. 9
    Testarea va fi facuta numai in cadrul Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti. Aceasta se bazeaza pe mijloace electronice obiective, pe chestionare diferentiate - tip grila -, pe nivel si profil, realizate pe calculator printr-un program soft. Calificativul obtinut ("Foarte bine", "Bine", "Promovat") va fi trecut pe acreditare, respectiv pe certificat. Pentru calificativul "Insuficient" nu se elibereaza nici un document.
    Art. 10
    Testarile H.A.C.C.P., programate in prealabil, vor avea loc, periodic, la date ce se vor anunta candidatilor de catre Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti. In vederea unor facilitari pentru nivelul instructori, manageri, tehnicieni, lucratori, Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti (Comisia nationala H.A.C.C.P.) in colaborare cu inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva teritoriale vor putea organiza testari la nivel local prin alcatuirea unei comisii de supraveghere a completarii chestionarelor de catre candidati. La data stabilita de comun acord, delegatul Comisiei nationale H.A.C.C.P. se prezinta cu setul de teste sigilat. Dupa controlul identitatii candidatilor, dupa impartirea chestionarelor si completarea acestora, in timpul regulamentar, se procedeaza la strangerea, ambalarea si sigilarea tuturor chestionarelor. Intreaga operatiune va fi insotita de un proces-verbal scris pe un formular tip. Testele vor fi evaluate la nivelul Comisiei nationale H.A.C.C.P. pentru instructori, manageri, tehnicieni, lucratori. In termen de 7 zile de la comunicarea rezultatelor, candidatii nemultumiti pot face contestatie adresata Comisiei nationale H.A.C.C.P. In termen de 15 zile de la primirea contestatiei, Comisia nationala H.A.C.C.P. va analiza situatia si va comunica reclamantului rezultatul, impreuna cu xerocopia comentata a testului respectiv.
    Art. 11
    Eliberarea acreditarilor certificatelor H.A.C.C.P. pentru categoriile prevazute in art. 8 lit. b), c), d), e) si f) se va face numai de catre Comisia nationala H.A.C.C.P. din cadrul Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, pe formulare-tip, redactate bilingv (romana, engleza). Acreditarile pentru inspectorii H.A.C.C.P. se vor elibera numai de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, in urma testarii organizate la Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti.
    Art. 12
    Elaborarea indreptarelor H.A.C.C.P. pentru nivelurile si profilurile prevazute la art. 8 lit. b), c), d), e) si f) va fi coordonata de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii. Pentru aceasta categorie de candidati chestionarele vor cuprinde intrebari ale caror raspunsuri figureaza in indreptare H.A.C.C.P. sau in tematici pe profil. Pentru inspector H.A.C.C.P. se va indica tematica si, dupa caz, bibliografia de specialitate actualizata.
    Art. 13
    Calitatea de inspector H.A.C.C.P. o include si pe cea de instructor, iar cea de instructor, pe cea de manager, respectiv lucrator.
    Art. 14
    Instruirea H.A.C.C.P. se face, dupa caz, in baza indreptarelor pe profil sau a oricaror referinte bibliografice din tara sau din strainatate. Prin intermediul instructorilor H.A.C.C.P. acreditati se vor putea organiza cursuri de instruire de catre Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, Centre medicale si de servicii de sanatate si de conducere, inspectoratele teritoriale de politie sanitara si medicina preventiva, licee, scoli, colegii, centre de formare, perfectionare, facultati, cat si de catre alte institutii de stat sau private. Indiferent de orice adeverinte de frecventa sau de absolvire a acestor cursuri, extrase de pe foi matricole etc., atestarea H.A.C.C.P. de catre Comisia nationala H.A.C.C.P. in baza testarii este obligatorie pentru toate persoanele care isi desfasoara activitatea in domeniul alimentar. Cursurile de instruire cu instructori H.A.C.C.P. acreditati se vor putea organiza prin perceperea unor tarife aferente, stabilite in baza prevederilor legale in vigoare.
    Art. 15
    Inscrierea candidatilor la testarea H.A.C.C.P. nu este conditionata de participarea la o forma organizata de instruire.
    Art. 16
    Obligativitatea obtinerii autorizarii H.A.C.C.P. de catre unitatea economica si implicit a atestarii cunostintelor igienico-sanitare pentru intregul personal de conducere si operativ va avea urmatoarea desfasurare, de la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei:
    a) pentru mari unitati de alimentatie publica de interes turistic, localuri cu stele, localuri de categoria I, laboratoare de cofetarie, in termen de un an;
    b) pentru restul unitatilor de alimentatie publica si colectiva, in termen de doi ani;
    c) pentru unitatile de comert alimentar, de depozitare, de transport alimente si bauturi, in termen de trei ani;
    d) pentru industria alimentara, in termen de 5 ani.
    Art. 17
    Modalitatea practica de implementare progresiva in teritoriu a sistemului H.A.C.C.P. se va face prin intermediul inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti. Dupa catagrafierea obiectivelor teritoriale de interes alimentar, inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva vor informa conducerea unitatilor respective despre obligativitatea atestarii H.A.C.C.P., a intocmirii planurilor de monitorizare a punctelor critice de control adaptate unitatilor, planuri avizate de inspectorul H.A.C.C.P. De asemenea, se vor revizui circuitele functionale, corectitudinea igienico-sanitara a diferitelor tehnologii si se vor stabili dotarile necesare pentru asigurarea autocontrolului managerial H.A.C.C.P. Agentii economici vor fi informati asupra termenelor diferentiate pe activitati de implementare a sistemului H.A.C.C.P. precum si asupra regulamentului de atestare. Nerespectarea acestor dispozitii si termene atrage suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei. Dupa expirarea termenelor diferentiate, prevazute la art. 16 lit. a), b) c) si d), acordarea autorizatiei sanitare de functionare se va face si in functie de existenta atestarii H.A.C.C.P. a personalului.
    Art. 18
    Unitatile care vor functiona in baza unui plan H.A.C.C.P. ce include si atestarea cunostintelor igienico-sanitare ale personalului vor avea dreptul sa afiseze embleme si sigle-tip prin care sa-i informeze pe consumatori sau pe alti parteneri, respectiv pe beneficiari, asupra aplicarii sistemului H.A.C.C.P. si calitatii pe aceasta directie a produselor alimentare, respectiv a serviciilor oferite.
    Art. 19
    Acreditarile, respectiv certificatele H.A.C.C.P. pentru toate categoriile, au o valabilitate de 5 ani de la data eliberarii. La expirarea acestui termen, prelungirea valabilitatii va fi facuta printr-un examen de reatestare.
    Art. 20
    Investigatiile de laborator stabilite prin planul H.A.C.C.P., prevazute in cadrul art. 3 lit. e) din prezentul regulament, in functie de specificul si caracteristicile unitatii, vor putea fi efectuate la orice laborator autorizat. Rezultatele acestor investigatii (buletine de analiza) vor fi detinute de managerii unitatilor respective pentru a putea fi puse oricand la dispozitia organelor de control. Laboratoarele inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva vor efectua, dupa caz, numai expertizele impuse de suspiciuni sau situatii de necesitate.
    Art. 21
    In situatia ignorarii prescriptiilor igienico-sanitare ce pot avea consecinte grave asupra sanatatii consumatorilor, pe langa alte masuri legale (suspendarea activitatii unitatii, amenzi contraventionale, scoaterea alimentelor din consum etc.), inspectorul H.A.C.C.P. poate decide suspendarea din functie a persoanei/persoanelor vinovate, cu propunerea de anulare a certificatului H.A.C.C.P. In asemenea situatii, inspectorul H.A.C.C.P. intocmeste un proces-verbal in doua exemplare, dintre care unul va fi inaintat Comisiei nationale H.A.C.C.P. impreuna cu certificatul respectiv. Comisia va analiza situatia si, in termen de 30 de zile, va hotari asupra restituirii sau anularii certificatului.
    Art. 22
    Anularea certificatului H.A.C.C.P. atrage suspendarea persoanei respective din sectorul alimentar pana la obtinerea unui nou certificat in conditiile de testare prevazute.
    Art. 23
    Activitatea de testare si atestare H.A.C.C.P. se va desfasura in baza unor tarife avizate de catre Ministerul Sanatatii, la propunerea Comisiei nationale H.A.C.C.P., dupa tipologia de sistem diferentiata, cu includerea tuturor cheltuielilor aferente. Toate veniturile realizate din tarifele prevazute vor servi exclusiv la acoperirea cheltuielilor aferente, la autofinantarea si dezvoltarea aplicarii sistemului H.A.C.C.P., ca urmare a aprobarii Comisiei nationale H.A.C.C.P. Lista prestatiilor si serviciilor pentru care se fixeaza tarife se anexeaza la prezentul regulament.
    Art. 24
    La propunerea inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva sau a altor institutii, Comisia nationala H.A.C.C.P. va analiza si va decide, dupa caz, reducerea sau scutirea de tarife pentru persoanele defavorizate sau pentru personalul din obiective de interes social deosebit.

                                 LISTA
prestatiilor si serviciilor pentru care se fixeaza tarife diferentiate in functie de cheltuielile aferente

    1. Tarif de inscriere pentru atestarea inspectorilor H.A.C.C.P.
    2. Tarif de inscriere pentru atestarea instructorilor H.A.C.C.P.
    3. Tarif de inscriere pentru atestarea managerilor H.A.C.C.P.
    4. Tarif de inscriere pentru atestarea lucratorilor H.A.C.C.P.
    5. Tarif suplimentar pentru asigurarea testarii H.A.C.C.P. prin deplasare la nivel teritorial
    6. Tarif de contestatie a rezultatului testarii H.A.C.C.P.
    7. Tarif de eliberare a acreditarii de inspector/instructor H.A.C.C.P.
    8. Tarif de eliberare a certificatului de manager lucrator H.A.C.C.P.
    9. Tarif de contestatie a propunerii de anulare a certificatului H.A.C.C.P.
    Toate tarifele vor servi strict la autofinantarea programului H.A.C.C.P., la dezvoltarea progresiva a acestuia si la acoperirea cheltuielilor aferente.
    La propunerea inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva sau a altor institutii, Comisia nationala H.A.C.C.P. din Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti va analiza si va hotari, dupa caz, scutirea sau reducerea tarifelor pentru persoanele defavorizate sau pentru personalul din obiective de interes social deosebit.

    ANEXA 2

                                 INSTRUCTIUNI
privind desfasurarea testarii H.A.C.C.P. a inspectorilor de politie sanitara din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva

    1. Testarea se va desfasura esalonat la Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, in baza listelor de inscriere si programare intocmite de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii
    2. Testarea va fi efectuata pe chestionare - tip grila -, diferentiate pentru fiecare candidat, cu intrebari "inchise", la care se raspunde numai cu "da" sau cu "nu". Completarea chestionarelor se va face numai
                                                                   _
prin bifarea casutei la care raspunsul este considerat afirmativ (|x|) sau
                                                                  |_|
                                                                   _
prin nebifarea casutei la care raspunsul este considerat negativ (|_|).
Stersaturile atrag anularea raspunsului respectiv. Orice alte completari in afara sistemului preconizat nu vor fi luate in considerare. Candidatii vor trebui sa detina un pix cu pasta pentru completarea chestionarelor. Completarea chestionarelor cu creionul este interzisa. Un model de prezentare si evaluare al unui asemenea chestionar este prezentat in Caietul informativ H.A.C.C.P. (Buletinul Ministerului Sanatatii nr. 2/1994).
    3. Intrebarile din chestionar cuprind:
    - notiuni generale, de baza, privind medicina preventiva, conform tematicii din Caietul informativ H.A.C.C.P.;
    - principii generale de aplicare a sistemului international H.A.C.C.P. in circuitul alimentelor (prezentate in Caietul informativ H.A.C.C.P., precum si in alte indreptare avizate de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii);
    - legislatie si normative sanitare in vigoare.
    4. Accesul candidatilor in sala de testare va fi permis in baza listei de programare. Introducerea in sala a oricaror materiale documentare (carti, caiete, fise, ciorne etc.) sau a unor accesorii (mape, serviete, sacose) este interzisa.
    5. Candidatii vor trebui sa detina buletinul de identitate sau pasaportul, pentru identificare.
    6. Pe timpul desfasurarii testului sunt interzise comunicarile de orice fel. Nerespectarea acestor prevederi atrage eliminarea candidatului, respectiv candidatilor, de la testare.
    7. Timpul efectiv, acordat completarii chestionarului, este de o ora. La expirarea timpului acordat sau la terminarea completarii testului, candidatul va preda, personal, chestionarul, comisiei de testare, dupa care va parasi sala.
    8. Chestionarele care nu vor avea stampila comisiei si numele lizibil al candidatului vor fi anulate.
    9. Comisia de testare H.A.C.C.P. pentru inspectori va fi numita de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii. Comisia va raspunde de corectitudinea intregului proces de testare.
    10. In cazul unor situatii de incorectitudine sau de anulare a testarii, comisia va intocmi un proces-verbal la terminarea testarii.
    11. Chestionarele, in totalitate, corectate si validate, impreuna cu procesele verbale vor fi predate Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, in vederea acordarii acreditarilor.
    11. Contestatiile privind rezultatul testarii vor fi inaintate Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, in termen de 15 zile de la comunicare. Contra unui tarif in masura sa acopere cheltuielile aferente, petentul va primi o xerocopie a propriului chestionar cu punctajul acordat, alaturi de un chestionar corect, cu punctajul maxim posibil, precum si raspunsul la contestatie.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1956/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1956 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1956/1995
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu